post niejakiego bartosza pominę milczeniem, nie chce mi sie już dyskutować z tym kolesiem
to co robisz to nie jest dyskusja tylko modlitwa
Zaloguj lub Zarejestruj się aby uzyskać pełny dostęp do forum.
Napisano 17 stycznia 2009 - 16:27
post niejakiego bartosza pominę milczeniem, nie chce mi sie już dyskutować z tym kolesiem
Napisano 17 stycznia 2009 - 16:32
Ale nie mam wyboru instalacji na PC i to jest nienormalne.Jak nie chcesz Mac OS X to masz do wyboru Windowsa, Linuksa, Solarisa, BSD itd.
Rozumiem, że to takie same produkty pod względem grubości i parametrów?Ju ż pisałem, ale powtórzę: MacBook kosztuje 5 tys. zł, Sony Vaio Z 7,5 tys. zł, a ThinkPad X301 9 tys. zł.
Napisano 17 stycznia 2009 - 16:38
Wybierając peceta sam ograniczasz sobie wybór do tych systemów które dostarczają producenci pecetów i firmy z nimi współpracuące.Ale nie mam wyboru instalacji na PC i to jest nienormalne.
Zbliżone, Vaio Z jest grubsze od MacBooka o centymetr, a ThinkPad X301 przy bardzo podobnych wymiarach ma dwa razy słabsze podzespoły.Rozumiem, że to takie same produkty pod względem grubości i parametrów?
Napisano 17 stycznia 2009 - 16:43
Ale nie mam wyboru instalacji na PC i to jest nienormalne.
Napisano 17 stycznia 2009 - 17:22
Pokręciłeś, bo jeśli chcesz się napić Coca Coli - możesz kupić jedynie od Coca Coli.
Nieprawda. Cola to napój z karmelem Coca Cola to produkt sprzedawany jedynie przez Coca Cola Company.Nie, bo Coca Cola to gazowany napój z karmelem, który produkuje wiele firm, więc mam wybór i jak mam ochotę na ten napój to nie muszę kupować od coca coli.
Napisano 17 stycznia 2009 - 17:25
Napisano 17 stycznia 2009 - 18:48
Napisano 17 stycznia 2009 - 19:04
Tylko po co mieliby to robić?a już tak globalnie patrząc Apple mogłoby zamiast swoim działaniem powodować takie dyskusje, po prostu radykalnie podnieść ceny systemu w wersji pudełkowej i uruchomić system rabatowy dla posiadaczy maców:)
i wtedy kupno Mac OSX dla pececiarza by się nie opłacało (zaporowa cena + brak wsparcia raczej jest nie fajne:P)
Napisano 17 stycznia 2009 - 19:14
Ja mam jedno pytanie jeszcze:)
Jeśli się nie mylę Bartosz pisał, że Mac OS X w wersji BOX to tylko aktualizacja. Czy jest w takim razie możliwość zainstalowania tego systemu na Macu z pustym dyskiem?
Wracając jeszcze do sprawy pudełka - jak dla mnie określenie "wymagania" nie oznacza "nie można instalować na innym sprzęcie niż...". To jest dopiero w licencji:) Oczywiście zabezpieczyli się tą klauzulą o akceptacji licencji i w świetle prawa wszystko jest w porządku, ale mnie osobiście nie podobają się takie rozwiązania:)W pewnym sensie coś jak kupowanie kota w worku...przynajmniej ja to tak odbieram.
a już tak globalnie patrząc Apple mogłoby zamiast swoim działaniem powodować takie dyskusje, po prostu radykalnie podnieść ceny systemu w wersji pudełkowej i uruchomić system rabatowy dla posiadaczy maców:)
i wtedy kupno Mac OSX dla pececiarza by się nie opłacało (zaporowa cena + brak wsparcia raczej jest nie fajne:P)
Napisano 17 stycznia 2009 - 19:35
Kupując komputer jakiejkolwiek innej firmy nikt mie nie mówi, że systemu operacyjnego mogę używać tylko i wyłącznie na sprzęcie tej firmy.Wybierając peceta sam ograniczasz sobie wybór do tych systemów które dostarczają producenci pecetów i firmy z nimi współpracuące.
To tylko marketingowa nomenklatura i nic więcej. Mac to też PC. PC = personal computer. Czyżby Mac nie był komputerem osobistym?Mac OS to, jak nazwa wskazuje, nie jest PC OS.
Dobrze, zatem porównajmy MacBooka najlepszą wersję z sony vaio Z w cenie jakiej mówiłeś, a nawet mniejszej:Zbliżone, Vaio Z jest grubsze od MacBooka o centymetr, a ThinkPad X301 przy bardzo podobnych wymiarach ma dwa razy słabsze podzespoły.
Do własności intelektualnej jak najbardziej, natomiast po odsprzedaży tej własności sprawa nie jest już tak oczywista i jak się okazuje spór trwa nadal o to co nabywca może zrobić z zakupionym produktem, a czego zrobić nie może.cóz, pech. apple ma prawo do swojej własności intelektualnej, włacznie z prawem do określania zakresu użytkowania i nikt nic na to nie pomoże
Nie. Cola to potoczna nazwa gazowanego karmelizowanego napoju - jako rodzaju produktu spożywczego. Zaś coca-cola to napój właśnie tej firmy. Samą zaś colę, czyli gazowany napój z karmelem produkuje wiele firm.Nieprawda. Cola to napój z karmelem Coca Cola to produkt sprzedawany jedynie przez Coca Cola Company.
Napisano 17 stycznia 2009 - 19:43
mogloby ale po co? producent cada nie ma obowiazku sprzedawac cada dla makow. adobe nie ma obowiazku sprzedawac photoshopa dla linuxa a apple nie ma obowiazku sprzedawac systemu dzialajacego na pecetach wiec po co ma uzywac jakichs dziwnych sztuczek? bo dzieciaki na forum sie tego domagaja? apple ma od lat swoja swoja strategie, realizujw ja z sukcesem - wiec czemu mialoby ja zmieniac? taka zmiane moze wymusic tylko rynek ale jak sie okazuje nie potrafi - co wiecej maki sprzedaja sie coraz lepiej co tylko potwierdza ze rozwiazanie "komputer z wlasnym systemem" zyskuje w oczach kupujacych. przy okazji mozna na nim uzywac innych osow i apple to wrecz ulatwia (vide bootcamp). i tyle.
Napisano 17 stycznia 2009 - 19:55
Sprawdż sobie licencję Windowsa w wersji OEM lub HP-UX albo IBM AIX.Kupując komputer jakiejkolwiek innej firmy nikt mie nie mówi, że systemu operacyjnego mogę używać tylko i wyłącznie na sprzęcie tej firmy.
PC to komputer firmy IBM, a pecet to potoczna nazwa jego klona.To tylko marketingowa nomenklatura i nic więcej. Mac to też PC. PC = personal computer. Czyżby Mac nie był komputerem osobistym?
Dobrze, zatem porównajmy MacBooka najlepszą wersję z sony vaio Z w cenie jakiej mówiłeś, a nawet mniejszej:
Procek:
Macbook - 2.4GHz Intel Core 2 Duo z 3MB L2 Cache
Sony - 2,53 GHz Intel Core 2 Duo z 6 MB L2 Cache
RAM:
Macbook - 2gb
Sony - 4gb
Grafika:
Macbook - nvidia 9400gs 256mb
Sony - nvidia 9300gs 256mb
Dysk:
Macbook - 250gb
Sony - 250gb
Wymiary i waga:
MacBook - 22,7cm x 2.41 cm x32,5cm 2,04kg
Sony - 21cm x 3,3cm x 31,4cm 1,49kg
Obudowa:
Macbook - alumunium
Sony - włókno węglowe
Gwarancja:
Macbook - 1 rok
Sony - 2 lata
Podsumowując, jedyne w czym Macbook jest lepszy to minimalnie lepsza karta graficzna. Sony ma o niebo lepszy ekran LCD, lepszy procesor, 2x więcej pamięci ram, jest znacznie lżejszy i wykonany z materiału o znacznie wyższej jakości niż Macbook. Cena sony 7050zł, cena macbooka 6400zł. Za nieco ponad 600zł więcej dostajesz znacznie lepszy komputer. Apple parametrami podobnego laptopa do sony ma dopiero macbooka pro w cenie 9400zł
Apple MacBook 13.3\ 2.4GHz/2GB/250GB/SD - nowy model
Spaceone sp. z o.o. - Sony VAIO VGN-Z21XN/B - Nowość!
Napisano 17 stycznia 2009 - 20:00
PC to każdy komputer typu desktop jakiejkolwiek firmy.PC to komputer firmy IBM, a pecet to potoczna nazwa jego klona.
Jest to normalne w momencie nabywania sprzętu z systemem. I nie polemizujemy przecież o zjawisku przeniesienia instalacji systemu z zakupionego wraz z tym softem komputera na inny komputer. Różnica w stosunku do Apple polega na tym, że w każdej chwili mogę sobie iść do sklepu i kupić Windowsa, którego zainstaluje na komputerach wielu firm. Dlaczego Apple nie daje takiej możliwości, robiąc z siebie monopolistę na wyłączność instalacji os-x'a wyłącznie na komputerach PC swojej produkcji, brandowanych jako iMaci, MacBooki itp?Sprawdż sobie licencję Windowsa w wersji OEM lub HP-UX albo IBM AIX
Podejrzewam, że ani ja ani ty nie znamy odpowiedzi na to pytanie. Chyba, że posiadasz na stanie te dwa laptopy i masz empiryczne doświadczenia z ich stabilnością i wydajnością działania;) Nie używam ani najnowszego MacBooka, ani sony Z, ale bawiłem się tymi lapkami i pierwsze co sie rzuca w oczy to kosmiczna przepaść w jakości ekranu między nimi. Natomiast pozostałe parametry porównuję tak jak to zrobiłem wyżej i daje to jakąś odpowiedź na temat możliwości i jakości obu maszyn, jak również różnic między nimi.Tylko który z nich jest w praktyce wydajniejszy, bezpieczniejszy i działa na baterii dwa razy dłużej?
Napisano 17 stycznia 2009 - 20:23
Coż Microsoft ma inną strategię biznesową niż Apple.Różnica w stosunku do Apple polega na tym, że w każdej chwili mogę sobie iść do sklepu i kupić Windowsa, którego zainstaluje na komputerach wielu firm.
Widocznie ktoś uznał, że byłoby to nieopłacalne.Dlaczego Apple nie daje takiej możliwości,
To nie jest monopol, tak samo jak w przypadku wyłączności BMW na silniki BMW.robiąc z siebie monopolistę na wyłączność instalacji os-x'a wyłącznie na komputerach PC swojej produkcji, brandowanych jako iMaci, MacBooki itp?
Napisano 17 stycznia 2009 - 20:23
ja rozumiem obecne działanie Apple w tym kierunku (czyli próba usunięcia wskazówek jak zainstalowac system na PC) jako niechęc do instalowania legalnie zakupionego Mac OSX na PC ( nie mówimy o piractwie bo to zupełnie inna para kaloszy). I z tym się chyba zgodzisz.
I zgodzisz się prawdopodobnie również z tym, że Apple nie sprzedaje swoich systemów pod PC, ale jednak jakimś problemem to dla nich jest (to- instalowanie OSX na PC).
Dlaczego Apple nie daje takiej możliwości,
Napisano 17 stycznia 2009 - 20:31
Niewątpliwie, podobnie jak inne udziały w rynkuCoż Microsoft ma inną strategię biznesową niż Apple.
Opłacalne by było, jednak pojawiłoby się zagrożenie zmniejszenia zysków. Byłoby jednak bardzo opłacalne z punktu widzenia konsumentów, którzy mieliby większy wybór i prostsze rozwiązanie korzystania z systemu Apple - ci, którzy by chcieli.Widocznie ktoś uznał, że byłoby to nieopłacalne.
Produkuje jak najbardziej, tyle, że brandowane Applowską nomenklaturą, tzn nazwa iMac itd. Rozumiem jednak chęć odcięcia się fanów Apple od nomenklatury powszechnie kojarzącej się z WindowsamiTo nie jest monopol, a Apple nie produkuje komputerów PC,
A jak myślisz, dlaczego by się tak stało?nie ma wogole dyskusji ze uwolnienie osx sprowadziloby apple do roli producenta oprogramowania
Głównie stoi w sprzeczności z filozofią pazerności i monopolistycznych zapędów;)a oni po prostu nie chca tego robic bo stoi to w sprzecznosci z cala filozofia na ktorej oparte sa applowskie produkty.
Napisano 17 stycznia 2009 - 20:47
... Nic dziwnego ze apple z tym walczy. nie ma wogole dyskusji ze uwolnienie osx sprowadziloby apple do roli producenta oprogramowania a oni po prostu nie chca tego robic bo stoi to w sprzecznosci z cala filozofia na ktorej oparte sa applowskie produkty.
Napisano 17 stycznia 2009 - 20:50
A jak myślisz, dlaczego by się tak stało?
Mnie ta filozofia bardzo ogranicza wolność, dlatego wole sam sobie zrobić komputer.
Napisano 17 stycznia 2009 - 21:00
Nie zgadzam się z tobą. Miejsce jest jak najbardziej i Apple to nie byłoby to samo co inni, tylko wyróżnik jakości w kontekście materiałów, wykonania i designu. Innymi słowy, gdyby Apple uwolniło system, a następnie sprzedawało swoje komputery po cenach porównywalnych do konkurencji, sprzedaż utrzymywałaby się na świetnym poziomie, bo kto by nie chciał mieć ładnego komputera zamiast brzydkiego? Zwłaszcza, jeśli miałby za niego zapłacić porównywalną cenę. Dodatkowo przychody generowane by były ze sprzedaży licencji na system. Zatem twoje argumenty w tym świetle tracą rację bytu.bo to reguly gry w ktorej straciliby wszystkie atuty. produkcja elektroniki jest tania, produkcja oprogramowania droga a rynek ustabilizowany. nie ma miejsca dla kolejnego producenta tego samego. i dltego tez nie ma zadnego racjonalnego powodu aby dokonywac takiej wolty. pytalem cie juz ze trzy razy dlaczego uwazasz ze apple ma zrobic cos wbrew wlasnym interesom wiec moze tym razem odpowiesz?
Napisano 17 stycznia 2009 - 21:32
Nie zgadzam się z tobą. Miejsce jest jak najbardziej i Apple to nie byłoby to samo co inni, tylko wyróżnik jakości w kontekście materiałów, wykonania i designu. Innymi słowy, gdyby Apple uwolniło system, a następnie sprzedawało swoje komputery po cenach porównywalnych do konkurencji, sprzedaż utrzymywałaby się na świetnym poziomie, bo kto by nie chciał mieć ładnego komputera zamiast brzydkiego? Zwłaszcza, jeśli miałby za niego zapłacić porównywalną cenę. Zatem twoje argumenty w tym świetle tracą rację bytu.
Nikt nie wymaga od prywatnych firm nastawionych na zarobek, aby robiły coś przeciw sobie, jednak po pierwsze uwolnienie systemu wcale nie musiałoby oznaczać w dłuższej perspektywie utraty zysków, a po drugie kiedy mania zapędów monopolistycznych i pazerności nabiera takiej skali, rodzi to sprzeciw i opozycję do takich praktyk. Dziwi mnie, że tego nie rozumiesz. Dla mnie jest to totalnie naturalne zjawisko. I całkowicie logiczne.
Napisano 17 stycznia 2009 - 22:17
Mnie ta filozofia bardzo ogranicza wolność, dlatego wole sam sobie zrobić komputer.
ale juz nie oprogramowanie - dlaczego?
Napisano 17 stycznia 2009 - 22:49
Sam system OSX jest OK. Można go dowolnie rozbudowywać.
Nie musze korzystać z QT iT, Safari, które to mi nie odpowiadają.
Mam wybór. Jakoś programowo nie ograniczają ludzi.
Napisano 17 stycznia 2009 - 22:55
zeby kazik lub zosia mogli go kupic nie nadwyrezajac przy tym portmonetki?
Napisano 17 stycznia 2009 - 22:55
ja nie pytalem czy jest ok. ja pytalem dlaczego sam nie napiszesz oprogramowania do wlasnych komputerow? nie umiesz? bo to zbyt pracochlonne? bo to zbyt kosztowne? bo zbyt dlugo trwa? bo trzeba rozwiazac wiele skomplikowanych problemow?
Napisano 17 stycznia 2009 - 23:09
0 użytkowników, 1 gości, 0 anonimowych