Skocz do zawartości

Witaj!

Zaloguj lub Zarejestruj się aby uzyskać pełny dostęp do forum.

Zdjęcie
- - - - -

Co Cię wkurza w Macu

• Zamknięty Temat jest zamknięty
1024 odpowiedzi w tym temacie

#851 Adam Kaczor

Adam Kaczor
  • 689 postów
  • SkądWarszawa

Napisano 28 maja 2012 - 20:51

Cytat

Jezu, ludzie, SSD nie spowoduje nagle, ze MBP przestanie sie grzac! 8 GB RAM przy Lionie to MINIMUM do sensownej pracy. To jest przyczyna tych problemow.

Dlaczego mnie cytujesz? Wystarczy czytać ze zrozumieniem, że "NIE WIEM JAK Z GRZANIEM SIĘ". Jeszcze może dodam żeby nie było "Na 100% z zamulaniem i dochodzeniem do siebie" Nie powiedziałm, że SSD spowoduje, że komputer przestanie się grzać. Lekko zaprzeczyłem ;) Jezu czy Ludzie? to do kogo ?

#852 rEvis

rEvis
  • 708 postów
  • SkądŁomianki

Napisano 30 maja 2012 - 22:09

Nie wiem, czy to przypadłość wszystkich Airów, ale ostatnio zaczęła mi trzeszczeć obudowa. Czy to możliwe, że po prostu poluzowały się śruby i naprawią mi to bardzo szybko, czy to grubsza sprawa?

#853 koh

koh
  • 2 186 postów

Napisano 02 czerwca 2012 - 11:33

Wkurza mnie: 1. Brak slotu na karę SIM, a co za tym idzie, brak wbudowanego modemu - no kurcze, żebym się musiał posiłkowac zewnętrznymi pierdołami? 2. Gdy siadam do Mac-a, podnoszę ekran, i gdy akurat siedze pod światło to widzę na środku przeswitującą jasną plamę z tego mlecznego jabłka na obudowie...jak włączę to już tego nie widać...ale niesmak pozostaje ;) 3. Skrzypienie ekranu przy otwieraniu w prawie nowym sprzęcie 4. Codzienne maziaje na ekranie (dzieci)

#854 Roberto

Roberto
  • 13 752 postów
  • SkądWrocław

Napisano 02 czerwca 2012 - 11:38

serio w maku wkurza cię to, że masz dzieci? dziecinada...

#855 jdus

jdus
  • 475 postów
  • SkądKraków

Napisano 03 czerwca 2012 - 10:42

ad2. Przy MacBooku?! Coś masz chyba feralnego. ad.3 Przy moim MacBook Alu 2008 czegoś takiego nie mam. Może bardziej dbaj o sprzęt? ;)

#856 Fenix

Fenix
  • 342 postów
  • SkądWarszawa, PL

Napisano 08 czerwca 2012 - 00:07

Posiadam MacBooka Air 2011 od dwóch tygodni. Do tej pory zdenerwowało mnie parę rzeczy. 1. Brak możliwości wyciszenia pojedynczego programu, albo całkowicie wyciszam głośniki albo słucham muzyki instalacyjnej Diablo 3 i piosenki. 2. Gubienie Wi-Fi po uśpieniu. 3. Krótkie trzymanie baterii (teoretycznie 7h, jednak gdy odpalę Skype'a oraz piosenki na Youtubie (w HTML5) spada do 2,5h-3h. A maksymalna pojemnosc baterii to ~6500, gdy zaprojektowana to ~6700. Po 11 cyklach ladowania. -.-

#857 MFMONK

MFMONK
  • 73 postów
  • SkądWrocław, Poland

Napisano 08 czerwca 2012 - 10:10

Dla mnie drażniące są małe szczegóły; - Trochę irytuje mnie zachowanie okien (mimo zainstalowania i używania Mooms) - Zachowanie plików w tych folderach (to że przy włączonym sortowaniu po rodzaju plików gdy jest ich dużo zwijają się z listy, które trzeba za każdym razem rozsuwać). Także to że pliki same się nie układają na biurku, a ręczne wyrównywanie ich działa często w co najmniej dziwny sposób. - Brak przeskakiwania spacją w Podglądzie do następnego pliku (zainstalowałem sobie już Xee, ale chciałbym używać Podglądu do tego skoro jest narzędziem systemowym i ma fajne opcje oprócz tego feleru). - Finder (wytnij & wklej + merge folderów) Mam wrażenie że mimo dostarczenia systemu z aplikacjami przez Apple - to praktycznie każda z tych aplikacji działa w ten sposób że lepiej szukać na Appstorze ich zamienników. Często nawet do tak trywialnych zadań jak usuwanie aplikacji - jeśli robisz to tak jak chciało Apple to zasyfiasz sobie system. Przy tylu świetnych opcjach i rozwiązaniach w innych miejscach - dziwią mnie takie niedoróbki.

#858 Deleted-63c21db09a

Deleted-63c21db09a
  • 4 139 postów
Napisano 08 czerwca 2012 - 10:19

Cytat

Także to że pliki same się nie układają na biurku, a ręczne wyrównywanie ich działa często w co najmniej dziwny sposób.

Kliknij prawym na pulpicie i wybierz "Clean up".

#859 Cintulek

Cintulek
  • 2 128 postów
  • SkądWrocław, Poland

Napisano 08 czerwca 2012 - 10:23

Cytat

[...]
- Finder (wytnij & wklej + merge folderów)
[...]

Wytnij: "japko"+x
Wklej: "japko"+v
Kopiuj: "japko"+c

:)

#860 Deleted-63c21db09a

Deleted-63c21db09a
  • 4 139 postów
Napisano 08 czerwca 2012 - 10:24

Cytat

Wytnij: "japko"+x
Wklej: "japko"+v
Kopiuj: "japko"+c

:)

Tak. Ale jak masz np. Total Findera.

#861 Fenix

Fenix
  • 342 postów
  • SkądWarszawa, PL

Napisano 08 czerwca 2012 - 16:13

Jest chyba opcja przenieś - Command+C a potem Command+Option+V.

#862 koh

koh
  • 2 186 postów

Napisano 09 czerwca 2012 - 12:04

Cytat

serio w maku wkurza cię to, że masz dzieci?
dziecinada...

hehe...dobre podsumowanie...ale sam wiesz oco kamon, o paluchy, które na ekranie matowym nie rzucają się tak w oczy...co nie zmienia faktu, że nie zamienił bym na matowy ekran mojego maka...

Cytat

ad2.
Przy MacBooku?! Coś masz chyba feralnego.
ad.3
Przy moim MacBook Alu 2008 czegoś takiego nie mam. Może bardziej dbaj o sprzęt? ;)

Przyjrzyj się pod światło na wygaszony ekran, widać prześwitujące jabłko.

Sprzęt prawie nowy, nie śmigany, dbany, mało noszony...

#863 Fenix

Fenix
  • 342 postów
  • SkądWarszawa, PL

Napisano 09 czerwca 2012 - 17:33

Serio Ci to przeszkadza? Dopóki nie powiedziałeś to nawet nie zauważyłem. Te jabłko jest podświetlane od matrycy.

#864 rEvis

rEvis
  • 708 postów
  • SkądŁomianki

Napisano 10 czerwca 2012 - 08:41

Mogłeś wymienić cokolwiek, co utrudnia pracę na Macu lub sprawia, że nie jest przyjemna, ale wolałeś ponarzekać dla samego narzekania. Czy w ogóle widzisz to prześwitujące jabłko, gdy pracujesz na komputerze? Rozumiem, że lubisz działać na ciemnym ekranie?

#865 koh

koh
  • 2 186 postów

Napisano 10 czerwca 2012 - 09:44

Cytat

Mogłeś wymienić cokolwiek, co utrudnia pracę na Macu lub sprawia, że nie jest przyjemna, ale wolałeś ponarzekać dla samego narzekania. Czy w ogóle widzisz to prześwitujące jabłko, gdy pracujesz na komputerze? Rozumiem, że lubisz działać na ciemnym ekranie?

Przeczytaj uważnie temat, czy tam jest napisane: Wymień co Ci utrudnia pracę na Macbook-u?
nie, tam jest napisane co Cię wkurza...i zdania nie zmienię, wkurza mnie skrzypienie przy otwieraniu i ten prześwit przez jabłko...czy to przeszkadza w pracy?
Nie, nie przeszkadza, podczas pracy ekran jest już otwarty, więc nie skrzypi i podświetlony, więc jabłka nie widać...ale sam fakt wkurza...choć może wkurza to za grube słowo...prędze nazwałbym "nieco irytuje"...

#866 reaper

reaper
  • 1 108 postów

Napisano 10 czerwca 2012 - 09:50

A Ty co, bedziesz mowil co komu moze przeszkadzac a co nie? Alfa i omega sie znalazl. Jesli mu to przeszkadza, to trudno. Kazdy ma jakies oczekiwania i wymagania. I nie, iMac nie jest bez wad, i glupie pytania: "i TO Ci przeszkadza w maku?" tego nie zmienia. Tak, to mu przeszkadza, a mi co innego przeszkadza i mam do tego prawo aby uwazac,ze cos mi przeszkadza.
  • Felmyst lubi to

#867 rEvis

rEvis
  • 708 postów
  • SkądŁomianki

Napisano 10 czerwca 2012 - 11:13

Jednak sprawdza się opinia o Polakach - któryś zawsze musi znaleźć coś, na co musi narzekać.

#868 koh

koh
  • 2 186 postów

Napisano 10 czerwca 2012 - 13:04

Cytat

Jednak sprawdza się opinia o Polakach - któryś zawsze musi znaleźć coś, na co musi narzekać.

Przecież poto powstał ten temat, żeby odreagować swoje frustracje ;) Skoro jest temat pod takim a nie innym tytułem to wypisałem co mi leży na sercu, i tyle...

Najbardziej mnie wkurza, że komputerek nie pachnie już tak nowością...ale podobno w australii wymyślili perfumy o zapachu nowego Mac-a ! ;)

#869 rEvis

rEvis
  • 708 postów
  • SkądŁomianki

Napisano 11 czerwca 2012 - 11:14

Cytat

Najbardziej mnie wkurza, że komputerek nie pachnie już tak nowością...ale podobno w australii wymyślili perfumy o zapachu nowego Mac-a ! ;)

Wyobraź sobie taką sytuację: wchodzisz do baru wyperfumowany nowym zapachem, przechodzisz koło kilku informatyków, myślą sobie "przywieźli nowe MacBooki", a Ty wyciągasz perfumy i mówisz "to nie MacBooki, to mój zapach". Prawie jak reklama Perwollu.

#870 koh

koh
  • 2 186 postów

Napisano 11 czerwca 2012 - 13:27

Cytat

Wyobraź sobie taką sytuację: wchodzisz do baru wyperfumowany nowym zapachem, przechodzisz koło kilku informatyków, myślą sobie "przywieźli nowe MacBooki", a Ty wyciągasz perfumy i mówisz "to nie MacBooki, to mój zapach". Prawie jak reklama Perwollu.

hahhaha...i dalej, ci co siedzą w wyciągniętych sweterkach w serek ze świerzym wąsem pod nosem od razu mnie nienawidzą, a ci w obcisłych jeansach, szalach i rogowych okularach raj ban od razu widzą we mnie przyjaciela :)

#871 rEvis

rEvis
  • 708 postów
  • SkądŁomianki

Napisano 11 czerwca 2012 - 17:55

Nie obrażaj posiadaczy Maców. Wydać kupę kasy na porządny sprzęt, a zapłacić 600 zł za 3 napisy Ray Ban na okularach to zupełnie co innego. :)

#872 mateo14

mateo14
  • 163 postów

Napisano 09 lipca 2012 - 23:02

Czy ktoś móglby mi wyjaśnić dlaczego Apple nie udostępnia kodu źródłowego XNU znajdującego się w iOS? Poza tym drażni mnie fakt, że lista aplikacji open source znajdujących się w iOS jest strasznie mała w porównaniu do OS X. Z czego to wynika? Ten system jest tak prosty, że składa się z niewielkiej liczby elementów, czy może Apple nie chce ich udostępniać. Kolejna rzecz to fakt, że iOS 6 wydaje się nowszym systemem od OS X 10.8, ponieważ bazuje na nowszej wersji Darwin:

http://en.wikipedia....perating_system)

Osobiście przeraża mnie fakt upodabniania OS X do IOS oraz przepowiednie w stylu, że iOS zastąpi OS X na komputerach Apple. Nie potrafię zrozumieć większej popularności iOS od Mac OS X, ponieważ ten pierwszy ma ogromne ograniczenia. Czy Apple naprawdę chce, po raz drugi uśmiercić swoją wersję systemu Unix?

#873 Roberto

Roberto
  • 13 752 postów
  • SkądWrocław

Napisano 10 lipca 2012 - 08:18

Czyli w Maku najbardziej wkurza cię iOS? Trochę to... mało logiczne.

#874 koh

koh
  • 2 186 postów

Napisano 10 lipca 2012 - 08:44

Cytat

Nie obrażaj posiadaczy Maców. Wydać kupę kasy na porządny sprzęt, a zapłacić 600 zł za 3 napisy Ray Ban na okularach to zupełnie co innego. :)

:) W rajbanach oprócz opłaty za jak ty to nazywasz "napisy" do których nieszczęśliwie przykleili się niestety hipsterzy, płacisz równierz za jakość szkieł...a szkła mają rewelacyjne jeśli chodzi o zdrowie oczu. Ale fakt, możesz mieć równierz super szkła w okularach Solano, za które wydasz 2x mniej. No ale niestety za oprawki rajbany czy też inne firmówki typu polaroid, ck itp przepłacasz...tak to już jest.

#875 Łukasz Ignacyk

Łukasz Ignacyk
  • 4 943 postów
  • SkądKraków, PL

Napisano 10 lipca 2012 - 16:18

Cytat

Nie potrafię zrozumieć większej popularności iOS od Mac OS X, ponieważ ten pierwszy ma ogromne ograniczenia.

Porównaj sprzedaż smartphonów i komputerów to może zrozumiesz.

Użytkownicy przeglądający ten temat: 0

0 użytkowników, 0 gości, 0 anonimowych