Skocz do zawartości

Witaj!

Zaloguj lub Zarejestruj się aby uzyskać pełny dostęp do forum.

Zdjęcie
- - - - -

Windows 7 to kolejna Vista?!

• Zaloguj się, aby dodać odpowiedź
173 odpowiedzi w tym temacie

#76 KuboX

KuboX
  • 2 119 postów
  • SkądPolandia

Napisano 29 czerwca 2009 - 07:54

Na łamach The Windows Blog, Brandon LeBlanc ogłosił ceny "siódemki", które będą obowiązywać w Stanach Zjednoczonych:
-Windows 7 Home Premium - uaktualnienie: 119 USD, wersja pełna: 199 USD;
-Windows 7 Professional - uaktualnienie: 199 USD, wersja pełna: 299 USD;
-Windows 7 Ultimate - uaktualnienie: 219 USD, wersja pełna: 319 USD.

Myślę, że te wspaniałe ceny delikatnie odstraszą kupujących. Trochę jest to śmieszne, że ktoś chce płacić za coś co jest gorsze, więcej. OS X nie dość, że jest tańszy, to na dodatek nie ma takiego rasistowskiego podziału na gorszych i lepszych. Pewnie różnice są takie same jak w przypadku Visty: nie mogę ustawić filmu jako tapetę, ponieważ to mogą tylko bogacze z wersją Ultimate, nie mam Aero, nie mam WMC, nie mam "Lepsza ochrona przed utratą danych" - o, a to jest mocne, nie mogę mieć szyfrowania dysków jeżeli nie kupię najmocniejszej wersji! Ludzie, czy oni wszyscy powariowali - OS X już ze względu na cena/możliwości bije Wingrozę na głowę.

#77 Jenot

Jenot
  • 2 204 postów
  • SkądChełm

Napisano 29 czerwca 2009 - 08:18

Płać i płacz. Ja za cenę wersji Home Premium kupiłem Mac Box Set Family pack, hehe. Cóż, taki model sprzedaży - najwięcej i tak zarobią nie na licencjach Box tylko OEM i Enterprise.

#78 KuboX

KuboX
  • 2 119 postów
  • SkądPolandia

Napisano 29 czerwca 2009 - 08:25

Trochę denerwuje mnie to, że wykorzystują fakt, że większość aplikacji biurowych działa tylko z ich systemem i dyktują drakońskie ceny, wiedząc że i tak ich system trzeba kupić do biura. Wprowadzają jakieś udziwnienia - niedługo dojdzie do tego, że system z możliwością oglądania filmów będzie ekstra płatny.

#79 myapple_123

myapple_123
  • 776 postów

Napisano 29 czerwca 2009 - 22:05

Jak kogos nie stac to nie kupuje - system operacyjny to nie jest artykul pierwszej potrzeby jak chleb i woda. Apple wcale nie jest milosierna firma, poniewaz cene OSu odbija sobie duzo wyzsza cena sprzetu - w porownaniu do PC kilkukrotnie nizsza. Placac te 199$ za Home Premium i tak zaoszczedzam duzo wiecej niz kupnie Maca z Leopardem. Takze punt widzenia zalezy od miejsca siedzenia. Mercedesy w salonie tez sa kurewsko drogie, podobnie jak Volvo lub Jaguar - nie mam kasy to nie kupuje i zapylam do roboty Fiacikiem ;-) Poza tym jest Ubuntu i OpenOffice - do najczestszych prac biurowych wystarczy.

#80 mantis30

mantis30
  • 1 386 postów

Napisano 29 czerwca 2009 - 22:44

Tylko, że M$ ma "trochę" więcej rynku i nawet gdyby sprzedawali Win7 za dolca to pewnie zarobiliby więcej niż Apple za OS X. To pazerne zdzieruchy i tyle, wiedzą że nawet jak system będzie kosztować 300 dołków to i tak się znajdzie banda frajerów która to kupi :>

#81 fraDiavolo

fraDiavolo
  • 528 postów
  • SkądWarszawa

Napisano 29 czerwca 2009 - 22:55

Ale o co chodzi? Niezależnie od tych cen system Windows jest i pozostanie najpopularniejszym OS-em. Jedni zapłacą, inni zainstalują pirata (co MS zdaje się nie za bardzo przeszkadza), a 90% rynku i tak pozostanie w ich rękach. I o to chodzi. Wyżej i tak nie podskoczą (tzn. pewnie mogliby podskoczyć o parę procent, poprawiając jakość, ale koszty byłyby za duże w stosunku do korzyści). 90 proc. rynku, z czego jakaś połowa legalnie, zupełnie im wystarczy. A zarzuty, że MS Win jest drogie w porównaniu z cenami sprzętu Apple brzmią śmiesznie.

#82 myapple_123

myapple_123
  • 776 postów

Napisano 29 czerwca 2009 - 23:00

Tylko, że M$ ma "trochę" więcej rynku i nawet gdyby sprzedawali Win7 za dolca to pewnie zarobiliby więcej niż Apple za OS X. To pazerne zdzieruchy i tyle, wiedzą że nawet jak system będzie kosztować 300 dołków to i tak się znajdzie banda frajerów która to kupi :>

Moglbym to samo napisac o Apple ;-) Chcecie zyc w blogiej nieswiadomosci, ze dostajecie OSX w super cenie promocyjnej to wasza sprawa. Wszystko jest wykalkulowane, a Apple zdziera z tych swoich 10% udzialy w rynku, ktore nalezy tylko i wylacznie do nich, jako ze dostarczaja sprzet i system operacyjny jako calosc (co zreszta caly czas sie zaznaczalo na forum) i co najlepsze, nie dziela sie z nikim.

#83 cooper69

cooper69
  • 1 035 postów
  • SkądGdańsk

Napisano 30 czerwca 2009 - 07:53

zainstalowałem ten Windows 7 RC na MBP takim jak w podpisie i szału nie ma. Nie odrzuca mnie tak jak Vista ale żebym miał się publicznie podniecać jego działaniem... Na pewno jest to jakiś krok do przodu (co już jest warte odnotowania) w rozwoju i podbieraniu i modyfikowaniu technologii chociażby z MacOSa ale do jego komfortu w używania jeszcze mu daleko. Podoba mi się, że jest odpowiednik applowego pokaż wszystkie otwarte okna i podgląd otwartych stron/dokumentów po najechaniu na ikonę aplikacji na pasku ale już pierdylion ustawień w panelu sterowania mnie rozczarował (zostawili to z Visty).

#84 mantis30

mantis30
  • 1 386 postów

Napisano 30 czerwca 2009 - 21:48

Moglbym to samo napisac o Apple ;-) Chcecie zyc w blogiej nieswiadomosci, ze dostajecie OSX w super cenie promocyjnej to wasza sprawa. Wszystko jest wykalkulowane, a Apple zdziera z tych swoich 10% udzialy w rynku, ktore nalezy tylko i wylacznie do nich, jako ze dostarczaja sprzet i system operacyjny jako calosc (co zreszta caly czas sie zaznaczalo na forum) i co najlepsze, nie dziela sie z nikim.

A M$ z kim się dzieli? Przeca producenci sprzętu muszą jeszcze im zapłacić za to by sterowniki miały błogosławieństwo microsoftu...
Przynajmniej Apple nie robi z ludzi wariatów i nie dzieli na lepszych i gorszych. Na desktopy jeden system na serwery drugi i koniec. Kropka. Niezależnie czy kupię Maca mini czy Maca Pro, dostaję pełen system a nie inwalidę.
"Wy Kowalski dostaniecie Windows Home Premium, bo żeście głupi i skąpi, wy Nowak macie wersję Professional, będziecie się czuć lepiej i parę ficzerów dostaniecie za te nędzne kilka ojro, a ty Iksiński kup se Ultimate, dorobiłeś się na szmuglu to poszpanujesz przed sąsiadami najbardziej wypasioną wersją", ot i cały _altruizm_ by M$...
Swoją drogą to całe szczęście, że małymiękki nie bierze się za robienie kompów, jeśli logika przy projektowaniu sprzętu byłaby taka sama jak przy windzie to dopiero byłoby się czego bać i na co narzekać :D

#85 vendisse

vendisse
  • 1 190 postów

Napisano 01 lipca 2009 - 00:38

burzliwie sie robi proponuje na rozluznienie atmosfery:
YouTube - Windows 7 Review

zwlaszcza 10:40
....paj...no, paj demit!...paj !:DDD

..but yeah..ahm....

:> mysle ze to podsumowuje system. Wyglada i zapowiada sie ciekawie, bedzie tak ja zwykle:
YouTube - Windows Vista Speech Recognition

:>

#86 cepeen

cepeen
  • 133 postów

Napisano 01 lipca 2009 - 08:31

Vendisse, chociaż widziałaś na żywo betę albo RC? Czy masz szklaną kulę i wiesz że będzie jak zwykle? Nie mam OSX więc nie piszę na jego temat ani słowa, ale bawiłem się betą 7 i mogę cię zapewnić że wszystko wskazuje że nie będzie jak zwykle. (zwróć uwagę na tryb przypuszczający)

#87 ftpd

ftpd

Nie.

• 24 308 postów

Napisano 01 lipca 2009 - 13:43

Re: up. Nie spinaj się, Vandzia rzuca tylko żarciki dotyczące filmików, które wkleiła. Że tak zacytuję, chociaż widziałeś na żywo jeden albo drugi?

#88 cepeen

cepeen
  • 133 postów

Napisano 01 lipca 2009 - 15:25

ja z natury jestem mało nerwowy, nie miała być to agresywna wypowiedź, ale szanowna koleżanka, już któryś raz wyraża opinie na temat systemu którego prawdopodobnie nawet nie widziała. ;) A tak wogóle to jest chyba ze 100stopni w cieniu, więc Peace&Love :D

#89 ftpd

ftpd

Nie.

• 24 308 postów

Napisano 01 lipca 2009 - 15:38

Proszę Cię, nawet mi nie mów o temperaturze. A co do Vandzi - jakoś nie zauważyłem, żeby była strasznie walcząca. Vandziu, jak to z Tobą jest?

#90 vinkler

vinkler
  • 79 postów

Napisano 01 lipca 2009 - 18:49

A co do Vandzi - jakoś nie zauważyłem, żeby była strasznie walcząca.

To poczytaj posty o Photoshopie;-)

#91 cepeen

cepeen
  • 133 postów

Napisano 01 lipca 2009 - 19:46

:) Aż z ciekawości przeczytałem tamten topic. Wnioski ciekawe, Archicad lepszym programem do obróbki rastra od PS... (tak wiem, chodziło o UI.)

Ale tak to czasem bywa, mam znajomego, który robi schematy elektryczne (od takich prostych, do całkiem skomplikowanych) w EXCELU ! i wręcz uważa, że to najlepszy program do tego celu.
Tylko nie widzę potrzeby nabijania się z produktu, którego się nawet na oczy na żywo nie widziało, i tylko na to chciałem zwrócic uwagę swoją wypowiedzią.

PS: Nie gloryfikuję Windy, pomimo że od lat w niej siedzę i grzebię, ale po prostu nie zakładam z góry że 7 będzie porażką, bo mimo że oparty na Viscie, ma nowe funkcjonalności i prawdopodobnie poprawiony kod. Trzeba poczekać na wersję końcową i wtedy będzie można wydać werdykt. A z ciekawostek, jednemu maniakowi udało się odpalić 7RC na dość archaicznym pII. Tutaj link do atykułu: Windows 7 na Pentium II z 96 MB RAM - Aktualności - NEXT

Przyznam się szczerze, że jest to dość zaskakująca i ciekawa informacja.

#92 vendisse

vendisse
  • 1 190 postów

Napisano 01 lipca 2009 - 20:14

>A co do Vandzi - jakoś nie zauważyłem, żeby była strasznie walcząca. Vandziu, jak to z Tobą jest? Tak samo jak Bog mam z....ne poczucie humoru po prostu:> Nie no na powaznie to nie mam nic do windowsa, po prostu bawi mnie ten zachwyt bo dokladnie to samo bylo z Vista. Win 7 zapowiada sie jako krok w przod, bez dwoch zdan, ale to dalej ta sama architektura, a co to oznacza dla systemu wszyscy wiemy. Na krzywych fundamentach nie postawi sie prostego budynku. Osobiscie uzytkownaie Win zakonczylam na XP. A win 7 interesuje sie od jakiegos czasu, oczywscie tylko na youtubie etc, ale mam dobrego znajomego ktory uzywa od pol roku i... lipa. Nic nie dziala. Drukarka problem, mysz problem, etc etc. Czyli dalej spiewka sterowniki-system. Moze jesli wypuszcza go pozniej niz wczesniej to cos z tego bedzie. Co do samego systemu to nie czuje sie zobligowana do uztkowania go fizycznie aby oceniac szybkosc czy stabilnosc. Takie rzeczy jak szybksoc i stabilnosc to ja wymagam od systemu to ma dzialac i tyle. Natomiast bez uztkowania moge ocenic to jako kolejny ulomny pomysl M$. Kolejna kopie rozwiazan Makowych przerobionych oczywiscie na swoja modle w taki sposob zeby bylo trudniej bo po co ma byc latwiej skoro mozna zorbic trudniej?:D Wydaje sie to dewiza tej firmy. Za duzo fajerwerkow za malo jakosci. Co by nie zrobili problemy typowo windowsowe pozostana - o ramie juz pisalam, o sleep rowniez, o rejestrze rowniez wiec nie bede sie powtarzac, wszyscy wiemy co w win siedzi. Co do wygladu i aera-szejkow etc to powiem ze wyglad mi sie podoba, zreszta sama vista rowniez. Wyglada schludnie a to juz wielki sukces jak na M$ (porownujac do historycznego juz bledu laczenia jaskrawej zieleni i niebieskiego :). Nie przekonuje mnie jednak forma - nadal zajmujace dziesiatki (razem wziete) pixeli obramowki okna, zmienione menu tez nie rozwiazuje sprawy niewykorzystanego miejsca; nadal brak przejrzystosci; podglad okien - ze tak powiem niepelnosprytny - miala byc konkurencja dla Expose? Nie wyszlo. Podczas gdy Snow Leo robi krok do przodu dzielac Expose na Aplikacje, Windows nie oferuje niz nowego - zamiast szukac okna recznie latamy myszka po liscie - WOW!

#93 ftpd

ftpd

Nie.

• 24 308 postów

Napisano 01 lipca 2009 - 20:38

To poczytaj posty o Photoshopie;-)

Proszę Cię, grafikowanie śmierdzi ;-)

#94 cepeen

cepeen
  • 133 postów

Napisano 01 lipca 2009 - 22:16

Pozwolisz że się ustosunkuje do konkretnych rzeczy:

Osobiscie uzytkownaie Win zakonczylam na XP.
A win 7 interesuje sie od jakiegos czasu, oczywscie tylko na youtubie etc, ale mam dobrego znajomego ktory uzywa od pol roku i...
lipa. Nic nie dziala. Drukarka problem, mysz problem, etc etc.
Czyli dalej spiewka sterowniki-system.
Moze jesli wypuszcza go pozniej niz wczesniej to cos z tego bedzie.

No to znajomy albo ma jakiś nietypowy komputer, albo nie potrafi nic, skoro ma problemy z myszką. W7 sam dociaga sterowniki potrzebne, jeśli nie ma ich w systemie. Miałem beta 64bit, i jakoś nie miałem najmniejszych problemów, ani ze sprzętem ani z softem (również 32bit).
Teraz będę instalował RC i zobaczę czy jest lepiej czy gorzej

Co do samego systemu to nie czuje sie zobligowana do uztkowania go fizycznie aby oceniac szybkosc czy stabilnosc.
Takie rzeczy jak szybksoc i stabilnosc to ja wymagam od systemu to ma dzialac i tyle.

Proszę cię, jak możesz wymagać szybkości i stabilności jeśli nawet nie wiesz że ona jest/jej nie ma.

Natomiast bez uztkowania moge ocenic to jako kolejny ulomny pomysl M$.
Kolejna kopie rozwiazan Makowych przerobionych oczywiscie na swoja modle w taki sposob zeby bylo trudniej bo po co ma byc latwiej skoro mozna zorbic trudniej?:D
Wydaje sie to dewiza tej firmy. Za duzo fajerwerkow za malo jakosci.

Znów się pojawiają akcenty wróżbiarstwa.

Co by nie zrobili problemy typowo windowsowe pozostana - o ramie juz pisalam, o sleep rowniez, o rejestrze rowniez wiec nie bede sie powtarzac, wszyscy wiemy co w win siedzi.

Co masz do sleep? wg mnie ta opcja w W7 działa poprawnie (mówię o sleep, nie hibernacji)

Podczas gdy Snow Leo robi krok do przodu dzielac Expose na Aplikacje, Windows nie oferuje niz nowego - zamiast szukac okna recznie latamy myszka po liscie - WOW!

Tutaj nie bardzo wiem o czym mówisz (bo nie wiem jak działa EXPOSE), ale jeśli chodzi ci o grupowanie kilku okien jednej aplikacji pod wspólną ikoną, to właśnie tak to jest zrobione w W7.

Ogólnie, nie chcę się sprzeczać, Twoim zdaniem OSX jest najlepszy, być może tak jest, nie mam porównania, więc nie wypowiem się co do tego. Ale podaj konkretne argumenty, bo stwierdzenie że potrafisz ocenić system nie widząc go w działaniu tylko na YT, zakrawa na śmieszność.

#95 krakers

krakers
  • 8 135 postów
  • SkądNibylandia

Napisano 01 lipca 2009 - 22:44

Nie no na powaznie to nie mam nic do windowsa, po prostu bawi mnie ten zachwyt bo dokladnie to samo bylo z Vista. Win 7 zapowiada sie jako krok w przod, bez dwoch zdan, ale to dalej ta sama architektura, a co to oznacza dla systemu wszyscy wiemy. Na krzywych fundamentach nie postawi sie prostego budynku.

Konkrety, konkrety.

A win 7 interesuje sie od jakiegos czasu, oczywscie tylko na youtubie etc,(...)

A ja tańczę w rosyjskim balecie... "A (tu wstaw coś) interesuję się od (tu sobie wstaw okres czasu)" to chyba masz zapisane w jakimś pliku tekstowym i wklejasz to zawsze jak Ci się zarzuca ewidentny brak znajomości tematu, na który się wypowiadasz. Na youtube też oglądasz samochody, a potem na forach motoryzacyjnych piszesz jak się prowadzą?

ale mam dobrego znajomego ktory uzywa od pol roku i...
lipa. Nic nie dziala. Drukarka problem, mysz problem, etc etc.
Czyli dalej spiewka sterowniki-system.
Moze jesli wypuszcza go pozniej niz wczesniej to cos z tego bedzie.

Może w takim razie coś nie tak jest ze znajomym? I rzeczywiście, to, że sprzęt potrzebuje sterowników jest tak samo dziwne jak to, że samochód, potrzebuje paliwa.

Co do samego systemu to nie czuje sie zobligowana do uztkowania go fizycznie aby oceniac szybkosc czy stabilnosc.
Takie rzeczy jak szybksoc i stabilnosc to ja wymagam od systemu to ma dzialac i tyle.

Kolejna ciekawa teoria. Szkoda, że gdyby nie praktyka to dalej byśmy żyli na płaskiej planecie, a słońce by krążyło wokół nas.

Co by nie zrobili problemy typowo windowsowe pozostana - o ramie juz pisalam, o sleep rowniez, o rejestrze rowniez wiec nie bede sie powtarzac, wszyscy wiemy co w win siedzi.

O rejestrze nie napiszesz bo? Bo pokazali na slajdach, że jest zły, ale nie pokazali dlaczego? O sleep nic mi nie wiadomo. Wiesz co w nim siedzi? A podeślesz mi kod źródłowy na maila?

. Podczas gdy Snow Leo robi krok do przodu dzielac Expose na Aplikacje, Windows nie oferuje niz nowego - zamiast szukac okna recznie latamy myszka po liscie - WOW!

Jakiej znowu liście?

Oczywiście nie zdziwię się jak standardowo nie odpowiesz na żadne pytanie, a napiszesz po raz kolejny swoje wyssane z palca teorie. Oczywiście żeby nie było podejrzeń o prowadzenie monologu i nie czytania reszty postów zaraz kogoś zacytujesz żeby odpowiedzieć tu cytuje "LOOOOOOL" Koronny i niezaprzeczalny argument.

#96 cepeen

cepeen
  • 133 postów

Napisano 01 lipca 2009 - 22:53

Vendisse, a odnosząc się do pamięci i ogólnie zasobozernosci, to dasz radę odpalic jakiegokolwiek macOs na sprzęcie o którym była mowa w artykule który cytowalem? Napewno nie da się zbytnio pracować ale sam fakt ze rusza na takim zabytku, daje do myślenia , prawda?

#97 krakers

krakers
  • 8 135 postów
  • SkądNibylandia

Napisano 01 lipca 2009 - 23:07

Jak się nie zdarło na dwukrotnej cenie na laptopie to niestety nie można sobie pozwolić na aktualizację za 29$.

#98 mantis30

mantis30
  • 1 386 postów

Napisano 02 lipca 2009 - 09:08

Jak się nie zdarło na dwukrotnej cenie na laptopie to niestety nie można sobie pozwolić na aktualizację za 29$.

Dziwne... zajrzałem na sklep matlosz.pl, wybrałem najtańszego MacBooka
następnie odwiedziłem sklep on-line komputronika, zawęziłem kryteria do komputerów posiadających matrycę 13,3 i rozdzielczość 1280 x 800; cpu C2D, 2GB RAMu. wersje z systemem Vista Business (niestety nie było Ultimate, a żadne okrojone wersje mnie nie interesują) i co wyszło? Zaledwie 3 laptopy w cenach od nieałe 3400 do 4400 zł brutto, zaś MB jak widać kosztuje 4499... Gdzie więc to mityczne 100% przebicie?

#99 krakers

krakers
  • 8 135 postów
  • SkądNibylandia

Napisano 02 lipca 2009 - 10:36

Gdyby kupowałem swojego Della XPS rok temu kosztował $1260 z taxem i shipping fee podczas gdy MacBook Pro zaczynał się od $1999 gdzie za ponad 100$ trzeba było dołożyć 2GB RAM-u żeby mieć identyczną konfigurację i do wszystkiego tax oczywiście. Jedyną różnicą było podświetlenie matrycy LED, za które w Dellu trzeba było dopłacić $100 lub $150.

#100 mantis30

mantis30
  • 1 386 postów

Napisano 02 lipca 2009 - 10:57

Skoro powołujesz się na obecną cenę aktualizacji do SnowLeo za 29$ to nie bazuj na swoich danych sprzed roku. Jak ja kupowałem 8 lat temu G4/466 DA to kosztował prawie 2x tyle ile dalem w zeszłym roku za iMadło.

Użytkownicy przeglądający ten temat: 1

0 użytkowników, 1 gości, 0 anonimowych