Jump to content

Witaj!

Zaloguj lub Zarejestruj się aby uzyskać pełny dostęp do forum.

Photo
- - - - -

iPad na poważnie?

• Please log in to reply
167 replies to this topic

#76 Meser

Meser
  • 68 posts
  • SkądWarsaw, Poland, Poland

Posted 07 July 2011 - 15:42

Prawdopodobnie nie, ipad z zalozenia nie temu ma sluzyc dziekuje dobranoc

#77 robart76

robart76
  • 177 posts

Posted 07 July 2011 - 15:46

Kochani, ludzie dzielą się na dwie kategorie: takich, którzy szukają rozwiązań i takich, którzy szukają problemów. Założyciela wątku nie usatysfakcjonuje żadne rozwiązanie a jednocześnie jest bardzo nieszczęśliwy z powodu ograniczeń jakie posiada iPad. Kolega szuka sprzętu, który zastąpi mu laptopa a jak wszyscy dobrze wiemy iPad nie jest w stanie tego zrobić w 100%. iPad jest urządzeniem do konsumpcji treści (z ograniczeniami w postaci flash czy Java) a nie do ich tworzenia i nie taki był zamysł powstania iPada. Kolega potrzebuje laptopa. Są przecież jakieś Asusy transformersy czy inne cuda. iPad nie jest urządzeniem dla autora wątku i powinien go czym prędzej sprzedać, gdyż iPad w obecnej formie nigdy nie sprosta jego wymaganiom. Dobrą zasadą jest nie karmienie trolli więc uprzejmie postuluję o zamknięcie wątku.

#78 art.mariusz

art.mariusz
  • 1542 posts
  • SkądKatowice

Posted 07 July 2011 - 15:49

Inaczej. Na próżno szukać w Appstore teraz i wprzyszłości programów typu:
- flash i JAVA full?
- klient @
- przeglądarka www typu chrome

Bo Apple zastrzegło sobie monopol w Appstore na te aplikacje?

---------- Wpis dodano o 16:49 ---------- Poprzedni wpis dodano o 16:47 ----------

Założyciela wątku nie usatysfakcjonuje żadne rozwiązanie a jednocześnie jest bardzo nieszczęśliwy z powodu ograniczeń jakie posiada iPad.

Zaraz zaraz. A zauważyłeś podane rozwiązanie? za wyjątkiem ifile i GSM ?
Dlaczego zamiast konkretnie odpowiadać tak lub nie każdy bawi się w sprzedawcę Apple?

#79 realista

realista
  • 112 posts

Posted 07 July 2011 - 15:49

przegladarek to masz dziesiatki jak nie setki i plisss nie pytaj sie o przyszlosc, bo jutro Stefan wstanie lewa noga i stwierdzi ze flash juz jest OK i bedzie amazing i wogole :P

#80 robart76

robart76
  • 177 posts

Posted 07 July 2011 - 15:50

Odpowiem jeszcze raz. Tak na dzień dzisiejszy na próżno ich szukać bo Apple zastrzegło sobie monopol. Jeżeli ci to nie odpowiada są na rynku inne urządzenia, które lepiej spełnią twoje potrzeby. Podobnie jak przedmówca mówię dobranoc!

#81 art.mariusz

art.mariusz
  • 1542 posts
  • SkądKatowice

Posted 07 July 2011 - 15:51

przegladarek to masz dziesiatki jak nie setki i plisss nie pytaj sie o przyszlosc, bo jutro Stefan wstanie lewa noga i stwierdzi ze flash juz jest OK i bedzie amazing i wogole :P

O! Widzisz. Teraz rozumiesz, dlaczego ponownie zapytałem o FLASH i JAVE?

---------- Wpis dodano o 16:51 ---------- Poprzedni wpis dodano o 16:50 ----------

Odpowiem jeszcze raz. Tak na dzień dzisiejszy na próżno ich szukać bo Apple zastrzegło sobie monopol.
Jeżeli ci to nie odpowiada są na rynku inne urządzenia, które lepiej spełnią twoje potrzeby.
Podobnie jak przedmówca mówię dobranoc!

— I to jest odpowiedź. Skąd ja miałem to wiedzieć?
Dzięki.

#82 macieks72

macieks72

• 9873 posts

Posted 07 July 2011 - 15:54

Ale chyba nie zdajesz sobie sprawy że pliki w ifile czy w innych programach tego typu będziesz miał tylko w nich, nie otworzysz ich w programach w których byś chciał otworzyć, więc to chyba nie rozwiązuje Twojego problemu, no chyba że chcesz te pliki tylko tam mieć i nic z nimi nie robić. Dobrym rozwiązaniem było by jakby każdy program obsługiwał np. webdav lub Dropbox, ale tak nie jest, pewnie dlatego żę są to rozwiązania innych firm i jest ich wiele. Może to się zmieni jak będzie iCloud, wtedy jego popularność i to że jest to rzecz systemowa być może wymusi na programistach jego implementację, wtedy byś miał problem rozwiązany bo pliki były by jednym miejscu na serwerze a na ipadzie byś je tylko edytował w każdym programie który obsługuje storage na iCloud i zapisywał z powrotem na serwer. Wtedy to by miało sens, a programy typu ifile bez JB są kompletnie nieprzydatne.

#83 arturcisz

arturcisz
  • 10155 posts
  • SkądSzczecin

Posted 07 July 2011 - 15:59

Ale chyba nie zdajesz sobie sprawy że pliki w ifile czy w innych programach tego typu będziesz miał tylko w nich, nie otworzysz ich w programach w których byś chciał otworzyć, więc to chyba nie rozwiązuje Twojego problemu, no chyba że chcesz te pliki tylko tam mieć i nic z nimi nie robić. Dobrym rozwiązaniem było by jakby każdy program obsługiwał np. webdav lub Dropbox, ale tak nie jest, pewnie dlatego żę są to rozwiązania innych firm i jest ich wiele. Może to się zmieni jak będzie iCloud, wtedy jego popularność i to że jest to rzecz systemowa być może wymusi na programistach jego implementację, wtedy byś miał problem rozwiązany bo pliki były by jednym miejscu na serwerze a na ipadzie byś je tylko edytował w każdym programie który obsługuje storage na iCloud i zapisywał z powrotem na serwer. Wtedy to by miało sens, a programy typu ifile bez JB są kompletnie nieprzydatne.

W ifiles masz opcje "open in", wybierasz w czym masz otworzyć.

#84 dirk.diggler

dirk.diggler
  • 2464 posts

Posted 07 July 2011 - 15:59

iChromy - Chrome Style Web Browser for iPad on the iTunes App Store

#85 macieks72

macieks72

• 9873 posts

Posted 07 July 2011 - 16:01

W ifiles masz opcje "open in", wybierasz w czym masz otworzyć.

Ok, ale już zmieniając coś w takim pliku nie masz opcji "save in..." aby zapisało np. tam gdzie był, albo tam gdzie chcesz. Samo otwieranie jest nic nie warte, skoro nie mozna go zapisać tam gdzie był czyli w oryginalnej lokalizacji. Czyli masz 10 kopi tego samego pliku w różnych wersjach w różnych programach, gdzie tu sens używania czegoś takiego. Dlatego globalny storage by się przydał, jakiś wspólny, mam nadzieję że iCloud na to pozwoli i będzie można to tam wykorzystać, oczywiście jeśli będzie zaimplementowany w aplikacjach. Na to liczę. Taki shared directory dla każdego programu w systemie.

Albo gdyby np. Dropbox był tak popularny i każda aplikacja go obsługiwała, tak jak np. growl na osx, 90% aplikacji go obsługuje. Ale niestety na Dropboxa nie liczę bo już by to było zaimplementowane jakby miało tak być. Więc liczę na iClouda albo inny shared storage że powstanie. Innego rozwiązania nie ma.

#86 arturcisz

arturcisz
  • 10155 posts
  • SkądSzczecin

Posted 07 July 2011 - 16:05

Ok, ale już zmieniając coś w takim pliku nie masz opcji "save in..." aby zapisało np. tam gdzie był, albo tam gdzie chcesz. Samo otwieranie jest nic nie warte, skoro nie mozna go zapisać tam gdzie był czyli w oryginalnej lokalizacji.

Masz rację, dlatego jest to dopiero zajefajne z dropboxem. Po edycji wrzucam do dropboxa, a ifiles mam z nim połączony, i sobie po edycji przenosze do lato obu, do którego docelowo chcę, lub zostawiam w dropboxie.

#87 meser87

meser87
  • 26 posts

Posted 07 July 2011 - 16:06

Wow o tym ichromy nie wiedziałem już zassysam i testuje;)

#88 art.mariusz

art.mariusz
  • 1542 posts
  • SkądKatowice

Posted 07 July 2011 - 16:06

Jeszcze tego nie wiem. bede testowal. i szukał rozwiązań. Apple proponuje filozofię bez katalogów tylko spotlight. To też jest rozwiązanie bo pliki można właściwe nazywać ale w praktyce to czasem kłopot. Dlatego szukam innego rozwiązania. I aby było jasne. Nie chcę z iPada robić stacji roboczej. Mam dość dużo różnego złomu dlatego zwyczajnie szukam optymalizacji. A jeśli do moich potrzeb uda mi się wyeliminować laptopy na iPady to dla mnie super i odkrywczo. I tak jestem zdania, że wszyscy skończymy z terminalami podłączonymi do wielkich data-center z aplikacjami web i jedyne o co będziemy sie martwić którego dostawcę internetowego wybrać i z których usług data-center lepiej się opłaca korzystać, a system obsługujący także będzie się odpalał w data-center i tylko przesyłał obrazki na mój ekran.

#89 macieks72

macieks72

• 9873 posts

Posted 07 July 2011 - 16:13

Masz rację, dlatego jest to dopiero zajefajne z dropboxem. Po edycji wrzucam do dropboxa, a ifiles mam z nim połączony, i sobie po edycji przenosze do lato obu, do którego docelowo chcę, lub zostawiam w dropboxie.

Nie no, chyba nie rozumiesz. Wyobraż sobie sytuację, wrzucasz plik Pages na Dropboxa, otwierasz Dropboxa na ipadzie i otwierasz ten plik tam w programie Pages. Edytujesz i co i kupa, nie zapisze go spowrotem do Dropboxa. Dropbox ma tylko dostęp do Rolki aparatu i tam zdjęcia faktycznie możesz sobie wymieniać między różnymi programami które mają dostęp open/save do Rolki, jest to nie wygodne bo każdy z tych programów ma jeszcze swoje biblioteki na zdjęcia, ale możliwość jest. Z innymi aplikacjami tak nie zrobisz. Rolka aparatu mogła by być takim shared directory gdyby obsługiwała nie tylko zdjęcia ;) Mam nadzieję że już wiesz o co mi chodzi.

#90 art.mariusz

art.mariusz
  • 1542 posts
  • SkądKatowice

Posted 07 July 2011 - 16:14

Ta tak na marginesie to się zastanówcie co było takiego dziwnego w moim zapytaniu o możliwości które wypisałem? Kupujesz iPada, masz reklamę mln aplikacji dostępnych na już, więc myslisz sobie jeśli nie ma czegoś w systemie to na pewno jest dodatkowo płatne w appstore. Ok. Wchodzisz szukasz i okazuje się, że nie ma bo Apple tak sobie zażyczyło aby nie robić im konkurencji?! To przykre i uważam całkowicie normalne zaskoczenie. Bo jeśli mogę odpalić edytor arkuszy kalkulacyjnych iNumbers jak na laptopie to dlaczego nie miałbym mieć możliwości dokupienia takiej małej funkcjonalności jaka jest zarządzanie katalogami IMAP?

#91 realista

realista
  • 112 posts

Posted 07 July 2011 - 16:15

zapiszesz do dropboxa - polecam SMEStorage - korzystam i sobie chwale

#92 macieks72

macieks72

• 9873 posts

Posted 07 July 2011 - 16:20

Jakim niby cudem skoro program X nie obsługuje żadnego Clouda, ma zapis tylko w swoim katalogu Documents który jest odizolowany od reszty. Z Pages to był przykład tylko. Wyobraź sobie jakikolwiek program. Nie działa to w ten sposób i tyle. I tutaj mam właśnie nadzieję że iCloud to zmieni i zaczną go implementować masowo w programach, wtedy dopiero będzie można to w ten sposób jako share directory wykorzystać. Coś co będzie tak popularne że duży procent aplikacji będzie miał to zaimplementowane, wtedy to ma sens dopiero.

#93 art.mariusz

art.mariusz
  • 1542 posts
  • SkądKatowice

Posted 07 July 2011 - 16:21

Czy SMEStorage to jest to samo co iSMEStorage?

#94 macieks72

macieks72

• 9873 posts

Posted 07 July 2011 - 16:27

No to kolejny iFiles, który kompletnie nie naddaje się do tego o czym ja mówię. Czyli edycji jednego pliku w różnych programach i zapisywaniu tego pliku w oryginalnej lokalizacji. Nie ma takiej możliwości i koniec skoro wszytko działa w Sandboxie. Pożyjemy zobaczymy ale marzy mi się taki shared directory i liczę włąśnie na ios5, iclouda i programistów piszący wtedy swoje aplikacje.

#95 arturcisz

arturcisz
  • 10155 posts
  • SkądSzczecin

Posted 07 July 2011 - 16:27

Nie no, chyba nie rozumiesz. Wyobraż sobie sytuację, wrzucasz plik Pages na Dropboxa, otwierasz Dropboxa na ipadzie i otwierasz ten plik tam w programie Pages. Edytujesz i co i kupa, nie zapisze go spowrotem do Dropboxa. Dropbox ma tylko dostęp do Rolki aparatu i tam zdjęcia faktycznie możesz sobie wymieniać między różnymi programami które mają dostęp open/save do Rolki, jest to nie wygodne bo każdy z tych programów ma jeszcze swoje biblioteki na zdjęcia, ale możliwość jest. Z innymi aplikacjami tak nie zrobisz. Rolka aparatu mogła by być takim shared directory gdyby obsługiwała nie tylko zdjęcia ;) Mam nadzieję że już wiesz o co mi chodzi.

Czaje, czaje. Akurat korzystam z takich programów co mają opcję dropboxa lub iDisk. A te programy bez problemu mam podłączone w ifiles. Więc sobie radzę, ale rzeczywiście nie jest to zbyt proste i również liczę, że icloud to zmieni.

#96 Roberto

Roberto
  • 13752 posts
  • SkądWrocław

Posted 07 July 2011 - 16:28

Inaczej. Na próżno szukać w Appstore teraz i wprzyszłości programów typu:
- flash i JAVA full?
- klient @

Bo Apple zastrzegło sobie monopol w Appstore na te aplikacje?

nie.
flasha nie ma przede wszystkim dlatego, że Adobe go nie stworzyło.
Na innych mobilnych też beznadziejnie działa (czytałem recenzję TouchPada w której było napisane coś w stylu "to już 3 tablet na którym działa flash i na którym flash działa beznadziejnie").
Java to też o wiele większa rzecz i tej bym się nie spodziewał.
Ale nie przez zastrzeżony monopol.

klienty mailowe jakieś są, ale developerzy się na to nie rzucają z jednej prostej przyczyny - jest mail, jest cała masa klientów webowych. To jest trudny temat, a marne zyski.

jak to nie jest przeglądarka typu Chrome to nie wiem co nią jest: iChromy - Chrome Style Web Browser for iPad on the iTunes App Store

apple nie zastrzegło sobie żadnego monopolu na aplikacje.

#97 realista

realista
  • 112 posts

Posted 07 July 2011 - 16:32

Czy SMEStorage to jest to samo co iSMEStorage?

SMEStorage: Open Cloud Data Solutions

za jednorazowa oplata chyba 5USD robi za posrednika miedzy programami ktore wspieraja webdav (np. pages/numbers) - i mam w ten sposob pelna obluge dropboxa (i innych chmur, ktore apple nie wspiera)

#98 art.mariusz

art.mariusz
  • 1542 posts
  • SkądKatowice

Posted 07 July 2011 - 17:09

O!. teraz rozmowa nabiera rumieńców. Dziękuję.

---------- Wpis dodano o 18:09 ---------- Poprzedni wpis dodano o 17:39 ----------

iChromy - brakuje mi do szczęścia synchronizacji z zakładkami chrome.

#99 macieks72

macieks72

• 9873 posts

Posted 07 July 2011 - 17:29

Czaje, czaje. Akurat korzystam z takich programów co mają opcję dropboxa lub iDisk. A te programy bez problemu mam podłączone w ifiles. Więc sobie radzę, ale rzeczywiście nie jest to zbyt proste i również liczę, że icloud to zmieni.

Faktycznie czaisz, myślałem że nie ;) W każdym razie masz rację mając ftp, webdav, dropboxa, iDisk, etc i programy które jeden z nich wspierają (zapis i odczyt) plus "scalak" jakim jest np. iFiles, można to ogarnąć jakoś, dużo żonglowania plikami ale jakoś można. User Friendly to to nie jest ;)

#100 art.mariusz

art.mariusz
  • 1542 posts
  • SkądKatowice

Posted 07 July 2011 - 18:11

Jenot to rozwiązał jako WebDav.
http://myapple.pl/ip...v-na-macos.html

Spróbuję postawić na swoim serwerze i poświczę. Może będzie mniej zabawy?

---------- Wpis dodano o 19:11 ---------- Poprzedni wpis dodano o 19:07 ----------

Interesujący dokument Apple iPad in Business

1 user(s) are reading this topic

0 members, 1 guests, 0 anonymous users