Skocz do zawarto艣ci

Witaj!

Zaloguj lub Zarejestruj si臋 aby uzyska膰 pe艂ny dost臋p do forum.

Zdj臋cie
- - - - -

Co Ci臋 wkurza w Macu

• Zamkni臋ty Temat jest zamkni臋ty
1024 odpowiedzi w tym temacie

#776 thomasg73

thomasg73
  • 90 post贸w
  • Sk膮dDolno艣l膮skie/Wiede艅

Napisano 29 kwietnia 2012 - 22:07

Trafiony, zatopiony. Ju偶 raz przerabia艂em ten temat ale mo偶e nie a偶 tak dok艂adnie. Dzi臋kuj臋 偶e mi o tym przypomnia艂e艣. Teraz nawet nie mam na co narzeka膰!!!

#777 rokipat

rokipat
  • 172 post贸w
  • Sk膮dFrankfurt am Main

Napisano 29 kwietnia 2012 - 23:19

Wkurza mnie dzwiek przy wlaczaniu i braku systemowej opcji jego wylaczania. Wkurzaja mnie ceny iMacow przec co kupilem mini, wkurza mnie jednak w nim wolny hdd ktorego nie mozna wymienic nie tracac gwarancji. Dobrze ze chociaz RAM mozna samemu wymienic bo musialbym 300 euro za 8gb zaplacic, a tak to zaledwie 1/5 tej ceny dalem.

#778 Erkadi

Erkadi
  • 10 post贸w

Napisano 30 kwietnia 2012 - 07:28

Mnie takze, wogole nic nie wkurza w macu. Posiadam od 2 lat swojego, i nie narzekam. :)

#779 nightwish86

nightwish86
  • 146 post贸w
  • Sk膮dOlsztyn, PL

Napisano 01 maja 2012 - 01:40

Strasznie mnie denerwuje obs艂uga Flash pod Lion. W Snow Leopard by艂o wszystko super, uwielbia艂em sw贸j sprz臋t. Upgrade do Lion by艂 bardzo bolesny - nie do艣膰 偶e pozmieniali gesty to jeszcze Flash zacz膮艂 sypa膰 znanym b艂臋dem j膮dra. Pozosta艂o mi tylko wy艂膮czy膰 sprz臋towe przyspieszenie aby zachowa膰 responsywno艣膰 systemu. Czasem w Mac OS X czuj臋 si臋聽jak w Linuksie - jedno rozwi膮zanie problemu generuje 2 kolejne.

#780 yendashfun

yendashfun
  • 187 post贸w
  • Sk膮dSzczecin

Napisano 04 maja 2012 - 21:26

Nie wiem jak w mini, czy on ma wewn臋trzny g艂o艣nik, ale d藕wi臋k mo偶esz wy艂膮czy膰. Wystarczy, 偶e 艣ciszysz do zera przed zamkni臋ciem systemu i przy niepod艂膮czonych g艂o艣nikach lub s艂uchawkach.

#781 tmkszlc

tmkszlc

• 1聽846 post贸w
  • Sk膮dSzczecin, PL

Napisano 04 maja 2012 - 21:41

Wkurza mnie dzwiek przy wlaczaniu i braku systemowej opcji jego wylaczania.
Wkurzaja mnie ceny iMacow przec co kupilem mini, wkurza mnie jednak w nim wolny hdd ktorego nie mozna wymienic nie tracac gwarancji. Dobrze ze chociaz RAM mozna samemu wymienic bo musialbym 300 euro za 8gb zaplacic, a tak to zaledwie 1/5 tej ceny dalem.

wylaczenie tego dzwieku nie byloby madre, chociaz moze da sie to zrobic przez terminal. dzwiek ten z tego co wiem symbolizuje poprawne dzialanie sprzetu.

mnie w maku nic nie wkurza

#782 MrNorbi

MrNorbi
  • 398 post贸w
  • Sk膮dT艂uszcz

Napisano 04 maja 2012 - 22:24

Wkurza mnie to, 偶e dosta艂em p艂ytk臋 z kursami na prawko i nie mog臋 jej otworzy膰 bo plik instalacyjny jest w exe.............. Co za dyskryminacja, powinni wrzuci膰 na t膮 p艂ytk臋 te偶 wersj臋 na maca....

#783 DanielF

DanielF
  • 5聽786 post贸w
  • Sk膮dSiedlce

Napisano 04 maja 2012 - 22:37

MrNorbi94 s艂ysza艂e艣 o Wineskin (darmowy) lub Crossover? - jeden nerw mniej

#784 iU偶ytkownik

iU偶ytkownik
  • 754 post贸w
  • Sk膮dPolska

Napisano 06 maja 2012 - 22:58

Mnie w Macu wkurza wysoka cena w por贸wnaniu do konkurencji (podobne parametry) i niedu偶o gier (w por贸wnaniu z Windows).

#785 ralf34

ralf34
  • 80 post贸w

Napisano 07 maja 2012 - 09:24

Ale za to masz fajn膮 obudow臋 i dobry system operacyjny z kiepskim oprogramowaniem. Chcesz by膰 "Think Different" to przep艂acaj za co艣 co nie jest tego warte. To polityka Apple. I pomy艣le膰 偶e ludzie si臋 na to daj膮 nabra膰....

#786 Yurek90

Yurek90
  • 958 post贸w
  • Sk膮dGda艅sk, PL

Napisano 07 maja 2012 - 09:45

Cena sprz臋tu, dost臋pno艣膰 i ilo艣膰 oprogramowania oraz wymagania gier kt贸rych i tak jest jak na lekarstwo (Gra z przed kilku lat dost臋pna od kilku dni w MacAppStore nie do艣膰, 偶e cena jak z dnia premiery sprzed kilku lat to jeszcze wymaga 10.7, kt贸rego nie obs艂uguj膮 starsze procesory spokojnie mog膮ce te gre poci膮gn膮膰)

#787 koh

koh
  • 2聽186 post贸w
  • P艂e膰:
  • Sk膮dSzczecin

Napisano 07 maja 2012 - 12:27

1. Machanie codzienne 艣ciereczk膮 po ekranie 偶eby nadal si臋 tak 艂adnie b艂yszcza艂 i nie bola艂y oczy od odcisk贸w. 2. To 偶e powoli przestaje pachnie膰 tak 艂adnie nowo艣ci膮 jak po wypakowaniu z pude艂ka.

#788 viewsonic666

viewsonic666
  • 239 post贸w
  • Sk膮dcr0ydon

Napisano 08 maja 2012 - 14:39

Wkurzaj膮 mnie badziewne obudowy kt贸re s膮 fatalnie wykonane (opr贸cz aluminiowych mac贸w, te mo偶na jeszcze prze偶y膰), system kt贸ry ssie, brak gier, niewygodna klawiatura i 艣wiec膮ce si臋 jab艂ko kt贸rego nie zgasisz... Dlatego za du偶o mniejsz膮 cen臋 kupi艂em du偶o wydajniejszego PC.

#789 _igi

_igi
  • 3聽155 post贸w
  • P艂e膰:
  • Sk膮dWarszawa, PL

Napisano 08 maja 2012 - 18:32

wylaczenie tego dzwieku nie byloby madre, chociaz moze da sie to zrobic przez terminal. dzwiek ten z tego co wiem symbolizuje poprawne dzialanie sprzetu.

mnie w maku nic nie wkurza

Jak 艣ciszysz d藕wi臋k g艂o艣nik贸w przed wy艂膮czeniem to nie s艂ycha膰 tego brzd臋ku. D藕wi臋k sygnalizuje poprawne dzia艂anie bebech贸w, wi臋c lepiej tego nie wy艂膮cza膰, bo p贸藕niej mo偶e by膰 "przypa艂". Przerabia艂em nie raz na MBP 15" z felernej serii z combosem p艂yta g艂贸wna + grafika. :-)

#790 dliwski

dliwski

• 15聽314 post贸w
  • Sk膮dWarszawa

Napisano 09 maja 2012 - 08:43

Ale za to masz fajn膮 obudow臋 i dobry system operacyjny z kiepskim oprogramowaniem.

Chcesz by膰 "Think Different" to przep艂acaj za co艣 co nie jest tego warte. To polityka Apple. I pomy艣le膰 偶e ludzie si臋 na to daj膮 nabra膰....

Wystarczy, 偶e mi si臋 podoba i ju偶 jest warte "przep艂acania". Chocia偶... hm... mo偶e jednak da艂em si臋 nabra膰? :roll:

#791 seker

seker
  • 192 post贸w
  • Sk膮dToru艅

Napisano 09 maja 2012 - 21:01

Tak sobie czytam i nie wydaje si臋 Wam, 偶e troszk臋 przesadzacie z tym przep艂acaniem? Ja rozumiem, 偶e wyda膰 tyle kasy nie jest lekko, ale przyk艂adowo za dell'a tez trza zap艂acic jak za zbo偶e... pozosta艂e firmy z podobnej p贸艂ki te偶 kosztuj膮 niema艂o a wcale jako艣 lepiej nie wygl膮daj膮 z opisu przynajmniej. Oczywi艣cie por贸wnuj膮c zwyk艂ego Acer'a czy MSI do Apple to cena faktycznie odstrasza... Wracaj膮c do tematu jako 艣wie偶y u偶ytkownik OS X'a: - zamkni臋cie klapy powoduje u艣pienie (macbook) - rozumiem, 偶e ze wzgl臋d贸w technicznych ale wkurza, - command i alt ci膮gle si臋 myl膮 - wiem, 偶e da si臋 zmieni膰 programowo ale chc臋 si臋 w ko艅cu przyzwyczai膰 - jedna aplikacja flash i wiatrak chce czapki z g艂贸w zdmuchiwa膰 - wiecznie kurz膮cy si臋 ekran (no i te 艣lady paluch贸w no i par臋 innych drobiazg贸w do kt贸rych pewnie z czasem trzeba si臋 b臋dzie przyzwyczai膰. Najwa偶niejsze to, 偶e zanim zrobi艂em zakup to wiedzia艂em na co si臋 pisz臋 i nie 偶a艂uj臋 :0

#792 Konrado

Konrado

• 1聽844 post贸w
  • Sk膮d艢widnica

Napisano 10 maja 2012 - 06:34

To po co macasz ekran paluchami?

#793 feuerfest

feuerfest
  • 3聽417 post贸w
  • Sk膮dMonachium, DE

Napisano 10 maja 2012 - 08:59

Ja przepraszam, ale co ma laptop robic po zamknieciu klapy? Ja myslalem ze hibernacja/uspienie to naturalna reakcja.

#794 Ibrachim

Ibrachim
  • 177 post贸w

Napisano 10 maja 2012 - 12:24

1. Wylogowane z systemu powoduje zamkni臋cie wszystkich aplikacji, co jest mega wkurzaj膮ce (chyba, 偶e da si臋 to jako艣 obej艣膰?) 2. Po 1,5 roku od zakupu pad艂a mi nagrywarka DVD i niestety ju偶 niczego nie da si臋 wypali膰, na szcz臋艣cie jeszcze czyta p艂yty

#795 dirk.diggler

dirk.diggler
  • 2聽464 post贸w

Napisano 10 maja 2012 - 12:27

1) Lion nie zamyka (np. po restarcie masz tak jak mia艂e艣 przed czyli np. otwarty Mail, iTunes, Chrome...) 2) to fakt. Mi osobi艣cie nigdy nie pad艂 nap臋d (chyba dlatego 偶e u偶ywam go raz na ruski rok:) ale ju偶 sama lektura tego forum m贸wi 偶e te nap臋dy to straszny crap

#796 rEvis

rEvis
  • 708 post贸w
  • Sk膮d艁omianki

Napisano 10 maja 2012 - 12:37

Wydaj膮 kup臋 kasy na MacBooka i jeszcze narzekaj膮. Jakbym kupi艂 Ferrari, to nie przejmowa艂bym si臋 zbyt ma艂ym baga偶nikiem. Niestety i mnie wkurza jedna rzecz w moim Airze - to, 偶e pracuje wprost cudownie i jest niebezpiecznie bliski idea艂owi.

#797 citanek

citanek
  • 582 post贸w
  • Sk膮dBe艂chat贸w, PL

Napisano 10 maja 2012 - 12:46

1) Lion nie zamyka (np. po restarcie masz tak jak mia艂e艣 przed czyli np. otwarty Mail, iTunes, Chrome...)

Zamyka - jak niby uruchomione procesy maj膮 przetrwa膰 restart - tylko p贸藕niej odtwarza.

Ibrachim, je偶eli chcia艂by艣 tylko blokowa膰 ekran, to mo偶esz np. ustawi膰 "hot corner" z wygaszaczem na has艂o lub "Preferencje systemowe -> U偶ytkownicy i grupy -> Opcje logowania -> Szybkie prze艂膮czanie u偶ytkownik贸w" i b臋dziesz m贸g艂 przej艣膰 do okna logowania z paska menu.

#798 dirk.diggler

dirk.diggler
  • 2聽464 post贸w

Napisano 10 maja 2012 - 13:18

Zamyka, oczywi艣cie. Ale po powrocie mamy wszystko jak przed restartem. My艣la艂em 偶e chodzi o to 偶e po restarcie mamy czyste biurko i trzeba wszystko otwiera膰 samemu (Snow Leopard)

#799 seker

seker
  • 192 post贸w
  • Sk膮dToru艅

Napisano 11 maja 2012 - 09:10

To po co macasz ekran paluchami?

Niekoniecznie ja, chocia偶 czasem si臋 tez zdarzy.... ale cz臋sto znajomi maj膮 nawyk macania gdy chc膮 pokaza膰 co艣 na ekranie

Ja przepraszam, ale co ma laptop robic po zamknieciu klapy? Ja myslalem ze hibernacja/uspienie to naturalna reakcja.

Oj po zamkni臋ciu m贸g艂by robi膰 wiele rzeczy... oto przyk艂adowe 2 kt贸re pierwsze si臋 nawin臋艂y:
- aktualizowa膰 system gdy ja ogl膮dam film / mecz itp.
- dzia艂a膰 jako serwer - udost臋pniaj膮c dyski, multimedia czy po艂膮czenie internetowe innym urz膮dzeniom

#800 Fenix

Fenix
  • 342 post贸w
  • Sk膮dWarszawa, PL

Napisano 11 maja 2012 - 09:32

- mo偶na zostawi膰 otwarty i w艂膮czy膰 aktualizacj臋 systemu (nie przeszkadza, mo偶esz wygasi膰 ekran przecie偶 - przyciemni膰 do 0)

U偶ytkownicy przegl膮daj膮cy ten temat: 1

0 u偶ytkownik贸w, 1 go艣ci, 0 anonimowych