Skocz do zawartości

Witaj!

Zaloguj lub Zarejestruj się aby uzyskać pełny dostęp do forum.

Zdjęcie
- - - - -

Moutain Lion... Co Wam się podoba, a co Was denerwuje?

• Zaloguj się, aby dodać odpowiedź
330 odpowiedzi w tym temacie

#126 citanek

citanek
  • 582 postów
  • SkądBełchatów, PL

Napisano 01 sierpnia 2012 - 21:58

Nie można (albo nie wiem jak) usuwać aplikacji z Launchpada, a ściślej mówiąc nie można usuwać niektórych dodanych przez siebie.

A to nie jest tak, że możesz usunąć tylko te zainstalowane z App Store (czy ich też nie możesz usunąć)?

#127 eR

eR
  • 971 postów
  • SkądEuropa

Napisano 01 sierpnia 2012 - 21:59

Co do WiFi to nie wina systemu że jest w nim zainstalowany program który robi jakieś dziwactwa.
W moim przypadku było to Adium, które naparzało pakietami jak głupie aż dławiła się karta sieciowa w komputerze. Wersja poprzednia tego programu działała bez zarzutu.
Zanim zaczniecie narzekać że Wam Wifi nie działa, metodą prób i błędów sprawdźcie jakie programy mogą powodować taki stan rzeczy.

citanek, podobnie jak Ty nie mogę uwierzyć że aplikację iChat w połączeniu z iMessages można tak ... spaprać (wyrażając się nad wyraz delikatnie)

seeadv aplikacje zakupione przez AppStore można usuwać z Launchpada, pozostałe recznie, czyli kosz, albo polecam AppCleaner (którym wywalam wszystko).
Swoją drogą nie bardzo rozumiem do czego służy Launchpad w komputerze :) Nie korzystam, może nie istnieć :)

#128 manner

manner
  • 119 postów
  • SkądSosnowiec, PL

Napisano 02 sierpnia 2012 - 13:16

- Mnie irytuje bezużyteczny tryb fullscreen na więcej niż jednym monitorze. Podobno coś zmienili, tylko nie umiem powiedzieć co.

można włączyć aplikację w trybie pełnoekranowym na monitorze który nie jest głównym, znaczy tam gdzie aplikacja jest, tam robi fullscreen. ale niestety nic więcej.

#129 citanek

citanek
  • 582 postów
  • SkądBełchatów, PL

Napisano 02 sierpnia 2012 - 13:21

można włączyć aplikację w trybie pełnoekranowym na monitorze który nie jest głównym, znaczy tam gdzie aplikacja jest, tam robi fullscreen. ale niestety nic więcej.

Dzięki, tego nie testowałem (fullscreen tylko na głównym robiłem do tej pory). No to trochę lepiej.

#130 paiczi

paiczi
  • 274 postów
  • Skądpomorze

Napisano 03 sierpnia 2012 - 19:27

a mnie denerwuje, że nie mogę gestem myszy przejść do wcześniejszego katalogu w finderze

#131 zorba66

zorba66
  • 41 postów

Napisano 03 sierpnia 2012 - 20:01

a mnie denerwuje, że nie mogę gestem myszy przejść do wcześniejszego katalogu w finderze

"Alt" + dwa palce w lewo :D

#132 Kayne

Kayne
  • 189 postów

Napisano 03 sierpnia 2012 - 23:10

U mnie działają trzy palce, dwa nie.

#133 <Patryk>

<Patryk>
  • 78 postów
  • SkądSzczecinek

Napisano 03 sierpnia 2012 - 23:23

Ja jestem bardzo zadowolony ,ML dodał skrzydeł mojemu Maczkowi Pro. Uruchamia się zdecydowanie szybciej ,wszystkie aplikacje z których korzystam działają pod nowym systemem bardzo dobrze a powiadomienia bardzo ułatwiają mi pracę ;-) Lionowcy Instalujcie ML ,warto!

#134 paiczi

paiczi
  • 274 postów
  • Skądpomorze

Napisano 03 sierpnia 2012 - 23:54

"Alt" + dwa palce w lewo :D

niby tak ale muszę jednak zatrudniać klawiaturę co do najwygodniejszych przy szybkiej exploracji nie należy

#135 niula

niula
  • 662 postów
  • SkądPoznań / Dublin

Napisano 04 sierpnia 2012 - 06:55

Jak dla mnie na razie, same plusy i zero minusów. Płynność, szybkość wszystko na +.

#136 Ketrab41

Ketrab41
  • 163 postów

Napisano 04 sierpnia 2012 - 07:12

Podoba mi się szybkość działania , do wczoraj podobało mi się safaria ale mam taki błąd ze nie moge sie zalogowac np. na allegro , facebook'a , hattrick'a itp ... Powyższe strony w ogóle się nie wczytują po wpisaniu hasła. Macie może jakieś rozwiązanie ?

#137 TeToslaw

TeToslaw
  • 243 postów

Napisano 04 sierpnia 2012 - 07:43

Podoba mi się szybkość działania , do wczoraj podobało mi się safaria ale mam taki błąd ze nie moge sie zalogowac np. na allegro , facebook'a , hattrick'a itp ... Powyższe strony w ogóle się nie wczytują po wpisaniu hasła. Macie może jakieś rozwiązanie ?

http://myapple.pl/pr...-ebay-itp_.html

#138 Ketrab41

Ketrab41
  • 163 postów

Napisano 04 sierpnia 2012 - 07:46

Też napisałem w tamtym temacie ale nikt nie dał konkretnej odpowiedzi. Na ten temat wchodzi więcej osób wiec postanowiłem napisać tutaj

#139 Deleted-63c21db09a

Deleted-63c21db09a
  • 4 139 postów
Napisano 04 sierpnia 2012 - 09:18

Też napisałem w tamtym temacie ale nikt nie dał konkretnej odpowiedzi. Na ten temat wchodzi więcej osób wiec postanowiłem napisać tutaj

Utwórz nowy profil użytkownika i spróbuj czy tam działa.

#140 max04

max04
  • 17 postów

Napisano 04 sierpnia 2012 - 11:04

U mnie na '+' szybciej działający system. Na '-' zauważyłem grzanie większe temperatury na moim MacBook Air 2012. Przede wszystkim przy pracy z przeglądarką. A tutaj znowu najbardziej temperatury skaczą przez różnorakie wtyczki (flash, java, java script). Nie bardzo wiem co to na poradzić, a większość stron którejś z tych wtyczek potrzebuje. Na Lionie przy normalnej pracy miałem temp. ok 40-45 stopni. Nie zwróciłem uwagi, żeby kiedyś przy korzystaniu z Safari wzrosła ona powyżej 55. Teraz natomiast potrafi wejść powyżej 70…

#141 Sławek

Sławek
  • 160 postów
  • Skądfrom Poland

Napisano 04 sierpnia 2012 - 11:38

Od kilku dni pracuję na ML. Zainstalowałem go na jednym z komputerów, tak na próbę. Przesiadka nastąpiła ze Snow Leoparda. Instalacja na SL bez czyszczenia. Komputer MBP 15"" early 2008, 4GB RAM. Jestem mile zaskoczony. "+" za wzrost wydajności kompa i to taki wyraźny, skończyły się problemy z zasięgiem wi-fi, pakiet Adobe CS5 chodzi bez problemów i mam wrażenie, że zdecydowanie płynniej (zero piłeczki). Jeśli chodzi o temperaturę, to początkowo faktycznie na iStatPro pokazywał ok. 10-15 stopni więcej niż na SL i temperatura przy pracy w PS dochodziła do 85 stopni. Teraz jakby wszystko wróciło do normy. Start systemu początkowo trwał dłużej niż SL, teraz ok. 8s krócej. Nie wiem czym to jest spowodowane, ale pomiar czasu tak wykazał. Póki co "-" nie widzę. I jeszcze jedno, Cyber Duck odmówił współpracy z ML.

#142 Ketrab41

Ketrab41
  • 163 postów

Napisano 04 sierpnia 2012 - 18:35

Utwórz nowy profil użytkownika i spróbuj czy tam działa.

Niestety utworzenia nowego konta nie działa ; / możliwe problem jest z siecią?

#143 Nxtfun

Nxtfun
  • 126 postów

Napisano 04 sierpnia 2012 - 21:23

W nowym systemie denerwuje mnie to, że nie działa komenda ctr+alt+cmd+8 do odwracania kolorów. Teraz gdy ktoś ze znajomych zmieni system nie będzie można trololwać :D . Oczywiście zamiana kolorów dostępna jest w preferencjach, ale co to za zabawa... System przyśpieszył względem snow leopard, ale kosztem tego, że bardziej się grzeje i bateria szybciej pada. Expose działa dziwnie względem snow leopard. pokazuje jedynie okna tego samego programu, jaki ma się już otwarty. By uzyskać odpowiedni efekt trzeba skorzystać z Mission control. Nie mogę już jednym ruchem dłoni pozamiatać okien by odsłonić biurko (może ktoś jednak wie jak?) Wcześniej miałem problem, że zaznaczając w preferencjach by uruchomić ponownie komputer na innym systemie uruchamiał go na tym samym, więc musiałem odpalać to ręcznie z wciśniętym altem. Teraz nie ma problemu. Wymieniłem jakiś czas temu dysk twardy na 500 gb. Niestety okazał się wolniejszy niż oryginalny. Przełączanie biurek lub odtwarzanie filmu na youtube odbywało się z przycinaniem (klatkowaniem). Teraz nie mam problemu. Podoba mi się synchronizacja notatek z tymi na ios. Nie podoba mi się, że musiałbym kupić nowe iphoto by synchronizować zdjęcia z ios w chmurze. Pewnie bym kupił gdybym miał iphona. Synchronizacja zrzutów ekrau z ipada nie jest tego warta. Nie podoba mi się, że godzina nie jest w skrajnym narożniku tylko obok nazwy użytkownika. Podoba mi się możliwość szybkiego przelogowania się na innego użytkownika. Nie podoba mi się, że zamiast czasu pracy na baterii pokazuje się procent naładowania. Podobają mi się nowe tapety na biurko. Podoba mi się cena nowego systemu. Podoba mi się nazwa nowego systemu :P

#144 Michalek

Michalek
  • 1 031 postów
  • SkądWołomin/ Chełm

Napisano 04 sierpnia 2012 - 23:00

W nowym systemie denerwuje mnie to, że nie działa komenda ctr+alt+cmd+8 do odwracania kolorów. Teraz gdy ktoś ze znajomych zmieni system nie będzie można trololwać :D . Oczywiście zamiana kolorów dostępna jest w preferencjach, ale co to za zabawa...

Można go spowrotem aktywować w preferencjach systemowych.

Expose działa dziwnie względem snow leopard. pokazuje jedynie okna tego samego programu, jaki ma się już otwarty. By uzyskać odpowiedni efekt trzeba skorzystać z Mission control. Nie mogę już jednym ruchem dłoni pozamiatać okien by odsłonić biurko (może ktoś jednak wie jak?)

"Rozsuń kciuk i trzy palce" cytując z preferencje systemowe>gładzik.

Nie podoba mi się, że godzina nie jest w skrajnym narożniku tylko obok nazwy użytkownika.

Japko+łapie kursorem godzinę i zamieniasz miejscami z nazwą użytkownika.

Podoba mi się możliwość szybkiego przelogowania się na innego użytkownika.

Było już we wcześniejszych OS Xach.

#145 Harry Brown

Harry Brown
  • 373 postów
  • SkądKrakau

Napisano 04 sierpnia 2012 - 23:42

Słownik systemowy + można otwierać wiele okien można wędrować po "historii" przesuwając okna ślizgiem palucha po myszce - irytującym regresem (dla mnie) jest odebranie możliwości wybrania sobie formy w jakiej otworzymy okno słownika (i w Safari, i w Text Edicie – czy to poprzez najechanie kursorem i kliknięcie skrótu z klawiatury, czy zaznaczenie całego słowa i wybranie prawym guzikiem myszy opcji "wyszukaj" (poprzednio było "wyszukaj w słowniku"). otóż kiedyś było tak, że w programie tym można było sobie wybrać czy otworzy się nam takie małe okienko szybkiego podglądu, czy całe solidne, pełne okno programu słownik. teraz nie dość, że otwiera się najpierw tylko to małe okienko i jeśli chce się zobaczyć całe hasło w oknie programowym to trzeba po raz drugi (niczym w windozie jakiejś) jeszcze raz klikać we wnętrze tego małego okienka (co dubluje całą czynność, a jak się dużo klika to takie dublowanie może być irytujące), to poprzednio można było znacznie więcej w tym małym okienku zobaczyć, tak jakoś większa część hasła się w nim mieściła, teraz jedynie ze dwa pierwsze słowa hasła, a reszta jest obcięta, a zatem… więc i tak musimy jeszcze raz kliknąć, wykonać znów ten dubel by otworzyć pełne, właściwe, programowe okno. WRRRRR :(

#146 eR

eR
  • 971 postów
  • SkądEuropa

Napisano 05 sierpnia 2012 - 12:04

Sławek, Cyberduck u mnie działa. Odpala się, łączy czyli wykonuje te same zadania co na Lionie.

#147 Zetor

Zetor
  • 624 postów
  • SkądGdańsk

Napisano 05 sierpnia 2012 - 12:55

Denerwuje mnie to, że Apple nie potrafi napisać systemu pod konkretny sprzęt.

#148 adamOSX

adamOSX
  • 73 postów

Napisano 05 sierpnia 2012 - 19:51

Problem z otwieraniem takich strona jak Allegro, Facebook może być spowodowany przez DNS-y, zmień na openDNS prawdopodobnie pomoże u mnie safari nie ma z tymi stronami żadnych problemów

#149 Ketrab41

Ketrab41
  • 163 postów

Napisano 05 sierpnia 2012 - 20:52

Problem z otwieraniem takich strona jak Allegro, Facebook może być spowodowany przez DNS-y, zmień na openDNS prawdopodobnie pomoże
u mnie safari nie ma z tymi stronami żadnych problemów

Niestety openDNS nie pomagaja ;( Nie wiem juz kompletnie o co chodzi

#150 clarnet

clarnet
  • 291 postów
  • SkądŻory

Napisano 05 sierpnia 2012 - 21:09

Ogólnie więcej + niż - Ale jeden "-" dla mnie dość istotny, to wyrzucenie notatek z maila. Pracujemy w kilka osób na wspólnej skrzynce imap Dotychczas w SL w mail klik nowa notatka i już lądowała w skrzynce przychodzące podświetlona na żółto. Od razu kłuła w oczy i każdy wiedział, kogo ona dotyczyła. Teraz niestety notatkę trzeba tworzyć oddzielnie i wygląda jak zwykły mail. W ogóle w SL i ML w programie Mail brakuje mi możliwości robienia notatek przypisanych do konkretnej wiadomości mailowej. Było by wtedy super.

Użytkownicy przeglądający ten temat: 1

0 użytkowników, 1 gości, 0 anonimowych