Skocz do zawartości

Witaj!

Zaloguj lub Zarejestruj się aby uzyskać pełny dostęp do forum.

Zdjęcie
- - - - -

Co Cię wkurza w Macu

• Zamknięty Temat jest zamknięty
1024 odpowiedzi w tym temacie

#801 Roberto

Roberto
  • 13 752 postów
  • SkądWrocław

Napisano 11 maja 2012 - 09:43

można po prostu wyłączyć ekran wtedy

#802 dirk.diggler

dirk.diggler
  • 2 464 postów

Napisano 11 maja 2012 - 09:51

Polak zawsze kombinuje i znajdzie coś co mu się nie podoba (co akurat, jak wykazaliście w powyższych postach, jest bzdurą bo faktycznie wystarczy ustawić aktywny narożnik i wygasić matrycę i przymknąć klapę MacBooka).

#803 rEaLaPpLeFaN

rEaLaPpLeFaN
  • 708 postów

Napisano 11 maja 2012 - 10:03

Albo zainstalować Kofeinę :)
Lighthead - Caffeine

#804 Roberto

Roberto
  • 13 752 postów
  • SkądWrocław

Napisano 11 maja 2012 - 10:04

Po co wygaszać? Wyłączyć. Przecież można. Jedna kombinacja klawiszy i tyle

#805 dirk.diggler

dirk.diggler
  • 2 464 postów

Napisano 11 maja 2012 - 10:11

Ja w prawym dolnym rogu mam ustawione usypianie monitora (matrycy). Nazwałem to po prostu wygaszaniem.

#806 citanek

citanek
  • 582 postów
  • SkądBełchatów, PL

Napisano 11 maja 2012 - 10:13

Polak zawsze kombinuje i znajdzie coś co mu się nie podoba (co akurat, jak wykazaliście w powyższych postach, jest bzdurą bo faktycznie wystarczy ustawić aktywny narożnik i wygasić matrycę i przymknąć klapę MacBooka).

Do kiedy używałem MS Windows we wszystkich lapkach (a na nich głównie pracuję) wyłączałem usypianie komputera po zamknięciu klapy. Po prostu, wolałbym tylko wygaszony ekran. Ciężko się chodzi po biurze z aktywnym połączeniem VPN i otwartym lapkiem - żebym nie musiał znów restartować połączenia z bramką VPN i ubijać kilku aplikacji, które po takiej akcji chętnie zawisną na amen. Ale wiem, kombinuję... jestem Polakiem.

#807 dirk.diggler

dirk.diggler
  • 2 464 postów

Napisano 11 maja 2012 - 10:17

Ale my nie mówimy o MS Windows tylko makach. "Co Cię wkurza w Macu". Usypianie pod Windowsem to inna historia, ja nigdy tego nie robiłem bo miałem traumę w postaci "bywa że się wcale nie wybudzi".

#808 citanek

citanek
  • 582 postów
  • SkądBełchatów, PL

Napisano 11 maja 2012 - 10:21

Ale my nie mówimy o MS Windows tylko makach. "Co Cię wkurza w Macu". Usypianie pod Windowsem to inna historia, ja nigdy tego nie robiłem bo miałem traumę w postaci "bywa że się wcale nie wybudzi".

Ale ja nie mówię o MS Windows, tylko o OS X.

#809 dziobolek

dziobolek
  • 336 postów
  • SkądDublin, Ireland, Ireland

Napisano 11 maja 2012 - 10:24

Przecież napisał chłopak...

...Ciężko się chodzi po biurze z aktywnym połączeniem VPN i otwartym lapkiem - żebym nie musiał znów restartować połączenia z bramką VPN i ubijać kilku aplikacji, które po takiej akcji chętnie zawisną na amen. Ale wiem, kombinuję... jestem Polakiem.

Nie wiem dlaczego się Windowsa czepiasz. Czytać ze zrozumieniem ;)

Pozdrówka!

#810 dirk.diggler

dirk.diggler
  • 2 464 postów

Napisano 11 maja 2012 - 10:27

Przecież napisał chłopak...

Tak, napisał. Tak że do końca nie wiadomo czy o OSX czy Windowsie:) Ale niech będzie.

#811 macieks72

macieks72

• 9 873 postów

Napisano 11 maja 2012 - 10:29

Wszystko jest wiadomo, nie wiem czego nie czaisz.

#812 dziobolek

dziobolek
  • 336 postów

Napisano 11 maja 2012 - 10:34

Tak, napisał. Tak że do końca nie wiadomo czy o OSX czy Windowsie:) Ale niech będzie.

Ja to zrozumiałem tak, że pisząc o Windowsie odnosił się do przyzwyczajeń nabytych na tym OS,
gdyż tam można to właśnie tak ustawić, że jak się zamknie klapę, to laptop dalej "bangla" sobie bez problemów.

Pozdrówka!

#813 citanek

citanek
  • 582 postów
  • SkądBełchatów, PL

Napisano 11 maja 2012 - 10:35

Do kiedy używałem MS Windows we wszystkich lapkach (a na nich głównie pracuję) wyłączałem usypianie komputera po zamknięciu klapy. Po prostu, wolałbym tylko wygaszony ekran. - czyli tak właśnie czyniłem do kiedy pracowałem na MS Windows.

W chwili obecnej - gdy już nie używam MS Windows, a OS X, którego bardzo lubię, mam niewielki, ale zawsze, problem, który operacja opisana powyżej rozwiązywała definitywnie.
Ciężko się chodzi po biurze z aktywnym połączeniem VPN i otwartym lapkiem - żebym nie musiał znów restartować połączenia z bramką VPN i ubijać kilku aplikacji, które po takiej akcji chętnie zawisną na amen. Ale wiem, kombinuję... jestem Polakiem. - czyli nie mogę zamykać klapy laptopa, bo połączenia i kilka procesów aplikacji, które z niego na bieżąco korzystają po otwarciu klapy będę musiał zabić i uruchomić od nowa.

Nie jest to jakiś wielki problem jak napisałem, ale związany z wątkiem.

[EDIT] Dzięki chłopaki. :)

#814 dirk.diggler

dirk.diggler
  • 2 464 postów

Napisano 11 maja 2012 - 10:38

Ok, wszystko jasne. Zwracam honor:)

#815 dziobolek

dziobolek
  • 336 postów

Napisano 11 maja 2012 - 10:42

[EDIT] Dzięki chłopaki. :)

Spoko, "nie za ma co" ;)

Ja także poprzestawiałem w domu wszystkie laptopy z Win na tą funkcję od momentu,
kiedy kot postanowił "oznaczyć" jako swoje terytorium, pozostawiony właśnie tylko przymknięty laptop.
I nie wiem jak on to zrobił, ale "znak" był centralnie na ekranie i klawiaturze pomimo mocnego przymknięcia laptopa.
Normalnie... snajper :shock:

Tak więc, różne potrzeby życie wymusza...

Pozdrówka!

#816 citanek

citanek
  • 582 postów
  • SkądBełchatów, PL

Napisano 11 maja 2012 - 10:55

Spoko, "nie za ma co" ;)

Ja także poprzestawiałem w domu wszystkie laptopy z Win na tą funkcję od momentu,
kiedy kot postanowił "oznaczyć" jako swoje terytorium, pozostawiony właśnie tylko przymknięty laptop.
I nie wiem jak on to zrobił, ale "znak" był centralnie na ekranie i klawiaturze pomimo mocnego przymknięcia laptopa.
Normalnie... snajper :shock:

Tak więc, różne potrzeby życie wymusza...

Pozdrówka!

Czyli nie tylko Apple ma problemy z zasikanymi ekranami...

:D

#817 rbej

rbej
  • 596 postów
  • SkądTrójmiasto

Napisano 11 maja 2012 - 14:19

Wydają kupę kasy na MacBooka i jeszcze narzekają. Jakbym kupił Ferrari, to nie przejmowałbym się zbyt małym bagażnikiem. Niestety i mnie wkurza jedna rzecz w moim Airze - to, że pracuje wprost cudownie i jest niebezpiecznie bliski ideałowi.

Z Maków jest Ferrari w takim samym stopniu jak z krowiej dupy łąka. Pozatym za Ferrari się nie przepłaca w przeciwieństwie do komputerów Apple. Ferrari to nie tylko ładna obudowa ale przede wszystkim bogatem wnętrze, które w przypadku Maków jest najzwyczajnie w świecie puste.

Najważniejsze to, że zanim zrobiłem zakup to wiedziałem na co się piszę i nie żałuję :0

Jakbym ja wiedział na co się piszę, to bym sporo zaoszczędził.

#818 thomasg73

thomasg73
  • 90 postów
  • SkądDolnośląskie/Wiedeń

Napisano 11 maja 2012 - 17:59

- można zostawić otwarty i włączyć aktualizację systemu (nie przeszkadza, możesz wygasić ekran przecież - przyciemnić do 0)

I jak u mnie to jest od jakiegoś czasu (3 tyg) z otwartą klapą nie zasypia, nie wiem z jakiego powodu. Więc nie zawsze to działa.

#819 michx

michx
  • 477 postów

Napisano 12 maja 2012 - 10:34

A to jak jest z tym zamykaniem klapy. Co się dzieje jak w Maku system się zamyka a ja mu zamknę klape?

#820 citanek

citanek
  • 582 postów
  • SkądBełchatów, PL

Napisano 12 maja 2012 - 14:10

A to jak jest z tym zamykaniem klapy. Co się dzieje jak w Maku system się zamyka a ja mu zamknę klape?

Nie wiem, czy zawsze, czy po prostu przypadek. Ale kiedyś system się uśpił, a po otwarciu klapy dokończył zamykanie.

#821 Krzyk_skate

Krzyk_skate
  • 36 postów
  • SkądStrzegom

Napisano 13 maja 2012 - 08:42

Mnie w Macbooku wkurza to, że jak oglądam filmy na YouTube albo na stronie jest reklama we flashu to się strasznie grzeje, a wiatraki kręcą się jakby miały zaraz odlecieć.

#822 ralf34

ralf34
  • 80 postów

Napisano 13 maja 2012 - 09:04

Chciałeś być "Think Different" to jesteś. Na zwykłym komputerze tego nie doświadczysz. YouTube będzie chodzić normalnie. Nie po to wydałeś 5 klocków na lapa żeby działał jak zwykły PC Kowalskiego.

#823 reaper

reaper
  • 1 108 postów

Napisano 13 maja 2012 - 09:37

Mnie wkurza najbardziej to, ze zewszat wylaniaja sie znawcy jw., ktorzy wyrazaja swoje opinie chociaz nie sa pytani.

#824 Roberto

Roberto
  • 13 752 postów
  • SkądWrocław

Napisano 13 maja 2012 - 10:18

e tam, ja tam mam Click To Flash i przede wszystkim nie mam reklam flashowych no i na tubie też ich nie posiadam.

#825 Sebosz

Sebosz
  • 4 178 postów

Napisano 13 maja 2012 - 11:26

Mnie wkurza najbardziej to, ze zewszat wylaniaja sie znawcy jw., ktorzy wyrazaja swoje opinie chociaz nie sa pytani.

to cię wkurza w maku?

Użytkownicy przeglądający ten temat: 1

0 użytkowników, 1 gości, 0 anonimowych