Jump to content

Witaj!

Zaloguj lub Zarejestruj się aby uzyskać pełny dostęp do forum.

Photo
- - - - -

iPhone 4 czy Samsung Galaxy S II

• Please log in to reply
1323 replies to this topic

#101 rapa

rapa
  • 42 posts

Posted 29 June 2011 - 16:05

szczerze mówiąc nie myślałem o grach ,bo nie gram na telefonie.dlatego dla mnie rozważania IP4 czy SGS2 trochę są na wyrost bo i tak nie wykorzystam tego ogromnego potencjału.korzystam oprócz dzwonienia z kalendarza,poczty,netu i aparatu i tutaj SGS jest świetny i nie mogę się do niczego przyczepić.

#102 Homer

Homer
  • 9977 posts
  • SkądGdańsk

Posted 29 June 2011 - 16:39

szczerze mówiąc nie myślałem o grach ,bo nie gram na telefonie.dlatego dla mnie rozważania IP4 czy SGS2 trochę są na wyrost bo i tak nie wykorzystam tego ogromnego potencjału.korzystam oprócz dzwonienia z kalendarza,poczty,netu i aparatu i tutaj SGS jest świetny i nie mogę się do niczego przyczepić.

Do tego to i iPhone 2G byłby dobry i nie trzeba superhiper podzespołów (może poza aparatem).

#103 Łukasz Ignacyk

Łukasz Ignacyk
  • 4943 posts
  • SkądKraków, PL

Posted 29 June 2011 - 23:24

mam podobny problem czy kupić teraz sgs 2 czy poczekać na ip5 , moim zdaniem porównywanie ip4 do sgs 2 to lekkie przegięcie, ip4 ratuje tylko system który jest genialny ale nic więcej, sgs 2 to rewelacyjny sprzęt pod względem hardware, android 2.3 tez jest do zaakceptowania w przeciwieństwie do tabletowego 3.1 który moim zdaniem jest tragiczny, oczywiście na + dla sgs 2 jest tez cena - na allegro bez problemu można juz go kupić za 1600 zl pytanie czy warto czekać i dopłacić pewnie jakieś 1200 zl do ip5 i jak sądzę rewelacyjnego iOS5.

Hardware to on ma kiepski, bo w plastikowej obudowie i z marnym wyświetlaczem.

Wychodzi dokładnie 10 miesiecy miedzy SGS1 a 2. Co nie zmienia faktu, że zaraz po wyjściu SGS1 zaczely pojawiać się jakieś lagfixy, custom romy bo telefon za 2500zł pomimo wpsaniałego hardware nie działał tak jak należy. Dopiero po premierze Nexus S okazało sie, że czysty android to ideał w porownaniu do tego samsungowego romu.

Po premierze okazało się, że Nexus S zrywa połączenia po 3 minucie, wysyła smsy na przypadkowe numery i nabija wysokie rachunki z powodu problemów z przełączaniem między 3G a Wi-Fi. Dopiero aktualizacjami doprowadzili go do porządku.

#104 andrzejs82

andrzejs82
  • 243 posts

Posted 29 June 2011 - 23:29

moim zdaniem wyswietlacz ma rewelacyjny ( jedna z mocniejszych stron sgs 2 ) , plastikowa obudowa obniza wage urzadzenia wiec tez pod tym wzgledem nie ma sie do czego przyczepic.

#105 Łukasz Ignacyk

Łukasz Ignacyk
  • 4943 posts
  • SkądKraków, PL

Posted 29 June 2011 - 23:43

moim zdaniem wyswietlacz ma rewelacyjny ( jedna z mocniejszych stron sgs 2 )

Najsłabsza, bo ma fatalne odwzorowanie kolorów, smugi i inne wady.

plastikowa obudowa obniza wage urzadzenia wiec tez pod tym wzgledem nie ma sie do czego przyczepic.

Jeden upadek i po telefonie.

#106 andrzejs82

andrzejs82
  • 243 posts

Posted 29 June 2011 - 23:49

od paru dni bawie sie nim na stoisku samsunga a jest ich pare tam wlaczonych i zupelnie nie mam pojecia gdzie sa jakies smugi a kolory ma rewelacyjne , na YT ludzie tez podkreslaja swietna jakosc wyswietlacza, moze widziales albo czytales o modelu z wadliwej serii jesli taka byla moja dziewczyna ma avile ktora zaliczyla glebe juz nie raz i poza rysami wszystko jest ok

#107 Łukasz Ignacyk

Łukasz Ignacyk
  • 4943 posts
  • SkądKraków, PL

Posted 30 June 2011 - 00:13

od paru dni bawie sie nim na stoisku samsunga a jest ich pare tam wlaczonych i zupelnie nie mam pojecia gdzie sa jakies smugi a kolory ma rewelacyjne , na YT ludzie tez podkreslaja swietna jakosc wyswietlacza, moze widziales albo czytales o modelu z wadliwej serii jesli taka byla

Smugi i plamy są na wadliwych wyświetlaczach, a przesycone kolory na wszystkich.

Pobaw się HTC Sensation to zmienisz zdanie o Samsungu i jego ekranie. http://android.com.p...--recenzja.html

#108 andrzejs82

andrzejs82
  • 243 posts

Posted 30 June 2011 - 00:22

orientujesz sie moze czy problem wadliwych wyswietlaczy w tym modelu jest dosc powszechny tak jak ma to miejsce np. w ipad 2 , ciagle walcze z myslami czy go kupic czy poczekac na ip5 ( tylko strasznie dlugo trzeba czekac) , a jak znowu sie nadzieje na wadliwy sprzet tak jsk to bylo z ipadem i bede musial tyle czekac to szlak mnie trafi i cena jest tez dosc atrakcyjna , obserwuje allegro i sgs 2 mozna wyrwac oczywiscie nowego ponizej 1600 zl

#109 dirk.diggler

dirk.diggler
  • 2464 posts

Posted 30 June 2011 - 00:40

Można bo Samsungi szybko spadają w dół. Poczekasz miesiąc i kupisz za 1,350 a we wrześniu już za 1,050:)

#110 Łukasz Ignacyk

Łukasz Ignacyk
  • 4943 posts
  • SkądKraków, PL

Posted 30 June 2011 - 01:27

orientujesz sie moze czy problem wadliwych wyswietlaczy w tym modelu jest dosc powszechny tak jak ma to miejsce np. w ipad 2

Tak, zresztą telefony z Androidem są najbardziej awaryjnymi smartphonami.

http://www.chip.pl/n...rdziej-awaryjne

ciagle walcze z myslami czy go kupic czy poczekac na ip5 ( tylko strasznie dlugo trzeba czekac) , a jak znowu sie nadzieje na wadliwy sprzet tak jsk to bylo z ipadem i bede musial tyle czekac to szlak mnie trafi i cena jest tez dosc atrakcyjna , obserwuje allegro i sgs 2 mozna wyrwac oczywiscie nowego ponizej 1600 zl

Cena leci na łeb i szyję, bo zbiera negatywne opinie u użytkowników.

gdyby nie iOS to już trzymałbym w łapach sgs 2 co w moim przypadku jest zadziwiające bo od lat miałem telefony z windows mobile i uwielbiałem grzebać godzinami w systemie przy pomocy forum xda, jednak po zakupie ipada 2 którego mam od 3 miesięcy nie mogę się nacieszyć systemem jak i sprzętem :) dlatego zastanawiam sie czy warto poczekać i zapewne dołożyć jakieś 1200zl do ip5 czy kupić sgs 2, a co do kolejnych sgs to raczej nie będzie tak zle jak napisałeś wkoncu sgs I jest juz na rynku ponad rok wiec tak samo jak iphone wychodzą mniej więcej nowe modele co 12 miesięcy +/-

Już zapowiedzieli Galaxy S II Plus. http://android.com.p...-s-ii-plus.html

Jak chcesz dobry telefon z Androidem to poczekaj na Nexusa Prime. http://android.com.p...m-sandwich.html

Popatrz też na Nokię N9 z MeeGo.

http://www.engadget....first-hands-on/
http://www.slashgear...ds-on-21160524/
http://www.techradar...9-review-969078
http://www.cnet.com....9-339317069.htm
http://www.gsmarena....-review-610.php

#111 Hynta

Hynta
  • 357 posts
  • SkądToruń

Posted 30 June 2011 - 06:17

Ta gonitwa za cyferkami jest w ogole dla mnie nie pojeta.Po jakiego licho mi 4 procesory, jakies najnowsze chipy graficzne upchniete w 4".Niektorzy producenci zapomieli chyba o user friendly i do czego tak na prawde ma sluzyc komorka.Brak mi jakiegos futurystycznego,przyszlosciowego spojrzenia w tym wszystkim.Patrzac na liczne koncepty w internecie zastanawiam sie kiedy era takich komorek nastapi, ala nanotechnologia itd. A co z bateria i jakimis nowymi formami zasilania ? Czy wsadzanie coraz wiekszej baterii po dochudzeniu reszty bebechow jest przyszlosciowe ? Jestem zawiedziony w jakim tempie i w jaki sposob ten rozwoj postepuje.

#112 North

North
  • 1336 posts

Posted 30 June 2011 - 08:48

Postęp z baterią tak wolno postępuje, bo oni czekają aż ty się tam pojawisz i pokażesz, jak to się robi. Zresztą był artykuł na MyApple o bateriach i dziać się coś dzieje, tyle że jest to ogólnie dosyć skomplikowane wytworzenie nowego typu ogniw. A pogoń za cyferkami jest zarówno w Apple jak i Samsung (między innymi nowy iPad, który jest 4x szybszy pod względem CPU i 9x szybszy pod względem GPU). Duża moc sprawia, że programiście nie muszą za bardzo optymalizować swoich programów, przez co mogą ich tworzyć więcej w tym samym czasie:)

#113 Wampirate

Wampirate
  • 76 posts

Posted 30 June 2011 - 09:11

iPhone 6 ma ponoć mieć baterię ORB, która pozwala na ładowanie w 30 sekund i trzyma długo.
Organic radical battery - Wikipedia, the free encyclopedia

#114 andrzejs82

andrzejs82
  • 243 posts

Posted 30 June 2011 - 10:44

Łukasz Ignacyk @ nowy Nexus jest ciekawa propozycja na ktora jednak trzeba poczekac a jesli juz mam czekac to tylko na ip5, za nokie to ja dziękuje za darmo nie chce tego cholerstwa i systemem który do niczego sie nie przyda, kory jest skazany na wymarcie w momencie startu, nokia umiera i wcale nie jest mi jej zal ( po za tysiącami miejsc pracy które ludzie stracą )

#115 Łukasz Ignacyk

Łukasz Ignacyk
  • 4943 posts
  • SkądKraków, PL

Posted 30 June 2011 - 10:56

za nokie to ja dziękuje za darmo nie chce tego cholerstwa i systemem który do niczego sie nie przyda, kory jest skazany na wymarcie w momencie startu, nokia umiera i wcale nie jest mi jej zal ( po za tysiącami miejsc pracy które ludzie stracą ) sami sie doprowadzili do takiego stanu

Wbrew temu co chciałby Elop o wymarciu nie ma mowy, bo Intel na koniec roku zapowiada MeeGo 1.3, a LG i ZTE telefony z nim.
Poza tym jest otwarty więc szybko powstaną custom romy.

#116 tryt

tryt
  • 628 posts

Posted 30 June 2011 - 14:56

@andrzejs82
Sądząc po licznych narzekaniach w sieci, problem jest często spotykany (klik).
Myślę, że występuje we wszystkich Galaxy S II, ale nie wszyscy użytkownicy go zauważają. Na trzy sztuki, które miałem niedawno w ręce, miały go wszystkie. Różnica dotyczyła jedynie natężenia - w jednej zafarb zauważyłem od razu po opuszczeniu górnego paska, dwóm pozostałym musiałem się dobrze przyjrzeć.

Jakość obrazu jest, delikatnie mówiąc, kiepska. Mimo, że to wreszcie panel RGB, to wciąż mu daleko do najlepszych LCD. Poniżej porównanie Super Amoled Plus (Galaxy S II), Super LCD (Sensation) i IPS LCD (iPhone 4). Również bez powiększenia z łatwością można dostrzec wyraźną różnicę (na niekorzyść Galaxy, rzecz jasna).

Posted Image

Żródło: gsmarena.com

Z kolorami jest identycznie jak w pierwszym Galaxy S - landrynka. Przeraźliwie przesaturowane (szczególnie czerwień i zieleń), nijak mające się do rzeczywistości.

@Łukasz Ignacyk
Co oczywiście nie oznacza, że Nokia zapewni swojemu produktowi odpowiednie wsparcie.
IMO, N9 dla wielbicieli MeeGo i osób lubiących pogrzebać przy telefonie - jak najbardziej, dla przeciętnego użytkownika - w żadnym wypadku.

#117 andrzejs82

andrzejs82
  • 243 posts

Posted 30 June 2011 - 16:22

faktycznie problem wyswietlacza jest dosc powszechny , szkoda ze nie udalo mi sie tego zaobserwowac na stoisku samsunga, teraz jestem w zupelnej kropce bo na 90% bylem przekonany do zakupu, najgorsze jest to ze na ip5 trzeba tak dlugo czekac a na chwile obecna nie ma innej alternatywy dla sgs2, HTC Sensation wykluczam chce odpoczac od htc bo kupuje ich produkty od paru lat i mam ochote na inna marke. wiec sam juz nie wiem czy zaryzykowac :( i kupic, akurat wyswietlacz uwazalem za jeden z najwiekszych plusow tego modelu przede wszystkim za wielkosc bo po hd2 nie chce nic mniejszego oraz jakosc odwzorowania kolorow

#118 tryt

tryt
  • 628 posts

Posted 30 June 2011 - 16:30

W silnie oświetlonym sklepie problem jest praktycznie niewidoczny. Widać go za to wyraźnie w ciemnym pomieszczeniu i przy niskiej jasność wyświetlacza.
W każdym razie możesz poczekać na Galaxy Z. Kopiowanie Apple'a nie wyszło Samsungowi na dobre, to przerzucili się na HTC :D

Wakacje to kiepski moment na kupowanie nowego telefonu - to telefoniczny sezon ogórkowy. Producenci czekają na koniec sierpnia/wrzesień i "back to school". Jeśli nie jesteś zdecydowany, to wstrzymaj się z zakupem do września.

#119 andrzejs82

andrzejs82
  • 243 posts

Posted 30 June 2011 - 17:11

tak to jest jak człowiek sam nie wie czego chce ( mowie o sobie ) galaxy z niczym nie będzie się różnił od sgs 2 poza 1,4 Ghz i pewnie cena wiec na niego raczej nie warto czekać , moze i wakacje to kiepski moment na kupowanie telefonu pod względem braku nowych premier ale za to ceny ida w dol bo ludzie potrzebują kasy na wakacje wiec zawsze można cos utargować , właśnie rozmawiałem z kolesiem który wystawił sgs 2 z mojego miasta na alledrogo i jest skłonny mi go sprzedać za 1500zl oczywiście nowy nie otwierane pudelku opuścił 200zl.

#120 tryt

tryt
  • 628 posts

Posted 30 June 2011 - 17:44

Procesor taktowany jest zegarem 1 GHz (zamiast 1,2 jak w S II). Do tego wyświetlacz (Super Clear LCD zamiast Super Amoled Plus), słabszy SoC (Tegra 2 zamiast Exynosa) i kamera (5 Mpix zamiast 8 i brak nagrywania w 1080p).

#121 andrzejs82

andrzejs82
  • 243 posts

Posted 30 June 2011 - 18:42

czyli slabszy od sgs 2 wiec odpada

#122 Homer

Homer
  • 9977 posts
  • SkądGdańsk

Posted 30 June 2011 - 18:58

Fetyszysci sprzetowi -_- A nikt o systemie/wsparciu/aplikacjach/wykonaniu i materiałach nic nie mówi. Jak chcecie - plaćcie za cyferki i placzcie ze jedynie benchmarki fajnie smigaja :D

#123 tryt

tryt
  • 628 posts

Posted 30 June 2011 - 19:10

Fetyszysci sprzetowi -_-

Kto? Gdzie? :)

A nikt o systemie/wsparciu/aplikacjach/wykonaniu i materiałach nic nie mówi.

Koń jaki jest, każdy widzi. Lepiej spuścić na niego zasłonę milczenia ;)

#124 Homer

Homer
  • 9977 posts
  • SkądGdańsk

Posted 30 June 2011 - 19:59

Chodzi mi o to, że ktoś tu jak widzi 1Ghz, 1.2Ghz, 1.4Ghz itd to już sie zdroworozsądkowe myślenie wyłącza. Parametry są dla programistów - dla klientów są programy i dlatego tym sie głównie przy wyborze smartfona trzeba kierować. Poza tym więcej osiągnie lepszy kierowca w gorszym samochodzie niż slabszy kierowca w lepszym samochodzie. Analogicznie lepszy soft na gorszym telefonie a gorszy soft na lepszym telefonie.

#125 Łukasz Ignacyk

Łukasz Ignacyk
  • 4943 posts
  • SkądKraków, PL

Posted 01 July 2011 - 00:43

Co oczywiście nie oznacza, że Nokia zapewni swojemu produktowi odpowiednie wsparcie.
IMO, N9 dla wielbicieli MeeGo i osób lubiących pogrzebać przy telefonie - jak najbardziej, dla przeciętnego użytkownika - w żadnym wypadku.

Czy ja wiem, wydaje się idealna dla kogoś kto nie będzie grzebał w systemie.

1 user(s) are reading this topic

0 members, 1 guests, 0 anonymous users