Skocz do zawartości

Witaj!

Zaloguj lub Zarejestruj się aby uzyskać pełny dostęp do forum.

Zdjęcie
- - - - -

Apple grozi pozwami za opisy instalacji hackintosha

• Zamknięty Temat jest zamknięty
200 odpowiedzi w tym temacie

#1 b.milewski

b.milewski
  • 4 486 postów
  • SkądGlasgow

Napisano 15 stycznia 2009 - 18:03

[NEWSHUGE]http://farm4.static.flickr.com/3297/3198800961_ec943ce463_o.jpg[/NEWSHUGE] Na początku grudnia 2008 roku, na stronach portalu wired.com, redaktorzy opublikowali film instruktażowy, który demonstrował czytelnikom instalację systemu Mac OS X Leopard na netbooku MSI Wind. Do filmu zostały dołączone także linki do wszystkich niezbędnych plików, za pomocą których można bez większego problemu zainstalować system OS X. Instrukcja tzw. hakintosha rozeszła się w błyskawicznym tempie po różnych portalach internetowych zajmujących się tematyką IT. Jednakże, wczorajszego dnia, opublikowana instrukcja zaczęła znikać ze wszystkich portali, w tym z serwisu wired.com. Na blogu Briana X. Chena, autora instrukcji, można dowiedzieć się, że Apple poprosiło właścicieli portalu wired.com o usunięcie filmu instruktażowego, grożąc wysunięciem pozwu przeciwko Condé Nast Publications, czyli de facto przeciw właścicielom wired.com. A co nowego w Wojnie Klonów? Psystar, znany producent klonów Maka, oświadczył niedawno, że legalne kopie systemu OSX, których używa do instalacji na komputerach typu PC, pochodzą od autoryzowanych sprzedawców Apple, a według zasady "pierwszej sprzedaży" firma nie ma obowiązku ubiegać się o pozwolenie Apple do odsprzedaży systemu dalej. To kolejny argument w niekończącej się wojnie Apple przeciw Psystarowi. Według licencji Apple - EULA (End User Licence Agreement) zabrania instalowania systemu Mac OS X na komputerach innych niż Macintoshe. Od pewnego czasu kalifornijska firma komputerowa Psystar próbuje wywalczyć prawo do instalowania systemu operacyjnego Apple na swoich komputerach - Open Mac. O prawo do instalowania Mac OS X na komputerach PC starał się także gigant z Texasu - Dell. W obydwu przypadkach stanowisko Apple pozostaje niezachwiane. Źródło: wired.com [NEWSINDEXHUGE]http://farm4.static.flickr.com/3436/3199647092_f2ca4d68e4_o.jpg[/NEWSINDEXHUGE] [NEWSINDEXSMALL]http://farm4.static.flickr.com/3134/3198801035_4188d6a5c0_o.jpg[/NEWSINDEXSMALL]

#2 biskup

biskup
  • 2 479 postów
  • SkądKraków

Napisano 15 stycznia 2009 - 18:42

zieeeeeeew nudna już ta sprawa hakintoszy ;)

#3 raphael

raphael
  • 404 postów
  • SkądGryfino / Szczecin/ SF

Napisano 15 stycznia 2009 - 19:01

Są zbyt leniwi/skąpi aby stworzyć swój własny system operacyjny. Nie dotyczy to jakiegoś psystara, ale Dell, który może jest niezadowolony z Windowsa i popularnych dystrybucji linuxa, ma wystarczającą ilość gotówki aby stworzyć swój własny system operacyjny, oparty na własnych upodobaniach i potrzebach. Jeśli (tak jak OS X) byłby kompatybilny z linuxowymi aplikacjami, sukces byłby murowany

#4 Iro

Iro
  • 6 955 postów

Napisano 15 stycznia 2009 - 19:10

Nowe produkty Apple nie sprzedają się, tak jak by chcieli, więc szukają winnych. Ale nic to nie da. Ostatnio rzeczywiście sporo widziałem MSI Wind z OSX. ;) To powinno pobudzić ich do myślenia, a nie do procesów. Machiny pod tytułem HackIntosh niestety już się nie da zatrzymać! Do tej pory tolerowali ich obecność z nadzieją, że ludzie i tak kiedyś kupią Maca. Ale okazuje się, że OSX na PC może działać o wiele szybciej i tak samo stabilnie. A do tego jak dojdą większe możliwości konfiguracji, to jest się nad czym zastanawiać.

#5 virgin71

virgin71

• 12 562 postów
  • SkądWrocław

Napisano 15 stycznia 2009 - 19:34

Ale okazuje się, że OSX na PC może działać o wiele szybciej i tak samo stabilnie.

w jednym na tysiąc przypadków. Testowałem na wielu laptopach i składakach - dziękuję, za taką "funkcjonalność"...

P.S. MSI wind ma obsługę wszystkiego? Tzn. sieciówka, BT itp. wszystko działa? jak tak, to nieźle:) Ale też się bym nie zdziwił, bo MSI jest bardzo "natchnione" produktami Apple;)

A Dell faktycznie mogłoby się postarać, o jakąś linię Dell-Mac ;)

#6 kokos

kokos

Mr. Nice

• 7 426 postów

Napisano 15 stycznia 2009 - 19:46

6, @Iro - nie ma się nad czym zastanawiać. Albo łamiesz licencję i się tym chwalisz i jesteś spoko gość. Albo jesteś uczciwym frajerem.

#7 bartel

bartel
  • 1 050 postów

Napisano 15 stycznia 2009 - 19:48

Nie, nie, nie. Mac OS dużo by stracił gdyby Apple pozwoliło go instalować na pecetach - szczególnie na stabilności i sprawności działania. Komputery od Apple są idealne pod względem kompatybilności hardware'u i software'u. Tak powinno pozostać. No a jeśli kogoś nie stać - niech pobierze jakiegoś linuksa, free bsd albo jeszcze coś innego - to nie są złe systemy, a wielkim plusem jest to że są za darmo (tak nawiasem mówiąc strasznie dziwi mnie popularność windowsa, skoro można mieć systemy za darmo...).

#8 K100Rama

K100Rama
  • 34 postów

Napisano 15 stycznia 2009 - 19:50

Są zbyt leniwi/skąpi aby stworzyć swój własny system operacyjny.
Nie dotyczy to jakiegoś psystara, ale Dell, który może jest niezadowolony z Windowsa i popularnych dystrybucji linuxa, ma wystarczającą ilość gotówki aby stworzyć swój własny system operacyjny, oparty na własnych upodobaniach i potrzebach.

Piszesz tak jakby stworzenie systemu operacyjnego to była pestka. Przydałoby Ci się dowiedzieć że stworzenie dobrego stabilnego systemu, to przede wszystkim proces długotrwały, który nie zależy od ilości gotówki. Nic tu nie pomogą własne upodobania i potrzeby. Do tego dochodzi oprogramowanie, którego w przypadku nowego systemu operacyjnego, najzwyczajniej w świecie NIE ma. A bez takich-podstawowych argumentów trudno było by to sprzedać

Jeśli (tak jak OS X) byłby kompatybilny z linuxowymi aplikacjami, sukces byłby murowany

Tere Fere. Zważywszy że procent wszystkich dystrybucji Linuxa na komputerach wynosi ok 1% (mogłeś przeczytac o tym niedawno na myapple.pl) to miałbyś sukces po byku...

#9 myapple_123

myapple_123
  • 776 postów

Napisano 15 stycznia 2009 - 20:09

... ale przecież Mac OSX chodzi najlepiej tylko i wylacznie na sprzecie Apple, czyz nie ?! ;-) Nawet jezeli pytanie zawiera w sobie sporo ironii to jednak po czesci prawda, bo Mac OSX to takze sprzet i sam OSX nie zamieni zwyklego touchpada w MultiTouch. Niestety wyglada na to, ze moje kompleksowe myslenie Mac usera zawodzi skoro Apple wzielo sie za sciganie uzytkownikow internetu, a to juz swiadczy o ich malenkosci - niech sobie dlubia entuzjasci jak im sie chce i tak hackintosze nie maja wielkiej popularnosci. Zapytam z czego Apple jest wiec zadowolne, poniewaz z instalacji Windows na Macach - NIE !, z instalacji Mac OSX na PC - NIE ! Apple zapomina, ze nie jest pepkiem swiata i oprocz tego jest inny soft i sprzet - to lepiej z tym walczyc, czy wspolpracowac ? Te opisy i tak beda w sieci na torrentach, wiec Apple niech nie wierzga kopytkami, bo ze spolecznoscia internetowa sie nie wygra, o czym sie wiele potezniejszych koncernow przekonalo. I tak Windows 7 zrobi im z dupy lodowisko taka prawda :P Bartel - zyjesz w swiecie utopii OSXa - moge Ci zademonstrowac jak polaczenie Nokii przez Bluetooth skutecznie rozklada OSXa na lopatki, wiec nie rozmawiajmy lepiej na temat mitycznej stabilnosci OSXa i dopracowanych sterownikach. Ten temat juz zreszta byl na forum. P.S. Za chwile sie dowiem, ze kula ziemska wzorowana jest na Jabłku...

#10 sthEn

sthEn
  • 318 postów
  • SkądGdynia

Napisano 15 stycznia 2009 - 20:10

I prawidłowo, nie beda tutaj nam Apple okradać!

#11 kokos

kokos

Mr. Nice

• 7 426 postów

Napisano 15 stycznia 2009 - 20:14

6, ja pamiętam fazę w której Apple dawało licencję na MacOS firmom robiącym klony Maków. Bawiłem się nawet jednym czy drugim. Niestety, pewne drobne anomalie w konfiguracji sprzęt/program były przyczyną odejścia od tej formuły. Np; MacAV nie był w stanie obsłużyć MIDI przez OMS 2.3.4 pod MacOS 9. Bo klony miały licencję i ROM na MacOS 8 tylko Klony spowodowały spadek sprzedaży Maków o paręset tysięcy sztuk w 1997 (spadek o 30% zamiast 20% po wyjściu Windows 95). 4.5 mln sztuk sprzedanych w 1995, 4 miliony w 1996 i tylko 2.8 mln Maków sprzedanych w 1997. W tym czasie CEO był Gil Amelio... I to był najgorszy okres zejściowy dla Apple. Potem Apple kupiło NeXT i Jobsa, a ten szybko wycofał się z licencjonowania ROMów i MacOSa Nie będę lansował tezy, że klony doprowadziłyby Apple do upadku, ale lekcją tych czasów będzie chyba stwierdzenie, że zdrowy Apple to Apple skonsolidowany pod jedną flagą.

#12 picimen

picimen
  • 152 postów

Napisano 15 stycznia 2009 - 20:16

a ja iro jestem po twojej stronie ;)

#13 myapple_123

myapple_123
  • 776 postów

Napisano 15 stycznia 2009 - 20:31

... i widzisz kokos - sam doszedles do wniosku, ze nie warto. Nie wydaje mi sie, zeby uzytkownicy Apple nagle przeszli na uzywanie np. MSI Wind - sa zbyt zagorzali, czego przejawy czytam kazdego dnia na forum chocby My Apple. Jezeli klony sie beda dobrze sprzedawaly to tylko swiadczy zle o kondycji Apple, ze faktycznie nie oferuja nic ponad standardowego PC dla przecietnego uzytkownika. Wg mnie ta walka nie ma kompletnie sensu - skupianie sie na pierdolach i sciganie Jozka w zoltym sweterku. Wole uslyszec co ciekawego Apple ma do zaoferowania (patenty, innowacyjne technologie, nowe premiery) - tym mozna zaskoczyc konkurencje i byc bezkonkurencyjnym. OSX na PC to jednak wciaz nie Mac, choc Apple takimi zachowaniami przyznaje racje bytu OSXa na PC i same sobie strzela gola - brakuje tylko oficjalnego stwierdzenia: Nie robimy jednak tak dobrych laptopow jak sie nam wydawalo, OS tez nie najlepszy jak deklarowalismy w ulotkach ;) No, ale jest rozwiazanie - wrocic z powrotem na niezalezna platforme sprzetowa - zaprojektowac/kupic wlasne uklady (CPU, GPU, chipset), napisac wlasne drivery i wszystkie aplikacje na nowo :) Bedzie Think different ! pelna geba tak jak kazdy Apple fan sobie marzy ;) Tylko, ze ja tego wtedy napewno nie kupie :P Teraz pytanie przez ile lat PC uzywaja ukladow Intel i NVIDIA, a przez ile lat Apple i kto od kogo kopiuje ? W zasadzie pomyslodawca pierwszego PC z CPU Intela powinien teraz pozwac Apple o plagiat... IBM ? :)

#14 tskisiu

tskisiu
  • 1 255 postów
  • SkądEnschede (NL)

moje 3 grosze;
Apple Announces Mac OS X Licensing

#15 adi3124

adi3124
  • 531 postów
  • SkądGdynia

A ja uważam że dobrze że apple grozi pozwami za te opisy . Chcesz mieć mac os - kup komputer apple i koniec .

#16 terran

terran
  • 269 postów
  • SkądKraków

Napisano 15 stycznia 2009 - 20:41

6,

Kolejny raz widzę 6 w twoim poście. Co to oznacza ?
Przepraszam za offtop.

#17 majksee

majksee

The Funny Man

• 1 816 postów
  • SkądLublin

Napisano 15 stycznia 2009 - 20:43

6 = cześć;)

#18 bamargera

bamargera
  • 144 postów
  • SkądKraków

Napisano 15 stycznia 2009 - 20:44

Jak dla mnie trochę bez sensu, nie chce kupować MAC`a żeby mieć Leopard`a. Moim zdaniem to świetny system (nie mam ale miałem szanse się tym pobawić przez parę dni). Bez sensu, że APPLE nie chce sprzedawać tego systemu pod platformy PC. Chętnie był sobie to zainstalował na moim gdyby tylko była taka możliwość. Chcą sprzedać komputery, to nie pozwalają na sprzedaż OS`ów. Szkoda bo za cenę MAC`a mogę mieć o wiele lepszy, może i niestabilny ale z lepszymi podzespołami komputer klasy PC.

#19 MSQ.

MSQ.
  • 187 postów

Napisano 15 stycznia 2009 - 20:46

Pozwy za zwykłe tutoriale? Krótko - kretynizm. I tak te instrukcję nie znikną z internetu, a rozgłos będzie fatalny.

#20 biskup

biskup
  • 2 479 postów
  • SkądKraków

Napisano 15 stycznia 2009 - 20:51

Machiny pod tytułem HackIntosh niestety już się nie da zatrzymać!

:lol:

Wystarczy umieścić jeden chip na płycie głównej, bez którego os się nie uruchomi...

...

Machina pod tytułem Hackintosh... trochę mi się to kojarzy z retoryką piewców IVRP ;)

#21 jaco88

jaco88
  • 781 postów

Napisano 15 stycznia 2009 - 20:54

ściganie autorów takich opisów jest ewidentnym przyznaniem że OSX może działać dobrze i stabilnie na zwykłym PC :D bo gdyby tak nie było to Apple wcale nie zawracało by sobie tym głowy bo gdyby system się cały czas sypał na zwykłym PC to i tak nikogo nie interesowało by instalowanie go na pc

#22 Horus

Horus
  • 86 postów

Napisano 15 stycznia 2009 - 21:08

Jak dla mnie trochę bez sensu, nie chce kupować MAC`a żeby mieć Leopard`a. Moim zdaniem to świetny system (nie mam ale miałem szanse się tym pobawić przez parę dni). Bez sensu, że APPLE nie chce sprzedawać tego systemu pod platformy PC. Chętnie był sobie to zainstalował na moim gdyby tylko była taka możliwość.
Chcą sprzedać komputery, to nie pozwalają na sprzedaż OS`ów. Szkoda bo za cenę MAC`a mogę mieć o wiele lepszy, może i niestabilny ale z lepszymi podzespołami komputer klasy PC.

No wlasnie dlatego tak bardzo upieraja sie instalowaniu osx na pc. dobrze wiedza, ze jesli osx bedzie dostepny dla pc, sprzedaz komputerow apple poleci na leb na szyje.
fanatycy i fan boy'e kupia maca. (5%)
ludzie normalni i trzezwo myslacy kupia peceta, 2x taniej, z 2x lepszymi podzespolami. (95%)

#23 kaziq@freenet.de

kaziq@freenet.de
  • 113 postów

Napisano 15 stycznia 2009 - 21:09

wypuszczenie oficjalne OSX z klatki "APPLE" przyniosło by tylko kłopoty w następującej kolejności> -koniec z kompatybilnością sprzętowo hardwaerową (miliony konfiguracji) -wirusy -miliony ćwierć, pół i całych rasowych idiotów prześcigających się w benchmarkach i liczeniu FPS -Wyścig hardwaerowy -byle szybciej a co za tym idzie -spadek jakości softu ( 2GB required! a dla odpalenia kalkulatora wymagany czterordzeniowiec...) -Powszechne hackowanie i kradzież oprogramowania pod tą platformę co doprowadzi opinię publiczną o utracie stabilności całego tego zbiorowiska a w wyniku tego -utrata zaufania poważnych klientów i rezygnacja starzch użytkowników -koniec sprzętu od apple do jakiego przywykliśmy* -wycofanie się apple z tego interesu. Witamy w Windows! Przecież jest Linux -po co powszechny OsX?

#24 wieslawo

wieslawo
  • 3 698 postów
  • SkądL-no/P-ń

Napisano 15 stycznia 2009 - 21:11

oj zapewne co człowiek stworzy człowiek może ominąć, a jak było z pierwszym iPhonem? lutownica i heeeej. Przejście na Intele to marketingowo sukces, ale od strony technicznej, jest tak bezczelnie łatwo porównać co Apple daje. Zresztą na chłopski rozum, przeciętny Kowalski nie będzie się bawił w instalacje MacOsX'a na swoim laptopie. Obsługa zmiany tapety i wygaszacza ekranu to zwykle wszystko co potrzebuje od komputera. Geeki i tak będą łamały bo taki mają sport, podobnie jak hakerzy byle się włamać i zostawić napis "tu byłem", ludzi mają różne hobby. Laptopy Apple ma bezpieczne, Ci co lubią sport, to ich takie straszenie ani ziębi ani grzeje, podobnie jak 99,9% ludzi ściągających mp3 z p2p nie straszne są pokrzykiwania RIAA, z tymi się nie wygra, oni nie chcą kupić i kupować nie będą i nic im nikt nie zrobi, a bo to niska szkodliwość czynu, a bo to procedura jest niewarta i można odnieść pyrrusowe zwycięstwo. Potem iMac, ktoś kto chce komputer w takiej formie z MacOs'em nie znajdzie dużo tańszego odpowienika na rynku, no i kolej na desktopy, ludzie kupujący PRO i tak kupią PRO bo nie będą szukali oszczędności kilku tysięcy, jak pewnie siedzą nad projektami muzycznymi/graficznymi/filmowymi warrtymi kilkunastokrotność tej kwoty a w ciągu roku cena PRO w stosunku do zarobków jest akceptowalna w pełnym zakresie, a Ci którzy nie chcą iMac'a, nie chcą laptopa a na PRO ich nie stać a chcieliby mieć MacOs'a zostają w ciemnej....nie powiem czym. Apple samo sobie robi lukę w ofercie, ta luka mogłaby być zapełniona już na MacWorld, ale mają ją gdzieś, być może jednak jakiś tam % kupuje te maki urzeczeni MacOs na haku, a być może to świetna reklama, a być może haki poprawiają im statystyki co przekłada się na "patrzcie używa naszego systemu coraz więcej osób", a może są zbyt leniwi by dostrzec coś więcej poza swój egocentryczny amerykański pępek. Reasumując sport w postaci łamania i instalacji nie tam gdzie dozwolony będzie uprawiany, czy będzie karany czy też nie....co za różnica, mamy kodeks karny w którym kradzież pobicie czy gwałt, tudzież nawet jazda z nadmierną prędkością jest karana, jak nie więzieniem to mandatami, i co? Czy brak jest wiadomości o pobiciach kradzieżach? Brak jest wypadków spowodowanych nadmierną prędkością? Tupanie nogą nic nie da, wyższe kary nic nie dadzą, a w wirtualu zwalczanie tego typu wypaczeń jest jeszcze trudniejsze do wykrycia niż w normalnym świecie.

#25 biskup

biskup
  • 2 479 postów
  • SkądKraków

Napisano 15 stycznia 2009 - 21:15

wypuszczenie oficjalne OSX z klatki "APPLE" przyniosło by tylko kłopoty w następującej kolejności>

-koniec z kompatybilnością sprzętowo hardwaerową (miliony konfiguracji)
-wirusy
-miliony ćwierć, pół i całych rasowych idiotów prześcigających się w benchmarkach i liczeniu FPS
-Wyścig hardwaerowy -byle szybciej a co za tym idzie
-spadek jakości softu ( 2GB required! a dla odpalenia kalkulatora wymagany czterordzeniowiec...)
-Powszechne hackowanie i kradzież oprogramowania pod tą platformę co doprowadzi opinię publiczną o utracie stabilności całego tego zbiorowiska a w wyniku tego
-utrata zaufania poważnych klientów i rezygnacja starzch użytkowników
-koniec sprzętu od apple do jakiego przywykliśmy*
-wycofanie się apple z tego interesu.

Witamy w Windows!

Przecież jest Linux -po co powszechny OsX?

w 90% się z Tobą zgadzam

Użytkownicy przeglądający ten temat: 1

0 użytkowników, 1 gości, 0 anonimowych