Jump to content

Witaj!

Zaloguj lub Zarejestruj się aby uzyskać pełny dostęp do forum.

Photo
- - - - -

iPad na poważnie?

• Please log in to reply
167 replies to this topic

#101 macieks72

macieks72

• 9873 posts

Posted 07 July 2011 - 18:19

Możesz spróbować też iPhone Explorer lub DiskAid, to są programu na Maka i po podłączeniu kabelkiem USB masz pełen dostęp do plików i katalogów każdej aplikacji z iPada. Sprawdzałem na iphone, ale na iPadzie też powinno działać. Oczywiście działa to bez JB. Tymi webdavami, dropboxami, itp, jeśli chcesz wymieniać pliki między kilkoma programami jest to bardzo nie wygodne, jeśli tylko z jednym to problemu nie ma bo sobie pod niego wszystko ustawisz co on tam używa. Ale raczej nieznajdziesz różnych programów które będą wszystkie pełnie wspierały webdav czy dropboxa jednocześnie, z bezpośrednim zapisem/odczytem plików, a nie eksportem/importem, który też jest niewygodny.

#102 realista

realista
  • 112 posts

Posted 07 July 2011 - 18:26

no lol, ja uzywam tylko polaczenia SMStorage+dropbox i nie wiem co to sa kabelki, jb, jakies programy inne - zawsze i wszedzie mam dostep do plikow odczyt/zapis - dokumenty, filmy, muzyka itp itd a ipada do kompa podlaczalem dwa razy - raz zeby go aktywowac, drugi raz zeby zrobic mu updejt do 4.3.3

#103 Paprochwbody

Paprochwbody
  • 462 posts
  • SkądWarszawa

Posted 07 July 2011 - 18:27

Ad.5. Na iPada jest aplikacja iSwifter, umożliwiająca korzystanie z wszelkich stron zapisanych we flashu (np. Facebookowe gry, wiele innych stron). Choć sama aplikacja przypomina zabawkę dla dziecka (kto wie, może specjalnie), jest to flashowa przeglądarka.

#104 macieks72

macieks72

• 9873 posts

Posted 07 July 2011 - 18:32

no lol, ja uzywam tylko polaczenia SMStorage+dropbox i nie wiem co to sa kabelki, jb, jakies programy inne - zawsze i wszedzie mam dostep do plikow odczyt/zapis - dokumenty, filmy, muzyka itp itd

a ipada do kompa podlaczalem dwa razy - raz zeby go aktywowac, drugi raz zeby zrobic mu updejt do 4.3.3

Tak jasne, dostaniesz się do tych co się dostać możesz, nie do wszystkich, widocznie tobie to pasuje i sprawdza się w 100%, ale ktoś może się chcieć dostać tam gdzie ten twój duet rady nie da.

Do filmów tak bo są w rolce aparatu, która jest dostępa przez API w iOS. Ale o jakiej muzyce mówisz i dokumentach? Do muzyki którą masz w aplikacji iPod dostępu nie masz, a dokumenty to już kompletnie nie wiem o jakich mówisz bo każdy program ma je w swoim katalogu to którego jeśli nie udostępni ich przez jakieś chmury dostępu nie masz.

Poza tym ja nie mówię tylko o dostaniu, a o wygodnej edycji tych plików w różnych programach. A tak się nie da i tyle w tej chwili. Jakieś obejścia to sobie możemy wynajdywać, ale to co jednemu pasuje innemu wcale nie musi.

#105 realista

realista
  • 112 posts

Posted 07 July 2011 - 18:38

no wybacz ale do "korzystania" z ipada nie ma potrzeby miec dostepu do plikow systemowych czy ich modyfikacji - ten topic jest o czyms innym

#106 macieks72

macieks72

• 9873 posts

Posted 07 July 2011 - 18:49

Gdzie ja napisałem o plikach systemowych? Nigdzie. Mam namyśli pliki programu który nie obsługuje żadnych chmur. Albo jeśli nawet obsługuje jak taki Pages i Numbers, to edycja takich plików przez łącznik z Dropboxem + iDiskiem + tym iFiles albo SMStorage jest nie wygodna, ja nie mówię tylko o dostępie do nich, a o wygodnej edycji. Nie wyobrażam sobie tym Twoim sposobem żonglować takimi np. zdjęciami między kilkoma programami do edycji zdjęć + też edycji na komputerze. Doskonale wiem że można do zrobić używając dropboxa i iFiles, ale jest to ektremalnie nie wygodne. Jeśli jakiś program, nie wiem jakikolwiek, np. Notatki systemowe, a nie akurat notatki można przez schowek skopiować i wkleić w iFiles do dropboxa, ale to każdą osobno, a nie jako pliki. Np. jakiś ToDo list, który nie ma obsługi schowka, ani chmury żadnej, weź z niego coś wklej do dropboxa, nie da rady i tyle. Więc nie pisz że można skoro nie można. Ale ok, to oświeć mnie jakim cudem przez SMStorage+dropbox dostajesz się do muzyki z aplikacji iPod. Pisałeś że można, więc mnie oświeć, bo dam sobie głowę obciąć że nie dasz rady, tak wrzucisz muzykę do iFiles i ja tam odsłuchasz i na tym się kończy cała zabawa. Albo aplikacja Speed Tracker, jest tam opcja zapisu w katalogu programu pliku .kml, którego chciałbym sobie potem otworzyć w Google Eartch na komputerze. I teraz skoro taki mądry jesteś to powiedz mi jak się tam dostaniesz tym Twoim duetem. Nie da się i tyle. Można tylko przez iTunes bo akurat ta aplikacja udostępnia swoje dokumenty tam. Inaczej nie da rady. Więc proszę jeśli nie rozumiesz o czym się tutaj mówi nie zabieraj głosu.

#107 realista

realista
  • 112 posts

Posted 07 July 2011 - 19:00

na pewno uzywales webdav? SMSstorage jest "naklada" w tle pozwalajaca uzywac dropboxa jako typowe webdav - bo dropbox natywnie tego nie obluguje. Uzywajac aplikacji Apple jak wlasnie Pages nie mozna bezpsoredniio otwierac plikow z dropboxa czy innego magazynu - SMStorage pozwala na to. I na odwrot - programy, ktore wspieraja dropboxa nie musza miec wsparcia dla webdav - korzystaja sobie z dropboxa, a SMSstorage pozwala sie dobrac innym aplikacjom do nich. To jest banalne i nie trzeba korzystac z zadnych idisk/ifiles - jedyna dodatkowa rzecza ktora od czasu do czasu uzywam jest programik NetPortal - on daje dodatkowo dostep do plikow w sieci lokalnej na innych maszynach (obsluguje sambe) owszem pewnie sa programy, ktore nie obluguja ani webdava, ani dropboxa, ani ftp - skladuja tylko w swoim magazynie bez innego dostepu - ale ja na szczescie nie musze z takich korzystac, wsrod setek tysiecy plikow w appstore wybieram te, ktora maja ktoras z powyzszych opcji

#108 macieks72

macieks72

• 9873 posts

Posted 07 July 2011 - 19:15

Dokładnie wiem jak to działa. iFiles też ma opcję serwerka webdav i ładnie odbiera i zapisuje pliki. Taki "łącznik" między programami, które obsługują jakieś webdav, ftp, dropboxy, iDiski, Amazon S3 itp. coś co też obsługuje iFiles. Tylko, że potem musisz ręcznie przenosic pliki do odpowiedniej chmury i w drugą strone, zależnie co jaki program obsługuje musisz mu te pliki w iFiles odpowiednio podawać, odbierać i przekazywać dalej, jeśli chcesz je wymieniać między programami obsługującymi różne chmury, co jest lekko upierdliwe. A powiedz mi czy Pages ma bezpośredni zapis do webdav? Chodzi mi o to czy jak otwieram w nim plik z webdav, coś w nim zmieniając to czy od razu zapisuje w webdav, czy trzeba o jakichś exportach pamiętać, bo jeśli nie i trzeba robić export/import to tutaj też dochodzi kolejna rzecz która robi że to przestaje być takie User Friendly.

#109 realista

realista
  • 112 posts

Posted 07 July 2011 - 21:02

to sie dzieje w locie - w Pages wybieram zapisz do webdava(Twoje konto SMStorage) i tyle. A w SMStorage "niezauwazalnie" przezuca na dropboxa w locie. Uzytkownik nie zauwaza tego. Po prostu wczesniej konfigurujesz SMStorage laczac je ze swoim kontem dropbox. Pages zastaje "oszukany" - Apple nie wspiera dropboxa jako takiego, ale umozliwia obluge typowej "chmury", chocby swojej - SMStorage jest jak by lacznikiem - laczysz sie z nim jak z "chmura", otwierasz/zapisujesz/przegladasz/itp pliki - a w praktyce robisz to wlasnie na dropboxie.

#110 art.mariusz

art.mariusz
  • 1542 posts
  • SkądKatowice

Posted 08 July 2011 - 08:22

@ realista: A może byłbyś uprzejmy napisać tak w punktach postępowanie przy zapisywaniu i odczytaniu plików na przykładzie np. iPages? Tak by było może jaśniej i wyeliminowalibyśmy domysły i nieporozumienia. (webDAV nie działa na HOME.pl - trzeba dedykowany serwer postawić!?) @Paprochwbody: Brawo a mówili, że się nie da :) iSwifter faktycznie otwiera poprawnie swf. Można np. ściągnąć już dokument, oglądnąć film swf. Fakt, prędkością poraża ale chociaż można w końcu obsłużyć stronę z swf i zobaczyć treść. Teraz tylko potestuję czy można uploadować zdjęcia do sieci.

#111 macieks72

macieks72

• 9873 posts

Posted 08 July 2011 - 08:31

Ok, masz rację realista, przyjrzałem się temu SMStorage (jest to coś zupełne innego niż iFiles, sorry za wprowadzenie w błąd wcześniej) i tam faktycznie różne Cloudy się synchronizują w ten sposób że używając przykładowo webdav masz również na tym webdavie dostęp do dropboxa, albo odwrotnie, jeśli sobie te dwie chmury dodasz do konta oczywiście. W wersji darmowej tylko 2 maksymalnie. Tylko że, jeśli chcesz aby wrzucając przykładowo z webdav do dropboxa w dropboxie się pojawiło to i tak trzeba zrobić synchronizuj, wdziałem przycisk i nawet to przetestowałem, bez kliknięcia w to synchronizuj, w dropboxie nic mi się z automatu nie pojawiło, więc nie jest to niezauważalne przerzucanie w locie tak jak piszesz. Widziałem też tam jakieś Taski, także może się synchronizuje co jakiś czas, ale na pewno nie od razu. Więc średnio przydatne, tak wiem jestem wymagający, aby takie rzeczy działały perfekt, dlatego takie moje podejście. Konto już skasowałem z SMStorage bo to troszkę padaczka dla mnie. art.mariusz - załóż sobie tam konto i potestuj, inaczej nie będziesz wiedział czy tobie się to przyda.

#112 Roberto

Roberto
  • 13752 posts
  • SkądWrocław

Posted 08 July 2011 - 08:34

iSwifter to nie przeglądarka, tak naprawdę. to wirtualny pulpit. warto zdawać sobie sprawę, że jest tam man-in-the-middle a dokumenty można ściągać w Safari czy praktycznie w dowolnej przeglądarce dostępnej pod iOS przecież. tylko trzeba mieć aplikacje, która je obsługuje (z pdf'ami problemu żadnego nie ma)

#113 art.mariusz

art.mariusz
  • 1542 posts
  • SkądKatowice

Posted 08 July 2011 - 12:48

Roberto, ze scribe i innych podobnych zasobów nie ściągniesz jeśli nie masz flash lub java.

---------- Wpis dodano o 13:48 ---------- Poprzedni wpis dodano o 13:44 ----------

SMStorage przetestuję w weekend. Maciek masz rację z tym, że idealnie jest kiedy zapis i odczyt z dysku w sieci jest w locie. Tak byłoby idealnie jak na desktopie ale nie wiem czy to możliwe w pracy na chmurach? W końcu to odrębne połączenie sieciowe. Chyba, że da sie to tak ustawić aby synchronizacja działała w tle i z automatu coś jak synchronizacja katalogów FTP.

#114 lobotommy

lobotommy
  • 554 posts
  • SkądGliwice

Posted 08 July 2011 - 12:57

@ art.mariusz "Teraz tylko potestuję czy można uploadować zdjęcia do sieci. " - tak, można uploadowac pliki dowolne do sieci. Używam od dawien dawna przegladarki iCab która ma własny katalog plików, i dzieki temu daje mozliwość wyboru tego co mamy już ściągnięte jak i zdjęć/video, które mamy w "Photos".

#115 realista

realista
  • 112 posts

Posted 08 July 2011 - 14:09

Panowie, jest w locie - nie korzystam z taskow i synchronizacji i nie mam z tym problemu. Podejrzewam, ze taski, sa po to zeby zsynchronizowac pliki z dopboxa z plikami na dyskach SMStorage, bo oni tez oferuja wlasna miejscea na pliki w chmurze, nie tylko posrednictwo z dropboxem. Tak wiec do dropboxa mi ta synchronizacja nie jest potrzeba - ale tak czy inaczej, jesli komus domczegos byla by potrzebna, bo np. By mial kilka dyskow webdav roznych i chcial backupowac dane, to mozna oczywiscie za pare dolarow u nich wykupic automatyczna sychronizacje i taski.

#116 macieks72

macieks72

• 9873 posts

Posted 09 July 2011 - 16:05

Maciek masz rację z tym, że idealnie jest kiedy zapis i odczyt z dysku w sieci jest w locie. Tak byłoby idealnie jak na desktopie ale nie wiem czy to możliwe w pracy na chmurach?

No dokładnie tak dział np. program Dropbox, nie interesuje Cie czy to chmura czy nie, edytujesz tylko i tyle, tak samo iFiles. To zależy od implementacji, równie dobrze Pages mógł by zapisywać automatycznie do webdav i iDiska, zamiast robić importy/exporty. Wszystko zależy jak to sobie programiści obmyśleli i jak zrobili.

@realista, tak do samego dropboxa Ci to nie potrzebne, ale tutaj chyba mówimy od samego początku o synchronizacji dwóch chmur poprzez SMStorage, a wtedy się to samo nie dzieje. Sprawdzone.

#117 art.mariusz

art.mariusz
  • 1542 posts
  • SkądKatowice

Posted 09 July 2011 - 20:39

Czy jest przeglądarka na iPada która dobrze wyświetli te stronę?
I co jes przyczyna, ze safari na ipadzie sobie z tym nie radzi?
Czy ktoś wie?
Side by Side Comparison: Digital Photography Review

#118 dvcam

dvcam
  • 1845 posts
  • SkądLodz

Posted 09 July 2011 - 23:03

@art.mariusz gratuluję tematu. Poruszasz problemy, które mnie również intrygują w iPadzie. Niestety. Czy to oznacza, że iPad nie jest dla mnie? Czy może chcę zbyt wiele? Możliwe, że powinienem skulić ogon i czekać na ruch Apple? Otóż nic bardziej mylnego. Kupiłem iPada żeby się z nim zmierzyć. To, że iPad na dzień dzisiejszy jest hermetyczny, nie oznacza, że mam ten stan zaakceptować. Poszukiwanie rozwiązań, analiza problemu czy wybieganie myślami w przyszłość uważam za coś normalnego. Defi - rozumiane jako wyzwanie intelektualne nie jest niczym wstydliwym! I dlatego nie rozumiem dlaczego wiele osób nie może spojrzeć szerzej na daną kwestię tylko atakuje czy wyśmiewa. Kiedyś bano się wpływać na nieznane wody - zapytam dlaczego? Była inkwizycja, która pod płaszczykiem dobra ogólnego zabijała inwencję, dążenie do poszukiwania nowego czy poruszania trudnych problemów. Wmawiano ludowi, że tak jest dobrze i nie należy tego poprawiać. Parafrazując - była to taka 'konopielka'. Dlatego nie dajmy się zwariować Apple, tylko poszukujmy i myślmy samodzielnie. Cogito ergo sum!

#119 stojak1030

stojak1030
  • 2186 posts
  • SkądŻary, Poland

Posted 10 July 2011 - 11:12

myślmy samodzielnie

To stwierdzenie bardzo mi się podoba i powinna być to rada dla niektórych.

#120 dymekkk

dymekkk
  • 582 posts
  • SkądWarszawa

Posted 10 July 2011 - 11:57

Tez probuje uzywac ipada na powaznie jak autor tematu. Chwile wczesniej otrzymalem odpowiedz w innym watku na temat uploadu plikow przez safari (oprzez formularze www). Rozwiazaniem jest przegladarka iCab Mobile. Z uwaga zamierzam sledzic ten watek, moze uda mi sie uzywac iPada jako bardziej mobilny zamiennik mojego MBP 13.

#121 Mirko791

Mirko791
  • 4558 posts
  • SkądJaworzno

Posted 10 July 2011 - 12:07

A w jaki sposób iCab umożliwia upload plików przez www? Z tego co widziałem to ma tylko możliwość wrzucania do Dropboxa, nic więcej.

#122 dymekkk

dymekkk
  • 582 posts
  • SkądWarszawa

Posted 10 July 2011 - 12:14

Normalnie, wchodzisz na strone z formularzem uploadu, i nie masz zaciemnionego przycisku "choose file" Po jego kliknieciu pojawia Ci sie okno wyboru plikow z lokalnego katalogu iCaba oraz mozliwosc uploadowania zdjec znajdujacych sie w ogolnej bibliotece iPada

#123 Mirko791

Mirko791
  • 4558 posts
  • SkądJaworzno

Posted 10 July 2011 - 12:34

No ale na megaupload np. nie da się, więc dla niektórych to i tak nie rozwiązuje problemu.

#124 arturcisz

arturcisz
  • 10155 posts
  • SkądSzczecin

Posted 10 July 2011 - 13:31

Tez probuje uzywac ipada na powaznie jak autor tematu. Chwile wczesniej otrzymalem odpowiedz w innym watku na temat uploadu plikow przez safari (oprzez formularze www). Rozwiazaniem jest przegladarka iCab Mobile. Z uwaga zamierzam sledzic ten watek, moze uda mi sie uzywac iPada jako bardziej mobilny zamiennik mojego MBP 13.

Tylko co definiuje to "na poważnie"?
Każdy wg potrzeb, jednemu jest to potrzebne (upload) innemu nie, więc ten drugi niekorzysta na poważnie?

#125 Mercz

Mercz
  • 2783 posts
  • SkądSzczecin, PL

Posted 10 July 2011 - 14:30

Osobiście ja używam go do gier i internetu:)

1 user(s) are reading this topic

0 members, 1 guests, 0 anonymous users