Jeśli można to chętnie wrzucę swoje 3 grosze do dyskusji. Rok temu wybierałam telefon: iPhone4 vs SGS. Wybrałam iPhone i nie żałuję, chociaż muszę przyznać, że jak widzę różne fajne widgety albo applikacje (np mój kolega pokazywał mi na SGSa taką applikację, jak machniesz ręką to się ekran blokuje, albo aplikacja automatyzująca ustawienia np o 22 wyłącza wifi) itp to mnie strasznie skręca i mam ochotę wymienić iPhone na coś z Androidem. Poprzednią komórką był Sony Ericson k550i, jak sobie przypomnę jakie miałam z nim problemy to mój entuzjazm do Androida maleje. Pewnie się spytacie: a co ma wspólnego tel za złotówkę z Androidem? Jednak ma kilka podobnych cech i problemów.
Nie miałam ochoty walczyć dłużej z oprogramowaniem i niezrozumiałymi błędami, znikające dane z karty pamięci, naprawiać po deweloperach błędów (a moja komórka po 8 miesiącach była za stara/słaba na aktualizacje i co ciekawsze modyfikacje) choć miałam farta, że wybrałam najpopularniejszy model do customizacji. Owszem widgety były bardzo fajne (tzw. elfy i daemony), dostoswywanie komórki pod siebie, wgrywanie innego oprogramowania (jak Romy w Androidzie) ale poza tym nudziłam się. Nie było ciekawych applikacji, gier (albo były ale tak wizualnie okropne dla mojego zmysłu estetyki, że nie mogłam ich używać), a jak były to moja komórka była za stara/słaba. Chciałam odpocząć. W końcu nie siedzę godzinami w necie, żeby dowiedzieć się jak naprawić komórkę bo wyskakują jakieś dziwne błędy z powodu wirusa (tak są wirusy na takie komórki), modyfikacji systemu.
Spróbowałam SGSa ale nie był u mnie dłużej niż 5 dni, dlaczego? Bateria krótko trzymała (jak dla mnie), menu brzydkie jak z win98, niewyraźny tekst i mikroskopijna czcionka (w IOSie jest przynajmniej wszędzie dostępna opcja Zoom albo VoiceOver, a w androidzie jak już coś jest to kiepskie), ekran jaskrawy jak neony w Los Angeles przez co miałam bardzo silne bóle głowy i oczu po 15 minutach, trochę mnie wkurzał pomysł multitaskingu, to żeby być spokojna to używałam antywirusa co pewnie zamulał mi trochę system. Co mi się szalenie podobało: widgety, personalizacja, emulator GBA, programy które wpływały na system.
Mam teraz iOsa, trochę jest nudny i denerwuje mnie taki trochę przesadne ograniczanie tego systemu (np TVout, dlaczego tylko zdjęcia, filmy w formacie mp4? Z DisplayOUT(Cydia) nawet RealRacing2 można pograć na TV). Nie ma dziwnych błędów (rzadko mi wyskakują gdzie indziej ale, jest wtedy się czym zająć przez 2 godziny) nie można tak kombinować z systemem, zmieniać w systemie. Kojarzy mi się z konsolą, masz super gry/applikacje i nic więcej. Brak flasha, chociaż niedawno znalazłam applikację CrunchyRoll i głównie flash mi był potrzebny do oglądania anime a ta applikacja na razie mi wystarcza. Mam wiele aplikacji w Iphone bez których byłoby mi ciężko a są tylko na iOS. Owszem jest JB ale tylko mnie wkurzał. Darmowe appki są kiepskie a te trochę fajniejsze są drogie i jest mało fajnych, Winterboard nie został zaktualizowany (czy ktoś wogóle nad nim pracuje?) Miałam tylko WB, Activatora i PerPageHTML, a iPhone był mało stabilny, appki mi się wysypywały znacznie częściej, Cydia robiła bałagan w systemie i wszędzie reklamy.
Trochę odbiegłam od tego co chciałam napisać. Pogadałam z kolegą od SGSa, powiedział, że miał SGSa2 ale dość szybko oddał. Sgs2 jest wydajniejszy ale miał problemy z wyświetlaczem: żółte plamy, gradient banding (w aplikacjach, grach widać "smugi" czy coś takiego), tel był niekompatybilny z grami (poprzez zastosowany procek, który nie obsługuje przezroczystych tekstur w grach i muszą gry być specjalnie przepisywane na SGSa2, przejaskrawiona czerwień, "zielona biel", dość szybka utrata jasności wyświetlacza (powyrzsze "wady" są podobno cechą AMOLEDów, oczywiście oprócz problemów z prockiem) i silne przegrzewanie się telefonu, niewielka różnica pomiędzy SAMOLED a SAMOLED+. Powiedział, że poczeka na lepszą wersję SGSa, ja też poczekam. Kto wie co Samsung wypuści w następnym roku? Chociaż szkoda byłoby mi tylu fajnych aplikacji, które mam w iPhone, iOsa 5 jeszcze nie mam na iPku, nie wiadomo co będzie za rok. Heh pewnie dostanę warna albo zaatakuje mnie ktoś
---------- Wpis dodano o 17:31 ---------- Poprzedni wpis dodano o 17:17 ----------
Co jeszcze uwielbiam i ciężko byłoby mi zostawić.
Najładniejsze ikonki jakie widziałam, dobry serwis: wymienili mi iPka na "nówkę" w tydzień (ale teraz się boję bo przegapiłam odnowienie gwarancji i co jak iPek mi padnie w ciągu roku? :..( ) super sprawa: GiftCardy do iTunes i AppStore (mieszkam w Niemczech i w prawie każdym popularnym markecie kupisz, zdrapujesz, kupujesz! Cudo!), ekran jak żyleta, VoiceOver i Zoom (tu przynajmniej konkurencja pod tym względęm jest w prehistorii, strasznie żałuję że nie mam VoiceOver na Windowsie), aktualizacje systemu, super wygląd telefonu (chociaż wolałabym większy ekran ale z takim samym zagęszczeniem DPI, lżejszy tel), funkcja HDR (ja chcę mieć to w swoim aparacie! ;D), poukładane ładnie menu (nie trzeba kopać za funkcjami 5 poziomów)
---------- Wpis dodano o 17:33 ---------- Poprzedni wpis dodano o 17:31 ----------
i może jestem jakaś zwariowana ale całkiem lubię iTunes, ale tylko jako program do zażądzania aplikacjami (mam ich 750, a moje 1500 straciłam przez 2 awarie dysku w ciągu 6 miesięcy

)