Skocz do zawartości

Witaj!

Zaloguj lub Zarejestruj się aby uzyskać pełny dostęp do forum.

Zdjęcie
- - - - -

Apple grozi pozwami za opisy instalacji hackintosha

• Zamknięty Temat jest zamknięty
200 odpowiedzi w tym temacie

#51 myapple_123

myapple_123
  • 776 postów

Napisano 16 stycznia 2009 - 00:21

O co walczy ? Ma pretensje, ze ludzie uznali OSXa za dobry system lepszy od Windowsa, ktory by chcieli miec u siebie w domu na PC ? Jezeli koles kupi w Apple Store legalny OS i zainstaluje na PC to Steve Jobs powie - nie zgadzam sie, abys mogl uzywac produktu Apple na PC, bo moze chodzic lepiej, niz na Macu i wyjde na glupka przed cala rzesza moich wyznawcow ? Musze Cie zdyskryminowac, poniewaz nie zakupiles laptopa Apple i zwracam Ci kase ? ;) No przepraszam cos tu nie tak, a gdzie rownosc i wolnosc ? Ty jestes lepsiejszy bo masz Maca, a ty masz PC to be ? Bo ja wydalem kilka kafli na Maca z OSXem to ty tez musisz wydac tyle samo bo mnie cholera wezmie, ze PCiarz bedzie mial taka samo radoche z uzywania OSXa jak ja, ale za mniejsze pieniadze ;) I niewazne, ze PC mogl kosztowac, wiecej od Maca a system kupiony legalnie bez jakiegokolwiek piracenia. Bo tu chyba tylko o to chodzi - pokazac gdzie jest czyje miejsce i hierarchia ;) Poza tym odnosnie polityki UE sie czepia Microsoftu za durny WMP i IE zarzucajac praktyki monopolistyczne, w Windowsie dolaczany w systemie, a Apple moze zalaczyc wszystkie aplikacje w OSX i wszystko jest w porzadku - nikt problemu nie widzi ;) To jest wlasnie to - jedni moga, inni nie. A teraz quiz - wskaz 10 roznic: PC - Mac: --------- CPU Intel - CPU Intel GPU NVIDIA/ATI - GPU NVIDIA/ATI RAM SAMSUNG - RAM SAMSUNG CHIPSET INTEL/NVIDIA - CHIPSET INTEL/NVIDIA TOUCHPAD SYNAPTICS - TOUCHPAD SYNAPTICS WIRELESS BROADCOM/ATHEROS - WIRELESS BROADCOM/ATHEROS LAN MARVELL YUKON GIGABIT - LAN MARVELL YUKON GIGABIT MODEM MOTOROLA - MODEM MOTOROLA FIREWIRE TEXAS INTRUMENTS - FIREWIRE TEXAS INSTRUMENTS REALTEK HD AUDIO ALC 885 - REALTEK HD AUDIO ALC 885 USB 2.0 - USB 2.0 DVI/DISPLAY PORT - DVI/DISPLAY PORT HEATPIPE A - HEATPIPE B MAINBOAD A (EFI BIOS)- MAINBOARD B (EFI BIOS) OBUDOWA A - OBUDOWA B POWER SUPPLY A - POWER SUPPLY B Przy odrobinie uporu mozna skonfigurowac PC na podobnych lub tych samych podzespolach na plycie glownej z EFI zamiast klasycznego BIOSu. Jaka, wiec bedzie roznica w stabilnosci, wydajnosci miedzy Mac a PC na tym samym OS uzywajac tych samych sterownikow ? ;) Jaka jest roznica w stabilnosci tej samej wersji sterownika Broadom wireless 4.170.77.3 na PC i MAC przy zalozeniu, ze uklad Broadcom jest taki sam w PC jak i Mac oraz przy korzystaniu z tego samego OSu?

#52 dsy

dsy
  • 633 postów
  • SkądWarszawa

Napisano 16 stycznia 2009 - 00:47

Cytat

Słuszna uwaga.
Włąsnie obejrzałem całe pudełko z Retailem i nie pisze nigdzie "only for mac" lub nie instalować na PC.

A czym jest instalacja OSX na IntelMacach jak nie instalacją na zwykłym PC?
Obecne maki, to już tylko firmowe PeCety.

-----
Dołączona grafika
Dołączona grafika

Dołączona grafika

Dołączona grafika

Dołączona grafika

Faktycznie Iro ma rację, nic nie jest napisane. Wkońcu zrozumiałem, że lepiej kupić składaka i postawić nim ha-osa. Dzięki Iro!

#53 emigrant

emigrant
  • 2 397 postów
  • SkądBiałystokNew York-Bklyn

Napisano 16 stycznia 2009 - 00:53

Cytat

Słuszna uwaga.
Włąsnie obejrzałem całe pudełko z Retailem i nie pisze nigdzie "only for mac" lub nie instalować na PC.

Hehe, naciągasz to trochę. Przecież oficjalnie nie istnieje coś takiego jak instalacja OSX-a na innej maszynie poza applowym, więc jest logiczne i zrozumiałe, że nie musi być coś takiego napisane na pudełku. Z założenia sprzęt "złożony" przez Apple plus system operacyjny tworzą całość jako jeden spójny gotowy produkt typu out of box, gdzie odpowiednio napisana EULA chroni ten produkt a czy dobrze czy źle napisana to jest ich sprawa. Możesz z tym się zgodzić lub nie. Wybór jest dobrowolny(nie wiem dokładanie, ale pewnie EULA jest napisana do przeczytania na ich stronie i można się zapoznać przed kupnem produktu).
Wersje "Retail" są tylko i wyłącznie dla tych co mają mac-i ze starym OSX-em np. Tigerem i chcą zrobić upgrade do Leoparda, a że ktoś próbuje się wzbogacić kosztem Apple interpretując swoje zdania i słuszność, że jest inaczej lub powinno być inaczej to inna bajka.

Oczywiście można udawać durnego, niedorozwiniętego i się tłumaczyć "Panie, leżał sobie Retail między pączkami, jakiś nowy system operacyjny, pudełko ładne, więc se kupiłem. Chcę zainstalować na moim PC i nie idzie". Ba jak już ktoś podąży takim tokiem to i można wytoczyć sprawę dla apple bo nie działa osx na pc a na pudełku nic nie było napisane, że to tylko dla Mac-a. Hehe takie anomalie różnych skrajności wiedzy co się kupuje.
Jest duże prawdopodobieństwo a nawet 100%, że ta osoba, która szuka OSX ma na jego temat jakąś podstawową wiedzę i wie na czym to się instaluje itd.
Ale nie ma to jak nadinterpretacja różnych faktów o których wiemy doskonale. :)

EDIT:

O proszę, fotki dsy nie wymagają komentarza :)

#54 Łukasz Ignacyk

Łukasz Ignacyk
  • 4 943 postów
  • SkądKraków, PL

Napisano 16 stycznia 2009 - 01:21

Ciekawe czy ścigają też polskie redakcje za artykuły o Hacintoshach i OS x86.

Jak zamienić peceta w maka — CHIP

Cytat

Jak dla mnie trochę bez sensu, nie chce kupować MAC`a żeby mieć Leopard`a. Moim zdaniem to świetny system (nie mam ale miałem szanse się tym pobawić przez parę dni).

Jakby nie patrzeć Leopard to Mac OS, a nie PC OS.

Cytat

szkoda bo za cenę MAC`a mogę mieć o wiele lepszy, może i niestabilny ale z lepszymi podzespołami komputer klasy PC.

Cytat

ludzie normalni i trzezwo myslacy kupia peceta, 2x taniej, z 2x lepszymi podzespolami. (95%)

Co z tego, że ma "lepsze podzespoły" jak muli.

Cytat

Poza tym odnosnie polityki UE sie czepia Microsoftu za durny WMP i IE zarzucajac praktyki monopolistyczne, w Windowsie dolaczany w systemie, a Apple moze zalaczyc wszystkie aplikacje w OSX i wszystko jest w porzadku - nikt problemu nie widzi ;) To jest wlasnie to - jedni moga, inni nie.

Apple nie ma pozycji dominującej na rynku systemów operacyjnych.

#55 myapple_123

myapple_123
  • 776 postów

Napisano 16 stycznia 2009 - 02:04

Cytat

Apple nie ma pozycji dominującej na rynku systemów operacyjnych.

Uwzgledniajac to, ze Mac OSX mozemy zainstalowac i uzywac tylko na Macach mowimy, juz o monopolu - jakies 99,9% z czego 0,1% to pewnie Linux i Windows przez BootCamp. Dlaczego Apple nie sprzedaje Maczkow z zainstalowana Opera, Firefoxem lub VLC ? Tak jak Windows ma swego IE i WMP tak Apple ma Safari i iTunes. Niedaleko pada jablko od jabloni - praktyka i styl dzialania identyczny.

#56 bartosz

bartosz

• 1 644 postów

Napisano 16 stycznia 2009 - 02:08

Cytat

Rozumiem, ze dla ciebie obydwie tezy "irracjonalny jest zly marketing i ograniczenie wolnosci slowa" i "wszyscy musza robic tak samo" sa logicznie rownowazne

jaki zly marketing?
jakie ograniczenie wolnosci slowa?

co to za majaki?

---- Dodano 16-01-2009 o godzinie 04:17 ----

Cytat

Uwzgledniajac to, ze Mac OSX mozemy zainstalowac i uzywac tylko na Macach mowimy, juz o monopolu

o monopolu czego? makow czy osx?

homer simpson powiedzial kiedys do syna ze jak nie bedzie wiedzial o czym ludzie mowia to lepiej niech sie nie odzywa - bo moze pomysla ze tylko nie ma nic do powiedzenia.

radze zapamietac sobie ta rade.

#57 Łukasz Ignacyk

Łukasz Ignacyk
  • 4 943 postów
  • SkądKraków, PL

Napisano 16 stycznia 2009 - 05:54

Cytat

Uwzgledniajac to, ze Mac OSX mozemy zainstalowac i uzywac tylko na Macach mowimy, juz o monopolu - jakies 99,9% z czego 0,1% to pewnie Linux i Windows przez BootCamp.

To nie jest monopol :D

Cytat

Dlaczego Apple nie sprzedaje Maczkow z zainstalowana Opera, Firefoxem lub VLC ?

Bo to produkty konkurencji.

#58 K100Rama

K100Rama
  • 34 postów

Napisano 16 stycznia 2009 - 07:13

Cytat

-----
Dołączona grafika

Faktycznie Iro ma rację, nic nie jest napisane. Wkońcu zrozumiałem, że lepiej kupić składaka i postawić nim ha-osa. Dzięki Iro!

Pisze jak byk "Wymagania Komputer MAC z procesorem...."
Boże Ty widzisz i nie grzmisz...

A swoją drogą wracając do Maców i OSXa to cała zależnośc jest prosta. To co skłania ludzi do zakupu komputera Apple to przede wszystkim system operacyjny, który co tu dużo mowić, jest jednym z najlepszych. W czasach gdy Mac jest tylko solidnie wyprodukowanym komputerem klasy PC, jest to jeden z najważniejszych argumentów skłaniających do zakupu. I doskonale rozumiem stanowisko firmy Apple. Uwolnienie systemu na pewno spowoduje spadek sprzedaży Mac-ów a tego Apple chyba by nie chciało (a przypominam że od początku Apple było głównie producentem komputerów). Więc czy dziwne jest że Apple będzie trzymać się tego do upadłego?

#59 reader

reader
  • 1 119 postów
  • Skąddokąd?

Napisano 16 stycznia 2009 - 08:06

Szukając wolności możecie zgłosić się do Stallmana (był w Krakowie). Zaklinanie rzeczywistości i uspokajnianie sumienia tym, że "już i tak dużo dałem zarobić" albo "nie ma sprzętu średniej klasy, bo tylko drogi high mac pro i low iMac" śmierdzi hipokryzją i wzdbudza delikatny uśmiech politowania. Albo się łamie licencję i otwarcie do tego przyznaje (osobiście nie wymagam tłumaczenia, ani też jak wspomniałem wyprzedzającej obrony) albo nie.

#60 Kagain

Kagain
  • 583 postów
  • SkądGrodzisko, ELW, PL

Napisano 16 stycznia 2009 - 08:39

Cytat

Oczywiście można udawać durnego, niedorozwiniętego i się tłumaczyć "Panie, leżał sobie Retail między pączkami, jakiś nowy system operacyjny, pudełko ładne, więc se kupiłem. Chcę zainstalować na moim PC i nie idzie". Ba jak już ktoś podąży takim tokiem to i można wytoczyć sprawę dla apple bo nie działa osx na pc a na pudełku nic nie było napisane, że to tylko dla Mac-a.

...i tak by trzeba było zrobić - niestety jest jeden problem - to działa :)

#61 Iro

Iro
  • 6 955 postów

Napisano 16 stycznia 2009 - 08:57

Cytat

Cytat

Cytat

tak z ciekawości...

czy na pudełku z Mac OSX jest przedrukowana licencja, żeby można było ją poznać przed otwarciem pudełka?
dla kogoś kto nie wpadł na to, żeby przeczytać cała licencję w internecie...
bo chyba używanej płytki nie jestem w stanie zwrócić do żadnego sklepu

Słuszna uwaga.

Cytat

Dołączona grafika

Dołączona grafika

Jak widzisz, troche poprzekręcałeś.
Kolega pytał, czy na opakowaniu jest przedrukowana licencja, żeby można było ją poznać przed otwarciem pudełka.

Odpowiadam tak samo jak wyżej.

NIE MA.

NIE MA też informacji "only for mac" lub nie instalować na PC.

Cytat

Dołączona grafika
Dołączona grafika

Dołączona grafika

Te zdjęcia pokazują, co jest w środku, ale przed otwarciem, tego nie widzisz.

#62 Ka

Ka

• 6 050 postów
  • SkądKraków

Napisano 16 stycznia 2009 - 09:31

Dosyc latwo sprawdzic, czy ma sie okreslony w wymaganiach na pudelku "Komputer Mac". Nie trzeba otwierac :)

#63 Iro

Iro
  • 6 955 postów

Napisano 16 stycznia 2009 - 09:55

Cytat

Dosyc latwo sprawdzic, czy ma sie okreslony w wymaganiach na pudelku "Komputer Mac". Nie trzeba otwierac :)

No dobrze.
To jak wkładam płyte instaluje i mam już gotowy system na komputerze, to on jest makiem, czy nie?

Cały problem wziął się z faktu, że sprzętowo nie ma już różnicy między PC i MAC.
Więc chyba o to chodzi, że jak na komputerze jest jabłko, to jest Mac, a jak nie ma to jest PC.

#64 biskup

biskup
  • 2 479 postów
  • SkądKraków

Napisano 16 stycznia 2009 - 10:03

iro, mam wrażenie, że ostatnio niebezpiecznie zbliżasz się do poziomu zwyczajnego trollowania

#65 Paprochwbody

Paprochwbody
  • 462 postów
  • SkądWarszawa

Napisano 16 stycznia 2009 - 11:01

Przeciez możliwość instalowania Mac OS-a na PC spowoduje utratę stabilności tego systemu ! A ilu tutaj na forum smęci, że z Apple liczy się już tylko system. Co z nim będzie, gdy będzie instalowany na przeróżnych wersjach PC ? Powstanie dziurawa alternatywa wobec Windows, a nie prawdziwa alternatywa wobec Windows. Apple zbudowało pewną filozofię, dającą wiele zalet (jedność systemu i sprzętu) i wady: ale "wypuszczenie na szerokie wody" systemu doprowadzi do jego zniszczenia, wtedy to będzie narzekanie i koniec przynajmniej tej gałęzi działalności Apple.

#66 bartosz

bartosz

• 1 644 postów

Napisano 16 stycznia 2009 - 11:02

Cytat

No dobrze.
To jak wkładam płyte instaluje i mam już gotowy system na komputerze, to on jest makiem, czy nie?

nie jest

Cytat

Cały problem wziął się z faktu, że sprzętowo nie ma już różnicy między PC i MAC.

nie ma sprzetowo roznicy pomiedzy dellem i skladakiem. czy to znaczy ze skladak jest dellem?

#67 myapple_123

myapple_123
  • 776 postów

Napisano 16 stycznia 2009 - 11:07

Cytat

Przeciez możliwość instalowania Mac OS-a na PC spowoduje utratę stabilności tego systemu !
A ilu tutaj na forum smęci, że z Apple liczy się już tylko system. Co z nim będzie, gdy będzie instalowany na przeróżnych wersjach PC ? Powstanie dziurawa alternatywa wobec Windows, a nie prawdziwa alternatywa wobec Windows. Apple zbudowało pewną filozofię, dającą wiele zalet (jedność systemu i sprzętu) i wady: ale "wypuszczenie na szerokie wody" systemu doprowadzi do jego zniszczenia, wtedy to będzie narzekanie i koniec przynajmniej tej gałęzi działalności Apple.

Przepraszam, ale moze pozwolisz uzytkownikom PC i Mac OSX o tym zadecydowac ? Zyjemy w obozie koncetracyjnym albo gulagu, aby decydowac za innych co im pasuje a co nie ? Chyba nie tak wyglada demokracja i wolny rynek. I od kiedy tak uzytkownicy Mac martwia sie o stabilnosc PC ? ;-) Summa summarum wychodzi na to, ze Microsoft sam sobie zrobil krzywde oferujac system na rozne wersje PC - mogl wygodnie pozostac przy jednej platformie jak Apple, bylby rownie stabilny jak Mac OSX i nie byloby krytyki.

Dell jest custom skladakiem takim samym jak Apple, choc Dell przynajmniej ma swoje montownie. Apple korzysta z uslug ODMow (wielu ich nie ma w koncu Quanta, Compal, Wistron, Inventec) - elektronike i PCB projektuje tez pewnie ODM. Jezeli masz duzo pieniedzy i deklarujesz zamowienie na kilkaset tysiecy/milionow sztuk oraz stawke wieksza niz 5 misek ryzu, ktora oferuje im Apple to Ci sami Chinczycy zrobia dla Ciebie laptopa marzenie z grawerowanym logo "Zenek z Kielc rulez".

#68 bartosz

bartosz

• 1 644 postów

Napisano 16 stycznia 2009 - 11:18

Cytat

Zyjemy w obozie koncetracyjnym albo gulagu, aby decydowac za innych co im pasuje a co nie ? Chyba nie tak wyglada demokracja i wolny rynek.

najwyrazniej skoro zabraniasz komus decydowac o tym jak ma produkowac i sprzedawac komputery i nie widzisz w tym niczego zdroznego.

wolny rynek tak nie wyglada natomiast demokracja owszem. przeciez wlasnie domagasz sie cudzych praw zaslaniajac sie jakims interesem ogolu.

#69 Iro

Iro
  • 6 955 postów

Napisano 16 stycznia 2009 - 11:19

Cytat

... nie ma sprzetowo roznicy pomiedzy dellem i skladakiem. czy to znaczy ze skladak jest dellem?

Składak Dellem nie jest, ale Dell jest PeCetem tak samo jak intelMak.
A niby Apple w reklamach tak się tego wypierało.
Cały problem wziął się z tego, że Apple sklonowało peceta i dlatego tak łatwo można zainstalować teraz system na prawie każdym komputerze zgodnym z x86.
Obecne Hackintoshe to nie podróbki makówek, a standardowo produkowane pecety!

#70 Laborman

Laborman
  • 397 postów
  • SkądDeep Space 9

Napisano 16 stycznia 2009 - 11:23

Przepraszam, ale zwyczajnie ten temat staje się nudny. Toczycie potyczki słowne, które niczego nie wnoszą do tematu, ba za każdym razem gdy mowa jest o OSX na PC rozpoczyna się krucjata z każdej ze stron sporu.Jedni uważają się za specjalistów z zakresu prawa, licencji itp., a drudzy trują o jakiś niestabilnościach nie mając w ogóle doświadczenia w tym temacie. Proszę, kończcie waściowie, wstydu oszczędźcie!

#71 HellGoat

HellGoat
  • 55 postów
  • SkądKatowice

Napisano 16 stycznia 2009 - 11:26

Jak tak czytam niektóre wypowiedzi, to sporo z nich dałoby się podpisać mianem: "Fanatyk Appla".
Nie rozumiem tej agresji względem pomysłu instalowania OS X na komputerach klasy PC...

Mówicie - Utrata Stabilności - Niby czemu? Jeśli podjęto by decyzję o udostępnieniu systemu użytkownikom PC, to z pewnością spece z Apple dopracowaliby system tak, by nie sprawiał problemów na PC.

Cytat

Przeciez możliwość instalowania Mac OS-a na PC spowoduje utratę stabilności tego systemu !
A ilu tutaj na forum smęci, że z Apple liczy się już tylko system.

Przecież OS X to bardzo dobry system - to prawda. Ale co z resztą? Czy to znaczy że uważacie, że same MacBooki nie są w stanie przetrwać na rynku, jeśli pozbawi się je unikalności jaką jest system? A co z resztą unikalności? np. Design? Touchpad? Matryca? Niektóre wypowiedzi świadczą o tym, że tak naprawdę wcale nie uważacie że Macbooki są świetne, skoro boicie się, że znikną z rynku.
Zapieracie się rękami i nogami byleby tylko kolega posiadający PC, nie mógł korzystać z OS X, jakby to było jakieś zabójstwo na samych MACach.

Wg mnie, jedyna rzecz jaka grozi uwolnionemu systemowi, to fakt, że zacznie powstawać na niego więcej wirusów i innych śmieci, bo wiadomo - stanie się popularny. Ale co? Taki problem zainstalować Antyvira?

Może cała moja wypowiedź jest błędna, bo równie dobrze czasami mam wrażenie, że to 'zamknięcie się' użytkowników MACa na resztę, wynika z chęci bycia członkiem jakiegoś kółka wzajemnej adoracji, i chwalenie sobie na wzajem swoich sprzętów.

Mam nadzieję że nikt nie został urażony tym co napisałem, nie o to chodziło...

#72 myapple_123

myapple_123
  • 776 postów

Napisano 16 stycznia 2009 - 11:36

Cytat

najwyrazniej skoro zabraniasz komus decydowac o tym jak ma produkowac i sprzedawac komputery i nie widzisz w tym niczego zdroznego.

wolny rynek tak nie wyglada natomiast demokracja owszem. przeciez wlasnie domagasz sie cudzych praw zaslaniajac sie jakims interesem ogolu.

Nie Tobie, ani mnie decydowac, czy ktos chce uzywac danego OSu na swoim sprzecie - to indywidualna sprawa kazdego uzytkownika i tez jego odpowiedzialnosc skutkow instalacji. Skonczcie juz, wiec z ta falszywa troska. Skoro uzywasz Maca i OSX nie bedziesz mial problemow ze stabilnoscia, wiec nie Twoj problem i zmartwienie. Mam podobne odczucie jak post wyzej - kolko wzajemnej adoracji i nic wiecej.

#73 ERNI

ERNI
  • 39 postów

Napisano 16 stycznia 2009 - 11:46

Rankingi pokazujące popularnośc i udział w rynku systemów nie mówią niestety czy te % to OSX na makach czy nie ( a zapewne OSX na pecetach też jest wliczany) Być moze Apple posiada dane o tym ile z tego kawałka to iHacki i ta liczba zaczęła ich niepokoić! Dodatkowo Win7 (mam oficjalną bete) jest naprawdę ok. Na tyle ok, że przeszła mi ochota kupna Maka (OSX chcę spróbować ale nie na maku) Producenci zaczynaja wypuszczać kompy all in one + win7 i tu juz robi sie powazna konkurencja dla Apple'a (bo cena!!!) No i nic nie pokazali ciekawego to sie nie dziwie żeim sprzedaż spada. Suma sumarum mogamieć ciężko. Ciekawe czy tak samo jak wliczyli premiere Visty, we wkład swojego sukcesu, wliczą Win7 na konto przyszłego spadku :)

#74 myapple_123

myapple_123
  • 776 postów

Napisano 16 stycznia 2009 - 11:49

Erni: a kto dzis ma lekko ? Skutki swiatowego kryzysu wszyscy odczuwaja. Microsoft ma problem bo Vista sie nie przyjela i nie sprzedawala. Dell przenosi montownie. Apple niczym innym sie nie rozni w tej kwestii od innych wielkich korporacji. Walka o przetrwanie owszem, ale w dobrym stylu.
Malutka statystyka hackintoshy: InsanelyMac Forum

Patrz na dole - members.

#75 bartosz

bartosz

• 1 644 postów

Napisano 16 stycznia 2009 - 11:56

Cytat

Składak Dellem nie jest, ale Dell jest PeCetem tak samo jak intelMak.
A niby Apple w reklamach tak się tego wypierało.

apple jest pecetem od samego poczatku bo pecet to skrot od personal computer. komputer osobisty. potocznie jednak pecetem nazywamy jednak komputer pracujacy pod kontrola windows lub linuxa. komputer pracujacy pod mac os nazywamy makiem.

caly ten watek bierze sie z rozdzielenia od siebie hardware i software. taki model obowiazuje obecnie na rynku ale nie jest to wcale jedyny mozliwy model.

kiedys tak nie bylo, apple caly czas produkuje maszyny z wlasnym oprogramowaniem i nie jest to przypadek a wynik pewnej koncepcji. dzieki wlasnemu oprogramowaniu mozna wykrzesac z hardware wiecej i zrobic to na wlasny sposob. i tak np. windows uruchomiony na maku nie oferuje pelnej funkcjonalnosci np. gestow touchpada podobnie jak linuks w jakiejs makowej dystrybucji.
mak jest sprzedawnay z dedykowanym oprogramowaniem i ignorowanie tego faktu - tylko dlatego ze mozna na nim zainstalowac inny os - nie pozwala zrozumiec zalet takiego projektu ani wynikajacych z tego konsekwencji.

dopoki bedzisz w sztuczny - bo nie ma w naturze makow bez osx - sposob oddzielal jedno do drugiego zawsze dojdziesz do wniosku ze sprzet jest nieproporcjonalnie drogi a oprogramowanie zlosliwie zamkniete. obie te przeslanki sa falszywe i prowadza do falszych wnioskow.

nie da sie kupic osobno sprzetu i oprogramowania. nawet osx w wersji box jest tylko aktualizacja. osx nie jest zamkniety - jest opary na opensource, pozwala na instalacje alternatywnych systemow. sprzet nie jest wcale taki drogi biorac pod uwage komputery innych markowych producentow (ibm, dell, sony czy hp) co wiecej w cene komputera z jablkiem wliczony jest takze soft i nie sposob okreslic w ktorym miejscu ta granica sie przecina. mak nie jest tez taki sam jak kazdy inny bo pomiedzy dowolnym kompuerem a makiem znajdziesz roznice - i widoczne golym okiem (obudowa, klawiatura, magsafe itp.) i te ukryte (rozne plyty glowne, rozne rozwiazania konstrukcyjne, rozne systemy chlodzenia itd.).

slowem, to ze mozna zbudowac sobie konstrukcje imitujaca maka nie jest wcale rownoznaczne z tym ze jest ona tyle samo warta. cala ta dyskusja bierze sie z mechanicznego przeniesienia kryteriow z jednego modelu produkcyjno-biznesowego na drugi. podczas kiedy ich zasadnicza roznica tkwi wlasnie w odmiennosci zalozen a nie poszczegolnych elementow.

Użytkownicy przeglądający ten temat: 1

0 użytkowników, 1 gości, 0 anonimowych