Skocz do zawartości

Witaj!

Zaloguj lub Zarejestruj się aby uzyskać pełny dostęp do forum.

Zdjęcie
- - - - -

Co Cię wkurza w Macu

• Zamknięty Temat jest zamknięty
1024 odpowiedzi w tym temacie

#1 Lucy

Lucy
  • 104 postów
  • SkądKraków

Napisano 25 czerwca 2008 - 18:52

1) dużo gier nie działa 2) podłączam kurs językowy i nie działa, bo jest na windowsa 3) chcę zainstalować program do obsługi nokii - nie działa 4) nie działają prgramy typu mathcad, sclilab 5) większość fajnych darmiwych gier to triale 6) nie da się wysyłać smsów z aidium 7) nie mogę rozpakować rarów 8) Mail mi nawala raz działa jak natura chciała a raz nie i przychodzące wiadomości daje w dziwnych folderach, które fuksem znajduję a więc czy apple jest warty swojej ceny? w końcy za tą cenę można kupić dobry laptop o lepszych parametrach... czyżbym zawdiodła się na miłości, na którą tyle czkałam...

#2 lantiz

lantiz
  • 1 118 postów
  • SkądGdansk, Poland, Poland

Napisano 25 czerwca 2008 - 18:56

7) nie mogę rozpakować rarów

Polecam UnRarX ;)

#3 Michu

Michu
  • 2 614 postów
  • SkądSzczecin

Napisano 25 czerwca 2008 - 19:03

1) dużo gier nie działa
2) podłanczam kurs językowy i nie działa, bo jest na windowsa
3) chcę zainstalować program do obsługi nokii - nie działa
4) nie działają prgramy typu mathcad, sclilab
5) większość fajnych darmiwych gier to triale
6) nie da się wysyłać smsów z aidium
8) Mail mi nawala raz działa jak natura chciała a raz nie i przychodzące wiadomości daje w dziwnych folderach, które fuksem znajduję

a więc czy apple jest warty swojej ceny? w końcy za tą cenę można kupić dobry laptop o lepszych parametrach...

czżbym zawdiodła się na miłości na którą tyle czkałam...

Gry, kursy językowe, program do obsługi nokii, mathcad, sclilab to wszystko aplikacje na windowsa - można to zawrzeć w 1 punkcie zamiast w czterech ;)
7) Popieram przedmówcę,
6) podobno hakoreSMS ale nie używam więc nie mogę więcej powiedzieć.

#4 Therioon

Therioon
  • 4 281 postów
  • SkądZ brzucha:)

Napisano 25 czerwca 2008 - 19:06

najprostsza rada zainstaluj na macu darmowy virtualbox lub coś kup vmvare lub parallels, za pomocą tego oprogramowania zainstaluj win xp następnie instaluj co chcesz poza tym mi mail nie sprawia takich problemów jak tobie, a z telefonem łącze się przez bluetooth jak chcesz wysyłać sms proponuje widget HakoreSMS na macbooku to sobie raczej nie pograsz:mrgreen: większość fajnych darmowych gier to triale - tego akurat nie rozumiem to nie wina apple :confused: do rar np. the unarchiver, stuffit expander, unrarX, jest tego trochę

#5 edi15ta@gazeta.pl

edi15ta@gazeta.pl
  • 312 postów

Napisano 25 czerwca 2008 - 19:07

3) jest iSync 4) masz MatLab, Mathematica 7) Unarchiver 8) Masz wszystkie uaktualnienia w systemie?

#6 Lucy

Lucy
  • 104 postów
  • SkądKraków

Napisano 25 czerwca 2008 - 19:18

mam wszystko aktualne tip top

---- Dodano 25-06-2008 o godzinie 20:24 ----
jak działa iSync? co mi daje?

#7 nicomsw

nicomsw
  • 728 postów

Napisano 25 czerwca 2008 - 19:33

A mnie wkurzają instytucje które piszą tylko na windowsa.

#8 Lucy

Lucy
  • 104 postów
  • SkądKraków

Napisano 25 czerwca 2008 - 19:38

ech właśnie dostałam proekt w rozszerzeniu .xmcd i nie działa... wrrr

#9 lantiz

lantiz
  • 1 118 postów

Napisano 25 czerwca 2008 - 19:38

synchronizuje kontakty i kalendarze z telefonem. Czyli nic innego jak oprogramowanie nokii. a jesli chcesz wymieniac pliki to wystarczy ze uzyjesz bluetooth

---- Dodano 25-06-2008 o godzinie 18:40 ----

ech właśnie dostałam proekt w rozszerzeniu .xmcd i nie działa... wrrr

Czemu po prostu nie wrócisz do PC :>? albo sobie windowsa nie zainstalujesz na MB?

#10 MarcinWitek

MarcinWitek
  • 1 574 postów
  • SkądMars

Napisano 25 czerwca 2008 - 19:57

Cena pamięci dla Maca Pro i nieomal monopol na nie. Utrata gwarancji na MacaPro w przypadku złamania monopolu Apple na te pamięci. To znaczy gdy kupimy te pamięci w normalniej cenie a nie wygórowanej cenie Apple. Cena pamięci dorównuje cenie komputera. Paranoja.

#11 slashgentoo

slashgentoo
  • 31 postów

Napisano 25 czerwca 2008 - 20:14

W samym Macu nic mnie specjalnie nie wkurza. Jestem z wykształcenia informatykiem więc na wiele braków szybko znajdę rozwiązanie. Jest jednak kilka rzeczy, które mi się nie podobają w polityce Apple'a, ale to temat na zupełnie inny wątek.
  • vauda lubi to

#12 subs

subs
  • 860 postów
  • SkądPoznań

Napisano 25 czerwca 2008 - 21:22

mnie mac wkurza jak dostaję materiały w CDR... w sumie to pluję na takich ludzi a nie na maca ;)

#13 lantiz

lantiz
  • 1 118 postów

Napisano 25 czerwca 2008 - 22:05

mnie mac wkurza jak dostaję materiały w CDR... w sumie to pluję na takich ludzi a nie na maca ;)

A Illustratora to nie masz :>?

#14 jory

jory
  • 214 postów

Napisano 25 czerwca 2008 - 22:44

Cena pamięci dla Maca Pro i nieomal monopol na nie. Utrata gwarancji na MacaPro w przypadku złamania monopolu Apple na te pamięci. To znaczy gdy kupimy te pamięci w normalniej cenie a nie wygórowanej cenie Apple. Cena pamięci dorównuje cenie komputera. Paranoja.

Mac Pro posiada plomby na obudowie?

#15 G3d

G3d
  • 49 postów
  • SkądWarszawa

Napisano 25 czerwca 2008 - 22:47

CS2 max cdr v10 Ale ladna wypowiedz :D Chyba, ze eps, ale ktory klient to wie :P

#16 sali128

sali128
  • 2 873 postów
  • SkądGdynia, Poland

Napisano 25 czerwca 2008 - 23:05

A mnie tylko ceny...np.mojego wymarzonego MBP...:(

#17 virgin71

virgin71

• 12 562 postów
  • SkądWrocław

Napisano 26 czerwca 2008 - 00:41

przecież jak się Mac, kupuje, to się chyba człowiek liczy z tym, że programy z windows nie działają na OSX, dlatego też Apple przeszło na Intel - zainstaluj Windę, programy zaczną działać. Co do wartości Mac? każdy model komputera ma coś unikatowego, czego inni nie mają, albo mają, bardzo późno.

#18 MarcinWitek

MarcinWitek
  • 1 574 postów
  • SkądMars

Napisano 26 czerwca 2008 - 05:44

Mac Pro posiada plomby na obudowie?

A co to ma do sprawy. I tak sie traci gwarancję. Nawet jak ktoś doda pamięci w sposób teoretycznie niezauważalny Apple będzie o tym wiedziało. Przekonał się niedawno o tym kumple. Utrata gwarancji. Dlatego jakiś czas temu nie kupiłem do swojej firmy dwóch MacPro ale zwykłe PC-ty... Wyszło o połowę taniej ...

#19 reader

reader
  • 1 119 postów
  • Skąddokąd?

Napisano 26 czerwca 2008 - 07:40

http://manuals.info....oryDIMM_DIY.pdf

Sam Apple podaje instrukcje do instalacji pamięci w Mac Pro oraz informacje, że
(ang)

. Failure to follow these instructions could
damage your equipment and void its warranty.

plus to:

Apple Warranty: Installing Memory, Expansion Cards, User Installable Parts Does Not Void Warranty

While Apple strongly recommends that you retain the services of an Apple Authorized Service Provider to perform any product upgrades or expansions, you will not void your Apple warranty if you choose to upgrade or expand your computer yourself.

Więc rozszerzenie pamięci nie narusza gwarancji.

---- Dodano 26-06-2008 o godzinie 08:45 ----
1) dużo gier nie działa

Znaczy się gier na Maca? Ze względu na wymagania? Czy jak?
Bo jak kupuje grę na Maca to działa na moim MBP.

2) podłanczam kurs językowy i nie działa, bo jest na windowsa

To jest logiczne i nie rozumiem jak może wkurzać? Czy tak samo ma wkurzać
to, że iWork nie działa pod XP?

3) chcę zainstalować program do obsługi nokii - nie działa
Program makowy tak?

5) większość fajnych darmiwych gier to triale
E? Ale co to ma do maka? Tak jest też pod Windows?!

No ja też nie, dopóki nie zainstaluje odpowiedniego porgamu. .7z teżnie mogę (nawet na
Windowsie)

#20 Roberto

Roberto
  • 13 752 postów
  • SkądWrocław

Napisano 26 czerwca 2008 - 08:09

MarcinWitek - z cyklu "czy wiesz że" - jeżeli tak bardzo zależy ci na gwarancji i jednoczesnym posiadaniu 'niefirmowych' kości to IMO nic nie stoi na przeszkodzie, wystarczy wymienić kości w serwisie. tak proszę państwa - serwis wsadzi ci niefirmowe kości. i to nie jest jakieś takie puste gadanie, bo sam wysłałem maila do serwisu z takim pytaniem, dostałem na nie pozytywną odp i wysłałem swojego kompa do serwisu razem z 2x1GB firmy Corsair. Wymienili za darmo. Więc dla chcącego... reader - w PL to te warunki gwarancji mogą trochę inaczej wyglądać, ale AFAIK to wymiana RAMu w Bookach nie jest 'zabroniona'

#21 subs

subs
  • 860 postów
  • SkądPoznań

Napisano 26 czerwca 2008 - 23:47

A Illustratora to nie masz :>?

oczywiscie ze mam, między innymi na tym pracuję ;) Piszę że dostaję szału jak dostaję CDR

#22 Lucy

Lucy
  • 104 postów
  • SkądKraków

Napisano 27 czerwca 2008 - 10:54

o nokii jest przłaczona plytke z nokia PC suite do przesyania plikow itd wiec nie ma szans zeby zadzialala?

#23 reader

reader
  • 1 119 postów
  • Skąddokąd?

Napisano 27 czerwca 2008 - 11:29

Nokia Europe - Nokia Multimedia Transfer - Support
Nokia Multimedia Transfer 1.3
Mac OS X 10.4.9 or higher
iTunes 7 or higher
iPhoto 6 or higher
Compatible Nokia device. Please check the compatibility list.

Proszę.

#24 MarcinWitek

MarcinWitek
  • 1 574 postów
  • SkądMars

Napisano 27 czerwca 2008 - 20:43

Więc rozszerzenie pamięci nie narusza gwarancji.

Ale ja kupuję u polskiego dystrybutora a nie w Apple a to się odnosi tylko do Apple. Proszę się spytać w iSpocie albo Cortlandzie ... Tam się traci gwarancję.

Jak kupuję kości "nieoryginalne" to dokładnie te same co (Apple-polski dystrybutor???) wciska za fortunę. Ja je mam z pełną gwarancją za 1/3 tego co zdziera Apple. Proszę też nie mówić że apple żąda za te pamięci tyle bo specjalnie je selekcjonuje i dobiera. To jest bajka, bujda na resorach. Nie wiem kto tą bzdurę wymyślił. Serwis za wymianę weźmie tyle że wyjdzie na jedno jak bym kupował u dystrybutora czy w Apple, a to robocizna a to opłata manipulacyjna a to to a to sro.

A tak ... zależy mi na gwarancji bo nie raz widziałem dymiące maki i to często nowe. Z mojego Mini swego czasu poszedł dymek jak się pamięć sfajczyła. 3 miesiące po zakupie.

#25 astaferay

astaferay
  • 85 postów
  • SkądCiechanów

Napisano 27 czerwca 2008 - 22:09

;)...a mój mac ma prawie 4 lata i póki co "nie palił fajek" i nie dymił, a za drogi nie był, bo chcialem MAC'a Pro..w aluminium z matem i parametrami jakie ma....i już......starczy..?..po prostu lubię tą markę - podoba mi się "dizajn"...pasuje mi ten system......NAWET JEŚLI COŚ NIE DZIAŁA..TO DLATEGO BO PO PROSTU NIE JEST NA TEN SYSTEM..A NIE DLATEGO ŻE SYSTEM JEST ZWALONY a działać powinno..:D... Po co kupować Maybacha, skoro są Hyundai'e.?..;D...kolego korzystaj z PC jak ci się podoba...ale nie wmawiaj mi, że to z czego ja korzystam jest zle...bo nie jest. P.S. Ja akurat jeżdżę hyundaiemi..:P.więc bez obrazy milośnicy koreanskich aut..:)

Użytkownicy przeglądający ten temat: 1

0 użytkowników, 1 gości, 0 anonimowych