Oszukiwanie Apple
Napisano 11 listopada 2007 - 18:19
Napisano 11 listopada 2007 - 18:52
W tę stronę zmierza prawo autorskie, tzn. koncerny medialne lobbują, by w tę stronę je zmieniano. Byśmy musieli płacić za "własność intelektualną" i jednocześnie nie mieli żadnego prawa własności w stosunku do niej, bo to przecież nie jest rzecz.Dziś znalazłem na sieci jakąś licencję na ebooka od Adobe, która zabrania nie tylko kopiowania książki, ale także czytania jej na głos! Czy ktoś z was naprawdę przestrzegałby tak idiotycznego postanowienia licencji???
Idealna sytuacji z ich punktu widzenia - nie możesz dać żonie/dziecku kupionej przez siebie książki - każdy musi zapłacić za to, co czyta. Ciekawe jak wówczas będą funckjonować biblioteki, chyba zostaną zlikwidowane bo inaczej koszt korzystania z takiej instytucji będzie makabryczny.
Napisano 11 listopada 2007 - 20:38
Jakie Apple?? Nie mówie o iPhonie ale o pomocy w dokonywaniu innego przestępstwa.A od kiedy Apple jest wykładnią prawa? Ograniczają ludzi na ile mogą. Natomiast ludzie stosują się do prawa, które stopi ponad prawem Apple.
Napisano 11 listopada 2007 - 20:45
Nie przekonują mnie wasze argumenty. Ani prawne, ani finansowe. Bo moje pytanie dotyczy kwestii, hmm... moralnych. Chodzi o to, czy wypada pozbawiać Apple zysków z tytułu użytkowania sprzętu i czy Forum powinno takie działania ułatwiać.
A ja sie zastanawiam czy przypadkiem nie zazdroscisz posiadaczom ich iphona

Napisano 11 listopada 2007 - 20:51
O jakie to proste. Jeżeli tylko ktoś ma inny punkt widzenia to musi być zwykłym podłym zazdrośnikiem. Jakby całe to usuwanie simloków nie wynika ze zwykłej zawiści że inni mają a my jeszcze nie.A ja sie zastanawiam czy przypadkiem nie zazdroscisz posiadaczom ich iphona
a motyw moralny to tylko tak dla zmyłki ?
Napisano 11 listopada 2007 - 21:14
O jakie to proste. Jeżeli tylko ktoś ma inny punkt widzenia to musi być zwykłym podłym zazdrośnikiem. Jakby całe to usuwanie simloków nie wynika ze zwykłej zawiści że inni mają a my jeszcze nie.
Kolejny, który nie ma iPhona

Napisano 11 listopada 2007 - 21:31
Napisano 11 listopada 2007 - 21:57
Kolejny, który nie ma iPhona
Chyba się wyczerpał wątek...
A nie przyszło Ci do głowy, że można nie mieć iPhone'a właśnie z przyczyn moralnych? (niechęć do robienia w bambuko producenta który sprzedaje swój towar na bardzo jasno określonych zasadach - wraz z abonamentem konkretnego operatora).
---- Dodano 11-11-2007 o godzinie 22:01 ----
Płacę cenę jaką firma wyznaczyła za ten sprzęt. Zakładając że jeśli cena satysfakcjonuje obie strony - jest ok. Z całym szacunkiem - niech liczą to sami - i liczą.
No tak, ale zdejmując SIM-lock'a w iPhone nie płacisz ceny którą firma wyznaczyła za sprzęt - bo ona sprzedaje go w pakiecie z abonamentem (który jest częścią składową ceny telefonu).
Napisano 11 listopada 2007 - 22:02
Napisano 11 listopada 2007 - 22:05
Jasne że nie przyszło, bo przecież złe może być tylko to co robią inni. Instalacja OS X na pececie to zbrodnia, ale w przypadku innego przestępstwa i to zagrożonego więzieniem proszę barzdo - modki pomogą bardzo chętnie. To co dopiero mówić o iphonie jak to nie jest przestępstwo a jedynie niemoralność.A nie przyszło Ci do głowy, że można nie mieć iPhone'a właśnie z przyczyn moralnych? (niechęć do robienia w bambuko producenta który sprzedaje swój towar na bardzo jasno określonych zasadach - wraz z abonamentem konkretnego operatora).
Napisano 11 listopada 2007 - 22:06
Postawmy sprawę jasno. Odblokowanie iPhone'a to złamanie umowy licencyjnej i strata oficjalnej gwarancji Apple na telefon. Ale nic poza tym.
Patchowanie OS X aby działał*na PC to dokładnie to samo - a jednak o odblokowywaniu iPhone piszą moderatorzy (instruując jak to zrobić), a gdy ktoś napisze o patchowaniu OS X to jest "goniony" z forum.
Dlaczego?
Napisano 11 listopada 2007 - 22:08
Napisano 11 listopada 2007 - 22:10
Heidi o tym pisał. To coś w zwiąku z różnym traktowaniem softu i przedmiotów.
W skrócie chodzi o to że kupując iPhona stajemy się jego właścicielem. To jest nasz przedmiot.
W przypadku oprogramowania mamy tylko licencję na korzystanie z niego.
Napisano 11 listopada 2007 - 22:13
W skrócie chodzi o to że kupując iPhona stajemy się jego właścicielem. To jest nasz przedmiot.
W przypadku oprogramowania mamy tylko licencję na korzystanie z niego.
W skrócie chodzi o to, że na iPhone jest zainstalowany soft, którego licencja zabrania grzebania w nim (link do licencji już ktoś tu zamieszczał), ponawiam:
http://www.apple.com/legal/sla/
you may not copy, decompile, reverse
engineer, disassemble, attempt to derive the source code of,decrypt, modify, or create derivative works of the iPhone
Software, iPhone Software Updates, or any part thereof. Any attempt to do so is a violation of the rights of Apple and its
licensors of the iPhone Software and iPhone Software Updates. If you breach this restriction, you may be subject to
prosecution and damages.
A zdejmując simlocka właśnie to robisz.
Ponawiam pytanie - czemu jakoby mogę łamać licencję na iPhone, a nie mogę łamać licencji na Leoparda?
Napisano 11 listopada 2007 - 22:15
Napisano 11 listopada 2007 - 22:36
Napisano 11 listopada 2007 - 22:49
Napisano 11 listopada 2007 - 22:50
Napisano 11 listopada 2007 - 22:52
Różnica nie polega tylko na łamaniu licencji. W przypadku OSX dochodzi jeszcze pirackie oprogramowanie i nielegalne powielanie i dystrybucja.
Crackowanego OSX pobiera się z sieci. No chyba że wszyscy są tacy zdolni i sami przerabiają legalnie zakupione egzemplarze...
No więc skoro moderatorzy MyApple instruują jak skrakować iPhone'a, to byśmy chcieli (piszę w liczbie mnogiej, bo myślę że nie tylko ja jestem zainteresowany) również*poczytać jak skrakować kupionego i wyciągniętego z pudełka Tigera lub Leoparda...
Aby nie było wątpliwości że robimy coś niedozwolonego. :"))
Prosimy! :"P
Napisano 11 listopada 2007 - 22:55
Ja też proszę. Nie zamierzam instalować takiego systaemu ale chciałbym mieć alternatywę na wszelki wypadek.No więc skoro moderatorzy MyApple instruują jak skrakować iPhone'a, to byśmy chcieli (piszę w liczbie mnogiej, bo myślę że nie tylko ja jestem zainteresowany) również*poczytać jak skrakować kupionego i wyciągniętego z pudełka Tigera lub Leoparda...
Aby nie było wątpliwości że robimy coś niedozwolonego. :"))
Prosimy! :"P
Napisano 11 listopada 2007 - 22:56
Różnica nie polega tylko na łamaniu licencji. W przypadku OSX dochodzi jeszcze pirackie oprogramowanie i nielegalne powielanie i dystrybucja.
Crackowanego OSX pobiera się z sieci. No chyba że wszyscy są tacy zdolni i sami przerabiają legalnie zakupione egzemplarze...
A co z przypadkiem, gdy user kupuje boxowego Leoparda (albo Tigera), potem ściąga piracką wersję z sieci i instaluje na zwykłym PC, bo chce używać OS X ale nie chce kupować nowego komputera bo już jeden ma?
Napisano 11 listopada 2007 - 23:01
Napisano 11 listopada 2007 - 23:03
Napisano 11 listopada 2007 - 23:03
A co z przypadkiem, gdy user kupuje boxowego Leoparda (albo Tigera), potem ściąga piracką wersję z sieci i instaluje na zwykłym PC, bo chce używać OS X ale nie chce kupować nowego komputera bo już jeden ma?
Prosta sprawa. Łamie licencje i prawo. Ale jest za to moralnym zwycięzcom

Poza tym o ile się nie mylę OSX w pudełku jest upgradem do systemu dostarczonego z komputerem.
Napisano 11 listopada 2007 - 23:10
Poza tym o ile się nie mylę OSX w pudełku jest upgradem do systemu dostarczonego z komputerem.
Mylisz się...
To jak, wątki o krakowaniu OS X, żeby działał na PC przestaną być tępione?
Użytkownicy przeglądający ten temat: 1
0 użytkowników, 1 gości, 0 anonimowych