Skocz do zawartości

Witaj!

Zaloguj lub Zarejestruj się aby uzyskać pełny dostęp do forum.

Zdjęcie
- - - - -

iMac Late 2012 - opinie

• Zaloguj się, aby dodać odpowiedź
1426 odpowiedzi w tym temacie

#1251 tomas1973

tomas1973
  • 245 postów
  • SkądCork. IRL

Napisano 20 sierpnia 2013 - 22:55

Oj tam oj tam ,czego sie upierasz obydwa są "lusterka" :D

#1252 Iro

Iro
  • 6 955 postów

Napisano 21 sierpnia 2013 - 07:10

Oj tam oj tam ,czego sie upierasz obydwa są "lusterka" :D

Faktem jest, że nowszy ma powłokę antyodblaskową, ale dla mnie to za mało.
Nigdy w życiu nie zdecydowałbym się na takie lustra.

#1253 Hubson83

Hubson83

• 903 postów
  • SkądWarszawa, PL

Napisano 21 sierpnia 2013 - 09:42

Mi w najnowszym najbardziej podoba się powłoka z zacieków... Wybaczcie ironię... :)

#1254 lubieherbate

lubieherbate
  • 399 postów

Napisano 21 sierpnia 2013 - 10:11

Mi w najnowszym najbardziej podoba się powłoka z zacieków...

Wybaczcie ironię... :)

Nie życzę Ci tego, ale żebyś za parę miesięcy nie płakał nad Thunderbolt Display, którym się tak dzisiaj zachwycasz, a ma dokładnie te same problemy, co stary iMac. Żółte plamy, kurz... Wystarczy poczytać - MacRumors, discussions.apple.com etc...
A co do "powłoki z zacieków", to jak na razie jesteś jedyną osobą, która się na to skarżyła. Dla mnie to mało przekonujące.
Zdecydowana większość (co można zaobserwować nawet w tym hejterskim wątku) jest zadowolona z nowego iMaca, no ale cztery osoby, w tym dwie, które nowego iMaca widziały jedynie na wystawie napisały, że jest be, więc pewnie tak jest. Cała reszta to chorzy na umyśle fanboye, omamieni przez korporację.

#1255 Hubson83

Hubson83

• 903 postów
  • SkądWarszawa, PL

Napisano 21 sierpnia 2013 - 10:24

Nie życzę Ci tego, ale żebyś za parę miesięcy nie płakał nad Thunderbolt Display, którym się tak dzisiaj zachwycasz, a ma dokładnie te same problemy, co stary iMac. Żółte plamy, kurz... Wystarczy poczytać - MacRumors, discussions.apple.com etc...
A co do "powłoki z zacieków", to jak na razie jesteś jedyną osobą, która się na to skarżyła. Dla mnie to mało przekonujące.
Zdecydowana większość (co można zaobserwować nawet w tym hejterskim wątku) jest zadowolona z nowego iMaca, no ale cztery osoby, w tym dwie, które nowego iMaca widziały jedynie na wystawie napisały, że jest be, więc pewnie tak jest. Cała reszta to chorzy na umyśle fanboye, omamieni przez korporację.

Coś pokręciłeś. To Cinema Display miał plamy i kurz, w Thunderbolt Display ten problem już nie występuje. Poza tym od czego mają się zrobić plamy? Tam nie ma grzejnika jak w iMaku. Moi znajomi pracują już 2 lata na tych monitorach i zero problemów, nawet kurzu nie ma. A jeśli nawet, to zdejmujesz szybę i przecierasz a nie odklejasz całą matrycę i przyklejasz na taśmy. Poza tym jak coś się zwali to odłączam i wymieniam monitor a nie cały komputer. Jak chcę to podłączam do niego laptopa i sobie działam na dużym ekranie, mogę podpiąć nawet 2 komputery. Rozumiem że 7 egzemplarzy w tym 3 z zaciekami Cię nie przekonuje, mnie wystarczająco przekonało. Nigdy nie kupię już komputera All In One, chyba że laptopa. Przez ostatnie pół roku dźwigałem tylko te 15 kilogramowe klocki po serwisach, nie mam już na to siły, chcę normalnie pracować. W Macu Mini wymieniam sobie dysk i pamięć bez problemów, a jeśli nawet coś się stanie to pakuję do plecaka i jadę do serwisu. Za dużo jest argumentów stary...

Świetnie że nie macie z tymi komputerami problemów, oby tak dalej, życzę Wam tego. Mi już ręce opadły.

#1256 lukaszenko

lukaszenko
  • 199 postów
  • SkądWarszawa

Napisano 21 sierpnia 2013 - 10:43

Uwierz mi, że Thunderbolt Display również cierpi na plamy i kurz na matrycy. Wybierz się do iSpot w Galerii Mokotów to się przekonasz na własne oczy.

#1257 tomas1973

tomas1973
  • 245 postów
  • SkądCork. IRL

Napisano 21 sierpnia 2013 - 10:49

A ja do tych 7szt wcale nie jestem przekonany ,nie jestem "zboczencem" sprzetowym i nie mam ołtarzyka ze zdjęciem Jobsa ,wiem ze apple to sprzęt awaryjny i wcale tej firmy nie bronie ,ale z taką iloscią "uwalonych" iMacow nie mozna mowic o pechu tylko ze wlasciciel jest chyba za bardzo pedantyczny i przywiązuje uwage do najmniejszej "wady" ,tez nigdy nie kupie "nalesnika" late 2012.....2015 itd. to juz przesada rozklejanie sklejanie ładnego pudelka ,wole w swoim starym "dziadku" zdjac szybe wytargac matryce i wydmuchac ten cholerny kurz raz do roku:D

#1258 Hubson83

Hubson83

• 903 postów
  • SkądWarszawa, PL

Napisano 21 sierpnia 2013 - 11:10

@lukaszenko: W iSpotach to w każdym czarnym iPhone 5 odpryskuje farba, przez co poważnie zastanawiałem się nad zakupem tego telefonu. Ale kupiłem i jakoś problemów nie mam. Tam ten sprzęt jest targany i katowany do granic możliwości, wszystko zależy też od tego jak obsługa dba o ten sprzęt i miejsce na którym on stoi. Ja patrzę na swoich znajomych i żadnych plam ani kurzu nie mieli. Poza tym nie mogę znaleźć wątku na MyApple odnośnie zakurzonych i zaplamionych matryc Thunderbolt Display, a trochę osób je ma lub miało. @tomas1973: Acha, czyli rozumiem że płacę 13000 zł i jak coś się dzieje to mam machnąć ręką tak? Bo w przeciwnym razie jestem pedantem? To nie są dla mnie żadne argumenty, kupując sprzęt za tyle kasy chcę być zadowolony. Szkoda że nie zrobiłem zdjęć tych "najmniejszych" wad, wtedy pewnie zmieniłbyś zdanie. Szczególnie pięknego poziomego zacieku na środku matrycy przez całą długość, co zostało potwierdzone przez autoryzowany serwis Apple. Ta usterka wystąpiła 2 miesiące po otrzymaniu sprzętu, więc nie przysługiwał mi zwrot, a jakoś Apple stwierdziło że nie opłaca się naprawiać i dali mi nowy. Reasumując: 1. iMac z i5 -> padł dysk twardy w FD (3 dni od otrzymania sprzętu) 2. iMac z i5 -> komputer się przegrzewał i sam wyłączał (5 dni od otrzymania sprzętu) 3. iMac z i5 -> duchy na matrycy (od samego początku) 4. iMac z i5 -> zaciek, duchy na matrycy (2 miesiące od otrzymania sprzętu) -> potwierdzone przez serwis Apple 5. iMac z i5 -> padł dysk twardy w FD (20 dni od otrzymania sprzętu) -> potwierdzone przez serwis Apple 6. iMac z i7 -> zacieki i duchy na matrycy (12 dni od otrzymania sprzętu) 7. iMac z i7 -> zacieki na matrycy (10 dni od otrzymania sprzętu) Za każdym razem backup danych (których mam sporo) i cała zabawa od początku.

#1259 iron.gery

iron.gery
  • 4 651 postów
  • SkądPolska | USA

Napisano 21 sierpnia 2013 - 19:21

@up Masz pecha, za mną już druga naprawa na szczęście obecnie wszystko jest OK. Wykupiłem AppleCare więc na jakiś czas będzie spokój, dokładnie na 2.5 roku :) iMac to dla mnie nadal najlepszy komputer, nie ukrywam przywiązuje dużą rolę do wyglądu a OSX to jedyny system którego mogę używać. Ciekawi mnie MacPro ale to zapewne będzie bardzo droga maszyna (15-20K).

#1260 Misiekk

Misiekk
  • 284 postów

Napisano 21 sierpnia 2013 - 19:26

Ale wszystkie naprawy szybko. TO potwierdza czesta regule, ze jak w pol roku nic sie nie dzieje to jest dobrze. Ja biore retine13 :)

#1261 Hubson83

Hubson83

• 903 postów
  • SkądWarszawa, PL

Napisano 28 sierpnia 2013 - 17:30

Dziś otrzymałem numer seryjny swojego Thunderbolt Display. Moją ciekawość wzbudził termin produkcji: Production year: 2013 Production week: 24 (June) Czyli jeszcze w tym roku je produkują. Trochę to dziwne, skoro zamierzają wprowadzić nowy model. Słyszałem o jakiejś nowej wersji revisited, do której dorzucają przejściówkę z MagSafe 1 na MagSafe 2. Mój Mac Mini CTO leci z Chin, więc muszę poczekać do wtorku/środy.

#1262 Gość_tygrysio_*

Gość_tygrysio_*

Napisano 28 sierpnia 2013 - 19:56

Dziś otrzymałem numer seryjny swojego Thunderbolt Display. Moją ciekawość wzbudził termin produkcji:
Production year: 2013
Production week: 24 (June)
Czyli jeszcze w tym roku je produkują. Trochę to dziwne, skoro zamierzają wprowadzić nowy model. Słyszałem o jakiejś nowej wersji revisited, do której dorzucają przejściówkę z MagSafe 1 na MagSafe 2.

Mój Mac Mini CTO leci z Chin, więc muszę poczekać do wtorku/środy.

Ja staram sie wszystko zrozumiec .... Ale co to &€&&(? ma wspólnego z tematem tego wątku ? .

#1263 Hubson83

Hubson83

• 903 postów
  • SkądWarszawa, PL

Napisano 28 sierpnia 2013 - 20:38

Ponieważ w tym wątku o tym rozmawialiśmy, mam teraz ni z gruchy ni z pietruchy napisać to w temacie o Macu Mini? Piszę tam gdzie dyskutowaliśmy na ten temat, a w moim przypadku jest to powiązane z wątkiem, bo obecny zakup jest następstwem problemów z iMakiem 2012.

#1264 Gość_tygrysio_*

Gość_tygrysio_*

Napisano 28 sierpnia 2013 - 20:44

To że poprzednie wypowiedzi były OT nie usprawiedliwia tego by dalej robić z tego wątku śmietnik ... to jest 126 stron z czego 1/3 nie ma nic zupełnie wspólnego z tematem. Załóż wątek moje przygody z iMakiem i rozwiązanie. Ten się nazywa iMac Late 2012 Opinie i zarówno poprzednie jak i ostatnia wypowiedz dotycząca Twojego Mini nie mają w tym wątku racji bytu. Powiedziałeś ze kupisz Maca Mini super ... teraz będziemy dyskutowali na temat Thunderbolt Display i jego produkcji oraz Twojego czasu oczekiwania .... no proszę Cie

#1265 Hubson83

Hubson83

• 903 postów
  • SkądWarszawa, PL

Napisano 28 sierpnia 2013 - 20:50

Gdyby każdy zakładał osobne wątki typu "Moje przygody z iMakiem" to byłoby ich chyba z 50. Nie bądź taki drobiazgowy, w każdym temacie i na każdym forum czasem jest OT, tego nie unikniesz. Przynajmniej odświeżam temat, który od kilku dni był nieruszany.

#1266 Gość_tygrysio_*

Gość_tygrysio_*

Napisano 28 sierpnia 2013 - 20:54

A po co go ruszać skoro nie ma kolejnych opinii ? Jeśli się pojawią to wtedy będzie odświeżony bo taka jest istota wątków - zrozum że tych 126 stron nie da się czytać. Ja rozumiem miałeś problem (współczuję Ci) nie dałes rady, odpuściłeś, poinformowałeś o swojej decyzji - rozumiemy - Koniec tematu w tym wątku. Ale wybacz no już zupełnie osobną kwestią jest pytanie o date produkcji ATD ... zadaj to pytanie w jakimś wątku o ATD. Oprócz Twoich osobistych decyzji to nie ma nic wspólnego z tym tematem. Zresztą róbcie sobie co tam chcecie :)

#1267 GRZECHO

GRZECHO
  • 229 postów
  • SkądGdynia

Napisano 28 sierpnia 2013 - 22:29

Dzisiaj minęło 6 miesięcy od zakupu mojego iMac (konfiguracja jak w stopce). Działa codziennie przez około 10 - 12 godzin (z czego połowa czasu przy max obciążeniu procesora). Jak do tej pory zero awarii - pracuje wyjątkowo cicho zarówno dysk jak i chłodzenie a przemieliłem już kilka setek T danych. Na dzień dzisiejszy sprzęt wręcz idealny, czego nie mogę powiedzieć o użytkowanych modelach iMac z poprzednich lat.

#1268 superlo

superlo
  • 140 postów

Napisano 28 sierpnia 2013 - 23:15

Grzecho - u mnie to samo, sprzet wydaje się idealny

#1269 iron.gery

iron.gery
  • 4 651 postów
  • SkądPolska | USA

Napisano 08 września 2013 - 18:38

Mam taką dziwną sytuacje, mam na biurku dwa iMaci 27'' z 3TB FD w takiej samej konfiguracji. Jeden osiąga wyniki szybkości dysku w programie Blackmagic na poziomie zapis ok. 330MB/s oraz odczyt ok. 430MB/s zaś drugi jedynie zapis ok. 230MB/s zaś odczyt 380MB/s. Obydwa komputery posiadają dysk HDD z oznaczeniem ST3000DM001 oraz SSD SM128E. Czy jest to normalne, moim zdaniem nie bo różnica dochodząca do 100MB/s to dosyć sporo.

#1270 superlo

superlo
  • 140 postów

Napisano 09 września 2013 - 12:08

iron – faktycznie różnica spora, może przeprowadź test też innym, bardziej zaawansowanym programem?

#1271 iron.gery

iron.gery
  • 4 651 postów
  • SkądPolska | USA

Napisano 09 września 2013 - 12:15

iron – faktycznie różnica spora, może przeprowadź test też innym, bardziej zaawansowanym programem?

Polecasz coś bezpłatnego...?

Ogólnie jest to dziwne, może system porządkuje pliki z HDD na SSD i odwrotnie stąd te wartości.

#1272 superlo

superlo
  • 140 postów

Napisano 09 września 2013 - 15:05

iron, gdzieś na forum był temat o programach do pomiaru prędkości dysku. Sam teraz nie pamiętam alternatyw dla DiskSpeed. Jak wróce z pracy to sprawdzę u siebie jakie mam prędkości i dam znać. BTW czy test DiskSpeed się kiedyś kończy? bo u jakby zapętla go cały czas, więc skąd mam wiedzieć kiedy pobrać wynik?

#1273 Baltazarm

Baltazarm
  • 1 postów

Napisano 09 września 2013 - 15:24

Tu był spam firmy macstorm. Jeśli chcecie się dowiedzieć, co myślą o tych cudach ludzie znający temat, to polecam lekturę [url]http://forum.osx86.org.pl/topics13/macstorm-co-to-i-czy-to-hackintosh-vt10158.htm[/url]

#1274 Gość_tygrysio_*

Gość_tygrysio_*

Napisano 09 września 2013 - 17:20

Zajętość LVM'a na obu komputerach identyczna ?

#1275 iron.gery

iron.gery
  • 4 651 postów
  • SkądPolska | USA

Napisano 09 września 2013 - 20:26

Zajętość LVM'a na obu komputerach identyczna ?

Nie wiem czy mam się wstydzić ale co to LVM i jak to sprawdzić...?

Użytkownicy przeglądający ten temat: 3

0 użytkowników, 3 gości, 0 anonimowych