Skocz do zawartości

Witaj!

Zaloguj lub Zarejestruj się aby uzyskać pełny dostęp do forum.

Zdjęcie
- - - - -

[Fotografia] Sprzęcior FOTO

• Zaloguj się, aby dodać odpowiedź
158 odpowiedzi w tym temacie

#101 SonnyBlack

SonnyBlack
  • 91 postów
  • SkądOslo N

Napisano 11 sierpnia 2007 - 15:48

mam do was pytanie, taki troche OT ale nie krzyzujcie mnie za to...:), staram sie dostac blone wrazliwa na podczerwien. najlepiej czarno-biala. jakbyscie moze dali jakis namiar na sklep. P.S. obiecuje pozniej usunac ten wpis (no trash)

#102 ozz

ozz
  • 1 129 postów
  • SkądBiałystok

Napisano 11 sierpnia 2007 - 17:38

z infrared polecam ilforda . ale pamietaj ze musisz miec do tego specjalny filtr !

#103 JSG

JSG
  • 5 459 postów

Napisano 11 sierpnia 2007 - 19:49

z infrared polecam ilforda . ale pamietaj ze musisz miec do tego specjalny filtr !

ilford o którym zapewne myślisz jest specyficznym filmem w tej kategorii materiałów- można z niego korzystać bez filtra uzyskując również niezwykłe efekty- wynika to z niezastosowania warstw ochronnych w tym materiale- a w zasadzie z zastosowania innych- bardzo ciekawy przypadek do rozważań fototechnicznych.

Co do innych filmów- poszukaj na czarno-biale.pl są tam jakieś filmy do typowej fotografii podczerwonej- w której zastosowanie filtra czarnego lub czerwonego oraz przesunięcia ostrości to konieczność.

#104 BiM Service

BiM Service

user_jgora

• 972 postów
  • SkądJelenia Góra

Napisano 12 sierpnia 2007 - 08:53

Fajnie,
trochę nie rozumiem i żałuję, że Pentax nie robi 6x6, podczas gdy w swojej ofercie ma fantastyczne 645NII czy 67 i w drodze cyfrowe 6x4,5.

6x6 od nich brałbym bez zastanowienia.

Niestety - u mnie jak aparat to tylko z kominkiem, pentax odpada

#105 SonnyBlack

SonnyBlack
  • 91 postów
  • SkądOslo N

Napisano 12 sierpnia 2007 - 16:32

Co do innych filmów- poszukaj na czarno-biale.pl są tam jakieś filmy do typowej fotografii podczerwonej- w której zastosowanie filtra czarnego lub czerwonego oraz przesunięcia ostrości to konieczność.

zasadniczo myslaem o jakis fioletowych filtraach do tego, czytalem o ciekawych bardzo efektach zwlaszcza z pejzazami

#106 JSG

JSG
  • 5 459 postów

Napisano 12 sierpnia 2007 - 20:21

zasadniczo myslaem o jakis fioletowych filtraach do tego, czytalem o ciekawych bardzo efektach zwlaszcza z pejzazami

Podrzuć adres gdzie czytałeś o filtrach fioetowych... bo w klasycznym materiale IR dadzą one odwrotny od zamierzonego efekt- wyeliminują światło o długości fali powyżej 300nm a podczerwień zaczyna się*gdzieś ok 780nm.
tu jest wątek o Ir http://forum.fotopol...topic.php?t=697

#107 majowy_dejf

majowy_dejf
  • 71 postów
  • Skądwro/zako

Napisano 11 września 2007 - 18:42

Dobre popoludnie ;) Nie wiedzialem gdzie sie podlaczyc, wiec bedzie tutaj... potrzebuje porady znajacych sie na rzeczy. Musze zaczac robic amatorsko-(z wyzszej polki ) zdjecia glownie obiektow w ruchu z innego obiektu w ruchu (np zdj. jadacego samochodu z innego auta) oraz duzo zdjec przy zachodzie slonca i slabszym oswietleniu, do tego musze kupic cyfszaka do ok 600 zet. ktory z ponizszych lub jaki inny aparat moglby podolac, -myslalem o Konica Minolta DiMAGE Z10, nie wiem jak nazywa sie ta opcja, ale chodzi o to, ze po nacisnieciu 'spustu' i przytrzymaniu- aparat cyka foty jedna za druga- czy ta konica ma taka opcje? wiem, ze jest w niej tryb manualny- wiec mozna sie pobawic, a czy ktos moze mi rowniez powiedziec jak z szumami matrycy przy takich slabiej oswietlonych zdjeciach? -lub np mniejszy canon a95, lub cos innego..? Dziekuje za uwage, pozdro ;)

#108 uzi4u

uzi4u
  • 55 postów

Napisano 11 września 2007 - 22:22

zestawik marzenie :D

Leica M6, Summicron 1:2/35 ASPH, Summicron 1:2/50, Summicron 1:2/90 (wersja kanadyjska), Elmar 1:4/135,Fuji Reala 100

Bardzo milutki zestawik. Mozna by rzec : marzenie. A skoro juz jestesmy w temacie marzen to widzialem ostatnio na allegro ktos puszczal Contaxa G2 z kompletem obiektywow. Niestety cenowo poszedl na calego wiec odpuscilem. Pojechalem w niedziele na gielde ... a tam gosc z G2 :D Ale skuczek nie chcial sprzedac :(

SOT: Tak btw. najwiekszy sredni format w moim wykonaniu to 6 x 6 (Start :) Ktos z Was zechcialby mnie oswiecic co takiego cudownego mialoby sie znalezc we wspomnianej w tym watku dalmierzowej mamiya'i ?

Grzesiek

#109 Dr.Logic

Dr.Logic
  • 278 postów
  • SkądBiałystok

Napisano 11 września 2007 - 23:12

Żeby nie tworzyć nowego tematu dopiszę się do istniejącego . Ostatnio został skradziony mi apartacik (kompakt) i teraz rozglądam się za nowym więc pomyślałem o lustrzance-cyfrowej [entry-level] . I tu pytanie do fachowców co polecilibyście do +/-2000 zł.

#110 bigbrother

bigbrother
  • 17 postów
  • SkądWroclaw

Napisano 12 września 2007 - 00:33

Uzywam canona i na dzien dzisiejszy nie ma szans na przyklad zeby ktos namowil mnie na zmiane systemu :)jako jakis tam technokrata przykladm wage do sprzetu ale i tak zawsze wazniejsze jest co sie chce pokazac :) Mozna aparatem za 20 dolcow walnac rewelacyjne zdjecie liczy sie pomysl i realizacja :).Fotografia jako taka pozwala mi pelniej zyc ze tak to ujme i to jest jej najwieksza zaleta dla mnie .Tempo zycia powoduje ze robie cyfra bo gdybym mial mozliwosc to do jakis osobistych projektow uzywal bym sredniaka

#111 JSG

JSG
  • 5 459 postów

Napisano 12 września 2007 - 11:44

Żeby nie tworzyć nowego tematu dopiszę się do istniejącego .
Ostatnio został skradziony mi apartacik (kompakt) i teraz rozglądam się za nowym więc pomyślałem o lustrzance-cyfrowej [entry-level] . I tu pytanie do fachowców co polecilibyście do +/-2000 zł.

D40 nikona
Olimpusa seri exxx
pentax K100D- lub identyczny szajsung
Idź do sklepu pomacaj który ci lepiej leży- w tym przedziale cenowym to jedyne kryterium oceny moim zdaniem.

Pokazywałem tu już mój sprzęcik?

http://www.flickr.co...57601531591141/

http://www.flickr.co...57601531591141/

Dołączona grafika

#112 walterek

walterek
  • 54 postów

Napisano 12 września 2007 - 13:04

To i ja się dopiszę o wątku o sprzęcie pstrykającym: 1. najczęsciej używany – Canon 350d plus rybie oko 8mm, bo głównie pstrykam panoramy QTVR 2. kiedy mam ochotę na krajobraz nie panoramę – Canon F1 i 2,8/24 mm i Velvia 3. najnowszy nabytek - Zeiss Ikon – rewelacyjny dalmierz Zeissa. Najczęściej zakładam Biogona 2,8/25 mm. No ale to Zeiss, kto robił zdjęcia ich obiektywami, ten wie czego można się spodziewać. Film - oczywiście Velvia. 4. najrzadziej ostatnio używany sprzęt - Hasselblad 503cx i Distagon 4/50

#113 rami

rami
  • 184 postów

Napisano 12 września 2007 - 14:35

Z ciekawosci, co to jest czarny filtr?

PS: ale macie fajne aparaty, dajcie jakies linki do Waszych galerii :)

#114 JSG

JSG
  • 5 459 postów

Napisano 12 września 2007 - 19:26

Z ciekawosci, co to jest czarny filtr?

Kiedyś*w kontekście fotografii podczerwonej spotkałem się właśnie z czarną*szybką stosowaną zamiast czerwonej- możliwe że był to po prostu bardzo ciemny czerwony (coś jak zielona płytka spawalnicza- na pierwszy rzut oka czarna)

#115 KEEK

KEEK
  • 75 postów
  • SkądWarszawa

Napisano 12 września 2007 - 19:31

Rami, nie badz okrutny!

Czarny B+W 093

#116 rami

rami
  • 184 postów

Napisano 12 września 2007 - 19:38

eh, juz myslalem, ze to taki co calkiem wycina widzialne swiatlo a przepuszcza tylko costam powyzej... kiedys szukalem i w stodole mowili "nieistnieje" (w co do dzis niedowierzam) edit: kik, ten jest oszukany, sprawdzalem na laborce przy zdjeciach lotniczych - puszcza swiatlo widzialne

#117 KEEK

KEEK
  • 75 postów
  • SkądWarszawa

Napisano 13 września 2007 - 07:47

Ja nie wiem Rami ile Ty widzisz, moze masz cos z Supermana, ale kierowalem ta 93ke w poludnie na slonce i tylko wtedy udalo mi sie zobaczyc jego lekki zarys w postaci malej kropki. Jesli masz ochote uzywac go do fotografii to mozna uznac, ze nie przepuszcza widzialnego. No chyba, ze chcesz zrobic te supermanskie okulary przeciwsloneczne. PS. Co to jest laborka przy zdjeciach lotniczych?

#118 rami

rami
  • 184 postów

Napisano 13 września 2007 - 08:54

nie do fotografii. do fotografii to ja mam trixa bez filtrow. a laborka to take u mnie na studiach byla - np ocenianie klisz ze zdjec lotniczych w roznorakich zakresach swiatla, generalnie pierduly

#119 JSG

JSG
  • 5 459 postów

Napisano 13 września 2007 - 09:43

nie do fotografii. do fotografii to ja mam trixa bez filtrow.

a laborka to take u mnie na studiach byla - np ocenianie klisz ze zdjec lotniczych w roznorakich zakresach swiatla, generalnie pierduly

fototechnika we Wrocławiu?

#120 rami

rami
  • 184 postów

Napisano 13 września 2007 - 11:02

geografia na UW (niegdys - teraz to sie pewno w kompie robi takie rzeczy)

#121 bagnino

bagnino
  • 5 postów
  • Skądkalisz/wroclaw/wawa

Napisano 13 września 2007 - 15:29

no to i ja Nikon d200, 70-200, 85, 50, 17-50 wszystko ze stalym i dobrym swiatlem Mamiya RZ 67 pro + 65mm _140mm macro + Sekonic meter a za Hasselka sie przymierzam wziasc ;)

#122 subs

subs
  • 860 postów
  • SkądPoznań

Napisano 13 września 2007 - 18:56

^ zacny setup

#123 mariannSS

mariannSS
  • 547 postów
  • SkądGdynia

Napisano 17 września 2007 - 21:24

ja tam sie bawie moim nowym nabytkiem. CANON S1 IS. Uzywany około 400zł, jestem zadowolony bo nie wymagam zbyt wiele. Moje bytanie brzmi: Chce kupic zestaw ochronny do canona, czyli tuleja z filtrem UV, czy bedą jakies roznice w fotkach? Lepiej z filtrem? Sa dwa rodzaje, 52 i 58mm, ktory wybrac?

#124 JSG

JSG
  • 5 459 postów

Napisano 17 września 2007 - 23:50

Dziś moja "flota" powiększya się o służbowe- należące do wydawnictwa ale pod moją rządzą i opieką: DsMark II 24-70 2.8 L 70-200 2.8 L IS 100 2.8 makro TS 90mm Pierścienie, konwertery 2x i 1.4x Całkiem przyjemny zestawki.... :D
  • Heidi lubi to

#125 robbie

robbie
  • 475 postów
  • SkądGdynia, PL

Napisano 18 września 2007 - 09:26

Do znawców tematu:
Fotografią zajmuję się amatorsko. Pracuję na zestawie Minolty (Dynax7) z jasnymi szkłami. Aparat jest korpusem analogowym, natomiast przymierzam się do przesiadki na body cyfrowe. I tu pojawia się problem.
Mam kilka obiektywów do Minolty i obecnie zasadniczo pasują one tylko do korpusów Konica-Minolta i Sony Alpha. Wahałem się nad zakupem Sony Alpha 100 (niestety za bardzo szumi uzyskiwany obraz z jej matrycy, ogólnie nie spełnia to body moich oczekiwań), przyglądałem się z zaciekawieniem Nikonowi D200 i D80 (oczywiście ciekawszy jest model D200, zresztą prawie go kupiłem), tylko jest ale.
Pojawiła się Sony Alpha 700 (następca w prostej linii od Minolty Dynax 7), jej korpus i elektronika oraz wbudowany firmware wydaje się ok. Sprzedaż rozpoczyna się 28.09.2007.
Nikon D200 i Sony Alpha 700 mają porównywlaną cenę i możliwości (zapewne będą konkurowały ze sobą w segmencie półprofesjonalnych lustrzanek cyfrowych), natomiast w przypadku szkieł (kilka dobrych szkieł do Sony już mam wartych kilka tysi) natomiast do Nikona musiałbym dokupić baterię obiektywów, co by mnie kosztowało minimum kilka-kilkanaście tysi).

Czy potrafi ktoś z forumowiczów wykazać, iż warto zmienić sprzęt na Nikona i inwestować w to rozwiązanie czy może pozostać przy osprzęcie Minolty i kupić body Sony? Oto jest pytanie.

Użytkownicy przeglądający ten temat: 1

0 użytkowników, 1 gości, 0 anonimowych