Cześć ! Szukam jakiegoś dobrego programu do odratowania zewnętrznego dysku. Dysk jest prawdopodobnie uszkodzony, po podpięciu do maca słychać że działa, jednak mac go nie widzi. Dodam że dysk służył w laptopie i jest na nim ( dysku ) zainstalowany windows. Dysk HDD 2,5 " SATA III. Z góry dziękuje
Poszukiwania aplikacji...
Napisano 20 maja 2020 - 10:21
Napisano 21 maja 2020 - 09:17
Cześć ! Szukam jakiegoś dobrego programu do odratowania zewnętrznego dysku. Dysk jest prawdopodobnie uszkodzony, po podpięciu do maca słychać że działa, jednak mac go nie widzi. Dodam że dysk służył w laptopie i jest na nim ( dysku ) zainstalowany windows. Dysk HDD 2,5 " SATA III. Z góry dziękuje
Z mojego doświadczenia: jeśli dysk podepniesz po usb, to masz bardzo ograniczone pole działania w temacie odzyskiwania. Podepnij ten dysk po złączu SATA do komputera stacjonarnego i odpal system z pendrive'a z jakimś narzędziem do odzyskiwania np. MHDD. Tak masz największe szanse na odzyskanie czegokolwiek.
To jest podpis - podpis prosty. Podpis prosty jest lubiany przez Administratorów i nigdy nie zostanie usunięty, bo spełnia ich WSZYSTKIE wymagania.
Cyt: "Dopóki nie skorzystałem z Internetu, nie wiedziałem, że na świecie jest tylu idiotów" - Stanisław Lem
Napisano 21 maja 2020 - 23:40
Witam, jestem posiadaczem MacBooka Air z 2017 r. oraz iPada z 2018 r.
Chciałbym sklonować ekran MacBooka w ten sposób, żeby iPad stał się rozszerzonym monitorem dla Maca, jak mogę to zrobić?
Z tego co ogarniałem to funkcje SideCar i Airplay nie działają, ma ktoś może sprawdzone (najlepiej darmowe) aplikacje? Albo inne wskazówki jak to zrobić?
iPhone 12 Pro MacBook Air 13' 2017 iPad 6th (WiFi) Apple Watch 4 (GPS + Cell) AirPods II
Napisano 22 maja 2020 - 06:09
DuetWitam, jestem posiadaczem MacBooka Air z 2017 r. oraz iPada z 2018 r.
Chciałbym sklonować ekran MacBooka w ten sposób, żeby iPad stał się rozszerzonym monitorem dla Maca, jak mogę to zrobić?
Z tego co ogarniałem to funkcje SideCar i Airplay nie działają, ma ktoś może sprawdzone (najlepiej darmowe) aplikacje? Albo inne wskazówki jak to zrobić?
Napisano 23 maja 2020 - 09:25
iPhone 12 Pro MacBook Air 13' 2017 iPad 6th (WiFi) Apple Watch 4 (GPS + Cell) AirPods II
Napisano 23 maja 2020 - 09:35
Witam poszukuję programu za pomocą którego będę mógł mieć podgląd z kamery ze smartfona. Na telefonie zainstalowana aplikacja IP Webcam i działa jak kamera ip do monitoringu. Na windowscie wykorzystuje program IP Camera Viewer i mam podgląd na żywo. A jaką aplikację można wykorzystać na Mac OS by spełniała takie samo zadanie?? Z góry dzięki.
P.S szukałem instalowała już kilka z App Store ale żadna nie dała rady się połączyć.
Napisano 23 maja 2020 - 10:06
Duet jest platny. Pytam o bezplatne
No to nie ma.
Używaj przycisku 'Zgłoś', zamiast edytować post i pisać w nim, na przykład, "do usunięcia".
Pisanie prywatnej wiadomości do moderatora powinno być ostatecznością. Do tego też służy przycisk 'Zgłoś'.
Do płaczu na pracę Moderacji służy ten wątek. Inne formy będą bezwzględnie kasowane.
Napisano 23 maja 2020 - 14:23
Duet jest platny. Pytam o bezplatne
Pisałeś „najlepiej bezpłatny”, a nie, że interesują cię wyłącznie takie. Wyrażaj się precyzyjnie. Zresztą 10$ jednorazowo za wersję Basic to właściwie jak darmo. Jako ekran wystarcza w 100%. Ale jak szukasz faktycznie tylko pełnej darmochy, to nie znam.
- cronopioverde i winmaciek lubią to
Napisano 13 lipca 2020 - 14:14
Szukam programu działającego identycznie jak windowsowy CheVolume (http://www.chevolume.com) W skrócie program pozwala przydzielić wyjście dźwięku każdej karcie przeglądarki, gry, programu itp. W Windowsie było to bardzo komfortowe - przy dwóch monitorach na jednym pracuję, są normalne dźwięki systemu, powiadomień itp. a na drugim leci np. jakiś serial z całkowicie niezależnym audio (drugi monitor posiada wbudowane głośniki). Program płatny/bezpłatny, nie ma różnicy.
Mac Mini 2020 i7/16GB/256GB * DELL U3415W * MacBook Air M1 16GB/512GB * iPhone 12 Pro * iPad Pro 11' (2020) * iWatch 6 SteelSeries * AirPods Pro * Apple TV 4K * 2x HomePod Mini
Napisano 22 lipca 2020 - 15:28
Szukam bezpłatnej aplikacji, która nagra mi ekran razem z dźwiękiem. Z tego co kojarzę QuickTime nagrywa albo dźwięk albo ekran. Nie jednocześnie.
Pro 2012, 14 Pro
Napisano 22 lipca 2020 - 16:08
Z tego co kojarzę QuickTime nagrywa albo dźwięk albo ekran. Nie jednocześnie.
Wypadałoby jednak chociaż sprawdzić. Oczywiście, że nagrywa z dźwiękiem. Źródło dźwięku wybiera się tak samo, jak w przypadku nagrywania zwykłych filmów.
Użytkownik Mikołaj Maciejko edytował ten post 22 lipca 2020 - 16:09
Napisano 22 lipca 2020 - 16:12
Wypadałoby jednak chociaż sprawdzić. Oczywiście, że nagrywa z dźwiękiem. Źródło dźwięku wybiera się tak samo, jak w przypadku nagrywania zwykłych filmów.
Sprawdziłem. Wybieram opcję nagrywania z ekranu, w opcjach nagrywania nie zaznaczam mikrofonu wbudowanego, bo nie chcę żeby nagrywał otoczenie i mój głos, tylko ekran razem np. z muzyką, której słucham czy filmem który oglądam.
Użytkownik dobrakawa edytował ten post 22 lipca 2020 - 16:14
Pro 2012, 14 Pro
Napisano 31 lipca 2020 - 18:00
Znam obecnie dwie opcje do przekierowywania, tudzież rozdzielania dźwięku pomiędzy kanały wyjściowe: https://github.com/E...ckHole/releases oraz https://support.shin...es/360030800592.
Drugie z nich współpracuje z systemowym Quick Time’em jako rodzaj wtyczki/dodatkowego drivera. Tutorial do używania go z QT tutaj: https://youtu.be/syIViCzpsqU.
Zastrzeżenie na niedługą przyszłość: obydwie prawie na pewno nie będą działać z macOS Big Sur.
Po pierwsze: na priv mogę zbereźne żarty poopowiadać, pomagam na forum.
Po drugie: brak mojej odpowiedzi na łamaną polszczyznę to wybór purysty. Z tym się nie walczy.
Po trzecie: postawy roszczeniowe zostawiamy dla BOK.
Zmian traffic lights nie przewiduję…
Napisano 31 lipca 2020 - 19:07
Napisano 31 lipca 2020 - 22:12
- cesio lubi to
MacBook Pro 13" M1, iPhone 15 Pro Max, iPad Pro 11" M1 Wi-Fi+Cellular
Wszelkie porady udzielane są na licencji beerware.
Napisano 21 sierpnia 2020 - 17:26
Jaką aplikację do konwersji pliku pocztowego .olm do .mbox polecicie?
Napisano 02 września 2020 - 10:35
Odzyskanie danych ze sformatowanego dysku SSD.
Mam 2 identyczne dyski i robiąc nową instalację "wyczyściłem" nie ten, który trzeba.
Nie nadpisałem go niczym.
Szukam bezpłatnego lub niedrogiego programu.
Wyszukiwarka nie pomogła, albo wpisywałem złe zapytania.
P.s.
System Catalina, dysk SSD 128 GB
Mac Mini M1, iMac 9.1 (nowsza historia), Mac Pro 3.1/5.1 12GB RAM/Catalina
Napisano 03 września 2020 - 20:48
Najlepszy soft na rynku:
Dzięki - przemyślę. Sporo ponad 300 PLN. Nie wiem czy te około 70-80GB nie wyjdzie taniej zlecić firmie. (??)
Mac Mini M1, iMac 9.1 (nowsza historia), Mac Pro 3.1/5.1 12GB RAM/Catalina
Napisano 21 września 2020 - 21:32
Czy ktoś z Was kojarzy program służący jako serwer DLNA, który poza udostępnieniem plików z konkretnego katalogu na dysku, "rozumie" również strukturę biblioteki Photos (zdjęcia i wideo w albumach) i potrafi je udostępnić po DLNA?
Osobiście korzystam z Serviio jako serwera DLNA i nie zanosi się na wprowadzenie takiej funkcji.
Napisano 28 października 2020 - 20:35
Cześć!
Czy istnieje program, który by nagrywał ekran z dźwiękiem systemowym? Czy w grę wchodzi tylko opcja z soundflowerem?
Jeśli w grę tylko wchodzi temat z soundflower to nie miałbym nic przeciwko QuickTime, gdyby nie to, że nagrania z QuickTime sporo ważą (chyba, że jest możliwość zmniejszenia jakości nagrania).
Napisano 18 listopada 2020 - 20:19
Co mogli byście polecić?
Napisano 18 listopada 2020 - 20:25
Telnet, ssh i ftp, które masz już w systemie.
Używaj przycisku 'Zgłoś', zamiast edytować post i pisać w nim, na przykład, "do usunięcia".
Pisanie prywatnej wiadomości do moderatora powinno być ostatecznością. Do tego też służy przycisk 'Zgłoś'.
Do płaczu na pracę Moderacji służy ten wątek. Inne formy będą bezwzględnie kasowane.
Napisano 18 listopada 2020 - 22:36
Po wpisaniu w Google pisze jak się instaluje, a ja Cię rozumiem że te aplikacje są już w systemie?
Napisano 18 listopada 2020 - 22:37
W terminalu.
Od którejś wersji systemu nie ma już telnetu, ale możesz doinstalować z Homebrew - chociaż w prehistorycznym High Sierra _chyba_ jeszcze był.
Użytkownicy przeglądający ten temat: 5
0 użytkowników, 5 gości, 0 anonimowych