Skocz do zawartości

Witaj!

Zaloguj lub Zarejestruj się aby uzyskać pełny dostęp do forum.

Zdjęcie
- - - - -

Co Cię wkurza w Macu

• Zamknięty Temat jest zamknięty
1024 odpowiedzi w tym temacie

#776 thomasg73

thomasg73
  • 90 postów
  • SkądDolnośląskie/Wiedeń

Napisano 29 kwietnia 2012 - 22:07

Trafiony, zatopiony. Już raz przerabiałem ten temat ale może nie aż tak dokładnie. Dziękuję że mi o tym przypomniałeś. Teraz nawet nie mam na co narzekać!!!

#777 rokipat

rokipat
  • 172 postów
  • SkądFrankfurt am Main

Napisano 29 kwietnia 2012 - 23:19

Wkurza mnie dzwiek przy wlaczaniu i braku systemowej opcji jego wylaczania. Wkurzaja mnie ceny iMacow przec co kupilem mini, wkurza mnie jednak w nim wolny hdd ktorego nie mozna wymienic nie tracac gwarancji. Dobrze ze chociaz RAM mozna samemu wymienic bo musialbym 300 euro za 8gb zaplacic, a tak to zaledwie 1/5 tej ceny dalem.

#778 Erkadi

Erkadi
  • 10 postów

Napisano 30 kwietnia 2012 - 07:28

Mnie takze, wogole nic nie wkurza w macu. Posiadam od 2 lat swojego, i nie narzekam. :)

#779 nightwish86

nightwish86
  • 146 postów
  • SkądOlsztyn, PL

Napisano 01 maja 2012 - 01:40

Strasznie mnie denerwuje obsługa Flash pod Lion. W Snow Leopard było wszystko super, uwielbiałem swój sprzęt. Upgrade do Lion był bardzo bolesny - nie dość że pozmieniali gesty to jeszcze Flash zaczął sypać znanym błędem jądra. Pozostało mi tylko wyłączyć sprzętowe przyspieszenie aby zachować responsywność systemu. Czasem w Mac OS X czuję się jak w Linuksie - jedno rozwiązanie problemu generuje 2 kolejne.

#780 yendashfun

yendashfun
  • 187 postów
  • SkądSzczecin

Napisano 04 maja 2012 - 21:26

Nie wiem jak w mini, czy on ma wewnętrzny głośnik, ale dźwięk możesz wyłączyć. Wystarczy, że ściszysz do zera przed zamknięciem systemu i przy niepodłączonych głośnikach lub słuchawkach.

#781 tmkszlc

tmkszlc

• 1 846 postów
  • SkądSzczecin, PL

Napisano 04 maja 2012 - 21:41

Wkurza mnie dzwiek przy wlaczaniu i braku systemowej opcji jego wylaczania.
Wkurzaja mnie ceny iMacow przec co kupilem mini, wkurza mnie jednak w nim wolny hdd ktorego nie mozna wymienic nie tracac gwarancji. Dobrze ze chociaz RAM mozna samemu wymienic bo musialbym 300 euro za 8gb zaplacic, a tak to zaledwie 1/5 tej ceny dalem.

wylaczenie tego dzwieku nie byloby madre, chociaz moze da sie to zrobic przez terminal. dzwiek ten z tego co wiem symbolizuje poprawne dzialanie sprzetu.

mnie w maku nic nie wkurza

#782 MrNorbi

MrNorbi
  • 398 postów
  • SkądTłuszcz

Napisano 04 maja 2012 - 22:24

Wkurza mnie to, że dostałem płytkę z kursami na prawko i nie mogę jej otworzyć bo plik instalacyjny jest w exe.............. Co za dyskryminacja, powinni wrzucić na tą płytkę też wersję na maca....

#783 DanielF

DanielF
  • 5 763 postów
  • SkądSiedlce

Napisano 04 maja 2012 - 22:37

MrNorbi94 słyszałeś o Wineskin (darmowy) lub Crossover? - jeden nerw mniej

#784 iUżytkownik

iUżytkownik
  • 754 postów
  • SkądPolska

Napisano 06 maja 2012 - 22:58

Mnie w Macu wkurza wysoka cena w porównaniu do konkurencji (podobne parametry) i niedużo gier (w porównaniu z Windows).

#785 ralf34

ralf34
  • 80 postów

Napisano 07 maja 2012 - 09:24

Ale za to masz fajną obudowę i dobry system operacyjny z kiepskim oprogramowaniem. Chcesz być "Think Different" to przepłacaj za coś co nie jest tego warte. To polityka Apple. I pomyśleć że ludzie się na to dają nabrać....

#786 Yurek90

Yurek90
  • 958 postów
  • SkądGdańsk, PL

Napisano 07 maja 2012 - 09:45

Cena sprzętu, dostępność i ilość oprogramowania oraz wymagania gier których i tak jest jak na lekarstwo (Gra z przed kilku lat dostępna od kilku dni w MacAppStore nie dość, że cena jak z dnia premiery sprzed kilku lat to jeszcze wymaga 10.7, którego nie obsługują starsze procesory spokojnie mogące te gre pociągnąć)

#787 koh

koh
  • 2 186 postów

Napisano 07 maja 2012 - 12:27

1. Machanie codzienne ściereczką po ekranie żeby nadal się tak ładnie błyszczał i nie bolały oczy od odcisków. 2. To że powoli przestaje pachnieć tak ładnie nowością jak po wypakowaniu z pudełka.

#788 viewsonic666

viewsonic666
  • 239 postów
  • Skądcr0ydon

Napisano 08 maja 2012 - 14:39

Wkurzają mnie badziewne obudowy które są fatalnie wykonane (oprócz aluminiowych maców, te można jeszcze przeżyć), system który ssie, brak gier, niewygodna klawiatura i świecące się jabłko którego nie zgasisz... Dlatego za dużo mniejszą cenę kupiłem dużo wydajniejszego PC.

#789 _igi

_igi
  • 3 154 postów

Napisano 08 maja 2012 - 18:32

wylaczenie tego dzwieku nie byloby madre, chociaz moze da sie to zrobic przez terminal. dzwiek ten z tego co wiem symbolizuje poprawne dzialanie sprzetu.

mnie w maku nic nie wkurza

Jak ściszysz dźwięk głośników przed wyłączeniem to nie słychać tego brzdęku. Dźwięk sygnalizuje poprawne działanie bebechów, więc lepiej tego nie wyłączać, bo później może być "przypał". Przerabiałem nie raz na MBP 15" z felernej serii z combosem płyta główna + grafika. :-)

#790 dliwski

dliwski

• 15 306 postów
  • SkądWarszawa

Napisano 09 maja 2012 - 08:43

Ale za to masz fajną obudowę i dobry system operacyjny z kiepskim oprogramowaniem.

Chcesz być "Think Different" to przepłacaj za coś co nie jest tego warte. To polityka Apple. I pomyśleć że ludzie się na to dają nabrać....

Wystarczy, że mi się podoba i już jest warte "przepłacania". Chociaż... hm... może jednak dałem się nabrać? :roll:

#791 seker

seker
  • 192 postów
  • SkądToruń

Napisano 09 maja 2012 - 21:01

Tak sobie czytam i nie wydaje się Wam, że troszkę przesadzacie z tym przepłacaniem? Ja rozumiem, że wydać tyle kasy nie jest lekko, ale przykładowo za dell'a tez trza zapłacic jak za zboże... pozostałe firmy z podobnej półki też kosztują niemało a wcale jakoś lepiej nie wyglądają z opisu przynajmniej. Oczywiście porównując zwykłego Acer'a czy MSI do Apple to cena faktycznie odstrasza... Wracając do tematu jako świeży użytkownik OS X'a: - zamknięcie klapy powoduje uśpienie (macbook) - rozumiem, że ze względów technicznych ale wkurza, - command i alt ciągle się mylą - wiem, że da się zmienić programowo ale chcę się w końcu przyzwyczaić - jedna aplikacja flash i wiatrak chce czapki z głów zdmuchiwać - wiecznie kurzący się ekran (no i te ślady paluchów no i parę innych drobiazgów do których pewnie z czasem trzeba się będzie przyzwyczaić. Najważniejsze to, że zanim zrobiłem zakup to wiedziałem na co się piszę i nie żałuję :0

#792 Konrado

Konrado

• 1 844 postów
  • SkądŚwidnica

Napisano 10 maja 2012 - 06:34

To po co macasz ekran paluchami?

#793 feuerfest

feuerfest
  • 3 417 postów
  • SkądMonachium, DE

Napisano 10 maja 2012 - 08:59

Ja przepraszam, ale co ma laptop robic po zamknieciu klapy? Ja myslalem ze hibernacja/uspienie to naturalna reakcja.

#794 Ibrachim

Ibrachim
  • 177 postów

Napisano 10 maja 2012 - 12:24

1. Wylogowane z systemu powoduje zamknięcie wszystkich aplikacji, co jest mega wkurzające (chyba, że da się to jakoś obejść?) 2. Po 1,5 roku od zakupu padła mi nagrywarka DVD i niestety już niczego nie da się wypalić, na szczęście jeszcze czyta płyty

#795 dirk.diggler

dirk.diggler
  • 2 464 postów

Napisano 10 maja 2012 - 12:27

1) Lion nie zamyka (np. po restarcie masz tak jak miałeś przed czyli np. otwarty Mail, iTunes, Chrome...) 2) to fakt. Mi osobiście nigdy nie padł napęd (chyba dlatego że używam go raz na ruski rok:) ale już sama lektura tego forum mówi że te napędy to straszny crap

#796 rEvis

rEvis
  • 708 postów
  • SkądŁomianki

Napisano 10 maja 2012 - 12:37

Wydają kupę kasy na MacBooka i jeszcze narzekają. Jakbym kupił Ferrari, to nie przejmowałbym się zbyt małym bagażnikiem. Niestety i mnie wkurza jedna rzecz w moim Airze - to, że pracuje wprost cudownie i jest niebezpiecznie bliski ideałowi.

#797 citanek

citanek
  • 582 postów
  • SkądBełchatów, PL

Napisano 10 maja 2012 - 12:46

1) Lion nie zamyka (np. po restarcie masz tak jak miałeś przed czyli np. otwarty Mail, iTunes, Chrome...)

Zamyka - jak niby uruchomione procesy mają przetrwać restart - tylko później odtwarza.

Ibrachim, jeżeli chciałbyś tylko blokować ekran, to możesz np. ustawić "hot corner" z wygaszaczem na hasło lub "Preferencje systemowe -> Użytkownicy i grupy -> Opcje logowania -> Szybkie przełączanie użytkowników" i będziesz mógł przejść do okna logowania z paska menu.

#798 dirk.diggler

dirk.diggler
  • 2 464 postów

Napisano 10 maja 2012 - 13:18

Zamyka, oczywiście. Ale po powrocie mamy wszystko jak przed restartem. Myślałem że chodzi o to że po restarcie mamy czyste biurko i trzeba wszystko otwierać samemu (Snow Leopard)

#799 seker

seker
  • 192 postów
  • SkądToruń

Napisano 11 maja 2012 - 09:10

To po co macasz ekran paluchami?

Niekoniecznie ja, chociaż czasem się tez zdarzy.... ale często znajomi mają nawyk macania gdy chcą pokazać coś na ekranie

Ja przepraszam, ale co ma laptop robic po zamknieciu klapy? Ja myslalem ze hibernacja/uspienie to naturalna reakcja.

Oj po zamknięciu mógłby robić wiele rzeczy... oto przykładowe 2 które pierwsze się nawinęły:
- aktualizować system gdy ja oglądam film / mecz itp.
- działać jako serwer - udostępniając dyski, multimedia czy połączenie internetowe innym urządzeniom

#800 Fenix

Fenix
  • 342 postów
  • SkądWarszawa, PL

Napisano 11 maja 2012 - 09:32

- można zostawić otwarty i włączyć aktualizację systemu (nie przeszkadza, możesz wygasić ekran przecież - przyciemnić do 0)

Użytkownicy przeglądający ten temat: 1

0 użytkowników, 1 gości, 0 anonimowych