Skocz do zawartości

Witaj!

Zaloguj lub Zarejestruj się aby uzyskać pełny dostęp do forum.

Zdjęcie
- - - - -

iMac Late 2012 - opinie

• Zaloguj się, aby dodać odpowiedź
1426 odpowiedzi w tym temacie

#1 EKCI

EKCI
  • 655 postów
  • SkądWrocław

Napisano 24 października 2012 - 10:43

Chciałbym się z Wami podzielić paroma spostrzeżeniami odnośnie prezentacji nowego iMac'a. Przede wszystkim ceny: Rozszerzenie wersji z 8GB do 16GB w Mac'u Mini kosztuje 920 zł Fusion Drive w Mac'u mini kosztuje 1150 zł Spodziewam się, że takie ceny będą również w iMacach, i przeraża mnie to, że pewnie skończę z dyskiem 5200 RPM... Co myślicie o kartach graficznych? Czy ta 640M jest lepsza od poprzedniej bazowej? Ja się cieszę z porzucenia Radeonów :)

#2 Deleted-63c21db09a

Deleted-63c21db09a
  • 4 139 postów
Napisano 24 października 2012 - 11:01

Przecież jest już temat: http://myapple.pl/wi...nia-imakow.html

#3 virgin71

virgin71

• 12 562 postów
  • SkądWrocław

Napisano 24 października 2012 - 11:12

Przecież RAM i dysk sobie sam wymienisz. Kwestia tego, czy dysk ssd+hdd pozwoli na odpalenie fusion drive.

#4 EKCI

EKCI
  • 655 postów
  • SkądWrocław

Napisano 24 października 2012 - 11:21

W takim razie proszę o... wyrzucenie? :) @virgin71: W nowym Maku może zabraknąć miejsca na dwa dyski. Te SSD będzie raczej zintegrowane z płytą główną.

#5 renqien

renqien

Koniec...

• 20 740 postów

Napisano 24 października 2012 - 11:26

Dobra, niech sobie zostanie. Każdy nowy sprzęt został "zdublowany" w rozmowach, to niech i iMac będzie. Ciekawe, za ile ktoś założy nowy temat o miniaku ;)

#6 reaper

reaper
  • 1 108 postów

Napisano 24 października 2012 - 15:29

Ja dorzucę moje 3 grosze odnośnie braku napędu, oto one: JAK TO ?! Przecież: - chcę zarchiwizować dane? (pozostaje tylko chmura/pendrive) - chcę obejrzeć film na DVD? (pozostaje streaming/DVD Player) - chcę coś nagrać kumplowi/zanieść projekty do pracy w kilku kopiach ? (pozostaje chmura albo pendrive, tylko ile tych penów?) - chcę zainstalować jakiś program czy grę kupiony/ą w zwykłym sklepie? (nie mam odpowiedzi) - jak zripować sobie muzykę (bo można) z CD-Audio do mp3 ? (chyba, że kupujemy tylko w iTunes) - wiele innych, każdy sobie coś doda, Ile tych pendrive'ów mam mieć aby być przygotowanym na każdą okazję? (tak, to leży sobie komplet 20 płytek za nieduże pieniądze i mam spokój, a i rozdać je mogę to kumplowi, to do pracy). Ciut za wcześnie na taki krok - może w Stanach już czas, ale u nas to trochę porażka.

#7 renqien

renqien

Koniec...

• 20 740 postów

Napisano 24 października 2012 - 15:36

A co tam, pohejtuję trochę :D @reaper, nie rozumiesz się zupełnie na tych sprawach. Ty nie masz kupować filmów na DVD, Ty masz kupować filmy w iTunes w doskonałej jakości HD (prawie). Ty nie masz kupować płyt z muzyką i ich ripować. Ty masz kupić muzykę w doskonałym formacie Apple (prawie bezstratnym). Ty nie masz kupować programów w sklepie, na płycie, Ty masz kupować programy w MAS i mieć do nich dostęp w każdej chwili (prawie). A jak ktoś mówi, że mu dodatkowy SuperDrive zabiera miejsce na biurku, to niech sobie postawi iMaca na nim i wyjdzie na to samo (prawie).

#8 ar3kb

ar3kb
  • 4 635 postów
  • SkądSchlesierland - Königshütte/Laurahütte

Napisano 24 października 2012 - 15:48

Renqien tego powinni zabronić Moderatorom, oj przepraszam - Super Moderatorom. Takie teksty są dla takich hejterów i trolli jak moja osoba i kilku innych. Zabierasz nam przyjemność! A teraz proponuję raport (na siebie), kasacja wpisu ( przez siebie ) i poprzez PW ostrzeżenie ( sam dla siebie). A w temacie DVD...oj, ale przesadzacie z tym już. To, że kilkaset milionów ludzi na świecie uzywa napędu zwanego DVD to pokaz, jak świat tego nie chce, nie lubi i nie potrzebuje! Dlatego uwolnić od DVD wszystko od jabłka. A prawda jest taka, jak napisał Renqien...Apple oferuje wszystko PRAWIE takiej samej jakości. iTunes ma byc wsparciem dla OS X, by ten zamiast systemu stał się programem obsługujacym terminal płatniczy, zwany potocznie iMac, Mac Mini, MBP i iPad.

#9 renqien

renqien

Koniec...

• 20 740 postów

Napisano 24 października 2012 - 16:14

Ojtam ojtam, taki ze mnie supermoderator, jak superdrive w Macach. Nawet gdyby mnie zbanowali, jak Apple superdrive, to strata, jak w wypadku superdrive, niewielka. I tak wszyscy tylko narzekają ;) Obawiam się tylko, żeby Apple nie posunęło się dalej w usuwaniu tego, co w ich sprzęcie nie działa jak powinno i jest wadliwe. W iMacach wadliwe są ODD i... matryce, a bez tego ostatniego iMac nie będzie już taki sam.

#10 tmkszlc

tmkszlc

• 1 846 postów
  • SkądSzczecin, PL

Napisano 24 października 2012 - 16:28

@reaper, archiwizowanie na płyty? Co ty nie słyszałeś o dyskach przenośnych (1, 2TB) ? Kto by teraz nagrywał zdjęcia czy cokolwiek na płyty w celu zarchiwizowania. Będziesz chciał to za rok odpalić a płyta albo się zgubi albo przypadkiem porysuje i przestanie działać. Bez sensu. Poza tym płyty są nieopłacalne bo wychodzi praktycznie na to samo jak kupisz dysk sobie, a będziesz mógł dane modyfikować, a nie tylko nagrywać. Dla mnie napęd jest stracony. Myślę, że 5x włożyłem płytę do MBP od 2010 roku.

#11 grzes_l

grzes_l
  • 3 397 postów
  • SkądGdynia

Napisano 24 października 2012 - 16:47

Taki sam płacz pamiętam jak pierwsze iMaki wyszły bez dyskietek. Na mnie też wszyscy dziwnie patrzyli. Jedyne płyty, które ja dziś używam, to CD-ki, które ripuje do iTunes. Dawno nie kupiłem nic w pudełku. Zresztą dziś coraz trudniej kupić program w pudełku, a już szczególnie grę na Maka (bo w ogóle trudno o taką). Przyznaję jednak, że też dziwnie się z tym czuję (trochę starych gier, wymagających włożenia płyty mam i może jakiegoś dnia zachce mi się zagrać. Z drugiej jednak strony, jeślibym potrzebował napędu do Maka, to wolałbym BD. A że Apple takich nie daje, to i tak trzeba zewnętrzny kupić. Mimo wszystko dziwna decyzja jeśli chodzi o komputer biurkowy. Mogliby w nóżkę wstawić choć szufladę na napęd...

#12 ar3kb

ar3kb
  • 4 635 postów
  • SkądSchlesierland - Königshütte/Laurahütte

Napisano 24 października 2012 - 17:32

Dokładnie, podstawa to okreslenie "komputer biurkowy". A w zamierzeniu producentów taki sprzęt jest nam w stanie zapewnić czasem namiastke centrum multimedialnego. Owszem DVD jako płyta powoli wypierana przez BD odchodzi w historię cyfrowego świata. Jednak BD jest czymś, co w takim iMac'u powinno funkcjonować idalnie. Jak ktos nie wie o co biega, to napisze tylko...koszt licencji. jak Apple pokaże kolejne słupki i odpisy z tyt. opłat za technologię BD? A tak, lepiej wciskac kit, że HD z iTunes jest HD takie jak BD, a przynajmniej podobne jakościowo. Podobno Skoda jest podobna do Audi...podobno.

#13 zigi7

zigi7
  • 62 postów

Napisano 24 października 2012 - 17:49

Jak myślicie, o ile spadnie cena starych imaców? Chodzi o nowe komputery.

Apple iMac 21.5" 2.5GHz Quad-Core Intel i5 (2728447396) - Allegro.pl - Więcej niż aukcje. Najlepsze oferty na największej platformie handlowej.

znalazłem taką aukcje, myślicie że cena jeszcze spadnie?

#14 EKCI

EKCI
  • 655 postów
  • SkądWrocław

Napisano 25 października 2012 - 01:09

Apple iMac 21.5" 2.5GHz Quad-Core Intel i5 (2728447396) - Allegro.pl - Więcej niż aukcje. Najlepsze oferty na największej platformie handlowej.

To co linknąłeś to kupiony na apple.com starszy model. Taniej nie będzie, chyba że masz kogoś, kto Ci to sprowadzi pomijając zarobek owego pośrednika.
No chyba że używane, ale to inna bajka.

---------- Wpis dodano o 00:09 ---------- Poprzedni wpis dodano o 00:05 ----------

Osobiście nie używałem płyty od 4 lat. Gry, muzykę czy nawet Windowsa, nawet mimo tego, że mam gdzieś płyty to i tak zawsze ściągam z ripa z Torrentów i używam keyów z pudełek. + jakieś non-cd, crack. System też pobieram z internetu, ripy 1:1 i na Pendrive. Wygodniej :)

Oczywiście piszę o oryginałach.

#15 literat

literat
  • 419 postów
  • SkądZielona Góra

Napisano 25 października 2012 - 08:35

Ja natomiast uważam, że cena jeszcze spadnie w listopadzie po wprowadzeniu do obiegu iMaca. W Cortlandzie już są obniżki Maca mini o 20% Z iMacami wydaje mi się, że będzie podobnie.

#16 zigi7

zigi7
  • 62 postów

Napisano 25 października 2012 - 10:03

Hmmm jeśli nowy kosztuje 6000zł a starsza wersja jak by spadła do 3000, 4000zł to już sam nie wiem na którą bym się zdecydował. Różnica znaczna, jak zwykle chodzi w ostatecznym rozrachunku o kasę:). Tylko że ten nowy ma lepsze wnętrze troszeczkę, matryce możliwe że mniej awaryjną (mniej odblasków to też ważne)...

#17 virgin71

virgin71

• 12 562 postów
  • SkądWrocław

Napisano 25 października 2012 - 10:34

Hmmm jeśli nowy kosztuje 6000zł a starsza wersja jak by spadła do 3000, 4000zł to już sam nie wiem na którą bym się zdecydował. Różnica znaczna, jak zwykle chodzi w ostatecznym rozrachunku o kasę:). Tylko że ten nowy ma lepsze wnętrze troszeczkę, matryce możliwe że mniej awaryjną (mniej odblasków to też ważne)...

Aleś pojechał z ceną. Spadają zazwyczaj do 5500... czasem do 5000, te z wystawki...

#18 EKCI

EKCI
  • 655 postów
  • SkądWrocław

Napisano 25 października 2012 - 11:33

Nie będzie takiej ceny. Musisz zrozumieć, że Apple Refurbished nie zawsze muszą być fabrycznie nowe. Więc jeżeli ktoś ma fabrycznie zapakowane pudełko to mógłby sprzedawać nawet drożej niż na tej aukcji. Owszem, może znajdą się jakieś promocje ale nie kupisz nowego modelu za 3000 :)

Ja z kolei mam dylemat odnośnie 640 a 650. Nie wiem czy jest to warte jednego tysiąca. No ale wybierając 640 pozbywam się Fusion a to też wygląda dobrze...

#19 zigi7

zigi7
  • 62 postów

Napisano 25 października 2012 - 11:35

Ok czyli wszystko jasne, nie opłaca się kupować starej wersji.Tak jak myślałem kupie najtańszą wersję 21,5" tak to wygląda na dzień dzisiejszy, do fusion nie dopłacę kafla...

#20 bar-trek

bar-trek
  • 6 159 postów

Napisano 25 października 2012 - 12:23

Szkoda, że nie można wybrać innego dysku w podstawie niż 5400...

#21 seb235-8731863dbe

seb235-8731863dbe
  • 8 114 postów

Napisano 25 października 2012 - 12:48

Wygląd super, karta graficzna mimo wszystko 1GB pamięci mogła mieć i nie były by to jakieś olbrzymie koszty no ale tutaj jest polityka apple, plus ciekawi mnie fakt jaki dysk zostanie umieszczony w środku komputera czy będzie on jakiś lepszy wydajnościowo czy kolejna kiepska seria. I jeszcze taka konkluzja na koniec, jeżeli ta cała wydajność jest tylko w specyfikacji a po 20 minutach obciążenia komputer znacznie zwalnia to mamy kolejną porażkę. No i pytanie czy problem z matrycą został rozwiązany.

#22 lubieherbate

lubieherbate
  • 399 postów

Napisano 25 października 2012 - 13:17

No i pytanie czy problem z matrycą został rozwiązany.

Lepiej żeby został, bo obecna konstrukcja nie sprzyja wymianie.

#23 EKCI

EKCI
  • 655 postów
  • SkądWrocław

Napisano 25 października 2012 - 16:11

Ok czyli wszystko jasne, nie opłaca się kupować starej wersji.Tak jak myślałem kupie najtańszą wersję 21,5" tak to wygląda na dzień dzisiejszy, do fusion nie dopłacę kafla...

Ale to nie znaczy, że się nie opłaca. Tysiąc złoty to mało? Jak nie jara Cię wygląd i nie kusi lekko lepsza karta graficzna to kupuj stary! Lepszy dysk, tanio zrobisz sobie 16 GB ramu...

#24 Paprochwbody

Paprochwbody
  • 462 postów
  • SkądWarszawa

Napisano 25 października 2012 - 16:55

Nie narzekajcie na brak DVD w Imacu. Naprawdę, brakuje Wam "SUPER DRIVE"? Przecież był on straszny. U większości napęd bądź był nie używany, bądź zepsuty i trzeba było kupić zewnętrzny. Apple wreszcie pozbyło się g... napędu, zamiast go naprawiać.

#25 lubieherbate

lubieherbate
  • 399 postów

Napisano 25 października 2012 - 18:04

Nie narzekajcie na brak DVD w Imacu.
Naprawdę, brakuje Wam "SUPER DRIVE"? Przecież był on straszny.
U większości napęd bądź był nie używany, bądź zepsuty i trzeba było kupić zewnętrzny.
Apple wreszcie pozbyło się g... napędu, zamiast go naprawiać.

Temat był już wałkowany... Cenię sobie produkty Apple, ale wywalenia napędu optycznego z DESKTOPA nie jestem w stanie pojąć. Był gówniany? Zgoda (chociaż mój od ponad 2 lat działa bez problemu i wbrew powszechnej opinii - nie rysuje płyt), ale w takiej sytuacji należałoby zastąpić go po prostu czymś lepszym, zamiast iść na łatwiznę i kastrować stacjonarny komputer na rzecz smukłej obudowy, która na biurku nie jest nikomu do szczęścia potrzebna.
Swego czasu, w którymś samochodzie (chyba Skoda Octavia, ale pewien nie jestem) użytkownicy narzekali na bardzo słabą wydajność klimatyzacji - wyobrażasz sobie, że nagle Skoda wybawia świat i rozwiązuje problem usuwając tę opcję wyposażenia z oferty? Ja jakoś nie...
Nowy iMac jest piękny i bardzo dobrze, że Apple poprawia design swoich produktów, w końcu wiele osób właśnie dla owego designu płaci więcej za sprzęt, ale... użyteczność jest chyba ważniejsza.

Użytkownicy przeglądający ten temat: 1

0 użytkowników, 1 gości, 0 anonimowych