Skocz do zawartości

Witaj!

Zaloguj lub Zarejestruj się aby uzyskać pełny dostęp do forum.

Zdjęcie
- - - - -

iMac Late 2012 - opinie

• Zaloguj się, aby dodać odpowiedź
1426 odpowiedzi w tym temacie

#1201 Hubson83

Hubson83

• 903 postów
  • SkądWarszawa, PL

Napisano 16 sierpnia 2013 - 21:24

ATD nie grzeje się więc mogą sobie go przyklejać, gorzej z iMaciem.

Obecny wygląda fajnie, ale bądźmy szczerzy jest brzydszy od cieniutkiego iMaca który wygląda rewelacyjnie.

PS. Zwróciłeś iMac'a czy dajesz mu jeszcze szanse :)

Mi się bardziej podoba obecny ATD, nie jest ani za cienki ani za gruby, jest taki jaki powinien być monitor. iMaka zwracam, w poniedziałek kurier go zabiera, czekam na zwrot kasy i dopiero wtedy zakupię nowy sprzęt. Za dużo już było tych szans.

#1202 Gość_tygrysio_*

Gość_tygrysio_*

Napisano 16 sierpnia 2013 - 21:30

Wątpię, Haswell nie wnosi nic nowego pod względem wydajności. Skok będzie przy kolejnej generacji.

Ja osobiście na chwilę obecną czekam tylko na iMac'a 27'' z Retiną i Mac Pro plus ATD 4K.

To niestety poczekasz gdyż Broadwell desktopowy (a taki jest w iMacu) jest planowany na 2015 wg mapy Intela. Niestety dla producentów procesorów rynek desktopów przestaje mieć zasadnicze znaczenie. Zarówno nowe APU od AMD, jak i procesory Core czwartej generacji Intela (Haswell) swoją wartość pokazują przede wszystkim na urządzeniach przenośnych.

Powyższe widać też w opieszałości Apple ... od premiery Haswella minęło sporo czasu i raptem AIR doczekał się modyfikacji.

#1203 Mirek 59

Mirek 59
  • 410 postów
  • SkądGdańsk

Napisano 16 sierpnia 2013 - 21:54

[QUOTE=prozakdream;2160379]Pytanie skierowane do grafików i fotografów:
Ile procent Adobe RGB i sRGB wyświetla nowy iMac 2012 ? Nigdzie nie mogę znaleźć informacji na ten temat.

Jeśli myślisz ze będzie obraz jak w Eizo to się bardzo pomylisz ?!
To jest inna matrycy i widzę ze jak było napisane ta matrycy ma się słabo do Matryc Eizo S-PVA
Jako ze miałem Eizo 2243 to takie mam zdanie teraz kiedy mam IMac 27 a miałbym jeszcze raz kupić komp Do Foto do kupilbym Mac Pro 2011 i Eizo
O podobnej rozdzielczości na pewno było by z jakością podobnie wsparcie podobne a nie miałbym stresu co do awarnyjnosci IMac
Teraz jestem zadowolony ale jak napisałem pomysł czy nie wydać nieco wiecej € aby mieć na długi czas mniej stresu :)
Jak coś.... To zapraszam na PM

#1204 prozakdream

prozakdream
  • 99 postów
  • SkądPL/NYC

Napisano 16 sierpnia 2013 - 22:55

Spoko ale dalej nie wiem ile procent Adobe RGB i sRGB wyświetla nowy iMac 2012 :).

#1205 iron.gery

iron.gery
  • 4 651 postów
  • SkądPolska | USA

Napisano 16 sierpnia 2013 - 22:58

Mi się bardziej podoba obecny ATD, nie jest ani za cienki ani za gruby, jest taki jaki powinien być monitor. iMaka zwracam, w poniedziałek kurier go zabiera, czekam na zwrot kasy i dopiero wtedy zakupię nowy sprzęt. Za dużo już było tych szans.

Ale obecny ATD jest zrobiony w ''starej'' technologii, dlatego odbija tak mocno światło. Odczujesz to bardzo dotkliwie, iMac 2012/13 zdecydowanie mniej światła odbija oraz ma jakby wyraźniejszy obraz.

#1206 Hubson83

Hubson83

• 903 postów
  • SkądWarszawa, PL

Napisano 16 sierpnia 2013 - 23:03

Ale obecny ATD jest zrobiony w ''starej'' technologii, dlatego odbija tak mocno światło. Odczujesz to bardzo dotkliwie, iMac 2012/13 zdecydowanie mniej światła odbija oraz ma jakby wyraźniejszy obraz.

Szkoda tylko że przez tą obecną, "nowszą technologię" już 3 razy szyba odwarstwiła się od matrycy. Wolę w tym wypadku starszą technologię. W iSpotach nowe iMaki i ATD stoją obok siebie i nie widać żadnej różnicy jeśli chodzi o jakość obrazu.

#1207 iron.gery

iron.gery
  • 4 651 postów
  • SkądPolska | USA

Napisano 16 sierpnia 2013 - 23:10

Szkoda tylko że przez tą obecną, "nowszą technologię" już 3 razy szyba odwarstwiła się od matrycy. Wolę w tym wypadku starszą technologię. W iSpotach nowe iMaki i ATD stoją obok siebie i nie widać żadnej różnicy jeśli chodzi o jakość obrazu.

Ja widzę, ale nie ma o co się sprzeczać.

ATD się nie grzeje więc nic się nie uszkodzi w odróżnieniu od iMac'a :)

Ale zgadzam się, obecny ATD to świetny monitor tylko nowsza wersja zapewne będzie jeszcze lepsza :)

#1208 tomas1973

tomas1973
  • 245 postów
  • SkądCork. IRL

Napisano 16 sierpnia 2013 - 23:32

Tak samo nie raz porownywalem ATD czy iMac late 2011 z nowym i nie widze zadnej roznicy ,jezeli ktos w to bardzo wierzy i chce zobaczyc to zobaczy roznice na korzysc nowego "cudenka"

#1209 Hubson83

Hubson83

• 903 postów
  • SkądWarszawa, PL

Napisano 16 sierpnia 2013 - 23:40

Tyle że są te 2mm odstępu i tyle, ale można łatwo zdjąć szybę i przetrzeć zamiast odklejać matrycę od komputera. To raz, po drugie jeśli nawet Apple pokaże w tym roku nowy ATD to za pewne będzie to miało miejsce w listopadzie, na evencie poświęconym komputerom. Ja tyle czekać nie mogę i nie zamierzam, biorę to co jest. Wątpię aby zrobili monitor obsługujący 4K, a jeśli nawet to cena będzie z kosmosu, ATD już teraz nie jest tani a tam pewnie cena będzie oscylować w granicach 6000. Jeśli natomiast nie wstawią lepszej matrycy to co mogą zmienić, porty USB na 3.0, Thunderbolt 2 i MagSafe 2 + design nowego iMaka.

#1210 iron.gery

iron.gery
  • 4 651 postów
  • SkądPolska | USA

Napisano 16 sierpnia 2013 - 23:47

@up Mi się strasznie podoba nowy design iMaca, ale to już kwestia indywidualna. Jak pisałem ta laminowana szyba jednak sporo mniej odbija światła, odczuwałem to mając obok stary model 27'' 2011. Wygląda to tak samo jak rMBP - klasyczny MBP.

#1211 prozakdream

prozakdream
  • 99 postów
  • SkądPL/NYC

Napisano 17 sierpnia 2013 - 16:42

Wiesz, nie mogę teraz znaleźć tego porównania na stronach Dell'a - ale jestem pewien że przeglądając jakiś czas temu ofertę na XPS 27" widziałem na ich stronach własnie porównanie matryc w tych konstrukcjach. I niestety .... Dell przebijał matryce iMaca ... na głowę :(
Mi graficy pokazywali na przykładzie jakiś gradientów w TiFFach przejścia tonalne właśnie na nowych iMacach ... niestety dobrze to nie wyglądało.

To właśnie mnie zastanawia. Oglądałem sporo filmików z różnych pracowni graficznych czy zakładów foto. Praktycznie w każdym stał iMac. Czyli jego obrazowanie nie jest złe.

#1212 montu

montu
  • 310 postów
Napisano 17 sierpnia 2013 - 16:47

To właśnie mnie zastanawia. Oglądałem sporo filmików z różnych pracowni graficznych czy zakładów foto. Praktycznie w każdym stał iMac. Czyli jego obrazowanie nie jest złe.

Ja natomiast znam wielu fotografów i ludzi parających się "okołofotograficznymi" profesjami i jeszcze nigdy nie widziałem u nich, innego niż Mac, komputera... Co za zbieg okoliczności.

#1213 KAKA

KAKA
  • 33 postów

Napisano 17 sierpnia 2013 - 21:04

A ja jeżdżę po agencjach reklamowych i mac stoi w co 1000 .. coś to pewnie znaczy..

#1214 Pietrenka

Pietrenka
  • 113 postów
  • SkądMalbork

Napisano 18 sierpnia 2013 - 08:13

A ja jeżdżę po agencjach reklamowych i mac stoi w co 1000 .. coś to pewnie znaczy..

Oznacza tyle co zeszłoroczny śnieg

#1215 tomas1973

tomas1973
  • 245 postów
  • SkądCork. IRL

Napisano 18 sierpnia 2013 - 09:15

iMac to zabawka nie oszukujmy sie ,stoi w biórach w USA jako podręczny komp do przeglądania neta i jakiejs tam pracy ,zaden grafik nie spojrzy na niego jako pro do pracy ,ja widze tylko Eizo i Nec u grafikow czasami della ale nigdy iMaca

#1216 prozakdream

prozakdream
  • 99 postów
  • SkądPL/NYC

Napisano 18 sierpnia 2013 - 10:01

Na forum macrumors koleś kalibrował nowego iMac'a kalibratorem Datacolor Spyder4PRO. Kalibrator podaje, że iMac wyświetla 100% sRGB i 81% Adobe RGB. Czyli ogólnie spokojnie nadaje się do fotografii (Oczywiście po kalibracji kalibratorem) ale trzeba brać poprawkę kiedy pracuje się przy profilach Adobe RGB. Najlepiej byłoby gdyby wypowiedział się ktoś kto pracuje na tym komputerze i drukuje zdjęcia. PS: Zadaję tak dużo pytań ponieważ zastanawiam się nad kupnem iMac'a lub mac'a mini + profesionalny monitor do fotografii itd.

#1217 iron.gery

iron.gery
  • 4 651 postów
  • SkądPolska | USA

Napisano 18 sierpnia 2013 - 17:37

PS: Zadaję tak dużo pytań ponieważ zastanawiam się nad kupnem iMac'a lub mac'a mini + profesionalny monitor do fotografii itd.

Jeżeli chcesz zaoszczędzić sobie nerwów i zależy Ci na porządnej matrycy kup Mini plus zewnętrzny monitor.

iMac jest fajny jako ozdoba i domowe centrum rozrywki, ciężko na nim pracować bo co chwila psuje się.

#1218 Hubson83

Hubson83

• 903 postów
  • SkądWarszawa, PL

Napisano 18 sierpnia 2013 - 19:16

Jeżeli chcesz zaoszczędzić sobie nerwów i zależy Ci na porządnej matrycy kup Mini plus zewnętrzny monitor.

iMac jest fajny jako ozdoba i domowe centrum rozrywki, ciężko na nim pracować bo co chwila psuje się.

Potwierdzam w 100%

#1219 prozakdream

prozakdream
  • 99 postów
  • SkądPL/NYC

Napisano 18 sierpnia 2013 - 19:43

Jeszcze kilka dni temu w ogóle nie brałem mac'a mini pod uwagę ale sprawdziłem testy itd i okazuje się, że to bardzo wydajny komputer.

#1220 Hubson83

Hubson83

• 903 postów
  • SkądWarszawa, PL

Napisano 18 sierpnia 2013 - 19:51

W najmocniejszej wersji, jak dołożysz dysk SSD i RAM do 16GB to naprawdę porządna maszyna.

#1221 Iro

Iro
  • 6 955 postów

Napisano 18 sierpnia 2013 - 20:41

Jeszcze kilka dni temu w ogóle nie brałem mac'a mini pod uwagę ale sprawdziłem testy itd i okazuje się, że to bardzo wydajny komputer.

Rzeczywiście wydajny, jeśli chodzi o procesor i nie potrzebujesz lepszej karty graficznej.

#1222 superlo

superlo
  • 140 postów

Napisano 18 sierpnia 2013 - 20:42

Ja nie potwierdzam póki co- imac to swietny komputer, sam na nim pracuję i jest bezawaryjny od stycznia.

#1223 lubieherbate

lubieherbate
  • 399 postów

Napisano 18 sierpnia 2013 - 20:43

Ja póki co miesiąc pracy na nowym iMacu - również bez problemów ;)

#1224 lubkiewicz

lubkiewicz
  • 155 postów
  • SkądPolska

Napisano 18 sierpnia 2013 - 20:44

Niedługo po ukazaniu wydmuszki nowego iMac przez Apple zastanawiałem się nad zakupem cienkiego cacka na firmę. Czas uciekał a pojawianie się w salonach wydłużało. W dodatku coraz więcej informacji o problemach z chłodzeniem, padające dyski etc... Znów kłopoty z matrycami. Mówiąc krótko nic się nie zmieniło. Wstyd! Dziś cieszę się, że nie kupiłem tego g*wna, bo dawno musiał bym zwinąć interes. Mimo wszystko padło na MBPr15 + Apple Cinema Display. Nie żałuję. Myślę, że MacMini to również dobre rozwiązanie. iMac - nie dziękuję!

#1225 prozakdream

prozakdream
  • 99 postów
  • SkądPL/NYC

Napisano 18 sierpnia 2013 - 21:02

W najmocniejszej wersji, jak dołożysz dysk SSD i RAM do 16GB to naprawdę porządna maszyna.

Tak, obowiązkowo ssd i 16gb ramu. Na iFix widziałem, że własnoręczna wymiana tych rzeczy jest dziecinnie prosta.

Użytkownicy przeglądający ten temat: 2

0 użytkowników, 2 gości, 0 anonimowych