iPad na poważnie?
Napisano 07 lipca 2011 - 11:15
Napisano 07 lipca 2011 - 11:21
Przecież ty piszesz nie do rzeczy... Jaki ma sens odpowiadać Ci w stylu: "Ale naprawdę! uwierz mi! Nie zmyślam!. No przysięgam.."
— Taka odpowiedź nie ma sensu? Prawda?
Po co zadaję pytanie na forum i na co dokładnie oczekiwałbym odpowiedzi? No cóż, jak mi się zdaje to zapisałem dokładnie w moim pierwszym poście w punktach. Jeśli coś nie jest wystarczająco zrozumiałe to z chęcią szerzej rozpiszę o ile napiszesz mi co dokładnie nie zrozumiałeś.
http://www.google.pl...iw=1272&bih=870
Napisano 07 lipca 2011 - 11:28
Napisano 07 lipca 2011 - 11:32
iPhoneIslam - PhoneItiPad | Turn your iPad 3G to a fully functional phone, It's True
Napisano 07 lipca 2011 - 11:37
Postawione pytanie w wątku wg mnie ma bardzo ważne znaczenie w używaniu urządzenia iPad w biznesie.
Dlaczego zamknąć? Nie chcę nikogo pomniejszać i nie chciałem aby kłótnia stała się moim udziałem.
---------- Wpis dodano o 12:37 ---------- Poprzedni wpis dodano o 12:33 ----------
@RiQ: Pomysł odpada bo nie chcę obchodzić systemu. A wymaganie nr 1 tej aplikacji to.:
Cytat
What do I need to make an iPad a fully functional phone? Jailbroken iPad1 with iOS version 4.3.3
Czy Apple oficjalnie zamknęło drogę deweloperom do stworzenia aplikacji w Appstore do telefonowania GSM?
Napisano 07 lipca 2011 - 11:39
Gość_blues55_*
Napisano 07 lipca 2011 - 11:43
Napisano 07 lipca 2011 - 11:43
Napisano 07 lipca 2011 - 11:48
Napisano 07 lipca 2011 - 11:55
Napisano 07 lipca 2011 - 11:56
Napisano 07 lipca 2011 - 12:04
Napisano 07 lipca 2011 - 12:11
Napisano 07 lipca 2011 - 12:18
Zanim dojdę do sedna iPada na poważnie, powiem, że zanim iPad pojawił się na rynkach, korzystałem z notebooków, netbooków nie robiąc sobie nic z tego, że są większe cięższe prawdę mówiąc mogłem na nich robić dosłownie wszystko - mam na myśli zarówno Maca jak i PC.
Problem internetu wszędzie też mnie nie dotyczył, gdyż jeszcze na jakiś czas przed pojawieniem się iPada miałem na początku telefony z WM, których mogłem używać jako modem 3G, później wszyły specjalizowane modemy 3G, podłączane przez USB, a na koniec routery WiFi które udostępniają moje połączenie 3G dla dowolnego urządzenia jakie mam ze sobą.
W pewnym momencie pojawił się iPad. Nie był on moim ani pierwszym, ani jedynym tabletem... czy potraktowałem go poważnie? W pewnych aspektach, zdecydowanie tak - w innych nie. Przede wszystkim, założyłem że nie stanę się posiadaczem wersji 3G, gdyż ani 3G (z racji na posiadanie routera WiFi), ani GPS nie będzie mi w tym urządzeniu potrzebny - więc te uroki technologiczne w przedbiegach odrzuciłem.
iOS jest mniej lub bardziej zamknięty i musimy sobie zdawać z tego sprawę, niemniej jednak, są aplikacje, czy też porady usprawniające pracę z nim. Im bardziej AppStore puchnie od nadmiaru owych dóbr, tym bardziej przeciętnemu zjadaczowi chleba trudno jest znaleźć coś dla siebie.
Są metody chałupnicze, jak opisane tu odblokowanie gestów. Genialny pomysł... a jednak, może okazać się chybionym, gdyż owe porady mogą okazać się przeterminowane, kiedy pojawi się iOS 5 - chyba, że się mylę. Wróćmy jednak do samego tematu.
Cytat
Pomijam aspekty moralne i cele, dla których ludzie łamią iSprzęty - jednak, spotykam się od dłuższego czasu z wyraźną niechęcią do osób, które nie chcą tego zrobić. Ja również jestem przeciwnikiem Jailbreaka i zdecydowałem, że nie będę tego robić, a wszystko co uzyskam - uzyskam legalnymi i oficjalnymi drogami.Pytanie moje to czy i jak da się z tym walczyć jeśli nie chcę łamać systemu? Czy można np. poniższe uciążliwości rozwiązać za pomocą np. Appstore lub zwyczajnego myślenia i umiejętnego wykorzystania dostępnych "legalnych" możliwości?
Cytat
O ile w typowych przypadkach zarządzanie pamięcią na iPadzie odbywa się prawidłowo, o tyle zauważyłem, że niektóre aplikacje, czy też gry zachowują się lepiej na systemie po świeżym restarcie lub na takim, gdzie nie ma aplikacji "zamrożonych" - w tym przypadku, zasadnym jest pożądanie takowego właśnie gestu.brak gestów wyjdź z aplikacji i wyłącz ją? — nowy iOS 5 coś zmienia ale tego akurat tam nie widzę?
Rozumiem, że wymagający użytkownik nie może być mądrzejszy od samego SJ, który jest carem i bogiem - ale to JA (pisany z dużej litery) chcę decydować, czy minimalizować aplikację, czy ją zamykać - mam prawo? Uważam, że mam.
Cytat
Nie chcę nikogo obrażać, ale klient pocztowy jest dla pro-amerykańskiego klienta, któremu wystarczą filmy, w których głównym bohaterem są białe słuchawki, świecące logo jabłuszka na obudowie, oraz wraz happy endem powiewająca amerykańska flaga na wietrze. Klient pocztowy ma być prosty i jest prosty, ma wystarczyć do podstawowych zastosowań. Śmiem przypuszczać, że dla wymagającego użytkownika nie wystarczy również systemowy Mail na Mac OSie - ja osobiście korzystałem z innych programów pocztowych.dostosowania klienta poczty do pełnej obsługi imap np. a) zarządzanie katalogami,
Tworzenie nowej wiadomości jako duplikatu z innej? c) więcej podpisów i przyporządkowanie ich różnych kont? d) Filtrowanie wiadomości wg wielu kryteriów(...)
Cytat
Uważam, że skoro aplikacje typu iFile i inne tego typu protezy tworzą własne "dyski", zupełnie niezgodne z innymi aplikacjami. Nie chcę aby Apple dawało mi dostęp do plików systemowych oficjalnie, ani nawet do muzyki czy wideo - mam to w nosie - niech sobie siedzi to w tajemnym obszarze - ale skoro legalnymi drogami można "wykroić" część dysku dla takiego iFile - to dlaczego pod samym systemem nie można dać użytkownikowi obszaru, na którym może robić z plikami / folderami co tylko mu się podoba - czy to korzystając z okienek, czy z nakładki.Jeśli Tworzę projekt (nie ważne jakiego typu) to zwyczajowo gromadzę w jednym katalogu wiele różnych typów plików. np. arkusz danych, wykresy UML, inne dokumnety. Jak sobie radzicie z tym w iOS inaczej niż np. przez dodawanie prefiksów do nazw?
Może macie własne pytania do zastosowań na bardziej poważnie tej ciekawej koncepcji?
Oczywiście... cała idea zapewne wzięłaby w łeb, ponieważ cały system opiera się na abstrakcji - abstrakcyjny pulpit, z abstrakcyjnymi folderami, w których siedzą abstrakcyjne ikonki... a teraz przewrót... oj nie... wielki SJ nie jest gotów na rewolucję.
Cytat
4. JAVA - niektórych stron zwyczajnie nie da się poważnie obsłużyć. np. Jak wystawiać przedmioty na Ebay z pomocą iPad?
5. Flash - jak wyżej. W sieci bardzo wiele płatnych baz danych z dokumentami jest obsługiwana za pomocą FLASH. HTML5 nigdy tego nie zastąpi.
Solucja: Prawdziwy komputer z prawdziwym systemem operacyjnym.
Cytat
Telefonowanie przez GSM. Ipad podczas pracy marketingowej wydaje się bardzo dobry do tego celu jako zestaw głośno mówiący. Jak już znalazłem na stronie tel. to wygodniej mi jest puknąc go jak w iPhonie i zatelefonować niż brać do ręki iPhona i wstukiwać numer na nowo, że nie wspomnę o dodawaniu tego numeru do kontaktów. Aktualizacja za pomocą chmury nie jest natychmiastowa, a sama procedura używania iPada i iPhona za jednym razem w praktyce uciążliwa.
— Czy prócz skype nie ma możliwości wykorzystania go jako telefonu GSM?
Przede wszystkim należałoby odpowiedzieć sobie na pytanie, czy Apple wyraziłoby zgodę na to, aby iPad mógłby być jednocześnie telefonem komórkowym. Chyba, że mówimy o jakiś rozwiązaniach VOIP, konkurencyjnych dla Skype oraz integrujących się z systemem.
Nie bardzo rozumiem zarzuty forumowiczów, którzy twierdzą, że to żaden problem przepisać sobie numer do komórki i zadzwonić.
Przypomnę, że w bardzo podobny sposób były odpierane zarzuty dotyczące braku funkcji kopiuj/wklej/wytnij w dawnych wersjach iOS.
Podsumowując - wybierając iPada musimy liczyć się na starcie z tym, że wielu rozwiązań typowych i oczywistych w komputerze (również Apple) jest niemożliwych do uzyskania na iPadzie.
Musimy liczyć się też z tym, że fora dyskusyjne ostatnimi laty dalekie są od obiektywizmu uzyskanie rzetelnych informacji, prawdziwych - graniczy z cudem. Fora dobre są do polecania danej marki, chwalenia, wielbienia jej - przy jednoczesnej nienawiści do wszelakich form krytyki. Musimy liczyć się z tym, że bardzo chętnie uzyskamy odpowiedzi na pytanie: "Czy warto kupić iPada" - odpowiedź, która padnie, to przeważnie będzie wyglądać tak: "Bierz, nie będziesz żałował" - jednak, jeżeli już zapytamy dlaczego nie będę żałować, lub kiedy pytania zaczną być bardziej skomplikowane... uzyskamy status wroga publicznego numer jeden.
Napisano 07 lipca 2011 - 12:22
Napisano 07 lipca 2011 - 12:37

W iOS Mail brakuje mi zarządzania katalogami najbardziej. Przydałby się i etykiety ale katalogi IMAP by bardzo pomogły dlatego z takim niedowierzaniem patrzę na to co tu koledzy wypisują. Szczerze to jestm zaskoczony i lekko oniemiały od uzyskanych odpowiedzi — spodziewałem się prostych i konkretnych odpowiedzi w stylu ArturaCIsza. Ale okazał się wyjątkiem.
Myslę, że tamat "iPad na poważnie" jest nadal aktualny i nie ma powodu aby rezygnować z tego wątku i "iPad na poważnie" to wg możliwa możliwość. Chyba, że nie wiem o Obostrzeniach Apple wobec deweloperów i np. aplikacja @ czy teleon GSM to zabroniony czyn karalny? Czy ktoś wie to na 100%?
---------- Wpis dodano o 13:37 ---------- Poprzedni wpis dodano o 13:34 ----------
@ jdus: Tak mogłem kupić ale ja zdecydowałem się na to innowacyjne urządzenie. Ja nie szukam problemów tylko rozwiązania. Zaskakujący ten twój wniosek.
Cytat
tego jeszcze nie wiem. Widzę tylko samą pianę. Jest tyle aplikacji, że szczerze liczę na jak to określił kolega prawdziwe solucje.Po co bić pianę skoro, i tak z góry masz swoje argumenty, których nikt nie jest w stanie podważyć? —
Napisano 07 lipca 2011 - 12:46
Napisano 07 lipca 2011 - 12:46
Napisano 07 lipca 2011 - 12:48
Napisano 07 lipca 2011 - 12:49
Napisano 07 lipca 2011 - 12:52
Maćku, dziękuję za chęc pomocy. Wróć proszę do mojego pierwszego posta i zapoznaj się z 6. postawionymi w nim problemami.
A tutaj jeszcze bezpośrednia odpowiedź o co mi chodzi konkretnie:
http://myapple.pl/ip...tml#post1628803
Kurczę... aż się martwię o siebie bo czytam i czytam swój pierwszy post i nie wiem co jak to mogłem jeszcze lepiej opisać.
---------- Wpis dodano o 13:52 ---------- Poprzedni wpis dodano o 13:50 ----------
Cytat
nie wiem za bardzo o co chodzi Ci z tymi katalogami IMAP, jakie masz problemy - mam na ipadzie 3 skrzynki pocztowe (2 sluzbowe, 1 prywatna), w kazdej mam iles katalogow (etykiet) - wszystko hula jak ta lala
jak mogę: założyć nowy katalog, zmienić nazwę katalogu lub usunąć cały katalog na moim serwerze IMAP za pomocą klienta iPad?
Napisano 07 lipca 2011 - 12:54
Napisano 07 lipca 2011 - 12:55
Cytat
Jest tyle aplikacji, że szczerze liczę na jak to określił kolega prawdziwe solucje.
Kolego, za bardzo kombinujesz z użytkowaniem iPada. Tak naprawdę, zamiast wprowadzać zamęt, po prostu zacznij go używać! Tu nie chodzi o to, aby dostosować urządzenie pod siebie, to nie jest PC, tylko zamknięta platforma, dająca naprawdę wieeeele możliwości (o niektórych nawet pewnie nie śniłeś), lecz żeby z nich w pełni korzystać, musisz dostosować się też trochę do niej.
A czemu jest "zamknięta"? Po to, aby nie dało się kombinować z iOS przez tych, którzy się nie znają! Dzięki temu uchodzi on za jeden z najbardziej intuicyjnych i bezawaryjnych systemów

Jeśli chodzi Ci o zastosowanie biurowe, to też jest zbyt ogólnikowe pojęcie - ja już w tym momencie praktycznie nie używam laptopa w firmie, dosłownie wszystkie operacje/działania robię w/przez iPada! I choć ma ograniczenia, to mi one nie przeszkadzają...
Jeśli czegoś naprawdę nie da się zrobić na iPadzie, wtedy uruchamiam klienta RDP i wiadomo co dalej... a jestem managerem działu IT, więc trochę obowiązków i różnorakich zadań codziennych mam.
Sumaryzując - dla chcącego nic trudnego
Napisano 07 lipca 2011 - 12:56
Cytat
@: macieks72
Maćku, dziękuję za chęc pomocy.
Wiesz co daruj sobie tą ironię. Napisałem, że nie rozumiem istoty tego wątku i tak jest. Jeśli Ty mi piszesz w ładnym sposób "jeśli głębie nie wiesz to nie mój problem" to dziękuję bardzo. Ja naprawdę tego wątku nie rozumiem. Mirko791 dał Ci jako jedyny konkretną odpowiedź, ale może Twój zamysł w wątku jest inny, więc proponuję go inaczej nazwać i opisać problem. W tej chwili odbieram go dokładnie tak jak Mirko791 i dokładnie taką odpowiedź bym ci napisał.
Napisano 07 lipca 2011 - 12:58
Cytat
Tak naprawdę, zamiast wprowadzać zamęt

Użytkownicy przeglądający ten temat: 1
0 użytkowników, 1 gości, 0 anonimowych