Skocz do zawartości

Witaj!

Zaloguj lub Zarejestruj się aby uzyskać pełny dostęp do forum.

Zdjęcie
- - - - -

iPhone 4 czy Samsung Galaxy S II

• Zaloguj się, aby dodać odpowiedź
1323 odpowiedzi w tym temacie

#901 vBB

vBB
  • 206 postów

Napisano 01 października 2011 - 12:10

No dobra, to wiem, że będzie obsługiwana, natomiast jak w ogóle wygląda sprawa z dodaniem takiej karty? Mogę to zrobić z poziomu telefonu? Nie bardzo ogarniam jeszcze to forum, a chciałbym się trochę dowiedzieć o iOS, z góry dzięki za każde info ;)

#902 madhunt3r

madhunt3r
  • 2 530 postów

Napisano 01 października 2011 - 14:36

Dodać możesz zarówno z poziomu iTunes jak i z poziomu telefonu. Wszystko robisz w zakładce swojego konta.

#903 vBB

vBB
  • 206 postów

Napisano 01 października 2011 - 14:52

Ok, dzięki wielkie za informacje ;)

#904 NouNejm

NouNejm
  • 717 postów
  • SkądToruń

Napisano 02 października 2011 - 10:55

Tak odnośnie pytania w temacie i tego, że różne inne propozycje telefonów też tu padały, to dodam, że mając do wyboru iPhone'a 4 i Samsunga Galaxy S II, najlepszy okazuje się... HTC Sensation. Po dwóch dniach mogę tylko stwierdzić, że wszystko działa bezbłędnie, synchronizacja kontaktów czy poczty z Makiem idealna, prędkość bardzo dobra, działa Flash, łatwo pobiera się pliki, telefon jest świetnie wykonany, ma rozdzielczość prawie jak iPhone i większy wyświetlacz czego iPhone pewnie nigdy nie będzie mieć, a jest tylko niewiele większy i ma podobną wagę. Genialny telefon.

#905 bananmaciek

bananmaciek
  • 56 postów

Napisano 02 października 2011 - 17:56

Poprawili już jego wydajność? Mam sgs2 i jakiś czas temu porównywałem z sensation. Szkoda gadać. HTC miał lagi nawet przy przewijaniu ekranów. Chociaż z wyglądu jest ładniejszy ;) Jeśli rzeczywiście zrobili coś z wydajnością, to wybór może być bardzooo trudny

#906 Homer

Homer
  • 9 977 postów
  • SkądGdańsk

Napisano 02 października 2011 - 18:38

Dla mnie HTC nie dba o aktualizacje i tym udupia swoje calkiem udane konstrukcje. Desire zatrzymany na 2.2, Desire HD zatrzymany na 2.3.3, Sensation juz w cieniu sensationa xe... ja bym zlotowki im nie dal za takie podejście.

#907 vBB

vBB
  • 206 postów

Napisano 02 października 2011 - 18:51

Eee tam, ja miałem Sensation i absolutnie nie bije wydajnością SGS2.

---------- Wpis dodano o 19:51 ---------- Poprzedni wpis dodano o 19:39 ----------

Jeszcze tak apropo tego kogoś kto tak głośno krzyczał jak mu słabo bateria w SGS2 trzyma a jak cudownie w iP4. U mnie SGS2 ładuje się około 2h do pełna od zera praktycznie, natomiast "podbicie" o 20% to kwestia kilkunastu minut. Bateria trzyma bardzo dobrze, mimo włączonych wszystkich funkcji, od rana do wieczora wystarcza luzem i jeszcze zostaje. Koledze musiał trafić się wadliwy egzemplarz i w dodatku z battery drainem.

Ja natomiast ciągle się zastanawiam czy iP4S/5 czy opcja budżetowa czyli 4... Zobaczymy po konferencji co tam Steve wymyśli.

#908 Homer

Homer
  • 9 977 postów
  • SkądGdańsk

Napisano 02 października 2011 - 20:05

U mnie SGS2...

No to jest juz Was dwóch... ale mnie dalej przekonuje opinia ogólna, wyniki testów i te poradniki " jak zyc z baterią na SGS2".

#909 vBB

vBB
  • 206 postów

Napisano 02 października 2011 - 20:38

Owszem, nadal bateria jest przeciętna, ale daję radę wg. mnie.

#910 Łukasz Ignacyk

Łukasz Ignacyk
  • 4 943 postów
  • SkądKraków, PL

Napisano 02 października 2011 - 22:19

Dla mnie HTC nie dba o aktualizacje i tym udupia swoje calkiem udane konstrukcje. Desire zatrzymany na 2.2, Desire HD zatrzymany na 2.3.3, Sensation juz w cieniu sensationa xe... ja bym zlotowki im nie dal za takie podejście.

A Samsung to niby dba?
Galaxy S II też jest już w cieniu Galaxy S II LTE i LTE HD.

#911 Homer

Homer
  • 9 977 postów
  • SkądGdańsk

Napisano 03 października 2011 - 10:16

A Samsung to niby dba?
Galaxy S II też jest już w cieniu Galaxy S II LTE i LTE HD.

No samsung to chociaz softy trzyma w ryzach i 2.3.5 daje w S1 i S2...

#912 NouNejm

NouNejm
  • 717 postów
  • SkądToruń

Napisano 03 października 2011 - 11:32

No samsung to chociaz softy trzyma w ryzach i 2.3.5 daje w S1 i S2...

Tylko zauważ. Przeciętny człowiek się nie zainteresuje oprogramowaniem i nie będzie go obchodzić czy ma Gingerbreada czy Ice Cream Sandwich na przykład, albo którą ma wersję Gingerbreada, a nieprzeciętny człowiek znajdzie trochę czasu i wgra któregoś z customowych ROMów choćby dla poprawy czasu pracy baterii. Android ma takie możliwości customizacyjne, że według mnie to normalne, że nikt się nie przejmuje aktualizacjami, bo wiedzą, że kto będzie chciał inny soft, to i tak znajdzie sposób by go mieć, a reszty nie będzie interesować jaki mają soft.

#913 Homer

Homer
  • 9 977 postów
  • SkądGdańsk

Napisano 03 października 2011 - 12:24

Pomijając juz fakt, ze nikt przeciętny raczej nie kupuje smartfona za ponad 2 koła to nie jest to zadne usprawiedliwienie dla producenta, ze moze olać swoj produkt i pozostawic go z wadami "wieku dziecięcego" - wyobraź sobie ze zostalbys na swoim telefonie z androidem 2.3.2 i mial bug z automatycznym, losowym wysylaniem sms. Taki telefon bez mozliwosci aktualizacji jest praktycznie bezuzyteczny i jako wadliwy podlega zwrotowi. Na temat custom'ow juz mi sie nie chce rozpisywac, ale to nie jest zadne rozwiązanie problemu. Place samsungowi, od samsunga wymagam - nie interesują mnie oferty podmiotów trzecich, ktore nie są zadną stroną umowy.

#914 Gość_blues55_*

Gość_blues55_*

Napisano 03 października 2011 - 12:37

Z uwagi na rozmiar zmieniłem SGSII na Xperie Ray. Soft SE jest moim zdaniem bardziej dopracowany ( GB 2.3.4 ).

#915 TamLin

TamLin
  • 1 postów

Napisano 04 października 2011 - 00:38

Witam Przegladalem wiekszosc tej dyskusji i tez chcialem sie wypowiedziec. Nie posiadam IPhone ani SGSa. Jestem aktualnie w procesie weryfikacj testow itp ktory bylby dla mnie lepszy, dlatego tez postanowilem zagladnac na forum milosnikow IPhona. Czego oczekiwalem od tego forum ? Poza zachwytem dle IPhona i samo przekonywania sie ludzi ze jednak iPhone ciagle jakos sie trzyma licze na to ze Ci uzytkownicy, ktorzy maja iPhone ( z tego co zauwazylem to znaczna wiekszosc ) i testowali SGS2 beda w stanie wychwycic bledy w SGS2. Gdzies widzialem tez forum androida, ktore zrzesza ludzi wypowiadajacych sie w 99% pozytywnie na temat Samsunga ( to juz ktos wczesniej wspomnial ). Moze doradzicie ktory telefonik na moje potrzeby... W gry nie gram ( od tego mam komputer ), kamerki uzyje okazyjnie ( kiedy nie mam mojego aparatu przy sobie ), placic za zadne aplikacje sciagane nie chce. To czego szukam w telefonie- - stabilna prace bez wieszania sie i resetowania - przegladanie internetu ( gdy jestem w pracy gram na gieldzie ) - komunikatory typu GG, Nimbuzz i skype - multimedia, dibra jakosc video klipow oraz jakosc dzwieku sluchajac muzyki Z gory dziekuje za obiektywne opinie.

#916 Piron

Piron
  • 89 postów
  • Skądszczecin

Napisano 04 października 2011 - 12:32

Mam jeden i drugi telefon i spróbuje wyrazić tu swoje zdanie i mam nadzieję, że nie zostanę zbesztany przez "fanbojów". Swoją przygodę z apple zacząłem wiele lat temu, zaraz po ukazaniu się iPhone1. Niestety, mino ładnego wyglądu zawiodłem się na jego mobilności. Nie da się ukryć, że ograniczenia jakie narzucił apple i ograniczenia dostępu do internetu w Polsce nie jednego zraziły do iPhone. Trzeba było wiele samozaparcia, by to wszystko ogarnąć. Jak dla mnie szalę przeważył fakt, kiedy po powrocie z wakacji nie udało mi się przesłać przez BT zdjęć w jednym z punktów fotoexpres. Następne lata to wprowadzenie na rynek 3G i GS, niestety ich wygląd ni jak nie trafiał w moje gusta. Zaraz po sprzedaniu iPhone 2 swoje zainteresowania przeniosłem na urządzenia z Windows Mobile. Pojawiło się wiele modeli i co najważniejsze jedne ładniejsze od drugich, a przy tym czuło się rozpędzoną machinę specjalizacji. Oczywiście co jakiś czas zaglądałem na strony poświęcone iPhone jednak odniosłem wrażenie, że jeśli chodzi o apple to czas stanął w miejscu. Pojawia się android. Skromne początki i jakże podobne do tych z iPhone. Jest jednak coś, co każe mi przyjrzeć się systemowi bliżej. Otwartość systemu przy podobnych możliwościach do apple daje duże możliwości. Kolejne odsłony systemu i kolejne mocno rozbudowane urządzenia , swoboda w personalizacji urządzenia, to to czego szukałem. Tak więc w moje ręce trafiają kolejne modele urządzeń mobilnych. HTC, Motorolla, Huawei ze względu na stylistykę, szerokim łukiem omijam Samsunga. Pojawiają się modele Galaxy S i Galaxy S2. Pierwszy mój kontakt z Samsungiem to S2. Urządzenie cienkie, lekkie, z dwurdzeniowym procesorem i co najważniejsze z ogromnym wsparciem społeczności i samego producenta. Android i to co napisałem wcześniej pozwoliły mi po około miesiącu dopasować urządzenie do swoich wymagań zarówno pod względem oprogramowania jak i wyglądu interfejsu. Moje zainteresowania grami, muzyką, grafiką oraz bardziej poważne zastosowania znalazły się w jednym urządzeniu. Galaxy s3 to naprawdę bardzo dobry sprzęt. Oczywiście ma on także swoje wady. Urządzenia większe niż 4 cale to drobna przesada, nie są to już telefony a jeszcze nie tablety. Ale jego wielość rekompensuje mobilność. Praktycznie telefon da się podpiąć bezproblemowo do każdego PC. Możliwość rozbudowy pamięci to wielki plus. Kamera i aparat działają bardzo sprawnie i chyba jedna z najważniejszych rzeczy to rozwijający się z dnia na dzień system i co za tym idzie, pojawiające się coraz nowsze i lepsze oprogramowanie. To może tyle o S2. Wiem jedno, że tocząca się obecnie "wojna" pomiędzy iphone a s2, tak naprawdę dotyczy wyglądu nie możliwości. iPhone 4 to bardzo ładna konstrukcja, ale czy to wystarczy? Jeśli apple nie zmieni nieco podejścia i nie zmieni polityki oprogramowania z autorskiego na ogólnodostępną to za jakiś czas może się okazać, że android i nowe urządzenia mocno uszczuplą jego wpływy. O gustach się nie rozmawia i jak dla mnie oba telefony są bardzo ładne, zresztą i HTC wypuściło na rynek wiele zgrabnych urządzeń, jednak polityka firmy nieco mnie zraziła do tej marki. Małe porównanie sprzętowe iphone 4 i s2: -S2 dwurdzeniowy procesor 1.2 GHz - iPhone 1 GHz -Pamięć s2 to 1 GB/16GB - iPhone 512MB/16GB (nie pisze tu o 32GB bo jak sobie policzycie to apple sprzedaje najdroższe w świecie pamięci. Cena iPhone z 32GB znacznie się różni od 16, gdzie do s2 można w tej cenie dołożyć dobrą pamięć dwukrotnie większą) -Wyświetlacz S2 to superAmoled+ - iphone4 Retina / Można powiedzieć, że oba wyświetlacze to najwyższa, obecnie dostępna, półka. Ciężko ocenić, który jest lepszy. Mały ekran iPhone4 mimo dużej rozdzielczości uniemożliwia odczytanie zawartości ekranu. Przy słabym wzroku i S2 zdaje się być lepszy. -Układ odpowiadający za grafikę. Ws2 samsung zastosował swój układ graficzny. Osobiście uważam to za plus. Mimo jednego systemu, w androidzie programiści ze względu na różne procesory muszą dopasowywać swoje produkty do danych modeli telefonów. Na S2 powstał program, który pozwala na emulowanie (bez strat) wszystkich dostępnych modeli ukladów graficznych. Dzięki temu można bez problemów uruchamiać oprogramowanie z innych urządzeń. - W iPhone zastosowano układ VR jednak wymagania się zwiększają. Oczywiście VR działa bardzo dobrze, ale rozwiązanie S2 bardziej mi odpowiada. - Ponieważ iOS to niejako autorski system, tak więc nie obowiązują apple żadne nakazy np. Unii. W S2 zastosowano uniwersalne złącze usb. Wielką zaletą tego rozwiązania jest możliwość podłączenia urządzenia za pomocą kabli od innych urządzeń. Port S2 ma funkcję host, tak więc możemy podłączyć do telefonu pamięci masowe, myszy, klawiatury itp. Szerokie złącze iPhone skutecznie nam to uniemożliwia, ale jak pisałem wcześniej apple może sobie na to pozwolić. - Jakość odtwarzanej muzyki w S2 jest gorsza niż iPhone. Ci którzy chcą używać telefonu jako sequencera powinni postawić na iPhone. Programy muzyczne działają tu bez opóźnienia, które uniemożliwia zastosowanie S2 do poważniejszych muzycznych zastosowań. - Duży minus dla apple należy się za moduł BT. w S2 zastosowano wersję 3.0 co zaowocowało jakością dźwięku, zasięgiem oraz prędkością działania. Tu można powiedzieć dla apple czas stanął w miejscu. dokładając do tego ograniczenia śmiało można powiedzieć, że tego punktu nie da się dodać na + do mobilności urządzenia. zostało jeszcze kilka kwestii, ale ten post i tak jest już za długi.... Przed kupnem S2 czy iPhone4 trzeba się mocno zastanowić i odpowiedzieć sobie na pytanie do czego urządzenie będzie nam służyło i dokonać wyboru. Mnie osobiście baaaardzo podoba się iPhone i dlatego postawiłem na autorski system apple, dla którego wszystko co juz odkryto jest olśnieniem :).

#917 vBB

vBB
  • 206 postów

Napisano 05 października 2011 - 07:39

Ja po premierze 4S zostaję ze swoim SGS2... GPU faktycznie lepsze i procek, ale i tak nie zaszaleją zbytnio z wykorzystaniem jego potencjału bo co wtedy z 4 i 3GS... Czekam na Nexus Prime, zdecydowanie lepszy wybór niż iPhone 4S...

#918 Homer

Homer
  • 9 977 postów
  • SkądGdańsk

Napisano 05 października 2011 - 15:02

Proponuje zatopić temat i utowrzyc nowy pt. SGS2 vs iPhone 4S - to ma wiekszy sens.

#919 dirk.diggler

dirk.diggler
  • 2 464 postów

Napisano 05 października 2011 - 15:04

...i przekopiować wszystkie posty bo w zasadzie każdy będzie mógł napisać to samo co wcześniej;)

#920 slawrumia

slawrumia
  • 1 293 postów
  • SkądRumia

Napisano 05 października 2011 - 16:00

Proponuje zatopić temat i utowrzyc nowy pt. SGS2 vs iPhone 4S - to ma wiekszy sens.

jak weźmiesz pod uwagę cenę 1800 vs 4000 to podaj jakiś sensowny powód

#921 Iro

Iro
  • 6 955 postów

Napisano 05 października 2011 - 16:05

Dołączona grafika

#922 dirk.diggler

dirk.diggler
  • 2 464 postów

Napisano 05 października 2011 - 19:01

Fajna tabelka pod względem nie podkreślenia zalet iP4S:) Na niebiesko są jedynie zalety SGS2 zaznaczone.
@Iro, sam robiłeś czy któryś z Twoich kolegów którym dałeś potrzymać (telefon!) swego czasu i polecieli do salonu kupić taki sam?

#923 Homer

Homer
  • 9 977 postów
  • SkądGdańsk

Napisano 05 października 2011 - 19:03

jak weźmiesz pod uwagę cenę 1800 vs 4000 to podaj jakiś sensowny powód

Cena nie gra roli.
BMW to świetny samochód, ale rolls royce pomimo że jest 20x droższy nie jest 20x lepszy, wystarczy że jest 5x lepszy i o tym mówimy a nie o cenie.

#924 slawrumia

slawrumia
  • 1 293 postów
  • SkądRumia

Napisano 05 października 2011 - 20:33

Cena nie gra roli.
BMW to świetny samochód, ale rolls royce pomimo że jest 20x droższy nie jest 20x lepszy, wystarczy że jest 5x lepszy i o tym mówimy a nie o cenie.

rolls royce to jak nokia wysadzana diamentami, sa auta jak bugatti 5x lepsze jednak cena hamuje,
i w czym jest ip4s 5x lepszy niz ip4 czy sgs2 ?

#925 bamc

bamc
  • 39 postów

Napisano 05 października 2011 - 21:24

w cenie

Użytkownicy przeglądający ten temat: 2

0 użytkowników, 2 gości, 0 anonimowych