Skocz do zawartości

Witaj!

Zaloguj lub Zarejestruj się aby uzyskać pełny dostęp do forum.

Zdjęcie
- - - - -

Apple grozi pozwami za opisy instalacji hackintosha

• Zamknięty Temat jest zamknięty
200 odpowiedzi w tym temacie

#26 sthEn

sthEn
  • 318 postów
  • SkądGdynia

Napisano 15 stycznia 2009 - 21:23

Ja również, sam może i jade na 'Hacku' ale jakos nie chcę, żeby Apple udostepniło OS X dla ogółu. Dlaczego? Bo z czasem i ten system przestanie być taki 'fajny' :/

#27 b52

b52
  • 127 postów

Napisano 15 stycznia 2009 - 21:32

Świetny news. Dojdą do ładu z hakintoshami, a potem wezmą się za jailbrejki i hakierowanie ajfona.

#28 K100Rama

K100Rama
  • 34 postów

Napisano 15 stycznia 2009 - 21:37

Oby tylko takie postępowanie Apple nie przyniosło efektu odwrotnego tzw. efektu Streisand

#29 oops2k

oops2k
  • 544 postów
  • SkądKrakow

Napisano 15 stycznia 2009 - 21:44

Ja nie bardzo rozumiem dlaczego Apple tak się goraczkuje. Przecież wystarczy napisać że nie będzie supportu dla takich klonów i 90% ludzi tego nie kupi bo nie będzie miało gwarancji. A do tego jak będzie niestabilne to kto będzie sobie tym głowę zawracal? Trochę to miotanie się bez celu. Nie poradzili sobie z jailbreakiem iPhona tak i tym sobie nie poradzą. A teraz pewnie cieszą sie bo czesza kasę z appstore zarówno z tych legalnych jak i złamanych iphonow. Więc nie bezmyslna walka tylko sposób i można dużo zdziałać.

#30 bartosz

bartosz

• 1 644 postów

Napisano 15 stycznia 2009 - 21:44

ztcw apple nie sciga dzieciakow po forach ani autorow ani tez nikogo nie pozywa tylko domaga sie zdjecia artykulu z oficjalnej strony duzego wydawnictwa - a to chyba pewna roznica.

#31 M4R

M4R
  • 149 postów
  • SkądKielce

Napisano 15 stycznia 2009 - 21:46

:lol:

Wystarczy umieścić jeden chip na płycie głównej, bez którego os się nie uruchomi...

Taki chip już jest w każdym Macu - moduł szyfrujący TPM (tak przy okazji wynalazek PeCetowy często instalowany w firmowych desktopach i laptopach). Jak widać obejście takiego modułu nie było wielkim problemem... zresztą teraz można sobie kupić taką zabawkę pod USB - Efix czy jak to się*tam nazywa.

#32 Agher

Agher
  • 1 304 postów

Napisano 15 stycznia 2009 - 21:49

dajcie spokój, ktoś chce robić manewr z instalacją os x na pececie niech robi, powodzenia. mi to nie przeszkadza. czasami mam wrażenie, ze ludzie, którzy narzekają na akcje takie jak hackintoshe mają jakiś, nie wiem, uraz, kompleks? ze ktoś moze mieć OS X na pececie i nie wydać majątku na komputer. To ich sprawa, każdy wiedział co robi decydując się na sprzęt apple, w koncu ceny to nie tajemnica ;P. Ja nie żałuję miesięcy zbierania na MacBooka, bo mam wspaniały komputer, o pięknych osiągach, na którym wreszcie czuję komfort użytkowania. no i łezka aż się w oku kręci z radości jak go widzę XDXD

#33 wieslawo

wieslawo
  • 3 698 postów
  • SkądL-no/P-ń

Napisano 15 stycznia 2009 - 22:00

Agher a tak ładnie zacząłeś post ;)

#34 Agher

Agher
  • 1 304 postów

Napisano 15 stycznia 2009 - 22:08

Agher a tak ładnie zacząłeś post ;)

mam nadzieje, ze odpowiednie elementy mojego posta są potraktowane w odpowiedni (XDXDXD) sposob. zeby nie było niedomówien : >

#35 K100Rama

K100Rama
  • 34 postów

Napisano 15 stycznia 2009 - 22:12

ztcw apple nie sciga dzieciakow po forach ani autorow ani tez nikogo nie pozywa tylko domaga sie zdjecia artykulu z oficjalnej strony duzego wydawnictwa - a to chyba pewna roznica.

Nie pozywa, ale pozwem straszy...

#36 newburt

newburt
  • 354 postów
  • SkądWawa, NDM

Napisano 15 stycznia 2009 - 22:15

Ja nie bardzo rozumiem dlaczego Apple tak się goraczkuje. Przecież wystarczy napisać że nie będzie supportu dla takich klonów i 90% ludzi tego nie kupi bo nie będzie miało gwarancji.

Ale wywalajacy sie system, wszystko jedno z jakiego powodu, to antyreklama.

W moim wewnetrznym odczuciu (nie chodzi tu o stan prawny) Apple ma prawo, jak i kazda inna firma, do takiego postepowania - produktem jest hardware i software. Przyszedl mi do glowy pewien przyklad: otoz Nike wypuscilo buty do ktorych wolno uzywac sznurowadel tylko od Nike - obled coo? Tylko, ze oczywistym jest, ze kazde inne sznurki sie sprawdza, a nie kazdy PCet pociagnie stabilnie OS Xa. Nie ja pierwszy wspominam o balaganie jaki by wprowadzilo uwolnienie systemu. Bardzo bylbym rozczarowany gdyby Apple uwolnilo system!

#37 goly

goly
  • 658 postów
  • Skądhell

Napisano 15 stycznia 2009 - 22:42

I tak Windows 7 zrobi im z dupy lodowisko taka prawda :P

po becie którą każdy może sobie pobrać, coś w tym jest
nadchodzi "w końcu" naprawdę godny następca XP
Win 7 robi potężne wrażenie, polecam wypróbowanie

#38 giku

giku
  • 250 postów

Napisano 15 stycznia 2009 - 22:46

Apple tak sie goraczkuje bo nie wierzy w swoj sprzet :). Takie dzialania sa irracjonalne i jakos nie pasuja do obecnych czasow. Ale to dobrze... poskutkuje tak jak walka z narkotykami. Nie nalezy traktowac firmy jako jednego klocka, sa genialni programisci i architekci, ale to co robi marketing i decydenci to jakis obled... Fakt nie mozna odmowic im geniuszu, potrafia tak genialnie wyprac mozg, ze niektorzy traca zdolnosc logicznego rozumowania, potrafia wytatuowac sobie jablko na plecach lub klepac w kolko "skoro apple tak mowi, to tak ma byc". Do tych panow: uwierzcie, to nie jest myslenie o uzytkowniku, to myslenie o kasie (sa stany posrednie, ale tutaj jest skrajnosc).

#39 bartosz

bartosz

• 1 644 postów

Napisano 15 stycznia 2009 - 23:00

Nie pozywa, ale pozwem straszy...

wystraszyc to mozna nastolatka a nie duze wydawnictwo CondNet and Cond Nast Magazines

#40 iThomas

iThomas
  • 172 postów

Napisano 15 stycznia 2009 - 23:01

Jestem przeciw!!!! Apple stworzylo porzadny OS i wyglada na to ze za chwile kazdy pirat zainstaluje na swoim skladaku Mac OS'a zamiast kupic jak porzadny czlowiek MacBooka za 2tys....

#41 bartosz

bartosz

• 1 644 postów

Napisano 15 stycznia 2009 - 23:11

Takie dzialania sa irracjonalne i jakos nie pasuja do obecnych czasow.

irracjonalne to jest przekonanie ze wszyscy musza robic to samo i tak samo. bardzo zreszta "dzisiejsze".

#42 giku

giku
  • 250 postów

Napisano 15 stycznia 2009 - 23:12

Jestem przeciw!!!! Apple stworzylo porzadny OS i wyglada na to ze za chwile kazdy pirat zainstaluje na swoim skladaku Mac OS'a zamiast kupic jak porzadny czlowiek MacBooka za 2tys....

Dzieki za potwierdzenie
Obuch !

jezeli przypinasz okreslenia typu "porzadny czlowiek" i tym podobnych do spraw konsumenckich, produktu czy firmy... jestes jak swieta inkwizycja.. ja wiem ze zaplaciles, jestes dumny, jestes inny, ale pamietaj ze jestes wolny.
(m=r)

---- Dodano 16-01-2009 o godzinie 01:15 ----

irracjonalne to jest przekonanie ze wszyscy musza robic to samo i tak samo. bardzo zreszta "dzisiejsze".

Rozumiem, ze dla ciebie obydwie tezy "irracjonalny jest zly marketing i ograniczenie wolnosci slowa" i "wszyscy musza robic tak samo" sa logicznie rownowazne

Brawo ! koniec dyskusji

#43 emigrant

emigrant
  • 2 397 postów
  • SkądBiałystokNew York-Bklyn

Napisano 15 stycznia 2009 - 23:40

BTW z dzisiaj review EFiX-a EFi- X USB V1 Reviewed

Przy tym EFiX jest dość cicho. Czyżby złoty środek prawny aby nie mieć podstaw żeby zaskarżyć producenta/twórce EFiX-a? Z jednej strony jego zastosowanie docelowe jest oczywiste a z drugiej póki nie podłączymy go do PC i nie wciśniemy podczas instalacji "agree" od licencji to niby wszystko jest OK, ale żeby móc zainstalować chcesz czy nie chcesz trzeba wcisnąć "agree" i tutaj zaczynają się schody a raczej staje się oczywista oczywistość, łamiemy umowę/licencję zawartą między użytkownikiem końcowym a firma Apple.
Nie rozumiem po co powstał ten gadżecik. Bo hacintoshe to już czysta partyzantka typu iDeneb, iPC, Kalyway itd i tu nie ma co dyskutować. PsyStar to coś tam wojuje od strony prawnej na wszystkie sposoby, choć na pewno finałem będzie ich porażka bo inaczej nie może być IMHO.

#44 Iro

Iro
  • 6 955 postów

Napisano 16 stycznia 2009 - 00:01

6,

@Iro - nie ma się nad czym zastanawiać. Albo łamiesz licencję i się tym chwalisz i jesteś spoko gość.

Albo jesteś uczciwym frajerem.

Jestem wolnym człowiekiem i robię to w zgodzie z własnym sumieniem.
Apple już wystarczająco dużo ode mnie kasy wyciągnęło.
Nie satysfakcjonuje mnie sprzęt od tej firmy, tym bardziej, że się psuje częściej, niż myślałem.
A najgorsze jest to, że jak minie gwarancja, to po jego padnięciu pozostaje tylko niesmak i ładnie wyglądający złom!

a ja iro jestem po twojej stronie ;)

To nie jest moja strona, tylko tęsknota za wolnym wyborem.

:lol:

Wystarczy umieścić jeden chip na płycie głównej, bez którego os się nie uruchomi...

Nic to nie da, bo w tedy wszystkie wcześniejsze nie zaopatrzone w ten chip przestały by działać.

#45 haeno

haeno
  • 42 postów

Napisano 16 stycznia 2009 - 00:03

tak z ciekawości... czy na pudełku z Mac OSX jest przedrukowana licencja, żeby można było ją poznać przed otwarciem pudełka? dla kogoś kto nie wpadł na to, żeby przeczytać cała licencję w internecie... bo chyba używanej płytki nie jestem w stanie zwrócić do żadnego sklepu

#46 virgin71

virgin71

• 12 562 postów
  • SkądWrocław

Napisano 16 stycznia 2009 - 00:05

Bez sensu [...]

Całe życie jest bez sensu w tym znaczeniu słów;)

fanatycy i fan boy'e kupia maca. (5%)

A co z tymi którzy robią to dla np. rozmiarów? Nawet do instalacji Windows.

Przecież jest Linux -po co powszechny OsX?

Zgoda!! Nalać mu wódki;)

przeciętny Kowalski nie będzie się bawił w instalacje MacOsX'a na swoim laptopie. Obsługa zmiany tapety i wygaszacza ekranu to zwykle wszystko co potrzebuje od komputera. Geeki i tak będą łamały bo taki mają sport

Zgoda!! Nalać mu wódki;)
Nie będę cytować całości, ale wieslawo zasługuje na trochę wódki - i pewnie ją dostał bo formatowanie tekstu mu nie idzie i nie chce mi się aż wszystkiego czytać;)

Tylko, ze oczywistym jest, ze kazde inne sznurki sie sprawdza

No właśnie nie;)

Win 7 robi potężne wrażenie, polecam wypróbowanie

Jest szybki, ale masakrycznie zawodny - beta się mi zamraża jak chcę pasjansa pająka włączyć...

Nie rozumiem po co powstał ten gadżecik.

Bo przy użyciu efixa nie musisz kombinować z płytą, czy loaderem, bo oryginalna płyta działa i aktualizacje wchodzą, bez kombinowania.

Przy tym EFiX jest dość cicho.

Było głośno, ale na co to komu? Co, może do laptopa włożysz? albo w monitor, żeby mieć iMaka? Czy do stacjonarki, która ma udawać PRO, a jednocześnie nie będzie nigdy takim PRO, bo nawet procek nie ten...

czy na pudełku z Mac OSX jest przedrukowana licencja

a czy na opakowaniu od nintendo miałem nadruk, że będę potrzebował baterii do niego? NIE - więc teraz muszę się liczyć z konsekwencjami zakupu konsoli i kupować baterie. Czy na pudełku od Adobe (cokolwiek z pakietu) Edu jest nadrukowana licencja? Nie, więc nie mogę go oddać do sklepu, bo chciałem tanio, drogi program, do użytku komercyjnego.

#47 myapple_123

myapple_123
  • 776 postów

Napisano 16 stycznia 2009 - 00:05

Apple i Mac OSX to wlasnie te niecale 10% fanboyow, ktore napewno nie zrezygnuje z kupna sprzetu i softu Apple, wiec skad te rokowania, ze Apple nagle straci rynek ??? Wyobrazacie sobie nagla migracje na starych Jablkowych niereformowalnych wyjadaczy na PC i Windows, bo ja nie bardzo. W pewien sposob, wiec sami siebie negujecie, bo jezeli Apple straci rynek tzn. ze nie dlatego, ze przyslowiowy Kowalski uzywajacy PC i Windowsa przyczyni sie do spadku sprzedazy,a dlatego ze jeden z was sie na to zdecyduje, co patrzac na posty i stanowisko zagorzalych wielibcieli Apple w ogole nie powinno miec miejsca. Zreszta zadajcie sobie teraz pytanie - czy zamienilibyscie swojego Maca na Hackintosha ? Cala reszta swiata w zasadzie i tak uzywa Windows oraz innych systemow operacyjnych oraz innego sprzetu komputerowego - 1% wiecej rynku dla Microsoftu, przy 89% rynku to zaledwie chwilowa fluktuacja rynkowa i ich to pewnie ani ziebi ani parzy. Chcialbym zauwazyc poza tym, ze grono wielbicieli hackintoshy i OSXa na PC jest stosunkowo niewielkie i istnieje od dluzszego czasu - jakos to nikomu nie przeszkadzalo do tej pory. Watpie, aby ich celem bylo dazenie i dzialanie na szkode Apple, bo to niewielkie grono entuzjastow, poza tym sama instalacja i poszukiwanie driverow jest dosyc problematyczne dla przecietnego uzytkownika lub po prostu szkoda mu na to czasu. Windows 7 jest w wersji BETA 1 chcialbym przypomniec, wiec ma prawo nie wszystko dzialac jak nalezy - raczycie o tym chyba zapominac ;)

#48 maroimage

maroimage
  • 19 postów

Napisano 16 stycznia 2009 - 00:09

Ktoś*tu wspomniał o potędzie Windows 7? Fakty poproszę, nowe ficzery?

#49 Lathi

Lathi
  • 31 postów

Napisano 16 stycznia 2009 - 00:14

Moim zdaniem Mac to sprzęt i oprogramowanie, w tym system, które świetnie ze sobą współpracują, co czyni je "jabłuszkiem". Gdyby instalować OS na PC to nie byłoby to samo. A Apple walczy o swoje, przecież to nie instytucja dobroczynna, więc takie działania są całkowicie zrozumiałe.

#50 Iro

Iro
  • 6 955 postów

Napisano 16 stycznia 2009 - 00:20

tak z ciekawości...

czy na pudełku z Mac OSX jest przedrukowana licencja, żeby można było ją poznać przed otwarciem pudełka?
dla kogoś kto nie wpadł na to, żeby przeczytać cała licencję w internecie...
bo chyba używanej płytki nie jestem w stanie zwrócić do żadnego sklepu

Słuszna uwaga.
Włąsnie obejrzałem całe pudełko z Retailem i nie pisze nigdzie "only for mac" lub nie instalować na PC.

Moim zdaniem Mac to sprzęt i oprogramowanie, w tym system, które świetnie ze sobą współpracują, co czyni je "jabłuszkiem". Gdyby instalować OS na PC to nie byłoby to samo. A Apple walczy o swoje, przecież to nie instytucja dobroczynna, więc takie działania są całkowicie zrozumiałe.

A czym jest instalacja OSX na IntelMacach jak nie instalacją na zwykłym PC?
Obecne maki, to już tylko firmowe PeCety.

Użytkownicy przeglądający ten temat: 1

0 użytkowników, 1 gości, 0 anonimowych