Zaloguj lub Zarejestruj się aby uzyskać pełny dostęp do forum.
Napisano 16 stycznia 2009 - 00:21
Napisano 16 stycznia 2009 - 00:47
Cytat
Słuszna uwaga.
Włąsnie obejrzałem całe pudełko z Retailem i nie pisze nigdzie "only for mac" lub nie instalować na PC.
A czym jest instalacja OSX na IntelMacach jak nie instalacją na zwykłym PC?
Obecne maki, to już tylko firmowe PeCety.
Napisano 16 stycznia 2009 - 00:53
Cytat
Hehe, naciągasz to trochę. Przecież oficjalnie nie istnieje coś takiego jak instalacja OSX-a na innej maszynie poza applowym, więc jest logiczne i zrozumiałe, że nie musi być coś takiego napisane na pudełku. Z założenia sprzęt "złożony" przez Apple plus system operacyjny tworzą całość jako jeden spójny gotowy produkt typu out of box, gdzie odpowiednio napisana EULA chroni ten produkt a czy dobrze czy źle napisana to jest ich sprawa. Możesz z tym się zgodzić lub nie. Wybór jest dobrowolny(nie wiem dokładanie, ale pewnie EULA jest napisana do przeczytania na ich stronie i można się zapoznać przed kupnem produktu).Słuszna uwaga.
Włąsnie obejrzałem całe pudełko z Retailem i nie pisze nigdzie "only for mac" lub nie instalować na PC.
Napisano 16 stycznia 2009 - 01:21
Cytat
Jakby nie patrzeć Leopard to Mac OS, a nie PC OS.Jak dla mnie trochę bez sensu, nie chce kupować MAC`a żeby mieć Leopard`a. Moim zdaniem to świetny system (nie mam ale miałem szanse się tym pobawić przez parę dni).
Cytat
szkoda bo za cenę MAC`a mogę mieć o wiele lepszy, może i niestabilny ale z lepszymi podzespołami komputer klasy PC.
Cytat
Co z tego, że ma "lepsze podzespoły" jak muli.ludzie normalni i trzezwo myslacy kupia peceta, 2x taniej, z 2x lepszymi podzespolami. (95%)
Cytat
Poza tym odnosnie polityki UE sie czepia Microsoftu za durny WMP i IE zarzucajac praktyki monopolistyczne, w Windowsie dolaczany w systemie, a Apple moze zalaczyc wszystkie aplikacje w OSX i wszystko jest w porzadku - nikt problemu nie widzi
To jest wlasnie to - jedni moga, inni nie.
Napisano 16 stycznia 2009 - 02:04
Cytat
Apple nie ma pozycji dominującej na rynku systemów operacyjnych.
Napisano 16 stycznia 2009 - 02:08
Cytat
Rozumiem, ze dla ciebie obydwie tezy "irracjonalny jest zly marketing i ograniczenie wolnosci slowa" i "wszyscy musza robic tak samo" sa logicznie rownowazne
Cytat
Uwzgledniajac to, ze Mac OSX mozemy zainstalowac i uzywac tylko na Macach mowimy, juz o monopolu
Napisano 16 stycznia 2009 - 05:54
Cytat
To nie jest monopolUwzgledniajac to, ze Mac OSX mozemy zainstalowac i uzywac tylko na Macach mowimy, juz o monopolu - jakies 99,9% z czego 0,1% to pewnie Linux i Windows przez BootCamp.
Cytat
Bo to produkty konkurencji.Dlaczego Apple nie sprzedaje Maczkow z zainstalowana Opera, Firefoxem lub VLC ?
Napisano 16 stycznia 2009 - 07:13
Cytat
-----
Faktycznie Iro ma rację, nic nie jest napisane. Wkońcu zrozumiałem, że lepiej kupić składaka i postawić nim ha-osa. Dzięki Iro!
Napisano 16 stycznia 2009 - 08:06
Napisano 16 stycznia 2009 - 08:39
Cytat
Oczywiście można udawać durnego, niedorozwiniętego i się tłumaczyć "Panie, leżał sobie Retail między pączkami, jakiś nowy system operacyjny, pudełko ładne, więc se kupiłem. Chcę zainstalować na moim PC i nie idzie". Ba jak już ktoś podąży takim tokiem to i można wytoczyć sprawę dla apple bo nie działa osx na pc a na pudełku nic nie było napisane, że to tylko dla Mac-a.
Napisano 16 stycznia 2009 - 08:57
Cytat
Cytat
Cytat
tak z ciekawości...
czy na pudełku z Mac OSX jest przedrukowana licencja, żeby można było ją poznać przed otwarciem pudełka?
dla kogoś kto nie wpadł na to, żeby przeczytać cała licencję w internecie...
bo chyba używanej płytki nie jestem w stanie zwrócić do żadnego sklepu
Słuszna uwaga.
Cytat
Faktycznie Iro ma rację, nic nie jest napisane. Wkońcu zrozumiałem, że lepiej kupić składaka i postawić nim ha-osa. Dzięki Iro!
Cytat
Napisano 16 stycznia 2009 - 09:31
Napisano 16 stycznia 2009 - 09:55
Cytat
Dosyc latwo sprawdzic, czy ma sie okreslony w wymaganiach na pudelku "Komputer Mac". Nie trzeba otwierac
Napisano 16 stycznia 2009 - 10:03
Napisano 16 stycznia 2009 - 11:01
Napisano 16 stycznia 2009 - 11:02
Cytat
No dobrze.
To jak wkładam płyte instaluje i mam już gotowy system na komputerze, to on jest makiem, czy nie?
Cytat
Cały problem wziął się z faktu, że sprzętowo nie ma już różnicy między PC i MAC.
Napisano 16 stycznia 2009 - 11:07
Cytat
Przeciez możliwość instalowania Mac OS-a na PC spowoduje utratę stabilności tego systemu !
A ilu tutaj na forum smęci, że z Apple liczy się już tylko system. Co z nim będzie, gdy będzie instalowany na przeróżnych wersjach PC ? Powstanie dziurawa alternatywa wobec Windows, a nie prawdziwa alternatywa wobec Windows. Apple zbudowało pewną filozofię, dającą wiele zalet (jedność systemu i sprzętu) i wady: ale "wypuszczenie na szerokie wody" systemu doprowadzi do jego zniszczenia, wtedy to będzie narzekanie i koniec przynajmniej tej gałęzi działalności Apple.
Napisano 16 stycznia 2009 - 11:18
Cytat
Zyjemy w obozie koncetracyjnym albo gulagu, aby decydowac za innych co im pasuje a co nie ? Chyba nie tak wyglada demokracja i wolny rynek.
Napisano 16 stycznia 2009 - 11:19
Cytat
... nie ma sprzetowo roznicy pomiedzy dellem i skladakiem. czy to znaczy ze skladak jest dellem?
Napisano 16 stycznia 2009 - 11:23
Napisano 16 stycznia 2009 - 11:26
Cytat
Przeciez możliwość instalowania Mac OS-a na PC spowoduje utratę stabilności tego systemu !
A ilu tutaj na forum smęci, że z Apple liczy się już tylko system.
Napisano 16 stycznia 2009 - 11:36
Cytat
najwyrazniej skoro zabraniasz komus decydowac o tym jak ma produkowac i sprzedawac komputery i nie widzisz w tym niczego zdroznego.
wolny rynek tak nie wyglada natomiast demokracja owszem. przeciez wlasnie domagasz sie cudzych praw zaslaniajac sie jakims interesem ogolu.
Napisano 16 stycznia 2009 - 11:46
Napisano 16 stycznia 2009 - 11:49
Napisano 16 stycznia 2009 - 11:56
Cytat
Składak Dellem nie jest, ale Dell jest PeCetem tak samo jak intelMak.
A niby Apple w reklamach tak się tego wypierało.
0 użytkowników, 1 gości, 0 anonimowych