Skocz do zawartości

Witaj!

Zaloguj lub Zarejestruj się aby uzyskać pełny dostęp do forum.

Zdjęcie
- - - - -

Moje argumenty ZA iPad'em

• Zaloguj się, aby dodać odpowiedź
160 odpowiedzi w tym temacie

#101 easymike

easymike
  • 328 postów

Napisano 28 lutego 2010 - 22:29

[url=http://www.frazpc.pl/news/29672-Co_nas_czeka_po_iPadzie_%28z_przymruzeniem_oka%29]Komentarze - Co nas czeka po iPadzie (z przymrużeniem oka) - FrazPC.pl - Twój Vortal Technologiczny[/url]

#102 Roberto

Roberto
  • 13 752 postów
  • SkądWrocław

Napisano 28 lutego 2010 - 22:41

więc pytam się jeszcze raz - co w iPhonie nie działa?
nie mogę zrobić przelewu przez przeglądarkę w jakimś banku - fakt.
ale to strona tego banku nie działa na tej przeglądarce. nie w drugą stronę niestety.
tak samo jak niektóre banki wymagają, bądź wymagały, IE. Co to znaczyło? że w innych przeglądarkach coś nie działało, czy to może te banki miały niedziałające usługi w innych przeglądarkach?
jakoś inne banki potrafią więc... problem jest do rozwiązania jak widać.

jakie przykłady? nie widziałem przykładów żadnych technologii. iPad to nie technologia. iPad to produkt. technologią może być np. multitouch.

czemu mam wpierać? może sami zauważają, że takie ograniczenia są niewygodne?
studenci niektóre sprawy mogą załatwić tylko osobiście w dziekanacie - to jest wygodne?
kiedyś przelewy można było zrobić tylko w konkretnych miejscach - to było wygodne?
świat idzie do przodu. takie ograniczenia nie są wygodne.

tachać? mówisz jakby to ważyło co najmniej 2kg
pytanie co jest wygodniejsze. tablet, czy netbook? ja bym stawiał na tablet. dlaczego? bo netbook m mały i niewygodny touchpad.

jakoś Newton sobie radził z rozpoznawaniem pisma i to całkiem dobrze.
poza tym - ty ciągle o tu i teraz.

nie jesteś realistą, bo realista zauważyłby jak szybko technologia idzie do przodu.

#103 Bolec

Bolec
  • 44 postów
  • SkądDST

Napisano 28 lutego 2010 - 23:19

>>więc pytam się jeszcze raz - co w iPhonie nie działa? Coś tak banalnego jak wielowątkowość. >>ale to strona tego banku nie działa na tej przeglądarce. nie w drugą stronę niestety. Problem jest zgoła inny. Chodzi o opuszczenie przeglądarki (a w tym konkretnym przypadku chyba aplikacji, bo o przeglądarce już ktoś wspominał, że chociaż potrafi te kilka minut utrzymać sesję [co i tak jest śmieszne, bo w androidzie mogę opuścić stronę rano, zamknąć przeglądarkę, zabić proces i wrócić do przeglądania wieczorem]) i odebranie smsa. >>problem jest do rozwiązania jak widać. O to mi właśnie chodzi. Wyciąganie śmiesznych wniosków pokroju 'gdzie indziej działa, więc niech dopracują żeby działało też na ograniczonym ajfonie, bo jak widać da się'. >>iPad to nie technologia. iPad to produkt. OK, znów jestem zmuszony wyłożyć od a do z. Chodzi o technologię zawartą w urządzeniu. >>czemu mam wpierać? może sami zauważają, że takie ograniczenia są niewygodne? Bo robią to tak, jak robią nie z powodu ograniczeń (powtórzę po raz kolejny - przecież gdyby chcieli mogliby już tego typu zapotrzebowania spełniać od x lat za pomocą telefonów komórkowych). Chyba, że robisz z ludzi idiotów i wychodzisz z założenia, że świadomie utrudniają sobie życie. >>studenci niektóre sprawy mogą załatwić tylko osobiście w dziekanacie - to jest wygodne? Zdecydowaną większość da się załatwić poza, natomiast te które już trzeba robić w dziekanacie - raczej tak. Przynajmniej w większości (pośród tej mniejszości). Po prostu niektóre sprawy wymagają pojawienia się osobiście. >>kiedyś przelewy można było zrobić tylko w konkretnych miejscach - to było wygodne? Nie. Różnica jest taka, że ludzie faktycznie potrzebowali coś takiego zrobić na mieście, a nie mogli. A przykładowe sytuacje czy ludzie, o których do tej pory rozmawiamy nie potrzebują. Lub mają już co najmniej kilka innych możliwości. >>świat idzie do przodu. takie ograniczenia nie są wygodne. Jak wyżej. >>tachać? mówisz jakby to ważyło co najmniej 2kg Tachać, w sensie nosić ze sobą coś dodatkowego. Widziałeś policjanta na służbie z torbą na tablet/laptopa? Bardzo to wygodne, nieprawdaż? >>pytanie co jest wygodniejsze. tablet, czy netbook? ja bym stawiał na tablet. dlaczego? bo netbook m mały i niewygodny touchpad. Na tabletach (przynajmniej tych, z którymi miałem do czynienia) cholernie niewygodnie się pisze. >>jakoś Newton sobie radził z rozpoznawaniem pisma i to całkiem dobrze. Czyli rozpoznawanie mowy mamy już z głowy. OK. Rozpoznawanie pisma. Zgodzę się, że troszkę lepiej dopracowana technologia, jednak nadal pisanie na tradycyjnej klawiaturze, nawet rozmiarami dopasowanej do nowoczesnych telefonów komórkowych jest szybsze i wygodniejsze. >>nie jesteś realistą, bo realista zauważyłby jak szybko technologia idzie do przodu. A najbardziej uwielbiam jak mi ktoś wmawia kim jestem, a kim nie jestem. Ja po prostu dostrzegam fakt, że przerzucenie się na tablety będzie wymagało wpompowania mas pieniędzy, których po pierwsze brakuje, a po drugie można spożytkować w wiele innych sposobów, na przykład pomagając ludziom, którzy faktycznie potrzebują takiej pomocy (wiemy chyba ile procent ludzi żyje na skraju ubóstwa?). Mało tego, będą to pieniądze wpompowane w odblokowanie dodatkowej możliwości komunikacji, która będzie stała obok tych, które są już wypróbowane, wygodne i działające. Jaki w tym sens? I może to Ty jesteś realistą? Co z tego, że technologia idzie szybko do przodu? Czy to znaczy, że mamy w nią pompować ogromne ilości kasy?

#104 Roberto

Roberto
  • 13 752 postów
  • SkądWrocław

Napisano 01 marca 2010 - 00:05

no właśnie pokazujesz, że chcesz zrobić z lodówki piekarnik. podgrzewanie też jest banalne, a lodówka tego nie robi. czy to znaczy, że coś w niej nie działa? nie, przeglądarka nie trzyma sesji przez kilka minut. i jeżeli bank wypuścił swoją aplikację, która nie działa to jaki inny ma być wniosek? tak śmieszny wniosek, że banki w końcu przestały wymagać IE? sytuacja jest analogiczna do tej podanej przez ciebie. tak, jak chcesz pisać rzeczowo - to wykładasz od a do z. bez niedomówień. ale nadal ci nie wyszło. nikt tutaj nie chciał zastąpić żadnej technologi inną. pokazywanie zastosowań produktu, to nie zastępowanie jednej technologii inną. telefon komórkowy do przeglądania zdjęć, filmów, map, dokumentów, etc? i uważasz to za wygodne rozwiązanie? a czy ktoś powiedział, że tablet ma być jedyną możliwością? wiele potrzeb się też ujawnia dopiero kiedy się je pokaże. a widziałeś z netbookiem, który uważasz za lepsze rozwiązanie? na netbookach też się niewygodnie pisze. tak samo jak na komórkach się niewygodnie pisze. klawiatura też nie jest szczytem komfortu. tak, rozpoznawanie mowy mamy z głowy bo jak sam zauważyłeś - da się. wymaga to pewnego sprzętu, ale się da. no i ciągle jak widzę tkwisz w tu i teraz? a ktoś mówi o przymusie? że trzeba kupić? należy zrobić? każe kupować? nie technologia idzie do przodu. staje się coraz tańsza. a stare rozwiązania z czasem przestają wystarczać, a kosztują coraz więcej. czemu mają stać obok? czemu nie zamiast? ogromne ilości pieniędzy i tak są pompowane. ale widzę że ty wolisz popadać w skrajności pisząc o zabieraniu pieniędzy potrzebującym. swoją drogą - myślisz, że w te rozwiązania, które są teraz używane żadne pieniądze nie idą?

#105 Bolec

Bolec
  • 44 postów
  • SkądDST

Napisano 01 marca 2010 - 16:42

>>telefon komórkowy do przeglądania zdjęć, filmów, map, dokumentów, etc? i uważasz to za wygodne rozwiązanie? Tak. >>a widziałeś z netbookiem, który uważasz za lepsze rozwiązanie? Nie i nie pisałem, żeby z nimi chodzili. Napisałem tylko, że gdybym już musiał, to wybrałbym netbooka. Wydaje mi się nadal, że telefon/palmtop to lepsze rozwiązanie. >>tak, rozpoznawanie mowy mamy z głowy bo jak sam zauważyłeś - da się. wymaga to pewnego sprzętu, ale się da. Oczywiście, tyle że sprzętów działających z tym dobrze wyliczę na palcach jednej ręki. Więc jeszcze nie teraz. >>no i ciągle jak widzę tkwisz w tu i teraz? Tak, bo jak już sugerowałem i pisałem wprost - jestem realistą. Stąpam twardo po ziemi i żyję tym co dziś, a nie tym co za ileś lat. Co mnie to interesuje co będzie za x lat, skoro mogę tego nie dożyć? "Niej piej koguciku o niedzieli...". >>a stare rozwiązania z czasem przestają wystarczać, a kosztują coraz więcej. Zaiste ciekawe. Możesz nieco rozwinąć? >>czemu mają stać obok? czemu nie zamiast? Już o tym pisałem. Na końcu poprzedniego postu. Czytaj dokładniej. >>ogromne ilości pieniędzy i tak są pompowane. 'Nie będę oszczędzał wody ani energii, bo i tak nikt naokoło mnie nie oszczędza.' Gratuluję świetnego rozumowania. >>swoją drogą - myślisz, że w te rozwiązania, które są teraz używane żadne pieniądze nie idą? Na pewno nie tak duże - nie oszukujmy się, ale wymiana dysku twardego, czy nawet odnowienie licencji programów biurowych czy bóg wie jakich jeszcze nie kosztuje tyle co kupno nowych tabletów.

#106 Roberto

Roberto
  • 13 752 postów
  • SkądWrocław

Napisano 01 marca 2010 - 20:33

gwoli ścisłości - jaki telefon w takim razie jest do tego wygodny? ach, a ktoś pisał żeby chodzili z iPadami? nikt nie mówi o tu i teraz. no, oprócz ciebie. trudno mówić o tu i teraz, skoro iPada nawet nie ma na rynku? realista nie potrafi patrzeć z wyprzedzeniem? planować? ciekawe. co rozwinąć? że przestają wystarczać? czy że kosztują coraz więcej? stary sprzęt to zawodny sprzęt niestety (nic nie jest wieczne w końcu) zawodny sprzęt = koszty części do wymiany = koszty (dostępność części dla starszych sprzętów też może być problem) gratuluję czytania ze zrozumieniem - to, że państwo w to nie pompuje kasy poprzez zakup nie oznacza, że pieniądze nie są w to pompowane. ci na do tego oszczędzanie wody? jednorazowo - pewnie byłoby więcej. pytanie jak to wygląda ogólniej, na przestrzeni większego czasu. i jakie inne korzyści to może przynieść.

#107 marcusp

marcusp
  • 362 postów

Napisano 02 marca 2010 - 09:35

Ale po co iPad jeśli nie ma Polskiej lokalizacji? Zapewne okaże się znowu jak z iTunes: "iTunes Store nie jest obsługiwany w tym kraju", że wiele usług dostępnych dla iPada nie będzie dostępnych w Polsce i będziemy mogli przeczytać komunikat np: "iPad Store is not supported in this country" lub jakiś podobny.

#108 Bolec

Bolec
  • 44 postów
  • SkądDST

Napisano 02 marca 2010 - 15:13

>>nikt nie mówi o tu i teraz. no, oprócz ciebie. trudno mówić o tu i teraz, skoro iPada nawet nie ma na rynku? Proszę bardzo - jeśli chcesz odnieś to wszystko co napisałem do perspektywy kilku najbliższych miesięcy. To i tak nie robi wielkiej różnicy. >>gwoli ścisłości - jaki telefon w takim razie jest do tego wygodny? Jakikolwiek telefon z większym (3" lub więcej) dotykowym wyświetlaczem i fizyczną klawiaturą, vide HTC G1. >>co rozwinąć? że przestają wystarczać? czy że kosztują coraz więcej? stary sprzęt to zawodny sprzęt niestety (nic nie jest wieczne w końcu) zawodny sprzęt = koszty części do wymiany = koszty (dostępność części dla starszych sprzętów też może być problem) Jasne :D. Na rynku nadal można dostać amplitunery/słuchawki Unitry, Zodiaki, Radmory i Tonsile mimo, że się ich już od dawna nie produkuje i nie jest to sprzęt tak masowo produkowany jak części do komputerów, a twierdzisz że może być ciężko z częściami do starszych sprzętów? :) >>ci na do tego oszczędzanie wody? To, że zgodnie z tym co napisałeś można dojść do wniosku, że nie będziesz czegoś robił, bo reszta i tak tego nie robi. W dość luźnym przełożeniu z polskiego na nasze. >>pytanie jak to wygląda ogólniej, na przestrzeni większego czasu. i jakie inne korzyści to może przynieść. Tego nie wiemy. Ba, nie wiemy czy to w ogóle jakiekolwiek korzyści przyniesie. O to się cały czas rozchodzi. :)

#109 ziemo

ziemo
  • 20 postów

Napisano 07 marca 2010 - 17:27

Mam takie pytanie, czy ktoś się może orienture jak będzie z działaniem niektórych programów na iPadzie. Konkretnie chodzi mi o takie popularne polskie komunikatory typu Tlen, który już powstał pod Maca i typu GG, które własnie pod Maca robią, no ale obecnie jest Kadu. Czy tego typu programy będą działały na iPadzie?

#110 Roberto

Roberto
  • 13 752 postów
  • SkądWrocław

Napisano 07 marca 2010 - 18:09

na iPadzie będą działały programy pod iPhone OS nie pod Mac OS X

#111 myapple_123

myapple_123
  • 776 postów

Napisano 27 marca 2010 - 12:45

Akurat brak kamerki to powazny feler - zyjemy w dobie Skype i internetowej komunikacji. To tak jakbysmy sie cofneli o pare lat wstecz, a przeciez Jobs stawia na innowacje. Przeciez takie urzadzenie to idealne np. przy sluzbowych wyjazdach i powinno nastawiac sie na szybki dostep do informacji oraz komunikacji biznesowej oraz z rodzina. Starsi ludzie tego nie kupia, bo sa przyzwyczajeni do normalnej komunikacji. Nie wspomne juz, ze nie maja za co. My tym bardziej, przy obecnym systemie emerytalnym. Nasze skladki pojda na konto Asseco Prokom i ich cudownego systemu informatyzacji ZUS.

#112 adrianek274

adrianek274
  • 110 postów

Napisano 27 marca 2010 - 12:59

Zgadzam się. Kamerka powinna być, ale może celowo została pominięta? Koszty ? Bateria? Jakiś musi być powód :)

#113 myapple_123

myapple_123
  • 776 postów

Napisano 27 marca 2010 - 13:11

Ja tam nie wiem, ale jezeli zgodnie z tym co podejrzewa wiekszosc serwisow patrzac na zawartosc SDK ma sie ona ukazac w nastepnej edycji iPada za powiedzmy rok lub pol roku to wg mnie celowe nabijanie klientow w butelke. Podobnie bylo z Unibody - druga edycja nie dosc, ze dostala lepsza baterie to i matryce, na dodatek o ile dobrze pamietam w nizszej o 100$ cenie.

#114 macieks72

macieks72

• 9 873 postów

Napisano 27 marca 2010 - 14:59

Kamerka? Ja osobiście nigdy nie korzystam z kamerki w skype. No raz, żeby sprawdzić jak to działa ;)

#115 wojtkow

wojtkow

• 6 767 postów

Napisano 27 marca 2010 - 17:42

Ja (prawie) tak jak Maciek użyłem mojej kamerki w MBP dwa razy, raz w trakcie zakładania konta użytkownika (obrazek) i raz gwoli ciekawości w skype. Kamerka w sprzęcie jeszcze bardziej przenośnym jest mi jeszcze mniej potrzebna. BTW ostatnio widziałem w markecie laskę rozmawiającą video z kimś przez komórkę, jako że to była blondynka to nie skojarzyła że patrząc w komórkę nie patrzy pod nogi i wylądowała w koszu z towarami promocyjnymi. Ot i cała przydatność video rozmów.

#116 MarKoBerlin

MarKoBerlin
  • 332 postów
  • SkądWarszawa/Berlin

Napisano 27 marca 2010 - 22:12

... ostatnio widziałem w markecie laskę rozmawiającą video z kimś przez komórkę, jako że to była blondynka to nie skojarzyła że patrząc w komórkę nie patrzy pod nogi i wylądowała w koszu z towarami promocyjnymi. Ot i cała przydatność video rozmów.

I jeszcze narzekasz, przeciez taki widok jest bezcenny, za wszystko inne zaplacisz Mastercard ;)

Pozdrawiam :lol:

#117 mtths

mtths
  • 29 postów

Napisano 27 marca 2010 - 22:16

A dla mnie kamera w MacBooku to podstawa. Jest używana regularnie w Skype. Dzieki niej mój synek regularnie widuje babcię ktora większą część roku spedza za oceanem. Jeszcze do tego kilka osób w rodzinie mieszkające w innych miastach też miło zobaczyć przez Skype. Dla mnie brak kamery to właściwie jedyny brak iPada. Reszta jest idealnie dopasowana. Proste urząfzenie bazujące na sprawdzonej w podobnych zastosowaniach platformie. Do tego szansa na to że iPad nie będzie miał swojej killerapp tylko setki już gotowych aplikacji dla iPhone. Siłą nie będą gry tylko wygodniejsze wersje aplikacji typu Brushes czy narzędzia do tworzenia muzyki. Do tego iWork w niskiej cenie. To doskonałe posunięcie że w Apple nie wyważali otwartych drzwi tworząc nakładkę na pełny komputerowy Mac OS X. Większość innych argumentów powtarzano już po kilka razy. Dla mnie głosy że to bezsensowne urządzenie są bez sensu. Mamy wolność - przynajmniej w krajach gdzie iPad będzie sprzedawany. Jak komuś się nie podoba to nie musi kupować. Na pewno będzie grupa ludzi dla których będzie to idealne narzędzie wspomagające pracę, własną kreatywność lub po prostu rozrywkę. Dla mnie na chwilę obecną to zbędne urządzenie. Prosta Nokia z długo trzymającą baterią plus iPod Touch i MacBook w domu są obecnie wystarczające, ale kto wie czy jakaś zmiana w trybie życia nie qymusi że będzie to idealne rozwiązanie.

#118 wendiego

wendiego
  • 46 postów

Napisano 28 marca 2010 - 09:25

Wczoraj doznałem czegoś niesamowitego. Leżąc wieczorem w łóżku miałem przy sobie iphone.Oglądając telewizję, w chwili reklamy, chciałem sprawdzić coś w internecie. Byłem zbyt leniwy, aby podnieść się do komputera, włączyć go i otworzyć przeglądarkę, po czym znowu go wyłączać. Właśnie wtedy pomyślałem, że w takim momencie naprawdę ipad znalazłby zastosowanie! Genialnym rozwiązaniem jest urządzenie, które pozwoli mi oszczędzić czas i będzie komfortowe w użyciu. Teraz mam poważny argument za tym, aby go kupić, naprawdę!

#119 Ka

Ka

• 6 050 postów
  • SkądKraków

Napisano 28 marca 2010 - 11:39

Wczoraj doznałem czegoś niesamowitego. Leżąc wieczorem w łóżku miałem przy sobie iphone.Oglądając telewizję, w chwili reklamy, chciałem sprawdzić coś w internecie. Byłem zbyt leniwy, aby podnieść się do komputera, włączyć go i otworzyć przeglądarkę, po czym znowu go wyłączać. Właśnie wtedy pomyślałem, że w takim momencie naprawdę ipad znalazłby zastosowanie!

Pod warunkiem, że to "coś niesamowite", o czym piszesz, zdarza się codziennie lub bardzo często. ;)

#120 haro

haro
  • 428 postów
  • Skądwarszawa

Napisano 28 marca 2010 - 19:09

Wczoraj doznałem czegoś niesamowitego. Leżąc wieczorem w łóżku miałem przy sobie iphone.Oglądając telewizję, w chwili reklamy, chciałem sprawdzić coś w internecie. Byłem zbyt leniwy, aby podnieść się do komputera, włączyć go i otworzyć przeglądarkę, po czym znowu go wyłączać. Właśnie wtedy pomyślałem, że w takim momencie naprawdę ipad znalazłby zastosowanie! Genialnym rozwiązaniem jest urządzenie, które pozwoli mi oszczędzić czas i będzie komfortowe w użyciu. Teraz mam poważny argument za tym, aby go kupić, naprawdę!

trzeba było sprawdzić na iphonie, d'oh.

#121 maciek_master

maciek_master
  • 98 postów
  • SkądPrzemyśl, PL

Napisano 28 marca 2010 - 19:19

@wendiego uważam podobnie jak Ty iPad będzie pełnił u mnie podobną funkcję, będzie takim buforem :)

#122 Fejk

Fejk
  • 303 postów
  • SkądPoznań

Napisano 28 marca 2010 - 19:20

Mi brakuje tylko kamerki i mozliwosci pisania programow pod iPhone OS (przydalby sie na pokladzie okrojony Snow Leo :x ).

#123 maciek_master

maciek_master
  • 98 postów
  • SkądPrzemyśl, PL

Napisano 28 marca 2010 - 19:27

@Fejk kamerka czy jest Ci tak bardzo potrzebna ? Jest już w akcesoriach zewnętrzna kamera do iPada. A SDK na iPada ciekawa sprawa.

#124 myapple_123

myapple_123
  • 776 postów

Napisano 28 marca 2010 - 22:41

Ja (prawie) tak jak Maciek użyłem mojej kamerki w MBP dwa razy, raz w trakcie zakładania konta użytkownika (obrazek) i raz gwoli ciekawości w skype.
Kamerka w sprzęcie jeszcze bardziej przenośnym jest mi jeszcze mniej potrzebna.

BTW ostatnio widziałem w markecie laskę rozmawiającą video z kimś przez komórkę, jako że to była blondynka to nie skojarzyła że patrząc w komórkę nie patrzy pod nogi i wylądowała w koszu z towarami promocyjnymi. Ot i cała przydatność video rozmów.

To prawie jakby zanegowac postep, a to wlasnie technologie wizualne maja teraz najwieksze wziecie. Dla mnie w laptopie/komorce/palmtopie to standard jak ekran, touchpad i klawiatura. iPad to multimedialny sprzet, a ja nie widze definicji multimediow bez wideo ;-) Zreszta nie beda z niego korzystac tylko mlodzi ludzie w celach rozrywkowych, ale tez pewnie biznesmeni. Mozliwosc wideokonferencji jest nie do przecenienia w tym przypadku. Zreszta badzmy powazni - dzis byle badziewiasta komorka za 1zl posiada kamerke, wiec to zaden wielki wydatek. Jezeli kaza sobie za to placic ekstra jako akcesorium to chyba dobitnie bedzie swiadczyc, ze firma chce wycisnac potencjalnych klientow jak cytryne ;-)

#125 MarKoBerlin

MarKoBerlin
  • 332 postów
  • SkądWarszawa/Berlin

Napisano 28 marca 2010 - 22:51

Limo, niekoniecznie moze chodzic o zanegowanie postepu, a np o celowa polityke firmy Apple, ktora, jezeli od razu wypusci na rynek produkt full wypas, straci mozliwosc poprawiania go w czasie pozniejszym ;)

Użytkownicy przeglądający ten temat: 2

0 użytkowników, 1 gości, 0 anonimowych

Bing (1)