defs - ogólnie licząc chyba wszystkie Appy (no, może bez Docka, Findera, etc, ale licząc System Preferences, Systm Profiler, Migration Assistant, etc) to jakieś 40%
biorąc pod uwagę, że jest w tym XCode i spółka (koło 40 pomniejszych aplikacji) to gdyby to wywalić wyszłoby pewnie koło 55%
oczywiście nie używam wszystkich codziennie (tak samo jak z wszystkich systemowych od appla ;])
hm, trudno mi będzie sprecyzować tak naprawdę

nie wiem jak mam ci sprecyzować spójność - tu rzecz idzie w szczegóły, z których wyłania się całość ;]
tego trzeba doświadczyć samemu

człowiek się przyzwyczaja i potem widzi gdzie tego brakuje
Apple zawsze udostępnia gotowe rozwiązania, które pozwalają programistą wykorzystać interfejs zastosowany w ich systemie. Tak było w przypadku Mac OS X, tak jest w przypadku iPhone'a. Poza tym, Apple narzuca pewną konwencję co do niektórych elementów interfejsu, stąd programy dostępne na Maki są bardziej spójne z systemem. Te, które nie są, z reguły po prostu nie są akceptowane przez odbiorców, którzy przyzwyczajeni są do hmm, pewnej "jednolitości" w systemie. Tak, to chyba, trzeba nazwać
o, ładnie napisane to, czego ja nie potrafiłem powiedzieć
można też zauważyć, że te, które nie są tak spójne, to zazwyczaj programy multiplatformowe, bądź napisane w Javie (chociaż te dwie rzeczy się łączą zazwyczaj ;])
apple ma swoje human interface guidelines
gnome też wprowadziło coś podobnego
kde pewnie też
zapewne i MS coś takiego posiada
tylko różnica jest głównie taka, że OS X'owi developerzy się do nich (bardziej?) stosują