Skocz do zawartości

Witaj!

Zaloguj lub Zarejestruj się aby uzyskać pełny dostęp do forum.

Zdjęcie
- - - - -

Logic 8 warsztaty:

• Zaloguj się, aby dodać odpowiedź
209 odpowiedzi w tym temacie

#126 BocaDeMusica

BocaDeMusica
  • 210 postów
  • SkądWarszawa

Napisano 17 listopada 2008 - 10:15

Czesc. Dziwny ten watek. Jakis taki offtopicowy. Zapytanie, czy ktos z forumowiczów wie kiedy drugi etap terminu warsztatów z logica? Pisałem już dwa razy do ispot@ i cisza. Lokalizacja Warszawa (arkadia).

#127 icekub

icekub
  • 76 postów
  • Skądwawa

Napisano 17 listopada 2008 - 10:30

ja już byłem na drugiej części warsztatów poszedłem nie zapisany ale na wszelki wypadek wziołem swojego laptopa z logicem8 gdyby brakowało miejsc było tylko 5 osób

#128 icekub

icekub
  • 76 postów
  • Skądwawa

Napisano 18 listopada 2008 - 10:47

szkolenie Logic II czesc 4.12.2008 r.

#129 BocaDeMusica

BocaDeMusica
  • 210 postów
  • SkądWarszawa

Napisano 18 listopada 2008 - 12:15

Dziekuje, ja nie wiem moze cos z moim serwerem pocztowym nie tak. Za pierwszym razem odpowiedzi otrzymywałem błyskawicznie. No nic dziekuje za info, :)) pozdrawiam.

#130 accu

accu
  • 39 postów

Napisano 20 listopada 2008 - 14:30

a kiedy pierwsza czesc ? Ja bylem, mial byc pierwsza abyla druga :/

#131 Fantazyoosh

Fantazyoosh
  • 209 postów
  • SkądWarszawa

Napisano 13 grudnia 2008 - 13:36

Mam pytanie. Nagrałem próbkę bębnów w MIDI, która zajęła 1,5 bara w dowolnym tempie (akurat projekt był ustawiony na 110, ale grałem bez metronomu, ot tak). Teraz chciałbym, żeby ta próbka zmieściła się w 1 barze, ALE żeby bębny grał tak samo szybko, czyli, żeby tempo projektu zmniejszyło się do odpowiedniego poziomu. Jak to wykonać?

#132 kokos

kokos

Mr. Nice

• 7 426 postów

Napisano 13 grudnia 2008 - 15:18

6, 1 bar = jednostka ciśnienia :wink: 1 takt = jednostka metrum. "Zagrane bez metronomu" = Rubato. Oznacza to, że najprawdopodobniej Twoje tempo wachało się w trakcie grania. Teraz masz dwie możliwości: A. Wstukać ręcznie nowe tempo zbliżone do tempa zagranego fragmentu: 1. W Project Settings>Synchronization>General zaznaczasz Auto enable external sync 2. ctrl+click na Transport i w liscie zaznaczasz Sync. 3. W guziku Sync na Transport Bar z ctrl klikasz na Manual Sync (Tempo Interpreter) 4. Logic czeka na wbicie tempa za pomocą stukania w kontroler MIDI lub klawiaturę kompa B. Aby dostosować zmiany tempa użyj funkcji Beat Mapping: 1. Wybierasz i wycinasz rejon/loop do zmapowania 2. Uruchamiasz ze strony Arrange>View>Configure Global Tracks 3. Zaznaczas Tempo i Beat Mapping. 4. Pojawiają się dwa nowe ślady ; Tempo i Beat Mapping. 5. Na śladzie Beat Mapping widzisz nuty w zagrane w formie poziomych kresek 6. Niedaleko kreski poziomej pojawia się kreska pionowa. 7. Zaczynając od lewej strony, klikasz na pionową kreske i ciągniesz do najbliższej nuty która ma wypaść w TYM miejscu taktu. 8. Widzisz, jak w śladzie Tempo tworzą się nowe tempa dostosowane do miejsca nut w takcie. Rozwinięcie tematu na stronie 655 Logic Pro 8 User manual

#133 kollins

kollins
  • 38 postów

Napisano 31 stycznia 2009 - 22:35

witam, jak w Logic8 ustawić kreskę w oknie aranżu żeby stała na początku taku (na pierwszą miarę) Snap - w Cubase była taka funkcja-*, jak można rozbić partię na wiele partii - Dissolve Part? mam instrukcje po niemiecku:(, pozdrawiam kollins

#134 yavek

yavek
  • 9 postów

Napisano 18 lutego 2009 - 11:42

Musisz z menu track dodać track z tym samym instrumentem. wtedy te wszystkie slady midi będą grały na tym samym ultrabeat.

#135 pi

pi
  • 616 postów

Napisano 19 lutego 2009 - 23:40

witam,
jak w Logic8 ustawić kreskę w oknie aranżu żeby stała na początku taku
mam instrukcje po niemiecku:
pozdrawiam kollins

przecinek na klawiaturze- takt w tyl,
kropka na klawiaturze- krok w przod,

co do instrukcji, jesli pomoze ci angielska to jest zaszyta w programie- mozna do niej dotrzec albo sciagnac ze strony apple

#136 BocaDeMusica

BocaDeMusica
  • 210 postów
  • SkądWarszawa

Napisano 01 marca 2009 - 13:59

A ja znowu powracam z tym tematem: Temat czyszczenie projektu, ze zbędnych plików audio. Interesuje mnie, żeby zostało tylko to co użyte zostało w danym aranżu. I teraz tak wszedłem w projekt o nazwie x: Zrobiłem optimize files(tam jest opcja( suwak z milisekundami) nie wiem do końca po co). Znalazł jakieś 34 pliki, zrobiłem remove. Wszedłem w projekt zrobiłem Clean Up. I co widzę (że mój folder kiedy robie jabłko+ bedąc w finderze zajmując przed czynnościami wyzej wymienionymi zajmował 197 teraz zajmuje 230 MB. Dodatkowo widze że znajdują się tam pliki które wogole do projektu nienależą. Zatem moje pytanie jak skutecznie oczyścić projekt - (jedną piosenkę- utwór). Co robię źle.

#137 pi

pi
  • 616 postów

Napisano 01 marca 2009 - 17:53

Zatem moje pytanie jak skutecznie oczyścić projekt - (jedną piosenkę- utwór).
Co robię źle.

problem w tym ze w katalogu audio files znajduja sie pliki z wszystkich wersji tej piosenki,jesli masz 10 wersji sesji sejwowanych to we wszystkich musisz zrobic porzadek,

jakims rozwiazaniem jest :
-wchodzisz w audio, select unused, delete,
-zaznacz all, move to.. nowy folder chocby w tym katalogu,
- z folderu audio files usuwasz reszte/ pod warunkiem ze nie potrzebujesz/,
-jesli chcesz miec po bozemu to robisz ponownie move to... audio files,

#138 fiola1

fiola1
  • 7 postów

Napisano 09 marca 2009 - 11:04

witam serdecznie mam pytanie dotyczące tracków Bus w Mixerze. Nie mam ich kiedy otwieram Mixer, a nie potrafię ich stworzyć, a chcę wysłać na ślad efekt. Bardzo proszę o pomoc. dziękuję Fio

#139 pi

pi
  • 616 postów

Napisano 11 marca 2009 - 16:30

bus tworzysz przez wyslanie sygnalu albo z out albo send danego traku, w zaleznosci czy chcesz efekt domiksowac czy w 100% przepuscic trak przez niego, aux pojawi sie automatycznie w oknie miksera

#140 BocaDeMusica

BocaDeMusica
  • 210 postów
  • SkądWarszawa

Napisano 16 marca 2009 - 10:00

Panowie, Panie?:) jak to się robi: Opis: Ściezka audio dajmy na to 4 takty. Zaznaczam calą takim plusem(to się nazywa chyba merque tool). I potem jest jakiś skrót który tnie całą ścieżkę na równe części ( po danej mierze), tnie ale automatycznie. Efekt wynikowy ścieżka audio: materiał pocięty co ćwiartkę. Jeszcze lepiej jakby sie udało przyciąć automatycznie po każdym zerocrossing. Teraz robie to ręcznie ( i jest to po zerocrossing) ale przy 120 taktach, trzeba się trochę naciąć. Nie wiem czy opisałem to jasno mam nadzieje, że w miare tak.

#141 pi

pi
  • 616 postów

Napisano 16 marca 2009 - 11:16

Panowie, Panie?:) jak to się robi:

I potem jest jakiś skrót który tnie całą ścieżkę na równe części ( po danej mierze), tnie ale automatycznie.

Efekt wynikowy ścieżka audio: materiał pocięty co ćwiartkę.

nozyczki + alt,

co do zero crossing to nie wiem ale trudno to polaczyc, skoro tniesz na rowne, ustalone przez miejsce pierwszego ciecia odcinki,

w zakladce audio wlaczasz search zero crossing ale to moim zdanie m do pojedynczych ciec,

#142 BocaDeMusica

BocaDeMusica
  • 210 postów
  • SkądWarszawa

Napisano 16 marca 2009 - 11:38

Fajnie, sprawdzę to po powrocie do domu bo teraz z dala. Pi, a powiedz mi. Czy jakby te częsci nie miały być równe, tylko aby miał przeciąć cały materiał po zerocrossing ( rozumiem, ze to jest to miejsce gdzie sygnał dochodzi aplitudą do zera), i przycięcie w tym miejscu nie powoduje pyknięcia). To jakoś to się da zrobić? Czy to tak ręcznie trzeba.

#143 pi

pi
  • 616 postów

Napisano 16 marca 2009 - 12:18

Pi, a powiedz mi. Czy jakby te częsci nie miały być równe, tylko aby miał przeciąć cały materiał po zerocrossing To jakoś to się da zrobić? Czy to tak ręcznie trzeba.

sprobuj funkcji strip silence /zakladka audio w arange/z zaznaczonym search zerocrossing,
poprzez odpowiednie manewrowanie parametrami mozesz pociac np. bit perkusyjny na kawalki- cos jak recycle

co do pykniec, nie wiem jak masz to ustawione ale mozna w preferencjach-audio-general ustawic automatyczny crossfade dla wszystkich ciec wykonywanych w oknie arange, zatem jesli ten parametr jest dosc wysoki to czesto nie jest konieczne szukanie zerocrossing

#144 fiola1

fiola1
  • 7 postów

Napisano 30 marca 2009 - 07:41

Bardzo dziękuję pi. A czy możesz mi jeszcze powiedzieć jak wykonać automatykę wyjściowego kanału out 1-2, który w ostatnim logicu jest już na stałe po lewej stronie interfejsu, a nie ma go wśród wszystkich tracków - jaki kiedyś? fiola

#145 Pine

Pine
  • 42 postów

Napisano 30 marca 2009 - 09:15

Witam wszystkich. Odtwarzałem w Logicu około 20 trackow audio wypuszczałem je na zewnętrzne kompresory i Eq i jednocześnie zgrywałem w logicu na kolejny slad audio i niestety ( SYSTEM OVERLOOD ) i jak nigdy mi to nie wyskakiwało tak od wczoraj nie mogłem skonczyc nagrywania !!!! Juz nawet mam schizy ze cos ze sprzętem XBENCH 1.3 wyszło mi jakies 69 . Mój sprzęt to MB White C2D 2.0 i 2 G Ram dysk 320 G - 5400 obr Aha jeszcze moze istotne interface jaki uzywam to RME FF400 (bardzo grzeje kompa) Czy ktos z was miał takie problemy?

#146 pi

pi
  • 616 postów

Napisano 30 marca 2009 - 11:28

jak wykonać automatykę wyjściowego kanału out 1-2, który w ostatnim logicu jest już na stałe po lewej stronie interfejsu,

klikasz na ten kanal lewym przyciskiem myszy + ctrl i zaznaczasz zeby pojawil sie w oknie arange'u

#147 fiola1

fiola1
  • 7 postów

Napisano 30 marca 2009 - 13:55

łał. działa:)! Superdzięki!!

#148 MarcinTomaszG

MarcinTomaszG
  • 73 postów

Napisano 31 marca 2009 - 22:08

Mam pytanie: Czy Logic / SoundtrackPro nadaje się do montażu radiowego? Chodzi bardzo precyzyjne wycinanie pojedynczych zdań lub nawet słów z wypowiedzi, dopasowanie poziomu nagrań - aby brzmiało jednolicie etc.

#149 kokos

kokos

Mr. Nice

• 7 426 postów

Napisano 31 marca 2009 - 22:22

:wink: Się nada. Można powycinac mlaski, zmontować z zakładkami, wyrównać poziom, itp. itd. Ale szybszy jest proTools

#150 dredziarz

dredziarz
  • 869 postów
  • SkądKatowice, PL

Napisano 03 kwietnia 2009 - 18:36

To teraz kilka moich groszy: nagrałem ślady perkusyjne i zacząłem je sobie czyścić jednak z rozmachu wziąłem i podzieliłem tracka, który jak się później okazało jest jedną ścieżką - po prostu bębniarz przez 15 s nic nie gra. Patrz screen. No i czy da się połączyć te dwie ścieżki jakąś ciszą? Może to i pierdoła ale ciekaw jestem czy się da. Jak zrobić, żeby dodać 8 tracków audio przy czym każdy będzie kolejnym fizycznym wejściem interfejsu a nie tym samym? jak zapamiętać tracki audio? w sensie nagrywam kilka piosenek i mam już poustawiane który instrument gdzie itd. i po nagraniu jednego utworu chcę otworzyć nowy projekt na nowy utwór ale żeby nie wpisywać od nowa tych wszystkich tracków? i na koniec najciekawsze. nagrałem stopę, która jest paskudna - nie było dziury w naciągu, długo szukałem jakiegoś miejsca żeby coś dało się zrobić ale i tak efekt mnie nie zadowala. czy da się teraz jakoś ze ścieżki stopy akustycznej zrobić stopę z sampla(próbki)? w bibliotece jest dużo ciekawych próbek a ta moja prawdziwa jest złaaaa! czy da się czy trzeba będzie rysować bit? pozdrówki panowie!

Użytkownicy przeglądający ten temat: 0

0 użytkowników, 0 gości, 0 anonimowych