Skocz do zawartości

Witaj!

Zaloguj lub Zarejestruj się aby uzyskać pełny dostęp do forum.

Zdjęcie
- - - - -

iMac Late 2012 - opinie

• Zaloguj się, aby dodać odpowiedź
1426 odpowiedzi w tym temacie

#1226 lubieherbate

lubieherbate
  • 399 postów

Napisano 18 sierpnia 2013 - 21:18

Niedługo po ukazaniu wydmuszki nowego iMac przez Apple zastanawiałem się nad zakupem cienkiego cacka na firmę.
Czas uciekał a pojawianie się w salonach wydłużało. W dodatku coraz więcej informacji o problemach z chłodzeniem,
padające dyski etc...
Znów kłopoty z matrycami. Mówiąc krótko nic się nie zmieniło. Wstyd!
Dziś cieszę się, że nie kupiłem tego g*wna, bo dawno musiał bym zwinąć interes.
Mimo wszystko padło na MBPr15 + Apple Cinema Display. Nie żałuję.
Myślę, że MacMini to również dobre rozwiązanie.
iMac - nie dziękuję!

Co jak co, ale akurat pod względem chłodzenia to nowy iMac jest najlepszym Makiem, z jakim miałem do czynienia, a trochę ich było.
Problemy z matrycami? Jeszcze nie spotkałem się z przypadkiem, aby stare demony powróciły - tzn. kurz, plamy itd...
Padające dyski może faktycznie się zdarzają, ale to już nie jest wina konstrukcji, tylko kiepskiej jakości podzespołów - zresztą takich samych, jakie trafiają do innych modeli.
Podtrzymuję swoje zdanie, że nowy iMac to pod każdym względem najlepszy Mac jak dotychczas.

#1227 Hubson83

Hubson83

• 903 postów
  • SkądWarszawa, PL

Napisano 18 sierpnia 2013 - 22:24

Co jak co, ale akurat pod względem chłodzenia to nowy iMac jest najlepszym Makiem, z jakim miałem do czynienia, a trochę ich było.
Problemy z matrycami? Jeszcze nie spotkałem się z przypadkiem, aby stare demony powróciły - tzn. kurz, plamy itd...
Padające dyski może faktycznie się zdarzają, ale to już nie jest wina konstrukcji, tylko kiepskiej jakości podzespołów - zresztą takich samych, jakie trafiają do innych modeli.
Podtrzymuję swoje zdanie, że nowy iMac to pod każdym względem najlepszy Mac jak dotychczas.

Stary, nie chcę Ci źle wróżyć bo nikomu źle nie życzę i mam nadzieję że Twój będzie działał bez problemów i 10 lat, ale ja mam trochę inne doświadczenia. Myślałem tak samo jak Ty, ale niestety czas zweryfikował moje zdanie na temat nowego iMaka. Owszem wyeliminowali stare problemy, ale pojawiły się nowe. Ja swojego w pierwszej konfiguracji wymieniałem 3 razy, a drugiego w najmocniejszej raz, czyli łącznie mamy 6 jednostek w 7 miesięcy! W dwóch padł dysk twardy w FD, w trzech był problem z ekranem (szyba odwarstwiała się od matrycy + w jednym duchy) i w jednym siadło chłodzenie po kilku dniach. Jeśli chcesz być pewien że z Twoim ekranem jest wszystko w porządku to proponuję wziąć lampkę (minimum 50W) i poświecić równomiernie na wyłączony ekran. Jak dobrze się przyjrzysz i zobaczysz takie ciemniejsze kropki lub linie to znaczy że matryca już się odwarstwia, najczęściej od temperatury. Muszą popracować nad tym laminowaniem, bo niestety nie wróży to nic dobrego. Nie dziwie się teraz dlaczego premiera 27" była przesunięta i dlaczego mówili o kłopotach z laminacją większych ekranów...

#1228 lubieherbate

lubieherbate
  • 399 postów

Napisano 18 sierpnia 2013 - 22:46

@Hubson83 - no tak, czytałem o Twoich przygodach z tym komputerem, sytuacja nie do pozazdroszczenia... Nie wiem, może mam wyjątkowe szczęście, ale nigdy z żadnym iMakiem nie miałem problemu - nawet z poprzednią generacją, o której tyle złego się słyszy. Łącznie trzy komputery (27" late 2009, 21,5" mid 2010 i 27" mid 2011), z którymi przez ponad 3 lata nie było najmniejszego problemu - ani z matrycą, ani z dyskiem, ani z Superdrive... Mam nadzieję, że z obecnym będzie podobnie, bo mam zamiar cieszyć się nim dłużej ;) Robiłem przed chwilą test lampki - nic niepokojącego nie widzę ;)

#1229 iron.gery

iron.gery
  • 4 651 postów
  • SkądPolska | USA

Napisano 19 sierpnia 2013 - 01:07

Ja obecnego iMac'a uwielbiam, tylko ta awaryjność. Jak obstawiacie, kiedy nowy model. Nie wiem czy nie przeczekać na wersję 2013 o ile się pojawi, najbardziej marzy się MB + nowy 27'' ATD ale to będą zapewne kosmiczne pieniądze. Jakby udało się zejść z ceną za takiego MP (podstawa) mocne i7 Ivy Bridge / 16GB / 512SSD / 2x radeon do +/- 11 000zł byłoby to bardzo ciekawe rozwiązanie. Chciałbym także 27'' ATD w designie iMac'a, o rozdzielczości 4K nie wspominam bo to póki co zbyt droga zabawa.

#1230 0perator

0perator
  • 110 postów
  • Skądobywatel świata

Napisano 19 sierpnia 2013 - 02:01

Ja obecnego iMac'a uwielbiam, tylko ta awaryjność.

Jak obstawiacie, kiedy nowy model. Nie wiem czy nie przeczekać na wersję 2013 o ile się pojawi, najbardziej marzy się MB + nowy 27'' ATD ale to będą zapewne kosmiczne pieniądze.

Jakby udało się zejść z ceną za takiego MP (podstawa) mocne i7 Ivy Bridge / 16GB / 512SSD / 2x radeon do +/- 11 000zł byłoby to bardzo ciekawe rozwiązanie.

Chciałbym także 27'' ATD w designie iMac'a, o rozdzielczości 4K nie wspominam bo to póki co zbyt droga zabawa.

4K? chłopie to się musisz do Japonii przeprowadzić

#1231 iron.gery

iron.gery
  • 4 651 postów
  • SkądPolska | USA

Napisano 19 sierpnia 2013 - 02:02

4K? chłopie to się musisz do Japonii przeprowadzić

Zaś ty chłopie do szkoły, dokładniej lekcje czytania ze zrozumieniem.

#1232 Hubson83

Hubson83

• 903 postów
  • SkądWarszawa, PL

Napisano 19 sierpnia 2013 - 06:22

Ja obecnego iMac'a uwielbiam, tylko ta awaryjność.

Jak obstawiacie, kiedy nowy model. Nie wiem czy nie przeczekać na wersję 2013 o ile się pojawi, najbardziej marzy się MB + nowy 27'' ATD ale to będą zapewne kosmiczne pieniądze.

Jakby udało się zejść z ceną za takiego MP (podstawa) mocne i7 Ivy Bridge / 16GB / 512SSD / 2x radeon do +/- 11 000zł byłoby to bardzo ciekawe rozwiązanie.

Chciałbym także 27'' ATD w designie iMac'a, o rozdzielczości 4K nie wspominam bo to póki co zbyt droga zabawa.

Nowa wersja niewiele tu zmieni. Ja dziękuję za ATD z tym laminowanym ekranem.

#1233 Gość_tygrysio_*

Gość_tygrysio_*

Napisano 19 sierpnia 2013 - 08:27

Nie wiem, być może też mam szczęście ... ale moje egz. 2012 nie wykazują żadnych wad i po moich doświadczeniach z iMakami na przestrzeni ostatnich kilku lat, ostatni model uważam za bardzo udany :) Oby tak zostało :)

#1234 Iro

Iro
  • 6 955 postów

Napisano 19 sierpnia 2013 - 09:09

Może i trochę lepszy. Na pewno ładniejszy i cieńszy, ale nie bezproblemowy.
Ponad 130 tysięcy wejść na temat dotyczący problemów z matrycą, to tylko potwierdzenie tego, że to nie była to sprawa jednego czy dwóch egzemplarzy.
Sonda wykazała, że problem ma ponad połowa użytkowników.

Jeśli zaliczasz się do tej szczęśliwszej grupy, to ci gratuluję. Co nie oznacza, że inni tego nie mają.
Po za tym jeśli Hubson w ciągu pół roku ma już szósty egzemplarz, to gdyby była nowa sonda, powinien mieć możliwość zagłosowania 6 razy.
A ci którzy na początku nie mieli problemów, a po czasie okazało się, że może być inaczej powinni mieć możliwość zmiany swojego głosu.
Gdyby wziąć powyższe pod uwagę, to okazało by się, że awaryjność iMaków jest w granicach 70%, co pokrywa mi się z ogólnoświatową sondą na ten temat, która z nieznanych przyczyn zniknęła.

#1235 Mirko791

Mirko791
  • 4 558 postów
  • SkądJaworzno

Napisano 19 sierpnia 2013 - 09:26

Sonda wykazała, że problem ma ponad połowa użytkowników.

Serio ?? Sonda na forum czyli w miejscu, gdzie użytkownicy przychodzą z definicji, gdy mają problemy ze sprzętem ma taką samą wartość jak sonda wśród klientów serwisu, tam mógłbyś uzyskać nawet imponujący 100% wynik.

- - - Połączono posty - - -

Gdyby wziąć powyższe pod uwagę, to okazało by się, że awaryjność iMaków jest w granicach 70%, co pokrywa mi się z ogólnoświatową sondą na ten temat, która z nieznanych przyczyn zniknęła.

No tak jakie to wygodne, w obliczu braku wiarygodnych danych i badań w tym temacie można sobie wymyślić dowolną liczbę i w nią wierzyć.

#1236 Gość_tygrysio_*

Gość_tygrysio_*

Napisano 19 sierpnia 2013 - 09:35

Tyle że, ile z tej sondy jest niezadowolonych użytkowników iMaca 2012 ? .... a ten temat dotyczy właśnie tego modelu a nie poprzednich. Sonda zupełnie niemiarodajna w stosunku do obecengo modelu.

#1237 superlo

superlo
  • 140 postów

Napisano 19 sierpnia 2013 - 09:56

tygrysio- dokładnie. Sam jestem ciekawy jak sytuacja awaryjności (matryce, dyski, chłodzenie) ma się do modelu 2012.

#1238 Gość_tygrysio_*

Gość_tygrysio_*

Napisano 19 sierpnia 2013 - 10:07

Jeśli weźmiemy pod uwage MyApple i przejrzymy ten wątek w którym piszemy to tak bardzo ogólnie mówiąc znajdziemy kilka przypadków niezadowolenia. Fakt niektóre z tych przypadków są wybitnie pechowe. Ale w skali sprzedaży tego komputera możemy uznać że to niewiele. Do tego tak jak ktoś napisał trzeba by rozgraniczyć wadę konstrukcyjną w postaci problemów z rozwarstwianiem matrycy, a uszkodzenia podzespołów, czy tym bardziej nieudolny serwis. To zupełnie 3 różne przypadki ... oczywiście skutkujące tym samym ... wqrwieniem :)

#1239 iron.gery

iron.gery
  • 4 651 postów
  • SkądPolska | USA

Napisano 19 sierpnia 2013 - 10:55

Najlepszym wyjściem jest poczekać na premierę Mac'a Pro i nowego ATD :) Chyba sprowadzę sobie taki zestawik z USA jak nie przekroczy ok. 17-20 tyś zł.

#1240 tomas1973

tomas1973
  • 245 postów
  • SkądCork. IRL

Napisano 19 sierpnia 2013 - 15:30

Najlepszym wyjściem jest poczekać na premierę Mac'a Pro i nowego ATD :)

Tak i poczekac na przegrzewanie się "popielniczki" pro i rozwarstwianie nowego "nalesnika" ATD :D

#1241 Hubson83

Hubson83

• 903 postów
  • SkądWarszawa, PL

Napisano 19 sierpnia 2013 - 15:44

Obecny ATD jest naprawdę świetnym monitorem i nic mu nie brakuje, no chyba że USB 2.0 jest dla kogoś mega problemem. Ja wszystkie najważniejsze tematy pod USB podepnę do Miniacza gdzie jest USB 3.0, a te w ATD będę wykorzystywał do chwilowego podpięcia dysku zewnętrznego, przeniesienia danych itp.

#1242 iron.gery

iron.gery
  • 4 651 postów
  • SkądPolska | USA

Napisano 19 sierpnia 2013 - 16:47

Obecny ATD jest naprawdę świetnym monitorem i nic mu nie brakuje, no chyba że USB 2.0 jest dla kogoś mega problemem. Ja wszystkie najważniejsze tematy pod USB podepnę do Miniacza gdzie jest USB 3.0, a te w ATD będę wykorzystywał do chwilowego podpięcia dysku zewnętrznego, przeniesienia danych itp.

Brakuje:
1. Portów USB 3
2. Ma tylko 1 Thunderbolt
3. Światło odbija się dużo mocniej aniżeli w iMacu 2012

Ja bym się wstrzymał bo zapewne wraz z MP wejdą także nowe ATD.

#1243 Robert Rodziewicz

Robert Rodziewicz
  • 250 postów
  • SkądCork, Ireland

Napisano 19 sierpnia 2013 - 17:51

Ja posiadam iMac "27 2012 i nie mogę złego słowa powiedzieć na ten komputer. Jak do dej pory nie miałem żadnych problemów. Jedynie w porównaniu z MacBook Air mogę narzekać na HDD - troszkę wolny. Prawdopodobnie dołożę SSD bo reszta parametrów jest naprawdę szybka.

#1244 pynieq

pynieq
  • 418 postów
  • SkądWarszawa

Napisano 19 sierpnia 2013 - 18:11

U mnie rowniez dobrze. Dzisiaj mija dokladnie 7 miesiecy bezproblemowej, szybkiej i cichej pracy.

#1245 Hubson83

Hubson83

• 903 postów
  • SkądWarszawa, PL

Napisano 19 sierpnia 2013 - 18:39

Brakuje:
1. Portów USB 3
2. Ma tylko 1 Thunderbolt
3. Światło odbija się dużo mocniej aniżeli w iMacu 2012

Ja bym się wstrzymał bo zapewne wraz z MP wejdą także nowe ATD.

Przecież masz drugi Thunderbolt wbudowany na stałe z MagSafe. Mnie przeraża to laminowanie ekranu i dlatego podaruję sobie coś co może mieć podobne problemy do iMaków, lub coś co nie wiadomo kiedy i czy w ogóle wyjdzie...

#1246 tomas1973

tomas1973
  • 245 postów
  • SkądCork. IRL

Napisano 19 sierpnia 2013 - 20:47

Troszke prawdy o Apple i nie tylko.....

Tajemnice korporacji odc.3 Ściemy wielkich marek - YouTube

#1247 iron.gery

iron.gery
  • 4 651 postów
  • SkądPolska | USA

Napisano 19 sierpnia 2013 - 23:56

Przecież masz drugi Thunderbolt wbudowany na stałe z MagSafe. Mnie przeraża to laminowanie ekranu i dlatego podaruję sobie coś co może mieć podobne problemy do iMaków, lub coś co nie wiadomo kiedy i czy w ogóle wyjdzie...

Nie rozumiem, Mini ma 1 Thunderbolt do którego podłącza się ATD który także ma tylko jeden port TB. Także do dyspozycji jest tylko 1.

Z tam laminowaniem różnie bywa, są osoby które katują ten komputer (rendering, gry pod Win z podkręconym GPU) i po pół roku nie mają żadnych kłopotów.

Ja myślałem dwa dni i zostaje z iMaciem choć miałem na niego konkretnego kupca.

Za jakiś czas dołożę tylko duży SSD.

#1248 Hubson83

Hubson83

• 903 postów
  • SkądWarszawa, PL

Napisano 20 sierpnia 2013 - 08:19

Chyba się nie zrozumieliśmy. Thunderbolt Display ma na stałe wbudowany kabel Thunderbolt/MagSafe + jeden port Thunderbolt, czyli tak naprawdę masz 2 połączenia Thunderbolt w tym monitorze.

#1249 iron.gery

iron.gery
  • 4 651 postów
  • SkądPolska | USA

Napisano 20 sierpnia 2013 - 11:16

up. Miałem co innego na myśli ale mniejsza z tym, jak kupisz daj znać. Jestem ciekaw jakie będziesz miał odczucia po przesiadce z iMaca.

#1250 iron.gery

iron.gery
  • 4 651 postów
  • SkądPolska | USA

Napisano 20 sierpnia 2013 - 21:46

Dziś byłem u znajomego który jest posiadaczem iMaca 27'' 2011, mówcie co chcecie ale różnica z odbijaniem światła jest duża. Stary iMac jest jak lusterko, ciężko na nim pracować w słonecznym pomieszczeniu.

Użytkownicy przeglądający ten temat: 2

0 użytkowników, 2 gości, 0 anonimowych