Skocz do zawartości

Witaj!

Zaloguj lub Zarejestruj się aby uzyskać pełny dostęp do forum.

Zdjęcie
- - - - -

iMac Late 2012 - opinie

• Zaloguj się, aby dodać odpowiedź
1426 odpowiedzi w tym temacie

#1176 kucyk

kucyk
  • 1 918 postów

Napisano 14 sierpnia 2013 - 22:51

Czy ktoś z was miał już okazję go otworzyć w celu np: wymiany dysku itd ?

Ja wkladalem SSD, bulka z maslem, a tasmy kupisz na ebay, oryginalne.

Prawda jest taka, że średnio ogarnięty manualnie człowiek zrobi to z opaską na oczach.

Tak dokladnie jest, jedynie serwisanci z Cortland moga tego nie ogarnac.

#1177 prozakdream

prozakdream
  • 99 postów
  • SkądPL/NYC

Napisano 14 sierpnia 2013 - 23:19

Nie wiem czego tu nie można ogarnąć ? Budowa tego komputera jest prosta jak budowa cepa.

#1178 lubieherbate

lubieherbate
  • 399 postów

Napisano 14 sierpnia 2013 - 23:21

Nie tyle nie ogarniają, co po prostu mają gdzieś jakość usługi. Oni tego komputera nie będą używać, więc czy coś będzie uwalone klejem, krzywo spasowane - to bez znaczenia, niestety. Ważne żeby było szybko, chrzanić dokładność i dbałość o cudzy sprzęt.

#1179 Madrox24

Madrox24
  • 202 postów

Napisano 14 sierpnia 2013 - 23:38

W serwisie dla kogoś to robią na "odwal się" ,ale dla siebie to już "inna" sprawa...

#1180 iron.gery

iron.gery
  • 4 651 postów
  • SkądPolska | USA

Napisano 14 sierpnia 2013 - 23:53

Ja napisałem do nich że komputer dokładnie sfotografowałem, jeżeli zostanie w jakikolwiek sposób zniszczony serwis zostanie pociągnięty do odpowiedzialności. Myślę że tego nie zlekceważą.

#1181 Gość_tygrysio_*

Gość_tygrysio_*

Napisano 15 sierpnia 2013 - 08:25

Ja wkladalem SSD, bulka z maslem, a tasmy kupisz na ebay, oryginalne.

Możesz jakiegoś linka do takiej tasiemki .... chętnie poszperam w swoim :)

#1182 kucyk

kucyk
  • 1 918 postów

Napisano 15 sierpnia 2013 - 08:29

Możesz jakiegoś linka do takiej tasiemki .... chętnie poszperam w swoim :)

http://www.ebay.co.u...=item3f2779ad1f
http://www.ebay.co.u...=item35c6a2ef61

W zestawie masz kolko plastikowe, wciskasz je pomiedzy obudowe a erkan i ono rozrywa tasme. Co prawda w tym zestawie nie ma uchwytu, ale samo daje rade:
[ATTACH=CONFIG]16491[/ATTACH]

chyba, ze wolisz "metode na Cortland" - srubokretem ;)

#1183 Gość_tygrysio_*

Gość_tygrysio_*

Napisano 15 sierpnia 2013 - 08:39

Właśnie na to zwróciłem uwagę :) Rewelacyjna sprawa ... zamówiłem sobie .... przyda się do wymiany 1TB dysku na 512 SSD :)

#1184 kucyk

kucyk
  • 1 918 postów

Napisano 15 sierpnia 2013 - 09:11

Właśnie na to zwróciłem uwagę :) Rewelacyjna sprawa ... zamówiłem sobie .... przyda się do wymiany 1TB dysku na 512 SSD :)

Ja nawet nie wyciagalem HDD w moim, po co odkrecac srubki, tylko go odpialem i zawiesilem SSD na kablu :)

#1185 bar-trek

bar-trek
  • 6 159 postów

Napisano 15 sierpnia 2013 - 11:04

Nie tyle nie ogarniają, co po prostu mają gdzieś jakość usługi. Oni tego komputera nie będą używać, więc czy coś będzie uwalone klejem, krzywo spasowane - to bez znaczenia, niestety. Ważne żeby było szybko, chrzanić dokładność i dbałość o cudzy sprzęt.

Mi w Cortlandzie 2 razy otwierali i za każdym razem ładnie złożyli ;)

#1186 iron.gery

iron.gery
  • 4 651 postów
  • SkądPolska | USA

Napisano 15 sierpnia 2013 - 12:47

Mi w Cortlandzie 2 razy otwierali i za każdym razem ładnie złożyli ;)

Jaki oddział Cortlandu, osobiście oddawałeś czy przez kuriera?

#1187 prozakdream

prozakdream
  • 99 postów
  • SkądPL/NYC

Napisano 15 sierpnia 2013 - 14:19

Zastanawiam się czy dałoby się zmodyfikować obudowę tak by łatwiej go otwierać. Jakieś zatrzaski lub coś w tym stylu ?

#1188 dm76

dm76
  • 2 445 postów

Napisano 15 sierpnia 2013 - 14:29

Zastanawiam się czy dałoby się zmodyfikować obudowę tak by łatwiej go otwierać. Jakieś zatrzaski lub coś w tym stylu ?

iMac nie ma obudowy, ma monitor w którym upchano wnętrzności laptopa...
Ale masz pełną racje... iMaca kupuje się by do jego bryły dospawać i dosztukować rożne rzeczy by w końcu zaczął przypominać prawdziwego PCta - z obudową Modecom najlepiej...

#1189 montu

montu
  • 310 postów
Napisano 15 sierpnia 2013 - 14:41

Ale masz pełną racje... iMaca kupuje się by do jego bryły dospawać i dosztukować rożne rzeczy by w końcu zaczął przypominać prawdziwego PCta - z obudową Modecom najlepiej...

A wtedy ni plam, ni duchów, ni kurzu nie uświadczysz..

#1190 prozakdream

prozakdream
  • 99 postów
  • SkądPL/NYC

Napisano 15 sierpnia 2013 - 15:21

iMac nie ma obudowy, ma monitor w którym upchano wnętrzności laptopa...

Monitor też ma obudowę.

#1191 iron.gery

iron.gery
  • 4 651 postów
  • SkądPolska | USA

Napisano 16 sierpnia 2013 - 11:02

Przypomnij tylko ile zapłaciłeś za ten 1TB :)

#1192 Gość_tygrysio_*

Gość_tygrysio_*

Napisano 16 sierpnia 2013 - 14:47

Przypomnij tylko ile zapłaciłeś za ten 1TB :)

Ale w jakim sensie ile zapłaciłem za ten 1TB?
Ja chce wywalic ten talezowy 1TB ktory bylmfabrycznie i wsadze sobie plextora jakiegos ..... A ten wyjety wyladuje w ktoryms NAS'ie

#1193 prozakdream

prozakdream
  • 99 postów
  • SkądPL/NYC

Napisano 16 sierpnia 2013 - 15:29

Pytanie skierowane do grafików i fotografów:
Ile procent Adobe RGB i sRGB wyświetla nowy iMac 2012 ? Nigdzie nie mogę znaleźć informacji na ten temat.

Drugie pytanie:
Czy iMac z procesorem Haswell miałby dużo większą wydajność niż aktualnie najmocniejszy iMac z procesorem i7 ?

#1194 iron.gery

iron.gery
  • 4 651 postów
  • SkądPolska | USA

Napisano 16 sierpnia 2013 - 18:46

Ale w jakim sensie ile zapłaciłem za ten 1TB?
Ja chce wywalic ten talezowy 1TB ktory bylmfabrycznie i wsadze sobie plextora jakiegos ..... A ten wyjety wyladuje w ktoryms NAS'ie

Fusion Drive 1TB jak się nie mylę kosztuje ponad 1000zł.

#1195 Gość_tygrysio_*

Gość_tygrysio_*

Napisano 16 sierpnia 2013 - 19:08

Fusion Drive 1TB jak się nie mylę kosztuje ponad 1000zł.

Być moze brutto jakoś tak. Ale to bez znaczenia bo doplata jest do fusion drive czyli za dokladany SSD. A tenże SSD zostawiam i tworzę LVM'a z drugim dyskiem SSD ktory zainstaluje.

Zmierzam do tego ze do 1 TB nie zadnej doplaty bo taki dysk jest w standardzie. Doplacilem za te dodatkowe 120gb SSD ktore i tak zostawie

#1196 iron.gery

iron.gery
  • 4 651 postów
  • SkądPolska | USA

Napisano 16 sierpnia 2013 - 20:03

Drugie pytanie:
Czy iMac z procesorem Haswell miałby dużo większą wydajność niż aktualnie najmocniejszy iMac z procesorem i7 ?

Wątpię, Haswell nie wnosi nic nowego pod względem wydajności. Skok będzie przy kolejnej generacji.

Ja osobiście na chwilę obecną czekam tylko na iMac'a 27'' z Retiną i Mac Pro plus ATD 4K.

#1197 superlo

superlo
  • 140 postów

Napisano 16 sierpnia 2013 - 20:17

Dołączam się do pytania odnośnie przestrzeni Adobe RGB w nowych iMac-ach

#1198 Hubson83

Hubson83

• 903 postów
  • SkądWarszawa, PL

Napisano 16 sierpnia 2013 - 20:25

Ja osobiście na chwilę obecną czekam tylko na iMac'a 27'' z Retiną i Mac Pro plus ATD 4K.

Nie wiem czy Apple w ogóle planuje nowy Thunderbolt Display, skoro do obecnego dorzucają przejściówkę ze złącza MagSafe na MagSafe 2. Jak znowu zrobią laminowany ekran jak w nowym iMaku to będzie mega błąd z ich strony. Poza tym nie wiem po co odchudzać ten monitor, w obecnej wersji wygląda fenomenalnie.

#1199 iron.gery

iron.gery
  • 4 651 postów
  • SkądPolska | USA

Napisano 16 sierpnia 2013 - 21:12

Nie wiem czy Apple w ogóle planuje nowy Thunderbolt Display, skoro do obecnego dorzucają przejściówkę ze złącza MagSafe na MagSafe 2. Jak znowu zrobią laminowany ekran jak w nowym iMaku to będzie mega błąd z ich strony. Poza tym nie wiem po co odchudzać ten monitor, w obecnej wersji wygląda fenomenalnie.

ATD nie grzeje się więc mogą sobie go przyklejać, gorzej z iMaciem.

Obecny wygląda fajnie, ale bądźmy szczerzy jest brzydszy od cieniutkiego iMaca który wygląda rewelacyjnie.

PS. Zwróciłeś iMac'a czy dajesz mu jeszcze szanse :)

#1200 Gość_tygrysio_*

Gość_tygrysio_*

Napisano 16 sierpnia 2013 - 21:13

Dołączam się do pytania odnośnie przestrzeni Adobe RGB w nowych iMac-ach

Wiesz, nie mogę teraz znaleźć tego porównania na stronach Dell'a - ale jestem pewien że przeglądając jakiś czas temu ofertę na XPS 27" widziałem na ich stronach własnie porównanie matryc w tych konstrukcjach. I niestety .... Dell przebijał matryce iMaca ... na głowę :(
Mi graficy pokazywali na przykładzie jakiś gradientów w TiFFach przejścia tonalne właśnie na nowych iMacach ... niestety dobrze to nie wyglądało.

Użytkownicy przeglądający ten temat: 2

0 użytkowników, 2 gości, 0 anonimowych