Co Cię wkurza w Macu
Napisano 26 stycznia 2012 - 13:32
Napisano 26 stycznia 2012 - 14:49
Napisano 26 stycznia 2012 - 15:12
Napisano 26 stycznia 2012 - 16:20
kompatybilność wstecz to kula u nogi.
oczywiście, że powinni już (po tylu latach!) odciąć się od PPC.
oczywiście, że nie powinno być coś takiego jak kompatybilność wstecz do OS9. toż to głupota.
Podpisuję się obiema rękami i nogami. Kompatybilność wstecz większa niż trzy lata to ograniczanie rozwoju.
Napisano 26 stycznia 2012 - 16:31
Podpisuję się obiema rękami i nogami. Kompatybilność wstecz większa niż trzy lata to ograniczanie rozwoju.
Niestety taka jest prawda i trudno się z tym nie zgodzić, no ale wycięcie 32 bitowych procków intela to nie wiem czy był dobry pomysł

Napisano 26 stycznia 2012 - 16:40
Napisano 29 stycznia 2012 - 08:50
kompatybilność wstecz to kula u nogi.
oczywiście, że powinni już (po tylu latach!) odciąć się od PPC.
oczywiście, że nie powinno być coś takiego jak kompatybilność wstecz do OS9. toż to głupota.
Nie przesadzłbym. Przykładowo moja gra Barkanoid 2 już nie będzie działać pod Mac OS X Lion, a więc nadal trzymam Mac OS X Snow leopard do uruchamiania wielu innych starszych gier, ktore planuję kupić. Na płycie z grą Barkanoid 2 znajdowała się wersja dla systemu Linux, ktora prawdopodobnie będzie działała nawet za 14 lat, ponieważ stare gry firmy Loki, MP lub Tribsoft nadal da się uruchomić na współczesnych dystrybucjach Linuksa. Niestety Apple kilka razy zmieniło swoje procesory i nie mam nic przeciwko tym zmianion, ale mogliby utrzymywać płatny emulator dla starych aplikacji dla Mac OS X, ponieważ niektore gry dla Linuksa lub Mac OS X nie są tanie, ale to Linux ma tym przypadku przewagę.
Napisano 29 stycznia 2012 - 14:15
Zgadzam sie że PowerPC jest bardzo ciekawa i jeszcze posiadajaca spory potencjał architektura , ale z tą poteżna wydajnoscia PowerPC vs x86 to w zasadzie był mit, robilem sobie całkiem niedawno wysoce subiektywne testy ;-) i MDD z Tigerem nie jest jakims okropnym demonem prędkosci biorac pod uwage rownie wiekowego i podobnie taktowanego peceta z zainstalowanym XPfakt nie powinno się odcinać od PPC, w końcu to jest fajna architektura, a Maki pod PPC wydają mi się stabilniejsze (mam porównianie z MB white i iBook G4 fakt troszeczke wolniej ale jednak wydaje mi się że system dużo 'pewniej' chodzi sobie)
Na temat szybkosci intelomacow sie nie wypowiadam, bo mam hackintosha z iDenebem i jestem zadowolony.
Alez takie cos juz od ladnych kilku lat istnieje i jakoś nie robi furory, ludzie stawiaja to głownie jako ciekawostke ( np jak ja ) ale nie widze mozliwosci aby szerzej sie to przyjeło, nawet gdyby Apple zaproponowalo pomoc techniczna i uwolniło OSX na pecety.Mac OS pod PC brzmi dość ciekawie, to byłby gwóźdź do trumny Microsoftowi i Windowsom
Moim zdaniem wszystkie systemy powinne być kompatybilne wstecz, nawet z OS9
Co do zgodnosci wstecznej (oczywiscie w granicach rozsadku) - jest to jedna z rzeczy którą bardzo sobie cenię w windzie i ktora powoduje ze nadal uzywam tego systemu, brak mozliwosci uruchomienia niektorych programow po podniesieniu wersji systemu to jedna z rzeczy ktora potrafiła doprowadzic mnie do szewskiej pasji w OSX.
Napisano 29 stycznia 2012 - 20:41
Alez takie cos juz od ladnych kilku lat istnieje i jakoś nie robi furory, ludzie stawiaja to głownie jako ciekawostke ( np jak ja ) ale nie widze mozliwosci aby szerzej sie to przyjeło, nawet gdyby Apple zaproponowalo pomoc techniczna i uwolniło OSX na pecety.
Mało wiesz

Jak by apple uwolniło OSX to gwarantuje że nikt by komputera od nich nie kupił, choćby z względu na jakieś chore ograniczenia w sprzęcie itd...
Napisano 30 stycznia 2012 - 09:41

Napisano 01 lutego 2012 - 14:58
Ja bym kupił, pewnie nie ja jeden. Ale wiadomo, że skanibalizowałoby to Applową sprzedaż komputerów.
Apple to producent sprzętu a nie oprogramowania. Ich OSy to bardziej firmware. Do niektórych to po prostu nie dociera
Nieprawda. X jest reklamowany jako "najbardziej zaawansowany system świata".
---------- Wpis dodano o 14:58 ---------- Poprzedni wpis dodano o 14:53 ----------
A to głupota jakiej jeszcze tu nie czytałem. To że mierni programiści Apple nie potrafią sobie poradzić z ciągłością środowiska świadczy tylko o tym, że za dużo ukradli i nie potrafią tego dobrze poskładać. Windows na przykład wydajnościowo bije X pod każdym względem a jest kompatybilne wstecz niemal do początku... Gdyby naturalnie rozwijali SWÓJ system, Classic, śpiewałbyś inaczej.
Napisano 01 lutego 2012 - 17:40
A to głupota jakiej jeszcze tu nie czytałem. To że mierni programiści Apple nie potrafią sobie poradzić z ciągłością środowiska świadczy tylko o tym, że za dużo ukradli i nie potrafią tego dobrze poskładać. Windows na przykład wydajnościowo bije X pod każdym względem a jest kompatybilne wstecz niemal do początku... Gdyby naturalnie rozwijali SWÓJ system, Classic, śpiewałbyś inaczej.
Nie wiem, co mieli ukraść i od kogo, ale faktem jest, że Apple już dwa razy zmieniało swoje procesory, podobnie jest w przypadku kilku zmian w systemu operacyjnego, a najgorszym jest w tym, że nie sprzedają płatnej wersji programu w stylu Rosetta, który pozwalałoby uruchamiać stare aplikacje pod nowszymi wersjami Mac OS X. Najbardziej mnie jednak drażni, gdy dla iOS pojawiają się klasyki, które dla Mac OS X były dostępne wcześniej, ale w pewnym momencie przestały być sprzedawane, a także aktualizowane. Dlaczego Apple pozwala sprzedawać w swoim sklepie tego rodzaju Aplikacje? Przecież mogą w prosty uzależnić wydanie klasycznej gry dla iOS od ponownego wydania danej gry dla Mac OS X lub jej zaktualizowania?
Windows jest dla mnie marnym systemem operacyjnym, ponieważ on nawet nie przypomina Uniksa lub Linuksa, a jego kompatybilność wsteczna jest lepsza niż w przypadku Mac OS X, ale niestety aplikacje dla DOS/Windows 9x często nie działają pod nowszymi wersjami Windows NT, ale ten problem stopniowo się pogłębia.
Napisano 01 lutego 2012 - 17:53
Napisano 01 lutego 2012 - 20:11
nieprawda bo...? OS X funkcjonuje na takiej samej zasadzie jak iOS dla iPhone.Nieprawda. X jest reklamowany jako "najbardziej zaawansowany system świata".
A ten też jest reklamowany jako "najbardziej zaawansowany mobilny system operacyjny na świecie"
hola hola, nie mierz wszystkich swoją miarą.To że mierni programiści Apple nie potrafią sobie poradzić z ciągłością środowiska świadczy tylko o tym, że za dużo ukradli i nie potrafią tego dobrze poskładać.
nieprawdaWindows na przykład wydajnościowo bije X pod każdym względem
taa... dlatego w W7 dodano emulator XP?a jest kompatybilne wstecz niemal do początku...
Ta, bo jak kupili NextStep to nie jest ich? weź się ogarnij.Gdyby naturalnie rozwijali SWÓJ system, Classic, śpiewałbyś inaczej.
bo ma z tego zysk po prostu?Dlaczego Apple pozwala sprzedawać w swoim sklepie tego rodzaju Aplikacje?
w celu wkurzenia developerów? no genialny plan.Przecież mogą w prosty uzależnić wydanie klasycznej gry dla iOS od ponownego wydania danej gry dla Mac OS X lub jej zaktualizowania?
jak developer chce, to przecież może. Wielkiego problemu nie ma, dużo rzeczy się przecież pokrywa. Ale to nadal są koszta.
Napisano 04 lutego 2012 - 13:17
Windows na przykład wydajnościowo bije X pod każdym względem a jest kompatybilne wstecz niemal do początku... Gdyby naturalnie rozwijali SWÓJ system, Classic, śpiewałbyś inaczej.
Ale pieprzenie. "Windows jest kompatybilne" - możesz przełożyć na polski?
Jeśli chodzi ci o oprogramowanie pod Windows to chyba raczysz żartować, jest tak samo jak w każdym systemie operacyjnym, jedne aplikacje długo są kompatybilne, inne mają problemy z kolejnymi wersjami systemu. Od wielu rzeczy to zależy, jak soft wykorzystuje zmienione komponenty systemu to chyba logiczne że stare jego wersje nie będą działać dobrze w nowym systemie.
A @feuerfest ma rację, kompatybilność utrzymywana na siłę jest bez sensu, niech się programista weźmie za przepisanie swojej aplikacji żeby działała pod nową wersją systemu a jak nie ma ochoty - jego strata, użytkownicy sobie poradzą.
Napisano 27 kwietnia 2012 - 12:07
Napisano 27 kwietnia 2012 - 12:19
Jak już zacząłeś to skończ, sorry. Jeżeli nie masz chęci rozwijania tego, wyrażenia swojej opinii bardziej opisowo, dogłębnie, to po co zamieszczałeś post?A mnie irytuje Lion i nie będę rozwijał tej swojej głębokiej myśli.

Napisano 28 kwietnia 2012 - 02:32
Napisano 28 kwietnia 2012 - 12:56
Napisano 28 kwietnia 2012 - 23:29

Napisano 28 kwietnia 2012 - 23:39
Napisano 29 kwietnia 2012 - 09:00

Napisano 29 kwietnia 2012 - 09:03
Napisano 29 kwietnia 2012 - 09:41
Napisano 29 kwietnia 2012 - 19:55
Użytkownicy przeglądający ten temat: 2
0 użytkowników, 2 gości, 0 anonimowych