Skocz do zawartości

Witaj!

Zaloguj lub Zarejestruj się aby uzyskać pełny dostęp do forum.

Zdjęcie
- - - - -

[Fotografia] Sprzęcior FOTO

• Zaloguj się, aby dodać odpowiedź
158 odpowiedzi w tym temacie

#76 luke_z

luke_z
  • 414 postów
  • SkądBydgoszcz

Napisano 07 sierpnia 2007 - 13:05

No piękne Panowie macie sprzęty... :P to może ja zaskocze swoim zestawem do focenia:
Zenith 312m + klika obiektywów m42(długi zoom 80-200mm, krotki zoom 35-70mm Beroflex, oprócz tego protreciak 85mm Pentacor i klka mniejszych stałek, aha i MTO 1000mm). Do tego jeszcze mieszek macro i tak próbuje fotografii różnego typu od kilku lat ale powoli jak finanse pozwolą chciałbym jakiegoś Pentaxa ist D, DS lub K110 kupić bo już powoli męczy mnie analog na Zenithcie (pozatym wywoływanie w Fotolabie staje sie chyba mało opłacalne).Czas zrobić krok na przód bo trudno się rozwijać jak sie nie jest pewnym czy jakość zdjęc to twoja wina czy puszki ktorą focisz ;)
Jak kogoś interesuje: Moja galeria
Niestety w większości są to skany ze zdjęć lub negatywów dlatego czasmi jest widać spadek jakości :roll:

#77 JSG

JSG
  • 5 459 postów

Napisano 07 sierpnia 2007 - 13:23

No piękne Panowie macie sprzęty... :P to może ja zaskocze swoim zestawem do focenia:
Zenith 312m + klika obiektywów m42(długi zoom 80-200mm, krotki zoom 35-70mm Beroflex, oprócz tego protreciak 85mm Pentacor i klka mniejszych stałek, aha i MTO 1000mm). Do tego jeszcze mieszek macro i tak próbuje fotografii różnego typu od kilku lat ale powoli jak finanse pozwolą chciałbym jakiegoś Pentaxa ist D, DS lub K110 kupić bo już powoli męczy mnie analog na Zenithcie (pozatym wywoływanie w Fotolabie staje sie chyba mało opłacalne).Czas zrobić krok na przód bo trudno się rozwijać jak sie nie jest pewnym czy jakość zdjęc to twoja wina czy puszki ktorą focisz ;)
Jak kogoś interesuje: Moja galeria
Niestety w większości są to skany ze zdjęć lub negatywów dlatego czasmi jest widać spadek jakości :roll:

Nie zaskoczysz :)
Moim ulubionym aparatem, z którego zrezygnowałem na rzecz yashica- choć nadal nie mam serca sprzedać zestawu jest zorkij S z 35 2.8 50 2.0 i 85 2.0 z zeissowskim celownikiem uniwersalnym typu rewolwer.
Co do pentaxa- K10D to rewelacja może warto pomyśleć o jakiś ratach? Pentax ma tą zaletę że nie będziesz musiał rezygnować ze szkieł manualnych m42 które są w pełni obsługiwane przez cyfrową puszkę- poza odczytywaniem przysłony.

#78 Samp

Samp
  • 228 postów
  • SkądWarszawa

Napisano 07 sierpnia 2007 - 19:52

No, a ja właśnie od zawsze otaczam się Pentaxami. Ktoś jeszcze? W tej chwili mój zestaw to K10D i obiektywy do niego dwa kity: 18-55 f/3.5-5.6, 50-200 f/4.5-5.6 (ten jest ciemny, ale naprawdę przyzwoity) i kilka stałek: SMC-FA 50 f/1.4, SMC-A 50 1.7, SMC-M 50 f/1.7, SMC-M 50 f/2. Szukam teraz Biometara 80 f/2.8, z którym będę eksperymentował z efektem lensbaby. Dodatkowo mam jeszcze analogowy korpus ME Super (za nic się tego nie pozbędę, piękny szlachetny aparat), a w przeszłości miałem MZ-6 (też bardzo fajny, ale nie ma szans w porównaniu z K10D).

#79 fotodawido

fotodawido
  • 55 postów
  • SkądWarszawa/Poznań

Napisano 07 sierpnia 2007 - 20:41

ja tam w zadne nikony nie wierze i dlatego kiedys zainwestowalem w profesjonalnego Canona...;) EOS 1 D Mark II N, EOS 20D... i pare roznych szkielek... nie ma nic lepszego do obrobki jak FOTOSTATION...

#80 ozz

ozz
  • 1 129 postów
  • SkądBiałystok

Napisano 07 sierpnia 2007 - 20:54

ja tam w zadne nikony nie wierze i dlatego kiedys zainwestowalem w profesjonalnego Canona...;)
EOS 1 D Mark II N, EOS 20D... i pare roznych szkielek...
nie ma nic lepszego do obrobki jak FOTOSTATION...

design canona mi sie nie podoba i nikon lepiej wspolpracuje z lampa blyskowa ..
na + canona to autofokus i to ze powiekszyli bagnet przez co maja tansze szkla ...

#81 kokos

kokos

Mr. Nice

• 7 426 postów

Napisano 07 sierpnia 2007 - 22:14

6, Leica M6, Summicron 1:2/35 ASPH, Summicron 1:2/50, Summicron 1:2/90 (wersja kanadyjska), Elmar 1:4/135 Fuji Reala 100 Zestawik mieści się w małym plecaczku z miejscem na kurtkę. W 75% przypadków używam samego aparatu z Summicron 1:2/35 ASPH. Koszt takiego zestawu jest niewielki w porównaniu do jakości wykonania sprzętu i jakości obrazowania.

#82 reRESERVEDFX

reRESERVEDFX

/////AMG

• 2 111 postów
  • SkądBurr Ridge, IL

Napisano 07 sierpnia 2007 - 23:23

No tak Leica to rakieta, dostalem takowa na urodziny, ale sprzedalem bo taki aparat jak narazie jest nie potrzebny. Moj Nikon D40 sprawuje sie wysmienicie. Mysle teraz o dolozeniu jakiegos dodatkowego szkla bo zoom 18-55mm jest niedostateczny do niektorych rzeczy.

#83 ozz

ozz
  • 1 129 postów
  • SkądBiałystok

Napisano 07 sierpnia 2007 - 23:55

z leici to chcialbym miec to

Dołączona grafika

#84 JSG

JSG
  • 5 459 postów

Napisano 08 sierpnia 2007 - 06:06

z leici to chcialbym miec to

Dołączona grafika

I tu zaczynają się*schody. M8 to niestety żadna rewelacja. Ni jak ma się*ona do legendy firmy.

Co do samej leici to chyba marzenie każdego fotografującego.
Optyka jest rewelacyjna. Podobną jakość oferuje jedynie zeiss w swojej nowej lini obiektywów małoobrazkowych na m42, do nikona i pentaxa.

Ja osobiście zachorowałem na R8/9 z przystawką cyfrową Choć posiadanie m5-7 chociaż z 35mm to marzenie które kiedyś zrealizuje :D ale po kolei z zorki do yashici z yshici do bessy R (1-3) z bessy do leici :D wszystko w swoim czasie.

Kokos z tego co wiem masz jeszcze eosa :twisted: i z tego co pamiętam mieliśmy się wybrać na plener- wczoraj byłem w porcie praskim- światło było rewelacyjne :D niestety zdjęcia mam na iPod a zapomniałem do studia kabala :evil:

#85 BatMan

BatMan
  • 414 postów
  • SkądKościerzyna

Napisano 08 sierpnia 2007 - 09:39

A co powiecie o Panasonicu DMC-L1? wart zainteresowania?

#86 JSG

JSG
  • 5 459 postów

Napisano 08 sierpnia 2007 - 10:05

A co powiecie o Panasonicu DMC-L1? wart zainteresowania?

Chyba nie ten temat nie na tym forum... polecam http://forum.fotopolis.pl
Tu w zasadzie wymieniamy sobie luźne uwagi i trochę dywagujemy o sprzęcie- tam prawdopodobnie uzyskasz precyzyjniejszą odpowiedz

#87 G3d

G3d
  • 49 postów
  • SkądWarszawa

Napisano 08 sierpnia 2007 - 11:59

design canona mi sie nie podoba i nikon lepiej wspolpracuje z lampa blyskowa ..
na + canona to autofokus i to ze powiekszyli bagnet przez co maja tansze szkla ...

eee nie wiem na jakiej podstawie tak piszesz i czy kumasz marka drugiego ;)
Wczesniej pisales o tym ze d200 to ~d80 wiec ehem.... sorry, ale podwazyles troche kompetencje :P ;)

#88 ozz

ozz
  • 1 129 postów
  • SkądBiałystok

Napisano 08 sierpnia 2007 - 12:26

eee nie wiem na jakiej podstawie tak piszesz i czy kumasz marka drugiego ;)
Wczesniej pisales o tym ze d200 to ~d80 wiec ehem.... sorry, ale podwazyles troche kompetencje :P ;)

to moje zdanie ze mi sie nikon bardziej podoba
co do porownania d200 i d80 przed zakupem przeczytalme naprawde duzo recenzji i widzialem wiele fotek z obu aparatow . trwalszy korpus i starsza technologia vs amatorkisi korpus i nowe bebechy
wiec wybralem bardziej amatorski (nie skorzystal bym z wielu dobrodziejstw profesjonalnego brata) a roznice w cenie przeznaczylem na szklo ...

#89 KEEK

KEEK
  • 75 postów
  • SkądWarszawa

Napisano 08 sierpnia 2007 - 12:30

Leica to chyba jedna z najbardziej przereklamowanych marek na swiecie. Jej zlote lata i niezawodnosc skonczyla sie na modelu M3, moze M4. Pozniej bylo tylk pod gorke. Niedomykajaca sie migawka, zerwane liczniki, samorozkrecajace sie obiektywy i wiele innych uciazliwych w codziennym uzytkowaniu drobiazgow. Firma wygrala jedynie tym, ze kiedy Nikon i Canon zrezygnowali, jako jedyna pozostala przy konstrukcji aparatow dalmierzowych, ktore daja niesamowite mozliwosci w fotografowaniu na ulicy. Dopiero w latach dziewiecdziesiatych pojawil sie renesans tego rodzaju sprzetu. Najpierw Cosina ze swoim Voigtlanderem, Konica, Zeiss Ikon, troszeczke bardziej zmotoryzowany Contax i srednioformatowe Mamiye i Bronica. Najbardziej rozbawila mnie informacja - podaje za fotopolis: "W informacji prasowej o nowych szkłach producent podkreśla powrót do tradycji przy produkcji linii Summarit-M. Przede wszystkim wszystkie egzemplarze są produkowane ręcznie w fabryce firmy w Solms w Niemczech." - czyli tak jakby sami przyznawali sie do wczesniejszej robionej tandety. Moze im sie uda. Podobno MP jest bardziej niezawodna - zycze im tego z calego serca. Badz co badz przez szesc lat bylem ich wiernym uzytkownikiem. Zastanawiam sie tylko ktory model byl "rakieta"? PS. Fotostation nie jest dobrym programem kiedy przerzuca sie na nim 10000 zdjec dziennie. Niestety nie ma dla niego sensownej alternatywy.

#90 BiM Service

BiM Service

user_jgora

• 972 postów
  • SkądJelenia Góra

Napisano 08 sierpnia 2007 - 12:39

To i ja sie pochwale swoim skarbem :) Zenza Bronica SQ-B + szkielka 80mm/110mm/150mm/250mm + gossen sixstar w jedynym slysznym formacie 6x6 ;) Pzdr

#91 KEEK

KEEK
  • 75 postów
  • SkądWarszawa

Napisano 08 sierpnia 2007 - 12:49

To jeszcze maloobrazkowy standard do szczescia.

#92 G3d

G3d
  • 49 postów
  • SkądWarszawa

Napisano 08 sierpnia 2007 - 13:00

a roznice w cenie przeznaczylem na szklo ...

A to akurat dowod rozsadku i swietna decyzja :)
Szklo to podstawa, aczkolwiek w cyfrach nie liczy sie juz tylko szklo.

#93 kokos

kokos

Mr. Nice

• 7 426 postów

Napisano 08 sierpnia 2007 - 13:03

Leica to chyba jedna z najbardziej przereklamowanych marek na swiecie. ... Badz co badz przez szesc lat bylem ich wiernym uzytkownikiem. Zastanawiam sie tylko ktory model byl "rakieta"?

Leica nigdy nie była "przereklamowana". Legendę o tym aparacie i szkłach Leitz tworzyli użytkownicy, nie dział marketingowy jak u Canona czy Nikona.

KEEK - jakichi modei Leica używałeś przez te 6 lat ? Żaden Ci nie działał poprawnie ? Nie miałeś gwarancji ? Miałeś pecha ? Współczuję.

Mój M6 właśnie zaliczył wywrotkę kajaku (słodka woda), suszenie i oczywiście konserwację. Używam go od 1997 w podróżach i nie zaobserwowałem szczególnych różnic między tym modelem a M3 mojego dziadka...

Fakt, pierścień regulacji przysłony w Summicron 1:2/50 mógłby być lepiej zpasowany :smile:

@JSG - R8+cyfrowy back... mmmmmmmiodzio. O plenerku nie zapomniałem....

#94 KEEK

KEEK
  • 75 postów
  • SkądWarszawa

Napisano 08 sierpnia 2007 - 13:27

KEEK - jakichi modei Leica używałeś przez te 6 lat ? Żaden Ci nie działał poprawnie ? Nie miałeś gwarancji ? Miałeś pecha ? Współczuję.

Mój M6 właśnie zaliczył wywrotkę kajaku (słodka woda), suszenie i oczywiście konserwację. Używam go od 1997 w podróżach i nie zaobserwowałem szczególnych różnic między tym modelem a M3 mojego dziadka...

Fakt, pierścień regulacji przysłony w Summicron 1:2/50 mógłby być lepiej zpasowany :smile:

@JSG - R8+cyfrowy back... mmmmmmmiodzio. O plenerku nie zapomniałem....

R5, R6.2, R7, M6 - krotko. Nie pisze, ze psuly sie wszystkie. gdyby tak bylo nikt by ich nie kupowal. Po prostu ich wpadki w codziennym uzytkowaniu byly dosyc uciazliwe. I oczywiscie nie pisze tego tylko z wlasnego doswiadczenia. A tak przy okazji - jako, ze jestes uzytkownikiem Mki. Zerknij sobie kiedys w wizjer dalmierzowej Mamiyi :)
Aha - najwieksza legende zrobili tej firmie fotografujacy M3ka i wczesniejszymi. Po prostu wtedy nie bylo innych sprzetow. Poza tym i tak gdybym mial wrocic do malego obrazka i cyfry, pierwszymi zakupami bylyby MP lub M8.

#95 Artus

Artus
  • 33 postów

Napisano 08 sierpnia 2007 - 14:37

Trochę z innej paczki, ale fotografii jak najbardziej dotyczy :) Adoptuję pokój w biurze na półprofesjonalne studio foto i mam dylemat, na jaki kolor mam pomalować ściany i jaki kolor wykładziny dobrać? Wyczytałem, że akceptowalne to biały, szary i czarny! I na jaki tu się zdecydować? Studio ma być przeznaczone głównie do fotografowania packshotów. Jeśli chodzi o sprzęt to będę używał Nikona D70S + 2 softboxy Elfo.

#96 KEEK

KEEK
  • 75 postów
  • SkądWarszawa

Napisano 08 sierpnia 2007 - 14:41

Wyczytałem, że akceptowalne to biały, szary i czarny!.

W innym przypadku bedziesz mial zafarb na zdjeciu.

#97 Artus

Artus
  • 33 postów

Napisano 08 sierpnia 2007 - 14:43

W innym przypadku bedziesz mial zafarb na zdjeciu.

No tak, ale który z tych 3 lepszy?

#98 JSG

JSG
  • 5 459 postów

Napisano 08 sierpnia 2007 - 14:56

Białe ściany i sufit sprawdza się najlepiej, betonowa podłoga pokryty szarą farbą olejną- są takie do podłóg do garaży itp... (szary powinien być ok 50%)

Przewertuj kilka postów na fotopolis w dziale studio: http://forum.fotopol...ewforum.php?f=3 jak nie znajdziesz opisz swoją sytuacje w nowym wątku- choć podobny był.

Albo napisz do mnie maila/pw- moja firma specjalizuje się w wyposażaniu powierzchni studyjnych

---- Dodano 08-08-2007 o godzinie 14:02 ----

Białe ściany i sufit sprawdza się*najlepiej, betonowa podłoga pokryty szarą farbą olejną- są takie do podłóg do garaży itp... (szary powinien być ok 50%)

Przewertuj kilka postów na fotopolis w dziale studio: http://forum.fotopol...ewforum.php?f=3 jak nie znajdziesz opisz swoją sytuacje w nowym wątku- choć podobny był.

Albo napisz do mnie maila/pw- moja firma specjalizuje się w wyposażaniu powierzchni studyjnych

Co do leici... trochę może to dziwnie wygląda ale faktycznie w momencie kiedy nikon wycofał się z rynku dalmierzówek, konkurencja stopniała niestety stracili impet- nikon seri S w końcowej fazie produkcji zarówno pod kontem optycznym jak i mechanicznym wyprzedzały M3...
Nieco... szczątki informacji http://www.fotopolis...ndex.php?n=6181
Kiedyś S2 widziałem na giełdzie naprawdę fajna rzecz- tyle że to 50letni emeryt...

#99 KEEK

KEEK
  • 75 postów
  • SkądWarszawa

Napisano 08 sierpnia 2007 - 18:22

Jaki emeryt? Dwa lata i emeryt?:
http://www.cameraque...nrfblsp2005.htm :D

#100 Samp

Samp
  • 228 postów
  • SkądWarszawa

Napisano 08 sierpnia 2007 - 20:16

To i ja sie pochwale swoim skarbem :)
Zenza Bronica SQ-B + szkielka 80mm/110mm/150mm/250mm + gossen sixstar
w jedynym slysznym formacie 6x6 ;)

Fajnie,
trochę nie rozumiem i żałuję, że Pentax nie robi 6x6, podczas gdy w swojej ofercie ma fantastyczne 645NII czy 67 i w drodze cyfrowe 6x4,5.

6x6 od nich brałbym bez zastanowienia.

Użytkownicy przeglądający ten temat: 1

0 użytkowników, 1 gości, 0 anonimowych