Skocz do zawartości

Witaj!

Zaloguj lub Zarejestruj się aby uzyskać pełny dostęp do forum.

Zdjęcie
- - - - -

Co Cię wkurza w Macu

• Zamknięty Temat jest zamknięty
1024 odpowiedzi w tym temacie

#751 Scypin

Scypin
  • 299 postów

Napisano 26 stycznia 2012 - 13:32

Davvido u mnie nie działa te wycicnanie. mikimo nie tylko flash jest skopany. Jak zauważyłem to 90% programów zaprzestało wsparcia na PPC dość dawno zobacz np. na Skype tam najnowsza wersja to 2.26 przez co jak łączysz się z kimś kto ma najnowszego Skype to często przerywa dźwięk lub wideo. Również sporo narzędzi takich jak Eclipse, XCode i dużo więcej.... PS. szkoda że nie ma spowrotem wersji na PPC lub że nie Apple nie otworzyło swojego systemu na resztę komputerów. Komputery Apple są dość dobre więc wg. mnie mogą konkurować z resztą (ile komputerów na bluetooth 4.0 dyski ssd świetną baterie oraz są świtne jeśli ktoś potrzebuje mobilność nie wiem jak sytacja jest przy komputerach stacjonarnych). PS2. wracając do tematu wrurza mnie znaczne ucinanie kompatybilności no bo ile programów działających na tygrysku (z classic mac 9) zadziała ci na lionie.

#752 mikimoto

mikimoto
  • 140 postów
  • SkądPoznań, PL

Napisano 26 stycznia 2012 - 14:49

Skype ostatnia wersja pod PPC to 2.6 (posiadam i korzystam, działa normalnie tylko obrazu z kamery nie ma) fakt nie powinno się odcinać od PPC, w końcu to jest fajna architektura, a Maki pod PPC wydają mi się stabilniejsze (mam porównianie z MB white i iBook G4 fakt troszeczke wolniej ale jednak wydaje mi się że system dużo 'pewniej' chodzi sobie) Mac OS pod PC brzmi dość ciekawie, to byłby gwóźdź do trumny Microsoftowi i Windowsom Moim zdaniem wszystkie systemy powinne być kompatybilne wstecz, nawet z OS9

#753 Roberto

Roberto
  • 13 752 postów
  • SkądWrocław

Napisano 26 stycznia 2012 - 15:12

kompatybilność wstecz to kula u nogi. oczywiście, że powinni już (po tylu latach!) odciąć się od PPC. oczywiście, że nie powinno być coś takiego jak kompatybilność wstecz do OS9. toż to głupota.

#754 feuerfest

feuerfest
  • 3 417 postów
  • SkądMonachium, DE

Napisano 26 stycznia 2012 - 16:20

kompatybilność wstecz to kula u nogi.
oczywiście, że powinni już (po tylu latach!) odciąć się od PPC.
oczywiście, że nie powinno być coś takiego jak kompatybilność wstecz do OS9. toż to głupota.

Podpisuję się obiema rękami i nogami. Kompatybilność wstecz większa niż trzy lata to ograniczanie rozwoju.

#755 seb235-8731863dbe

seb235-8731863dbe
  • 8 114 postów

Napisano 26 stycznia 2012 - 16:31

Podpisuję się obiema rękami i nogami. Kompatybilność wstecz większa niż trzy lata to ograniczanie rozwoju.

Niestety taka jest prawda i trudno się z tym nie zgodzić, no ale wycięcie 32 bitowych procków intela to nie wiem czy był dobry pomysł :)

#756 mikimoto

mikimoto
  • 140 postów
  • SkądPoznań, PL

Napisano 26 stycznia 2012 - 16:40

Z tą kompatybilnoscią do OS9 to przesadziłem, ale zawsze jakaś powinna być

#757 mateo14

mateo14
  • 163 postów

Napisano 29 stycznia 2012 - 08:50

kompatybilność wstecz to kula u nogi.
oczywiście, że powinni już (po tylu latach!) odciąć się od PPC.
oczywiście, że nie powinno być coś takiego jak kompatybilność wstecz do OS9. toż to głupota.

Nie przesadzłbym. Przykładowo moja gra Barkanoid 2 już nie będzie działać pod Mac OS X Lion, a więc nadal trzymam Mac OS X Snow leopard do uruchamiania wielu innych starszych gier, ktore planuję kupić. Na płycie z grą Barkanoid 2 znajdowała się wersja dla systemu Linux, ktora prawdopodobnie będzie działała nawet za 14 lat, ponieważ stare gry firmy Loki, MP lub Tribsoft nadal da się uruchomić na współczesnych dystrybucjach Linuksa. Niestety Apple kilka razy zmieniło swoje procesory i nie mam nic przeciwko tym zmianion, ale mogliby utrzymywać płatny emulator dla starych aplikacji dla Mac OS X, ponieważ niektore gry dla Linuksa lub Mac OS X nie są tanie, ale to Linux ma tym przypadku przewagę.

#758 sebbulon

sebbulon
  • 190 postów
  • Skądgdzies w Beskidach

Napisano 29 stycznia 2012 - 14:15

fakt nie powinno się odcinać od PPC, w końcu to jest fajna architektura, a Maki pod PPC wydają mi się stabilniejsze (mam porównianie z MB white i iBook G4 fakt troszeczke wolniej ale jednak wydaje mi się że system dużo 'pewniej' chodzi sobie)

Zgadzam sie że PowerPC jest bardzo ciekawa i jeszcze posiadajaca spory potencjał architektura , ale z tą poteżna wydajnoscia PowerPC vs x86 to w zasadzie był mit, robilem sobie całkiem niedawno wysoce subiektywne testy ;-) i MDD z Tigerem nie jest jakims okropnym demonem prędkosci biorac pod uwage rownie wiekowego i podobnie taktowanego peceta z zainstalowanym XP
Na temat szybkosci intelomacow sie nie wypowiadam, bo mam hackintosha z iDenebem i jestem zadowolony.

Mac OS pod PC brzmi dość ciekawie, to byłby gwóźdź do trumny Microsoftowi i Windowsom
Moim zdaniem wszystkie systemy powinne być kompatybilne wstecz, nawet z OS9

Alez takie cos juz od ladnych kilku lat istnieje i jakoś nie robi furory, ludzie stawiaja to głownie jako ciekawostke ( np jak ja ) ale nie widze mozliwosci aby szerzej sie to przyjeło, nawet gdyby Apple zaproponowalo pomoc techniczna i uwolniło OSX na pecety.
Co do zgodnosci wstecznej (oczywiscie w granicach rozsadku) - jest to jedna z rzeczy którą bardzo sobie cenię w windzie i ktora powoduje ze nadal uzywam tego systemu, brak mozliwosci uruchomienia niektorych programow po podniesieniu wersji systemu to jedna z rzeczy ktora potrafiła doprowadzic mnie do szewskiej pasji w OSX.

#759 seb235-8731863dbe

seb235-8731863dbe
  • 8 114 postów

Napisano 29 stycznia 2012 - 20:41

Alez takie cos juz od ladnych kilku lat istnieje i jakoś nie robi furory, ludzie stawiaja to głownie jako ciekawostke ( np jak ja ) ale nie widze mozliwosci aby szerzej sie to przyjeło, nawet gdyby Apple zaproponowalo pomoc techniczna i uwolniło OSX na pecety.

Mało wiesz :) Są firmy które sprzedają PC z OSX dając na niego gwarancje itd ... I nie jest ich mało (na terenie europy) :)

Jak by apple uwolniło OSX to gwarantuje że nikt by komputera od nich nie kupił, choćby z względu na jakieś chore ograniczenia w sprzęcie itd...

#760 feuerfest

feuerfest
  • 3 417 postów
  • SkądMonachium, DE

Napisano 30 stycznia 2012 - 09:41

Ja bym kupił, pewnie nie ja jeden. Ale wiadomo, że skanibalizowałoby to Applową sprzedaż komputerów. Apple to producent sprzętu a nie oprogramowania. Ich OSy to bardziej firmware. Do niektórych to po prostu nie dociera ;)

#761 ZeroCool

ZeroCool
  • 19 postów

Napisano 01 lutego 2012 - 14:58

Ja bym kupił, pewnie nie ja jeden. Ale wiadomo, że skanibalizowałoby to Applową sprzedaż komputerów.

Apple to producent sprzętu a nie oprogramowania. Ich OSy to bardziej firmware. Do niektórych to po prostu nie dociera ;)

Nieprawda. X jest reklamowany jako "najbardziej zaawansowany system świata".

---------- Wpis dodano o 14:58 ---------- Poprzedni wpis dodano o 14:53 ----------

A to głupota jakiej jeszcze tu nie czytałem. To że mierni programiści Apple nie potrafią sobie poradzić z ciągłością środowiska świadczy tylko o tym, że za dużo ukradli i nie potrafią tego dobrze poskładać. Windows na przykład wydajnościowo bije X pod każdym względem a jest kompatybilne wstecz niemal do początku... Gdyby naturalnie rozwijali SWÓJ system, Classic, śpiewałbyś inaczej.

#762 mateo14

mateo14
  • 163 postów

Napisano 01 lutego 2012 - 17:40

A to głupota jakiej jeszcze tu nie czytałem. To że mierni programiści Apple nie potrafią sobie poradzić z ciągłością środowiska świadczy tylko o tym, że za dużo ukradli i nie potrafią tego dobrze poskładać. Windows na przykład wydajnościowo bije X pod każdym względem a jest kompatybilne wstecz niemal do początku... Gdyby naturalnie rozwijali SWÓJ system, Classic, śpiewałbyś inaczej.

Nie wiem, co mieli ukraść i od kogo, ale faktem jest, że Apple już dwa razy zmieniało swoje procesory, podobnie jest w przypadku kilku zmian w systemu operacyjnego, a najgorszym jest w tym, że nie sprzedają płatnej wersji programu w stylu Rosetta, który pozwalałoby uruchamiać stare aplikacje pod nowszymi wersjami Mac OS X. Najbardziej mnie jednak drażni, gdy dla iOS pojawiają się klasyki, które dla Mac OS X były dostępne wcześniej, ale w pewnym momencie przestały być sprzedawane, a także aktualizowane. Dlaczego Apple pozwala sprzedawać w swoim sklepie tego rodzaju Aplikacje? Przecież mogą w prosty uzależnić wydanie klasycznej gry dla iOS od ponownego wydania danej gry dla Mac OS X lub jej zaktualizowania?
Windows jest dla mnie marnym systemem operacyjnym, ponieważ on nawet nie przypomina Uniksa lub Linuksa, a jego kompatybilność wsteczna jest lepsza niż w przypadku Mac OS X, ale niestety aplikacje dla DOS/Windows 9x często nie działają pod nowszymi wersjami Windows NT, ale ten problem stopniowo się pogłębia.

#763 madmax332-802bc1e3e2

madmax332-802bc1e3e2
  • 7 682 postów

Napisano 01 lutego 2012 - 17:53

1. Apple zmieniało procesory już trzy razy, natomiast to winda (i nie tylko) jest ukradzionym pomysłem - nieudolną kopią Macowego Systemu w wersjach od 1 do 7 i potem Mac OS 8 -10. Nie było też systemu Classic - to nazwa środowiska obejmującego wszystkie dotychczasowe systemy ery pre-X. 2. Problem kompatybilności wstecznej w Macach sprowadza się w zasadzie do procesorów. 3. Dla wielbicieli Applowej klasyki istnieje coś takiego jak emulatory.

#764 Roberto

Roberto
  • 13 752 postów
  • SkądWrocław

Napisano 01 lutego 2012 - 20:11

Nieprawda. X jest reklamowany jako "najbardziej zaawansowany system świata".

nieprawda bo...? OS X funkcjonuje na takiej samej zasadzie jak iOS dla iPhone.
A ten też jest reklamowany jako "najbardziej zaawansowany mobilny system operacyjny na świecie"

To że mierni programiści Apple nie potrafią sobie poradzić z ciągłością środowiska świadczy tylko o tym, że za dużo ukradli i nie potrafią tego dobrze poskładać.

hola hola, nie mierz wszystkich swoją miarą.

Windows na przykład wydajnościowo bije X pod każdym względem

nieprawda

a jest kompatybilne wstecz niemal do początku...

taa... dlatego w W7 dodano emulator XP?

Gdyby naturalnie rozwijali SWÓJ system, Classic, śpiewałbyś inaczej.

Ta, bo jak kupili NextStep to nie jest ich? weź się ogarnij.

Dlaczego Apple pozwala sprzedawać w swoim sklepie tego rodzaju Aplikacje?

bo ma z tego zysk po prostu?

Przecież mogą w prosty uzależnić wydanie klasycznej gry dla iOS od ponownego wydania danej gry dla Mac OS X lub jej zaktualizowania?

w celu wkurzenia developerów? no genialny plan.
jak developer chce, to przecież może. Wielkiego problemu nie ma, dużo rzeczy się przecież pokrywa. Ale to nadal są koszta.

#765 trenneman

trenneman
  • 845 postów

Napisano 04 lutego 2012 - 13:17

Windows na przykład wydajnościowo bije X pod każdym względem a jest kompatybilne wstecz niemal do początku... Gdyby naturalnie rozwijali SWÓJ system, Classic, śpiewałbyś inaczej.

Ale pieprzenie. "Windows jest kompatybilne" - możesz przełożyć na polski?
Jeśli chodzi ci o oprogramowanie pod Windows to chyba raczysz żartować, jest tak samo jak w każdym systemie operacyjnym, jedne aplikacje długo są kompatybilne, inne mają problemy z kolejnymi wersjami systemu. Od wielu rzeczy to zależy, jak soft wykorzystuje zmienione komponenty systemu to chyba logiczne że stare jego wersje nie będą działać dobrze w nowym systemie.
A @feuerfest ma rację, kompatybilność utrzymywana na siłę jest bez sensu, niech się programista weźmie za przepisanie swojej aplikacji żeby działała pod nową wersją systemu a jak nie ma ochoty - jego strata, użytkownicy sobie poradzą.

#766 yendashfun

yendashfun
  • 187 postów
  • SkądSzczecin

Napisano 27 kwietnia 2012 - 12:07

A mnie irytuje Lion i nie będę rozwijał tej swojej głębokiej myśli.

#767 Cintulek

Cintulek
  • 2 128 postów
  • SkądWrocław, Poland

Napisano 27 kwietnia 2012 - 12:19

A mnie irytuje Lion i nie będę rozwijał tej swojej głębokiej myśli.

Jak już zacząłeś to skończ, sorry. Jeżeli nie masz chęci rozwijania tego, wyrażenia swojej opinii bardziej opisowo, dogłębnie, to po co zamieszczałeś post? ;)

#768 Jarson

Jarson
  • 139 postów

Napisano 28 kwietnia 2012 - 02:32

Brak ważnego oprogramowania (np. 3DS Max), uboga lista gier /Fifa12:(/ oraz zbliżający się sandbox do Mac App Store.

#769 dliwski

dliwski

• 15 306 postów
  • SkądWarszawa

Napisano 28 kwietnia 2012 - 12:56

ostatnio w Macu wkurza mnie temperatura CPU sięgająca 75 ℃ przy normalnym użytkowaniu

#770 humanoidal

humanoidal
  • 287 postów

Napisano 28 kwietnia 2012 - 23:29

Jak nie miałeś tego wcześniej to czas wymienić pastę termoprzewodzącą i odkurzyć wnętrze. Co mnie wkurza w macu? Złodziejska marża :D

#771 weniwe_pl

weniwe_pl
  • 136 postów
  • SkądNaas, IE

Napisano 28 kwietnia 2012 - 23:39

A mnie wkurza czarne tło po otwarciu pokrywy widoczne kilka sekund!

#772 kamikox

kamikox
  • 346 postów

Napisano 29 kwietnia 2012 - 09:00

A mnie w Mac wkurza jedno :) CENA.

#773 effe

effe
  • 6 547 postów
  • SkądSzczecin

Napisano 29 kwietnia 2012 - 09:03

A mnie nic nie wkurza, kilka lat używam i jak dotąd praktycznie ZERO problemów!

#774 thomasg73

thomasg73
  • 90 postów
  • SkądDolnośląskie/Wiedeń

Napisano 29 kwietnia 2012 - 09:41

Mnie osobiscie wkurza to ze nie moge przelaczyc mojej klawiatury w ukladzie QWERTZ na uklad POLSKI 214 nie jakies programisty czy maszynistki tylko wlasnie na POLSKI 214 - wtenczas mam nie zmienione mapowanie naszych znakow diaktrycznych do ktorego ukladu przyzwyczailem sie uzywajac PC przez 15 lat wlasnie w QWERTZ... Bawiac sie czasami Ubuntu, czy innym pochodnym systemem bylo to bezproblemowo do ustawienia....

#775 renqien

renqien

Koniec...

• 20 740 postów

Napisano 29 kwietnia 2012 - 19:55

Jeśli dobrze rozumiem, chodzi Ci o coś takiego http://myapple.pl/os...lawiatury_.html

Użytkownicy przeglądający ten temat: 2

0 użytkowników, 2 gości, 0 anonimowych