Apple grozi pozwami za opisy instalacji hackintosha
Napisano 16 stycznia 2009 - 11:58

Napisano 16 stycznia 2009 - 11:58
Nie rozumiem tej agresji względem pomysłu instalowania OS X na komputerach klasy PC...
nikt ci nie zabrania instalowac. agresje moze budzic co najwyzej proba zmuszenia producenta do tego zeby ci to ulatwil. bo niby dlaczego? czy epson powinien pisac sterowniki dla drukarek lexmarka? nie rozmawiamy o tym co zrobi we wlasnym domu kowalski a o tym ze nie ma zadnego powodu aby producent wspieral kazdy konfig na ziemi albo zeby godzil sie na komercyjne wykorzystanie jego produktu w sposob ktorego sobie nie zyczy (publikacja wired czy komputery psystar).
---- Dodano 16-01-2009 o godzinie 14:00 ----
Nie Tobie, ani mnie decydowac, czy ktos chce uzywac danego OSu na swoim sprzecie - to indywidualna sprawa kazdego uzytkownika
nie tobie i mnie bo osx nie nalezy do ciebie i mnie. nie ty i ja go napisalismy, wymyslilismy i sprzedajemy. nie wiem natomiast dlaczego uwazasz ze nie moze o tym decydowac producent danego oprogramowania? dlaczego odmawiasz mu praw ktorych zadasz dla siebie?
Napisano 16 stycznia 2009 - 12:08
Napisano 16 stycznia 2009 - 12:09
aple jest pecetem od samego poczatku bo pecet to skrot od personal computer. komputer osobisty. potocznie jednak pecetem nazywamy jednak komputer pracujacy pod kontrola windows lub linuxa. komputer pracujacy pod mac os nazywamy makiem...
Wszystko jest kwestią interpretacji.
Ale mnie chodziło o coś innego.
Może lepiej używać nomenklatury "zgdny z x86" zamiast PC.
Wtedy można by postawić znak równości między sprzętem Della i Apple na intelach..
Całe zamieszanie powstało z powodu przejścia na tańsze, masowo produkowane komponenty zgodne z x86.
Napisano 16 stycznia 2009 - 12:15
Napisano 16 stycznia 2009 - 12:17
A ulatwia ? Grono ludzi poswiecilo swoj cenny czas na instalacje OSXa i nie na kazdym sprzecie pojdzie, funkcjonalnosci tez nie ma 100% tej samej, wiec jakis dyskomfort napewno jest. Dobrym przykladem zamknietej koncepcji hardware/software sa np routery - uzytkownicy pisza sami firmware open source oparty na linuxie jak Tomato np., jest czesto lepszy i stabilniejszy, niz seryjny. Czy to przeszkadza firmie D-Link lub Linksys, skoro nie ponosi odpowiedzialnosci za taka modyfikacje ? Odp. brzmi: NIE. Niech sobie ludzie dlubia, a moze i my sie czegos nauczymy z tego. Procki z odblokowanym mnoznikiem tez maja wieksza popularnosc, niz te zablokowane, mimo tego, ze istnieje ryzyko uszkodzenia, ale za to takze Intel, czy AMD nie odpowiada.
nikt im nie zabrania dlubac. apple nie pozwalo jakiegos forumowego magika a poprosilo o zdjecie tekstu zamieszczonego w duzym internetowym serwisie. apple procesuje sie psystarem ktory chce sprzedawac milion komputerow a nie z irkiem ktory sklada hackintoshe dla znajomych.
w systemach do komputerow tez ludzie dlubia - patrz linux - i apple nie zabrania nikomu instalowac takich wynalazkow. nie wiem co ma ilustrowac twoj przyklad. linksys lub dlink chyba nie udostepnia swojego firmware do instalacji na netgearach prawda? swoja droga ciekaw jestem jak nazwalbys goscia ktory by sie tego domagal uzywajac przy tym wielkich slow - monopol, wolnosc slowa, wolnosc jednostki itd?
---- Dodano 16-01-2009 o godzinie 14:22 ----
Ale mnie chodziło o coś innego.
Może lepiej używać nomenklatury "zgdny z x86" zamiast PC.
Wtedy można by postawić znak równości między sprzętem Della i Apple na intelach..
Całe zamieszanie powstało z powodu przejścia na tańsze, masowo produkowane komponenty zgodne z x86.
a ja wlasnie ci pisze ze to nie ma znaczenia. gdyby apple chcialo sprzedawac osx osobno to by to robilo takze w czasach ppc. ze to mozliwe dowodem przesiadka na intele i dzisiejsze hackintoshe.
nie wiem dlaczego uwazasz przeszkode "brak komplilacji" za wiecej warta od decyzji "nie chce tego robic"
---- Dodano 16-01-2009 o godzinie 14:44 ----
ależ*niech sobie robi prawa, tylko nie rozumiem jakim prawem użytkownicy maków uważają że nie wolno oddzielać*software od hardware? Ja rozumiem że to całość, kompletnie mi nie przeszkadza zapis licencyjny, natomiast krew mnie zalewa jak czytam że to całość i nie wolno krytykować*jednego i odzielać*bla bla bla...ziew...
a czy ja ci zabraniam? ja tlumacze dlaczego ten podzial nie ma sensu. prowadzi bowiem do wnioskow ktore nie pozwalaja zrozumiec istoty problemu. apple nie produkuje sprzetu i softu apple produkuje komputery. komputer to sprzet i oprogramowanie. ten drobny z pozoru detal ma powazne konsekwencje. produkcja sprzetu i softu osobno powoduje ze jedno i drugie jest do siebie niedopasowane a dotarcie wymaga czasu i wcale nie jest oczywiste. masz dobry dowod patrzac na historie windows i linuksa. zreszta windows tez bedzie dzialal lepiej na jednym konfigu niz na innym z racji lepszych sterownikow, nieprawdaz? tymczasem produkcja sprzetu z dedykowanym softem pozwala ominac te mankamenty juz na starcie. i tak dalej. takich konsekwencji jest wiecej.
rynek z racji koszow spowodowal ze wygrala koncepcja pierwsza ale nie oznacza to ze druga stracila tym samym racje bytu. co wiecej w momencie w ktorym elektronika okazala sie juz dostatecznie tania i dostepna okazuje sie ze ludzie zaczynaja dostrzegac takze wady tego rozwiazania i szukaja alternatywy.
jesli chcesz krytykowac krytukuj koncepcje wtedy da sie rozmawiac. pisanie sprzet jest za drogi ja omija w efekcie czego cala ta dyskusja toczy sie obok problemu.
cale to pisanie o fanbojach, fanatykach, armii i bogu to po prostu rezultat niezrozumienia tematu. nie rozumiesz oponenta wiec tlumaczysz sobie jego racje w najprostszy mozliwy i - badzmy szczerz w obrazliwy - dlan sposob. ale w ten sposob nie da sie rozmawiac mozna sie co najwyzej klocic.
i tylko o to mi chodzi.
Napisano 16 stycznia 2009 - 12:55

Napisano 16 stycznia 2009 - 13:04
Napisano 16 stycznia 2009 - 13:10
Zakazac mozna, ale czy im sie to uda ?
apple niczego nie zakazalo. zakazac mozna czegos co wczesniej bylo dozwolone. mac os jest czescia komputera apple tak samo jak twardy dysk czy klawiatura. zmienilo sie tylko to ze dzis mozna go latwiej "wyjac" i "przeniesc w inne miejsce". eula okresla warunki uzywania produktu ale wiesz gdzie mozna je sobie wsadzic. i tyle. ale to jedno. czym innym jest natomiast publikowanie instruktazy jak to zrobic czy sprzedawanie gotowych rozwiazan. i wired i psystar robia to w celach zarobkowych wiec nic dziwnego ze apple z tym walczy skoro odbywa sie to ich kosztem i naraza ich interesy.
Napisano 16 stycznia 2009 - 13:15
Napisano 16 stycznia 2009 - 13:20
Zalozmy, ze jest firma "abc" produkujaca samochody.
W warunkach sprzedazy, firma zaznacza, ze:
- Samochod moze byc uzywany tylko z oponami abc, olejem abc, felgami, pokrowcami abc. Inaczej uzytkownik traci wszelkie prawa.
Na forach myabc trwa wrzawa:
- "Porzadni uzytkownicy uzywaja w samochodach abc, tylko opon firmy abc !"
- "Jak mozecie rozdzielac opony od samochodu? Przeciez samochod i opony stanowia jedna calosc i firma abc ma racje"
- Posty o uzywaniu innych opon i innego oleju sa usuwane.
Firma ABC grozi pozwami serwisom, ktore pokazuja jak zakladac opony innych firm do ich samochodu, toczy sie proces z producentem oleju Psyoil specjalnie przystosowanego do pracy z samochodami abc.
takich analogii mozna podac wiecej...
---
gdyby taka sytuacja wystapila w swiatku motoryzacyjnym ? nie bylby to WTF ?
Bardzo trafna analogia.
Napisano 16 stycznia 2009 - 13:30
Napisano 16 stycznia 2009 - 13:34
dlatego pecet nigdy nie będzie mac'iem choćby było na nim 100 Leopardów zainstalowanych
Problem w tym, ze samo Apple w to nie wierzy co napisałeś, w przeciwnym razie nie trzęśliby portkami.
Napisano 16 stycznia 2009 - 13:36
Zalozmy, ze jest firma "abc" produkujaca samochody.
- Samochod moze byc uzywany tylko z oponami abc, olejem abc, felgami, pokrowcami abc. Inaczej uzytkownik traci wszelkie prawa.
- "Jak mozecie rozdzielac opony od samochodu? Przeciez samochod i opony stanowia jedna calosc i firma abc ma racje"
Firma ABC grozi pozwami serwisom, ktore pokazuja jak zakladac opony innych firm do ich samochodu, toczy sie proces z producentem oleju Psyoil specjalnie przystosowanego do pracy z samochodami abc.
to nie jest analogia.
po pierwsze tak zdaje sie wlasnie wygladaja z grubsza warunki gwarancji samochodow - obowiazkowe terminy przegladow, przeglady w aso, zakaz uzywania nieoryginalnych czesci itd.
po drugie korzystacja z osx na hackintoshu tez tracisz wszelkie prawa bo nikt ci nie gwarantuje stabilnosci systemu ani wsparcia technicznego.
po trzecie koncentrujesz sie na zakazach a pomijasz istote tego sporu czy roszczenia zeby "opony, olej, pokrowce" pasowaly do kazdego dowolnego samochodu. a to jest wlasnie w tym watku najwazniejsze.
po czwarte w swoim przykladzie wybrales ustandaryzowane elementy - czyli "opony, olej i pokrowce" czyli powiedzmy dysk twardy, pamiec i jotpegi. a system operacyjny to przeciez cos wiecej.
daltego zaproponuje ci inna historie.
wyobraz sobie ze na swiecie sprzedaje sie osobno butelki i wode. ludzie moga kupic wiele roznych butelek, drogie, ozdobne, umozliwiajace szybkie picie, z korkiem lub bez. niektore tanie przeciekaja inne imponuja srednica szyjki. wode natomiast kupuje sie od otaczajacych caly swiat wodociagow - albo lapie deszczowke (linux). woda troche zajezdza chlorem ale ze czlowiek bez wody nie moze zyc wiec nikt nie narzeka. i nagle ktos zaczyna sprzedawac wode w butelkach. oczywiscie drozej. to irracjonalne powiedza jedni. te butelki sa za drogie powiedza drudzy. ale woda lepsza - powiedza inni. woda z kranu tez jest dobra jak sie ja odpowiednio przefiltruje - powiedza nastepni. niektorzy ludzie jednak kupuja wode w butelce i chwala sobie wygode oraz smak. wiec reszta idzie do sprzedawcy i mowi - sprzedaj nam wode bo wiemy jest lepsza od tej ktora teraz kupujemy. oto nasze butelki. a sprzedawca mowi - chetnie ale nie sprzedaje samej wody tylko wode w butelkach. a oni na to - jak tak mozna! przeciez ta woda pasuje do naszych butelek! skoro mamy juz wlasne butelki kazdy powinien nam sprzedawac wode! to dyskryminacja! nasze butelki nie sa wcale gorsze od innych! to jest ograniczenie wolnosci! to jest monopol! zadamy zeby kazdy mogl sobie przelac wode do wlasnej butelki! a kazdy kto mysli inaczej jest fanatykiem i naszym wrogiem!
a ja sie pytam - skad bierze sie to przekonanie?
Napisano 16 stycznia 2009 - 13:37
Bardzo trafna analogia.
Chyba nie do konca taka trafna, trafna by byla gdyby firma abc zabraniala innym firmom montowac swoje opony i oleje do innych samochodow, bo wnioskujac z tego co tu jest napisane Apple pozwala instalowac na swoich komputerach tylko OS X, a wiemy ze tak nie jest i jak ktos chce to moze sobie zainstalowac rowniez Windowsa i Linuxa
Uwazam, ze powinni wszyscy zaakceptowac to, ze OS X jest legalny tyko dla makow, bo w koncu to system Apple i oni decyduja na jakie komputery chca wydawac swoje oprogramowanie, a jezeli komus sie to nie podoba, to niech robi ze swoich komputerow hamaki, ale w domowym zaciuszu nie buntujac sie i nie liczac ze od razu Mac OS bedzie dla wszystkich. Jak czytam ten watek to narazie jest wiecej zazalen przez uzytkownikow posiadajacych zwykle pecety z OS Xem, niz przez makowcow ktorzy staraja sie(?) pokazac ze Apple ma prawo robic co mu sie podoba.
Napisano 16 stycznia 2009 - 13:39
I myslisz, ze to powstrzyma Psystar i Wired ? To tak jakby powstrzymac import chinskich podrobek - nieosiagalne. Zaczna produkowac podrobki Macow w Chinach i co im Apple zrobi skoro tam juz nie siega jurysdykcja USA ? Apple wyda oswiadczenie o karygodnym i nikczemnym czynie na ktory nie przyzwala ?
nie apple pojdzie do sadu przedstawi swoje argumenty i to sad wyda oswiadczenie ze jest to zgodne lub niezgodne z obowiazujacym prawem.
poza tym co mnie to obchodzi? przeciez ja pisze o tym dlaczego apple podejmuje jakies kroki a nie o tym jakie to przyniesie konsekwencje.
Napisano 16 stycznia 2009 - 13:44
nie apple pojdzie do sadu przedstawi swoje argumenty i to sad wyda oswiadczenie ze jest to zgodne lub niezgodne z obowiazujacym prawem.
To dopiero poczatek zabawy i napewno nie bedzie to takie latwe jak sie wydaje nie wspominajac o interpretacji litery prawa na rozne sposoby - procesowac sie mozna latami. Zauwaz, ze piractwo czasem moze dzialac na korzysc firmie - tak jak z Windowsem. Gdyby Microsoft tylko chcial moglby wprowadzic duzo bardziej skomplikowane zabezpieczenia w postaci chocby kluczy sprzetowych. Juz dawno polozyli laske na walke z piractwem - ludzie popiraca w domach, a i tak czesc w koncu znudzi sie i kupi, nie wspominajac o firmach.
Napisano 16 stycznia 2009 - 13:46

Napisano 16 stycznia 2009 - 13:51
Napisano 16 stycznia 2009 - 13:52
To dopiero poczatek zabawy i napewno nie bedzie to takie latwe jak sie wydaje nie wspominajac o interpretacji litery prawa na rozne sposoby - procesowac sie mozna latami. Zauwaz, ze piractwo czasem moze dzialac na korzysc firmie - tak jak z Windowsem. Gdyby Microsoft tylko chcial moglby wprowadzic duzo bardziej skomplikowane zabezpieczenia w postaci chocby kluczy sprzetowych. Juz dawno polozyli laske na walke z piractwem - ludzie popiraca w domach, a i tak czesc w koncu znudzi sie i kupi, nie wspominajac o firmach.
zdjecie tekstu ze strony czy zamkniecie pasozytniczej firemki jest bardzo proste. zatrzymanie hackintoshow nie ale to inna bajka. zreszta apple moze to osiagnac w inny latwiejszy niz sady i procesy sposob komplikujac nieco konfiguracje oryginalow, wprowadzajac dodatkowe zabezpieczenia oparte na tpm lub na wiele innych sposobow. powtarzam ci jeszcze raz - gdy ktos chce sobie zmontowac w domu hackintosha to nie jest problem. problem to masowa produkcja takich konstrukcji czy drukowanie poradnikow w gazetach. to w oczywisty sposob narusza interesy apple i nic dziwnego ze z tym walczy. nie ma to nic wspolnego z wolnoscia slowa albo wolnym wyborem. a to z jakim rezultatem to juz czysta spekulacja. niemniej skoro wired ulegl to znaczy ze jednak sie udalo i to mimo pierwszej poprawki i tego ze bezdyskusyjnie stac ich na prawnikow i proces.
---- Dodano 16-01-2009 o godzinie 16:06 ----
Apple pozwoliło na korzystanie z dobrodziejstw iPhona nie tylko użytkownikom Mac'a ale też PC'towcom. Starczy że zainstalujemy iTunes. Straciło coś na tym? Wg mnie tylko zyskało.
I nikt się też nie rzuca (mówię o wielkich fanach twórczości inżynierów Appla) że:
"Jak to? To jakiś zwykły posiadacz byle blaszaka, może korzystać z tego innowacyjnego telefonu, i nic nie traci?
i to jest wlasnie doskonaly dowod na to ze wmawiana tuaj uzytkownikom makow jakas chec do wywyzszenia sie ponad uzytkownikow pecetow nie istnieje.
Więc skoro tutaj większość nie widzi problemu w łamaniu założeń Appla, że telefon nie ma być modyfikowany, to czemu nagle jest taki problem z dopuszczeniem do siebie myśli że OS X tak samo może być używany, tylko zamieńcie wymiar telefonów na wymiar komputerów.
alez moze byc tak samo uzywany. teoretycznie. takiego po prostu produktu. nie ma osx dla pecetow. cala ta dyskusja sprowadza sie jednak nie do tego co "moze" a do tego co "powinno". czesc z forumowiczow uwaza ze apple powinno udostepnic im osx bo pasuje on do ich komputerow. tymczasem apple ma inne zdanie i tego nie robi. dlaczego jedno "chce" ma byc wazniejsze od drugiego?
to jedna strona medalu. druga jest taka ze dedykowany system dzialajacy na okreslonym konfigu ma zalety ktore straci w momencie zwiekszenia ilosci konfiguracji. niestabilne sterowniki zalatwia kazde oprogramowanie. to jest strata dla uzytkownika a nie zysk.
i jeszcze jedno - apple dziala na rynku. ma na nim blisko 10%. sprzedaje z zyskiem, firma jest w dobrej kondycji. rozwija sie powoli a jednoczesnie szybciej niz rynek (sprzedaje wiecej niz srednia). ludzie doceniaja proponowane rozwiazania. skoro im to wystarczy dlaczego ma robic cos wiecej? taka maja strategie, przynosi ona efekty dlaczego maja ja zmienic? skad w ogole ta chec udzielania dobrych rad komus kto ani o nie nie prosi ani ich nie potrzebuje?
Napisano 16 stycznia 2009 - 14:07

Napisano 16 stycznia 2009 - 14:14
Napisano 16 stycznia 2009 - 14:18
Dokładnie, super to podsumowałeś.Zalozmy, ze jest firma "abc" produkujaca samochody.
---
gdyby taka sytuacja wystapila w swiatku motoryzacyjnym ? nie bylby to WTF ?
Nie podzielam stanowiska Apple, ani co poniektórych forumowiczów. Chęć ograniczenia możliwości instalacji danego softu wyłącznie pod sprzęt Apple jest dla mnie niczym innym jak monopolem, a co co za tym idzie dyktatem cenowym. Apple ma takie a nie inne stanowisko z kilku powodów:
- firma nie mogłaby dalej kontynuować obecnej praktyki "chcesz mieć OS-X'a = przepłacaj u nas za sprzęt, bo nigdzie indziej sobie nie zainstalujesz, tylko na naszym"
- OS-X straciłby na renomie związanej ze stabilnością (podobne jak na windows problemy ze sterownikami, itp)
- szersze grono konsumentów nagle uświadomiłoby sobie ile płacą za design, de facto ile przepłacają za sprzęt w porównaniu do innych ofert
Podsumowując są to interesy firmy, które mnie z punktu widzenia konsumenta niewiele interesują i nie dotyczą. Ci, którzy pragną kupować komputery Apple mają taki wybór, a Ci co chcą kupić tylko system i nie przepłacać za sprzęt też powinni mieć taką możliwość.
Napisano 16 stycznia 2009 - 14:19
Napisano 16 stycznia 2009 - 14:23
a dlaczego to byłby absurd ?
no jak to, pozwalamy instalować nasz produkt na Dellach i HP ale na Toshibach i Macintoshach juz nie można. Windows produkuje system operacyjny dla komputerów, a nie system operacyjny dla swojej linii komputerów. to spora róznica.
Użytkownicy przeglądający ten temat: 1
0 użytkowników, 1 gości, 0 anonimowych