Skocz do zawartości

Witaj!

Zaloguj lub Zarejestruj się aby uzyskać pełny dostęp do forum.

Zdjęcie
- - - - -

Moje argumenty ZA iPad'em

• Zaloguj się, aby dodać odpowiedź
160 odpowiedzi w tym temacie

#126 Fejk

Fejk
  • 303 postów
  • SkądPoznań

Napisano 28 marca 2010 - 23:08

@maciek_master Kamerka nie :D ale SDK jest powodem dla ktorego kupie jednak MacBooka Pro P.S. Appsy do Cydii tez sie pisze w SDK od Apple?

#127 Thomaszek

Thomaszek
  • 220 postów
  • SkądCzęstochowa

Napisano 30 marca 2010 - 21:42

BTW.

Kilka stron wcześniej w tym temacie wyśmiano mnie za informację o tym, że sporo osób gra w FarmVille i jest to argument za Flashem.

Proszę bardzo:
Najpopularniejsza gra komputerowa świata - TECH - WP.PL

#128 firesoso

firesoso
  • 114 postów

Napisano 01 kwietnia 2010 - 09:55

Wow! Czytam ten wątek od początku - bijecie się ludzie niesamowicie :) Fakt faktem że Apple zaczyna zbyt mocno zamykać swoje urządzenia. Stąd stają się bardzo niszowe i stąd tyle opinii o iPadzie jako urządzeniu które nie ma konkretnego przeznaczenia. Jedni mówią że nigdy nie używali kamerki w MB, drudzy że niemożność wykonania przelewu przez internet to wina banku bo nie dostosował aplikacji do Safari.. Masakra! Przecież trzeba patrzeć na sprzęt obiektywnie! OBIEKTYWNIE! Mam sporo elektroniki spod znaku Apple'a ale nie jestem fanboy'em tej marki/firmy i korzystam z niej tylko wtedy gdy jest mi POTRZEBNA. To że mam iPod'a nie oznacza że kolejnym telefonem będzie iPhone. To że mam MB nie oznacza że kolejnym komputerem będzie MacPro. To samo tyczy się iPad'a. Sprzęt dla mnie jest dobrym rozwiązaniem - zawsze wypełnia jakąś tam lukę pomiędzy dwoma urządzeniami. Jest innowacyjny pod względem korzystania z internetu, poczty na codzień - świetnie wypada jako "elektroniczna gazeta". Jedni czytają prasówkę do kawy, teraz inni będą mogli sprawdzać RSS'y przy śniadaniu. Hehe, jest motor - bardzo szybki, wymagający prawa jazdy. Jest też rower - mimo że wolny - bardziej "elastyczny" i można nim praktycznie wszędzie się dostać :) Ale jakoś motorower nie zrobił większej rewolucji :D I to samo będzie z iPad'em. To jest urządzenie dla mniejszego grona odbiorców - nie zastąpi ani laptopa ani telefonu/smartfonu. Sęk w tym, że ludzie nie będący "konkretnym" targetem iPad'a próbują w jakiś sposób znaleźć w nim coś co sprawiłoby że kupią ten produkt. Na siłę chcą przeciągnąć iPad'a na swoją stronę i swoją użytecznosć. Niestety nie wiedzą że sami wciągają się w niepotrzebną chmurę dymu. Zresztą ostatnio Apple potrafi robić takie zadymy po to żeby bańka spekulacyjna rosła wraz z kursem akcji.. Jeśli iPad działa na tym samym interfejsie co iPhone, brak mu multitaskingu, kamery, slotu na karty pamięci, gniazda usb (które de facto ma wiekszość telefonów) - dla mnie jest produktem bardziej marketingowym niż przydatnym. Bardziej gadżet niż urządzenie które ułatwi mi życie. Wieslawo bardzo trafnie poruszył temat otwartości sprzętu z którym się zgadzam w 100%. Technika idzie do przodu i dlatego iPad powinien mieć kamerę, powinien mieć multitasking, a przede wszystkim system, który pozwoli na ciut więcej niż iPhone. Bo urządzenia i ich sami użytkownicy ewoluują. Kiedyś miałem dylemat - kupić NDS czy PSP. NDS to przede wszystkim touchscreen, dwa ekrany oczywiście, i świetna opera do przeglądania internetu. PSP oferuje niesamowitą grafikę, ale przeglądanie internetu sprawia czasem wielki problem (32MB RAM daje czasem w kość). W każdym razie na początku miałem tylko te kryteria przy wyborze przenośnej konsoli. Wipeout i Tekken skłonił mnie do PSP. Niecałe dwa miesiące po zakupie siedziałem w pociągu i oglądałem filmy na PSP, słuchałem podcastów a teraz cieszę się że mam z PSP skypephone'a bo natywnie działa na nim Skype. Jeśli kupujesz iPada, za jakiś czas będziesz chciał zrobić więcej, lub będziesz musiał. Dobrze mieć wtedy tą malutką kamerę, czy multitasking.. Tu chodzi bardziej o politykę Apple, która szokuje, promuje i wypuszcza na rynek sprzęt, który góra za pół roku wypiera nowsza wersja, wzbogacona o oczywiste dodatki, kosztująca niewiele mniej (jak nie więcej) od poprzednika.. Póki są "na fali", korzystają ile mogą.. W końcu "nic złego" w produkowaniu i zarabianiu (co najważniejsze) na dodatkowej kamerze do iPad'a (w końcu można ją podłączyć od dołu i potem przekręcić całe urządzenie o 180stopni) za $50, przejściówce SD card za $50 oraz całej masy PŁATNEJ TREŚCI. Bo iPad to maszynka do robienia pieniędzy i tylko i wyłącznie do kupowania przez iTunes, iBooks i AppStore :) Jestem jednym z wielu ludzi co mają i "motor" i "rower" i jakoś do "motoroweru" nie jestem przekonany :D To jest moje zdanie i nikt tego nie zmieni, tak samo jak zdań ludzi wypowiadających się za iPad'em. Ciekawe tylko ilu z nich posiądzie ten tablet.. BTW, ktoś wie coś może o natywnym drukowaniu z iPad'a? czemu za tak prostą czynność muszę płacić poprzez zakup programu.. (może się mylę i nie doczytałem do końca..)

#129 goodboy25

goodboy25
  • 4 354 postów
  • SkądWaWa

Napisano 01 kwietnia 2010 - 15:19

Cytat

Jeśli iPad działa na tym samym interfejsie co iPhone, brak mu multitaskingu, kamery, slotu na karty pamięci, gniazda usb (które de facto ma wiekszość telefonów) - dla mnie jest produktem bardziej marketingowym niż przydatnym. Bardziej gadżet niż urządzenie które ułatwi mi życie. Wieslawo bardzo trafnie poruszył temat otwartości sprzętu z którym się zgadzam w 100%. Technika idzie do przodu i dlatego iPad powinien mieć kamerę, powinien mieć multitasking, a przede wszystkim system, który pozwoli na ciut więcej niż iPhone. Bo urządzenia i ich sami użytkownicy ewoluują.

Dokładnie, to samo pisałem w innym wątku i zgadzam się w 100%

#130 Fejk

Fejk
  • 303 postów
  • SkądPoznań

Napisano 01 kwietnia 2010 - 15:29

Wiadomosc z ostatniej chwili. iPad bedzie posiadal wbudowany projektor, latarke, ukryte ostrze i wodotrysk (specjalnie na Lany poniedzialek!)

#131 arturcisz

arturcisz
  • 10 155 postów
  • SkądSzczecin

Napisano 01 kwietnia 2010 - 16:15

Ja tam kupuje, przyda się chociażby do czytania gazet na kiblu pzd

#132 Thomaszek

Thomaszek
  • 220 postów
  • SkądCzęstochowa

Napisano 01 kwietnia 2010 - 21:41

Ja zostaję jednak przy standardowej gazecie ;)

#133 firesoso

firesoso
  • 114 postów

Napisano 01 kwietnia 2010 - 22:08

Też lubię poszeleścić papierem, poskładać na różne strony, pomazać długopisem :)

#134 Dogs

Dogs
  • 141 postów

Napisano 02 kwietnia 2010 - 00:52

Dla mnie brak kamerki do videorozmow to spory minus. Ale nie wszystkim ta kamera jest potrzebna. Ja gdybym nie byl na "wygnaniu" to nigdy bym z kamerki nie korzystał. Kupilem iPada bo chce zobaczyc co to jest, potem sprzedam. Wydaje mi sie, ze deweloperzy rozwina ten produkt. Zgadzam sie, nie wszystkim wydaje sie on potrzebny, ale jestem pewien, ze znajdzie sie dla niego nie jedno pożyteczne zastosowanie. Szkoly w stanach juz beda rozdawac go studentom, Hyunday bedzie dodawac je do swojego nowego samochodu i sam widze sporo zastosowan dla iPada dla biznesu. Ogolnie bylem przeciwny temu tabletowi i zaparlem sie, ze go nie kupie. Zmienilem zdanie, i nie moge sie doczekac kiedy dostane go w swoje rece! Trzeba tez patrzec na to z innej strony. Tu w stanach, iPad to koszt 499$, czyli mniej niz tygodniowa wyplata. W polsce to dla wiekszosci caly miesiac pracy!

#135 hi.duke

hi.duke
  • 46 postów
  • SkądKraków

Napisano 02 kwietnia 2010 - 10:43

Myślę, że do decyzji o zakupie należy podejść systematycznie i profesjonalnie. Jak np. tutaj:
IPAD decision tree - Moronail.net - Ars gratia hilaris.

#136 s1ntex

s1ntex
  • 27 postów

Napisano 02 kwietnia 2010 - 14:14

Po co w ogóle taka dyskusja? Każdy widzi jaki iPad jest, jak kto go chce, to go kupi. Cała ta gadka, przekonywania za iPadem jest bezsensu i to powoduje właśnie nagonkę na apple i ich fanów.

#137 Dogs

Dogs
  • 141 postów

Napisano 02 kwietnia 2010 - 17:40

Ja gdybym mial mala restauracje czy cos, to kupilbym pare iPadow jako Menue :D Kto wie, moze kiedys. Na prawde jest sporo fajnych zastosowan. Ja nikogo nie namawiam, bo czy sie komus przyda, to każdy wie sam. Ja wiem czemu ja znam swoje powody ktore sklonily mnie do zakupu, i tyle. Pozdrawiam.

#138 firesoso

firesoso
  • 114 postów

Napisano 02 kwietnia 2010 - 19:26

Cytat

Ja gdybym mial mala restauracje czy cos, to kupilbym pare iPadow jako Menue :D

Oj ludzie długo by zamawiali.. :D Jeszcze jakbyś miał hotspot to już całkowicie :D

#139 Dogs

Dogs
  • 141 postów

Napisano 02 kwietnia 2010 - 20:42

Eeeeee tam :) Tak tylko napisalem. Ogladalem wlasnie filmik na YouTube, i koles mial racje. Ludzie nie potrzebnie mowia ze go nie chca, ze bez sensu i ogolnie jada po iPadzie. Poczekajcie az wpadnie wam w rece, i zobaczycie o co w tym chodzi. Jak mi sie nie spodoba, to albo oddam do Apple Store, albo sprzedam w kraju. Tak czy inaczej, ja postanowilem dac temu szanse. Czy w kraju bym sobie na to pozwolil? Raczej nie. Tu w stanach? Jak najbardziej. Jak dostane w swoje rece, to napisze czy przypadl mi do gustu, czy nie.

#140 firesoso

firesoso
  • 114 postów

Napisano 03 kwietnia 2010 - 09:31

Rozumiem Ciebie! Hasłem marketingowym iPad'a jest "Rewolucyjne urządzenie za niską cenę" (czy jakoś tak). Jeśli w US, tak jak mówiłeś, iPad kosztuje niecałą tygodniówkę - Apple szybko zrealizuje prognozy finansowe. W Polsce wg mnie cena wynosi miesięczną średnią krajową :) i to dlatego ten szum.. i nieakceptowanie ceny do możliwości (w sumie 2k to cena Mini, i niegdyś sławnego MacBook'a white). Zobacz co by się robiło gdyby wszedł iPad za 599zł - ludzie spaliby pod Resellerami Apple już w czwartek i kupowali po 10 sztuk :) Hehe, jak sobie pomyślę o takiej cenie iPad'a to też by mi brak kamerki nie przeszkadzał. W końcu nasz polski eClicto kosztuje 899zł :)

#141 thozo

thozo
  • 1 956 postów

Napisano 03 kwietnia 2010 - 09:34

Prawda prawda!

#142 shadowsky

shadowsky
  • 299 postów
  • SkądPleszew

Napisano 03 kwietnia 2010 - 12:07

Cytat

Zobacz co by się robiło gdyby wszedł iPad za 599zł - ludzie spaliby pod Resellerami Apple już w czwartek i kupowali po 10 sztuk :)
Hehe, jak sobie pomyślę o takiej cenie iPad'a to też by mi brak kamerki nie przeszkadzał.

No właśnie i w końcu doczekaliśmy się złotej myśli w sprawie iPada! jakby stosunek średniej krajowej do ceny urządzenia byłby taki sam jak w USA to wszyscy byśmy kupili. Wręcz koczowalibyśmy pod sklepem, a tak to nie ma sensu, chyba, że jesteście na tyle bogaci, że te 2k nie robi na was żadnego wrażenia, bo w końcu to nie komputer za 2k na którym wykonujemy swoją pracę tylko gadżet.

#143 Dogs

Dogs
  • 141 postów

Napisano 04 kwietnia 2010 - 04:58

Wow, jestem na prawde mile zaskoczony iPadem! Co prawda nie testowalem jakos profesjonalnie, ale pisanie tej wiadomosci jest na prawde latwe (pisze wlasnie z ipada). Klawiatura super, wyswietlacz super. Postaram sie pisac wiecej z czasem. Jedyne co mi sie nie podoba to jakosc aplikacji z iPhone w powiekszeniu. Widac pixele, ale domyslam sie, ze wraz z uplywem czasu pojawia sie wersje przeznaczone wylacznie pod ipada. Tego kupilem z mysla odsprzedania w kraju, ale z pewnoscia na dniach ide kupic jednego dla siebie!!!!!!

#144 tymek666

tymek666
  • 84 postów
  • SkądButryny, PL

Napisano 04 kwietnia 2010 - 07:44

Jak dadzą kamerkę do wideokonferencji i skype do biorę tego iPada, bo w sumie tylko tego mi w nim brakuje.

#145 koval047

koval047
  • 40 postów

Napisano 08 kwietnia 2010 - 19:18

Multitasking będzie w Sofcie 4.0...

#146 camelot

camelot
  • 57 postów

Napisano 18 kwietnia 2010 - 17:11

Koledzy, którym w iPadzie brakuje USB, kamery, otwieracza do piwa etc. potrzebują ASUSA z MediaMarktu. Można pobawić się*odwrotnie - taki SONY VAIO to kompletne nieporozumienie. Ma niepotrzebną klawiaturę, jakieś gniazdka i wihajstry a nie ma dotykowego ekranu. Totalnie nieprzydatny. Ktoś tam pisze o multitaskingu nie rozumiejąc tego pojęcia, konieczności posiadania kamery, slotu na karty pamięci. Całkowite niezrozumienie. Potrzebujecie kupić wypasionego towera od umnego składacza z giełdy, a nie iPada. Co do wątku z Flashem przewijającego się przez wszystkie dyskusje, tylko raz napotkałem post kogoś, kto rozumiał coś z tej decyzji: Flash zżera wszystkie cykle procesora i prąd z baterii w tempie kosmicznym. Dobrze napisana gierka zastopowała by iPada na amen. Winą obarczono by Apple, bo nikt nie ma na tyle wiedzy, by pojąć, że cała ta afera jest sprawką Adobe nie potrafiącego napisać dobrej maszyny wirtualnej. Ale to za trudne.

#147 Klimer

Klimer
  • 848 postów

Napisano 18 kwietnia 2010 - 18:34

@camelot, ale Ty nie rozumiesz, że nikogo to za bardzo nie obchodzi jakie są przyczyny. ja na przykład stwierdzam tylko fakt - brak flasha w ipadzie WYRAŹNIE ogranicza możliwość nawigacji w sieci. nie mówię o jakiś grach, bo to nie ma sensu, ale o stronach które są albo całkiem oparte na flashu, albo mają menu w tej technologii. I mówienie że to ich błąd, albo że tak się nie powinno robić, to może i prawda, ale taka prawda dalej nie pozwala mi na korzystanie z 100% stron. W Polsce to się nie zmieni, nawet jeżeli iPady będą sprzedawały się w tysiącach. mamy sporo iPhone'ow a i tak strony np. wielu knajp jak były we flashu tak są. to nie jest kwestia wyboru, czy chcemy czy nie - sieć jest tak zbudowana, że dłuuuuugo nie pozbędziemy się flasha (szczególnie że większość kompów je ma), o ile w ogóle się to uda. Uważam że co do flasha powinna istnieć jakaś wersja Flash super light czy coś podobnego, co pozwoliło by użytkownikom na podstawową nawigację w sieci gdzie strony korzystają z flasha do podstawowych działań na stronie. nie wiem, np. zamiast animacji, statyczne obrazki w menu. coś podobnego...

#148 wojtkow

wojtkow

• 6 767 postów

Napisano 18 kwietnia 2010 - 18:51

Napisz więc do Adobe, żeby wymyślili flash light. Niestety oni tego nie umieją, albo nie chcą. Zaraz potem porozum się z twórcami stron żeby zrobili wersje light swoich flashowych "arcydzieł"... Gdyby była taka wersja to jeden z najmocniejszych argumentów w rękach Apple został by z nich wytrącony. Na razie jednak jej nie ma i wszelkie dyskusje o tym są bezcelowe.

#149 Klimer

Klimer
  • 848 postów

Napisano 18 kwietnia 2010 - 19:04

wystarczyło by żeby na iPhone był Flash Lite....

#150 wojtkow

wojtkow

• 6 767 postów

Napisano 18 kwietnia 2010 - 19:35

Tylko że lite nie jest light - w tym cały problem

Użytkownicy przeglądający ten temat: 1

0 użytkowników, 1 gości, 0 anonimowych