Skocz do zawartości

Witaj!

Zaloguj lub Zarejestruj się aby uzyskać pełny dostęp do forum.

Zdjęcie
- - - - -

iPhone 4 czy Samsung Galaxy S II

• Zaloguj się, aby dodać odpowiedź
1323 odpowiedzi w tym temacie

#76 robart76

robart76
  • 177 postów

Napisano 23 czerwca 2011 - 20:06

piszesz o samej poczcie ? czy wiadomości z gg tez dostajesz nawet jak aplikacja jest wyłączona ? mozesz odebrać rozmowę po sip przez internet mając nr stacjonarny i telefon w uśpieniu ? czy namierzyć telefon w razie kradzieży przez www ?

Piszę i o poczcie i o tzw. push notifications.

#77 slawrumia

slawrumia
  • 1 293 postów
  • SkądRumia

Napisano 23 czerwca 2011 - 20:26

a mozesz dać jakiś link do tego bo nic nie widzę takiego ?

#78 tryt

tryt
  • 628 postów

Napisano 23 czerwca 2011 - 20:45

a mozesz dać jakiś link do tego bo nic nie widzę takiego ?

Też jestem ciekaw. Prawie 2 lata używałem różnych telefonów z Androidem i jedyną aplikacją, w której działały powiadomienia push był Gmail. Cała reszta po prostu synchronizowała się ze swoim serwerem.
Pamiętam nawet, że ktoś z Google szczycił się kiedyś faktem obsługi przez Androida "prawdziwego multitaskingu", wobec czego push notofications miały być zbędne.

#79 slawrumia

slawrumia
  • 1 293 postów
  • SkądRumia

Napisano 23 czerwca 2011 - 21:25

https://market.andro...e=search_result
With push notifications WhatsApp is ALWAYS ON and ALWAYS CONNECTED.
wygląda że aplikacje zaczynają mieć tą możliwość

#80 Łukasz Ignacyk

Łukasz Ignacyk
  • 4 943 postów
  • SkądKraków, PL

Napisano 28 czerwca 2011 - 00:39

Niech wsadzą iOS do Nowej Nokii N9 a się przesiadam (jest piękna!)

Przecież iOS to mulący przeżytek w porównaniu do MeeGo.

Najnowszy Android oznaczony jest numerkiem 2.3.4 .

Najnowszy to jest 3.1 a wkrótce wyjdzie 3.2

#81 Hynta

Hynta
  • 357 postów
  • SkądToruń

Napisano 28 czerwca 2011 - 05:33

Nie czytalem wszystkich postow ale zamieszcze moja mala opinie na temat tych dwoch systemow:
Droga androida: Google -> Producent -> Operator -> Komorka
Droga iOS: Apple -> iPhone

i dlatego sie dzieja takie jaja HTC Desire bez aktualizacji do Google Android 2.3, po czym po oburzeniu uzytkownikow Desire, HTC stwierdza ze jednak zrobia 2.3 ale gdzie, kiedy, jak, kto wie.
To tylko pierwszy przyklad z brzegu, taki przykladow jest mnostwo, kazdy robi co chce jak mu czapka stoi, operatorzy swoje, producenci swoje i wszyscy maja w dupie koncowego uzytkownika.Chcesz nowszy system ? Kup nowy telefon, nie licz na wsparcie starszego.
Czy na prawde niby otwartosc systemu (root) i pare udogodnień jest tego warte ? Moim zdaniem nie.

#82 narkoman

narkoman
  • 4 360 postów
  • SkądBydgoszcz

Napisano 28 czerwca 2011 - 09:11

Czy na prawde niby otwartosc systemu (root) i pare udogodnień jest tego warte ? Moim zdaniem nie.

Tak tak, otwartość systemu, a po zrobieniu roota tracisz gwarancję na SGS2, bo on zlicza każde wgranie custom romu - rzeczywiście, super bajer. Skasować to można jakimś jig usb czy coś, ale to już trzeba trochę więcej ogarniać niż "click to root" w jakimś programie.

A teraz chciałbym dodać, że ujmuję z plusów Swype, po miesiącu pisanie na Swype doprowadza mnie do szału swoimi idiotycznymi pomyłkami, szybciej napiszę normalnie, niż poprawię co drugie słowo.

#83 ewa12321

ewa12321
  • 37 postów
  • SkądForst, Niemcy (przy granicy)

Napisano 28 czerwca 2011 - 16:33

Jeśli można to chętnie wrzucę swoje 3 grosze do dyskusji. Rok temu wybierałam telefon: iPhone4 vs SGS. Wybrałam iPhone i nie żałuję, chociaż muszę przyznać, że jak widzę różne fajne widgety albo applikacje (np mój kolega pokazywał mi na SGSa taką applikację, jak machniesz ręką to się ekran blokuje, albo aplikacja automatyzująca ustawienia np o 22 wyłącza wifi) itp to mnie strasznie skręca i mam ochotę wymienić iPhone na coś z Androidem. Poprzednią komórką był Sony Ericson k550i, jak sobie przypomnę jakie miałam z nim problemy to mój entuzjazm do Androida maleje. Pewnie się spytacie: a co ma wspólnego tel za złotówkę z Androidem? Jednak ma kilka podobnych cech i problemów.

Nie miałam ochoty walczyć dłużej z oprogramowaniem i niezrozumiałymi błędami, znikające dane z karty pamięci, naprawiać po deweloperach błędów (a moja komórka po 8 miesiącach była za stara/słaba na aktualizacje i co ciekawsze modyfikacje) choć miałam farta, że wybrałam najpopularniejszy model do customizacji. Owszem widgety były bardzo fajne (tzw. elfy i daemony), dostoswywanie komórki pod siebie, wgrywanie innego oprogramowania (jak Romy w Androidzie) ale poza tym nudziłam się. Nie było ciekawych applikacji, gier (albo były ale tak wizualnie okropne dla mojego zmysłu estetyki, że nie mogłam ich używać), a jak były to moja komórka była za stara/słaba. Chciałam odpocząć. W końcu nie siedzę godzinami w necie, żeby dowiedzieć się jak naprawić komórkę bo wyskakują jakieś dziwne błędy z powodu wirusa (tak są wirusy na takie komórki), modyfikacji systemu.

Spróbowałam SGSa ale nie był u mnie dłużej niż 5 dni, dlaczego? Bateria krótko trzymała (jak dla mnie), menu brzydkie jak z win98, niewyraźny tekst i mikroskopijna czcionka (w IOSie jest przynajmniej wszędzie dostępna opcja Zoom albo VoiceOver, a w androidzie jak już coś jest to kiepskie), ekran jaskrawy jak neony w Los Angeles przez co miałam bardzo silne bóle głowy i oczu po 15 minutach, trochę mnie wkurzał pomysł multitaskingu, to żeby być spokojna to używałam antywirusa co pewnie zamulał mi trochę system. Co mi się szalenie podobało: widgety, personalizacja, emulator GBA, programy które wpływały na system.
Mam teraz iOsa, trochę jest nudny i denerwuje mnie taki trochę przesadne ograniczanie tego systemu (np TVout, dlaczego tylko zdjęcia, filmy w formacie mp4? Z DisplayOUT(Cydia) nawet RealRacing2 można pograć na TV). Nie ma dziwnych błędów (rzadko mi wyskakują gdzie indziej ale, jest wtedy się czym zająć przez 2 godziny) nie można tak kombinować z systemem, zmieniać w systemie. Kojarzy mi się z konsolą, masz super gry/applikacje i nic więcej. Brak flasha, chociaż niedawno znalazłam applikację CrunchyRoll i głównie flash mi był potrzebny do oglądania anime a ta applikacja na razie mi wystarcza. Mam wiele aplikacji w Iphone bez których byłoby mi ciężko a są tylko na iOS. Owszem jest JB ale tylko mnie wkurzał. Darmowe appki są kiepskie a te trochę fajniejsze są drogie i jest mało fajnych, Winterboard nie został zaktualizowany (czy ktoś wogóle nad nim pracuje?) Miałam tylko WB, Activatora i PerPageHTML, a iPhone był mało stabilny, appki mi się wysypywały znacznie częściej, Cydia robiła bałagan w systemie i wszędzie reklamy.

Trochę odbiegłam od tego co chciałam napisać. Pogadałam z kolegą od SGSa, powiedział, że miał SGSa2 ale dość szybko oddał. Sgs2 jest wydajniejszy ale miał problemy z wyświetlaczem: żółte plamy, gradient banding (w aplikacjach, grach widać "smugi" czy coś takiego), tel był niekompatybilny z grami (poprzez zastosowany procek, który nie obsługuje przezroczystych tekstur w grach i muszą gry być specjalnie przepisywane na SGSa2, przejaskrawiona czerwień, "zielona biel", dość szybka utrata jasności wyświetlacza (powyrzsze "wady" są podobno cechą AMOLEDów, oczywiście oprócz problemów z prockiem) i silne przegrzewanie się telefonu, niewielka różnica pomiędzy SAMOLED a SAMOLED+. Powiedział, że poczeka na lepszą wersję SGSa, ja też poczekam. Kto wie co Samsung wypuści w następnym roku? Chociaż szkoda byłoby mi tylu fajnych aplikacji, które mam w iPhone, iOsa 5 jeszcze nie mam na iPku, nie wiadomo co będzie za rok. Heh pewnie dostanę warna albo zaatakuje mnie ktoś

---------- Wpis dodano o 17:31 ---------- Poprzedni wpis dodano o 17:17 ----------

Co jeszcze uwielbiam i ciężko byłoby mi zostawić.
Najładniejsze ikonki jakie widziałam, dobry serwis: wymienili mi iPka na "nówkę" w tydzień (ale teraz się boję bo przegapiłam odnowienie gwarancji i co jak iPek mi padnie w ciągu roku? :..( ) super sprawa: GiftCardy do iTunes i AppStore (mieszkam w Niemczech i w prawie każdym popularnym markecie kupisz, zdrapujesz, kupujesz! Cudo!), ekran jak żyleta, VoiceOver i Zoom (tu przynajmniej konkurencja pod tym względęm jest w prehistorii, strasznie żałuję że nie mam VoiceOver na Windowsie), aktualizacje systemu, super wygląd telefonu (chociaż wolałabym większy ekran ale z takim samym zagęszczeniem DPI, lżejszy tel), funkcja HDR (ja chcę mieć to w swoim aparacie! ;D), poukładane ładnie menu (nie trzeba kopać za funkcjami 5 poziomów)

---------- Wpis dodano o 17:33 ---------- Poprzedni wpis dodano o 17:31 ----------

i może jestem jakaś zwariowana ale całkiem lubię iTunes, ale tylko jako program do zażądzania aplikacjami (mam ich 750, a moje 1500 straciłam przez 2 awarie dysku w ciągu 6 miesięcy :( )

#84 kajus01

kajus01
  • 897 postów
  • SkądZiemia?

Napisano 29 czerwca 2011 - 08:19

Ewka

wrzucę swoje 3 grosze

przeca to wygląda jak moja praca magisterska :P

machniesz ręką to się ekran blokuje

iShakeLock z cydia i możesz machać żeby blokować ;) . Trzeba uważać bo kiedyś w zimie jak machnąłem żeby zablokować to musiałem iP wyciągać spod auta :P

Owszem widgety były

Co do widgetów to też pomału coś się zaczyna dziać perpagehtml czy facebook bardzo fajnie wyglądają na iP.

#85 maxld

maxld
  • 636 postów
  • SkądŁódź

Napisano 29 czerwca 2011 - 08:35

Przecież iOS to mulący przeżytek w porównaniu do MeeGo.

Najnowszy to jest 3.1 a wkrótce wyjdzie 3.2

Najnowszy na telefony to 2.3.4

#86 RiQ

RiQ

• 2 567 postów
  • SkądWrocław

Napisano 29 czerwca 2011 - 08:36

[/COLOR]i może jestem jakaś zwariowana ale całkiem lubię iTunes, ale tylko jako program do zażądzania aplikacjami (mam ich 750, a moje 1500 straciłam przez 2 awarie dysku w ciągu 6 miesięcy :( )

Co znaczy straciłaś? Przecież kupione aplikacje nie giną? Wejdź do itunes i sprawdź na swoim koncie zakupione aplikacje i tam one wszystkie powinny być. Możesz je za darmo ściągnąć ponownie na dysk.

#87 North

North
  • 1 336 postów

Napisano 29 czerwca 2011 - 09:47

1500 aplikacji to się raczej nie ma z ich kupowania:D

#88 kajus01

kajus01
  • 897 postów
  • SkądZiemia?

Napisano 29 czerwca 2011 - 10:20

Wydaje mi się że w AppStore jest więcej niż 1500app za free :P

#89 North

North
  • 1 336 postów

Napisano 29 czerwca 2011 - 10:27

Więcej oczywiście, że jest, ale wartościowych to tyle nie ma na 100%.

#90 RiQ

RiQ

• 2 567 postów
  • SkądWrocław

Napisano 29 czerwca 2011 - 10:43

1500 aplikacji to się raczej nie ma z ich kupowania:D

no ale wtedy to się ich raczej nie ma na itunes

#91 dirk.diggler

dirk.diggler
  • 2 464 postów

Napisano 29 czerwca 2011 - 11:09

Więcej oczywiście, że jest, ale wartościowych to tyle nie ma na 100%.

Dla Ciebie. Dla niej może jest takich o wiele więcej (+jest od groma darmowych jak i płatnych na które bywają promocje więc można ich uzbierać całkiem sporo przez rok-półtora)

#92 andrzejs82

andrzejs82
  • 243 postów

Napisano 29 czerwca 2011 - 11:46

mam podobny problem czy kupić teraz sgs 2 czy poczekać na ip5 , moim zdaniem porównywanie ip4 do sgs 2 to lekkie przegięcie, ip4 ratuje tylko system który jest genialny ale nic więcej, sgs 2 to rewelacyjny sprzęt pod względem hardware, android 2.3 tez jest do zaakceptowania w przeciwieństwie do tabletowego 3.1 który moim zdaniem jest tragiczny, oczywiście na + dla sgs 2 jest tez cena - na allegro bez problemu można juz go kupić za 1600 zl pytanie czy warto czekać i dopłacić pewnie jakieś 1200 zl do ip5 i jak sądzę rewelacyjnego iOS5.

#93 Homer

Homer
  • 9 977 postów
  • SkądGdańsk

Napisano 29 czerwca 2011 - 13:14

mam podobny problem czy kupić teraz sgs 2 czy poczekać na ip5 , moim zdaniem porównywanie ip4 do sgs 2 to lekkie przegięcie, ip4 ratuje tylko system który jest genialny ale nic więcej, sgs 2 to rewelacyjny sprzęt pod względem hardware, android 2.3 tez jest do zaakceptowania w przeciwieństwie do tabletowego 3.1 który moim zdaniem jest tragiczny, oczywiście na + dla sgs 2 jest tez cena - na allegro bez problemu można juz go kupić za 1600 zl pytanie czy warto czekać i dopłacić pewnie jakieś 1200 zl do ip5 i jak sądzę rewelacyjnego iOS5.

Myślę, że warto. Tydzień po premierze iPhone 5 wyjdzie SGS3, a miesiąc później SGS4, a przed świetami jeszcze SGS5 i 6. Oczywiście kazdy bedzie na najnowszym systemie zasyfionym mulącymi nakładkami a poprzedni nie dostanie akutalizacji.
Przesadzam, ale tak to wygląda z brandowanymi androidami. Jak nie chcesz iOS to czekaj na nowego Nexusa. Plotka głosi, że ma pobic retine ekranem 4" i 1280x720 rozdziałką i mieć zupełnie nowego androida (+ wiadomo jak to nexusy update'y bez stękania).

#94 andrzejs82

andrzejs82
  • 243 postów

Napisano 29 czerwca 2011 - 13:44

gdyby nie iOS to już trzymałbym w łapach sgs 2 co w moim przypadku jest zadziwiające bo od lat miałem telefony z windows mobile i uwielbiałem grzebać godzinami w systemie przy pomocy forum xda, jednak po zakupie ipada 2 którego mam od 3 miesięcy nie mogę się nacieszyć systemem jak i sprzętem :) dlatego zastanawiam sie czy warto poczekać i zapewne dołożyć jakieś 1200zl do ip5 czy kupić sgs 2, a co do kolejnych sgs to raczej nie będzie tak zle jak napisałeś wkoncu sgs I jest juz na rynku ponad rok wiec tak samo jak iphone wychodzą mniej więcej nowe modele co 12 miesięcy +/-

#95 dirk.diggler

dirk.diggler
  • 2 464 postów

Napisano 29 czerwca 2011 - 13:49

Nikt Ci do końca na to nie odpowie. Zapoznaj się z tematem a sam do tego dojdziesz (tego że zadecydować musisz sam:). iPhone, SGS2... w obu każdy widzi wady jak i zalety na swój własny sposób.

#96 rapa

rapa
  • 42 postów

Napisano 29 czerwca 2011 - 13:49

gdyby nie iOS to już trzymałbym w łapach sgs 2 co w moim przypadku jest zadziwiające bo od lat miałem telefony z windows mobile i uwielbiałem grzebać godzinami w systemie przy pomocy forum xda, jednak po zakupie ipada 2 którego mam od 3 miesięcy nie mogę się nacieszyć systemem jak i sprzętem :) dlatego zastanawiam sie czy warto poczekać i zapewne dołożyć jakieś 1200zl do ip5 czy kupić sgs 2, a co do kolejnych sgs to raczej nie będzie tak zle jak napisałeś wkoncu sgs I jest juz na rynku ponad rok wiec tak samo jak iphone wychodzą mniej więcej nowe modele co 12 miesięcy +/-

poczekałbym do jesieni i spokojnie wybrał.moim zdaniem jak teraz brać to SGS 2 bo jest znacznie lepszy od IP 4 .ale wszystko sie może zmienić jesienią ;)

#97 Homer

Homer
  • 9 977 postów
  • SkądGdańsk

Napisano 29 czerwca 2011 - 14:54

Wychodzi dokładnie 10 miesiecy miedzy SGS1 a 2. Co nie zmienia faktu, że zaraz po wyjściu SGS1 zaczely pojawiać się jakieś lagfixy, custom romy bo telefon za 2500zł pomimo wpsaniałego hardware nie działał tak jak należy. Dopiero po premierze Nexus S okazało sie, że czysty android to ideał w porownaniu do tego samsungowego romu. Imho pod tym wzgledem Apple zapewnia dużo wiekszy komfort psychiczny i dzieki temu człowiek nie musi już zawracać sobie głowy jakimiś lagfixami. Tak jak mówie: iOS albo telefon z czystym Androidem. Nie ma co sie łasić na dumne cyferki w SGS2 jak i tak potencjał jest marnowany przez "pożal-się-boże" samungowy rom. Już nie wpomne o tym, że nawet jak trafisz na dobry hardware'owo telefon z czystym androidem to jeszcze pozostaje pytanie - czy istnieją jakies gry/aplikacje wykorzystujące potencjał telefonu? Bo w AppStore na iPhone'a jest ich całe mnóstwo.

#98 rapa

rapa
  • 42 postów

Napisano 29 czerwca 2011 - 15:15

Wychodzi dokładnie 10 miesiecy miedzy SGS1 a 2. Co nie zmienia faktu, że zaraz po wyjściu SGS1 zaczely pojawiać się jakieś lagfixy, custom romy bo telefon za 2500zł pomimo wpsaniałego hardware nie działał tak jak należy. Dopiero po premierze Nexus S okazało sie, że czysty android to ideał w porownaniu do tego samsungowego romu. Imho pod tym wzgledem Apple zapewnia dużo wiekszy komfort psychiczny i dzieki temu człowiek nie musi już zawracać sobie głowy jakimiś lagfixami. Tak jak mówie: iOS albo telefon z czystym Androidem. Nie ma co sie łasić na dumne cyferki w SGS2 jak i tak potencjał jest marnowany przez "pożal-się-boże" samungowy rom. Już nie wpomne o tym, że nawet jak trafisz na dobry hardware'owo telefon z czystym androidem to jeszcze pozostaje pytanie - czy istnieją jakies gry/aplikacje wykorzystujące potencjał telefonu? Bo w AppStore na iPhone'a jest ich całe mnóstwo.

lagfixy....jakie lagfixy ?może to dotyczyło wczesnego systemu 2.1 ? od 2.2 nie ma żadnych tego typu problemów wszystko smiga jak złoto i nie ma mowy o lagfixach.nie ma co szerzyć paranoi o tym że samsung to wypuszcza totalny badziew bo tak nie jest.wszystko ładnie działa.

#99 Homer

Homer
  • 9 977 postów
  • SkądGdańsk

Napisano 29 czerwca 2011 - 15:27

lagfixy....jakie lagfixy ?może to dotyczyło wczesnego systemu 2.1 ? od 2.2 nie ma żadnych tego typu problemów wszystko smiga jak złoto i nie ma mowy o lagfixach.nie ma co szerzyć paranoi o tym że samsung to wypuszcza totalny badziew bo tak nie jest.wszystko ładnie działa.

Firma od hardware niech robi hardware a firma od software niech robi software i dlatego jedyne godne uwagi wg mnie telefony z Androidem to wlaśnie Nexusy. Na 2.2 też były lagfixy do SGS1. Nie wiem jak jest na 2.3.3 może w końcu coś sie poprawiło. Niemniej jednak identyczny hardwareowo Nexus S dostał już 2.3.4 i spokojnie jeszcze kilka update'ów pocisną i nie trzeba po ruskich forach latać i wgrywać jakichś customów.

#100 kajus01

kajus01
  • 897 postów
  • SkądZiemia?

Napisano 29 czerwca 2011 - 15:50

Tak rapa wszystko śmiga jak złoto, szczególnie w sterach 3D samsung się popisał :P Teraz co? Czekać na update? Tylko żeby się nie skończyło tak jak ze sterami do Spicy :P
Wszystko ładnie działa tylko pograć nie można :P To po co ta dwurdzeniówka? Wykorzystywać ją będziesz w aplikacji kalkulator?

Użytkownicy przeglądający ten temat: 1

0 użytkowników, 1 gości, 0 anonimowych