Jakie艣 szczeg贸艂y na ten temat? 殴r贸d艂o?Apple i MS maj膮 umow臋 crosslicense, wi臋c mog膮 spokojnie kopiowa膰 swoje pomys艂y.

Microsoft skopiowa艂 interfejs Mac OS X w Windows 7?
Napisano 13 listopada 2009 - 15:06
Napisano 13 listopada 2009 - 15:13
Widz臋, 偶e myapple, jak ka偶de porz膮dne forum, ma swoich sta艂ych trolli, kt贸rzy pojawiaj膮 si臋 jak tylko jest okazja dopierdzieli膰 produktom Apple i ich u偶ytkownikom.
no np. ja jestem na etacie...
ale spokojnie nic z tego nie mam;]
Natomiast to, 偶e MS kopiuje pomys艂y Apple, jest tajemnic膮 poliszynela od dawna i nie ma w tym newsie 偶adnej podniety. A偶 dziw bierze 偶e si臋 z tego uzbiera艂o 6 stron.
mhm...
dodalbym tez ze steve jobs spojrzal na jablko pomyslal "kurde" i wymyslil ko艂o...
potem uzyli go w ipodzie i postanowili opatentowac;]
btw:
A to niestety jest przykra prawda. Siedz膮 na tym forum ludzie, kt贸rzy szukaj膮 tylko okazji, aby pokaza膰 jacy to z nas - u偶ytkownik贸w sprz臋tu Apple - fanboje. Nie wiem, czy to z zazdro艣ci, bo na Mac'a ich nie sta膰,
nie chodzi o szukanie okazji...poprostu czasami "u偶ytkownicy sprzetu apple" pisza takie bzdury ze ciezko sie powstrzymac od komentowania
druga strona barykady z haslami "za takiego maca to ja sobie kupie 4 komputery i cinquecento"
tez jest nie lepsza
ja optuje za postawa "prawie w centrum"
doceniam niektore produkty apple
ale "bubli" ktore im sie zdarzaja (zreszta jak kazdej firmie it) nie bede chwalil;]
a glupich komentarzy odnosnie innych os ("o wyzszosci osx nad reszta swiata!") nie bede popieral;]
Win niestety jak zawisnie to na dobre. Mac nawet jesli to po pol minucie wychodzi na prosta.
gratuluje szczeg贸艂owej wiedzy na temat windozy
czyli mam sie spodziewac ze jak xp mi crashnie to juz po chlopie tak?;DD
Pozdrawiam
Napisano 13 listopada 2009 - 15:21
dodalbym tez ze steve jobs spojrzal na jablko pomyslal "kurde" i wymyslil ko艂o...
potem uzyli go w ipodzie i postanowili opatentowac;]
z tego w艂a艣nie powodu ca艂a dyskusja nie ma wi臋kszego sensu. Apple bierze od kogo艣, Microsoft bierze od Apple... a 偶ycie toczy si臋 dalej...
o ile pami臋tam, dock, to te偶 nie pomys艂 Apple...
Napisano 13 listopada 2009 - 15:34

1. Microsoft skopiowa艂 interfejs Linuxa a w艂a艣ciwie 艣rodowiska KDE i co najwa偶niejsze totalnie ukrad艂 im
pomys艂 na pasek startu!
2. Microsoft skopiowa艂 interfejs Mac OS X w Windows 7!
3. Microsoft praktycznie nic nie zmieni艂 w stosunku do Visty (skoro nic nie zmieni艂 to co z Apple i KDE? )
A mo偶e porostu dajemy si臋 manipulowa膰 tym z g贸ry

Napisano 13 listopada 2009 - 15:35

G贸wno prawda.W znacznym stopniu udoskonalili艣my graficzny interfejs u偶ytkownika, a w dodatku zbudowali艣my go na bardzo stabilnej technologii rdzenia Visty, kt贸ra dla przyk艂adu jest znacznie bardziej stabilna od obecnej platfomy Makowej.
W艂膮czy艂em sw贸j Windows 7 RTM po dw贸ch tygodniach przerwy i prosze ^^ . Wcze艣niej dzia艂a艂 jako tako stabilnie (nie licz膮c IE), ale niech mi tu pajac nie gada, 偶e Windows jest od Mac OS X stabilniejszy, bo w dalszym ci膮gu zwiech 1 aplikacji powoduje zwiech systemu, kt贸ry czasem ko艅czy si臋 wci艣ni臋ciem POWER przez kilkana艣cie sekund.
Napisano 13 listopada 2009 - 15:48
wiesz ze gdybym chcial odpowiadac jak mac user to napisalbym:
"to przez to ze uruchamiasz W7 na macu!" ;DDD
o ile pami臋tam, dock, to te偶 nie pomys艂 Apple...
no wlasnie...ale co z tego skoro sie sprawdza;]
lezy mi na procku cooler...tower ...fajnie dziala i nic mnie nie obchodzi ze to blizniacza/zapozyczona
konstrukcja od xigmateka
taki moze malo trafiony przyklad ...ale mysle ze obrazuje "co jest naprawde wazne"
Napisano 13 listopada 2009 - 16:11
Napisano 13 listopada 2009 - 16:34

Napisano 13 listopada 2009 - 16:38
Hehe... troll;]Ja tam nie widz臋, 偶adnego kopiowania. Mac osx nie dorasta do pi臋t Windowsowi. I nigdy nie doro艣nie.
Napisano 13 listopada 2009 - 16:39
Napisano 13 listopada 2009 - 16:40

Napisano 13 listopada 2009 - 16:43
Masz 100% racje! OSX ju偶 dawno przer贸s艂 Winde o g艂ow臋 wi臋c do pi臋t cofn膮膰 si臋 nie da.Ja tam nie widz臋, 偶adnego kopiowania. Mac osx nie dorasta do pi臋t Windowsowi. I nigdy nie doro艣nie.

Napisano 13 listopada 2009 - 16:43
Ja tam nie widz臋, 偶adnego kopiowania. Mac osx nie dorasta do pi臋t Windowsowi. I nigdy nie doro艣nie.
bez komentarza:confused:
Napisano 13 listopada 2009 - 16:44
Napisano 13 listopada 2009 - 16:51
Napisano 13 listopada 2009 - 16:53
Osobi艣cie u偶ywam Win7 od jakiego艣 czasu na moim lapku Amilo. Wgra艂em jeszcze wersj臋 RTM i uwa偶am, 偶e temu systemowi mo偶na zarzuci膰 wszystko jednak nie brak stabilno艣ci.
Nie przesadzaj z tym, XP i Vista s膮 te偶 stabilne, tak偶e nie s膮dz臋 偶eby 7 nagle przesta艂 by膰.
Mia艂em wersje Beta, widocznie zle wsp贸艂pracowa艂a z moim Hp, ale mialem problemy ze stabilno艣ci膮. System na mnie zrobi艂 mi艂e wra偶enie:) Zostane i tak przy os x.
Napisano 13 listopada 2009 - 17:00
Napisano 13 listopada 2009 - 17:01
Wasz problem wynika st膮d, 偶e patrzycie analitycznie i wybi贸rczo. Analizujecie jaki艣 detal w systemie skupiaj膮c si臋 na nim tak, jakby by艂 wyk艂adni膮 jako艣ci ca艂ego OS. Np. dok w OSX, czyli Tools Bar w Windows. Ten element jest a偶 tak wa偶ny? Mog艂oby go nie by膰 wcale. A niech sobie b臋d膮 ikony na desktopie, niech b臋dzie jakie艣 menu... czy ja wiem.. Pami臋tam 偶e dawno temu, jeszcze na 95-ce napisa艂em sobie aplikacj臋 w Visual Basic'u (p贸藕niej w C) kt贸ra pe艂ni艂a rol臋 takiego doka czy paska narz臋dzi. Pami臋tam, 偶e nie by艂o to trudne. Tak wi臋c ten interfejs nie powinien by膰 dla Was najwa偶niejszy.
Inna sprawa to u偶ywanie przez wi臋kszo艣膰 z Was Windowsa XP (bo mniej wa偶y) w dodatku zainstalowanego na Waszym Mac'u. Nic dziwnego, 偶e tak po macoszemu traktowany system wiesza si臋 i dzia艂a du偶o wolniej. W chwili obecnej mam Snow Leopard na MacBookPro i Windows 7 na s艂abszym nieco PC. Korzystam zar贸wno z jednego jak i drugiego komputera, cho膰 wola艂bym zdecydowa膰 si臋 na jeden system, co u艂atwi艂oby mi 偶ycie. Nie mog臋. Oba maj膮 swoje lepsze i gorsze strony. Dlaczego pisz臋 w tej chwili na PC? Bo jako艣 szybciej chodzi mi internet i FireFox na PC w艂a艣nie... Stabilno艣膰? W ci膮gu ostatnich miesi臋cy uda艂o mi si臋 zawiesi膰 Mac'a kilka razy, a PC.. tylko raz. Wydajno艣膰? No c贸偶, nie wiem, dlaczego s艂abszy nieco PC sprawia wra偶enie wydajniejszego.. Wra偶enie, bo pomiar tym samym programem wskazuje na niewielk膮 przewag臋 Mac'a. To je艣li tyczy si臋 sprz臋tu. Mo偶e wi臋c chodzi o system? Komfort pracy. Tak, je艣li dla kogo艣 komfort to efekt d偶ina obracaj膮cych si臋 okienek itp. to bez w膮tpienia postawi na OSX. Je艣li za艣 komfortem jest setka player贸w do divx'贸w, do wyboru, do koloru, na PC, zamiast nieszcz臋snego QTP czy 偶a艂osnego VLC, to.. no comments. Filmy ogl膮dam na PC, cho膰by dlatego, 偶e karta grafiki w tym komputerze ma wi臋ksz膮 gam臋 obs艂ugiwanych rozdzielczo艣ci i na moim 47 in. monitorze mam pe艂ny ekran, nie jak z obci臋tymi bokami w Mac'u. Wy艂膮czam oba komputery - PC milknie ju偶 po 4 sekundach, czarne s艂oneczko na Mac'u jako艣 d艂ugo nie znika... W艂膮czam je... i zn贸w pierwszy w gotowo艣ci jest s艂abszy nieco pecet. Mo偶e dlatego tak si臋 dzieje, 偶e niemal wszystko na PC jest w 64 bitach a na Snow... sami wiecie. A mo偶e nie wiecie?
Ale ja wci膮偶 mam nadziej臋, 偶e Apple nie odpu艣ci, jak kiedy艣. 呕e nie pozwoli M$ spocz膮膰 na laurach. To tylko w naszym interesie. A kt贸ry komputer wybierzemy.. to bez znaczenia, wa偶ne 偶eby wiedzie膰 co i jak na nim zrobi膰 a nie, jak kto艣 wy偶ej fajnie napisa艂, obrabia膰 jab艂ko na pulpit. Pozdrawiam, 偶ycz膮c wszystkim owocnej pracy i zadowolenia z Mac'贸w, no i zaprzestania celebrowania go na kolanach.
postaw sobie system od nowa bo mnie SL zamyka si臋 w 2 sekundy na macbooku non pro
uruchamia si臋 ze wszystkim programami w nieca艂膮 minut臋
nie wiem jak ci si臋 uda艂o zawiesi膰 maca ale ja pr贸buje i od prawie 4 lat nie mia艂em bluscreena:) co ciekawe odk膮d mam win 7 te偶 nie
po co mi kodeki i za艣miecanie systemu jak ma vlc bez kodek贸w odtwarza bardzo 艂adnie lub pym playera
mam i windowsa i z jednym si臋 mog臋 z tob膮 zgodzi膰 偶e nie mo偶na gloryfikowa膰 jednego systemu na kolanach:) jak i gani膰 za wszystko windows i odwrotnie
jeden i drugi system ma wady i zalety
pozdro
Napisano 13 listopada 2009 - 17:11
Napisano 13 listopada 2009 - 17:14
@Adi21
OK - ale we藕 pod uwag臋, 偶e z 艂indy na 艂ind臋 zawsze s膮 obiecanki-cacanki typu "nowy 艂in jest jeszcze lepszy, stabilniejszy od poprzednika". Tymczasem ca艂y czas w dzia艂aniu przypomina toto rozchwiane rusztowanie na budowie. Ci膮gle co艣 si臋 paprze, bo brakuje tego czy owego. Instalacja byle pierdo艂y wymaga restartu. 艁inda to trup wiecznie pudrowany - tyle 偶e za "puder" wiecznie p艂ac膮 jelenie, kt贸rym w niesko艅czono艣膰 obiecuje si臋 lepsze, stabilniejsze dzia艂anie tego bubla. I tak zawsze zobacz膮 komunikat w stylu: "Wyst膮pi艂 nieoczekiwany b艂膮d i nast膮pi zamkni臋cie systemu". No ale c贸藕 - w nast臋pnej wersji systemu b臋dzie lepiej.
Nie pisa艂em ani 偶e ani Win ani OSX s膮 super szczerze m贸wi膮c oba s膮 podobne z tym 偶e jeden ma to i tamto a inny co innego. Zale偶y czego oczekujesz od samego i jakie ma spe艂nia膰 zadanie. Mnie na Mac'a sta膰 ale szkoda mi wydawa膰 7k na to 偶eby popracowa膰 kr贸tki czas i wraca膰 do Win gdzie mam jednak wi臋ksze do艣wiadczenie. Tak samo b臋dzie mia艂 user osx bo po co przechodzi膰 na win jak nie b臋de wiedzia艂 co i jak. A to 偶e oba koncerny si臋 艣cigaj膮 w tworzeniu i dopieszczaniu teraz system贸w mnie cieszy za pare lat mo偶e ceny spadn膮 albo nawet dostane system bezawaryjny cho膰 by w 97%. Kto艣 tu pisa艂 tak偶e 偶e MS skopiowa艂o 艣rodowisko graficzne z linuxa polecam poszuka膰 na google projekt linuxa z 艣rodowiskiem visty zapewniam 偶e jest.
Napisano 13 listopada 2009 - 17:15
Napisano 13 listopada 2009 - 17:18
mam i windowsa i z jednym si臋 mog臋 z tob膮 zgodzi膰 偶e nie mo偶na gloryfikowa膰 jednego systemu na kolanach jak i gani膰 za wszystko windows i odwrotnie
jeden i drugi system ma wady i zalety
To dlaczego tak robisz? Ca艂a Twoja wypowied藕 o tym 艣wiadczy. Wy艂膮czasz komputer przytrzymuj膮c power button a偶 zga艣nie?

Napisano 13 listopada 2009 - 17:25

Napisano 13 listopada 2009 - 17:26

Napisano 13 listopada 2009 - 17:29
I tak ta dyskusja juz do niczego nie prowadzi b臋dzie windows i osx i tak b臋d膮 ze sob膮 konkurowa膰 ( mikroszitowi jak to pisz膮 najbardziej zale偶y i tak na rynku ameryka艅skim bo reszt臋 ma w kieszeni) i jeden i drogi b臋dzie mia艂 zwolennik贸w, jeden na drogiego b臋dzie psioczy艂 a ze kto艣 pisze na win ze jest g贸wno lub odwrotnie ten jest g贸wno wart i nie zna si臋 na tym co pisze
艣wi臋ta racja
U偶ytkownicy przegl膮daj膮cy ten temat: 1
0 u偶ytkownik贸w, 1 go艣ci, 0 anonimowych