Apple grozi pozwami za opisy instalacji hackintosha
Napisano 15 stycznia 2009 - 21:23
Napisano 15 stycznia 2009 - 21:32
Napisano 15 stycznia 2009 - 21:37
Napisano 15 stycznia 2009 - 21:44
Napisano 15 stycznia 2009 - 21:44
Napisano 15 stycznia 2009 - 21:46
![]()
Wystarczy umieścić jeden chip na płycie głównej, bez którego os się nie uruchomi...
Taki chip już jest w każdym Macu - moduł szyfrujący TPM (tak przy okazji wynalazek PeCetowy często instalowany w firmowych desktopach i laptopach). Jak widać obejście takiego modułu nie było wielkim problemem... zresztą teraz można sobie kupić taką zabawkę pod USB - Efix czy jak to się*tam nazywa.
Napisano 15 stycznia 2009 - 21:49
Napisano 15 stycznia 2009 - 22:00

Napisano 15 stycznia 2009 - 22:08
Agher a tak ładnie zacząłeś post
mam nadzieje, ze odpowiednie elementy mojego posta są potraktowane w odpowiedni (XDXDXD) sposob. zeby nie było niedomówien : >
Napisano 15 stycznia 2009 - 22:12
ztcw apple nie sciga dzieciakow po forach ani autorow ani tez nikogo nie pozywa tylko domaga sie zdjecia artykulu z oficjalnej strony duzego wydawnictwa - a to chyba pewna roznica.
Nie pozywa, ale pozwem straszy...
Napisano 15 stycznia 2009 - 22:15
Ja nie bardzo rozumiem dlaczego Apple tak się goraczkuje. Przecież wystarczy napisać że nie będzie supportu dla takich klonów i 90% ludzi tego nie kupi bo nie będzie miało gwarancji.
Ale wywalajacy sie system, wszystko jedno z jakiego powodu, to antyreklama.
W moim wewnetrznym odczuciu (nie chodzi tu o stan prawny) Apple ma prawo, jak i kazda inna firma, do takiego postepowania - produktem jest hardware i software. Przyszedl mi do glowy pewien przyklad: otoz Nike wypuscilo buty do ktorych wolno uzywac sznurowadel tylko od Nike - obled coo? Tylko, ze oczywistym jest, ze kazde inne sznurki sie sprawdza, a nie kazdy PCet pociagnie stabilnie OS Xa. Nie ja pierwszy wspominam o balaganie jaki by wprowadzilo uwolnienie systemu. Bardzo bylbym rozczarowany gdyby Apple uwolnilo system!
Napisano 15 stycznia 2009 - 22:42
I tak Windows 7 zrobi im z dupy lodowisko taka prawda
po becie którą każdy może sobie pobrać, coś w tym jest
nadchodzi "w końcu" naprawdę godny następca XP
Win 7 robi potężne wrażenie, polecam wypróbowanie
Napisano 15 stycznia 2009 - 22:46

Napisano 15 stycznia 2009 - 23:00
Nie pozywa, ale pozwem straszy...
wystraszyc to mozna nastolatka a nie duze wydawnictwo CondNet and Cond Nast Magazines
Napisano 15 stycznia 2009 - 23:01
Napisano 15 stycznia 2009 - 23:11
Takie dzialania sa irracjonalne i jakos nie pasuja do obecnych czasow.
irracjonalne to jest przekonanie ze wszyscy musza robic to samo i tak samo. bardzo zreszta "dzisiejsze".
Napisano 15 stycznia 2009 - 23:12
Jestem przeciw!!!! Apple stworzylo porzadny OS i wyglada na to ze za chwile kazdy pirat zainstaluje na swoim skladaku Mac OS'a zamiast kupic jak porzadny czlowiek MacBooka za 2tys....
Dzieki za potwierdzenie
Obuch !
jezeli przypinasz okreslenia typu "porzadny czlowiek" i tym podobnych do spraw konsumenckich, produktu czy firmy... jestes jak swieta inkwizycja.. ja wiem ze zaplaciles, jestes dumny, jestes inny, ale pamietaj ze jestes wolny.
(m=r)
---- Dodano 16-01-2009 o godzinie 01:15 ----
irracjonalne to jest przekonanie ze wszyscy musza robic to samo i tak samo. bardzo zreszta "dzisiejsze".
Rozumiem, ze dla ciebie obydwie tezy "irracjonalny jest zly marketing i ograniczenie wolnosci slowa" i "wszyscy musza robic tak samo" sa logicznie rownowazne
Brawo ! koniec dyskusji
Napisano 15 stycznia 2009 - 23:40
Przy tym EFiX jest dość cicho. Czyżby złoty środek prawny aby nie mieć podstaw żeby zaskarżyć producenta/twórce EFiX-a? Z jednej strony jego zastosowanie docelowe jest oczywiste a z drugiej póki nie podłączymy go do PC i nie wciśniemy podczas instalacji "agree" od licencji to niby wszystko jest OK, ale żeby móc zainstalować chcesz czy nie chcesz trzeba wcisnąć "agree" i tutaj zaczynają się schody a raczej staje się oczywista oczywistość, łamiemy umowę/licencję zawartą między użytkownikiem końcowym a firma Apple.
Nie rozumiem po co powstał ten gadżecik. Bo hacintoshe to już czysta partyzantka typu iDeneb, iPC, Kalyway itd i tu nie ma co dyskutować. PsyStar to coś tam wojuje od strony prawnej na wszystkie sposoby, choć na pewno finałem będzie ich porażka bo inaczej nie może być IMHO.
Napisano 16 stycznia 2009 - 00:01
6,
@Iro - nie ma się nad czym zastanawiać. Albo łamiesz licencję i się tym chwalisz i jesteś spoko gość.
Albo jesteś uczciwym frajerem.
Jestem wolnym człowiekiem i robię to w zgodzie z własnym sumieniem.
Apple już wystarczająco dużo ode mnie kasy wyciągnęło.
Nie satysfakcjonuje mnie sprzęt od tej firmy, tym bardziej, że się psuje częściej, niż myślałem.
A najgorsze jest to, że jak minie gwarancja, to po jego padnięciu pozostaje tylko niesmak i ładnie wyglądający złom!
a ja iro jestem po twojej stronie
To nie jest moja strona, tylko tęsknota za wolnym wyborem.
![]()
Wystarczy umieścić jeden chip na płycie głównej, bez którego os się nie uruchomi...
Nic to nie da, bo w tedy wszystkie wcześniejsze nie zaopatrzone w ten chip przestały by działać.
Napisano 16 stycznia 2009 - 00:03
Napisano 16 stycznia 2009 - 00:05
Całe życie jest bez sensu w tym znaczeniu słów;)Bez sensu [...]
A co z tymi którzy robią to dla np. rozmiarów? Nawet do instalacji Windows.fanatycy i fan boy'e kupia maca. (5%)
Zgoda!! Nalać mu wódki;)Przecież jest Linux -po co powszechny OsX?
Zgoda!! Nalać mu wódki;)przeciętny Kowalski nie będzie się bawił w instalacje MacOsX'a na swoim laptopie. Obsługa zmiany tapety i wygaszacza ekranu to zwykle wszystko co potrzebuje od komputera. Geeki i tak będą łamały bo taki mają sport
Nie będę cytować całości, ale wieslawo zasługuje na trochę wódki - i pewnie ją dostał bo formatowanie tekstu mu nie idzie i nie chce mi się aż wszystkiego czytać

No właśnie nie;)Tylko, ze oczywistym jest, ze kazde inne sznurki sie sprawdza
Jest szybki, ale masakrycznie zawodny - beta się mi zamraża jak chcę pasjansa pająka włączyć...Win 7 robi potężne wrażenie, polecam wypróbowanie
Bo przy użyciu efixa nie musisz kombinować z płytą, czy loaderem, bo oryginalna płyta działa i aktualizacje wchodzą, bez kombinowania.Nie rozumiem po co powstał ten gadżecik.
Było głośno, ale na co to komu? Co, może do laptopa włożysz? albo w monitor, żeby mieć iMaka? Czy do stacjonarki, która ma udawać PRO, a jednocześnie nie będzie nigdy takim PRO, bo nawet procek nie ten...Przy tym EFiX jest dość cicho.
a czy na opakowaniu od nintendo miałem nadruk, że będę potrzebował baterii do niego? NIE - więc teraz muszę się liczyć z konsekwencjami zakupu konsoli i kupować baterie. Czy na pudełku od Adobe (cokolwiek z pakietu) Edu jest nadrukowana licencja? Nie, więc nie mogę go oddać do sklepu, bo chciałem tanio, drogi program, do użytku komercyjnego.czy na pudełku z Mac OSX jest przedrukowana licencja
Napisano 16 stycznia 2009 - 00:05

Napisano 16 stycznia 2009 - 00:09
Napisano 16 stycznia 2009 - 00:14
Napisano 16 stycznia 2009 - 00:20
tak z ciekawości...
czy na pudełku z Mac OSX jest przedrukowana licencja, żeby można było ją poznać przed otwarciem pudełka?
dla kogoś kto nie wpadł na to, żeby przeczytać cała licencję w internecie...
bo chyba używanej płytki nie jestem w stanie zwrócić do żadnego sklepu
Słuszna uwaga.
Włąsnie obejrzałem całe pudełko z Retailem i nie pisze nigdzie "only for mac" lub nie instalować na PC.
Moim zdaniem Mac to sprzęt i oprogramowanie, w tym system, które świetnie ze sobą współpracują, co czyni je "jabłuszkiem". Gdyby instalować OS na PC to nie byłoby to samo. A Apple walczy o swoje, przecież to nie instytucja dobroczynna, więc takie działania są całkowicie zrozumiałe.
A czym jest instalacja OSX na IntelMacach jak nie instalacją na zwykłym PC?
Obecne maki, to już tylko firmowe PeCety.
Użytkownicy przeglądający ten temat: 1
0 użytkowników, 1 gości, 0 anonimowych