Skocz do zawartości

Witaj!

Zaloguj lub Zarejestruj się aby uzyskać pełny dostęp do forum.

Zdjęcie
- - - - -

iMac Late 2012 - opinie

• Zaloguj się, aby dodać odpowiedź
1426 odpowiedzi w tym temacie

#1276 Gość_tygrysio_*

Gość_tygrysio_*

Napisano 10 września 2013 - 02:48

LVM - Logical Volume Manager. To taki mechanizm systemowy za pomocą którego jest realizowane Fusion Drive. Chodzi mi o to czy na obu komputerach jest sam system czy powiedzmy na jednym 100% dysku SSD jest zajęte a na drugim wręcz przeciwnie. W skrócie czy taka sama zajętość dysku jest na tych komputerach :)

#1277 iron.gery

iron.gery
  • 4 651 postów
  • SkądPolska | USA

Napisano 10 września 2013 - 11:00

Kurczę, nie mam pojęcia jak to sprawdzić. Dyski są ze sobą ''sklejone'' widoczne jako 1 nośnik.

#1278 Gość_tygrysio_*

Gość_tygrysio_*

Napisano 10 września 2013 - 16:51

Możesz wylistować wielkość poleceniem diskutil coreStorage info w terminalu.

Niestety z tego co pamiętam to pokaże tylko z jakich fizycznych dysków składa się Volumen (nie mam w tej chwili Maca przed sobą a co dystrybucja Unixa to jednak są jakieś różnice).

Musiałbym zerknąć do dokumentacji w domu, bo jakiś czas temu wyciągałem takie informację - ale ja robiłem sobie ręczną konfigurację Fusion Drive za pomoca diskutla, "rozpinałem" Fusion Drive wkładałem inny dysk SSD i tworzyłem na nowo.

Tu, jeśli chcesz masz manual do diskutila :
https://developer.ap...man8/diskutil.8

PS. Tu ewentualnie masz napisane "How to make FD" :)
http://www.macworld....sion-drive.html

Reasumując jeśli chcesz takie porównanie przeprowadzić miarodajnie i bezinwazyjnie (jeśli nie chcesz grzebać w systemie) to musiałbyś zrobić je na dwóch komputerach z zainstalowanym tylko czystym systemem. By zajętość dysków była jednakowa.

#1279 kostek_ja

kostek_ja
  • 228 postów
  • SkądWarszawa, PL

Napisano 11 września 2013 - 19:50

Z faktu że ten komputer był niegdyś mój to chyba znam przyczynę ale nie mam pojęcia jak to naprawić. Nie mam 100% pewności, ale wydaje mi się iż prędkości FD były takie jak w tym szybszym iMacu. Następnie zdecydowałem się kupić nowego i tego sprzedać. Po przeniesieniu się na nowego iMaca wyczyściłem dysk i postawiłem system na czysto. Z faktu iż komputer szedł na sprzedaż postanowiłem wyczyścić dysk bezpiecznie (po wyczyszczeniu zapisywał cały dysk zerami) i podczas takiego czyszczenia wyskoczył błąd. Na początku narzędzie dyskowe wyrzuciło iż dysk jest uszkodzony, a próba naprawy skończyła się niepowodzeniem. W narzędziu dyskowym Macintosh HD występuje 2 razy i wystarczyło przejść na ten główny, kliknąć napraw i było po sprawie. Uznałem że Narzędzie dyskowe po prostu wciąż nie bardzo obsługuje FD i dałem sobie spokój z bezpiecznym usuwaniem danych. Po postawieniu systemu na czysto już go więcej nie odpalałem.

#1280 Maxavelli

Maxavelli
  • 1 040 postów

Napisano 13 września 2013 - 20:46

diskutil cs list ?

#1281 Gość_tygrysio_*

Gość_tygrysio_*

Napisano 13 września 2013 - 22:55

Cytat

diskutil cs list

?

No i co Ci to zwraca ?? Zajętość poszczególnych dysków wchodzących w skład Volumenu ? Nie :)
Zwraca Ci wielkości dysków fizycznych wchodzących w skład logicznego volumenu i wolne miejsce na tym volumenie.

Jak znajdę czas i motywację to napiszę jakiś tutorial.

#1282 Porsche

Porsche
  • 63 postów

Napisano 14 września 2013 - 10:34

Być może iMac nie jest najlepszy dla "pro userów", bo oni potrzebują wyższej specyfikacji, więc modelu 27", z którym zdarzają się problemy (matryce, dyski). Ale te narzekania nie dotyczą modelu 21,5", który znakomicie się spisuje jako komputer domowy (edytor tekstów, mniej intensywne użycie do obróbki zdjęć/filmów). Przez pierwsze pół roku problemów nie mam, myślę, że się nie zdarzą. Tylko ja mam takie szczęście z 21,5"?

#1283 napata

napata
  • 81 postów

Napisano 14 września 2013 - 18:13

Na tym forum sami Pro Userzy...

#1284 Narmer

Narmer
  • 556 postów

Napisano 15 września 2013 - 18:31

Dysk SSD jest zawsze zapełniany na maksa już na początku pracy z systemem. No chyba że zajętość jest mniejsza niż 122 GB. Przecież to normalne. @iron.gery, chcesz sprawdzić zajętość, benchmark itd. - zaopatrz się w aplikację Drive Genius. Ona pokaże Ci oba napędy.

#1285 pynieq

pynieq
  • 418 postów
  • SkądWarszawa

Napisano 17 września 2013 - 10:17

Cytat

Tylko ja mam takie szczęście z 21,5"?

Nie, moj dziala prawie bez przerw od 19 stycznia br.

#1286 Narmer

Narmer
  • 556 postów

Napisano 17 września 2013 - 13:25

Cytat

Nie, moj dziala prawie bez przerw od 19 stycznia br.

Mój 27" też. Od 28 grudnia.

#1287 stroner30

stroner30
  • 747 postów
  • SkądPoznań, PL

Napisano 17 września 2013 - 13:42

No proszę, proszę. Ilu tu zadowolonych użytkowników :D Po ponad 120 stronach narzekania w końcu przyszła pora na pochwały :)

#1288 Narmer

Narmer
  • 556 postów

Napisano 17 września 2013 - 13:43

Cytat

No proszę, proszę. Ilu tu zadowolonych użytkowników :D Po ponad 120 stronach narzekania w końcu przyszła pora na pochwały :)

Może wreszcie dopchali się do głosu...

#1289 citanek

citanek
  • 582 postów
  • SkądBełchatów, PL

Napisano 17 września 2013 - 15:05

Cytat

Może wreszcie dopchali się do głosu...

Tak, strasznie musiałem się rozpychać łokciami, żeby coś tu napisać. :)

U mnie też OK, ale jak widać z poprzednich postów Apple ciągle ma problemy z jakością. Mam tylko nadzieję, że plamy na matrycy (powodowane kurzem), to już niepamięć. A problemy z tego wątku dotyczą błędów przy składaniu konkretnego modelu, a nie wady konstrukcyjnej. Pożyjemy, zobaczymy.

#1290 iron.gery

iron.gery
  • 4 651 postów
  • SkądPolska | USA

Napisano 18 września 2013 - 20:18

Nie będę zakładać nowego tematu więc spytam tutaj: Czy istnieje możliwość podłączenie PS3 do iMac'a 27'' 2012. Telewizor oddałem dziś do serwisu a dopiero co kupiłem GTA V :(

#1291 Gość_tygrysio_*

Gość_tygrysio_*

Napisano 20 września 2013 - 20:24

Nie no ... spoko ja w sumie też nie będę zakładał nowego tematu - a tylko spytam bo mam problem ze znalezieniem zamienników klocków hamulcowych .... może ktoś pomoże :)

Ludzie no trochę ładu zachowajmy ... a na Twoje pytanie odpowiedz jest po wpisaniu pytania w youtube, google ... bing, i co tam Sobie jeszcze wymarzysz

PS3 on 27" iMac [ Kanex XD review ] - YouTube

#1292 renqien

renqien

Koniec...

• 20 740 postów

Napisano 20 września 2013 - 20:43

Tygrysio, tu chodzi o iMaca 2012, a z nim Kanex nie zadziała ;) Tym miłym akcentem zakończmy OT, zwłaszcza, że iron.gery nawet nie pokusił się użyć wyszukiwarki, co userowi z długą brodą nie przystoi.

#1293 Madrox24

Madrox24
  • 202 postów

Napisano 20 września 2013 - 20:56

Ciekawe, czy ktoś jeszcze pamięta mój przypadek z iMac'kiem 21,5", i5, 2,7, FD, 8GB (zepsuta karta graficzna/artefakty)? 03.08 oddałem komputer do reklamacji. Byłem zdenerwowany, że tak długo to trwało. Dziś właśnie odebrałem nowy komputer i wyobraźcie sobie, że w ramach rekompensaty za oczekiwanie dostałem najbardziej rozbudowaną wersję iMac'a 21,5" - i7, 3,1, FD, 16GB :D ! iSpot Stary Browar w Poznaniu, dziękuję!

#1294 iron.gery

iron.gery
  • 4 651 postów
  • SkądPolska | USA

Napisano 20 września 2013 - 21:06

Cytat

Nie no ... spoko ja w sumie też nie będę zakładał nowego tematu - a tylko spytam bo mam problem ze znalezieniem zamienników klocków hamulcowych .... może ktoś pomoże :)

Ludzie no trochę ładu zachowajmy ... a na Twoje pytanie odpowiedz jest po wpisaniu pytania w youtube, google ... bing, i co tam Sobie jeszcze wymarzysz

PS3 on 27" iMac [ Kanex XD review ] - YouTube

Tylko Kanex nie działa z nowszymi modelami iMaca.
Rozwiązania mojego problemu nie znalazłem na forum, google, bing itp

#1295 renqien

renqien

Koniec...

• 20 740 postów

Napisano 20 września 2013 - 21:07

Łomatko, bo nie znajdziesz czegoś, czego nie ma. Nie da się ™

#1296 kostek_ja

kostek_ja
  • 228 postów
  • SkądWarszawa, PL

Napisano 21 września 2013 - 04:05

Ogólnie iMac 27 to świetny sprzęt. Przez ponad pół roku użytkowania jednego egzemplarza nie miałem najmniejszych uwag. Uznałem jednak że wolałbym 768GB SSD zamiast 3TB FD. Kupiłem nowy, a stary sprzedałem. Z nowym jednak zaczęło się kilka problemów ale one są już raczej software'owe, a nie hardware'owe: - Zaczęło mi wywalać błąd po wybudzeniu iż dysk nie został wysunięty (najwyraźniej błąd który się pojawia u wszystkich na 10.8.5 i u mnie też się zaczął po update) - z reguły nie działa mi 2m applowski kabel thunderbolt po podpięciu do iMaca. Jak zaskoczy to działa, aż nie odomontuje dysku, albo wyłączę komputer. Krótszy, nie od apple (był razem z dyskiem WD) działa zawsze. Zareklamowałem kabel u Apple (kupiłem w AOS) i bez problemu wymienią (po 7 miesiącach) na nowy, nawet nie sprawdzając czy rzeczywiście jest uszkodzony. Kupiłem nowy w sklepie żeby już mieć na zapas czy chociażby do nowego urządzenia (często nie dodają) i z nim taki sam problem. Co ciekawe jak zepnę nim dysk z dyskiem, a jeden z dysków krótszym do iMaca to wszystko śmiga :) Problem się również pojawił również razem z 10.8.5 Poza tym nie bardzo mam uwagi do hardware. Fajne jest to że wiatrak chodzi z reguły na minimum i komputer jest dosłownie bezgłośny. Dyski twarde są dużo głośniejsze (same dyski, bez chłodzenia). Ogólnie ciężko go rozgrzać na tyle żeby wiatraki kręciły się szybciej niż na minimum. Musi chodzić dłuższy czas mocno obciążony aby do tego doszło i wówczas już go ewidentnie słychać, ale ciężko nazwać głośnym. Niestety Apple mnie trochę rozczarowuje pod kątem software'owym. Interfejsy mi się bardzo podobają, ale wykorzystanie hardware... nie działa to za rewelacyjnie. Aperture bezsensownie zawala RAM przy przeglądaniu dużych ilości zdjęć. Wrzuca je do RAMu i nie czyści. Raz moje 16GB nie wystarczyło i zaczął mocno mulić. Dołożyłem kolejne 16GB i tego co bym nie robił nie jestem w stanie zapełnić. Nie mniej jednak nie świadczy to najlepiej o aplikacji. Co będzie jak przejdę na RAW? A jak kupię lustrzankę z dużą matrycą i każde zdjęcie będzie miało 80MB, a nie kilka tak jak teraz? Przy Final Cut Pro mam z kolei odwrotną uwagę: ten program nie korzysta z potencjału iMaca, a co dopiero z Maca Pro. Głupi SeaSky Video Converter wykorzystuje cały procesor (skacze w granicach 90-100%), a FCP X 50-80% wykorzystania CPU. Na szczęście używa całkiem sporo GPU, ale też maksymalnie 60%. Compressor to odpłatny krok wstecz który nie korzysta lepiej z procesora, a w dodatku nie korzysta w ogóle z GPU. W teorii można wyeksportować filmi Pro Res z FCPX, wrzucić go do Compressora i przy odpowiednim ustawieniu Clusterów (czy jakoś tak) można wykorzystać 100% CPU ale dalej nie GPU. A najśmieszniejsze przy FCPX jest to że jak ustawie mu podgląd w wysokiej jakości to wywala błąd że framerate spada. Zrozumiałbym gdyby coś nie wyrabiało (Dysk, RAM, CPU czy GPU), ale tak po prostu nie jest w stanie tego zrobić dobrze. Tutaj trochę moja wina gdyż w tym projekcie pracuje na oryginałach, ale czemu nie podkręci procesora żeby nadążyć z rozkodowaniem? Jestem ciekawy czy to tylko kwestia Apple czy ogólnie mój hardware wyprzedza Software. W tą niedzielę zobaczę czy kumpel na Photoshopie będzie w stanie wykorzystać iMaca. Ja się w Photoshopie nie bawię, a ze względu na interface nie mam zamiaru rezygnować z FCPX, wiec nie będę testował programów innej firmy pod kątem użycia hardware. Chociaż może z ciekawości sprawdzę :) Kolejną uwagą jest to że kupujemy duży ekran o wysokiej rozdzielczości, a nie możemy go użyć jako ekranu zewnętrznego. Nie wpływa to na moją decyzję o kupnie, ale byłbym o niebo bardziej zadowolony jakbym mógł podpiąć Xboxa. Tym bardziej że nie widzę powodów aby tego nie zrobić.

#1297 Gość_tygrysio_*

Gość_tygrysio_*

Napisano 24 września 2013 - 13:52

A to przepraszam niedoczytałem :) Tak czy owak pokazały się nowe iMaki ... z Haswellem :) Jakby to kogoś :)

#1298 Hubson83

Hubson83

• 903 postów
  • SkądWarszawa, PL

Napisano 24 września 2013 - 14:02

Grafika 2GB w standardzie? Nieźle... Ciekawe kiedy polskie ceny...

#1299 Mirdaroh

Mirdaroh
  • 20 postów
  • SkądKraków, PL

Napisano 24 września 2013 - 14:04

Ceny się nie zmieniły

#1300 Hubson83

Hubson83

• 903 postów
  • SkądWarszawa, PL

Napisano 24 września 2013 - 14:07

Konfiguracja z 4GB grafiki to masakra jakaś :) Przejechałem się na tych iMakach, ale nowe konfiguracje robią wrażenie. W standardzie są już naprawdę mocne.

Użytkownicy przeglądający ten temat: 0

0 użytkowników, 0 gości, 0 anonimowych