Moje argumenty ZA iPad'em
Posted 10 February 2010 - 09:10

Posted 10 February 2010 - 09:15
Też się zdziwiłem, kiedy to przeczytałem, ale jeśli tak jest - to problem jest duży, bo nie do przeskoczenia.
Pozdrawiam
http://www.myapple.p...e-ukazac-2.html
post nr 19
Jeśli taki jest powód braku kamerki, to gratuluję dalekowzroczności projektantom. Wziąć takie coś pod uwagę narażając się początkowo na falę krytyki to trzeba umieć. Wiadomo, że wideorozmowy zabierają znacznie więcej pasma niż tekst lub dźwięk.
Posted 10 February 2010 - 09:20

Posted 10 February 2010 - 09:30
nie ma problemów nie do przeskoczenia
zawsze można coś*wymyślić. Wprowadzić*limity, obciąć transfer etc.
Jedyną metodą jest właśnie zwiększenie kosztów... A iPad ma się rozejść w milionach sztuk w założeniu, ma być raczej dość tanim, popularnym urządzeniem, więc?
Po co montować kamerkę, której w ciągu najbliższych lat już nie da się normalnie używać w większości miejsc gdzie przebywają tzw. "targety" czyli w większych miastach, bo tam są największe skupiska gadzeciarzy, no i największe obciążenie pasma?
Jak to u Apple, jak jest ma działać. Jeśli nie będzie działać to tniemy i tyle. W perspektywie uzyskuje się większe zadowolenie klientów, bo nic tak nie wkurza jak gruszki na wierzbie.
To mi się bardzo u Apple podoba. Skromność. Choć obiegowa opinia, że jest to firma, która się chwali, marketinguje, reklamuje twierdzi inaczej. Jednak nie jest ona oparta na faktach. Najlepszą reklamą Apple jest to że jej rozwiązania działają.
Wszystkim zależy na kamerce. Jest to sensowne. "Nie kupię iPada, bo nie ma kamerki" OK to go nie kupujesz. A jakie miałbyś zdanie o Apple, gdybyś kupił, "bo ma kamerkę" i nie mógłbyś jej używać, a jeszcze gdyby Jobs na keynote pokazał że można prowadzić widerozmowy? Czułbyś się oszukany, zrobiony w bambuko, i to jeszcze za własną kasę. Większość klientów nie będzie analizowała pasm częstotliwości, ogólnej sytuacji w branży IT, a pewnie zdarzyliby się i tacy co machnęliby iPadem o ściane, "bo nie działa" i tyle.
Posted 10 February 2010 - 09:47
iPad będzie dobrym rozszerzeniem komputera stacjonarnego, nie laptopa.
Cóż - ja tam flasha blokuję (wspaniałą wtyczką click to flash) i jakoś nie tracę żadnej treści.
kopiuj wklej, a nie karteczka, żadne 'wylogowanie', a taki np. Palringo potraf normalnie otwierać linki?A komunikator + www, lub mejl łatwo sobie wyobrazić. Scena z życia posiadacza iPada, konkurenta dla netbooków "Zobacz tą*stronę i powiedz co o niej myślisz" - "Poczekaj, tylko się*wyloguje, spisze sobie na kartkę*adres, wyloguje się, odpalę Safari zobaczę, wyłącze Safari, zaloguje się i Ci powiem"
więc - demonizujesz
Posted 10 February 2010 - 11:05
Policja i Straż Wiejska = baza danych bandytów, złodziejaszków etc. skradzionych MacBooków, iPhonów, i innej masy skradzionego sprzętu elektronicznego. Jakby nie było przez to swoje walkie-talkie nie zobaczą zdjęć z cechami szczególnymi
Uczelnie i szkoły gdzie uczniowie/studenci zamiast ciężkich książek noszą lżejszego i bardziej poręcznego iPad'a. Albo na uczelni studenci mają pełen dostęp do wszystkich informacji np. gdzie znajduje się teraz dany wykładowca (chodzi mi o dyżury), cały rozkład zajęć, i wiele wiele innych. Tutaj akurat pole działań może być nie ograniczone od choćby wysyłania slajdów i ważnych informacji na temat wykładu, a kończąc na społeczeństwie studenckim np fora. Zapewne większość ech i obecnych studentów pamięta gdy czasem miedzy jednam a drugim wykładem bywa baaaardzo długa przerwa. A na ten czas można wyskoczyć gdzieś do pizzerii, i tu z pomocą przychodzi nam iPad z jakimś serwisem gdzie jest wykaz promocji w danych pizzeriach w obrębie uczelni
Szpitale i prywatne kliniki gdzie lekarz sprawdza historie choroby etc. za pomocą jakiejś rozbudowanej bazy danych
No i można by tak wymieniać jeszcze wiele bo jedynym ograniczeniem może być tylko i wyłącznie wyobraźnia ludzka
Posted 10 February 2010 - 11:44

Posted 10 February 2010 - 18:27
Posted 10 February 2010 - 19:08
Posted 10 February 2010 - 21:41
Posted 10 February 2010 - 22:59
Posted 10 February 2010 - 23:06
Posted 11 February 2010 - 07:48
Posted 11 February 2010 - 08:55
Posted 11 February 2010 - 10:50

Posted 11 February 2010 - 11:42
Posted 11 February 2010 - 12:22
(...) A jeśli chce zrobić jakieś prawdziwe zdjęcie to po prostu biorę albo moja lustrzankę (Sony Alfa 350) albo kompakcik. Z reszta od początku byłem przeciwnikiem montowania aparatu w telefonach bo po co to komu, ahh zapomniałbym o biednych nastolatkach i galeriankach którzy to chcą się za wszelką cenę wypromować w dziwny sposób. Wideo rozmowa też nie jest mi bardzo potrzebna gdy jestem na zakupach bądź u znajomych. Może jestem zacofany ale przynajmniej potrafię obyć się bez urządzeń mobilnych tak zwanych smyczy typu telefon komórkowy[/QUOTE]
Ale co to za argument, że jak chce sobie zrobić prawdziwe zdjęcie, to biorę lustrzankę? pełnowymiarowy aparat to jedno, a ten komórkowy to drugie. Dla mnie aparat w telefonie nie jest narzędziem do robienia pięknych zdjęć krajobrazu, tylko czasami przychodzi niespodziewanie taki moment, kiedy trzeba zrobić czemuś zdjęcie. ja np. wczoraj poszedłem po wyniki z egzaminu do wydziałowego sekretariatu, cyknąłem fote listy wszystkich studentów i ich wyniki, a potem wrzuciłem na wydziałowego maila, żeby ludzie którzy do sekretariatu nie mają tak blisko jak ja, mogli sobie sprawdzić swój stopień z komputera. Takie zastosowanie ma dla mnie telefon w komórce, ew. żeby czasem nakręcić jakiś film krótki czy coś.
Poza tym kamerka w iPadzie jest dla mnie jak najbardziej wskazana właśnie ze względu na wideorozmowy. Ja bardzo często używam kombajny skype+iSight, żeby sobie pogadać z moim bratem który na stałe mieszka w stanach.
[QUOTE=Szefu_eNHa;1168407]Ahh ten MultiTasking, widzę że dalej spędza to wielu ludziom sen z powiek. Na jakich to stronach musisz siedzieć 24/7? wirtualny poker dzięki któremu zarabiasz czy jakaś bardziej ambitna strona? Jakoś wylogowanie sie z danej strony na chwile nie zaburza mojego spokoju. Wchodzę na New York Times, Onet i kilka innych portali co mam przeczytać to przeczytam i wychodzę. Nie muszę jednocześnie maili czytać bo i po co mi więcej stresu i rozpraszania się na drobnostki. A komunikator hmm zastanów się może co za herezje wypisujesz, na jakiego grzyba potrzebny Ci komunikator w czymś takim, może jeszcze ma parzyć kawę i wiązać krawaty. Ludzie litości[/QUOTE]
Ale nikt chyba nie potrzebuje multitaskingu, żeby siedzieć 24/7 na jakiejś stronie. Multitasking byłby chyba raczej przydatny jako działanie Mail i jakiegoś komunikatora w tle.
Aczkolwiek też uważam, że jest niepotrzebny;) Push Notifications rozwiązuje problem... Gmaila można skonfigurować jako konto Exchange, a teraż każdy lepszy komunikator (IM+, BeejiveIM) obsługuje PN..
[QUOTE=Szefu_eNHa;1168407]Ohh yeah FarmVille nie no argument jakże dla mnie zabójczy, zawsze chciałem hodować wirtualne krowy i świnie (jakby nie wystarczyły mi te z polskiego sejmu i senatu). Ale to dopiero początek mojego wywodu więc się nie przejmuj, ja już pominę ten spam typu latające mi przed oczami reklamy, o tym że się nauczyli tego a nie innego języka programowania to tez mogę darować ale nie stójmy w w miejscu, świat idzie do przodu, teraz mamy HTML5 nawet serwisy typu YouTube czy Vimeo w to inwestują i dzięki bogu jak by się on nie nazywał. O tak strona wrzuta.pl jakże najbardziej profesjonalna, wszystkie te dema utworów można i zrobić w HTML5. A te Inne gadgety to niby co takiego ?? Tak jak Roberto przytoczył silny argument o tych śmiesznych kursorach etc. czy kogoś to jeszcze w ogóle cieszy??[/QUOTE]
Farmville to chyba średni argument rzeczywiście;)
Ale powiedz - czy nie irytowałoby Cię, jakbyś siedząc z iPadem w łóżku, nie mógł obejrzeć wideomateriałów z Onetu, który przeglądasz, jak sam napisałeś? Napisanie prostego skryptu do Flasha, który ładuje tylko wybraną przez Ciebie zawartość nie byłoby zbyt trudne.. HTML5 to jednak melodia przyszłości jeszcze (przynajmniej w Polsce). Co mnie to obchodzi, że na iPadzie pięknie wygląda New York Times, skoro prawie go nie czytam? Wolałbym porównywalny komfort odczuwać przy przeglądaniu rodzimych portali, a nie będzie on nawet w połowie taki.
[/QUOTE]
[QUOTE=Szefu_eNHa;1168407](...) A jeśli zajdzie taka potrzeba to takie zmiany można radykalnie wymusić siłą. Przyznaje że jestem wielkim zwolennikiem ekologi i technologii. A iPad to pewnego rodzaju milowy krok w tym kierunku.[/QUOTE]
iPad jest milowym krokiem, bo wprowadza na rynek nowy typ urządzenia. Ale sam w sobie urządzeniem doskonałym nie jest, wręcz daleko mu do doskonałości.. Akurat zgadzam się z Thomaszkiem, że iPad niczego nowego ze swoją funkcjonalnością nie wnosi, przynajmniej dla osoby która posiada lekkiego laptopa i iPhonea (ten sam OS w zasadzie.).
Posted 11 February 2010 - 12:39
Posted 11 February 2010 - 13:37

Posted 11 February 2010 - 13:43
YouTube - Lipska Policja Spi
Pod względem bezpieczeństwa zgadzam się z Wiesławo. Tu żadna technologia nie pomoże. Z własnych doświadczeń wiem, że poleganie w tej sprawie na policji jest naiwne.
Choć jako idea taki iPad dla policji ma sens. Nie chodzi mi o ten konkretny model i tą konkretną firmę.
Pozdrawiam
Posted 11 February 2010 - 18:56
Posted 11 February 2010 - 19:47

Posted 12 February 2010 - 08:28
Posted 12 February 2010 - 10:41
Posted 12 February 2010 - 11:24
...3. MultiTasking...
Odpowiem bardzo krótko bo to się tyczy zarówno iPad jak również iPhone. Mam konto w ING. Tenże bank oferuje dostęp do konta poprzez lajtową wersję swojej bankowości elektronicznej. Obecnie mam jednak tylko kadłubek tej funkcji ponieważ mogę sprawdzić stan konta, historię ale nie mogę zrobić przelewu. Dlaczego? Ponieważ wymaga to wielozadaniowości. Po zatwierdzeniu przelewu system wysyła SMS. Aby móc sprawdzić treść wiadomości i spisać kod token muszę wyłączyć na chwilę przeglądarkę a wówczas sesja traci ważność. Jakieś pytania? Dziękuję...
2 user(s) are reading this topic
0 members, 1 guests, 0 anonymous users
-
Bing (1)