iPad na poważnie?
Napisano 10 lipca 2011 - 14:35
Napisano 13 lipca 2011 - 18:53
Napisano 18 lipca 2011 - 11:53
Cytat
Tylko co definiuje to "na poważnie"?
Każdy wg potrzeb, jednemu jest to potrzebne (upload) innemu nie, więc ten drugi niekorzysta na poważnie?
Wytłumaczę się. "na poważnie":
1. Reklama Apple skupia się na nowoczesnym i rewolucyjnym sposobie cyfrowego świata w stosunku do dotychczasowej obsługi komputerów i laptopów. To pobudza wyobraźnię i nęci także do wyrzucenia laptopa i tym samym przyglądnięciu się temu urządzeniu na bardziej poważnie jak to proponuje sprzedawca np tej reklamie: iPad features incredible applications like (...)
Zupełnie nowy rodzaj urządzenia dla biznesu.
2. iPad to po prostu iPad ani to laptop, ani to komputer stacjonarny, ani też smartphone.
Widząc więc jakie możliwości techniczne ma iPad i Appstore chciałbym już dziś wyskoczyć z biura ale nie koniecznie z koszmarem laptopa, torby, baterii i kabelków ale z jednym podręcznym superzeszycikiem trzymanym razem z innymi papierami na biurku. Czy to coś naiwnego? Przecież w praktyce to my ludzie tworzymy scenariusze wykorzystania tego urządzenia i tak też reklamowany jest AppStore.
3. Punkt trzeci wynika z pierwszego i drugiego.
Chciałbym to urządzenie wykorzystać jeszcze bardziej w swojej pracy a więc na poważnie, a to "poważnie" to dla mnie podobnie do praktycznych rozwiązań wypracowanych np. w laptopach czy desktopach. Zdążyłem już zauważyć, że Apple wolało dopracować np. GameCenter niż zarządzanie folderami pocztowymi IMAP. — OK. Nie mam z tym problemu. Rozumiem, że po prostu muszę dopłacić za takie rozwiązanie w postaci zakupu oprogramowania.
4. "Da się, kiedy zrobisz JB" — No właśnie. Dla mnie to NIEpoważne podejście.
Po prostu zbyt kruche rozwiązanie bo bardzo tymczasowe i nie odpowiedzialne abym instalował oprogramowanie za które nikt nie bierze odpowiedzialności. To w końcu moje dane osobiste także majątkowe.
Co zrobię jeśli nie znajdę w Appstore odpowiednich programów? Odłożę ten pomysł na później.
Jeśli okaże się, że Apple mimo swojej obiecującej reklamy np:
Cytat
Od razu ma wszystko, czego potrzeba do pracy.
iPad jest fabrycznie wyposażony w zestaw znakomitych aplikacji, takich jak Mail, Kalendarz, Kontakty, Mapy, Notatki i Safari.
iPada jednocześnie prowadzi podwójną grę i sztucznie ograniczyło twórczość deweloperów w Appstore tak aby zapewnić sobie monopol w pewnych kategoriach aplikacji użytkowych. Jeśli okaże się, że wyłącznie z powodu zapewnienia sobie jeszcze większego zysku uniemożliwia legalne osiągnięcie potrzebnej mi funkcjonalności programowej (np. zarządzanie katalogami imap). To uznam całą tę firmę za całkowicie NIEpoważną i wręcz szkodliwą dla mnie jako ich klienta. I to też będzie jakaś konkluzja dla tego tytułu i ludzi którzy zastanawiają się nad jego zakupem.
Ale na dziś dzień nie mam kompletnie, żadnych powodów aby myśleć, że tak właśnie jest i zostałem cynicznie naciągnięty, a jedynie co mi pozostało aby "wyrwać się z więzienia" i zrealizował te kilka prostych funkcji znanych i stosowanych powszechnie w produktach konkurencji oryginalnego systemu. Dlatego z wielkim zainteresowaniem testuję i co najważniejsze trenuję mój mózg w nowym wykorzystaniem tego NA POWAŻNIE czyli jako mojego narzędzia pracy którą do tej pory wykonywałem na laptopie czy komputerze pc.
Napisano 18 lipca 2011 - 14:18
Cytat
Kurczę działa! Dziekuję zabrakło mi elementarnego zrozumienia urządzenia. Teraz już zawszę będę szukał przyczyny jeszcze wśród gestów. Dzięki.The Race Maniac: Po prostu zamiast przesuwać stronę jednym palcem, tak, jak robisz to normalnie, musisz złapać i przesuwać stronę dwoma palcami.
Napisano 18 lipca 2011 - 14:50

Napisano 18 lipca 2011 - 18:25
Cytat
3. (...) Chciałbym to urządzenie wykorzystać jeszcze bardziej w swojej pracy a więc na poważnie, a to "poważnie" to dla mnie podobnie do praktycznych rozwiązań wypracowanych np. w laptopach czy desktopach. Zdążyłem już zauważyć, że Apple wolało dopracować np. GameCenter niż zarządzanie folderami pocztowymi IMAP. — OK. Nie mam z tym problemu. Rozumiem, że po prostu muszę dopłacić za takie rozwiązanie w postaci zakupu oprogramowania.
4. "Da się, kiedy zrobisz JB" — No właśnie. Dla mnie to NIEpoważne podejście.
Po prostu zbyt kruche rozwiązanie bo bardzo tymczasowe i nie odpowiedzialne abym instalował oprogramowanie za które nikt nie bierze odpowiedzialności. To w końcu moje dane osobiste także majątkowe.
Zdania mogą być bardzo podzielone, ponieważ niektórym wystarczy OOTB, a niektórzy będą chcieli / musieli wyposażyć się w szereg programów. Jednak, chciałbym zauważyć coś... co mogłoby niejednego zastanowić, np. brak kalkulatora wbudowanego w system.
Oczywiście wiem, ze powstało mnóstwo kalkulatorów, darmowych, płatnych, z promocji itd. do wyboru do koloru... jednak, pozostawia to swego rodzaju niesmak. iPod Touch - ma, iPhone ma... iPad nie ma.
Nie wiem jak wielu posiadaczy iPada używa jego w pracy, a jak wielu używa go dla własnej przyjemności. Nie da się jednoznacznie określić "poważnego" podejścia, każdemu - według gustu, potrzeb, wieku, płci, stanowiska, zainteresowań.
Jaibreak i iPad w pracy - to według mnie nie powinno być nawet rozważane. Jailbreak bazuje na dziurze w systemie - jak wielka by ona nie była - jednak, jest to jakaś luka w jego bezpieczeństwie - chce bezpieczeństwa moich danych - nie zdecyduje się na jailbreaka.
Ja osobiście korzystam w pewnych zagadnień bankowych w oparciu o iPada - uważam to za poważne zastosowanie, gdyż nigdy, nic nie zagroziło operacjom wykonywanym przeze mnie. Jailbreak? W żadnym wypadku.
Jeszcze słówko na temat Jailbreaka - nigdy nie zdecydowałbym się kupić niczego, korzystając z mojej karty płatniczej w ich podziemnym sklepie. W miejscu, gdzie hacker spotyka crackera - dane mojej karty mogą być bezpieczne? Śmieszne i tyle.
Cytat
Powiem tylko tyle, że od września olewam mojego starego peceta i używam iPada jako mojej podstawowej maszynki i jest lepiej niż dobrze. Po prostu gdy siadam do kompa to czuję jakby mnie ktoś pokarał, ponieważ ergonomia "pracy" na iPadzie jest po prostu genialna, docenia się to już po kilku dniach.
Oczywiście nie znam innych tabletów ani zbytnio androida, chwalę co mam, bo jestem zadowolony, nic mnie nie irytuje, na wszystko znalazłem sposoby (np. iSwifter do Flasha i AlwaysOnPC do Javy).
Nie bardzo widzę, aby można było pisać dłuższe teksty, lub wykorzystywać bardziej zaawansowane funkcje w pakiecie programów biurowych. Ergonomia - to prawdziwy komputer - z prawdziwa klawiatura.
Sposoby opisane przez Ciebie - to niestety Jailbreak, który to autor wątku wykluczył.
Napisano 19 lipca 2011 - 08:59
Cytat
—@art.mariusz - czy dobrze rozumiem, że nie masz ipada jeszcze i w ciemno próbujesz wpierw teoretycznie zrozumiec i ogarnąć specyfikę iPada? - to oddaje cześć i chwałę, bo tego się nie da zrobić bez urządzenia w domu.

Cytat
— mnie też spodobała się ta idea więc kombinuję. Ale genialna to dla mnie jeszcze bardzo długo droga.Po prostu gdy siadam do kompa to czuję jakby mnie ktoś pokarał, ponieważ ergonomia "pracy" na iPadzie jest po prostu genialna, docenia się to już po kilku dniach.
---------- Wpis dodano o 09:59 ---------- Poprzedni wpis dodano o 09:48 ----------
[/COLOR]
Ergonomia to wg mnie wiele wodotrysków pod reklamowy lans niż praktyczne rozwiązania. Wg mnie jeszcze wiele do poprawienia np:
- Klawiatura ekranowa jak w komp stacjonarnym tzn. widoczne dodatkowe znaki i osiąganie ich przez ALT, CMS, SHIFT.
(przydałaby się możliwość zakupu innych klawiatur w Appstore.)
Z tymi tekstami to wg mnie spokojnie da się pisać nawet bardzo długie. - klawiatura z BT dla kogoś kto dużo pisze rozwiązuje problem całkowicie.
- iPages wykonał ładnie ale mogliby dodać w ustawieniach widok pro. który zmniejszyłby te bajery do minimalnej wielkości i pozbył się zabierających miejsce pasków z menu.
- iPages jakiś nawigator podglądu całej kartki.
- to samo w iNumbers itd.
- Przydałaby się opcja gestu do: expose,
- gest Zamknij i wyłącz aplikację (np. nie zamknięty DropBox na 3G potrafi stworzyć rachunek)
- tel. GSM lub chociaż sms do obsługi karty sim.
- Klawiatura podobna do stacjonarnej, czyli widoczne wszystkie znaki i osiąganie klawiszy za pomocą przystrzymania ALT lub CMD itp..
- Brak w iOS możliwości wykorzystania wspólnego katalogu na dokumenty tak jak działa katalog Rolka foto. Jak by umożliwić w tym katalogu tworzenie podkatalogów i zapisywać tam dokumenty z każdego programu to bardzo by poprawiło użyteczność tej platformy. Przydałaby się taka opcja w ustawieniach generalnych np. dodaj usługę. Wtedy developerzy np. dropbox mogliby rozwinąć skrzydła. — jak to słusznie zauważył jeden z kolegów. Dlaczego tego nie ma?
Osobiście liczę, że iOS 5 prócz tych potrzebnych rzeczy wprowadzi więcej możliwości.
P.S.
Ja nie tylko marudzę, ale w sposób całkowicie poważny testuję proponowane tutaj rozwiązania i wynikające z tego możliwości. Zanim się wypowiem chce jednak zrozumieć je w pełni i potestować.
Napisano 20 lipca 2011 - 00:43
Cytat
Jaibreak i iPad w pracy - to według mnie nie powinno być nawet rozważane. Jailbreak bazuje na dziurze w systemie - jak wielka by ona nie była - jednak, jest to jakaś luka w jego bezpieczeństwie - chce bezpieczeństwa moich danych - nie zdecyduje się na jailbreaka.
Ja osobiście korzystam w pewnych zagadnień bankowych w oparciu o iPada - uważam to za poważne zastosowanie, gdyż nigdy, nic nie zagroziło operacjom wykonywanym przeze mnie. Jailbreak? W żadnym wypadku.
Jeszcze słówko na temat Jailbreaka - nigdy nie zdecydowałbym się kupić niczego, korzystając z mojej karty płatniczej w ich podziemnym sklepie. W miejscu, gdzie hacker spotyka crackera - dane mojej karty mogą być bezpieczne? Śmieszne i tyle.
Ej ej i tu nie masz racji bo ja do tej pory jedynie jailbreakme ostatnio wydany bazuje na dziurze ktora notabene mozesz w bardzo prosty sposob zalatac przy pomocy jednego pliku z cydii. Exploity ktore uzywa redsn0w sa czyms zupelnie innym i defacto po uzyciu ich iPad badz inne ustrojstwo jest tak samo bezpieczne jak wczesniej. Po zaaplikowaniu patcha na softach ponizej 4.3.3 i wlacznie rowniez jest sie bezpiecznym.
Wlasciwie to taki szczegol jak jestes na 4.3.3 lub nizszym sofcie to czy masz jb czy nie totalnie nie ma znaczenia kazdy moze ci wejsc w system jesli otworzysz odpowiednio zrobiony pdf.
Cydia Store korzysta z paypala jesli uwazasz ze on jest niebezpieczny to jest smieszne sam nigdy z tego nie korzystalem ale znam osoby ktore przekazywaly spore sumy przez to i nikt ich nie okradl...
Napisano 20 lipca 2011 - 00:54
Cytat
Cydia Store korzysta z paypala jesli uwazasz ze on jest niebezpieczny to jest smieszne sam nigdy z tego nie korzystalem ale znam osoby ktore przekazywaly spore sumy przez to i nikt ich nie okradl...
Wiem doskonale z czego korzysta Cydia Store, wiem jak działa Paypal - a jednak, zakupów w pewnych miejscach nie będę robić. Wiem jak zabezpieczyć własne pieniądze i na tym forum nie szukam porad jak to zrobić, a tym bardziej nie zamierzam porad udzielać.
A na koniec - jeżeli ktoś uważa się za takiego wielkiego PayPal'owego znawcę - zastanawia mnie, jak sobie by poradził z nigeryjskimi oszustami... ale to chyba temat nie do końca związany z wątkiem.
Napisano 20 lipca 2011 - 00:58
Cytat
@conkerkh zauważ proszę, że nie proszę o pomoc w zrobieniu Jailbreak'a - ale podałem przykład zastosowań, przy których nie wykorzystałbym złamanego urządzenia. Poza tym, nie widzę możliwości by profesjonalnie używać iPada po Jailbreaku.
Wiem doskonale z czego korzysta Cydia Store, wiem jak działa Paypal - a jednak, zakupów w pewnych miejscach nie będę robić. Wiem jak zabezpieczyć własne pieniądze i na tym forum nie szukam porad jak to zrobić, a tym bardziej nie zamierzam porad udzielać.
A na koniec - jeżeli ktoś uważa się za takiego wielkiego PayPal'owego znawcę - zastanawia mnie, jak sobie by poradził z nigeryjskimi oszustami... ale to chyba temat nie do końca związany z wątkiem.
Ja jestem wstanie rozroznic kogos kto pisze po angielsku lub "angielsku" jak sprzedawalem laptopa na allegro barany z nigerii (wiem bo znalazlem ich po ip z naglowka) chcialy mnie wyrolowac. Ja nie jestem osoba obsesyjnie przeczylona na punkcie tego ze kazdy chce mnie dookola okrasc uwazam ze wiekszosc ludzi ktorzy zajmuja sie jailbreakiem jest absolutnie godna zaufania. Bo bynajmniej nie zbierali bawelny wczesniej w jakims kraju w afryce tylko w wiekszosci to studenci uczelni informatycznych.
Ja ci nie pomagam w zrobieniu jailbreak'a tylko udowadniam ze to czy go masz czy nie w zaden sposob bezposrednio nie wplywa na zabezpieczenia urzadzenia i tyle.
Na marginesie iSwifter, AllwaysOnPC, Pages, Numbers i Keynote sa w Appstore wiec nie zaden jailbreak.
Napisano 20 lipca 2011 - 01:01
Napisano 20 lipca 2011 - 11:48
Cytat
(...) Poza tym co mam z 10 calowym talerzem gadać?????
Wypraszam to sobie!!! To profesjonalna deska do krojenia, a nie żaden talerz!
Napisano 20 lipca 2011 - 13:48
Cytat
Wypraszam to sobie!!! To profesjonalna deska do krojenia, a nie żaden talerz!
Kroisz mieso czy chleb i jak z myciem wyglada sprawa czy daje rade odpalic po umyciu czy trzeba kupic nowa deske?
Napisano 04 sierpnia 2011 - 10:18
Cytat
art.mariusz
Telefon w tablecie to chyba ostatnia rzecz na która nawet uposledzony by wpadł... miej go schowanego do torby i wyciagaj np kolejce żeby odebrać. Poza tym co mam z 10 calowym talerzem gadać?????
Homer masz coś nieproporcjonalna wyobraźnię do zlosliwosci i wychodzą kosz arki, a nie cięte dowcipy. Może popracuj jeszcze nad tym?
Faktycznie Twój przykład zakrawa o absurd. Chyba ze nie masz z jakiegoś powodu telefonu to już co innego?
Ale jeśli używasz iPada jako CRMa to już wydaje sie czymś normalnym prawda?
Druga rzecz to Dzis lepiej opłaca mi sie korzystać z interentu za pomocą karty prepayd niż dedykowanej internetowej z wielu powodów. W Ipadzie nie można wysłać SMS z aktywacja co jest utrudnieniem.
Ale jeśli chodzi telefon to sprawa już jest opanowana za pomocą Skype, wiec to już nie problem.
Napisano 04 sierpnia 2011 - 10:48
Napisano 04 sierpnia 2011 - 10:49
Napisano 04 sierpnia 2011 - 11:03
Napisano 04 sierpnia 2011 - 11:05
Napisano 04 sierpnia 2011 - 11:09

Napisano 04 sierpnia 2011 - 11:30
Chodzi o aktualizację działania przeglądarki. Czy ty mnie bierzesz z tego powodu na poważnie czy nie to odpowiem w stylu Apple: mam to przepraszam w nosie.
---------- Wpis dodano o 12:23 ---------- Poprzedni wpis dodano o 12:22 ----------
DropBox zacząłem używać z Ipadem dopiero od tego wątku.
7. Wstawiona dziękuje.
---------- Wpis dodano o 12:28 ---------- Poprzedni wpis dodano o 12:23 ----------
Znajomych prywatne i w biznesie uzywajacych iworka jest w moim doświadczeniu żałośnie mało.
Za to ze wszystkimi pracuje na jakimś dokumencie Google.
---------- Wpis dodano o 12:30 ---------- Poprzedni wpis dodano o 12:28 ----------
Cytat
a co do słownika - przecież wyrazy się dodają z automatu tam?
Ty pisales kiedyś na ipadzie na powazniej niż tylko kocham ciebie jest fajnie?
Napisano 04 sierpnia 2011 - 11:32
Napisano 04 sierpnia 2011 - 11:35
Napisano 04 sierpnia 2011 - 11:38
Napisano 04 sierpnia 2011 - 11:44
Napisano 04 sierpnia 2011 - 12:04
Iphona od jego powstania czyli od 2g od 4 lat. Maja te same słowniki. Wiec wiem co pisze pisząc o tym słowniku.
Po za tym nie rezygnuje z czegoś po 5 min używania. To głupie.
Problem jaki mi przeszkadza i o jakim pisałem to podpowiadanie jedynego słusznego słowa. To po prostu nie jest praktyczne. Może w języku nagielksim doskonale ale w polskim za każdym pisaniem mnie wpienia kiedy zaczynam pisać i nie zwracać uwagi na to co podpowiada w ostatniej chwili podmieniajac mi słowo na swoje jedynie słuszne.
Co do API to rozumiem, ze znasz dobrze problem od strony programistycznej? Czy zwyczajnie uważasz, ze po prostu Apple wie najlepiej i wcale nie mogło oprogramowac bezpiecznie tego pluginu?
---------- Wpis dodano o 13:04 ---------- Poprzedni wpis dodano o 12:56 ----------
Może tak broniąc sie przed posadzeniami o to ze nie kocham Apple naprawdę... Otóż kocham ale dziele sie uczciwie doświadczeniem z kimś komu takie opinie zwyczajnie są potrzebne a nie ma szansy ocenić tego w praktyce.
Poza tym realnie mam nadzieje, że w ten sposób współpracuje nad marką Apple aby była jeszcze lepsza.
Użytkownicy przeglądający ten temat: 1
0 użytkowników, 1 gości, 0 anonimowych