Skocz do zawartości

Witaj!

Zaloguj lub Zarejestruj się aby uzyskać pełny dostęp do forum.

Zdjęcie
- - - - -

Windows 7 to kolejna Vista?!

• Zaloguj się, aby dodać odpowiedź
173 odpowiedzi w tym temacie

#126 cepeen

cepeen
  • 133 postów

Napisano 03 lipca 2009 - 13:50

Widzisz, znów jakieś uszczypliwe dywagacje i przypuszczenia, zupełnie nie mające potwierdzenia w rzeczywistości. IE może i działa z tym downloadem, ale wiem że FF i Opera tez sobie radzą, więc Safari jest niestety osamotnione. Chodziło mi o Archicada, tak jak napisałem. Ja wyrażam się jasno i precyzyjnie bo wiem o co pytam i co chcę powiedzieć. Download jest jak najbardziej normalny i skutecznie działający, włącznie z przerwaniem go na czas rebootu albo wyłączenia kompa, więc nie uważam żeby był nienormalny(co do problemów to patrz wyżej[podpowiedź: Safari]). Miałem się już nie wypowiadać bo dyskusja jaką ze mną prowadzisz jest na żenującym poziomie, a najgorsze jest to że nie opiera się z twojej strony na żadnych argumentach tylko na wymysłach. Pozdrawiam i życzę powodzenia, bo widzę że nie interesują cię fakty tylko własne(obawiam się, że nawet nie własne tylko wpojone) urojenia.

#127 Roberto

Roberto
  • 13 752 postów
  • SkądWrocław

Napisano 03 lipca 2009 - 13:56

IE może i działa z tym downloadem, ale wiem że FF i Opera tez sobie radzą, więc Safari jest niestety osamotnione.
[...]
Download jest jak najbardziej normalny i skutecznie działający, włącznie z przerwaniem go na czas rebootu albo wyłączenia kompa, więc nie uważam żeby był nienormalny(co do problemów to patrz wyżej[podpowiedź: Safari]).

Miałem się już nie wypowiadać bo dyskusja jaką ze mną prowadzisz jest na żenującym poziomie, a najgorsze jest to że nie opiera się z twojej strony na żadnych argumentach tylko na wymysłach. Pozdrawiam i życzę powodzenia, bo widzę że nie interesują cię fakty tylko własne(obawiam się, że nawet nie własne tylko wpojone) urojenia.

trochę przestrzeliłeś
twoja wypowiedź także opiera się na wymysłach
dowód? na screenie wcale nie ma Safari
to jest Opera...

więc jakoś w tą twoją "wiedzę" za bardzo nie wierzę...

#128 cepeen

cepeen
  • 133 postów

Napisano 03 lipca 2009 - 14:08

Sorry, nie znam osX, na pc znajomy używa Opery i nie miał problemów żadnych. Może OSX nie pozwala na pobranie tego RC. To w takim razie biję się w pierś, pierwsze potknięcie, ale reszta rzeczy które opisałem w poprzednich postach jest oparta tylko i wyłacznie na moim doświadczeniu z omawianym systemem. (w przeciwieństwie do niektórych)

#129 tonyhouk

tonyhouk
  • 145 postów

Napisano 03 lipca 2009 - 14:08

buahaha, no tak, tego sie mozna bylo po nich spodziewac:D
Pewnie dziala tylko na Internet EXPLODERZE. W koncu Safari ma tylko 100% zgodnosci z ACID3, to bardzo kiepska wolna i niewygodna przegaldarka:D
No coz, nie bede miec windowsa:D Ah jaka szkoda, ubolewam. M$ sam sie zrobil w ....

Maca uzywam od roku. XP i Visty tylko jak musze.
Archicad jest "pod ten OS", jest to dedykowany program.
Chodzilo ci raczej o autocada.

>Hahaha, poza tym nie proponuję ci ściagać tej RC, bo się jeszcze okaże, że nie masz racji i co wtedy będzie?
Ojeju jeju! Naprawde chcialabym nie miec racji. Ale juz wiadomo ze jest inaczej:> M$ nie potrafi udostepnic nawet normalnego DOWNLOADU.

Może to ci pomoże :Jak pobrać Windows 7 RC;)
Widze że nie umiejętnie posługujesz się przeglądarką i przyznaję rację koledze ,że w tym wypadku przesadziłaś.(sory za wprowadzenie w błąd na screenie faktycznie jest opera)

#130 cepeen

cepeen
  • 133 postów

Napisano 03 lipca 2009 - 14:19

Safari, Opera czy inny gad, nie ma to znaczenia, po prostu trzeba umieć korzystać z kompa, parę kliknięc i na operze taki oto efekt(nie lubię być gołosłowny więc sciągnąłem i sprawdziłem sam.):

Dołączona grafika

można by jeszcze sprawdzić chrome i własnie safari, ale już mi się nie chce.

#131 krakers

krakers
  • 8 135 postów
  • SkądNibylandia

Napisano 03 lipca 2009 - 14:20

Jeżeli mowa o 100% w Acid Test to poza kolejnym sloganem z Twojej strony szkoda, że ilość błędów na stronach nie spada wprost proporcjonalnie do wzrostu wyników przeglądarek.

#132 Jazzmatalex

Jazzmatalex
  • 23 postów
  • SkądStaszów/Londek Zdrój

Napisano 03 lipca 2009 - 14:26

Zastanawia mnie, co obchodzi MacUsera co wydaje microsoft ? Oczywiscie mozna sie przekonac sprawdzajac w sklepie lub u kolegi, co ten system soba reprezentuje jakie ma wady i zalety, ale zeby odrazu walczyc? A po co? Chyba zalozenie typu mam Maca i to mi wystarczy jest wygodniejsze niz wzajemne bluzgi. Najwazniejsze sa efekty pracy. Czasem mi sie wydaje ze firma Apple zupelnie niepotrzebnie wplatuje sie w glupie slowne przepychanki z Microsoftem, a patrze na prezentacje i widze jak bardzo panowie sami wzniecaja prowizoryczna wojne, to zwyczajna czesc chwytu marketingowego nic wiecej. Apple jest firma z tradycjami owszem ale nie bezbledna. Wiele osob na tym swiecie slucha muzyki, ale sami muzycy Ci naprawde wartosciowi, nie wzniecaja wojen przeciw sobie, wrecz przeciwnie, potrafia wspolpracowac.

#133 cepeen

cepeen
  • 133 postów

Napisano 03 lipca 2009 - 14:50

@Jazzmatalex, oczywiście, ja też uważam że każdy używa tego co lubi, wszystko ma swoje wady i zalety. Daleki jestem od gloryfikowania Windowsa bo do tej pory były to średnie systemy. O osX nie powiem złego słowa, bo nie mam doświadczenia, z Linuxem też sobię radzę na poziomie przeciętnego szarego użytkownika (i jestem ogólnie bardzo zadowolony z tego systemu (distro Ubuntu i Mandriva)), ale nie znoszę jak ktoś pisze głupoty, i wypowiada się jak znawca. W dodaktu zaznaczając że nie ma potrzeby tego osobiście sprawdzać bo to już wie. No po prostu ręce opdają. Ja też nie ustrzegłem się błedu (vide parę postów wyżej), ale sprawdziłem to i podałem konkretny wynik, poparty screenem. Wiadomo, forum Mac, więc tematy są w wiekszości dotyczące Maców, ale ten konkretny topic dotyczy Windows 7. Więc gdy ktoś flemuje na produkt którego nie widział na oczy, to staram mu się uświadomić że nie do końca ma rację. Ale próby te są skazane na niepowodzenie. Co do Apple, zawsze ich szanowałem i od zawsze mi się podobały ich kompy, ale nie widzę powodu dla którego należy oceniać wszystko inne jako szajs, tylko z tej przyczyny że nie ma znaku nadgryzionego jabłuszka. Steve Jobs jest geniuszem marketingu i niezwykłym wizjonerem, i bardzo go podziwiam i szanuję. Ale potrafię też dostrzec zalety innych produktów. Z tym, że niestety uświadomiłem sobie, że moje wysiłki na otwarcie oczu zaciekłym fanatykom są skazane na niepowodzenie. Trudno. Koło się zamyka, i każdy robi to co lubi.

#134 Roberto

Roberto
  • 13 752 postów
  • SkądWrocław

Napisano 03 lipca 2009 - 14:52

nie znoszę jak ktoś pisze głupoty, i wypowiada się jak znawca

takie jak np

Sorry, nie znam osX, na pc znajomy używa Opery i nie miał problemów żadnych. Może OSX nie pozwala na pobranie tego RC

rany, jak gadasz takie bzdury, to naprawdę nie wiem czy ci wierzyć...

system operacyjny miałby blokować ściąganie pliku?

przemyśl to co piszesz

nie chodzi mi tu o żadną wojnę Win vs OS X
ale piszesz bzdury

#135 cepeen

cepeen
  • 133 postów

Napisano 03 lipca 2009 - 15:01

Napisałem tam "może". Powtarzam, nie znam OSX, nie narzekam na niego, ale widzę że Vendisse ma problemy z najprostrzymi rzeczami, i skoro to nie jest wina Opery (w koncu na wXP działa) to nie wiem. Edit: Roberto, zauważ, że jak czegoś nie jestem pewien, bo tego nie sprawdziłem albo nie mam wystarczającej wiedzy żeby to obwieścić autorytatywnie, używam trybu przypuszczającego. A szanowna rozmówczyni przekazuje prawdy objawione (tylko jej).

#136 Jenot

Jenot
  • 2 204 postów
  • SkądChełm

Napisano 03 lipca 2009 - 15:37

To tak: 7RC przez Safari 4 się nie udało ściągnąć, przez Firefoksa bez problemu (na macos oczywiście). Zainstalowałem na maszynie wirtualnej pod parallels 4. Doinstalowałem Parallels Tools i wszystko działa poza Aero (Parallels jeszcze nie do końca obsługuje 3D i po wyjściu z fullscreen mam później krzaczory w grafice na macos). Szybsza od Visty, pierwsze wrażenie zdecydowanie lepsze niż w Viście (mniej "cukierkowy", szybszy) ale już pierwszy rzut oka na bajzel w panelu sterowania skutecznie mnie do niego zniechęcił. Poza tym na dzień dobry każe sobie zainstalować antywira (chociaż może to i dobrze bo po długim używaniu macos mógłbym zapomnieć ;)). W sumie to nie wiem nad czym tu się zachwycać. Może ktoś pokaże mi palcem gdzie mam szukać tych cudów...

#137 cepeen

cepeen
  • 133 postów

Napisano 03 lipca 2009 - 15:48

Nie ma cudów, i nie będzie, po prostu jest to kolejna ewolucja Windowsa, ale dość poprawiona i w miarę solidnie wykonana. Fakt, panel sterowania potrafi zniechęcić. Beta była bardzo stabilna, i szybka, nie miała problemów z "puchnięciem", zobaczymy jak sobie RC poradzi. Edit: co do antywira, to uważam to za dobre posunięcie bo wielu nierozgarnietych użytkowników nie wie o tym a tak to się może zbiorą i zainstalują. Zresztą jak kogoś to denerwuje to żaden problem wyłączyć to powiadomienie.

#138 Roberto

Roberto
  • 13 752 postów
  • SkądWrocław

Napisano 03 lipca 2009 - 15:50

takie przypuszczenia to głupota...

zauważ, że jak czegoś nie jestem pewien, bo tego nie sprawdziłem albo nie mam wystarczającej wiedzy żeby to obwieścić autorytatywnie, używam trybu przypuszczającego

jakoś nie zauważyłem żadnego "może" czy "chyba" kiedy ogłosiłeś, że przyczyną niedziałającej strony jest Safari...

#139 cepeen

cepeen
  • 133 postów

Napisano 03 lipca 2009 - 15:53

Ale od razu po wytknięciu mi tego błędu zareagowałem przeprosinami, bo nie używam opery i nie znam interefejsu ani jej ani Safari, więc podparłem się opinią innego użytkownika, mój błąd. Edit: A patrząc ma post Jenota, okazuje się, że kolega którego poparłem, również wykazał się jasnowidztwem, tyle że trafionym. (chodzi mi o niemożliwość pobrania obrazu przez Safari)

#140 vendisse

vendisse
  • 1 190 postów

Napisano 03 lipca 2009 - 16:13

Uwielbiam "argument": 'A mi dziala wiec ty jestes gupia':DD Niestety nie dziala na Operze, ani na Safari (S miala update javy ostatnio) wiec domniemam ze problem lezy gdzie indziej:) Z tego co pamietam Opera swego czasu przodowala w zgodnosci standardow (i wiele stron na niej dlatego nie dzialalo) wiec nie dziwie sie ze dziala pod FF a pod opera na maku juz nie:) Moze na becie 10tki. Ale szczerze mowiac nie mam ochoty bawic sie w windowsa juz na maku - tzn instalowac jakiegos programu zeby moc cokolwiek zorbic - w tym przypadku sciagnac Win. Po prostu zenujace ze nie dziala ten transfer. Wiem, jestem "gupia" bo nie umiem sciagnac:) Umiem sciagnac wszystkie inne pliki z sieci tylko Windowsa nie moge bez dociagniecia dodatkowego programu jakim jest FF, ale no tak, jestem gupia, w koncu po co zrobic normalny Download, chocby na torrentach (jak Archicad BTW:) jak mozna zorbic po swojemy na wlasnym widzimisie-ze-dziala. Obejrze u kumpla dokladnie jeszcze dzis i zdam moja fanboyska relacje:D

#141 cepeen

cepeen
  • 133 postów

Napisano 03 lipca 2009 - 16:53

Uwielbiam "argument": 'A mi dziala wiec ty jestes gupia':DD

Nie było takiego argumentu, chyba że z Twojej strony, i nigdzie nie sugerowałem że jesteś głupia tylko że sobie nie radzisz z obsługą kompa, a to dość znacząca różnica, więc proszę bez manipulacji.

Ale szczerze mowiac nie mam ochoty bawic sie w windowsa juz na maku - tzn instalowac jakiegos programu zeby moc cokolwiek zorbic - w tym przypadku sciagnac Win.

To operę masz wbudowaną w system?

Po prostu zenujace ze nie dziala ten transfer. Wiem, jestem "gupia" bo nie umiem sciagnac:) Umiem sciagnac wszystkie inne pliki z sieci tylko Windowsa nie moge bez dociagniecia dodatkowego programu jakim jest FF, ale no tak, jestem gupia, w koncu po co zrobic normalny Download, chocby na torrentach (jak Archicad BTW:) jak mozna zorbic po swojemy na wlasnym widzimisie-ze-dziala.

Obejrze u kumpla dokladnie jeszcze dzis i zdam moja fanboyska relacje:D

Znów, pseudo ironia podszyta manipulacją. Obejrzyj (to minimum), oceń i przytocz konkretne argumenty tym razem.

#142 Roberto

Roberto
  • 13 752 postów
  • SkądWrocław

Napisano 03 lipca 2009 - 17:02

Nie było takiego argumentu, chyba że z Twojej strony

faktycznie - ty walisz konkretnymi argumentami z cyklu "chyba Ty"...

i nigdzie nie sugerowałem że jesteś głupia tylko że sobie nie radzisz z obsługą kompa, a to dość znacząca różnica, więc proszę bez manipulacji.

jak odebrać sugerowanie że nie potrafi zrobić 'paru kliknięć'?

To operę masz wbudowaną w system?

ale dlaczego mam dociągać coś co dla mnie jest niepotrzebne?
taki sam absurd jak MSDNAA - żeby ściągnąć sobie stamtąd windowsa muszę mieć windowsa - bo jakiś programik do ściągania, nie wiadomo po co z resztą, jest oczywiście tylko pod windowsa.

Znów, pseudo ironia podszyta manipulacją.

ocb? ściąganie czegokolwiek ze strony MS to ból - przechodzenie przez n+1 stron, sprawdzania systemu, czasem potrzebne są do tego specjalne programiki jakieś (vide MSDNAA) etc.
beznadziejnie rozwiązali tę sprawę

#143 cepeen

cepeen
  • 133 postów

Napisano 03 lipca 2009 - 17:10

faktycznie - ty walisz konkretnymi argumentami z cyklu "chyba Ty"...

Nie zrozumiałeś. Chodzi mi o argument w stylu "a mnie działa/ nie działa". Z takich agumentów nie korzystałem, tylko jeśli ktoś twierdzi że nie działa, bo tak usłyszał, to najwyżej zaznaczam, że działa bo sprawdziłem. Jak dla mnie wyraźna różnica.

jak odebrać sugerowanie że nie potrafi zrobić 'paru kliknięć'?

Każdy to odbiera jak umie/chce. Nie sugerowałem niczyjego poziomu intelektualnego. Moim zdaniem zdolność posługiwania się komputerem/wiertarką/samochodem, nie określa powyższego. Proste.

ale dlaczego mam dociągać coś co dla mnie jest niepotrzebne?
taki sam absurd jak MSDNAA - żeby ściągnąć sobie stamtąd windowsa muszę mieć windowsa - bo jakiś programik do ściągania, nie wiadomo po co z resztą, jest oczywiście tylko pod windowsa.

ocb? ściąganie czegokolwiek ze strony MS to ból - przechodzenie przez n+1 stron, sprawdzania systemu, czasem potrzebne są do tego specjalne programiki jakieś (vide MSDNAA) etc.
beznadziejnie rozwiązali tę sprawę

Co do ściągania to chodziło mi o to że na operze sprawdziła, ale juz nie na firefoxie. Oczywiście nie ma przymusu ściagania czegokolwiek, więc nie ma co się nad tym rozwodzić. Co do pobierania ze strony MS to zgadzam sie w 100%, sprawdzanie oryginalności systemu, downloadery itp. [notabene, to miałem na myśli pisząc o niemożności ściągniecia w7 przez MacOS]

#144 quzo

quzo
  • 1 239 postów
  • Skądwawa

Napisano 03 lipca 2009 - 17:20

microsoft z alternatywnych przeglądarek wspiera tylko firefoxa z oczywistych względów , a jest on dostępny na każdej popularnej platformie , więc jak ktoś chcę ściągnąć win7 to tylko firefoxem

#145 Roberto

Roberto
  • 13 752 postów
  • SkądWrocław

Napisano 03 lipca 2009 - 17:25

Chodzi mi o argument w stylu "a mnie działa/ nie działa". Z takich agumentów nie korzystałem, tylko jeśli ktoś twierdzi że nie działa, bo tak usłyszał, to najwyżej zaznaczam, że działa bo sprawdziłem. Jak dla mnie wyraźna różnica.

zazwyczaj zaznaczasz, czyli walisz tekstem "a mi działa" właśnie. korzystałeś - kiedy pokazałeś "a-mi-działa-ściąganie-w-Operze"

Co do ściągania to chodziło mi o to że na operze sprawdziła, ale juz nie na firefoxie. Oczywiście nie ma przymusu ściagania czegokolwiek, więc nie ma co się nad tym rozwodzić. Co do pobierania ze strony MS to zgadzam sie w 100%, sprawdzanie oryginalności systemu, downloadery itp. [notabene, to miałem na myśli pisząc o niemożności ściągniecia w7 przez MacOS]

a czemu ma sprawdzać w n+1 dodatkowych przeglądarkach? to powinien zrobić MS
ty pisałeś że OS X blokuje, a nie MS nie daje stosownych (niepotrzebnie dodatkowych) narzędzi do ściągania rzeczy z jego strony

#146 cepeen

cepeen
  • 133 postów

Napisano 03 lipca 2009 - 17:36

Osobiscie uzytkownaie Win zakonczylam na XP.
A win 7 interesuje sie od jakiegos czasu, oczywscie tylko na youtubie etc, ale mam dobrego znajomego ktory uzywa od pol roku i...
lipa. Nic nie dziala. Drukarka problem, mysz problem, etc etc.
Czyli dalej spiewka sterowniki-system.
Moze jesli wypuszcza go pozniej niz wczesniej to cos z tego bedzie.

Co do samego systemu to nie czuje sie zobligowana do uztkowania go fizycznie aby oceniac szybkosc czy stabilnosc.
Takie rzeczy jak szybksoc i stabilnosc to ja wymagam od systemu to ma dzialac i tyle.

Natomiast bez uztkowania moge ocenic to jako kolejny ulomny pomysl M$.
Kolejna kopie rozwiazan Makowych przerobionych oczywiscie na swoja modle w taki sposob zeby bylo trudniej bo po co ma byc latwiej skoro mozna zorbic trudniej?:D
Wydaje sie to dewiza tej firmy. Za duzo fajerwerkow za malo jakosci.

Co by nie zrobili problemy typowo windowsowe pozostana - o ramie juz pisalam, o sleep rowniez, o rejestrze rowniez wiec nie bede sie powtarzac, wszyscy wiemy co w win siedzi.

Co do wygladu i aera-szejkow etc to powiem ze wyglad mi sie podoba, zreszta sama vista rowniez. Wyglada schludnie a to juz wielki sukces jak na M$ (porownujac do historycznego juz bledu laczenia jaskrawej zieleni i niebieskiego :).
Nie przekonuje mnie jednak forma - nadal zajmujace dziesiatki (razem wziete) pixeli obramowki okna, zmienione menu tez nie rozwiazuje sprawy niewykorzystanego miejsca; nadal brak przejrzystosci; podglad okien - ze tak powiem niepelnosprytny - miala byc konkurencja dla Expose? Nie wyszlo. Podczas gdy Snow Leo robi krok do przodu dzielac Expose na Aplikacje, Windows nie oferuje niz nowego - zamiast szukac okna recznie latamy myszka po liscie - WOW!

Ja piszę, działa bo sprawdziłem, Vendisse pisze nie działa bo kolega tak powiedział.
Ja piszę nie wiem jaki będzie końcowy efekt, Vendisse pisze, "bedzie do dupy bo tak".
itd

Chodzi mi tylko o odrobinę dystansu, i powstrzymanie się z ocenami, przynajmniej do poużywania odrobinę systemu. Twoje argumenty Roberto, dotyczące bezsensu rozwiązań DL z witryn MS, są jak najbardziej słuszne i sensowne. I jak pisałem zgadzam się z nimi. Nigdy nie byłem fanem MS czy Windowsa. Nie jestem i nie będę. Stosuję ten system bo moim zdaniem pozwala mi na najszersze spektrum użytkowań. Wiadomo że pewne rzeczy można zrobić lepiej/łatwiej/bezpieczniej na innych systemach, ale za to one mają inne ograniczenia. Ja tylko cały czas nawołuję do w miarę możliwości obiektywizmu, a nie przerzucania się sloganami.

#147 Roberto

Roberto
  • 13 752 postów
  • SkądWrocław

Napisano 03 lipca 2009 - 17:54

cepeen - ale jednocześnie atakujesz vendisse personalnie IMO mnie ta "dyskusja" kompletnie nie obchodzi, ale nie stawiaj się tutaj w pozycji jakiegoś obrońcy kultury czy argumentów, czy kogoś kto prezentuje zdrowy dystans po prostu, jeżeli robisz coś takiego

#148 vinkler

vinkler
  • 79 postów

Napisano 03 lipca 2009 - 19:57

Drobna uwaga.
W Mac 'owej Operze działa jak należy:

Dołączona grafika

#149 mantis30

mantis30
  • 1 386 postów

Napisano 03 lipca 2009 - 19:59

Ale o czym ty w ogóle piszesz? Podałem przecież ceny jakie obowiązywały w US bo tam kupowałem.

Oki, nie wywnioskowalem z Twojego wcześniejszego wywodu ani miejsca zamieszkania, że zakupiłeś sprzęta w US, ale nie zmienia to faktu, że jak doliczysz do podanej przez siebie ceny XPSa podświetlenie klawiatury, i dopłatę do pełnej wersji systemu (tzn. Vista Ultimate a nie jakiś inwalida, Home Basic czy Premium) to Ci wyjdzie pewnie 1,5 tyś USD, a to już różnica 30% w stosunku do MB Pro a nie 100%.

#150 cepeen

cepeen
  • 133 postów

Napisano 03 lipca 2009 - 21:11

Jeśli to było odebrane jako atak personalny to przepraszam. Jak mówię, posiadanie niskich umiejętności obsługi sprzetu, w moich oczach nikogo nie dyskwalifikuje, i daleko mi do stwierdzeń typu: "nie umiesz to jesteś głupia". Przyznaje, może sie dałem niepotrzebnie sprowokować do tej jałowej dyskusji. Pozdrawiam

Użytkownicy przeglądający ten temat: 3

0 użytkowników, 2 gości, 0 anonimowych

Bing (1)