Skocz do zawartości

Witaj!

Zaloguj lub Zarejestruj się aby uzyskać pełny dostęp do forum.

Zdjęcie
- - - - -

Logic 8 warsztaty:

• Zaloguj się, aby dodać odpowiedź
209 odpowiedzi w tym temacie

#151 pi

pi
  • 616 postów

Napisano 03 kwietnia 2009 - 19:31

nagrałem ślady perkusyjne i zacząłem je sobie czyścić jednak z rozmachu wziąłem i podzieliłem tracka, który jak się później okazało jest jedną ścieżką - po prostu bębniarz przez 15 s nic nie gra. Patrz screen. No i czy da się połączyć te dwie ścieżki jakąś ciszą? Może to i pierdoła ale ciekaw jestem czy się da.

nie wiem czy dobrze rozumiem ale mozesz zaznaczyc oba kawalki traku i wcisnac plus/ funkcja merge, jesli nie robiles dodatkowych zabiegow na traku- powroci w poprzedniej formie, jesli byla jakias edycja/ mozna wstawic krotki odcinek na ktorym nic nie ma albo zrobic fade'y/ zostanie on zgrany z cisza w srodku

Jak zrobić, żeby dodać 8 tracków audio przy czym każdy będzie kolejnym fizycznym wejściem interfejsu a nie tym samym?

jak dodajesz 8 trakow, zaznacz ascending przy inputach

jak zapamiętać tracki audio? w sensie nagrywam kilka piosenek i mam już poustawiane który instrument gdzie itd. i po nagraniu jednego utworu chcę otworzyć nowy projekt na nowy utwór ale żeby nie wpisywać od nowa tych wszystkich tracków?

save projekt- usuwasz cale audio z media bin- save as template- otwierajac nowy projekt korzystasz z tego template

czy da się teraz jakoś ze ścieżki stopy akustycznej zrobić stopę z sampla(próbki)? w bibliotece jest dużo ciekawych próbek a ta moja prawdziwa jest złaaaa! czy da się czy trzeba będzie rysować bit?

otwierasz trak w sample editor- ctrl +M, parametrami regulujesz do porzadanego efektu

#152 cheniek

cheniek
  • 477 postów
  • SkądKraków, Poland

Napisano 03 kwietnia 2009 - 20:55

1. Nie rozumiem pytania... :)
2. Przy tworzeniu nowych ścieżek zaznaczasz kwadracik "Ascending" w oknie dialogowym - inputy będą ustawione rosnąco począwszy od tego wybranego
3. Nie ma lekko póki co - trzeba zapisać każdy kanał osobno ręcznie jako channel strip i potem otwierać w nowym projekcie. Nie ma jak ProTools i "Import Session Data"...
4. Otwierasz ścieżkę stopy w Audio Editor, wybierasz "Audio to MIDI cośtam" z menu edytora i po ustawieniu parametrów masz gotową ścieżkę MIDI z uderzeniami stopy - teraz wystarczy podłożyć brzmienie

---- Dodano 03-04-2009 o godzinie 19:57 ----
No dobra, pi był pierwszy :)

Pożądanego, przez "ż" ;)

I jeszcze jedno - usuwasz audio z Bin za pomocą PRZYCISKU DELETE, nie przy użyciu FUNKCJI DELETE FILES z menu Bin - tak możesz sobie skasować pliki na amen!!!

#153 dredziarz

dredziarz
  • 869 postów
  • SkądKatowice, PL

Napisano 03 kwietnia 2009 - 21:34

ten tego, zobaczcie sobie to co załączyłem w poście wcześniej. dałem na merge ale nic dodało mi do tej dziury żadnej ciszy. chodzi mi o sklejenie tych dwóch plików w jeden, którego połączeniem będzie cisza.

#154 pi

pi
  • 616 postów

Napisano 04 kwietnia 2009 - 09:43

zaznacz oba kawalki, zrob fade/ po 1- in, out/ merge, musi dzialac

#155 dredziarz

dredziarz
  • 869 postów
  • SkądKatowice, PL

Napisano 04 kwietnia 2009 - 22:32

okey, sprawdze później. dzięki!
wracając jeszcze do tego audio to midi. jakie wartości wybrać? tak naprawdę niewiele mi mówią te wartości... mógłby ktoś wytłumaczyć?
jeżeli utwór jest na 7/8 to zaznaczam to na dole w tym okienku z zegarem? tam gdzie standardowo jest 4/4? czy gdzieś indziej mogę?

serdeczności

---- Dodano 05-04-2009 o godzinie 10:19 ----
czy istnieje jakaś opcja, żeby wysyłając audio do midi pozbyć się przydźwięków? później muszę w piano roll czyścić całą stopę z dźwięków które zebrał mikrofon. trochę to czasochłonne... ;)

#156 pi

pi
  • 616 postów

Napisano 05 kwietnia 2009 - 11:41

okey, sprawdze później. dzięki!
wracając jeszcze do tego audio to midi. jakie wartości wybrać? tak naprawdę niewiele mi mówią te wartości... mógłby ktoś wytłumaczyć?

czy istnieje jakaś opcja, żeby wysyłając audio do midi pozbyć się przydźwięków? później muszę w piano roll czyścić całą stopę z dźwięków które zebrał mikrofon. trochę to czasochłonne...

manual logic'a stron 462-464,
zrob sobie te przyjemnosc i poruszaj tymi parametrami, najpierw ustaw rodzaj bebnow/wolne szybkie/ a potem zmieniajac granulacje wyeliminuj przydzwieki zostawiajac tylko to co chcesz

jeżeli utwór jest na 7/8 to zaznaczam to na dole w tym okienku z zegarem? tam gdzie standardowo jest 4/4? czy gdzieś indziej mogę?

pytanie czy robisz to przed czy po nagraniu , generalnie watro wiedziec przed, pomocne jest korzystanie z global track- na gorze okna arange'u-np. tempo i metrum-latwo mozna zmieniac oba parametry naawet co takt

#157 dredziarz

dredziarz
  • 869 postów
  • SkądKatowice, PL

Napisano 05 kwietnia 2009 - 15:03

już poczytałem tą instrukcję. problem w tym, że rozjeżdzają mi się pliki. oryginalny z tym midi. kiedy przy quantize daję na nazwę pliku o który mi chodzi to się rozjeżda. kiedy daję na off to też się rozjeżdza. i totalnie tego nie kumam dlaczego się coś takiego dzieje :o

---- Dodano 05-04-2009 o godzinie 15:22 ----
wszystko jasne. w sample editor miałem przesuniętą rolkę regionu stąd przesunięcia. dzięki wszystkim za pomoc!! super ten logic :)

---- Dodano 05-04-2009 o godzinie 18:58 ----
dobra, znowu zgłupiałem.
udało mi się zrobić moją stopkę pięknie w midi równo z oryginalną. kopiuję teraz mojego tracka midi i wklejam go do drugiego projektu. razem z channel stripem. no i kicha. moje midi zwalnia w porównaniu ze śladem stopy (który zresztą też wklejam) co zrobić? wiem, znaczy się domyślam żę chodzi o kwantyzację. ale nie wiem do końca jak ją zmienić.
udało mi się jakoś zrobić to równo przez eksport midi to audio.
ale tak na przyszłość to jak to zmienić?

pozdro

#158 cheniek

cheniek
  • 477 postów
  • SkądKraków, Poland

Napisano 06 kwietnia 2009 - 20:17

A ten nowy projekt ma takie samo tempo? Musi mieć takie samo.

#159 BocaDeMusica

BocaDeMusica
  • 210 postów
  • SkądWarszawa

Napisano 11 kwietnia 2009 - 11:35

Witam, życząc wesołych świąt. I mokrego dyngusa, byle by z dala od sprzętu. Tak na wstępie właściwie chciałem wszystkim podziękować, że wątek jakoś żyje, piszę jakoś bo zakładając go miałem trochę inne pomysły na jego wygląd, ale jak to w życiu bywa wszystko musi się dotrzeć. Jednak kilka osób, słusznie zauważyło, że wiele takich rzeczy już zostało poprostu napisanych, lub są inne fora ściśle poświęcone tej tematyce. (z mojej strony polecam sflogicninja) to tak dla przypomnienia. Prosze wpisać to hasło w youtube, i delektować się naprawdę świetnymi tutorialami. Dlatego lekko odpuściłem, zresztą*też z kilku spraw prywatnych, praca inżynierska, przygotowania do wejścia w sakrament małżeństwa:) Dobra koniec prywaty. Dziś święta, ale jak to my ludzie którzy bez muzy życ nie mogą nie obyło się od włączenia DAW. Chciałem uporządkować kilka rzeczy między innmi mam sample które grają*w danym projekcie. I teraz zstawiam się. Jak lepiej zrobić. Czy zostawić je jak są, kazdy na innej ścieżce(co daje około 30-40 sampli) = 40 ścieżek. Wiadomo można zrobić folder ale to nadal będzie tam 40 ścieżek. Czy lepiej wrzucić je do samplera. I odpalać jeden instrument z brzmieniami jeżęli to tak to do jakiego czyli.: 1) zostawić na śćieżkach pogrupować w folder Zrobić coś ala(template projektu), żeby zawsze wczytywał te brzmienia(chodzi głownie o kicki snare itd). 2)zaimportować wszystko do Ultrabeat 3)zaimportować wszystko do exs24(sampler) Odpowiedz uzasadnij -to nie żart chciałbym wiedzieć czemu naprzykład punkt 2 a nie 3. Lub że z doświadczenia lepiej jest zostawić na ścieżkach... Pozdrawiam:)

#160 dredziarz

dredziarz
  • 869 postów
  • SkądKatowice, PL

Napisano 13 kwietnia 2009 - 11:57

Panowie czy żeby wyeksportować miks na potrzeby masteringu trzeba osobno lewą i prawą stronę miksu wysłać? JEżeli tak to czy wystarczy zrobić bounce out1-2 z pan ustawioną na L a potem z R czy jakoś inaczej? Poza tym jeżeli chciałbym jakieś grupy przepuścić przez zewnętrzny kompresor czy preamp to czy będzie dobrze tak jak mi się wydaje. Robię solo na danej grupie, ustawiam na niej wyjście powiedzmy 3-4 które wchodzi do kompresora a z kompresora wychodzi do wejść 1-2. I daję record. Czy jakoś inaczej? pozdro i wesołych

#161 pi

pi
  • 616 postów

Napisano 13 kwietnia 2009 - 12:13

Panowie czy żeby wyeksportować miks na potrzeby masteringu trzeba osobno lewą i prawą stronę miksu wysłać? JEżeli tak to czy wystarczy zrobić bounce out1-2 z pan ustawioną na L a potem z R czy jakoś inaczej?

logic help str. 606

Poza tym jeżeli chciałbym jakieś grupy przepuścić przez zewnętrzny kompresor czy preamp to czy będzie dobrze tak jak mi się wydaje. Robię solo na danej grupie, ustawiam na niej wyjście powiedzmy 3-4 które wchodzi do kompresora a z kompresora wychodzi do wejść 1-2. I daję record. Czy jakoś inaczej?

logic help str 251

#162 dredziarz

dredziarz
  • 869 postów
  • SkądKatowice, PL

Napisano 13 kwietnia 2009 - 12:33

Instrukcję otwieram jako pierwszą zawsze. Przejrzałem ją ale nie kumam jednej rzeczy:

606 Chapter 27 Bouncing Your Project
Surround Bounce

Turn on Surround Bounce to bounce all outputs in the project surround format (File >
Project Settings > Audio > Surround Format).

i dałem na LCRS czyli jeżeli dobrze rozumiem to LEFT CENTER RIGHT SOLO
Each Surround channel is bounced to a separate file.
czy zatem teraz nie powinienem mieć dwóch ścieżek osobnych L i R?

All surround outputs are bounced simultaneously, regardless of which output channel
Bounce button is clicked (or if the Bounce window was launched via File > Bounce).
The Logic Pro > Preferences > Audio > Surround tab accesses the surround settings.

You can determine the surround output assignments in the Output tab.
nie rozumiem

za working with external effects dzięki.

#163 pi

pi
  • 616 postów

Napisano 13 kwietnia 2009 - 12:55

nie mieszaj w to surround- chyba ze potrzebujesz, interesuje cie kwestia pcm option in the bounce window file type- masz do wyboru interleaved albo split- jak wybierzesz split to zgra ci L+R osobno

#164 dredziarz

dredziarz
  • 869 postów
  • SkądKatowice, PL

Napisano 13 kwietnia 2009 - 13:05

i o to chodziło. wielkie dzięki. i cały czas mam mieć w project settings audio jako LCR skoro używam tylko dwóch monitorów, co nie?

#165 amute

amute
  • 5 postów

Napisano 06 maja 2009 - 12:12

Witam, wie ktos moze jak otworzyc w Logic 8 projekt zapisany wczesniej w Logic 6.4 ??

#166 silverball

silverball
  • 218 postów
  • Skądhome is where the heart lies

Napisano 02 czerwca 2009 - 09:20

Witam,

wie ktos moze jak otworzyc w Logic 8 projekt zapisany wczesniej w Logic 6.4 ??

Niestety, Logic 8 otwiera pliki zapisane przez Logic 7.2 i przez Logic 8. Wersji 6 nie otwiera. Kolega przez G4 z wersja 7 przenosi swoje aranże z wersji 2 do wersji 7 i dopiero wtedy przenosi na MP z wersja 8 Logic.

#167 BocaDeMusica

BocaDeMusica
  • 210 postów
  • SkądWarszawa

Napisano 26 czerwca 2009 - 14:36

Jak i gdzie ustawić, tak aby po wcisnieciu spacji logic8, nie startował mi z zatrzymanego miejsca, a startował od miejsca skad zaczał startować. Enter - odpala odpoczatku. )

#168 pi

pi
  • 616 postów

Napisano 26 czerwca 2009 - 15:54

jesli zmieniac to w key commands bo rozumiem ze nie pasuje ci skrot ktory obecnie umozliwia te czynnosc aczkolwiek chyba lepiej aby to byl inny klawisz niz spacja, mozna tez zrobic swoja konfiguracje transportu aby pojawil sie przycisk ktory realizuje to zadanie, generalnie -logic help str.109

#169 BocaDeMusica

BocaDeMusica
  • 210 postów
  • SkądWarszawa

Napisano 30 czerwca 2009 - 19:42

Dzieki Pi,

A teraz kwestia o która pytałem już wcześniej porządki, nadal nie mogę poprawnie oczyścić projektu.

1)Aktualnie przed oczami mam otwarty projekt jak go wczytuje nawet dopytuje sie o dwa pliki których niemoże znaleźć,a które są w bin.

Generalnie w Binie mam dużo różnych śmieci, których w oknie aranżu na 100% nie ma. Jeżeli bło kilka taków zostało to skompilowane do jednego.

Robiłem Optimize Files, robiłem Clean Up i nic. Tu mam łatwo, bo to tzw. testy ale w dużo bardziej rozbudowanych formach, za cholere bym się nie połapał.

2)Czy Wy jak robicie dajmy na to 10 piosenek dla tego samego wykonawcy, robicie jeden katalog projektowy? dla 10 piosenek czy dla kazdej piosenki oddzielny katalog?.

---- Dodano 30-06-2009 o godzinie 20:46 ----
I jeszcze jedno czy w logicu robiac jablko +C jablko +v - logic dubluje mi plik zwiekszajac obszar zajetosci całego projektu?

Bo mam cos takiego Claps 1.1 potem 1.2 1.3 1.4 1.5 --
I tak z większością plików...

#170 kokos

kokos

Mr. Nice

• 7 426 postów

Napisano 30 czerwca 2009 - 20:06

Po 14 latach z lodziem wiem jedno - nie wyrzucaj nic do śmieci. Dyski są tanie. Lepiej zapłacić wiecej za archiwizację, niż nie móc znaleźć tego sampla, od którego zależy życie artysty. Hahaha? NIE! Miałem sesję z płytą jazz-rock. Nie miałem miejsca na dysku archiwizacyjnym - optymalizowałem i usuwałem sample z sesji. Efekt był taki, że po 4 miesiącach, gdy artyści zebrali cash na wykupienie materiałów, okazało sie, że straciłem parę ścieżek tomów. Jazz-rock. Na perkusji wymiatacz grający przebitki na tomach a la Weather Report. Koszmar. Na szczęście miałem chłopaka, który na podstawie overheadów odtworzył ścieżki tomów samplując je z innych utworów. Koszt = 50 godzin pracy @ 50 zł.

#171 BocaDeMusica

BocaDeMusica
  • 210 postów
  • SkądWarszawa

Napisano 30 czerwca 2009 - 20:37

Kokos to jak? nie da się?:) - trzeba wyszukiwać ręcznie? ----------------------- Przed chwila zrobilem kolejny test. Nagrałem 3 tracki wykasowałem jeden plik z okna aranzu,a w binie nadal 3. Kasujac plik czasem pyta czy wykasowac czy (keep), wiec jak zrobie wykasowac to wykasuje je z bina tak jak powinien. Jak zrobie keep to juz zostaje i niby tak powinno byc. Tylko jak potem przy oczyszczaniu znaleźć te wszystkie keepy, żeby nie odsłuchwiać ręcznie fragment po fragmencie i nie wciskac deleate na znalezionym. Nie ma czegos takiego, zeby zapisywał tylko to co w aranżu?, nawet jeżeli miałbym zrobić oddzielnego sava? ---- Z testu jaki zrobiłem przenosi on również bin -------

#172 kokos

kokos

Mr. Nice

• 7 426 postów

Napisano 30 czerwca 2009 - 20:50

Zostaw te pliki w sesjach. Nie kasuj, Nie usuwaj. Odpuść

#173 BocaDeMusica

BocaDeMusica
  • 210 postów
  • SkądWarszawa

Napisano 30 czerwca 2009 - 20:51

I jeszcze jedną przypadłość zauwazyłem, otworzyłem jeszcze jeden projekt. I probojac wykasować jakiś plik z aranżu, nie pyta mnie wogole czy wykasowac z bin czy zrobic keep. Zatem od czego to zalezne?

#174 kokos

kokos

Mr. Nice

• 7 426 postów

Napisano 30 czerwca 2009 - 20:59

NICZEGO NIE KASUJ. Jeśli miałbym CAŁOŚĆ swego życia zawrzeć w jednej frazie.

#175 pi

pi
  • 616 postów

Napisano 30 czerwca 2009 - 21:08

Dzieki Pi,

nadal nie mogę poprawnie oczyścić projektu.

1)Aktualnie przed oczami mam otwarty projekt jak go wczytuje nawet dopytuje sie o dwa pliki których niemoże znaleźć,a które są w bin.

Generalnie w Binie mam dużo różnych śmieci, których w oknie aranżu na 100% nie ma. Jeżeli bło kilka taków zostało to skompilowane do jednego.

Robiłem Optimize Files, robiłem Clean Up i nic. Tu mam łatwo, bo to tzw. testy ale w dużo bardziej rozbudowanych formach, za cholere bym się nie połapał.

rzeczywiscie warto abys sie zastanowil czy warto tak sprzatac, lubisz to robic czy sa jakies bardziej racjonalne powody?
moim zdaniem po to jest porzadek w oknie aranzu aby w magazynie/bin/ moglo byc wszystko,

jesli jednak sprzatac to odkop post w ktorym mam wrazenie pisalem o tym dosc jasno,
-zapisz sesje ' save as', w bin select unused i usun z projektu/ nie z dysku/,
-select all, move to.. jakis katalog obok, masz tam tylko pliki z tej sesji,

2)Czy Wy jak robicie dajmy na to 10 piosenek dla tego samego wykonawcy, robicie jeden katalog projektowy? dla 10 piosenek czy dla kazdej piosenki oddzielny katalog?.

u mnie kazdy utwor ma swoj folder, jesli to potrzebne osobny katalog mozna zrobic przy nowszej wersji utworu, przy save as.. pojawia sie okno , zaznaczasz co ma byc skopiowane i robi to,
to praktyczne gdy chcesz komus podeslac aktualna sesje, szukanie tego w ogolnym katalogu z cala produkcja konczy sie pominieciem czegos,

I jeszcze jedno czy w logicu robiac jablko +C jablko +v - logic dubluje mi plik zwiekszajac obszar zajetosci całego projektu?
Bo mam cos takiego Claps 1.1 potem 1.2 1.3 1.4 1.5 --
I tak z większością plików...

jesli nie robisz destrukcyjnej obrobki na pliku to nie, rosnie troche plik sesji ale nie audio files,

Użytkownicy przeglądający ten temat: 1

0 użytkowników, 1 gości, 0 anonimowych