Jakieś szczegóły na ten temat? Źródło?Apple i MS mają umowę crosslicense, więc mogą spokojnie kopiować swoje pomysły.

Microsoft skopiował interfejs Mac OS X w Windows 7?
Napisano 13 listopada 2009 - 15:06
Napisano 13 listopada 2009 - 15:13
Widzę, że myapple, jak każde porządne forum, ma swoich stałych trolli, którzy pojawiają się jak tylko jest okazja dopierdzielić produktom Apple i ich użytkownikom.
no np. ja jestem na etacie...
ale spokojnie nic z tego nie mam;]
Natomiast to, że MS kopiuje pomysły Apple, jest tajemnicą poliszynela od dawna i nie ma w tym newsie żadnej podniety. Aż dziw bierze że się z tego uzbierało 6 stron.
mhm...
dodalbym tez ze steve jobs spojrzal na jablko pomyslal "kurde" i wymyslil koło...
potem uzyli go w ipodzie i postanowili opatentowac;]
btw:
A to niestety jest przykra prawda. Siedzą na tym forum ludzie, którzy szukają tylko okazji, aby pokazać jacy to z nas - użytkowników sprzętu Apple - fanboje. Nie wiem, czy to z zazdrości, bo na Mac'a ich nie stać,
nie chodzi o szukanie okazji...poprostu czasami "użytkownicy sprzetu apple" pisza takie bzdury ze ciezko sie powstrzymac od komentowania
druga strona barykady z haslami "za takiego maca to ja sobie kupie 4 komputery i cinquecento"
tez jest nie lepsza
ja optuje za postawa "prawie w centrum"
doceniam niektore produkty apple
ale "bubli" ktore im sie zdarzaja (zreszta jak kazdej firmie it) nie bede chwalil;]
a glupich komentarzy odnosnie innych os ("o wyzszosci osx nad reszta swiata!") nie bede popieral;]
Win niestety jak zawisnie to na dobre. Mac nawet jesli to po pol minucie wychodzi na prosta.
gratuluje szczegółowej wiedzy na temat windozy
czyli mam sie spodziewac ze jak xp mi crashnie to juz po chlopie tak?;DD
Pozdrawiam
Napisano 13 listopada 2009 - 15:21
dodalbym tez ze steve jobs spojrzal na jablko pomyslal "kurde" i wymyslil koło...
potem uzyli go w ipodzie i postanowili opatentowac;]
z tego właśnie powodu cała dyskusja nie ma większego sensu. Apple bierze od kogoś, Microsoft bierze od Apple... a życie toczy się dalej...
o ile pamiętam, dock, to też nie pomysł Apple...
Napisano 13 listopada 2009 - 15:34

1. Microsoft skopiował interfejs Linuxa a właściwie środowiska KDE i co najważniejsze totalnie ukradł im
pomysł na pasek startu!
2. Microsoft skopiował interfejs Mac OS X w Windows 7!
3. Microsoft praktycznie nic nie zmienił w stosunku do Visty (skoro nic nie zmienił to co z Apple i KDE? )
A może porostu dajemy się manipulować tym z góry

Napisano 13 listopada 2009 - 15:35

Gówno prawda.W znacznym stopniu udoskonaliliśmy graficzny interfejs użytkownika, a w dodatku zbudowaliśmy go na bardzo stabilnej technologii rdzenia Visty, która dla przykładu jest znacznie bardziej stabilna od obecnej platfomy Makowej.
Włączyłem swój Windows 7 RTM po dwóch tygodniach przerwy i prosze ^^ . Wcześniej działał jako tako stabilnie (nie licząc IE), ale niech mi tu pajac nie gada, że Windows jest od Mac OS X stabilniejszy, bo w dalszym ciągu zwiech 1 aplikacji powoduje zwiech systemu, który czasem kończy się wciśnięciem POWER przez kilkanaście sekund.
Napisano 13 listopada 2009 - 15:48
wiesz ze gdybym chcial odpowiadac jak mac user to napisalbym:
"to przez to ze uruchamiasz W7 na macu!" ;DDD
o ile pamiętam, dock, to też nie pomysł Apple...
no wlasnie...ale co z tego skoro sie sprawdza;]
lezy mi na procku cooler...tower ...fajnie dziala i nic mnie nie obchodzi ze to blizniacza/zapozyczona
konstrukcja od xigmateka
taki moze malo trafiony przyklad ...ale mysle ze obrazuje "co jest naprawde wazne"
Napisano 13 listopada 2009 - 16:11
Napisano 13 listopada 2009 - 16:34

Napisano 13 listopada 2009 - 16:38
Hehe... troll;]Ja tam nie widzę, żadnego kopiowania. Mac osx nie dorasta do pięt Windowsowi. I nigdy nie dorośnie.
Napisano 13 listopada 2009 - 16:39
Napisano 13 listopada 2009 - 16:40

Napisano 13 listopada 2009 - 16:43
Masz 100% racje! OSX już dawno przerósł Winde o głowę więc do pięt cofnąć się nie da.Ja tam nie widzę, żadnego kopiowania. Mac osx nie dorasta do pięt Windowsowi. I nigdy nie dorośnie.

Napisano 13 listopada 2009 - 16:43
Ja tam nie widzę, żadnego kopiowania. Mac osx nie dorasta do pięt Windowsowi. I nigdy nie dorośnie.
bez komentarza:confused:
Napisano 13 listopada 2009 - 16:44
Napisano 13 listopada 2009 - 16:51
Napisano 13 listopada 2009 - 16:53
Osobiście używam Win7 od jakiegoś czasu na moim lapku Amilo. Wgrałem jeszcze wersję RTM i uważam, że temu systemowi można zarzucić wszystko jednak nie brak stabilności.
Nie przesadzaj z tym, XP i Vista są też stabilne, także nie sądzę żeby 7 nagle przestał być.
Miałem wersje Beta, widocznie zle współpracowała z moim Hp, ale mialem problemy ze stabilnością. System na mnie zrobił miłe wrażenie:) Zostane i tak przy os x.
Napisano 13 listopada 2009 - 17:00
Napisano 13 listopada 2009 - 17:01
Wasz problem wynika stąd, że patrzycie analitycznie i wybiórczo. Analizujecie jakiś detal w systemie skupiając się na nim tak, jakby był wykładnią jakości całego OS. Np. dok w OSX, czyli Tools Bar w Windows. Ten element jest aż tak ważny? Mogłoby go nie być wcale. A niech sobie będą ikony na desktopie, niech będzie jakieś menu... czy ja wiem.. Pamiętam że dawno temu, jeszcze na 95-ce napisałem sobie aplikację w Visual Basic'u (później w C) która pełniła rolę takiego doka czy paska narzędzi. Pamiętam, że nie było to trudne. Tak więc ten interfejs nie powinien być dla Was najważniejszy.
Inna sprawa to używanie przez większość z Was Windowsa XP (bo mniej waży) w dodatku zainstalowanego na Waszym Mac'u. Nic dziwnego, że tak po macoszemu traktowany system wiesza się i działa dużo wolniej. W chwili obecnej mam Snow Leopard na MacBookPro i Windows 7 na słabszym nieco PC. Korzystam zarówno z jednego jak i drugiego komputera, choć wolałbym zdecydować się na jeden system, co ułatwiłoby mi życie. Nie mogę. Oba mają swoje lepsze i gorsze strony. Dlaczego piszę w tej chwili na PC? Bo jakoś szybciej chodzi mi internet i FireFox na PC właśnie... Stabilność? W ciągu ostatnich miesięcy udało mi się zawiesić Mac'a kilka razy, a PC.. tylko raz. Wydajność? No cóż, nie wiem, dlaczego słabszy nieco PC sprawia wrażenie wydajniejszego.. Wrażenie, bo pomiar tym samym programem wskazuje na niewielką przewagę Mac'a. To jeśli tyczy się sprzętu. Może więc chodzi o system? Komfort pracy. Tak, jeśli dla kogoś komfort to efekt dżina obracających się okienek itp. to bez wątpienia postawi na OSX. Jeśli zaś komfortem jest setka playerów do divx'ów, do wyboru, do koloru, na PC, zamiast nieszczęsnego QTP czy żałosnego VLC, to.. no comments. Filmy oglądam na PC, choćby dlatego, że karta grafiki w tym komputerze ma większą gamę obsługiwanych rozdzielczości i na moim 47 in. monitorze mam pełny ekran, nie jak z obciętymi bokami w Mac'u. Wyłączam oba komputery - PC milknie już po 4 sekundach, czarne słoneczko na Mac'u jakoś długo nie znika... Włączam je... i znów pierwszy w gotowości jest słabszy nieco pecet. Może dlatego tak się dzieje, że niemal wszystko na PC jest w 64 bitach a na Snow... sami wiecie. A może nie wiecie?
Ale ja wciąż mam nadzieję, że Apple nie odpuści, jak kiedyś. Że nie pozwoli M$ spocząć na laurach. To tylko w naszym interesie. A który komputer wybierzemy.. to bez znaczenia, ważne żeby wiedzieć co i jak na nim zrobić a nie, jak ktoś wyżej fajnie napisał, obrabiać jabłko na pulpit. Pozdrawiam, życząc wszystkim owocnej pracy i zadowolenia z Mac'ów, no i zaprzestania celebrowania go na kolanach.
postaw sobie system od nowa bo mnie SL zamyka się w 2 sekundy na macbooku non pro
uruchamia się ze wszystkim programami w niecałą minutę
nie wiem jak ci się udało zawiesić maca ale ja próbuje i od prawie 4 lat nie miałem bluscreena:) co ciekawe odkąd mam win 7 też nie
po co mi kodeki i zaśmiecanie systemu jak ma vlc bez kodeków odtwarza bardzo ładnie lub pym playera
mam i windowsa i z jednym się mogę z tobą zgodzić że nie można gloryfikować jednego systemu na kolanach:) jak i ganić za wszystko windows i odwrotnie
jeden i drugi system ma wady i zalety
pozdro
Napisano 13 listopada 2009 - 17:11
Napisano 13 listopada 2009 - 17:14
@Adi21
OK - ale weź pod uwagę, że z łindy na łindę zawsze są obiecanki-cacanki typu "nowy łin jest jeszcze lepszy, stabilniejszy od poprzednika". Tymczasem cały czas w działaniu przypomina toto rozchwiane rusztowanie na budowie. Ciągle coś się paprze, bo brakuje tego czy owego. Instalacja byle pierdoły wymaga restartu. Łinda to trup wiecznie pudrowany - tyle że za "puder" wiecznie płacą jelenie, którym w nieskończoność obiecuje się lepsze, stabilniejsze działanie tego bubla. I tak zawsze zobaczą komunikat w stylu: "Wystąpił nieoczekiwany błąd i nastąpi zamknięcie systemu". No ale cóź - w następnej wersji systemu będzie lepiej.
Nie pisałem ani że ani Win ani OSX są super szczerze mówiąc oba są podobne z tym że jeden ma to i tamto a inny co innego. Zależy czego oczekujesz od samego i jakie ma spełniać zadanie. Mnie na Mac'a stać ale szkoda mi wydawać 7k na to żeby popracować krótki czas i wracać do Win gdzie mam jednak większe doświadczenie. Tak samo będzie miał user osx bo po co przechodzić na win jak nie będe wiedział co i jak. A to że oba koncerny się ścigają w tworzeniu i dopieszczaniu teraz systemów mnie cieszy za pare lat może ceny spadną albo nawet dostane system bezawaryjny choć by w 97%. Ktoś tu pisał także że MS skopiowało środowisko graficzne z linuxa polecam poszukać na google projekt linuxa z środowiskiem visty zapewniam że jest.
Napisano 13 listopada 2009 - 17:15
Napisano 13 listopada 2009 - 17:18
mam i windowsa i z jednym się mogę z tobą zgodzić że nie można gloryfikować jednego systemu na kolanach jak i ganić za wszystko windows i odwrotnie
jeden i drugi system ma wady i zalety
To dlaczego tak robisz? Cała Twoja wypowiedź o tym świadczy. Wyłączasz komputer przytrzymując power button aż zgaśnie?

Napisano 13 listopada 2009 - 17:25

Napisano 13 listopada 2009 - 17:26

Napisano 13 listopada 2009 - 17:29
I tak ta dyskusja juz do niczego nie prowadzi będzie windows i osx i tak będą ze sobą konkurować ( mikroszitowi jak to piszą najbardziej zależy i tak na rynku amerykańskim bo resztę ma w kieszeni) i jeden i drogi będzie miał zwolenników, jeden na drogiego będzie psioczył a ze ktoś pisze na win ze jest gówno lub odwrotnie ten jest gówno wart i nie zna się na tym co pisze
święta racja
Użytkownicy przeglądający ten temat: 1
0 użytkowników, 1 gości, 0 anonimowych