Skocz do zawartości

Witaj!

Zaloguj lub Zarejestruj się aby uzyskać pełny dostęp do forum.

Zdjęcie
- - - - -

Apple grozi pozwami za opisy instalacji hackintosha

• Zamknięty Temat jest zamknięty
200 odpowiedzi w tym temacie

#101 Kagain

Kagain
  • 583 postów
  • SkądGrodzisko, ELW, PL

Napisano 16 stycznia 2009 - 14:24

wyobraz sobie ze na swiecie sprzedaje sie osobno butelki i wode. ludzie moga kupic wiele roznych butelek, drogie, ozdobne, umozliwiajace szybkie picie, z korkiem lub bez. niektore tanie przeciekaja inne imponuja srednica szyjki. wode natomiast kupuje sie od otaczajacych caly swiat wodociagow - albo lapie deszczowke (linux). woda troche zajezdza chlorem ale ze czlowiek bez wody nie moze zyc wiec nikt nie narzeka. i nagle ktos zaczyna sprzedawac wode w butelkach. oczywiscie drozej. to irracjonalne powiedza jedni. te butelki sa za drogie powiedza drudzy. ale woda lepsza - powiedza inni. woda z kranu tez jest dobra jak sie ja odpowiednio przefiltruje - powiedza nastepni. niektorzy ludzie jednak kupuja wode w butelce i chwala sobie wygode oraz smak. wiec reszta idzie do sprzedawcy i mowi - sprzedaj nam wode bo wiemy jest lepsza od tej ktora teraz kupujemy. oto nasze butelki. a sprzedawca mowi - chetnie ale nie sprzedaje samej wody tylko wode w butelkach. a oni na to - jak tak mozna! przeciez ta woda pasuje do naszych butelek! skoro mamy juz wlasne butelki kazdy powinien nam sprzedawac wode! to dyskryminacja! nasze butelki nie sa wcale gorsze od innych! to jest ograniczenie wolnosci! to jest monopol! zadamy zeby kazdy mogl sobie przelac wode do wlasnej butelki! a kazdy kto mysli inaczej jest fanatykiem i naszym wrogiem!

Wszystko byłoby prawdą, ale rzekoma firma sprzedaje także samą wodę bez butelek

#102 bartosz

bartosz

• 1 644 postów

to nie bylby absurd. to od tworcy oprogramowania czy szerzej produktu zaleza jego cechy. windows ma z definicji dzialac na jak najwiekszej ilosci konfiguracji wiec w interesie firmy jest sprzedac go jak najwiecej nie wglebiajac sie kto i na czym go zainstaluje. ale przeciez sa komputery na ktorych mimo to sie nie uruchomi lub nie bedzie dzialal stabilnie, prawda? oczywiscie decyzja taka bylaby glupia bo bylaby sprzeczna z lezacym u jego podstaw zalozeniem mimo to patrzac na to z punktu widzenia logiki nie ma w tym niczego absurdalnego.

#103 goodboy25

goodboy25
  • 4 354 postów
  • SkądWaWa

a dlaczego to byłby absurd ?

Bo ograniczałby wybór konsumentowi, jak również byłby to monopol = dyktat cenowy = przepłacaj.

#104 bartosz

bartosz

• 1 644 postów

Napisano 16 stycznia 2009 - 14:26

Wszystko byłoby prawdą, ale rzekoma firma sprzedaje także samą wodę bez butelek

otoz nie. skoro kazdy komputer ma preinstalowany system to kazda nowa wersja osx to aktualizacja.

---- Dodano 16-01-2009 o godzinie 16:28 ----

Bo ograniczałby wybór konsumentowi, jak również byłby to monopol = dyktat cenowy = przepłacaj.

wez ty sobie jakas ksiazke albo chociaz wikipedie i poczytaj o slowach ktorych uzywasz bo nie da sie rozmawiac z kims kto pisze mniej wiecej tak "lewo prawo turbina popycha grzechotnik". slowa maja swoje znaczenia i uzywanie ich zobowiazuje do jego przestrzegania.

#105 Kagain

Kagain
  • 583 postów
  • SkądGrodzisko, ELW, PL

Napisano 16 stycznia 2009 - 14:30

Bartosz, to jakim cudem użytkownicy PCtów instalują OSX? A co z wersją BOX? Nie jest to czasem woda bez butelki? :)

#106 wieslawo

wieslawo
  • 3 698 postów
  • SkądL-no/P-ń

co Wy z tą stabilnością macie na Windowsach to ja nie wiem, doprawdy. Od 2000NT Windows jest stabilny, 2003 Server to po drobnych modyfikacjach bardzo przyjemna stabilna stacja robocza, Linuxy są ponoć jeszcze stabilniejsze niż Windows, a MacOs w końcu jakby nie patrzeć jest Unixem. Sterowniki...z uwagi na to że Mac ma monopol tylko na MacOs'a a Microsoft na Windows i 90% rynku to różnice są takie że gdyby Microsoft wprowadził takie ograniczenia to by się połowa świata uniosła w oburzeniu np. że możesz instalować na Gigabytach ale nie na MSI, że możesz na AMD i Intelu ale nie na Via, że możesz używać Nvidii ale nie ATi, a MacOs z uwagi na swoje 10% rynku może robić co im się podoba. Zresztą...co to mnie obchodzi.

#107 dsy

dsy
  • 633 postów
  • SkądWarszawa

Jak widzisz, troche poprzekręcałeś.
Kolega pytał, czy na opakowaniu jest przedrukowana licencja, żeby można było ją poznać przed otwarciem pudełka.

Odpowiadam tak samo jak wyżej.

NIE MA.

NIE MA też informacji "only for mac" lub nie instalować na PC.

Te zdjęcia pokazują, co jest w środku, ale przed otwarciem, tego nie widzisz.

IRO, to była ironia to po 1.
A po 2. rozmawiałem o tym z kolega, kóry zajmuje prawem i jesteś w błędzie. Na fotkach, które wrzuciłem jasno i wyraźniej jest napisane.

#108 HellGoat

HellGoat
  • 55 postów
  • SkądKatowice

Napisano 16 stycznia 2009 - 14:32

i jeszcze jedno - apple dziala na rynku. ma na nim blisko 10%. sprzedaje z zyskiem, firma jest w dobrej kondycji. rozwija sie powoli a jednoczesnie szybciej niz rynek (sprzedaje wiecej niz srednia). ludzie doceniaja proponowane rozwiazania. skoro im to wystarczy dlaczego ma robic cos wiecej? taka maja strategie, przynosi ona efekty dlaczego maja ja zmienic? skad w ogole ta chec udzielania dobrych rad komus kto ani o nie nie prosi ani ich nie potrzebuje?

Ok, idzie im dobrze, ale Apple to nie samotna wyspa, na świecie panuje kryzys, a na rynku komp od jakiegoś czasu stagnacja. Ostatnio żadnych rewelacji, rewolucji nie było.
a) Apple powinno rozpatrzyć kwestie nowego podejścia do linii produktów
B) Ciąć koszty
Prawo rynku sektora dojrzałego to fakt, że lepiej koncentrować się na posiadanych już klientach. Przejęcie nowych klientów musi iść w parze z ofertą dużo lepszą, niż tą którą się oferuje stałym klientom.
Dlatego wg mnie Apple powinno rozważyć parę innych możliwości. Nie mówię tu o niczym konkretnym, po prostu nie zgadzam się z tą częścią
Twojej wypowiedzi, że nie ma co mieszać.

Niestety nie jest niczym nowym stwierdzenie, że gdyby zamienić miejscami Appla i Microsoft, to 100x gorszym monopolistą (dla konsumentów) byłoby Apple ze swoją polityką. (o ile monopol w ogóle może być dobry dla klienta)

#109 Agher

Agher
  • 1 304 postów

Napisano 16 stycznia 2009 - 14:33

Od 2000NT Windows jest stabilny

albo mamy inną definicje stabilności albo moj windows to jakaś tajwańska wersja napisana na gambeboyu w środku dżungli :D

#110 bartosz

bartosz

• 1 644 postów

Napisano 16 stycznia 2009 - 14:34

Bartosz, to jakim cudem użytkownicy PCtów instalują OSX? A co z wersją BOX? Nie jest to czasem woda bez butelki? :)

no wlasnie nie jest. box umozliwia instalacje na dowolnym maku i aktualizacje z dowolnej wersji. nie ma makow sprzedawanych bez systemu wiec nie ma czegos takiego jak "woda bez butelki".

#111 Kagain

Kagain
  • 583 postów
  • SkądGrodzisko, ELW, PL

Napisano 16 stycznia 2009 - 14:36

"woda bez butelki" jest, tylko nie ma "pustych butelek" :)

#112 bartosz

bartosz

• 1 644 postów

Napisano 16 stycznia 2009 - 14:41

Ok, idzie im dobrze, ale Apple to nie samotna wyspa, na świecie panuje kryzys, a na rynku komp od jakiegoś czasu stagnacja. Ostatnio żadnych rewelacji, rewolucji nie było.
a) Apple powinno rozpatrzyć kwestie nowego podejścia do linii produktów
B) Ciąć koszty

powinno bo? znow dobre rady. apple powinno to apple powinno tamto. a nie jest to przypadkiem "chcialbym to" i "chcialbym tamto"? dlaczego martwisz sie apple i kryzysem? masz ich akcie? jestes w zarzadzie? placa ci za etat?

Niestety nie jest niczym nowym stwierdzenie, że gdyby zamienić miejscami Appla i Microsoft, to 100x gorszym monopolistą (dla konsumentów) byłoby Apple ze swoją polityką. (o ile monopol w ogóle może być dobry dla klienta)

to jest oczywista nieprawda. apple od 30 lat jest na rynku i ma 100% rynku wsrod swoich klientow. narzuca im rozwiazania, odmawia funkcjonalnosci i wszystko arbitralnie wymusza oferujac w zestawie aplikacje czy promiujac jakies standardy. i co?

uzytkownicy w wiekszosci kochaja te komputery, kupuja nowe gdy popsuja stare, chwala je publicznie. jak to sie ma do twojego 100x gorszy niz microsoft?

---- Dodano 16-01-2009 o godzinie 16:42 ----

"woda bez butelki" jest, tylko nie ma "pustych butelek" :)

imho nie ma ale to niczego nie zmienia :)

#113 goodboy25

goodboy25
  • 4 354 postów
  • SkądWaWa

Napisano 16 stycznia 2009 - 14:48

wez ty sobie jakas ksiazke albo chociaz wikipedie i poczytaj o slowach ktorych uzywasz bo nie da sie rozmawiac z kims kto pisze mniej wiecej tak "lewo prawo turbina popycha grzechotnik". slowa maja swoje znaczenia i uzywanie ich zobowiazuje do jego przestrzegania.

Nie jest moim problemem twoja nieumiętność czytania tekstu ze zrozumieniem. Nikt ci nie karze odpowiadać na moje posty. Pouczać mnie nie będziesz. Jak ci coś nie pasi to nie odpisuj.

---- Dodano 16-01-2009 o godzinie 14:51 ----

MacOs z uwagi na swoje 10% rynku może robić co im się*podoba.

Racja. Gdyby mieli więcej rynku to zaraz by im odpowiednie urzędy przytarły nosa z tymi zapędami do monopolu na system wyłącznie na ich sprzęcie.

#114 HellGoat

HellGoat
  • 55 postów
  • SkądKatowice

Napisano 16 stycznia 2009 - 14:56

Agher wybacz że pytam, ale skoro Windows jest taki niestabilny, to po co go masz instalniętego na Mac'u? Zauważam pewną ironię sytuacji: Ja mam Mac'a i chce mieć OS X + Win, a Ty siedź na Windowsie a od OS X wara, bo tylko Mac'i mogą go mieć. Dość powszechne, niestety.

#115 Agher

Agher
  • 1 304 postów

Napisano 16 stycznia 2009 - 14:58

Agher wybacz że pytam, ale skoro Windows jest taki niestabilny, to po co go masz instalniętego na Mac'u?

Zauważam pewną ironię sytuacji: Ja mam Mac'a i chce mieć OS X + Win, a Ty siedź na Windowsie a od OS X wara, bo tylko Mac'i mogą go mieć. Dość powszechne, niestety.

mnie tam nie przeszkadza OS X na komputerach nie applowych, mowie tylko jak według mnie widzi to firma Apple i rozumiem ich argumenty. rozumiem co nie znaczy, że się z nimi zgadzam. moje doswiadczenie z windowsem jest takie, ze na macbooku działa on o niebo lepiej, co juz pisałem w innym temacie na ten forum. choc moze to tylko wrażenie, bo używam go naprawdę rzadko i tylko do odpalania jednej gierki :)

Hellgoat: fan Final Fantasy?

#116 emigrant

emigrant
  • 2 397 postów
  • SkądBiałystokNew York-Bklyn

Napisano 16 stycznia 2009 - 15:00

Tak jest różnica między Microsoftem a Apple, że M$ nie sprzedaje swoich komputerów a Apple tak. W interesie Apple jest sprzedawanie swoich produktów od hardware po soft koniec kropka. Każdy by tak zrobił a czy taka strategia jest lepsza czy gorsza to jest Apple sprawa. Z tego co wydać taki system biznesowy bardzo dobrze się sprawdza i na pewno nie widzą potrzeby uwalniać OSX-a dla PC bo niby po co? System nie został napisany od zera przez Apple bo mikrokernel Mach i różne bzdety od FreeBSD i NetBSD, ale jako gotowy produkt jest ich własnością na co mają na pewno odpowiednie udokumentowania i mają na pewno pełną moc prawną nad tym produktem jako ich własność w szerokim tego słowa znaczeniu.

#117 myapple_123

myapple_123
  • 776 postów

Napisano 16 stycznia 2009 - 15:03

Najbardziej przypadla mi do gustu analogia z ziemniakami i domkami jednorodzinnymi hehehe :]

#118 Agher

Agher
  • 1 304 postów

Napisano 16 stycznia 2009 - 15:07

Najbardziej przypadla mi do gustu analogia z ziemniakami i domkami jednorodzinnymi hehehe :]

no ale taka prawda, tak to by wyglądało :)

#119 HellGoat

HellGoat
  • 55 postów
  • SkądKatowice

Napisano 16 stycznia 2009 - 15:10

powinno bo? znow dobre rady. apple powinno to apple powinno tamto. a nie jest to przypadkiem "chcialbym to" i "chcialbym tamto"? dlaczego martwisz sie apple i kryzysem? masz ich akcie? jestes w zarzadzie? placa ci za etat?

Ja nic nie karze Applowi, ani tym bardziej nie uważam że wiem lepiej. Jeśli (Bóg by dał ;-) ) kiedyś stworzę firmę lepszą, bogatszą itp to się wypowiem oficjalnie. Teraz czasem powiem to, co wg mnie byłoby ciekawym krokiem naprzód.

to jest oczywista nieprawda. apple od 30 lat jest na rynku i ma 100% rynku wsrod swoich klientow. narzuca im rozwiazania, odmawia funkcjonalnosci i wszystko arbitralnie wymusza oferujac w zestawie aplikacje czy promiujac jakies standardy. i co?

uzytkownicy w wiekszosci kochaja te komputery, kupuja nowe gdy popsuja stare, chwala je publicznie. jak to sie ma do twojego 100x gorszy niz microsoft?

Co do tej części wypowiedzi - to zgadzam się z Tobą - Apple dba o klientów, sprawia by byli w 100% zadowoleni itp. ale robi to, bo jest w takiej sytuacji a nie innej. Nie wiadomo, czy gdyby posiadało 90% rynku komp, to z taką samą czułością obchodziliby się z klientami. Czyli robią to co napisałem wcześniej:
-Dbają o stałych klientów o rynek jest bardzo dojrzały.

Microsoft, lał na stałych klientów przez długi czas, i się na tym sporo przejechał. Za to chwała Applowi, że lekko stępili zęby gigantowi.
Bo tak swoją drogą to ja bardzo kibicuje Applowi i chciałbym by udało im się wyszarpać więcej niż te 10%. :D

Hellgoat: fan Final Fantasy?

Jak najbardziej, choć rozczarowany lekko XII :P. Ty też? :)

#120 myapple_123

myapple_123
  • 776 postów

Napisano 16 stycznia 2009 - 15:15

... i wychodza uprzedzenia wobec Microsoftu. Uzytkownicy tak chwala, ze na Apple Discussions sa nierozwiazane watki sprzed kilku lat, wiec za duzo bajkowych ulotek Apple sie naczytalismy jak to wszystko ladnie i pieknie wyglada, bo od podszewki sprawa wyglada zupelnie inaczej (szaroburo, a nie bialo). Gdyby bylo tak super z Apple to niektore amerykanskie szkoly nie zdecydowalyby sie na sprzet Della, no ale jak sa problemy z dzialaniem karty wireless pod OSX to czemu sie dziwic. Zreszta napisz to tym, ktorym ulubiony Mac juz sie nie zalaczyl nastepnego dnia.

#121 Kagain

Kagain
  • 583 postów
  • SkądGrodzisko, ELW, PL

Napisano 16 stycznia 2009 - 15:18

Spokojnie Panie i Panowie, tu się wywiązała całkiem ciekawa dyskusja na tematy hydrauliczne ;) Jeśli ktoś kupi wodę, to może sobie ją wlać do własnego pojemnika - jeśli woda ma właściwości które uszkodzą pojemnik, to już problem kupującego. Wracając do tematu... W naszym pięknym kraju są dosyć luźne przekonania na temat stosowania prawa w przypadku oprogramowania. Żadne zakazy Apple nie powstrzymają użytkowników przed próbami instalacji OSX na komputerach innych firm niż Apple. Ja w tym przypadku jestem po stronie użytkowników - jeśli kupisz OSX to możesz go nawet od razu wyrzucić - twoje prawo. Co do firm sprzedających komputery z zainstalowanym OSX - uważam, że Apple ma prawo domagać się od nich zaprzestania działalności bądź pieniędzy. Uważam tak, ponieważ jest to wykorzystywanie cudzej pracy dla celów zarobkowych. Uważam także, że Apple nie musiałoby walczyć z takimi firmami gdyby miało szerszą ofertę komputerów stacjonarnych. Co do komputerów mobilnych to nie ma możliwości ich rozbudowy zarówno w przypadku Apple jak i innych firm (fizycznie jest - bo zawsze można "pogrzebać" ale oferty Apple i konkurencji w zakresie rozbudowy są podobne). Jeśli chodzi o komputery stacjonarne - Apple z właściwie jednym modyfikowalnym komputerem (MacPro - iMac oraz Mini są czymś pośrednim) niewiele może zdziałać wobec różnorodności proponowanych przez inne firmy. W przypadku iMac i Mini Apple ma przewagę - inne firmy długo nie miały takich rozwiązań

#122 fraDiavolo

fraDiavolo
  • 528 postów
  • SkądWarszawa

Napisano 16 stycznia 2009 - 15:24

Jak wychodziła Vista i rozeszły się informacje, jakiego to super-hiper-megasprzętu wymaga do działania, wielu ludzi było rozczarowanych. Gracze są do tego przyzwyczajeni, ale Zwykły Użytkownik pukał się w czoło: „Co? Mam sobie wymieniać sprzęt, bo Vista na starym nie zadziała? To niech sobie Bill tę Vistę wsadzi w cztery litery”. No a do tego doszły problemy ze sterownikami, itp. W rezultacie w przypadku ZU wciąż króluje XP. I byłoby tak dalej, gdyby tylko ludzie mieli wybór. Ale wspólnym wysiłkiem Microsoftu (wycofanie XP) i producentów pecetów (zestaw „Nowy komputer z Vistą i frytkami”) w końcu uda się zmusić większość ludzi do przesiadki. Ludzie godzą się na to, co nie znaczy, że ich to nie wkurza. I nie mogą się doczekać Windows 7 (z nadzieją, że będzie lepszy od Visty). Co to ma wspólnego z Apple? Na pierwszy rzut oka nic. Ale ten drażniący zamordyzm, próba sztucznego ograniczania możliwości wyboru i dyktowania klientowi, na co może wydać własne pieniądze, chyba trochę znajomo wygląda?

#123 bartosz

bartosz

• 1 644 postów

Napisano 16 stycznia 2009 - 15:25

Nie wiadomo, czy gdyby posiadało 90% rynku komp, to z taką samą czułością obchodziliby się z klientami. Czyli robią to co napisałem wcześniej:
-Dbają o stałych klientów o rynek jest bardzo dojrzały.

no wlasnie nie bardzo dbaja - odbieraja im fw, przechodza na intela, montuja glossy, popelnaja rozne bledy bo nie da sie ich uniknac itd. ale maja dobry produkt. i to jest glowna roznica. a uzytkownicy potrafia to docenic. a ten produkt jest dobry nie dlatego ze jest zlozony z takich czy innych czesci ale dlatego ze opiera sie na pewnych zalozeniach - a jednym z nich jest wlasnie scisla integracja softu ze sprzetem.

oczywiscie nikt nie wie co by bylo gdyby ale - powtarzam - wiemy co jest. apple ma 100% udzialu w makach i ludzie nie narzekaja. zreszta ludzie narzekaja na windows ale za to kochaja xboxy. mimo ich wad, banowania i tego ze sie psuja. widzisz analogie?

#124 myapple_123

myapple_123
  • 776 postów

Napisano 16 stycznia 2009 - 15:31

fraDiavolo: Ludzie sie postawili a Vista nie odniosla takiego sukcesu (sprzedawana glownie z laptopami), czego efektem jest szybka transformacja i powstanie Windows 7. Cos do Microsoftu jednak dotarlo ( w co nie wierzylem szczerze mowiac). To wlasnie dobry przyklad ze nie nalezy ignorowac glosu spolecznosci internetowej, bo to oni decyduja co nabyc. Teraz mam kryzys finansowy - czesciowo efekt zbyt optymistycznych prognoz wielu korporacji, ktore zalozyly, ze ludzie beda ciagle nabywac nowe samochody, panele LCD i sprzet, ale ilez mozna. W koncu sie rynek nasyca i ludziska maja to w nosie.

#125 bartosz

bartosz

• 1 644 postów

Napisano 16 stycznia 2009 - 15:32

Nie jest moim problemem twoja nieumiętność czytania tekstu ze zrozumieniem. Nikt ci nie karze odpowiadać na moje posty. Pouczać mnie nie będziesz. Jak ci coś nie pasi to nie odpisuj.

klopot w tym ze tu nie ma nic do zrozumienia. po prostu powtarzasz swoje zaklecia a ja nie mam zamiaru udawac ze ich nie widze. pouczac bede cie natomiast dokladnie z tego samego powodu z jakiego ty sam tutaj piszesz - jak ci sie nie podoba to nie czytaj - i tak dlugo jak dlugo bede uwazal ze ma to jakis sens.

wiec jeszcze raz apeluje zadaj sobie troche trudu i zapoznaj sie z definicja monopolu jesli uzywasz tego slowa wypowiadajac sie publicznie.

Użytkownicy przeglądający ten temat: 1

0 użytkowników, 1 gości, 0 anonimowych