Skocz do zawartości

Witaj!

Zaloguj lub Zarejestruj się aby uzyskać pełny dostęp do forum.

Zdjęcie
- - - - -

Microsoft skopiował interfejs Mac OS X w Windows 7?

• Zaloguj się, aby dodać odpowiedź
336 odpowiedzi w tym temacie

#1 MacDada

MacDada

MyApple Team

• 7 238 postów
  • Skąd3city

Napisano 12 listopada 2009 - 22:36

[newshuge]http://farm3.static.flickr.com/2600/4106269229_ec2df85970_o.jpg[/newshuge]
AppleInsider zagrał nam dzisiaj na emocjach - na tym anglojęzycznym portalu pojawiły się bowiem dwie sprzeczne informacje, które powinny odegrać jedną z kluczowych ról w „odwiecznej” wojnie zwolenników systemów OSX oraz Windows.

„Microsoft oficjalnie przyznaje, że wygląd Windows 7 wzorowany był na [na wyglądzie] Mac OS X” - taki był tytuł pierwszej wiadomości AppleInsidera. Zwrócono w niej uwagę na fakt, że pomiędzy Windows 7, a najnowszym Snow Leopardem od Apple jest zaskakująco wiele podobieństw, co wcześniej zauważył także dziennik The Wall Street Journal's.

Pod znakiem zapytanie stoi zwłaszcza - niedawno zmieniony w produkcie Microsoftu - taskbar, który domyślnie zachowuje się bardzo podobnie do Apple'owego Docka. Z kolei przełączanie się między oknami w Windows może nasuwać skojarzenia z OSX-owym Expose.

Dołączona grafika

Dotąd na temat „inspiracji” Microsoftu przy tworzeniu ich systemu pojawiało się wiele plotek i spekulacji. Nastąpił jednak pewien przełom - Simon Aldous, menedżer do spraw grup partnerskich Microsoftu, udzielił interesującego wywiadu serwisowi PCR. Oto część jego wypowiedzi:

Jedną z rzeczy, jaką ludzie mówią przeraźliwie często na temat Maków Apple'a, jest to, że ich system operacyjny jest fantastyczny, to znaczy bardzo obrazowy (graphical) i łatwy w użyciu. To co spróbowaliśmy zrobić z Windows 7 [...] to makowy wygląd i uczucie (look and feeling) w dziedzinie wyglądu. W znacznym stopniu udoskonaliliśmy graficzny interfejs użytkownika, a w dodatku zbudowaliśmy go na bardzo stabilnej technologii rdzenia Visty, która dla przykładu jest znacznie bardziej stabilna od obecnej platfomy Makowej.

Zaskakująca wypowiedź, jak na pracownika Microsoftu, nieprawdaż? Kilka godzin później pojawia się zaprzeczenie słów Simona Aldousa. Tym razem AppleInsider zacytował innego pracownika „giganta z Redmont”.

Dołączona grafika

Brandon LeBlanc umieścił następującą notkę na oficjalnym blogu firmy, WindowsTeamBlog.com:

Niestetety, informacja [że Microsoft „zapożyczył” wygląd od Mac OS X-a] została wypowiedziana przez pracownika Microsoftu, który nie brał udziału w projektowaniu żadnego aspektu wyglądu Windows 7. [...] Jeśli interesuje Was to, by dowiedzieć się więcej na temat pochodzenia wyglądu Windows 7, proponuję Wam przeczytanie tej historii AP, a także artykułów WSJ (wymagane członkostwo) oraz Fast Company.

Zdania są więc podzielone. A co Wy uważacie na ten temat?

Źródło: AppleInsider.com
[newsindexsmall]http://farm3.static.flickr.com/2752/4107035616_eef0d0f111_o.jpg[/newsindexsmall]
[newsindexhuge]http://farm3.static.flickr.com/2791/4106269291_49f0ee839f_o.jpg[/newsindexhuge]

#2 jakubat

jakubat
  • 200 postów

Napisano 12 listopada 2009 - 22:42

Może i jest podobieństwo ale czy można pokusić się*o stwierdzenie o kopiowaniu pomysłu? Moim zdaniem pasek zadań Windows po prostu ewoluował. Ciężko wymyślić coś co nie narusza ani jednego patentu czy pomysłu innych. Uważam, że takie stwierdzenia to tylko dolewanie oliwy do ognia.

#3 Witos

Witos
  • 4 400 postów

Napisano 12 listopada 2009 - 22:43

Nie pierwszy raz M$ jedzie na czyimś grzbiecie, był czas przywyknąć.

#4 ferrari_enzo

ferrari_enzo
  • 365 postów
  • SkądTomaszów Mazowiecki, 50km to Woodź

Napisano 12 listopada 2009 - 22:47

Można to porównać do ściągania na klasówce: jeden ostro wkuwa, a drugi tylko przepisuje.

#5 Karmazynowy

Karmazynowy
  • 362 postów

Napisano 12 listopada 2009 - 22:48

no to ktoś wyleci z MS za "odmienne" zdanie :D

#6 macieks72

macieks72

• 9 873 postów

Napisano 12 listopada 2009 - 22:53

A gdyby nawet to co? Wszyscy od wszystkich ściągają dobre pomysły. Należy się tylko cieszyć że produkty są coraz lepsze. Ale jedno jest pewne, w tym wątku szykuje się niemała wojenka ;) A po której stronie ja się opowiem tego jeszcze nie wiem :)

#7 dliwski

dliwski

• 15 306 postów
  • SkądWarszawa

Napisano 12 listopada 2009 - 22:56

Można to porównać do ściągania na klasówce: jeden ostro wkuwa, a drugi tylko przepisuje.

A może jeden jedzie na opinii, a drugi próbuje się podciągnąć? Wg mnie nie ma mowy o żadnym kopiowaniu - jedynym podobieństwem jest tutaj cel i oczywistym jest, że musieli do niego dojść podobnie. W końcu chodzi jedynie o układanie okien.

#8 shrek2oo7

shrek2oo7
  • 1 492 postów
  • SkądWarszawa

Napisano 12 listopada 2009 - 22:57

Naśladownictwo to najwyższa forma uznania. ;)

#9 dliwski

dliwski

• 15 306 postów
  • SkądWarszawa

Napisano 12 listopada 2009 - 22:58

I prawidłowo, bo faktycznie takie opcje są bardzo praktyczne.

#10 tomasz

tomasz

• 10 988 postów

Napisano 12 listopada 2009 - 23:00

Ale jedno jest pewne, w tym wątku szykuje się niemała wojenka ;)

Czekam z niecierpliwością :)
Dawno już nie banowałem (ze 3 dni jakoś)
;)

A w temacie: Microsoft rzeczywiście z 7 poszedł ładnie do przodu jeśli chodzi o look&feel
ale do OS X to im jeszcze daleko ;)

#11 madmax332-802bc1e3e2

madmax332-802bc1e3e2
  • 7 682 postów

Napisano 12 listopada 2009 - 23:03

Zawsze tak było - patrz rok 1985-1993 na blog.fotogenia.info Historia Apple M$ zawsze czerpał bogato z "inspiracji" w nowych wersjach "swoich" systemów.

#12 trzesiu

trzesiu
  • 31 postów
  • SkądPoznań

Napisano 12 listopada 2009 - 23:05

Spójrzcie prawdzie w oczy. W obecnych czasach, praktycznie w każdej gałęzi biznesu, ze szczególnym naciskiem na top management, przewijają się w kółko te same osoby. Korporacje na okrągło podkupują sobie nawzajem ludzi. Tak jest taniej - kupisz człowieka, jego pomysły masz jako wartość dodaną. Nie dziwi potem duże podobieństwo do kolejnych dzieł czy odsłon takiego osobnika. Nie mówię, że tak musi być i na tym, bliskim nam, poletku. Taka dygresja mi się jednak ciśnie niejako a'konto ;)

#13 jankor

jankor
  • 1 550 postów
  • SkądWrocław

Napisano 12 listopada 2009 - 23:06

zbudowaliśmy go na bardzo stabilnej technologii rdzenia Visty, która dla przykładu jest znacznie bardziej stabilna od obecnej platfomy Makowej.

Moze ktos zrobi jakis test stabilnosci rdzenia Visty :P ?

#14 Agher

Agher
  • 1 304 postów

Napisano 12 listopada 2009 - 23:13

ja nie widzę podobieństwa. chyba, że rozpatrujemy to w kategorii: w obu systemach mamy obiekty graficzne które wyświetlają*się na ekranie.to tak, są podobne. ba, nawet identyczne xD

#15 madmax332-802bc1e3e2

madmax332-802bc1e3e2
  • 7 682 postów

Napisano 12 listopada 2009 - 23:15

Nie widzisz podobieństw - bo to jest jedno wielkie podobieństwo.

#16 Narmer

Narmer
  • 556 postów

Napisano 12 listopada 2009 - 23:18

Uwielbiam Apple. Kocham Mac'a. Wyznaję wiarę w Jobbs'a. Windows jest do niczego. Windows jest coraz gorsze. Brzydzę się Windows. Mam nadzieję, że nie będę zbanowany...

#17 superjas

superjas
  • 107 postów

Napisano 12 listopada 2009 - 23:20

tak czy siak wingroza numer siedem z jej 'bardzo praktycznymi' fajerwerkami, tysiacami wyskakujacych monitow i okien, pytan do uzytkownika co 5 min, wymaganych wielokrotnych potwiedzen dla tych samych czynnosci jest realnym zagrozeniem dla userow mac os x. no juz nie wspomne o legendarnej stabilnosci rdzenia systemu vista. :D

#18 sthEn

sthEn
  • 318 postów
  • SkądGdynia

Napisano 12 listopada 2009 - 23:22

Oj nie przesadzaj, jest o niebo lepiej z kontrolą użytkownika w porównaniu z Vistą.

#19 chris.zurada

chris.zurada
  • 3 977 postów
  • SkądTychy, Poland

Napisano 12 listopada 2009 - 23:23

Nie mam nic do Siodemki, ba - nie mam nic do Xp. I nie mam nic do Snow, ba - nie mam nic do Tigera.

#20 yahoopl

yahoopl
  • 46 postów
  • SkądBrzoza, Bydgoszcz, Poland, Poland

Napisano 12 listopada 2009 - 23:24

Powiem jakie są moje odczucia, w domu pracuję na Tigerze/Leopardzie/Snow Leo od dobrych 2 latek, wczoraj kazano mi na moim stanowisku w pracy uruchomić testowo Windows 7 Corporation Edition. Siadam ładuję płytkę, czekam. Pierwsze uruchomienie, no nawet ładny, myślę sobie Vista z dopalaczem. Pierwsze 10-20 ruchów myszką i z oburzeniem stwierdziłem, że to jest po prostu miernej jakości naśladowanie rozwiązań jakie stosuję w domu! Według mojej opinii, jest to po prostu mierny klon i namiastka tego co można znaleźć w Leopardzie i wcześniejszych, niestety to co dla mnie było standardem, rzesze użytkowników przyjmą jako super nowinkę i nowość w świecie systemów operacyjnych budując kolejne mity jakie to Microsoft wypuszcza super pomysły. Gdy minęło moje oburzenie, postanowiłem szukać kolejnych "zalet" i tutaj skończyło się wszystko co 7 ma do zaoferowania. Obojętnie jak by nie ściągali Windows zawsze ma to coś - REJESTR ;) Tak więc fanom Windowsa po raz kolejny życzę szybkiego recovery i braku blue screenów, był bym zapomniał, explorer powiesił mnie się przy pierwszym starcie otwierając 3 zakładkę ;) Wszystko idzie do przodu Windows wciąż taki sam - pewnie dlatego jest taki popularny, nie można się na nim zawieść, kiedy już nic cię nie zaskoczy, zawsze może coś się*zawiesić.

#21 macieks72

macieks72

• 9 873 postów

Napisano 12 listopada 2009 - 23:26

Czekam z niecierpliwością :)
Dawno już nie banowałem (ze 3 dni jakoś)
;)

A w temacie: Microsoft rzeczywiście z 7 poszedł ładnie do przodu jeśli chodzi o look&feel
ale do OS X to im jeszcze daleko ;)

Proszę Cię bardzo, banuj ;)

Co do wyglądu to już co komu się podoba, OS X jest taki bardziej minimalistyczny. Dlatego mi się bardziej właśnie OS X podoba, w Windows też miałem zawsze szary standardowy wygląd ustawiony. ;) Ale to już jak tam komu pasuje.

---- Dodano 12-11-2009 o godzinie 23:28 ----

Uwielbiam Apple. Kocham Mac'a. Wyznaję wiarę w Jobbs'a.
Windows jest do niczego. Windows jest coraz gorsze. Brzydzę się Windows.

Mam nadzieję, że nie będę zbanowany...

Na pewno nie. Jakbyś tak napisał o MS to z pewnością tak ;) Bo to chyba zależy od widzimisię tutejszych modów.

#22 sokolovski

sokolovski
  • 28 postów

Napisano 12 listopada 2009 - 23:30

nawet nazwewnictwo sciagneli, teraz beda numerowac!

#23 Scypin

Scypin
  • 299 postów

Napisano 12 listopada 2009 - 23:31

mnie tam cieszy że MS sugeruje się na Macach to tylko potwierdza że system który używam jest lepszy i sprawniejszy stosuje też nowocześniejsze rozwiązania skoro taka duża firma wykorzystuje pomysły to znaczy że są udane i najpierw otrzymują je użytkownicy Macintoshów oraz całą reszte dopasowanych do nich projektów

#24 Blade__

Blade__

Pytong Was obserwuje !!!

• 3 327 postów
  • SkądPółnoc

Napisano 12 listopada 2009 - 23:32

Uwielbiam Apple. Kocham Mac'a. Wyznaję wiarę w Jobbs'a.
Windows jest do niczego. Windows jest coraz gorsze. Brzydzę się Windows.

Mam nadzieję, że nie będę zbanowany...

To żeś mnie ujął za serce aż mi prawie do gardła podeszło i bym się udusił przełykanym właśnie orzeszkiem :) - masz u mnie jednego bana gratis (czyli -1ban jakby co). :-D

#25 Narmer

Narmer
  • 556 postów

Napisano 12 listopada 2009 - 23:37

Na pewno nie. Jakbyś tak napisał o MS to z pewnością tak Bo to chyba zależy od widzimisię tutejszych modów.

Dlatego właśnie tak napisałem. ;)
A między wierszami można przeczytać prawdziwe intencje. A i mod nie bardzo ma podstawy do banowania... chyba że in block, co pewnie nastąpi niebawem.

Użytkownicy przeglądający ten temat: 1

0 użytkowników, 1 gości, 0 anonimowych