Skocz do zawartości

Witaj!

Zaloguj lub Zarejestruj się aby uzyskać pełny dostęp do forum.

Zdjęcie
- - - - -

Dlaczego niektóre iTunes Gift Cards są tak tanie na Allegro?

• Zamknięty Temat jest zamknięty
383 odpowiedzi w tym temacie

#76 BiM Service

BiM Service

user_jgora

• 972 postów
  • SkądJelenia Góra

Napisano 24 września 2008 - 08:46

ja tylko dodam od siebie, ze zakupilem 20$ i kart brak, w zwiazku z "nieosiagalnoscia" wylicytowanego kodu poprosilem o zwrot kasy na konto.

#77 sercabit

sercabit
  • 313 postów
  • SkądKraków

Napisano 24 września 2008 - 15:00

ja tylko dodam od siebie, ze zakupilem 20$ i kart brak, w zwiazku z "nieosiagalnoscia" wylicytowanego kodu poprosilem o zwrot kasy na konto.

gdzie kupowales?

kilka razy sie spotkalem z takim problemem (zanim jeszcze zaczynalem z itunes i rapidshare)

pozniej jak juz sam bylem w tym temacie, zauwazylem na czym polegaja te braki. Po prostu jest brak kontaktu z dostawca lub dostawca sam w tej chwili nie ma towaru, wiec trzeba wciskac kit kupujacym.
Sam ten kit wciskalem i nie jestem z siebie zadowolony, ze sie tym zajmowalem.

#78 oops2k

oops2k
  • 544 postów
  • SkądKrakow

Napisano 24 września 2008 - 18:52

Jeśli jednak Apple potwierdzi legalność takich transakcji a ty wykażesz że źródło jest legalne to sam kupię u Ciebie niejedną kartę/kod i będę polecał cię jako uczciwego sprzedawcę.

1. Apple na pewno nie potwierdzi legalnosci czegos takiego. Chyba ze pytanie dotyczy sprzedazy kart na TERENIE stanow - to raczej powinno byc legalne.
2. Jesli kolega moze wylegitymowac sie w jakis sposob, ze karta jest legalna to ja tez chetnie kupie.
Wiec jesli zakladasz ze 2 punkty maja byc spelnione to zapomnij o kupowaniu. Niewazne czy masz karte w rece ktora sam kupiles w Apple Store czy tez nie to wyjezdzajac poza granice USA automatycznie nie mozesz z niej korzystac! Wiec jedynie punkt 2 jesli jest na TAK to mozna przymknac oko i zakupic taka karte.

Sam padlem ofiara takiego czegos - zablokowali mi konto z paroma $ na nim - teraz wiem dlaczego. Ale chcialbym kupowac bo paranoja jest, ze jest iPhone, iPod a iTunes ani widu ani slychu. Poza tym w USA mozna kupic sporo muzyki ktorej nigdzie indziej nie dostane.

Jakby ktos chcial do z koncem pazdziernika wracam z USA wiec moge przywiezc pare kart - fizycznie kupione w sklepie, wysle poczta do osoby ktora kupi.

Maciek

---- Dodano 24-09-2008 o godzinie 20:51 ----
@Olek - to tak do informacji odnosnie podatków, ze wcale to takie oczywste nie jest.
PIT.pl: Kiedy VAT i Akcyza - podatki a handel w internecie
I to: PIT.pl: eHandel a podatki - jak legalnie kupować i sprzedawać w sieci - aukcje i podatki

#79 Olek4

Olek4
  • 592 postów
  • SkądSzczecin

Napisano 24 września 2008 - 20:54

Witam ponownie.

Właśnie otrzymałem odpowiedź od Apple. Zaznaczam że nie pytałem o sprzedaż kodów w Polsce lecz o pochodzenie tanich kodów m.in. na eBay USA i moje podejrzenia co do legalności tychże a także przypadkach kiedy konto w iTunes zostaje przyblokowane ponieważ kod okazał się być niezapłacony.

Pozdrawiam wszystkich

Hello Aleksander,

I understand that you would like to know whether you should buy iTunes gift cards from Ebay. My name is Adrian and I would be happy to answer this question.

Aleksander, I realize that their iTunes gift cards cards selling on Ebay for half the price but generally buying this cards from Ebay is not a good idea because the majority of the cards have either been stolen or have been bought with someone else's credit card which does constitutes fraud which we take at very seriously at the iTunes Store.

I suggest that you purchase from Apple Store online. Just click this link and you'll be taken to the correct page:

Apple Store (U.S.) - Choose your iTunes Gift Card

iTunes Gift Cards also are available throughout the United States at many retailers, such as book stores, grocery stores, electronics stores, drug stores, discount stores, and Apple Store retail locations, to name just a few.

Alternatively, you can purchase gifts right from iTunes. Click Buy iTunes Gifts in the main iTunes Store window to buy iTunes Gift Cards, Printable Gift Certificates, Email Gift Certificates, Allowances, and specific music, TV shows, or movies.

For purchases of more than 10 cards, call Apple's Corporate Sales team at 1-877-275-IPOD.

Thank you for your inquiry and wanting to be an informed customer.

Thank you for being part of the iTunes family.

Sincerely,

Adrian
iTunes Store Customer Support
Please Note: I work Tuesday-Saturday, 7:00-3:30

#80 sercabit

sercabit
  • 313 postów
  • SkądKraków

Napisano 24 września 2008 - 22:18

...because the majority of the cards have either been stolen or have been bought with someone else's credit card which does constitutes fraud...

O tym wlasnie pisalem.

Ktos ma jeszcze watpliwosci co do legalnosci kart iTunes sprzedawanych w Polsce w postaci kodu wyslanego na email?

Przydaloby sie sprawe naglosnic i zablokowac ten proceder na Allegro, ale watpie czy to by dalo skutek, bo dla Allegro to dodatkowy pieniadz z prowizji a tym bardziej dla skorumpowanych adminow.

Nie jeden juz probowal i mial tyle z tego co zablokowane konto i dozywotni zakaz korzystania z serwisu. Zepsuta do szpiku polityka opierajaca sie na nieopodatkowanym handlu i korupcji. Bez tego nielegalnego handlu Allegro mialoby 90% mniej przyplywu pieniedzy, wiec ja sie nie ludze.
Jedna mafia.

#81 borzar

borzar
  • 534 postów

Napisano 25 września 2008 - 04:18

1. Apple na pewno nie potwierdzi legalnosci czegos takiego. Chyba ze pytanie dotyczy sprzedazy kart na TERENIE stanow - to raczej powinno byc legalne.
2. Jesli kolega moze wylegitymowac sie w jakis sposob, ze karta jest legalna to ja tez chetnie kupie.
[...]
Sam padlem ofiara takiego czegos - zablokowali mi konto z paroma $ na nim - teraz wiem dlaczego.
[...]

Chodziło mi o potwierdzenie przez Apple, że na eBayu mogą być odsprzedawane legalne iT GC - np od hurtowników kupujący w Apple z dużymi rabatami.
Jak widać z odpowiedzi jaką otrzymał Olek4 to raczej nie jest prawdopodobne.
Twoje konto najprawdopodobniej zostało zablokowane nie dlatego że podałeś nieprawdziwe dane przy rejestracji (czyli adres z USA, a sam mieszkasz w Krakowie) a raczej ze względu na to że kod który podałeś pochodził ze skradzionej karty.

---- Dodano 25-09-2008 o godzinie 05:29 ----

Właśnie otrzymałem odpowiedź od Apple. Zaznaczam że nie pytałem o sprzedaż kodów w Polsce lecz o pochodzenie tanich kodów m.in. na eBay USA i moje podejrzenia co do legalności tychże a także przypadkach kiedy konto w iTunes zostaje przyblokowane ponieważ kod okazał się być niezapłacony.
[...]
I realize that their iTunes gift cards cards selling on Ebay for half the price but generally buying this cards from Ebay is not a good idea because the majority of the cards have either been stolen or have been bought with someone else's credit card which does constitutes fraud which we take at very seriously at the iTunes Store.

Olek,
Dzięki za przesłanie e-maila. To bardzo fair z twojej strony że pokazałeś nam ten e-mail. Czy zapytasz jeszcze swojego dostawcę o pochodzenie tych kart? To że jego płatności przechodzą przez PayPal nie oznacza weryfikacji jego towaru. Czy jeśli twój sprzedawca nie będzie mógł udowodnić legalności towaru to czy będziesz dalej u niego kupował?

#82 _krzysiek

_krzysiek
  • 1 971 postów
  • SkądŁódź

Napisano 25 września 2008 - 08:26

secrabit nie boj sie napewno odprowadza od tego podatek, 22% vatu i 50% akcyzy na fajki i alkohol, to az nadto.

#83 sercabit

sercabit
  • 313 postów
  • SkądKraków

Napisano 25 września 2008 - 08:57

...kod który podałeś pochodził ze skradzionej karty.

...To że jego płatności przechodzą przez PayPal nie oznacza weryfikacji jego towaru...

Dokladnie!

secrabit nie boj sie napewno odprowadza od tego podatek, 22% vatu i 50% akcyzy na fajki i alkohol, to az nadto.

Niby komu placi te 22% Vatu skoro faktury ani paragonu nie daje?
Zeby odprowadzac Vat trzeba miec zalozona firme, co wiaze sie z oplatami miesiecznymi w ZUS'ie itp.

Podatek od towarów i usług - Wikipedia, wolna encyklopedia

Obowiązek podatkowy

Obowiązek podatkowy powstaje z chwilą wydania towaru lub z chwilą wykonania usługi. Ustawodawca polski określił też niektóre szczególne sytuacje, w których został inaczej określony moment powstania obowiązku podatkowego:

• obowiązek podatkowy powstaje z chwilą wydania towarów - jeżeli podatnik wysyła towar nabywcy lub wskazanej przez niego osobie trzeciej,
  • obowiązek podatkowy powstaje z chwilą wystawienia faktury - jeżeli dostawa towarów lub wykonanie usługi powinno być potwierdzone fakturą,
  • obowiązek podatkowy powstaje z chwilą otrzymania przez podatnika zapłaty za wydany towar,
  • obowiązek podatkowy powstaje z chwilą wymagalności opłat - jeżeli import towarów objęty jest procedurą celną,
  • obowiązek podatkowy z tytułu importu towarów powstaje z chwilą objęcia towarów tą procedurą - w przypadku objęcia towarów procedurą celną,
  • obowiązek podatkowy powstaje z chwilą powstania długu celnego - w imporcie towarów

Drobnych przedsiębiorców (tzw. małych podatników VAT) zwalnia się z podatku wówczas, gdy wartość sprzedaży opodatkowanej nie przekroczyła łącznie w poprzednim roku podatkowym równowartości 10 tys. euro wyrażonej w złotych, a od roku 2008 50 tys. złotych. Do wartości sprzedaży nie wlicza się kwoty podatku.

50 000 zl to naprawde malo (od obrotu - nie zarobku). Policzcie sobie ze ktos sprzedaje 50$ GC iTunes za 120 zl. Takich kart sprzedaje tygodniowo 20 (sprzedaje sie wiecej - sprawdzalem na allegro). Wiec wychodzi 120 zl x 20 = 2400 na tydzien. Czyli na miesiac bedzie prawie 10 tysiecy. To sa same 50$. 100$ juz sa drozsze i mysle ze taki obrot to kwestia miesiaca czy dwoch.
Pomijajac to, ze jest to nieopodatkowane i w tym momencie jest juz nielegalne i karalne, to druga sprawa, ze Apple nie sprzedaje kodow zadnym hurtownikom (w postaci samego kodu). Mozna je kupic na stronie Apple w postaci kodu wyslanego na email (i na innych stronach zweryfikowanych ktore odprowadzaja podatek: circuitcity.com, bestbuy.com) jak i w postaci karty, ktora nam przysla do domu (chodzi o USA - niestety).

Mysle, ze dyskusja co do legalnosci dobiegla juz konca. KARTY NIE SA SPRZEDAWANE LEGALNIE. Jesli ktos ma jeszcze jakies watpliwosci niech napisze do kazdego uzytkownika allegro sprzedajacego te kody z pytaniem czy wystawia fakture. Nawet jak ma firme to nie moze wystawic faktury, bo sam je nabywa bez faktury.

Moje pytanie - czy ktos ma pomysl jak z tym skonczyc?
I prosze nie myslec, ze robie to z zazdrosci, ze ktos trzepie na tym gruba kase. Gdybym chcial to moglbym sam to sprzedawac, a zysk jest na prawde dobry (50$ GC za 10$ - przykladowo). Mam jeszcze stare maile od goscia gdzie mam jego kontakt na Yahoo! MSG, wiec kwestia paru klikniec - nie chodzi o zazdrosc, ale o uczciwosc i nie okradanie innych ludzi.
Tyczy sie to tez kont RapidShare.
To jest okradanie wlasnego panstwa. Wiem ze podatek jest za duzy ale coz. Takie prawo. Inni sprzedaja legalnie i odprowadzaja podatek i tez maja z tego dobra kase. Przez takie glupie allegro do budzetu panstwa nie trafiaja rocznie setki miliardow zlotych, z ktorych moznaby zbudowac drogi, wyremontowac szpitale, szkoly, budowac domy dziecka (moze sie zapedzilem, bo jeszcze dochodza pazerni politycy, ktorzy jak juz doczolgaja sie do koryta to nie odejda - ZABIC ICH!).

Ponawiam pytanie - ktos ma pomysl jak skonczyc z nielegalnym handlem na Allegro kontami iTunes i RapidShare?

Pozdrawiam...

#84 oops2k

oops2k
  • 544 postów
  • SkądKrakow

Napisano 25 września 2008 - 09:19

Nie ma na to pomyslu i to nazywa sie walka z wiatrakami. Jestes jeden (no moze znalazloby sie jeszcze paru zapalencow) i tyle. Jedyna sila to przekonanie ludzi o tym, ze to jest nieuczciwe ale nie ze wzgledu na podatek (jeszcze w Polsce dlugo bedzie podzial, ze jesli nie moje to niczyje wiec moze sie z tym dziac co chce) ale ze wzgledu na to, ze kody do iTunes powstaja albo z kradzionych kart albo kupowane sa przy pomocy kradzionych kart kredytowych. A to juz moze zadzialac poniewaz nikt chyba nie chce byc w sytuacji, ze nagle ktos obciazy jego konto 100$ bo na jego numer karty ktos kupil sobie GC. To chyba jest jedyna droga - uswiadomienie ludzi, ze ich kiedys tez ktos moze okrasc wiec niech teraz nie okradaja innych. Choc nie mam zludzen. Wiekszosc ludzi ma mentalnosc Kalego: jak Kali ukrasc to dobrze, ale jak Kalemu to juz zbrodnia.

#85 borzar

borzar
  • 534 postów

Napisano 25 września 2008 - 10:19

To nie jest walka z wiatrakami. Konsekwentne zwracanie uwagi na te problemy w jakimś tam momencie przyniesie efekt - sam będę regularnie to zgłaszał na Allegro.
Mam tutaj jednak propozycję do Administracji naszego forum:
Skoro walczymy z piractwem i nielegalnym udostępnianiem oprogramowania, zwracamy uwagę na nie instalowanie systemu Mac OS na nie-makowych komputerach to czy zatem nie powinniśmy na tym forum zakazać obrotu podejrzanymi kodami do sklepu iTunes i czy tego typu oferty nie powinny być usuwane z działu Giełda?
Czym innym jest jail-break iPhonu, czy odsprzedaż fizycznie posiadanej iTunes Gift Card, a niestety czym innym jest masowy obrót samymi kodami wątpliwego pochodzenia. W pierwszym przypadku nie okradamy firmy Apple, a w drugim uczestniczymy pośrednio (paserstwo bierne - jeżeli nie zadajemy sobie z tego sprawy, lub czynne jeśli o tywm wiemy) w obrocie towarem pochodzącym z przestępstwa - kody z kradzionych kart kredytowych. Wiemy o tym z postu sercabita i z zacytowanego listu od Adriana z iTunes przez olka4.

#86 ser91e

ser91e
  • 461 postów
  • SkądKraków, Poland

Napisano 25 września 2008 - 12:07

Ciężko będzie udowodnić, że ktoś sprzedaje fizyczną kartę (zdjęcia można robić jednej karcie cały czas). Ja bym był za tym, żeby całkowicie zabronić sprzedaży tych kart bo i tak nie da się ich wykorzystać legalnie w Polsce. Sam kupiłem dwie ale po tym jak dowiedziałem się skąd pochodzą na pewno już nie doładuję konta w ten sposób.

#87 sercabit

sercabit
  • 313 postów
  • SkądKraków

Napisano 25 września 2008 - 16:59

Ciężko będzie udowodnić, że ktoś sprzedaje fizyczną kartę (zdjęcia można robić jednej karcie cały czas). Ja bym był za tym, żeby całkowicie zabronić sprzedaży tych kart bo i tak nie da się ich wykorzystać legalnie w Polsce.

Sam kupiłem dwie ale po tym jak dowiedziałem się skąd pochodzą na pewno już nie doładuję konta w ten sposób.

Fizyczne karty moim zdaniem sa ok. W Polsce nie mozna ich niby uzywac ale z drugiej strony nie mozna ich tez kupic. Po komu iPod skoro nie moze sluchac na nim muzyki, ogladac filmow, uzywac aplikacji?
Legalnosc tych plikow bardziej opiera sie na tym jesli bysmy chcieli te utowry grac w jakims klubie po kupieniu ich poprzez iTunes - zly pomysl. Jednak do prywatnego sluchania ulubionej muzyki, korzystania z aplikacji nie widze nic zlego.
Problem polega w tym, ze jesli ktos kupuje GC iTunes o wartosci $100 (na Allegro) okrada tym samym osobe o ktorej nawet nie wie, dodatkowo dajac za frajer drugie $100 dla sprzedawny (z Allegro).

Moim zdaniem dopoki nie ma mozliwosci kupna w Polsce GC wszystko jest ok, jesli karty sa kupione legalnie, a nie od jakiegos tajwanczyka (tak bylo w moim przypadku).

#88 Olek4

Olek4
  • 592 postów
  • SkądSzczecin

Napisano 01 października 2008 - 10:39

Zauważyłem że jednak nie wszyscy zrozumieli myśli kryjącej się za twoją wypowiedzią :)

#89 mperlam

mperlam
  • 275 postów

Napisano 09 października 2008 - 22:57

Z tego co sie naczytalem to ladne jaja :) W takim razie nie usłyszałem jeszcze lub niedoczytalem co może sie stać jak kupię taka kartę. Czy apple może mi np zablokować konto albo coś?? Oczywiście nie chce nikogo okradać ale akurat kupiłem kartę za tanio :/

#90 borzar

borzar
  • 534 postów

Napisano 10 października 2008 - 05:44

@ mperlam Poza zablokowaniem konta przez Apple nic ci raczej nie grozi...

#91 mperlam

mperlam
  • 275 postów

Napisano 10 października 2008 - 05:59

W takim razie pieniądze etracilm?? Nie chciałbym stracić mojego konta więc nie odpale tej karty. Teraz bede kupowac tylko od forumowiczow. Olek, ile kosztuje u ciebie karta 200$ i czy twoje źródło jest legalne?? tak wogóle to nie da rady takch osób zczaic?? Przecież gdzieś musi być ich IP

#92 titleist

titleist
  • 1 postów

Napisano 15 października 2008 - 10:11

tak, kozabart jest OK, szybki, godny zaufania... ale jest jeden minus który spowodował, że przestałem u niego kupować... cena... na karcie 100$ przepłacam ok. 60zł w stosunku do innych ludzi z allegro Różnice w cenie 1 utworu (0,99$) wynoszą: 2,59 zł - najdroższy sprzedawca; 2,25 zł - kozabart; 1,69 zł - przeciętna cena; 1,60 zł - najtańszy sprzedawca

#93 arsen

arsen
  • 798 postów
  • SkądTychy, Poland

Napisano 15 października 2008 - 10:14

titleist: poczytaj na tym forum jeden wątek że sporo tych co sprzedaje po zaniżonych kosztach gift card na allegro ma kody pochodzące z kradzionych numerów kart kredytowych. Sami są nawet tego nie świadomi. Może to skutkować zablokowaniem konta na itunes.

#94 robert666

robert666
  • 8 postów

Napisano 15 października 2008 - 16:40

Witam, chcicałbym dodać kilka swoich uwag odnośnie tej dyskusji. Nie chę chronić oszustów bo zapewne niektóre osoby robią biznes z kradzionymi numerami kart, ale ostatnio wyczytałem też że cześć gift cardów ma okresloną datę ważności. Jeśli ważność wynosi 1 miesiąc to chyba lepiej sprzedać kartę o nominale 100$ za 60$ niż stracić całkowicie tą kasę. Osobiście byłem też świadkiem jak dwóch sprzedawców na allegro "poszło na noże" by zdobyć klientów i zniszczyć konkurencję sprzedając karty poniżej ich wartośći (nie 60% ale mniej niż wynika z przelicznika dolara na złotówki). W dluższej perspektywie spokojnie im się to oplaciło bo po zniknięciu słabszego sprzedawcy ceny podskoczyły.

#95 sercabit

sercabit
  • 313 postów
  • SkądKraków

Napisano 15 października 2008 - 17:13

Witam, chcicałbym dodać kilka swoich uwag odnośnie tej dyskusji. Nie chę chronić oszustów bo zapewne niektóre osoby robią biznes z kradzionymi numerami kart, ale ostatnio wyczytałem też że cześć gift cardów ma okresloną datę ważności. Jeśli ważność wynosi 1 miesiąc to chyba lepiej sprzedać kartę o nominale 100$ za 60$ niż stracić całkowicie tą kasę. Osobiście byłem też świadkiem jak dwóch sprzedawców na allegro "poszło na noże" by zdobyć klientów i zniszczyć konkurencję sprzedając karty poniżej ich wartośći (nie 60% ale mniej niż wynika z przelicznika dolara na złotówki). W dluższej perspektywie spokojnie im się to oplaciło bo po zniknięciu słabszego sprzedawcy ceny podskoczyły.

Przypadki ktore omawiasz moim zdaniem nijak maja sie do dyskusji.
Odnosnie GC z krotkim okresem waznosci - to sa pojedyncze przypadki. Tutaj dyskusja jest o osobach ktore sprzedaja ten caly towar w hurtowych ilosciach.

Wykoszenie konkurencji? Z wlasnego doswiadczenia wiem, ze zeby tym handlowac trzeba sie oplacac adminom z Allegro. Wiec albo ktos komus grubo posmarowal, albo szybko zakonczyl kariere na Allegro.
Jeszcze co do oplacalnosci tych kart... Sprzedajac 100$ GC za 60$ (okolo 150 zl) i tak sie oplaca. Zalezy kto ma jakie dojscia, ale nikt by nie sprzedawal taniej tylko po to zeby zniszczyc konkurencje i dolozyc do interesu. Skoro sprzedawal tak tanio, to znaczy ze jeszcze taniej kupowal.

#96 MotoGP

MotoGP
  • 244 postów

Napisano 15 października 2008 - 17:19

Mi nie są potrzebne fizyczne karty. Nie mam ochoty płacić zasranej poczcie polskiej za doręczenie zupełnie niepotrzebnego kawałka papieru.

#97 robert666

robert666
  • 8 postów

Napisano 15 października 2008 - 18:28

Odnosnie GC z krotkim okresem waznosci - to sa pojedyncze przypadki. Tutaj dyskusja jest o osobach ktore sprzedaja ten caly towar w hurtowych ilosciach.

Uważam, że jeżeli choć jedna osoba sprzedaje GC niekradzione przy pomocy lewych kart kredytowych trzeba to zaznaczyć a nie wszystkich wrzucać do jednego worka z karteczką "Złodzieje".
Nie będę zaprzeczać że są osobnicy którzy kradną (być może robi to większość hadlujących tanimi GC, nie wiem), ale jestem pewien że nie robią tego wszyscy.
Poza tym gdzieś GC "prawie przeterminowane" lądują. Może i to wprowadzanie tych kart w ponowny obieg jest nielegalne z punktu widzenia Apple, ale w takim wypadku nie można mówić o okradaniu fizycznych osób.
Wykończenie konkurencji ma sens (z punktu widzenia sprzedawcy). Np. sprzedawca na 2 tygodnie obniża ceny by potem przez kilka miesięcy czerpać spokojnie z biznesu profity.

#98 sercabit

sercabit
  • 313 postów
  • SkądKraków

Napisano 16 października 2008 - 07:01

Uważam, że jeżeli choć jedna osoba sprzedaje GC niekradzione przy pomocy lewych kart kredytowych trzeba to zaznaczyć a nie wszystkich wrzucać do jednego worka z karteczką "Złodzieje".
Nie będę zaprzeczać że są osobnicy którzy kradną (być może robi to większość hadlujących tanimi GC, nie wiem), ale jestem pewien że nie robią tego wszyscy.
Poza tym gdzieś GC "prawie przeterminowane" lądują. Może i to wprowadzanie tych kart w ponowny obieg jest nielegalne z punktu widzenia Apple, ale w takim wypadku nie można mówić o okradaniu fizycznych osób.
Wykończenie konkurencji ma sens (z punktu widzenia sprzedawcy). Np. sprzedawca na 2 tygodnie obniża ceny by potem przez kilka miesięcy czerpać spokojnie z biznesu profity.

nie chce mi sie juz nikogo uswiadamiac a napewno nie przekonywac.
stwierdzam jednak, ze nie masz zupelnie pojecia jak to dziala.

#99 borzar

borzar
  • 534 postów

Napisano 16 października 2008 - 13:32

(...)

Sprzedawanie na Allegro wirtualnego towaru jakim są kody do GC nijak się nie ma do prawdziwego rynku towarami gdzie rządzą zupełnie inne prawa. Na Allegro przy GC nie ma się magazynu, przedstawicieli handlowych, często sprzedający nie płacą ZUSu (bo nie mają prawdziwej firmy), bywa że nie płacą podatków od sprzedanych towarów i nie ma wielu podobnych do tego typu kosztów dodatkowych które potrafią wykończyć prawdziwe przedsiębiorstwo w ramach długotrwałej wojny cenowej o udział w rynku. Na Allegro iT GC sprzedawane są po cenie która sprzedający uznaje za słuszną, czyli opłacalną (z większą lub mniejszą marżą). Nikt nie jest kretynem by sprzedawać (na Allegro czy jakim kolwiek innym serwisie) towary poniżej kosztów ich nabycia - bo komu będzie robił krzywdę sprzedający - konkurentowi??? Nie, raczej tylko sobie.
Pomyśl logicznie. Na prawdziwym rynku (jak np hurtownie art budowlanych) silniejszy może wykończyć słabszego obniżając długotrwale koszty towaru w przypadku gdy np. słabszy konkurent kupuje towar do obrotu z odroczonym terminem płatności. Wtedy mniejszy/słabszy popada w coraz większe długi aż ogłasza bankructwo. Na Allegro w tym przypadku sprzedający nie posiadają towaru z odroczonym terminem płatności i tutaj taka walka cenowa nie ma sensu. Obniżając cenę sprzedaży poniżej kosztów zakupu sprzedający sam sobie by szkodził, więc absolutnie nie masz racji.

#100 robert666

robert666
  • 8 postów

Napisano 16 października 2008 - 14:51

To że ktoś sprzedaje na allegro GC o wartośći 100$ za 60$ nie oznacza że zapłacił za nią 100$. Nie oznacza też że ją ukradł przy pomocy lewej karty kredytowej. Jeszcze istnieje cośtakiego jak domniemanie niewiności w Polsce. Ale nie na tym forum. PS. Dziś jest promocja w Orange - doladuj powiedzmy za 50zł a 2x tyle pojawi się na twoim koncie. Przecież to niemożliwe, bo przecież jak z 50zł można zrobić 100zł? Orange ewidentnie traci 50zł.

Użytkownicy przeglądający ten temat: 2

0 użytkowników, 2 gości, 0 anonimowych