Skocz do zawartości

Witaj!

Zaloguj lub Zarejestruj się aby uzyskać pełny dostęp do forum.

Zdjęcie
- - - - -

iPhone 4 czy Samsung Galaxy S II

• Zaloguj się, aby dodać odpowiedź
1323 odpowiedzi w tym temacie

#951 Homer

Homer
  • 9 977 postów
  • SkądGdańsk

Napisano 08 października 2011 - 15:03

Generalnie ten samsung jako pierwszy tel z androidem nasunął mi myśl, czy może jednak zmienić ios'a na androida? Wszyscy zachwalają ten telefon. Musze osobiście go przetestować.

Dokladnie tak samo myslalem jak Ty gdy zobaczylem rok temu Nexus S, kupilem go ze 2 miechy temu i pomimo wielu wad dalem mu szanse zostac przy mnie. Czekam na ICS i na te obiecane "quality apps" - jesli tego nie otrzymam w ciagu roku, kupuje iPhone 5.

#952 vBB

vBB
  • 206 postów

Napisano 08 października 2011 - 15:36

(...) w ciagu roku, kupuje iPhone 5.

Myślę, że na iP5 przyjdzie nam trochę dłużej czekać ;) Zastanawiam się tylko nad tym czy, i ew. kiedy, będzie wiekszy ekran, bo niestety ten 3.5" mimo dużej rodzielczości nie zadowala mnie ani trochę i myslę, że sporo osób również, które chcą spróbować iOS, a przesiadają się z ekranów 4" i większych, które mieli w telefonach z Androidem.

#953 Homer

Homer
  • 9 977 postów
  • SkądGdańsk

Napisano 08 października 2011 - 16:38

Wyniki sprzedazy mówią same za siebie jaki rozmiar jest ok.

#954 Łukasz Ignacyk

Łukasz Ignacyk
  • 4 943 postów
  • SkądKraków, PL

Napisano 08 października 2011 - 20:22

Ale bzdury piszą co niektórzy... Google zaleca pod ICS właśnie procesory od TI, co nie znaczy, że na innych prockach nie będzie działał... Ah ci "znawcy"... SGS2 na 200% dostanie aktualizacje do ICS, sam Samsung o tym jakiś czas temu wspominał. Takie są wymogi Google. Poza tym, każdy dwurdzeniowiec powinien dostać ICS ;)

Sęk w tym, że w najlepszym razie za pół roku.

#955 Homer

Homer
  • 9 977 postów
  • SkądGdańsk

Napisano 08 października 2011 - 20:28

Sęk w tym, że w najlepszym razie za pół roku.

To po pierwsze, po drugie i tak samsung zakryje nowy fajny interfejs ICS swoim taczłizem.

#956 Mirko791

Mirko791
  • 4 558 postów
  • SkądJaworzno

Napisano 08 października 2011 - 20:46

Nie oszukujmy się, definicja dobrego i wygodnego ekranu dla smartfona wg Apple to 3,5 cala. Najważniejsza jest tu chyba kwestia wygodnej obsługi jedną ręką i kompaktowe wymiary smartfona. Nie spodziewałbym się u iPhone'a niczego znacząco większego w przeciągu kilku najbliższych lat. Apple nie musi w tym względzie patrzeć na to co robi konkurencja, bo mając na uwadze wyniki sprzedaży, to nadal iPhone wyznacza standardy, a pomijając już wszystko, Apple zawsze szło własną drogą i chyba najmniej istotnym dla niego argumentem jest to, że konkurencja robi już ekrany powyżej 5 cali. Każdy może wybrać producenta i konkretny model wg własnej potrzeby, a wieilkość ekranu jest jednym z kryteriów przecież.

#957 mico11

mico11
  • 184 postów
  • SkądWarszawa, PL

Napisano 10 października 2011 - 14:45

Kierując się kryterium wygody obsługi jedną ręką, wygodniejszy byłby 3 calowy ekran. Niestety jeśli ktoś spróbował 4 lub 4,3 cala to przesiadka na 3,5 cala jest trudna... w końcu nie po to mamy przeglądarkę w smartfonie, żeby oglądać to na ekranie np. 2,4 cala. Poza tym największa sztuka to jak zmieścić większy ekran w jak najmniejszej ramce, co najlepiej udaje się chyba HTC, choć Samsung ich dogania.

#958 Homer

Homer
  • 9 977 postów
  • SkądGdańsk

Napisano 13 października 2011 - 14:36

Nowiutki Samsung Galaxy S II za 6zł bez umowy i kontraktu - Tech - WP.PL

Tyle mógłbym dać : D

#959 JEDI_V-03965dee98

JEDI_V-03965dee98
  • 2 630 postów

Napisano 17 października 2011 - 18:06

I tyle jest wart ;-)

#960 TurboFrugo

TurboFrugo
  • 14 postów

Napisano 17 października 2011 - 18:20

Przed moim obecnym iP byłem posiadaczem telewizora z Androidem. Robił wow przez pierwszy tydzień - potem coraz więcej minusów, od wygody użytkowania po zamulanie systemu pomimo pokaźnego wnętrza. Po przesiadce na urządzonko Apple wniosek mam prosty - ich urządzenia są najwygodniejsze i najszybsze w użytkowaniu nawet po wielu tygodniach. Telefon wyciągnąłem z pudełka i poprostu działał od ręki i tak jest do tej pory, naprawdę żadnych problemów, jak już ktoś chce to można podpiąć jedynie drobne problem z iOS5 GM. Nie uważam, że urządzenia HTC czy Samsunga to totalne porażki ale osobiście do gustu bardziej mi podpadł iP, pomimo jego ceny w Polsce. Boli mnie jedynie to, że Samsung czy HTC prześcigają się wsadzaniu coraz lepszych bebechów podczas gdy systemy Android na nich poprostu nie śmigają tak płynnie i bezproblemowo jak iOS. Można też porównać ile jest dostępnych modeli z systemem Android na rynku, ile z iOS po czym zobaczyć ich % udział w całym rynku.

#961 Homer

Homer
  • 9 977 postów
  • SkądGdańsk

Napisano 19 października 2011 - 19:36

Samsung zdaje sie nabrał nieco pokory po regularnie przegrywanych bataliach sądowych:

Samsung Galaxy Nexus designed with bypassing patents in mind - GSMArena.com news

#962 Mirko791

Mirko791
  • 4 558 postów
  • SkądJaworzno

Napisano 19 października 2011 - 19:47

Da się? Da, na dodatek powstało całkiem fajne urządzenie o oryginalnym wyglądzie. Szkoda, że wszystko musiało zajść tak daleko.

---------- Wpis dodano o 20:47 ---------- Poprzedni wpis dodano o 20:41 ----------

Nowego Nexusa można już sobie zamawiać w UK w całkiem przyzwoitej, jak na taki sprzęt cenie:

Buy Samsung Galaxy Nexus | Samsung Galaxy Nexus accessories

#963 Arscon

Arscon
  • 48 postów

Napisano 25 października 2011 - 21:19

Hmm, a mógłbyś podać link i doradzić który lepiej się opłaca wźiąść, czym one tak się różnią, duża jest różnica cenowa?

#964 Homer

Homer
  • 9 977 postów
  • SkądGdańsk

Napisano 25 października 2011 - 21:25

PDAcomparer | PDAdb.net - Smartphone, Tablet, Netbook, PDA, PNA & Mobile Device Specifications Database

Wybór ogranicza sie w sumie do preferencji osobistych:
Android 4 lub iOS 5
4,65" albo 3,5"
No i oczywiście, który podoba Ci sie bardziej z wyglądu.

#965 Arscon

Arscon
  • 48 postów

Napisano 25 października 2011 - 21:52

PDAcomparer | PDAdb.net - Smartphone, Tablet, Netbook, PDA, PNA & Mobile Device Specifications Database

Wybór ogranicza sie w sumie do preferencji osobistych:
Android 4 lub iOS 5
4,65" albo 3,5"
No i oczywiście, który podoba Ci sie bardziej z wyglądu.

ale mi chodziło czym się różni ip 4 od 4s ?

#966 Homer

Homer
  • 9 977 postów
  • SkądGdańsk

Napisano 25 października 2011 - 22:27

Aha no to stronę już masz, zmien z Nexus na iPhone 4 i masz odpowiedz.

#967 Majkpe

Majkpe
  • 394 postów

Napisano 05 lutego 2012 - 17:09

Pozwole sobie odświeżyć temat, bo stoję właśnie przed tym wyborem. Aktualnie 3GS, mam do wyboru tak naprawdę iPhone 4 i SGSII. Wybór trudny nie powiem, szczególnie że za taką samą cenę. SGS kusi ekranem, ekranem i ekranem. iPhone zniechęca rozmiarem, zachęca solidnością konstrukcji, iOSem i faktem, że mam kupionych sporo aplikacji.

#968 effe

effe
  • 6 547 postów
  • SkądSzczecin

Napisano 05 lutego 2012 - 18:02

Jeśli zależy Ci na większym wyświetlaczu, bardziej zaawansowanym systemie, lubisz się bawić, zmieniać itp to bierz SGSII. Jeśli jednak zależy Ci na prostocie, bezawaryjnej i bezpiecznej pracy, to bierz iPhone 4. Obudowa zdecydowanie lepsza w iPhone 4 pod względem konstrukcji, wykonania. Czuje się, że trzymasz bardzo dopracowany sprzęt. Z kolei Samsung, posiada plastikową obudowę, ale ponoć dużo bardziej wytrzymała na upadki. Sam musisz zdecydować, pobawić się jednym i drugim. Oba są doskonałe, liderowały w 2011r.

#969 Łukasz Ignacyk

Łukasz Ignacyk
  • 4 943 postów
  • SkądKraków, PL

Napisano 05 lutego 2012 - 18:04

Pozwole sobie odświeżyć temat, bo stoję właśnie przed tym wyborem.

Aktualnie 3GS, mam do wyboru tak naprawdę iPhone 4 i SGSII. Wybór trudny nie powiem, szczególnie że za taką samą cenę. SGS kusi ekranem, ekranem i ekranem. iPhone zniechęca rozmiarem, zachęca solidnością konstrukcji, iOSem i faktem, że mam kupionych sporo aplikacji.

Akurat ekran w SGSII jest kiepski w porównaniu do Galaxy Nexusa czy LG Nitro HD.

Popatrz na Nokie N9 i Lumia 800.

#970 Majkpe

Majkpe
  • 394 postów

Napisano 05 lutego 2012 - 18:11

na Nokię nie patrzę, one mnie miały gdy królowała 3310 i ta biznesowa z podczerwienią, ach... @effe większy ekran mile widziany andek trochę mnie odrzuca bawić się lubię, ale bez przesady. nawet nie zjailbreakowałem swojego 3GSa. Trochę boli, że 4ka to w sumie wiekowy telefon.

#971 effe

effe
  • 6 547 postów
  • SkądSzczecin

Napisano 05 lutego 2012 - 18:15

na Nokię nie patrzę, one mnie miały gdy królowała 3310 i ta biznesowa z podczerwienią, ach...

@effe
większy ekran mile widziany
andek trochę mnie odrzuca
bawić się lubię, ale bez przesady. nawet nie zjailbreakowałem swojego 3GSa.

Trochę boli, że 4ka to w sumie wiekowy telefon.

Czwórka wiekowy telefon? Tak bym teraz nie powiedział. Będzie wiekowy jak wyjdzie iPhone 5.

#972 Majkpe

Majkpe
  • 394 postów

Napisano 05 lutego 2012 - 18:21

no w sumie wyszedł w 2010 :P a, ta 4ka to będzie 8GB. trochę też boli, ale gdyby oczyścić mojego 3GS 16 GB z bzdetów(100 mb wolnego) to bym się zmieścił. Najwięcej zajmuje muza.

#973 Cintulek

Cintulek
  • 2 128 postów
  • SkądWrocław, Poland

Napisano 05 lutego 2012 - 18:23

Zawsze można jeszcze w T-Mobile dostać 16GB 4'kę, albo Allegro, ale tylko nówcie sztuki. :)

#974 Homer

Homer
  • 9 977 postów
  • SkądGdańsk

Napisano 05 lutego 2012 - 19:48

Nie bierz SGS2, wez Galaxy Nexus. Mam go od 2 dni i jest zaje....y! Co prawda nie korzystam z niego jako telefonu bo nie miesci mi sie w kieszeni, ale jesli Tobie nie przeszkadza rozmiar to zadne sgsy, sensationy tylko czysty andek ICS :)

#975 Mirko791

Mirko791
  • 4 558 postów
  • SkądJaworzno

Napisano 05 lutego 2012 - 19:57

Nie bierz SGS2, wez Galaxy Nexus. Mam go od 2 dni i jest zaje....y! Co prawda nie korzystam z niego jako telefonu bo nie miesci mi sie w kieszeni, ale jesli Tobie nie przeszkadza rozmiar to zadne sgsy, sensationy tylko czysty andek ICS :)

Homer, to wziąłbyś napisał jakiś review z tego Nexusa, coś z punktu widzenia użytkownika iOS.

Użytkownicy przeglądający ten temat: 2

0 użytkowników, 2 gości, 0 anonimowych