Skocz do zawartości

Witaj!

Zaloguj lub Zarejestruj się aby uzyskać pełny dostęp do forum.

Zdjęcie
- - - - -

Moutain Lion... Co Wam się podoba, a co Was denerwuje?

• Zaloguj się, aby dodać odpowiedź
330 odpowiedzi w tym temacie

#176 tashi

tashi
  • 104 postów

Napisano 16 sierpnia 2012 - 14:32

Na przesyłkę z płytą czekałbyś tydzień albo i dłużej, a tak masz wszystko załatwione w 1 dzień.

Nie Sz.Kolego, płytę wyjąłbym z pudełka ;)
Po 5 min. rozpoczął instalację, po godzinie skończył.
Pytam - co, kiedy nie będę miał dostępu do sieci (mam tak często) i coś się wykrzaczy? (to akurat dość rzadko, ale prawdopodobieństwo istnieje).

#177 Łukasz Ignacyk

Łukasz Ignacyk
  • 4 943 postów
  • SkądKraków, PL

Napisano 16 sierpnia 2012 - 14:42

Nie Sz.Kolego, płytę wyjąłbym z pudełka ;)
Po 5 min. rozpoczął instalację, po godzinie skończył.
Pytam - co, kiedy nie będę miał dostępu do sieci (mam tak często) i coś się wykrzaczy? (to akurat dość rzadko, ale prawdopodobieństwo istnieje).

I co byś z nią zrobił w laptopie bez SuperDrive?
Albo co byś zrobił nie mając pudełka przy sobie?

Możesz kupić dysk na USB albo pendriva i spokojnie wystarczy na recovery.

#178 tashi

tashi
  • 104 postów

Napisano 16 sierpnia 2012 - 15:24

I co byś z nią zrobił w laptopie bez SuperDrive?
Albo co byś zrobił nie mając pudełka przy sobie?

Zawsze starałem się mieć płytę/jej kopię ze sobą. Małe, lekkie i tanie rozwiązanie.
Bez superdrive - użyłbym w domu napędu zewnętrznego lub drugiego maca; gdzieś w krzakach: np. obrazu na innym dysku, poza tym zwykle jest ze mną ktoś z innym laptopem i mógłbym posłużyć się jego napędem.

Możesz kupić dysk na USB albo pendriva i spokojnie wystarczy na recovery.

No właśnie. Kupić dodatkowo, biorąc pod uwagę, że już zapłaciłem prawie 7.500zł - to trochę przesada. Dodatkowa płyta by nie zaszkodziła.

#179 DonArturo

DonArturo
  • 711 postów
  • SkądEsquel, ARG

Napisano 17 sierpnia 2012 - 03:31

Denerwuje mnie Skype, który co chwilę wiesza się :(

#180 Lokria

Lokria
  • 6 278 postów
  • SkądŁódź

Napisano 17 sierpnia 2012 - 08:35

Denerwuje mnie Skype, który co chwilę wiesza się :(

Skype działa poprawnie, nic się nie wiesza. Masz najnowszą wersję?

#181 matematicus

matematicus
  • 29 postów
  • SkądMiędzyzdroje,Polska

Napisano 18 sierpnia 2012 - 08:08

W ML zdarza się że plik wskazany do zachowania na biurku, nie jest widoczny. Jest wprawdzie zapisany,ale żeby zobaczyć trzeba w Finderze otworzyć katalog" biurko". Podobnie z kopiami Time Machine, dysk w trakcie tworzenia kopii jest widoczny tylko na pasku bocznym Findera. Po restarcie jest O.K. ale co jakiś czas problem się powtarza. Nie wiem jaka czynność to powoduje. Może ktoś ma tak samo , i wie jak naprawić ?

#182 Harrunio

Harrunio
  • 325 postów
  • SkądWarszawa, PL

Napisano 18 sierpnia 2012 - 08:23

Wkurza mnie odwrócone scrollowanie! Zarówno na myszce jak i na touchpadzie. Poza tym drobne bugi z którymi mogę żyć.

#183 chato.pl

chato.pl
  • 1 182 postów
  • SkądWrocław

Napisano 18 sierpnia 2012 - 08:36

Wkurza mnie odwrócone scrollowanie! Zarówno na myszce jak i na touchpadzie.

Możesz to przecież wyłączyć.

#184 jacekkk

jacekkk
  • 91 postów
  • SkądZawiercie

Napisano 18 sierpnia 2012 - 08:36

Wkurza mnie odwrócone scrollowanie! Zarówno na myszce jak i na touchpadzie. Poza tym drobne bugi z którymi mogę żyć.

Przecież w każdej chwili możesz włączyć przewijanie w starym stylu :-)

#185 Harrunio

Harrunio
  • 325 postów
  • SkądWarszawa, PL

Napisano 18 sierpnia 2012 - 08:53

faktycznie! Jakims cudem przemknęło mi to gdzieś :D Dzieki, juz myślałem że trzeba będzie szukać jakiegoś softu do zmiany tego.

#186 lubieherbate

lubieherbate
  • 399 postów

Napisano 18 sierpnia 2012 - 18:48

Skusiłem się dzisiaj na upgrade z L do ML, bo chociaż byłem bardzo zadowolony z działania Liona, to po przeanalizowaniu postów w tym dziale, stwierdziłem, że trzeba iść z duchem czasu... i już po paru godzinach użytkowania mogę powiedzieć, że żałuję... :( Po pierwsze na moim iMac-u (late 2009) i5 2,66 Quad-Core, 8GB RAM, 4850 512MB) nie dostrzegam żadnej różnicy w szybkości działania, kilka programów przestało działać w ogóle, a temperatury znacząco wzrosły... Do tego stopnia, że w ruch poszedł Fan Control i zwiększenie obrotów, przez co komfort pracy znacząco ucierpiał. Robiłem nakładkę, a jutro chyba czysta instalacja z Lionem i czekam na 10.8.1. Update: Jednak czystą instalację też zrobiłem z ML i muszę powiedzieć, że większość problemów zniknęła - przede wszystkim wysokie temperatury, co najbardziej mi przeszkadzało. Prędkość pracy nadal bez zmian (i tak nigdy na nią nie narzekałem), więc zostanę przy 10.8 ;)

#187 tashi

tashi
  • 104 postów

Napisano 19 sierpnia 2012 - 21:30

Brak obsługi RSS dziś mnie dobił. Nie mogłem uwierzyć, że zniknął, był bardzo wygodny - przy sprawdzaniu poczty w Mail od razu miałem jasność - co się dzieje na najważniejszych stronach www. A Wy jak sobie z tym poradziliście? Nie przeszkadza Wam brak RSS?

#188 chato.pl

chato.pl
  • 1 182 postów
  • SkądWrocław

Napisano 19 sierpnia 2012 - 21:34

Brak obsługi RSS dziś mnie dobił. Nie mogłem uwierzyć, że zniknął, był bardzo wygodny - przy sprawdzaniu poczty w Mail od razu miałem jasność - co się dzieje na najważniejszych stronach www. A Wy jak sobie z tym poradziliście? Nie przeszkadza Wam brak RSS?

Ja RSS'y przeglądam via Google Reader, bo Chrome'a mam odpalonego zawsze, niezależnie czy siedzę na Maku w domu, czy na windzie w pracy.

#189 skc

skc
  • 925 postów

Napisano 20 sierpnia 2012 - 09:04

Brak "Save all" w Podgląd.

W tym wątku nie zadajemy pytań. // ftpd

#190 omsdiver

omsdiver
  • 21 postów

Napisano 20 sierpnia 2012 - 10:22

Jak na razie jestem w miarę zadowolony z działania 10.8. Odczuwam zdecydowaną poprawę stabilności (OSX 10.7 miał kernel panic zdecydowanie częściej), szybkość działania też jest lepsza, a właściwie powinienem napisać "właściwa" bo 10.7 strasznie przymulał po jakimś czasie. Jak na razie jedyna co mnie wkurza to App Store. Kilkam przykładowo w ikonę Updates i się zastanawiam czy zaskoczyło czy nie (zero informacji, że sprawdza stan systemu). Dodatkowo po zainstalowaniu aplikacji przy następnym odpaleniu App Store w zakładce Purchases mam listę programów, ale nie wiem czy są zainstalowane czy nie ponieważ przy każdej jest przycisk Install. Żenada. Ogólnie jednak 10.8 to znaczący postęp w stosunku do tragicznego 10.7.

#191 dm76

dm76
  • 2 445 postów

Napisano 20 sierpnia 2012 - 11:21

Ja chyba zrobię czystą instalkę.. mam nakładkę i cały czas szukam jakiś różnic, choć generlanie wszystko jest tak samo chyba

Wkurza mnie tylko niebieski pasek ładowania w safari, oczopląsu dostaje przez to

I czy tylko ja tak mam, że po odświeżeniu strony ta znika na ułamek sekundy cała, by się wczytać odświeżona?
Na wszystkich innych systemach, przeglądarkach jak odświeże forum to tylko zmienia się tekst wątków, wszystko inne zostaje nieruchome.

Nowe safari jest szybkie ale nadal w porównaniu do firefoxa na win7 to ślimak i 3 generacje wstecz przeglądania neta Czego?! // ftpd

neta Czego?! // ftpd

neta - taka gwara zwykłych ludzi - nie adminów

#192 Deleted-63c21db09a

Deleted-63c21db09a
  • 4 139 postów
Napisano 20 sierpnia 2012 - 11:54

Wkurza mnie tylko niebieski pasek ładowania w safari, oczopląsu dostaje przez to

To można sobie zmienić.

Dołączona grafika

Wystarczy pobawić się z FluidProgressFillStretch.png i FluidProgressFillStretch@2x.png.

#193 macieks72

macieks72

• 9 873 postów

Napisano 20 sierpnia 2012 - 11:57

Zapomniałeś dodać że przy każdej aktualizacji Safari będzie potrzeba ponownie się tym pobawić.

#194 Deleted-63c21db09a

Deleted-63c21db09a
  • 4 139 postów
Napisano 20 sierpnia 2012 - 12:01

Zapomniałeś dodać że przy każdej aktualizacji Safari będzie potrzeba ponownie się tym pobawić.

To chyba nie jest zbyt duży problem. ;)

#195 macieks72

macieks72

• 9 873 postów

Napisano 20 sierpnia 2012 - 12:05

Nie mam bladego pojęcia czy dla kogoś to będzie problem duży, mały, czy żaden. Dlatego ja bym o tym wspomniał i tyle ;)

#196 dm76

dm76
  • 2 445 postów

Napisano 20 sierpnia 2012 - 12:07

A jest opcja na przezroczysty też? :)

#197 Deleted-63c21db09a

Deleted-63c21db09a
  • 4 139 postów
Napisano 20 sierpnia 2012 - 12:12

A jest opcja na przezroczysty też? :)

Jak zrobisz przeźroczystego png to tak.

Tylko pamiętaj, że po każdej aktualizacji Safari trzeba to robić od nowa. ;) Najlepiej zrobić sobie kopię plików.

#198 seb235-8731863dbe

seb235-8731863dbe
  • 8 114 postów

Napisano 20 sierpnia 2012 - 12:42

Ja mam dziwny problem z safari, niby wszystko jest ok ale czasami potrafi się ono wyłączyć, ot tak po prostu jak bym wcisną cmd+q. Zero komunikatu o błędzie, zero problemów przy następnym uruchomieniu. Po prostu zamyka się kiedy chce.

#199 citanek

citanek
  • 582 postów
  • SkądBełchatów, PL

Napisano 20 sierpnia 2012 - 12:44

Ja mam dziwny problem z safari, niby wszystko jest ok ale czasami potrafi się ono wyłączyć, ot tak po prostu jak bym wcisną cmd+q. Zero komunikatu o błędzie, zero problemów przy następnym uruchomieniu. Po prostu zamyka się kiedy chce.

Problem był już kilka razy poruszany w tym wątku. U mnie to samo.

#200 ftpd

ftpd

Nie.

• 24 317 postów

Napisano 20 sierpnia 2012 - 13:05

neta - taka gwara zwykłych ludzi - nie adminów

To sobię tę 'gwarę zwykłych ludzi' zachowaj na onet albo strony dla gimnazjalistów piszących 'cb', 'wgl' i inne takie potworki.
Ogłoszenia - OS X (10.8) Mountain Lion

Użytkownicy przeglądający ten temat: 0

0 użytkowników, 0 gości, 0 anonimowych