Skocz do zawartości

Witaj!

Zaloguj lub Zarejestruj się aby uzyskać pełny dostęp do forum.

Zdjęcie
- - - - -

iPhone 4 czy Samsung Galaxy S II

• Zaloguj się, aby dodać odpowiedź
1323 odpowiedzi w tym temacie

#926 Homer

Homer
  • 9 977 postów
  • SkądGdańsk

Napisano 05 października 2011 - 21:51

rolls royce to jak nokia wysadzana diamentami, sa auta jak bugatti 5x lepsze jednak cena hamuje,
i w czym jest ip4s 5x lepszy niz ip4 czy sgs2 ?

To ze jest lepszy to fakt. Natomiast o ile to juz opinia, dyskutujmy o faktach.
SGS2 to tylko mocny procesor, nic wiecej.

#927 Łukasz Ignacyk

Łukasz Ignacyk
  • 4 943 postów
  • SkądKraków, PL

Napisano 05 października 2011 - 22:47

w cenie

Niższa cena nie czyni go lepszym, a jedynie tańszym.

#928 Iro

Iro
  • 6 955 postów

Napisano 05 października 2011 - 22:49

Fajna tabelka pod względem nie podkreślenia zalet iP4S:) Na niebiesko są jedynie zalety SGS2 zaznaczone.
@Iro, sam robiłeś czy któryś z Twoich kolegów którym dałeś potrzymać (telefon!) swego czasu i polecieli do salonu kupić taki sam?

:)
link do strony z tabelką

---------- Wpis dodano o 21:49 ---------- Poprzedni wpis dodano o 21:47 ----------

To samo mogą powiedzieć o 4s użytkownicy czwórki.

#929 Łukasz Ignacyk

Łukasz Ignacyk
  • 4 943 postów
  • SkądKraków, PL

Napisano 05 października 2011 - 22:51

:)
link do strony z tabelką

Najlepszy jest ten zapis o najnowszej wersji Gingerbreada, bo pokazuje brak aktualizacji systemu do Androida 4.0 Ice Cream Sandwich :D

#930 slawrumia

slawrumia
  • 1 293 postów
  • SkądRumia

Napisano 06 października 2011 - 07:25

to zależy od potrzeb na sgs2 mogę wysyłać pliki MEGAUPLOAD - The leading online storage and file delivery service gdzie mam dożywotnie konto, mogę nagrywać rozmowy, a płacąc 2x wiecej co mogę zrobić wiecej na ip4s od sgs2 czy nawet od ip4 ?
jest lepszy bo szybszy ale bateria bedzie padać jak w sgs2
jakoś nie mogę znaleść argumentów do przesiadki z ip4 na ip4s,

#931 edgarson

edgarson
  • 65 postów

Napisano 06 października 2011 - 11:50

nikt nie wspomnial, ze bateria trzyma o 33% slabiej w 4s niz w 4g ? Wiec teraz w przypadku samsunga mamy plecak na baterie, a w przypadku iphona 4s plecak na... drugiego iphona 4s ? Pozatym najnowszy soft w sgs2 jest o wiele bardziej wydajniejszy i mniej pradozerny, wiec ten plecak na baterie nie jest potrzebny.

#932 czacha

czacha

fotografista ;)

• 2 209 postów
  • SkądBiałystok

Napisano 07 października 2011 - 06:15

totalnie czuje po co licytowac sie na jakies gigaherce i gigabajty ... e-penis od tego nie urosnie, a telefon i tak pozostanie tylko telefonem. nie rozumiem calej tej gadki o otwartosci systemu .. po co to komu? zeby dopiero po miesiacu czy dwoch ogarnac telefon? ja chce go kupic i zaczac uzywac bez tracenia kilku miesiecy na grzebanie sie w plikach - telefon ma byc bezobslugowy bez koniecznosci ogarniania 3 roznych jezykow programowania... 4s? dziekuje postoje

#933 tomasz

tomasz

• 10 988 postów

Napisano 07 października 2011 - 09:43

Dołączona grafika
Należałoby dodać jeszcze design i jakość wykonania jako plusy Apple iPhone 4S a i waga (minimalnie inna więc niezauważalna sprawa) oraz rozmiar ekranu (mi osobiście ekran SGS2 nie pasuje - jest za duży i ciężej się "operuje") są dyskusyjne.

#934 Adrianzoo

Adrianzoo
  • 76 postów
  • SkądBielawa

Napisano 07 października 2011 - 17:41

Ja zamówiłem Samsunga Galaxy S II ze względu na mniejszą cenę od iPhone 4 oraz większy ekran bo to jest dla mnie priorytetem. A jako 14-latek nie mam pieniędzy na "jabłko" więc mimo lepszego wg. mnie designu iPhone zamówiłem SGSa. Patrząc na te 94 strony tego tematu są zwolennicy i tych telefonów i tych, ale to który kupić najlepiej samemu wybrać ponieważ według mnie oba są dobre i mają swoje zalety i wady.

#935 Mirko791

Mirko791
  • 4 558 postów
  • SkądJaworzno

Napisano 07 października 2011 - 17:53

@Adrianzoo, mimo młodego wieku gratuluję Ci dojrzałego podejścia do tematu:) Co do cen iPhone'ów, to obecnie kształtują one się tak: iPhone 3gs- 1599, iPhone 4 - 2199 , iPhone 4s - ok 2700-2800, oczywiście w sklepie Apple.

#936 Adrianzoo

Adrianzoo
  • 76 postów
  • SkądBielawa

Napisano 07 października 2011 - 17:58

@Adrianzoo, mimo młodego wieku gratuluję Ci dojrzałego podejścia do tematu:) Co do cen iPhone'ów, to obecnie kształtują one się tak:
iPhone 3gs- 1599, iPhone 4 - 2199 , iPhone 4s - ok 2700-2800, oczywiście w sklepie Apple.

Dziękuje, a wracając do telefonów to: iPhone 3gs nie kupię bo już większość programów na niego nie jest wspieranych a co dopiero będzie za kilka lat? iPhone 4, 4S - cena i ekran oraz jeśli ja mam zamiar potrzymać telefon przy sobie 3-4 lata bo tak zawsze robię to pewnie będzie tak samo jak ze wsparciem dla 3gsa ;) I Android nie wiem czemu wydaje mi się przyjaźniejszym systemem niż iOS mimo iż większość ludzi mówi co innego. Według mnie również, Apple to wyznacznik lansu: "Ja mam ajfona a ty telefon z androidem, phi.". Zobaczę jak to będzie jak przyjdzie telefon ;)

#937 hejterz

hejterz
  • 92 postów

Napisano 07 października 2011 - 18:09

Dziękuje, a wracając do telefonów to: iPhone 3gs nie kupię bo już większość programów na niego nie jest wspieranych a co dopiero będzie za kilka lat? iPhone 4, 4S - cena i ekran oraz jeśli ja mam zamiar potrzymać telefon przy sobie 3-4 lata bo tak zawsze robię to pewnie będzie tak samo jak ze wsparciem dla 3gsa ;) I Android nie wiem czemu wydaje mi się przyjaźniejszym systemem niż iOS mimo iż większość ludzi mówi co innego. Według mnie również, Apple to wyznacznik lansu: "Ja mam ajfona a ty telefon z androidem, phi.". Zobaczę jak to będzie jak przyjdzie telefon ;)

ios to lepszy system od androida to jest pewne, bo to jeden z najwiekszym plusow iphona. gdyby iphone mial androida to chyba nikt by go nie kupywal. 3GS ciagle ma wsparcie, nadal bedzie mial 5.0 a po przesiadzce z 3gs na 4, duzej roznicy w szybkosci nie ma, plusem w iphonie 4 to ekran i aparat. JA kupilem iphona 4 w cenie sgs2, czyli 1500zl, bez sima, bez rysek. 16gb. Jako ze jestes mlody tak jak ja, mysle ze bedziesz duzo gral: na sgs2 duzo nie pograsz mimo lepszej specyfikacji. Nie dosc ze niektore gry nie wychodza a jak wychodza to po paru miechach, to wychodza na Tegre2, takze stary 3GS bedzie mial i tak wiecej gier od sgs2 ktory ma slaba karte, podobno sgs1 mial lepsza (wedlug Homera, oczywiscie uzytkownika tego forum :) gdybyl sie zdecydowal na androida to raczej kupilbym xperie play jezeli chcialbym grac, bo dostaje wsparcie od sony i ma czasowe eksluziwy, a niedlugo wychodzi Vita, na ktorej tez beda robione gry tak jak na xperie dziek iandroidowi wiec gier bedzie jeszcze wiecej. No chyba ze ty nie grasz, to sgs2 to dobry wybor, napewno lepszy do internetu od iphona

#938 Łukasz Ignacyk

Łukasz Ignacyk
  • 4 943 postów
  • SkądKraków, PL

Napisano 07 października 2011 - 21:27

Poczytaj o nowym Androidzie 4.0 Ice Cream Sandwich, zwracają uwagę nie nie będzie aktualizacji do niego dla takich staroci jak Galaxy S II ;)

#939 liba

liba
  • 48 postów

Napisano 07 października 2011 - 21:36

Galaxy S II nie otrzyma aktualizacji do Ice Crem Sandwich ponieważ ta wersja jest dedykowana innym rodzaj prockow konkretnie TI OMAP a SGSII ma Exynos wiec to według mnie skreśla ten telefon odrazu SGSII posiada takie GPU Mali który stworzył Samsung i na nim jest problem z grami

#940 Homer

Homer
  • 9 977 postów
  • SkądGdańsk

Napisano 07 października 2011 - 21:48

Galaxy S II nie otrzyma aktualizacji do Ice Crem Sandwich ponieważ ta wersja jest dedykowana innym rodzaj prockow konkretnie TI OMAP a SGSII ma Exynos wiec to według mnie skreśla ten telefon odrazu SGSII posiada takie GPU Mali który stworzył Samsung i na nim jest problem z grami

Nexus S nie ma Ti OMAP a dostanie aktualke. Jesli SGS2 mialby nie dostac ICS to raczej tylko w wyniku pazerności samsunga, ktory bedzie wolal wydac nowy telefon i ustrzelic nowych klientow. Gdyby jeszcze google wprowadzilo zakaz modyfikowania andka tak jak jest to w iOS...

#941 liba

liba
  • 48 postów

Napisano 07 października 2011 - 21:56

Nexus S ma procesor Hummingbird który ma rdzeń z Cortexa-A8 a on zawiera TI OAMP 3

#942 Homer

Homer
  • 9 977 postów
  • SkądGdańsk

Napisano 07 października 2011 - 22:20

Ze co, ze jak? Cortex A8 zawiera TI OMAP? A nie odwrotnie kolego? :P

#943 liba

liba
  • 48 postów

Napisano 07 października 2011 - 22:47

Masz racje kolego pomyliło mi się ale tak czy inaczej myliłeś się ze Nexus S nie posiada TI OMP

#944 Homer

Homer
  • 9 977 postów
  • SkądGdańsk

Napisano 07 października 2011 - 22:59

Nexus S posiada samsung-intrinsity s5pc110 a nie TI OMAP 3 :P

#945 liba

liba
  • 48 postów

Napisano 07 października 2011 - 23:24

Kolego oficjalna storna Nexusa mówi ''Procesor i pamięć 1GHz Cortex A8 (Hummingbird) procesor Samsung'' A to z wiki OMAP3630 45 nm ARMv7 600 MHz ~ 1.2 GHz ARM Cortex-A8

#946 Homer

Homer
  • 9 977 postów
  • SkądGdańsk

Napisano 07 października 2011 - 23:29

Jakies inne wikipedie mamy...

Nexus S - Wikipedia, the free encyclopedia

#947 vBB

vBB
  • 206 postów

Napisano 08 października 2011 - 12:20

Ale bzdury piszą co niektórzy... Google zaleca pod ICS właśnie procesory od TI, co nie znaczy, że na innych prockach nie będzie działał... Ah ci "znawcy"... SGS2 na 200% dostanie aktualizacje do ICS, sam Samsung o tym jakiś czas temu wspominał. Takie są wymogi Google. Poza tym, każdy dwurdzeniowiec powinien dostać ICS ;)

#948 kristofeRR

kristofeRR
  • 87 postów

Napisano 08 października 2011 - 14:01

Widać jakim android jest system, że trzeba takiego sprzętu, żeby płynnie działać. Nawet pierwszy iphone działał płynnie, a ile to było lat temu.

#949 vBB

vBB
  • 206 postów

Napisano 08 października 2011 - 14:14

Wiadomo, że optymalizacja Androida leży i kwiczy, mam nadzieję, że w związku z ICS coś się wreszcie w tej kwestii zmieni, aczkolwiek to nie powód, żeby mówić, że pierwszy iPhone działał płynnie... bo nie działał. Zdarzały mu się zawieszki i to bardzo mocne... Android działa już przyzwoicie na maszynkach jednordzeniowych w granicach 800MHz (Desire Z), czy nawet Galaxy Ace, a działa bardzo dobrze już na 1GHz. Dwa rdzenie tak na prawdę nie są potrzebne do płynnego działania systemu, po prostu nawet jeden wspierany rdzeń w Androidzie, typu SGS2, jest szybszy niż jednordzeniówki inne. Poza tym, jak wejdzie ICS i taktowanie procka będzie na poziomie 1GHz to myślę, że cała responsywność systemu może się poprawi. Problemem jednak jest ta nieszczęsna fragmentacja urządzeń...

#950 kristofeRR

kristofeRR
  • 87 postów

Napisano 08 października 2011 - 14:43

Generalnie ten samsung jako pierwszy tel z androidem nasunął mi myśl, czy może jednak zmienić ios'a na androida? Wszyscy zachwalają ten telefon. Musze osobiście go przetestować.

Użytkownicy przeglądający ten temat: 2

0 użytkowników, 2 gości, 0 anonimowych