Skocz do zawartości

Witaj!

Zaloguj lub Zarejestruj się aby uzyskać pełny dostęp do forum.

Zdjęcie
- - - - -

iPad na poważnie?

• Zaloguj się, aby dodać odpowiedź
167 odpowiedzi w tym temacie

#151 CeBeeR

CeBeeR
  • 1 362 postów
  • SkądUK

Napisano 04 sierpnia 2011 - 12:09

Jakkolwiek byście nie chcieli aby iPad czy inny tablet był komputerem, to się to nie uda. Owe urządzenia mają swoje ograniczenia i nic tego nie zmieni - przynajmniej w najbliższej przyszłości. Jeżeli oczekujemy urządzenia będącego bardziej komputerem, a zależy nam na snobistycznym jabłuszku na obudowie - kupmy sobie Air'a - zawsze jakieś wyjście. Oczekujemy pewnych funkcjonalności od iPada - a tymczasem owe funkcjonalności w innych tabletach też nie zawsze są dostępne. Parę słów o konkurencji - skupię się (bardzo ogólnie) na Androidzie: 1. Obsługa WWW - cóż... androidowe przeglądarki, mimo nierzadko wsparcia flasha nie są ani stabilne, ani doskonałe. 2. Jak wyżej. 3. Bez problemów - tworzenie plików, katalogów i zarządzanie nimi według upodobań, do tego dochodzi możliwość dołączania własnych kart pamięci. 4. Nie testowałem. 5. Nie testowałem. 6. Nie bardzo zrozumiałem ideę chciwości Apple. 7. Uroki systemu - nie spodziewałbym się znaczących zmian w tym zakresie wraz z pojawieniem się softu 5.x - poza tym, soft ów jest już testowany i nie widzę znaczących zmian w tym kierunku. 8. Według mnie żaden duży tablet nie jest ideałem jeżeli chodzi o turystykę. Oczywiście, jeżeli mamy internet z telefonu satelitarnego, zgubimy się a amazońskiej dżungli, to jak najbardziej wielkość iPada może być przydatna - do odganiania krokodyli i innych tygrysów. Dla miłośników - iPad może być samochodową nawigacją - a jednak, urządzenia mniejsze - dla turystów sprawdzają się lepiej. 9. Jak wyżej. 10. Nie testowałem.

#152 macieks72

macieks72

• 9 873 postów

Napisano 04 sierpnia 2011 - 12:17

Co do API to rozumiem, ze znasz dobrze problem od strony programistycznej? Czy zwyczajnie uważasz, ze po prostu Apple wie najlepiej i wcale nie mogło oprogramowac bezpiecznie tego pluginu?[COLOR="Silver"]

Ani jedno ani drugie.

1. To nie jest "problem od strony programistycznej". Jasno jest powiedziane co można, a co nie.
2. Patrz pkt.1

#153 art.mariusz

art.mariusz
  • 1 542 postów
  • SkądKatowice

Napisano 04 sierpnia 2011 - 12:46

CeBeeR - air ma z kolei wadę w porównaniu z iPad otóż nie ma dotykowege ekranu i jest większy.

Generalnie masz racje nic przecież na sile. Mam nadzieje ze mój wpis nie wyszedł jak pretensje kogoś kto chce cudów.

Zwróciłem po prostu uwagę na kilka ograniczeń. wg mnie czysto strategicznych i celowo ucinajacych opisywane funkjonalnosci. Moj opis na pewno sie komuś przyda aby nie tracił czasu.

Co do albumów to twierdzisz, ze mogę nimi zarządzać z pokoju iPada? Jak?
Co do plików o o czym ty piszesz? Mogę stworzyć arkusz i doc + np rysunek kilka zdjęć i wykres UML i zgromadzić je w jednym miejscu pod nazwa projektu?

---------- Wpis dodano o 13:28 ---------- Poprzedni wpis dodano o 13:25 ----------

A tak na marginesie.
Nie zdziwilbym bym sie gdyby iPad 3 miał wydanego Liona. Jestem przekonany, ze Apple idzie właśnie ta droga. Nie wiem tylko czy będzie to iPad 3 czy 4

---------- Wpis dodano o 13:37 ---------- Poprzedni wpis dodano o 13:28 ----------

CeBeeR - Poza tym nie popadaj w skrajnosc, ze po dodaniu tych kilku drobnostek niedoracowanych z watpliwego powodu iPad stanie sie komputerem typu air.

---------- Wpis dodano o 13:46 ---------- Poprzedni wpis dodano o 13:37 ----------

W kwesti zawodnosci przegladarek na Androida. Chcesz powiedzieć ze nie da sie spokojnie pracować na androidowych przegladarkach?

#154 Mirko791

Mirko791
  • 4 558 postów
  • SkądJaworzno

Napisano 04 sierpnia 2011 - 12:49

Do zdjęć i albumów zainstaluj sobie aplikację Photo Privacy, posiada ona mocno rozszerzoną funkcjonalność względem standardowej aplowskiej. Będziesz mógł sobie dowolnie zarządzać fotkami i albumami.

#155 macieks72

macieks72

• 9 873 postów

Napisano 04 sierpnia 2011 - 12:49

Ciekawe, Lion na iPadzie, tym bardziej ciekawe bo większości wydaje się że to iOS (albo jakaś jego hybryda) będzie w końcu na Maku, a nie odwrotnie.

#156 art.mariusz

art.mariusz
  • 1 542 postów
  • SkądKatowice

Napisano 04 sierpnia 2011 - 13:05

Mirko dzięki. Z chęcią sprawdzę. Maciek. Wg mnie calkowice mozliwe i slusze dedukowanie faktow. Lion na Ipadzie czy Nowy Mac w formie tabletu( czyt droższy i nie bedą mordowac iPada który sie sprzedaje) Maciek. Usprawiedliwiasz Apple, ze ograniczyła isafari z powodów mojego bezpieczeństwa... Jak wiec wytlumaczysz, ze tak niebezpieczne kody dopuszcza w Macowym safari? Przecież tam jeszcze bardziej niż w hermetycznym świecie iPada mogę być narażony na straty?

#157 Roberto

Roberto
  • 13 752 postów
  • SkądWrocław

Napisano 04 sierpnia 2011 - 13:28

jakie masz ograniczenie Safari z powodów bezpieczeństwa? bo naprawdę ciebie nie ogarniam, odpowiadasz komuś kto nic takiego nie napisał. i proszę, zacznij normalnie dyskutować, a nie znowu jak dziecko próbując obrażać innych.

#158 art.mariusz

art.mariusz
  • 1 542 postów
  • SkądKatowice

Napisano 04 sierpnia 2011 - 13:34

Robert. Zerknij do #149. Po tym Maciek to Twój młodszy brat? kobieta? Kogo ja i gdzie obrazam. Sam mi to powie jak tak poczuje. Po co tluczesz te posty?

#159 CeBeeR

CeBeeR
  • 1 362 postów
  • SkądUK

Napisano 04 sierpnia 2011 - 13:45

CeBeeR - air ma z kolei wadę w porównaniu z iPad otóż nie ma dotykowege ekranu i jest większy.

Zwróciłem po prostu uwagę na kilka ograniczeń. wg mnie czysto strategicznych i celowo ucinajacych opisywane funkjonalnosci. Moj opis na pewno sie komuś przyda aby nie tracił czasu.

Co do albumów to twierdzisz, ze mogę nimi zarządzać z pokoju iPada? Jak?
Co do plików o o czym ty piszesz? Mogę stworzyć arkusz i doc + np rysunek kilka zdjęć i wykres UML i zgromadzić je w jednym miejscu pod nazwa projektu?

CeBeeR - Poza tym nie popadaj w skrajnosc, ze po dodaniu tych kilku drobnostek niedoracowanych z watpliwego powodu iPad stanie sie komputerem typu air?

W kwesti zawodnosci przegladarek na Androida. Chcesz powiedzieć ze nie da sie spokojnie pracować na androidowych przegladarkach?

To po kolei... Nowy Air... w najtańszej swojej wersji czy tak dużo większy jest od iPada? Proponuję zapoznać się z nim naocznie może być to ciekawe rozwiązanie - nie tak znów droższe w wersji 64GB od najnowszego Aira.

Nie neguję istnienia tego tematu - nie wątpię, że może się komuś przydać. Może nie koniecznie ktoś inny może mieć w 100% takie same oczekiwania, ale może niektórzy ludzie zastanowią się, czy potrzebują tableta, czy raczej wybiorą komputer.

Co do albumów, folderów, plików, projektów - w punktach opisałem spełnienie Twoich warunków... ale na tabletach konkurencji - jako kontr-przykład.

Czy iPad mógłby stać się komputerem typu Air? Dlaczego nie - same bebechy zajmą niewiele mniej miejsca, na pewno ekran musiałby zająć też trochę miejsca... ale czy Air nie może w przyszłości równać się tablet - dając pełną funkcjonalność tableta oraz komputera?

Przeglądarki na Androidzie - porównując z prawdziwymi komputerami - pozostawiają wiele do życzenia.

#160 macieks72

macieks72

• 9 873 postów

Napisano 04 sierpnia 2011 - 13:51

art.mariusz - była mowa o słownikach innych firm, więc się odnosiłem się wtedy do tych słowników, co do safari to nie wiem dlaczego akurat o Safari teraz mówisz, ale ok, wszystko działa w Sandboxie czyli każda aplikacja jest oddzielona od reszty, dobrze o tym wiesz. A dziury są jak w każdym sofcie i zawsze będą, przecież je łatają z tego co się orientuję. Mnie to szczerze to średnio interesuje, iphone mam głównie dla developerki, ale pomimo tego..., nie wiesz co, pogubiłem się, ja chyba o jednym a ty o czymś innym. Co jest w #149, o co chodzi z tym bratem? Nie nadążam.

#161 art.mariusz

art.mariusz
  • 1 542 postów
  • SkądKatowice

Napisano 04 sierpnia 2011 - 14:00

Air 13 kupił mój kolega w mojej asyście tydzień temu. Zdążyłem sie nadotykac tego urządzenia przy konfiguowaniu i pomocy.
. Różnica cenowa jak sam wiesz nie jest wielka przeszkoda. Tak jak pisałem, wielkość i brak ekranu dotykowego oraz sposób obsługi iPada jest świetny.

Przeglądarki w androidzie niestety maja swoje wady inne niż safari ale obsługują google docs ok. Chodzi mi o wyskakiwanie klawiatury kiedy trzeba. Tylko tyle.[COLOR="Silver"]

#162 macieks72

macieks72

• 9 873 postów

Napisano 04 sierpnia 2011 - 14:02

Odnośnie google docs, zgłoś bug do google. Serio to tyle.

#163 art.mariusz

art.mariusz
  • 1 542 postów
  • SkądKatowice

Napisano 04 sierpnia 2011 - 14:22

Maciek dzięki. Odpuszcze sobie coś tak przeczuwam, choć nie wiem czy rozsądnie, ze ktoś na świecie mógł już to im zgłosić :)

---------- Wpis dodano o 15:22 ---------- Poprzedni wpis dodano o 15:13 ----------

Tak generalnie. To po raz kolejny mam wrażenie, ze uważacie mnie za malkontenta.
Ja naprawdę jestem świadomy zakupów. Zwyczajnie tylko dostosowuje urządzenie do swoich zachcianek i opisuje innym swoje doswiadczenia. Bo przecież mówienie jakie to jes świetne, super i fantastyczne to w prosic życia robienie innych w przysłowiową trąbę.
A tak ktoś kto ma podobne przyzwyczajenia z komp desktopowych, czy potrzebne potrzeby będzie miał okazje ominąć kilka milizn.

Poza tym co najważniejsze to z jak pisałem z tego wątku wiele sie nauczyłem. He he m.in. Tak teraz oczywista rzecz jak przewijanie dwomapalcami przewijanych okien dialogowych :)

#164 macieks72

macieks72

• 9 873 postów

Napisano 04 sierpnia 2011 - 14:24

Oj ironia aż się z Ciebie przelewa. Spodziewałeś się czego, oj sorry, masz rację, zaraz zrobię stronkę i będę miał pretensje do wszystkich producentów przeglądarek że coś nie działa. Ja już kończę bo widać nie ma sensu, albo jestem za głupi albo za mądry na ten wątek.

#165 art.mariusz

art.mariusz
  • 1 542 postów
  • SkądKatowice

Napisano 04 sierpnia 2011 - 14:30

Raczej oczko jak to podkresliem. żart niż ironia i tylko w pierwszym zdaniu.

---------- Wpis dodano o 15:30 ---------- Poprzedni wpis dodano o 15:30 ----------

Naprawdę od ustawa moje teksty jako pretensje?

#166 macieks72

macieks72

• 9 873 postów

Napisano 04 sierpnia 2011 - 14:35

Spróbuj zrozumieć co ktoś chce przekazać:

Spodziewałeś się czego, oj sorry, masz rację, zaraz zrobię stronkę i będę miał pretensje do wszystkich producentów przeglądarek że coś nie działa.

Czy gdzieś tu twierdzę, że Ty masz pretensje? No jak się skupisz na tym jednym słowie to pewnie i tak, ale skup się na całości, spróbuj zrozumieć i się okazuje, że wcale nie.

Dobra, art.mariusz, miło było, ale już kończę, tym razem naprawdę :)

#167 luki8l

luki8l
  • 59 postów
  • SkądŚroda Śląska

Napisano 18 sierpnia 2011 - 15:09

Kurde, bardzo chiałem, ale nie przebrnąłem przez wszystkie strony tego wątku... prawie jak Moda na Sukces :P Tak od siebie tylko dodam, że mi iPad w zupełności zastąpił kompa w domu, który klęknął ze starości. Nie miałem nigdy wcześniej styczności z żadnym jabłuszkiem z sadu, więc tym większe były moje obawy... niepotrzebnie. Od 3 tygodni jestem mega zadowolony, mam wszystko czego używałem na kompie: internet (nie ma flasha?nie zauważyłem), filmy (airvideo - nobla!), bajki dla syna, gierki edukacyjne i inne, excell (prowadzenie budżetu domowego), czasami muza - i to wszystko na kanapie! Kurde, jak ja mogłem bez niego żyć! :D

#168 Vdr

Vdr
  • 159 postów

Napisano 01 kwietnia 2013 - 18:53

Tez sie chwile zastanawialem nad zakupem bo mialem watpliwosci, czy bedzie mial realne zastosowanie. Mam iphone, szybki laptop, netbook, tv z internetem, PS3 itd. wiec po czesci byl to gadzet (akurat byla dobra oderta w iSpocie) ale mowiac szczerze to teraz, po zakupie nie wyobrazam sobie funkcjonowania bez ipada. Uzycie laptopa spadlo o 60%. Minusem jest to, ze bezproduktywme grzebanie w nim (np. appki) zjada mi sporo czasu, duzo wiecej niz konsole i inne sprzety.

Użytkownicy przeglądający ten temat: 1

0 użytkowników, 1 gości, 0 anonimowych