Skocz do zawartości

Witaj!

Zaloguj lub Zarejestruj się aby uzyskać pełny dostęp do forum.

Zdjęcie
* * * * * 1 głosy

e-sim – dyskusja.

• Zaloguj się, aby dodać odpowiedź
263 odpowiedzi w tym temacie

#201 applefanski

applefanski
  • 13 postów
  • SkądBarcelona

Napisano 24 sierpnia 2020 - 06:49

Flex nie wysyła kodu QR. eSIM jest generowany przez aplikację. 

Ujjj no to w takim razie lipa całkowita. Nie wiedziałem. Naprawdę bardzo słabe zabezpieczenie. Myślałem ze jest tak samo jak na moim hiszpańskim Orange. Pierwszy raz z APPki z SIM na eSIM trzeba podać kod potwierdzający z SMS i potem podać email na który będą przychodziły QR. Później wymiana eSIM na nowy eSIM wystarczy wysłać petycje z APP i przychodzi na email już bez potwierdzania SMS.

Mam nadzieje ze PLAY nie odwali takiego czegoś jak wypuszcza wreszcie ten eSIM bo oni lubią upraszczać wszystkie rzeczy.

iPhone 11 Pro - iOS 13.3 Jailbreak Unc0ver  iPhone 7 - iOS 13.5 Jailbeak Unc0ver  iPhone 5s - iOS 11.3.1 Jailbreak Unc0ver  iPhone 4s - iOS 8.4  iPhone 4 - iOS 7.1.2  iPad Mini 5 - iOS 13.3 Jailbreak Unc0ver  iPad Mini 2012 - iOS 9.3.5  MBP 16" i7 

#202 poncio

poncio
  • 39 postów

Napisano 29 listopada 2020 - 14:00

Czy ktoś z użytkowników 12 pro jest wstanie mi odpowiedzieć odnośnie działania 2 kart sim jednoczenie?

Można mieć cały czas uruchomione 2 numery (2 karty)?. Mam numer służbowy jak i prywatny, nie mogę mieć takiej sytuacji gdzie któraś nie działa dlatego jak rozmawiam z karty nr 1 to czy osoba dzwoniąca na 2 numer dostanie info, że użytkownik prowadzi w tej chwili rozmowę (czyli aktywne przekazywanie połączeń jak w samsungu)

Nigdy nie miałem iphone więc nie wiem jak to jest tutaj rozwiązane :)

W samsungu bez względu na to z jakiej karty sim aktualnie rozmawiam, to przy połączeniu na 2 karte użytkownik jest przekierowany na aktywną i jest info o połączeniu oczekującym

#203 Duke123

Duke123
  • 491 postów

Napisano 29 listopada 2020 - 21:17

Za stroną https://support.appl...-pl/HT209044: 

W systemie iOS 13 i nowszych, jeśli właśnie trwa połączenie, a operator drugiego numeru telefonu obsługuje funkcję Rozmowy przez Wi-Fi, możesz odbierać połączenia przychodzące na drugi numer. Jeśli w trakcie połączenia korzystasz z linii, która nie jest linią wyznaczoną dla danych sieci komórkowej, musisz włączyć opcję Przełączanie danych kom., aby odbierać połączenia z drugiej linii. Jeśli zignorujesz połączenie i masz skonfigurowaną pocztę głosową u swojego operatora, otrzymasz powiadomienie o nieodebranym połączeniu, a połączenie zostanie skierowane do poczty głosowej. Sprawdź dostępność funkcji Rozmowy przez Wi-Fi u swojego operatora i dowiedz się, czy u dostawcy danych obowiązują dodatkowe opłaty lub limity użycia danych.

Jeśli w trakcie prowadzenia rozmowy na drugiej linii pojawia się komunikat Brak sieci, oznacza to, że operator nie obsługuje funkcji Rozmowy przez Wi-Fi lub nie masz tej opcji włączonej.1 Może to również oznaczać, że funkcja Przełączanie danych kom. nie jest włączona. Gdy trwa połączenie, połączenie przychodzące na inny numer telefonu zostanie skierowane do poczty głosowej, jeśli masz ją skonfigurowaną u swojego operatora. Nie otrzymasz jednak powiadomienia o nieodebranym połączeniu z dodatkowego numeru

Jeżeli Twój operator nie ma VoWiFi włącz przekierowanie połączeń na drugą kartę w przypadku zajętości numeru.

#204 andi4444

andi4444
  • 162 postów
  • SkądPoznań

Napisano 14 stycznia 2021 - 14:48

Jeśli chodzi o e-sim i ogólnie funkcję dual sim mi osobiście w rozwiązaniu Apple brakuje dwóch istotnych dławnicami rzeczy.

1. Brak możliwości ustawienia odrębnego dzwonka połączenia i smsa dla e-sim i karty fizycznej

2. Podczas całej korespondencji smsowej prowadzonej z inną osobą brakuje mi możliwości przełączenia na drugą kartę, np. piszę coś z karty e-sim Orange i kolejnego esemesa w całej korespondencji chciałbym wysłać z karty Plusa. Android to bez problemu pozwala. 

Ogólnie obsługa dual sima w iPhone jest trochę „kulawa”, mam nadzieję, że pracują nad udoskonaleniem tej usługi. 

 iPhone 15 Pro Max 256 GB (titanium black)  Apple Watch Ultra  iPad Pro 11” (2021) 128GB   AirPods Pro

#205 Aastelix

Aastelix
  • 1 528 postów
  • SkądPodbeskidzie

Napisano 29 stycznia 2021 - 12:59

Jak wam działa esim? Wiadomo, że mamy tylko Orange. Mam jeszcze kartę sim z T-M i różnica prędkości i jakości internetu jest bardzo duża na korzyść T-M.
Czy Orange reglamentuje w jakiś sposób swoje usługi dla klientów na kartę?
Ja jestem kompletnie niezadowolony ale jak mi się skończy pakiet to muszę się przełączyć na dane od pomarańczowego i komfort korzystania z telefonu mocno spada.
Jak jest u Was?

iPhone 11

#206 Remi73

Remi73
  • 143 postów

Napisano 29 stycznia 2021 - 13:20

Jak wam działa esim? Wiadomo, że mamy tylko Orange. Mam jeszcze kartę sim z T-M i różnica prędkości i jakości internetu jest bardzo duża na korzyść T-M.
Czy Orange reglamentuje w jakiś sposób swoje usługi dla klientów na kartę?
Ja jestem kompletnie niezadowolony ale jak mi się skończy pakiet to muszę się przełączyć na dane od pomarańczowego i komfort korzystania z telefonu mocno spada.
Jak jest u Was?

Cześć, z esim korzystam w zasadzie od początku wprowadzenia usługi esim przez Orange. Moja konfiguracja to:
- karta główna do połączeń telefonicznych to esim w Orange
- karta dodatkowa (fizyczna) z T-mobile przede wszystkim do korzystania z internetu, czyli w 100% dla pakietu danych (nie używam jej do dzwonienia)
...wszystko działa bardzo dobrze i bez jakichkolwiek problemów. Dodatkowo będąc za granicą zawsze kupuję lokalną kartę sim (fizyczną) by mieć pakiet danych w roamingu i też zawsze to działa bezproblemowo (przetestowane w zasadzie wszędzie: Europa, Azja, Ameryka Północna i Południowa). Co do szybkości transferu danych nie przywiązuję do tego aż tak wagi więc nie odpowiem jak to działa to dokładnie na obu kartach (jak skończy mi się limit danych na T-mobile przełączam na esim w Orange i działa podobnie). W międzyczasie zmieniałem telefon z iphona Xs na 12 pro i też uniknąłem wielu problemów jakie były sygnalizowane na tym forum z aktywacją esim na nowym telefonie...opiekun z Orange wygenerował nowy kod i po jego zeskanowaniu wszystko zaczęło działać od razu bezproblemowo.
Trochę szkoda, że przy esim nie działa 5G, ale być może apple to naprawi/zaktualizuje w najbliższym czasie.

Użytkownik Remi73 edytował ten post 29 stycznia 2021 - 13:30

#207 ftpd

ftpd

Nie.

• 24 174 postów

Napisano 29 stycznia 2021 - 16:21

Mam główną kartę fizyczną (dzwonienie + internet) z Playa, do tego firmową (dzwonienie tylko) Orange. Działa bez zarzutu.

Używaj przycisku 'Zgłoś', zamiast edytować post i pisać w nim, na przykład, "do usunięcia".
Pisanie prywatnej wiadomości do moderatora powinno być ostatecznością. Do tego też służy przycisk 'Zgłoś'.
Do płaczu na pracę Moderacji służy ten wątek. Inne formy będą bezwzględnie kasowane.

#208 Duke123

Duke123
  • 491 postów

Napisano 29 stycznia 2021 - 17:56

Trochę szkoda, że przy esim nie działa 5G, ale być może apple to naprawi/zaktualizuje w najbliższym czasie.

5G nie działa w trybie Dual SIM. Z jedną kartą (nawet eSIM) powinno działać.

#209 Remi73

Remi73
  • 143 postów

Napisano 29 stycznia 2021 - 18:26

5G nie działa w trybie Dual SIM. Z jedną kartą (nawet eSIM) powinno działać.

O to mi chodziło, nieprecyzyjnie się wyraziłem. Dzięki za poprawienie.

#210 arielat

arielat
  • 3 postów

Napisano 07 marca 2021 - 21:15

Dziś zainstalowałem (tak mi się zdawało) e-sim z TM na nowego iPhone 11. Miałem w telefonie też normalny sim również z TM. Jednak e-sim nie pokazał się w ustawieniach telefonu. Kod się zdezaktywował po pierwszym użyciu więc nie mogłem jej dodać ponownie.

I gdyby nie fakt że odbieram połączenia z obu telefonów nie wiedziałbym że coś się w telefonie zmieniło. Więc ustawienia fabryczne i konfiguracja na nowo.

I nadal mogę odbierać połączenia przychodzące na oba numery. Kilka godzin zabawy i... okazało się że nie jest tak kolorowo - nie odstaj sms-ów.

W końcu wyeliminowałem większość pomysłów i przełożyłem kartę sim do innego telefonu - bez dual-sim. I nadal odbieram połączenia z obu numerów. Wykonuję z tego który był wcześniej na tek normalnej karcie sim. Net chodzi. Ale brak sms-ów.

Zgłosiłem do TM... nie znają takiego przypadku.

Pytania.

Czy ktoś się z tym spotkał?

Czy da się usunąć e-sim z iPhone bez przywracania ustawień fabrycznych?

Czy backup zrobiony z zainstalowanym e-sim przeniesie kartę do nowego telefonu?

Czy w TM można sobie samemu generować (w aplikacji) kody QR do aktywacji e-sim?

#211 Duke123

Duke123
  • 491 postów

Napisano 08 marca 2021 - 08:08

Tak, można usunąć eSIM z iPhona bez przywracania ustawień fabrycznych: https://support.appl...#transfer-erase

Czy w t-mobile masz taryfę która oferuje eSIM dla iPhone?

#212 landr

landr
  • 1 395 postów

Napisano 27 sierpnia 2021 - 15:15

Plus wprowadził usługę esim , na abonament i na kartę....próbuję zainstalować...

#213 t0m3k_b

t0m3k_b
  • 13 postów
  • SkądKołobrzeg

Napisano 28 sierpnia 2021 - 18:02

Działa normalnie. W domu dwa xs maxy i na obydwu bez problemu. 

#214 landr

landr
  • 1 395 postów

Napisano 30 sierpnia 2021 - 11:23

Orange Flex wprowadził też esim dla numerów w rodzinie...

#215 ftpd

ftpd

Nie.

• 24 174 postów

Napisano 30 sierpnia 2021 - 11:26

Czy w którejś polskiej sieci można aktualnie mieć tylko eSim jako główny numer?

Używaj przycisku 'Zgłoś', zamiast edytować post i pisać w nim, na przykład, "do usunięcia".
Pisanie prywatnej wiadomości do moderatora powinno być ostatecznością. Do tego też służy przycisk 'Zgłoś'.
Do płaczu na pracę Moderacji służy ten wątek. Inne formy będą bezwzględnie kasowane.

#216 winmaciek

winmaciek
  • 6 752 postów
Napisano 30 sierpnia 2021 - 11:44

Ja tak mam w Orange Flex. Obecnie nie mam od nich żadnej karty fizycznej – zarówno w iPhonie jak i w zegarku jest eSIM. 

• MasterM lubi to

MacBook Pro 13" M1, iPhone 15 Pro Max, iPad Pro 11" M1 Wi-Fi+Cellular

Wszelkie porady udzielane są na licencji beerware. 

#217 landr

landr
  • 1 395 postów

Napisano 30 sierpnia 2021 - 11:58

Też mam w Flex taki zestaw i działa dobrze, ale np w Orange na kartę to jest albo fizyczna karta sim lub po zamianie esim (może być tylko numerem głównym), ale zamiana odwrotna z esim na sim, to już salon.

#218 Mikołaj Maciejko

Mikołaj Maciejko

• 4 897 postów
Napisano 30 sierpnia 2021 - 12:19

Tylko nie polecam Flexa za bardzo. Spędziłem z tym ostatni tydzień żeglując po Mazurach i wiecznie miałem problemy z zasięgiem. Niby był, kresek dużo a internet nie działał. Musiałem przełączać na net z fizycznej karty w Play. Tam nie było żadnych niespodzianek. Ostatecznie po powrocie zrezygnowałem z Orange.

#219 winmaciek

winmaciek
  • 6 752 postów
Napisano 30 sierpnia 2021 - 12:31

No to zależy już od miejsca, a nie od eSIM. Ja akurat jestem zadowolony z Fleksa, z wyjątkiem tego, że nie da się mieć dwóch kart SIM (do zegarka i do iPada). 

• MasterM lubi to

#220 Mikołaj Maciejko

Mikołaj Maciejko

• 4 897 postów
Napisano 30 sierpnia 2021 - 13:00

No to zależy już od miejsca, a nie od eSIM.

To oczywiste, ale akurat obszar wielkich jezior mazurskich, Giżycko, Sztynort, Węgorzewo, to nie są jakieś odludne zakątki i jeżeli w takich miejscach są problemy z zasięgiem, to zdecydowanie nie jest to dobra rekomendacja. Więc jeśli ktoś myśli nad Flexem (niezależnie, czy eSIM, czy fizyczna), jako głównym numerem, to nie mogę polecić.

#221 landr

landr
  • 1 395 postów

Napisano 30 sierpnia 2021 - 13:17

winmaciek, na iphone esim, na AW esim z tym samym numerem, dokupujesz za 15 esim (teraz można)  flex rodzina, na ipada i użyczasz tyle GB na ipada ile potrzebujesz...jakaś opcja.

• MasterM i winmaciek lubią to

#222 ftpd

ftpd

Nie.

• 24 174 postów

Napisano 30 sierpnia 2021 - 15:59

O polecanki nowej sieci (zdychaj, Play) będę pytał w odpowiednim wątku w listopadzie. Teraz mnie tylko interesowało, czy mogę nie mieć fizycznej karty - dziękuję za odpowiedzi.

#223 winmaciek

winmaciek
  • 6 752 postów
Napisano 30 sierpnia 2021 - 16:04

winmaciek, na iphone esim, na AW esim z tym samym numerem, dokupujesz za 15 esim (teraz można)  flex rodzina, na ipada i użyczasz tyle GB na ipada ile potrzebujesz...jakaś opcja.

Dzięki, słyszałem o tej aktualizacji, ale nie przyszło mi to w sumie na myśl. Jedyny minus jest taki, że Music czy Video Pass nie są „udostępniane”. Ale sam pomysł jest całkiem niezły. 

#224 Mikołaj Maciejko

Mikołaj Maciejko

• 4 897 postów
Napisano 30 sierpnia 2021 - 16:46

Teraz mnie tylko interesowało, czy mogę nie mieć fizycznej karty - dziękuję za odpowiedzi.

Możesz, jak najbardziej. Natomiast mam wątpliwość co do użyteczności takiego rozwiązania. Jak mam fizyczną kartę i popsuje mi się telefon, to wyciągam z szuflady starego ajfona, przekładam kartę i gotowe. Podobnie jeśli sobie kupię nowy telefon. W przypadku eSIM to już chyba nie jest takie łatwe, ale jeśli są na sali praktycy takich sytuacji, chętnie zapoznam się z Waszymi doświadczeniami.

Użytkownik Mikołaj Maciejko edytował ten post 30 sierpnia 2021 - 16:48

#225 ftpd

ftpd

Nie.

• 24 174 postów

Napisano 30 sierpnia 2021 - 18:35

O, to ja też.

Użytkownicy przeglądający ten temat: 0

0 użytkowników, 0 gości, 0 anonimowych