Jump to content

Witaj!

Zaloguj lub Zarejestruj się aby uzyskać pełny dostęp do forum.

Photo
- - - - -

Poszukiwania aplikacji...

• Please log in to reply
1964 replies to this topic

#1701 winmaciek

winmaciek
  • 6757 posts
Posted 18 December 2019 - 08:41

Ja polecam SYC 2: https://softorino.co...tube-converter/

MacBook Pro 13" M1, iPhone 15 Pro Max, iPad Pro 11" M1 Wi-Fi+Cellular

Wszelkie porady udzielane są na licencji beerware. 

#1702 NoneZ

NoneZ
  • 248 posts
Posted 18 December 2019 - 21:30

Ja z kolei polecam Downie3 https://software.cha...roe.net/downie/

#1703 czaras

czaras
  • 371 posts

Posted 19 December 2019 - 01:54

Witajcie,

czy możecie polecić jakąś dobrą aplikację do pobierania filmów z Youtube, Vimeo, w jakości HD?

4K Video Downloader - ciągnie nawet całe playlisty albo kanały - szykuj wieeeelki dysk twardy ;)

Edited by czaras, 19 December 2019 - 01:54.

To jest podpis - podpis prosty. Podpis prosty jest lubiany przez Administratorów i nigdy nie zostanie usunięty, bo spełnia ich WSZYSTKIE wymagania. 

Cyt: "Dopóki nie skorzystałem z Internetu, nie wiedziałem, że na świecie jest tylu idiotów" - Stanisław Lem

#1704 jasiek_WPR

jasiek_WPR
  • 1 posts

Posted 26 December 2019 - 16:51

Witam wszystkich jako nowy forumowicz jednocześnie użytkownik komputera MacBook od 3 miesięcy. Wcześniej przez całe życie pc.

Zwracam się z prośbą o podanie alternatywnego dla WineBottler łatwego w konfiguracji programu. Otóż posiadam jedna aplikację z systemu windows, której brak jest odpowiednika dla systemu mac. Nie chcę też instalować apki typu wirtualna maszyna z powodu zajmowania dużej ilości miejsca na dysku. Instalacja windowsa jako 2 systemu również nie wchodzi w grę (nie dla windowsa zakupiłem maca). Codziennie uczę się nowego kompa jednak to mnie przerosło. Apka wskazana w temacie miała uruchamiać bez problemu windowsowe małe aplikacje jednak w moim przypadku jest problem z uruchomieniem pliku exe wali błąd "prefix creation exitd". Proszę o wyrozumiałość i pomoc. 

PS. Z makiem narazie błądzę jak dziecko we mgle.

#1705 DanielF

DanielF
  • 5746 posts
  • SkądSiedlce

Posted 26 December 2019 - 17:26

Crossover nowy działa na Catalina ale jest płatny pobierz demo i zobacz.
Fallout ...war, war never changes...

#1706 jasiek_WPR

jasiek_WPR
  • 1 posts

Posted 26 December 2019 - 19:26

Dzięki za infro dziś zainstaluje, jeśli będzie działał kupię pełną wersję 

#1707 Marcel_Duchamp

Marcel_Duchamp
  • 6 posts

Posted 28 December 2019 - 15:04

Chciałbym zainstalować oprogramowanie MediaWiki, ale nie na serwerze, tylko bezpośrednio na komputerze. Podobno istnieją gotowe paczki, instalowane na zasadzie aplikacji, bez konieczności dodatkowej konfiguracji, czy ktoś może mi polecić taką? Szukam czegoś możliwie mało zasobożernego. Z góry dziękuję za pomoc.

#1708 ftpd

ftpd

Nie.

• 24178 posts

Posted 28 December 2019 - 17:03

Potrzebujesz https://en.wikipedia.org/wiki/MAMP, jeśli chcesz 'jak najprościej'.

Używaj przycisku 'Zgłoś', zamiast edytować post i pisać w nim, na przykład, "do usunięcia".
Pisanie prywatnej wiadomości do moderatora powinno być ostatecznością. Do tego też służy przycisk 'Zgłoś'.
Do płaczu na pracę Moderacji służy ten wątek. Inne formy będą bezwzględnie kasowane.

#1709 Marcel_Duchamp

Marcel_Duchamp
  • 6 posts

Posted 31 December 2019 - 02:13

Potrzebujesz https://en.wikipedia.org/wiki/MAMP, jeśli chcesz 'jak najprościej'.

Dziękuję za informację. Zasugerowano mi to też i gdzie indziej, zainstalowałem więc MAMP Pro i pobrałem ostatnią stabilną wersję MediaWiki (plik mediawiki-1.34.0.tar.gz). Przyznaję się tu do zupełnej ignorancji: nie wiem jak z tym postępować, co robić dalej.

#1710 ftpd

ftpd

Nie.

• 24178 posts

Posted 31 December 2019 - 10:42

Przeczytać dokumentację. W dużym skrócie: rozpakować w odpowiednie miejsce, zrobić bazę, wpisać credentiale bazy w konfig.

Używaj przycisku 'Zgłoś', zamiast edytować post i pisać w nim, na przykład, "do usunięcia".
Pisanie prywatnej wiadomości do moderatora powinno być ostatecznością. Do tego też służy przycisk 'Zgłoś'.
Do płaczu na pracę Moderacji służy ten wątek. Inne formy będą bezwzględnie kasowane.

#1711 Rml Gaciarek

Rml Gaciarek
  • 9 posts

Posted 17 January 2020 - 14:29

Poszukuję programu na Mac który z wstawionego filmu wycina daną klatkę i mogę ją zapisać jako zdjęcie.

Proszę o pomoc.

#1712 ftpd

ftpd

Nie.

• 24178 posts

Posted 17 January 2020 - 16:44

Praktycznie każdy odtwarzacz filmów ma opcję 'sccreenshotu', czyli zapisania aktualnie wyświetlanej klatki do pliku - na 100% potrafi to VLC i MPlayer.
Tylko nie wiem, czy Ci to wystarczy - jeśli potrzebujesz wpisać numer tej klatki, to chyba niezbyt.

https://www.systutor...hot-in-mplayer/

#1713 pedros

pedros
  • 1392 posts
  • SkądWAW, PL

Posted 17 January 2020 - 20:00

Poszukuję programu na Mac który z wstawionego filmu wycina daną klatkę i mogę ją zapisać jako zdjęcie.

Proszę o pomoc.

Wstawionego w co? Cmd-Shift-4 nie działa?

#1714 PanSracz

PanSracz
  • 4 posts

Posted 22 February 2020 - 18:46

Witam wszystkich

To mój pierwszy post, więc z góry proszę o wyrozumiałość. Poszukuję jakiegoś programu do przesyłu plików pomiędzy Iphonem, a innym urządzeniem np. PC. W jaki sposób wy to najwygodniej robicie.

Dzięki z góry, pozdrawiam

#1715 rafcio.bed

rafcio.bed
  • 4 posts
  • SkądWrocław

Posted 23 February 2020 - 10:14

Witam.

Jestem posiadaczem laptopa z jabłuszkiem od niedawna. Poszukuje programu do zrobienia listy katalogów i plików w nich zawartych. Czy jest coś takiego na Mac OS X? na Win jest np "where is it" Za dużo kopiowania i wklejania bym miał bo to jest ponad tysiąc plików w ponad 700 katalogach.
Z góry dziękuję za pomoc.

#1716 czaras

czaras
  • 371 posts

Posted 23 February 2020 - 10:31

Witam wszystkich

To mój pierwszy post, więc z góry proszę o wyrozumiałość. Poszukuję jakiegoś programu do przesyłu plików pomiędzy Iphonem, a innym urządzeniem np. PC. W jaki sposób wy to najwygodniej robicie.

Dzięki z góry, pozdrawiam

Jeśli posiadasz komputer Mac, używasz funkcji AirDrop (musi być aktywne w obu urządzeniach wifi i bluetooth) - najszybciej i najprościej. Druga opcja dla Mac to aplikacja Pobieranie obrazów.

Jeśli masz komputer z Windowsem - instalujesz program iCloud, który pobierze Ci fotki z chmury. W telefonie zaznaczasz w ustawieniach iCloud aktywną synchronizację dla Zdjęć. Będą Ci się synchronizować wszystkie fotki, jeśli chcesz przesyłać tylko wybrane fotki, to podłączasz telefon kablem do komputera i pojawi Ci się nowe urządzenie/folder ze zdjęciami.

To jest podpis - podpis prosty. Podpis prosty jest lubiany przez Administratorów i nigdy nie zostanie usunięty, bo spełnia ich WSZYSTKIE wymagania. 

Cyt: "Dopóki nie skorzystałem z Internetu, nie wiedziałem, że na świecie jest tylu idiotów" - Stanisław Lem

#1717 winmaciek

winmaciek
  • 6757 posts
Posted 23 February 2020 - 22:18

Witam.

Jestem posiadaczem laptopa z jabłuszkiem od niedawna. Poszukuje programu do zrobienia listy katalogów i plików w nich zawartych. Czy jest coś takiego na Mac OS X? na Win jest np "where is it" Za dużo kopiowania i wklejania bym miał bo to jest ponad tysiąc plików w ponad 700 katalogach.

Może coś takiego by wystarczyło? https://appleinsider...s-with-textedit

MacBook Pro 13" M1, iPhone 15 Pro Max, iPad Pro 11" M1 Wi-Fi+Cellular

Wszelkie porady udzielane są na licencji beerware. 

#1718 rafcio.bed

rafcio.bed
  • 4 posts
  • SkądWrocław

Posted 24 February 2020 - 05:45

Może coś takiego by wystarczyło? https://appleinsider.com/articles/18/02/27/tip-how-to-create-a-list-of-all-the-files-inside-a-macos-directory-in-seconds-with-textedit

To nie to. tu jest coś typu "kopiuj wklej" Znalazłem rozwiązanie.
Trzeba wejść do katalogu gdzie ma być "spis" w terminalu komenda "ls -R > spis.txt" i mamy wszystkie katalogi i pliki. 

• czaras and winmaciek like this

#1719 ftpd

ftpd

Nie.

• 24178 posts

Posted 24 February 2020 - 16:05

Pisałeś, że 'szukasz programu', to założyliśmy, że chcesz coś z GUI.

Od ls -R o wiele lepiej będzie użyć find (a fd to już w ogóle niebo, ale fd trzeba sobie doinstalować, na przykład z Homebrew).

#1720 rafcio.bed

rafcio.bed
  • 4 posts
  • SkądWrocław

Posted 24 February 2020 - 16:58

Pisałeś, że 'szukasz programu', to założyliśmy, że chcesz coś z GUI.

Od ls -R o wiele lepiej będzie użyć find (a fd to już w ogóle niebo, ale fd trzeba sobie doinstalować, na przykład z Homebrew).

A to przepraszam za wprowadzenie w błąd i niedokładne sformułowanie pytania. Następnym razem dokładniej opiszę jak będę miał jakieś pytanie.

#1721 PanSracz

PanSracz
  • 4 posts

Posted 25 February 2020 - 18:18

Jeśli posiadasz komputer Mac, używasz funkcji AirDrop (musi być aktywne w obu urządzeniach wifi i bluetooth) - najszybciej i najprościej. Druga opcja dla Mac to aplikacja Pobieranie obrazów.

Jeśli masz komputer z Windowsem - instalujesz program iCloud, który pobierze Ci fotki z chmury. W telefonie zaznaczasz w ustawieniach iCloud aktywną synchronizację dla Zdjęć. Będą Ci się synchronizować wszystkie fotki, jeśli chcesz przesyłać tylko wybrane fotki, to podłączasz telefon kablem do komputera i pojawi Ci się nowe urządzenie/folder ze zdjęciami.

Wielkie dzięki za odpowiedź.

To co mówisz wszystko dotyczy plików w obrębie rodziny Apple'a. Pytanie może być banalne, ale mnie chodzi o np. pomiędzy nie wiem telefonem komórkowym a komputerem służbowym starego typu. Przed IPhonem robiłem to bluetoothem, a teraz poza mailem (nie zawsze mam internet na budowie) to nie umiem znaleźć innej opcji :D Czy jest jakiś ekwiwalent bluetootha, ewentualnie jakaś aplikacja w stylu ShareIt?

#1722 ftpd

ftpd

Nie.

• 24178 posts

Posted 26 February 2020 - 10:53

Re: up. To jest 'Mac - Software'. Idź szukać aplikacji na iPhone do działów o iPhone.

#1723 NoneZ

NoneZ
  • 248 posts
Posted 29 February 2020 - 15:58

Witam.

Zobacz to: File List Export https://www.gtrigona...filelistoexcel/

#1724 darq_lama

darq_lama
  • 7 posts

Posted 09 March 2020 - 20:57

Wielkie dzięki za odpowiedź.

To co mówisz wszystko dotyczy plików w obrębie rodziny Apple'a. Pytanie może być banalne, ale mnie chodzi o np. pomiędzy nie wiem telefonem komórkowym a komputerem służbowym starego typu. Przed IPhonem robiłem to bluetoothem, a teraz poza mailem (nie zawsze mam internet na budowie) to nie umiem znaleźć innej opcji :D Czy jest jakiś ekwiwalent bluetootha, ewentualnie jakaś aplikacja w stylu ShareIt?

Sprawdź Feem

#1725 Andre Green

Andre Green
  • 1 posts

Posted 12 March 2020 - 04:35

ok, a czy quicktime nagra obraz bez dzwięku ?

QuickTime może być używany jako narzędzie do przechwytywania ekranu. Może to zrobić zrzut ekranu. Jednak nie nagrywa dźwięku systemu. Ciocia wspomniała o Apowersoft, który jest rozszerzeniem i naprawdę przydatnym. Dla mnie zwykle używam Camtasia i TunesKit Screen Recorder. Oba są świetne i mogą wyświetlać wiele formatów.

5 user(s) are reading this topic

0 members, 5 guests, 0 anonymous users