Dlaczego niektóre iTunes Gift Cards są tak tanie na Allegro?
Napisano 16 października 2008 - 14:54
Napisano 16 października 2008 - 18:33
To że ktoś sprzedaje na allegro GC o wartośći 100$ za 60$ nie oznacza że zapłacił za nią 100$. Nie oznacza też że ją ukradł przy pomocy lewej karty kredytowej. Jeszcze istnieje cośtakiego jak domniemanie niewiności w Polsce. Ale nie na tym forum.
PS. Dziś jest promocja w Orange - doladuj powiedzmy za 50zł a 2x tyle pojawi się na twoim koncie. Przecież to niemożliwe, bo przecież jak z 50zł można zrobić 100zł? Orangeewidentnie traci 50zł.
Hmm... Właśnie widać, że nie rozumiesz tego co napisałem. Chciałem ci tylko wytłumaczyć, że dumpingowe obniżenie ceny przez 2 tygodnie przez sprzedawcę na Allegro nie spowoduje wykoszenie mu konkurencji na tym serwisie aukcyjnym.
Koniec. Ani tobie, ani nikomu innemu niczego nie insynuowałem.
Napisano 16 października 2008 - 19:02
Napisano 17 października 2008 - 09:43
Napisano 17 października 2008 - 11:53
EDIT2: Chciałem zwrócić uwagę na początku mojej dyskusji że nikogo nie można nazywać złodziejem jeśli nie ma się dowodów. To był cel mojej wypowiedzi.
Skonczmy juz ta jalowa dyskusje. KAZDA karta na allegro sprzedawana tanio pochodzi z nielegalnego zrodla. Chyba, ze ktos pozbywa sie niechcianego prezentu albo po prostu z glupim na glowe sie zamienil.
"The fact is that US iTunes music store wholesale price is $0.70 per song. Anyone selling an iTunes for less than 70% face value is automatically losing money (especially when you consider eBay and PayPal fees reduce profits by about 10%)... unless they got the card for free of course. True, that some folks get iTunes gift certificates as unwanted gifts and seek to get rid of them on eBay. But is it likely that a seller located outside of the US got 10 of them at the same time as gifts? Probably not. Most likely the cards were purchased from a stolen credit card"
Napisano 17 października 2008 - 18:31
KAZDA karta na allegro sprzedawana tanio pochodzi z nielegalnego zrodla.
uwierz mi, że NIE..

są i też legalne źródła, jednak sprzedający wycofują się z interesu bowiem kupujący sięgają po tańsze karty, z których legalnośćią bywa różnie :-P
Napisano 18 października 2008 - 09:14
uwierz mi, że NIE..
są i też legalne źródła, jednak sprzedający wycofują się z interesu bowiem kupujący sięgają po tańsze karty, z których legalnośćią bywa różnie :-P
Widać nie czytaleś wszystkich 8 stron tego tematu. Wszystkie kody CG wykorzystane poza granicami USA (a Polska chyba się do tego zalicza) jest nielegalna KROPKA

Pozyskanie karty przez sprzedawców może i jest legalne ale wykorzystanie ich do sprzedaży w Polce nie;]
Dziś przeczytałem ten temat... wczoraj kupiłem taką karte na allegro... niestety, a może i nie niestety... w jaki inny sposób miałbym zdobyć kase na koncie i pokupować sobie gierki do mojego iphonika?

Napisano 18 października 2008 - 18:43
Wszystkie kody CG wykorzystane poza granicami USA (a Polska chyba się do tego zalicza) jest nielegalna KROPKA
![]()
Nie tylko w USA Istnieją GC. W innych "cywilizowanych" krajach też.
[url=http://store.apple.com/Apple/WebObjects/ukstore?family=iTMSmusiccard]Apple Store - U.K. - iTunes Music Cards[/url]
@karpiu1986
Jedyne uczciwe wyjscie to prawdziwa karta kredytowa, bo na polskie GC to raczej nie mamy co liczyc zbyt szybko.
Podobno karta kredytowa dodawana do konta walutowego w euro z BZWBK działa. Sprawdzę to za ok. 2 tygodnie.
Napisano 19 października 2008 - 03:36
Napisano 19 października 2008 - 18:57
Napisano 20 października 2008 - 19:20
Napisano 20 października 2008 - 19:27
Widać nie czytaleś wszystkich 8 stron tego tematu. Wszystkie kody CG wykorzystane poza granicami USA (a Polska chyba się do tego zalicza) jest nielegalna KROPKA
no dobra chyba, że tak

szczerze mówiąc nie wziąłem tego pod uwagę, a wątek już obserwuję od dłuższego czasu, jednak nie wypowiadałem się w nim ponieważ nie miałem wyrobionej opinii na ten temat. ogólnie rzecz biorąc, w naszych polskich warunkach lepiej zaopatrywać się w muzykę w sklepach z prawdziwego zdarzenia, niż w muzycznym sklepie iTunes.:-(
Napisano 20 października 2008 - 21:33
z takim ostatecznym ferowaniem opinii na temat legalnosci badz nie odsprzedazy giftcard'ow bym sie wstrzymal. fakt, ze zdaje sie nie jest to zgodne z warunkami jakie stawia apple ale to nie znaczy ze apple moze sobie zabronic odsprzedazy kawalka plastiku (czy tam papieru). to co ktos zrobi z takim przedmiotem to juz inna bajka.
co nie znaczy ze taki proceder popieram. wolalbym widziec pelnowartosciowe itms w polsce i ludzi kupujacych na pewno legalnie.
ps nikt nie zwrocil uwagi ze takie gc sa dodawane do roznych produktow jako bonus i popularny jest proceder sprzedarzy takich zestawow odzielnie kazdy za nizsza cena ale sumarycznie za wiecej niz wyniosl koszt zakupu. kazdy market elektryczny tak robi wiec czemu nie prywatne osoby?
Czy Ty wiesz o czym piszesz? Tu temat byl o sprzedawanych HURTOWO GC iTunes a nie o pojedynczych "lepkach" co odsprzedaja bo nie wiedza jak jej uzyc.
Napisano 21 października 2008 - 15:48
ps nikt nie zwrocil uwagi ze takie gc sa dodawane do roznych produktow jako bonus i popularny jest proceder sprzedarzy takich zestawow odzielnie kazdy za nizsza cena ale sumarycznie za wiecej niz wyniosl koszt zakupu. kazdy market elektryczny tak robi wiec czemu nie prywatne osoby?
czasowe i/lub promocyjne kody są czasami tylko na jedną piosenkę/utwór i można je spotkać w USA np. jako bonus/dodatek pod nakrętką od butelki z jakimś napojem jak Pepsi - kilka lat temu pamiętam że przez tydzień pobytu w Stanach zebrałem ze dwadzieścia tego typu kodów
wróciłem z tymi kodami/nakrętkami do kraju i jakież było moje zdziwienie (o naiwny!!!

wracając do początku tematu - pytanie moje z pierwszego postu było nie o pojedyncza gift kartę do iTS którą odsprzedaje ktoś jako nietrafiony prezent ale o hurtowe sprzedawanie 20 kart po odpowiednio 20, 50 i 100 $ - a bywają tacy hurtownicy na Allegro co na jeden raz mają po sto kilkadziesiąt kart w ofercie na kilku aukcjach
temat początkowy właściwie to już został wyjasniony i chyba specjalnie nie ma sensu wracać do tej dyskusji
Napisano 23 października 2008 - 18:52
Napisano 25 października 2008 - 22:25
Napisano 25 października 2008 - 22:40

Napisano 26 października 2008 - 01:14

Napisano 27 października 2008 - 14:42
Napisano 28 października 2008 - 17:26
Napisano 28 października 2008 - 20:06

Napisano 09 listopada 2008 - 14:31

Napisano 10 listopada 2008 - 00:52
Napisano 10 listopada 2008 - 11:02
Ja również kupiłem i wszystko jak wyżej! Polecam.
Po zarejestrowaniu jest jakiś termin ważności karty, czy jej ważność jest bezterminowa?
To chyba jest tak, ze po zakupie masz jakis tam czas na zrealizowanie jej. Ale nie dam glowy.
Napisano 10 listopada 2008 - 12:59
Użytkownicy przeglądający ten temat: 2
0 użytkowników, 2 gości, 0 anonimowych