Skocz do zawartości

Witaj!

Zaloguj lub Zarejestruj się aby uzyskać pełny dostęp do forum.

Zdjęcie
- - - - -

iPad przełomowym urządzeniem jest

• Zaloguj się, aby dodać odpowiedź
171 odpowiedzi w tym temacie

#101 krl.krl

krl.krl
  • 522 postów
  • SkądWarszawa

Napisano 01 lutego 2010 - 22:12

Cytat

A może tak: Co iPod Touch ma czego iPad nie ma??

Mobilność.
I przy okazji - iPad to nie jest coś pomiędzy iPodem a laptopem. Jest raczej pomiędzy iPodem a tabletem PC.

#102 Roberto

Roberto
  • 13 752 postów
  • SkądWrocław

Napisano 01 lutego 2010 - 22:20

szczerze - beznadziejnie się czyta teksty osób w stylu "mam iPhona, mam laptopa - iPad jest beznadziejny"
jakby odkryciem ameryki było to, że sprzęt nie jest kierowany do nich.
no po coś kupiłeś i tego laptopa i tego iPhona!
a jak ktoś ma tylko stacjonarkę? i nie ma Toucha/iPhona? to sprzęt właśnie dla takich ludzi. bo jak ktoś ma ultra mobilnego Toucha/iPhona a do tego jeszcze mobilnego laptopa - to po co mu jeszcze jeden sprzęt pomiędzy tym wszystkim?
a to, że to nie jest sprzęt dla was - nie znaczy, że jest to sprzęt zły.

iPad ma duży potencjał, w takiej formie w jakiej jest teraz. Internet 3G - super sprawa. WiFi - już jest super. Problem w tym, że w niektórych miastach w polsce znaleźć jakieś publiczne wifi trudno, ale to też nie powinno nikogo dziwić, że sprzęt nie powstał z myślą o naszym rynku.
wystarczy tylko poczekać jaki software się na niego pojawi. iWork to już jest ogromny plus.

ale to nie jest sprzęt dla osób, które już mają mobilne laptop (podkreślam mobilne, bo widziałem jakieś 20" potwory nazywane laptopami...)

Cytat

IPhone MA multitasking - mozesz sluchac muzyki i przegladac internet, a na Ipadzie nie,

ciekawe - a skąd wiesz, że nie? powstał na bazie tego samego systemu, ale tam to zablokowali?

Cytat

Brak USB - dyskwalifikuje przez wzglad na dodawnie do niego dokumentow, zdjec, czy filmow - Nie chce robic wszystkiego przez iTunes - ja rozumiem ze to jest uzupelnienie komputera ..

no takie myślenie to krok wstecz niestety. od zarządzania muzyką, zdjęciami, kontaktami, etc. powinien być soft, a nie człowiek babrający się w folderach.

Cytat

brak Adobe Flash - mialem nadzieje ze zostanie dodany w iPhonie 3GS o ile jestem bardzo zadwolony z urzadzenia o tyle nie wyobrazam sobie przegladania stron na iPadzie gdzie NIE jest obslugiwany flash .. to jest zenada ..

a ja mam nadzieję, że to beznadziejne coś (flash) w końcu zniknie z internetu - bo wcale do video czy audio potrzebny nie jest.

Cytat

- jezeli bark portu USB to moze chociaz czytnik kart - fajnie byloby wziasc z aparatu karte i pokazac zdjecia straight away ... niestety .. brak

możesz sobie podłączyć kamerę - wystarczy mieć dock connector

Wszystkie dotychczasowe tablety mają jedną wadę (podobną do palmptopów i smarthphoneów z cyklu 'Windows Mobile') - próbują wcisnąć w siebie system, który ma zupełnie inną filozofię obsługi.
iPad będzie piekielnie wygodnym netbookiem - jeżeli będzie się go wykorzystywać do tego do czego powstał netbook - do internetu

#103 Kuras77

Kuras77
  • 191 postów

Napisano 02 lutego 2010 - 02:15

By nie powielać opinii napiszę w skrócie - iPad już w obecnej wersji to wspaniałe urządzenie bo skrojone na miarę, ukierunkowane do konkretnych zastosowań, zaprojektowane i celowo "ograniczone" do funkcji, które spełni w 100% i to bez zająknięcia. Na rynku jest wiele niby podobnych urządzeń ale każde na ambicje robienia wszystkiego...a jak dobrze wiemy coś co jest do wszystkiego jest do niczego... Druga sprawa - iPhone OS w iPadzie to nie przypadek. Po prostu ten system bardziej się nadaje do funkcji, do których został przewidziany iPad. Do tego mnogość już istniejących aplikacji daje mu ogromnego kopa już na starcie. Niestety dzisiejsze możliwości techniczne dostępne w granicach 500$ nie dają możliwości wykonania podobnego urządzenia (czas pracy, szybkość bootowania, gabaryty i ciężar), które posiadałoby pełnego Windowsa czy Mac OSa BEZ PÓJŚCIA NA ŻADNE KOMPROMISY, które negatywnie odbiłyby się na ergonomii użytkowania znanej z iPhona. Tak jak napisał kolega powyżej siła iPada tkwi w jego systemie napisanym od podstaw pod tego typu urządzenie i tylko taka firma jak Apple, produkująca hardware jak i software może sobie na to pozwolić. Wszystkie nakładki, wersje, "usprawnienia" np. Windowsa (pełnego jak i mobilnego) do obsługi rysikiem a ostatnio palcem to tylko ułomne półśrodki, które szybciej zniechęcą niż ujmą miliony do takiego sposobu komunikacji z komputerem, który za sprawą iPada może znowu stać się osobisty ;) Piszę to jako wieloletni użytkownik Windows Mobile i XP oraz kilkudniowy właściciel iPhona :D Tak więc śmieszą mnie osobiście ludziki piszące teksty w stylu iTampon, iPodlo, czy w inny sposób szydzący z tego urządzenia. Oni żyją chyba w świecie iluzji pragnąc ujrzeć jakieś cudo rodem ze Star Trek'a - a pokazano im jakiegoś nędznego, "przerośniętego iPoda" z ramką tak grubą, że aż umożliwiającą trzymanie urządzenia jedną ręką... :lol: PS. Miało być w skrócie... ;)

#104 bejzkik

bejzkik
  • 337 postów
  • Skądsc

Napisano 02 lutego 2010 - 10:23

strasznie naiwny ten artykul. wszystko bedzie dobrze jesli tylko apple stworzy sobie odpowiednia kategorie odbiorcow. juz nie tylko fanboyow ale odpowiednio nastawionych konsumentow ktorym bedzie podawalo gotowy model elektronicznego zycia

#105 thozo

thozo
  • 1 956 postów

Napisano 02 lutego 2010 - 10:45

Z ujawniającej się, prowadzonej na wielu kluczowych frontach polityki Apple związanej z iPadem wynika, że poważnie pracują nad przechwyceniem odbiorców różnych mediów.

przykład:
http://www.myapple.p...ow-z-apple.html

Tu już nie chodzi o maniaków, chodzi o odbiorców normalnych codziennych mediów, do jakich odbiorcy są już przyzwyczajeni. Celem jest by zaczęli to robić na iPadzie, a nie tak jak dotychczas byli przyzwyczajeni.

Nie chcę się powtarzać, ale "muszem" - zysk Apple nie ma wynikać ze sprzedaży iPada, a z umów z wydawcami, w szerokim znaczeniu tego słowa. Dlatego cena iPada jest dość niska jak na ceny produktów Apple.

Pozdrawiam

#106 bejzkik

bejzkik
  • 337 postów
  • Skądsc

Napisano 02 lutego 2010 - 11:00

czyli jak? przyzwyczaic do polityki brakow? albo inaczej polityki wypelniania potrzeb naszymi urzadzeniami. jesli inni ida w uniwersalizm my przekonamy wszystkich ze to blad i wyprodukujemy urzadzenie nadajace sie do czytania gazet. przekonamy wszystkich ze cena jest odpowiednia bo mit o nadzwyczajnej jakosci produktow zyje swoim marketingowym zyciem. nikt nie zauwazyl jakos ze zeby normalnie wspolzyc z tym produktem trzeba miec komputer appla za kolejne tysiace zlotych, tak wiec cena urzadzenia wzrasta niepomiernie.
kilka lat temu hp wydalo swojego tc1000 i szczerze mowiac jesli pominac roznice w technologii to tamto urzadzenie wyprzedza sporo pod wzgledem funkcjonalnosci ipada. kosztuje teraz pewnie 500zl a nie 2000.
ciagle powtarzania ze cos nie jest potrzebne nie sprawi ze stanie sie to prawda a taka niestety jest filozofiia zamknietego rynku appla

---- Dodano 02-02-2010 o godzinie 11:03 ----

Cytat

Z ujawniającej się, prowadzonej na wielu kluczowych frontach polityki Apple związanej z iPadem wynika, że poważnie pracują nad przechwyceniem odbiorców różnych mediów.

podwyzszenie cen ebookow to swietny krok na froncie przechwytywania klientow. w sumie teraz klienci przyzwyczajeni do polityki marketingowej appla powinni sie rzucic na te ebooki w mysl zasady "apple jest fajniejsze, bo jest drozsze, bo jest elitarne a elita to w koncu my)"

#107 thozo

thozo
  • 1 956 postów

Napisano 02 lutego 2010 - 11:10

Nie wiem jak to wytłumaczyć. Popatrz świeżym okiem na iPad. Czym on nie jest? - komputerem, choć ma parę jego funkcji, ale na pewno go nie zastąpi w pełni. - telefonem, choć może uda się przez niego dzwonić przez Skype. - iPodem, bo jest za mało przenośny "ulicznie". Czym jest: - platformą zakupową szeroko pojętych mediów. - konsolą do gier. - "odtwarzaczem" innych aplikacji obecnych teraz dla iPhone i tych, które na iPad powstaną. Właśnie to moim zdaniem skłoniło Apple do jego zaprojektowania. - pewnie czymś jeszcze. - EDIT (re: down) właśnie masz rację scurvy_shadow - porządną ramką do zdjęć. - organizerem Trudno mówić tutaj o zamkniętym rynku Apple, skoro choćby APP store jest otwarty dla deweloperów, stąd jego wykładniczy rozwój. Itd... Oczywiście monopolistyczne zapędy Apple są tu widoczne jak na dłoni, jednak trudno mówić o "zamkniętym rynku".

#108 scurvy_shadow

scurvy_shadow
  • 825 postów
  • SkądŁódź

Napisano 02 lutego 2010 - 11:22

Czym jest dla mnie? Jest organizerem ktory moge miec duzo latwiej pod reka niz laptop. Nie do kazdej mojej torby na ramie sie miesci moj mb a juz zdecydowanie jesli chce dorzucic do niego ladowarke. Ma duzo dluzszy czas pracy na bateri w porownaniu do mb a zakladam ze ladowarka bedzie ta sama co w ip, czyli sporo mniejsza. Dostep do internetu z play'a (mam nadzieje ze wejda te micro simy) majac wciaz w telefonie abonament innego operatora. Mam nadzieje na to, ze pojawia sie polskie ebooki i wydawnictwa ktory wydaja nowe ksiazki (nie klasyke) zaczna sie tym ineresowac. Abonament zaplacilbym z mila checia za to abym codziennie dostal wyborcza do siebie na ekran. A po za tym wydaje mi sie jeszcze bardziej reprezentatywny od laptopa gdy potrzebuje pokazac projekty oraz zdjecia innym...

#109 bejzkik

bejzkik
  • 337 postów
  • Skądsc

Napisano 02 lutego 2010 - 11:23

no i widzisz stary to kolejne cudowne urzadzenie tej firmy przy ktorej dyskusje zaczyna sie od wypisania punktow czym to urzadzenie nie jest
czy jest konsola? bardzo w to watpie, konsola jest psp a to z tego powodu ze sa na niego gry. GRY porzadnie wydane, dopracowane, z trescia itd a nie milion bzdurnych gierek logicznych. takich gier na iphona jest bardzo malo. odtwarzaczem aplikacji? no owszem tylko jakich? jakie aplikacje ktore uzywasz w iphonie sprawia ze bedzie ci sie chcialo kupic ipada? to jest bardzo powazne pytanie bo zagladam do swojego iphona i jakos nie widze zadnej aplikacji ktorej mialbym potrzebe duplikowania w ipadzie.
pewnie czyms jeszcze? no wlasnie czym? to podstawowe pytanie

uwierz mi ja doskonale zdaje sobie sprawe z zalet i wad tego urzadzenia, wiem jakie sa mozliwosci synchronizacji i wymiany danych, wiem czego ja sam moglbym oczekiwac i wiem gdzie jest granica zdrowego rozsadku. czytnik gazet z gadgetami to jednak zbyt malo jak na 2000 (o ile sie zmieszcza w tej kwocie)

---- Dodano 02-02-2010 o godzinie 11:27 ----

Cytat

Mam nadzieje na to, ze pojawia sie polskie ebooki i wydawnictwa ktory wydaja nowe ksiazki (nie klasyke) zaczna sie tym ineresowac.

blagam cie, to rynek martwy, apple na tym nie zarobi, nikt na tym nie zarobi, nie bedzie ebookow po polsku, a przynajmniej w takich ilosciach zeby czlowiek mogl czuc sie zadowolony

Cytat

A po za tym wydaje mi sie jeszcze bardziej reprezentatywny od laptopa gdy potrzebuje pokazac projekty oraz zdjecia innym...

w kolezenskm gronie raczej. jak pokazac prezentacje na waznym spotkaniu na 10 calach? przeciez nie za pomoca rzutnika

#110 thozo

thozo
  • 1 956 postów

Napisano 02 lutego 2010 - 11:31

Cytat

podwyzszenie cen ebookow to swietny krok na froncie przechwytywania klientow. w sumie teraz klienci przyzwyczajeni do polityki marketingowej appla powinni sie rzucic na te ebooki w mysl zasady "apple jest fajniejsze, bo jest drozsze, bo jest elitarne a elita to w koncu my)"

Apple zaproponował nowe ceny i nowe warunki, bardzo korzystne dla wydawców, ale one jeszcze nie weszły w życie, bo iPad jest niedostępny w tej chwili. To Amazon podwyższył swoje ceny jak na teraz, chcąc dalej doić swoje 70% !

Bejzkik - nie mam, żadnego celu ani interesu w obronie czy też promocji iPada. Wiem, że go nie kupię w ciągu najbliższych paru lat, bo mi nie jest potrzebny. Analizuję jedynie dostępne dane i przedstawiam wyniki tej analizy na forum. Coś jak mentat z "Diuny" Franka Herberta. BTW bardzo gorąco polecam tę książkę!

Pozdrawiam

---- Dodano 02-02-2010 o godzinie 11:43 ----

Cytat

blagam cie, to rynek martwy, apple na tym nie zarobi, nikt na tym nie zarobi, nie bedzie ebookow po polsku, a przynajmniej w takich ilosciach zeby czlowiek mogl czuc sie zadowolony

Też tak myślę.

#111 bejzkik

bejzkik
  • 337 postów
  • Skądsc

Napisano 02 lutego 2010 - 11:55

niestety to nie wydawcy kupuja swoje ksiazki a mysl jest jedna - apple wepchnelo sie na rynek ebookow i te natychmiast podrozaly (pomijam sprawe ze dla mnie to jest kompletnie irracjonalne) nic dodac nic ujac. a tu sie broni appla rekami i nogami. gdzie sens?

#112 thozo

thozo
  • 1 956 postów

Napisano 02 lutego 2010 - 12:07

Cytat

niestety to nie wydawcy kupuja swoje ksiazki a mysl jest jedna - apple wepchnelo sie na rynek ebookow i te natychmiast podrozaly (pomijam sprawe ze dla mnie to jest kompletnie irracjonalne) nic dodac nic ujac. a tu sie broni appla rekami i nogami. gdzie sens?

Sens jest taki, że Apple uważa, że iPad zdobędzie rynek więc zaproponowało większe ceny na e-booki dla końcowego odbiorcy, jednocześnie dając "zwykłym ludziom" szanse na to że ich prace zostaną opublikowane przez wydawnictwa.

Scena:
Jakiś kolo przychodzi załóżmy z komiksem do wydawnictwa i chce go wydać.
Wydawnictwo na to OK, a co nam zależy, jak się sprzeda to mamy z tego 70% kaski, a jak nie to praktycznie nic nie stracimy.

Przed iBook Store taki kolo byłby spławiony przez wydawnictwo.

Apple liczy na eksplozję treści w iBook Store w ten sposób moim zdaniem, licząc na wykoszenie konkurencji w krótkim czasie samą ilością. Analogia do APP Store aż bije po oczach.

Co do cen - to naprawdę się zobaczy. Już samą zapowiedzią Apple zmusiło Amazon do reakcji, więc i do konkurencji. Amazon bezczelnie chce zarobić na chwilowej zmianie na rynku, a potem spuszczą z tonu.

Pozdrawiam

#113 RiQ

RiQ

• 2 567 postów
  • SkądWrocław

Napisano 02 lutego 2010 - 12:14

Poza tym, jeśli chodzi o ebuki, z tego co pamiętam z prezentacji iPada, książki mają kosztować coś koło $10 (może i więcej). Wydaje mi się, że w takim przypadku dużo lepiej kupić wersję papierową. No i nie miejmy złudzeń, jeśli nie mamy do tej pory itunsa to i ebukowego sklepu szybko nie uświadczymy. A po angielsku to mi się nie uśmiecha czytać, chociaż w jakimś stopniu go znam.

#114 scurvy_shadow

scurvy_shadow
  • 825 postów
  • SkądŁódź

Napisano 02 lutego 2010 - 13:39

uno ja czytam ksiazki takze po angielsku wiec mnie to akurat bawi. Duo, przeciez oczywistym jest ze predzej czy pozniej taki ipad zostanie z jailbreakowany a co za tym idzie pojawia sie aplikacje do tego, aby nasze polskie ebooki samemu wrzucic na ipada. Patrzycie przez pryzmat polaka i mowicie, ze nie ma szans uzadzenie na swiecie... To, ze u nas nie ma itunes store (oraz iBook) to nie znaczy ze w wiekszosci krajow na ktorych chca zarobic, jest... Co do prezentowania klientom czegos, to uwierz mi, ze ja akurat nie mialbym mozliwosci podlaczenia sie pod rzutnik tak czy siak. W tym momencie prezentuje wszystko na ekreanie laptopa, a uwazam, ze taki tablet bylby milym dodatkiem...

#115 bejzkik

bejzkik
  • 337 postów
  • Skądsc

Napisano 02 lutego 2010 - 14:26

thozo scena - przychodzi kowalski do sklepu i widzi ze jego ksiazki podrozaly 40%, pyta "dlaczego?" a sprzedawca mowi "bo apple obnizylo swoja marze, to bardzo szlachetne, kupi pan?" dla mnie obnizenie marzy wiaze sie z obnizeniem ceny i tyle. nie ma innej alternatywy. a tutaj uderzajace w klienta posuniecie opiewane jest jako smialy i nowatorski krok. wydawnictwo nawet jak bedzie mialo z tego sto procent zysku to i tak sie zastanowi, a dobry produkt sprzeda sie tak czy inaczej

#116 thozo

thozo
  • 1 956 postów

Napisano 02 lutego 2010 - 14:48

bejzkik - masz naprawdę rację, tak to wygląda jak na teraz dla klientów Amazon.

#117 www007

www007
  • 408 postów
  • SkądPoznań

Napisano 02 lutego 2010 - 16:31

Tutaj są ceny ipada za nasza zachodnią granicą
iPad droższy w Europie o prawie 41% - TELEPOLIS.PL

A co do flasha to znowu dorabiacie ideologie do braków, jak by nie dali możliwości przeglądania neta to by były opinie że net jest na wymarciu i coraz mniej osób z tego korzysta.

#118 Roberto

Roberto
  • 13 752 postów
  • SkądWrocław

Napisano 02 lutego 2010 - 18:47

RiQ - a dla mnie to by była całkiem fajna opcja przeczytać niektóre książki w oryginale właśnie. ale sam iPad nie dla mnie ;)

#119 RiQ

RiQ

• 2 567 postów
  • SkądWrocław

Napisano 02 lutego 2010 - 19:08

Cytat

RiQ - a dla mnie to by była całkiem fajna opcja przeczytać niektóre książki w oryginale właśnie.
ale sam iPad nie dla mnie ;)

Jedyną książkę jaką przeczytałem w oryginale jest "Hobbit, czyli tam i ze zwrotem" ;) raczej wolę po polsku czytać bo nie muszę każdego zdania sobie tłumaczyć. Ale nie wnikam, co kto lubi.

W każdym razie jesli miało by to być urządzenie tylko do ebuków to w Polsce nie miałoby racji bytu, bo angielskoczytaczy nie jest zbyt wiele.

#120 rad3ks

rad3ks
  • 353 postów
  • SkądOberschlesien

Napisano 02 lutego 2010 - 19:44

dla mnie flash jest zbedna technologia. sam ipad wydaje sie byc ciekawy chociaz nie jest dla mnie bo na pewno bedzie za drogi, na pewno nie potrzebuje czegos takiego, a gdybym go mial to bylaby to dla mnie zabawka. jedyna rzecz z ktorej moglbym sie ucieszyc to gry ktore zapowiadaja sie niesamowicie.

#121 rkupisek

rkupisek
  • 26 postów

Napisano 03 lutego 2010 - 01:13

Artykuł doskonale nakreślił idee iPada. W 100% zgadzam się z Autorem.

#122 gajos

gajos
  • 427 postów

Napisano 03 lutego 2010 - 16:51

Wybaczcie ale odniesienie do mentatow wieje zgroza. Przede wszystkim oni potrafili analizowac informacje bez fanbojskiego skrzywienia ;-) iPad bylby super, gdyby mial te kilka doslownie dupereli wiecej. Sam chetnie bym go kupil jednak te kilka "dupereli" dyskwalifikuje dla mnie urzadzenie (brak PELNEJ obsluga tresci dostepnych w internecie, kamery/mikrofonu, brak wielozadaniowosci przeboleje...). Nieszczesny flash - pewnie ze zbedny, ale JEST i jest POWSZECHNIE uzywany. Apple mowi "na zlosc tacie zesram sie w gacie" a wiekszosc z Was temu przyklaskuje. Gdzie tu niby chlodna analiza? Przestancie wreszcie tlumaczyc ze jak czegos nie ma to dobrze, bo nie ma tego dlatego i dlatego i ze to nie tylko nie przeszkadza ale jest bez tego nawet lepiej. Dlaczego nie przyznacie - super by bylo gdyby... itd. Auto jak kupujecie to z klima czy bez? W koncu chyba na freonie chodzi? Jestescie tak postepowi - kupujcie z pelna premedytacja (a nie na przyklad z braku kasy) auta bez klimatyzacji! I absolutnie nie ze skorzana tapicerka :-) No tak, tylko jakos nigdy przez gardlo przejsc nie chce ze apple dalo gdzies plame... To zawsze jest albo pech albo wina konkurencji albo "tak mialo byc, tak bedzie Tobie lepiej!".

#123 Roberto

Roberto
  • 13 752 postów
  • SkądWrocław

Napisano 03 lutego 2010 - 17:29

bo flash jest do dupy po prostu ;] byłby fajny, ale adobe zrąbało sprawę (widać jak bardzo jest 'super' pod OS X'em czy linuksem - jeżeli chodzi o windows to się jednak jakoś bardziej starają) powszechnie to jest nielubiany ;] "super by było gdyby"... przestali go używać tam, gdzie nie jest potrzebny ;] a mikrofon przecież ma? kamerę - fakt, mógłby mieć - wtedy by się sprzęt do videokonferencji zrobił USB? super by było gdyby dane się przesyłało bezprzewodowo wyjście video? super by było gdyby przesyłało się to bezprzewodowo (no sorry - kable mają być super? i po coś to WiFi w standardzie n tam jest!) etc. etc. ;] i mam nadzieję, ze jakiś soft coś takiego umożliwi ten sprzęt ma być MacBook Air w wersji light przecież

#124 gajos

gajos
  • 427 postów

Napisano 03 lutego 2010 - 22:20

Doprawdy beznadzieja.
Moodstream™ by Getty Images
Marc Ecko
Dave Werner's Portfolio 2006

No wyjatkowo do dupy!
Problemy z flashem w ciagu wielu lat zdetektowalem tylko jedne... Strasznie zamula Safari... Ale juz na przyklad ten sam system operacyjny, inna przegladarka (Chrome konkretnie) - juz nie ma problemu. Co prawda na Chrome nie moge poogladac filmow z megavideo.com (jednak na Safari dziala ok).

Slowacki wieszczem wielkim byl i wieszczyl! Wieszczem byl i basta! Dlatego wszyscy kochac go musimy.

Koniec i bomba, a kto sluchal ten traba.
:-|

#125 luck1985

luck1985
  • 924 postów
  • SkądPoznań

Napisano 03 lutego 2010 - 22:31

Kiedys dzieciaki dostawaly na dupe od ojca - od paska jeszcze nikt nie umarl. Nie piszemy tu o skrajnych przypadkach ,ze dzieciak doslownie "lata po scianach" Jeden strzal na dupe albo pare razy paskiem jak najbardziej. Kiedys bylo spokojnie ,wszystko mialo rece i nogi. Dzisiaj wszystko eko , psychologowie , kocham nie bije i inne bzdury ktorymi nas karmia - co to dalo ? 13 latki sie grzmoca po katach w szkolnych kiblach , 15 latek chodzi z nozem i w ogole dzisiaj te malolaty maja papke w glowie.

Użytkownicy przeglądający ten temat: 0

0 użytkowników, 0 gości, 0 anonimowych